Dodaj do ulubionych

Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepisy

11.09.15, 21:28
http://www.google.pl/images?q=tbn:qoz8Jl5Vtna_iM::hell.pl/yaal/smietnik/img/fotki/truskawka.jpg
--
MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 12.09.15, 13:20
      LODY KAKAOWE NA CIEPŁO

      4 - 5 białek, 4-5 łyżek cukru pudru, szczypta soli, łyżka kakao

      Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodając stopniowo cukier puder. Miksuj aż masa stanie się puszysta. Dodaj kakao. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do pucharków, udekoruj kakao.

      Uwaga: Trick sprzed 100 lat. Ubijając pianę z białek. Cukier (cukier puder), który ma być w nich użyty podziel na 3 części. Dodawaj go stopniowo do ubijanej piany. Po każdym dodaniu cukru ubijaj go dalej. Postępując w ten sposób piana stanie się puszysta i tak szybko nie opadnie.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 12.09.15, 13:29
      SERNIK Z PIANKĄ ŚMIETANKOWĄ

      Na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 2 łyżki oleju; Masa: 1 kg sera z wiaderka, 2 galaretki truskawkowe; Pianka: 2 opakowania bitej śmietany, 1 i 1/2 szklanki mleka, 4 łyżeczki żelatyny, ponadto: 12 ciepłych lodów, słoiczek kwaśnego dżemu, 1/2 tabliczki startej czekolady

      Biszkopt: Białka ubij z cukrami, dodaj żółtka. Wymieszaj. Mąki połącz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj do masy jajecznej, wlej olej. Wymieszaj. Wylej na blachę. Piecz 20 - 25 minut w 180 C. Ostudź. Posmaruj dżemem. Ciepłe lody przekrój na pół, ułóż na dżemie przeciętą stroną do dołu. Masa: Galaretki rozpuść w szklance wrzątku. Gdy zacznie tężeć zmiksuj z serem. Wylej na lody. Pianka: Żelatynę rozpuść 2 1/2 szklanki wrzątku. Ostudź. Bite śmietany ubij z mlekiem. Dodaj żelatynę, połącz. Rozsmaruj na cieście. Posyp czekoladą. Schłodź.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 12.09.15, 13:36
      CIEPŁE LODY W CIEŚCIE KOKOSOWYM

      16 herbatników, około 24 sztuk małych, ciepłych lodów, Pianka: 20 dag białej czekolady, 2 galaretki cytrynowe, 2 opakowania bitej śmietany, 350 ml mleka, 15 dag wiórków kokosowych, Śmietana: 300 ml kremówki, 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, 1 łyżka cukru pudru, 2-3 łyżki wiórków kokosowych

      Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż herbatniki. Na nich poukładaj ciepłe lody. Pianka: Galaretki rozpuść w 400 ml wody. Ostudź. Do miseczki wlej 50 ml gorącego mleka. Wrzuć połamaną czekoladę. Rozpuść. Bite śmietany ubij z 300 ml mocno schłodzonego mleka. Dodaj czekoladę, galaretki i wiórki kokosowe. Wymieszaj. Kiedy masa zacznie gęstnieć wylej na ciepłe lody. Odstaw w chłodne miejsce. Śmietana: Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do śmietany. Wyłóż na ciasto, wyrównaj. Posyp wiórkami kokosowymi. Chłódź 2-3 godziny w lodówce.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 12.09.15, 13:41
      WIEŻYCZKI W WAFLU

      1i 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki octu, 3 białka, starta czekolada

      Z 1/2 szklanki wody, cukru i octu ugotuj syrop. Białka ubij na sztywno. Cieniutkim strumykiem wlewaj ciepły syrop do białek energicznie mieszając. Pianę z syropem ubij na parze aż zgęstnieje. Miskę z masą przełóż do naczynia z zimną wodą, ubijaj aż masa zupełnie ostygnie. Można ją przyprawić do smaku sokiem z cytryn, kwaskiem cytrynowym lub kakao. Delikatnie wymieszaj. Kremem napełnij wafelki lub pucharki. Schłodź. Przed podaniem posyp tartą czekoladą.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 12.09.15, 13:48
      WINOGRONOWIEC

      [b]Na biszkopt"[/u] 3 jajka, po 3 łyżki mąki tortowej i ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru Masa: 600 ml śmietany kremówki, galaretka malinowa, kiść zielonych winogron, Ponadto: galaretka malinowa, puszka ananasa, winogrona do dekoracji

      Biszkopt: Białka ubij, dodaj cukier. Dodawaj po jednym żółtku, mieszając. Wsyp przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Połącz. Ciasto wlej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz 20 - 25 minut w temperaturze 160 C. Masa: Śmietanę kremówkę ubij. Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudź. Dodaj do śmietany. Połącz. Połowę masy wylej na biszkopt. Ułóż przekrojone (w miarę możliwości wyczyszczone z pestek) winogrona. Rozsmaruj resztę masy. Galaretkę malinową rozpuść według instrukcji. Lekko ostudź. Na cieście ułóż pokrojone kawałki ananasa. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj winogronami.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 12.09.15, 13:59
      CIASTO DROŻDŻOWE Z BRZOSKWINIAMI

      500 g mąki, 42 g drożdży, 250 ml letniego mleka, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, szczypta soli, 50 g masła, Krem: 500 ml mleka, 40 g mąki ziemniaczanej, 80 ml mielonego cukru, 500 g słodkiej śmietany, 200 g brzoskwiń z puszki, 50 g płatków migdałowych

      Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wrzucić rozdrobnione drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, wlać małą ilość letniego mleka. Rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wyrabiać aż ciasto powstanie gładkie i elastyczne. Ostawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na płat o grubości około 1 cm i wyłożyć nim formę. Ponownie odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przygotować krem: Odlać nieco zimnego mleka i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko z cukrem zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną mąkę. Wymieszać. Chwilę podgotować aż powstanie gęsty krem. Przestudzić, stale mieszając. Potem rozsmarować na cieście. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Poukładać je na kremie. Lekko je wcisnąć. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec około 40 minut.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 12.09.15, 14:21
      PRZEKŁADANA KOKOSANKA

      3 białka, 80 g drobnego cukru, 40 g mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżka mielonej kawy, 30 g wiórek kokosowych, Krem: 4 żółtka, 1 łyżeczka mielonej kawy, 500 ml kremówki, 1 usztywniacz do bitej śmietany, 50 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 50 ml likieru kawowego, ziarenka kawy do dekoracji

      Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać mąkę wymieszaną z kakao, mieloną kawą i kokosem. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec około 15 minut. Gotowy korpus zsunąć z blachy poprószyć go mąką tortową i przykryć ściereczką. Kiedy zupełnie wystygnie, odwracając, przełożyć go na ściereczkę i zdjąć papier do pieczenia. Ciasto pokroić na części. Żółtka ubić na krem w gorącej kąpieli wodnej. Następnie zdjąć znad pary, dodać mieloną kawę i stale ubijając schłodzić krem. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem, pod koniec usztywniając śmietan - fixem. Bitą śmietanę połączyć z kremem kawowym, doprawić likierem. Część korpusu przełożyć 2/3 kremu i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokroić ciasto i udekorować pozostałym kremem i ziarnami kawy.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 12.09.15, 14:31
      TORCIK MARMURKOWY Z GALARETKĄ

      3 jajka, sól, 200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 250 g mąki krupczatki, 20 g kakao, masło i mąka do formy, Krem: 300 ml mleka, 100 g miałkiego cukru, 1 torebka budyniu waniliowego, 150 g masła, dodatkowo - 200 g wiśni, 1 torebka galaretki wiśniowej

      Oddzielić żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Miękkie masło pokroić na kawałki i utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowy,. Kiedy masa będzie jasnokremowa i puszysta ucierając stopniowo dodawać żółtka. Delikatnie wymieszać mąką a na koniec pianę z białek. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać 2/3 ciasta, rozsmarować je. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wylać na jasne ciasto i delikatnie przemieszać widelcem tworząc marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C. Piec 34- 40 minut. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty krem. Zdjąć z ognia przestudzić go mieszając. Do schłodzonego budyniu dodawać partiami miękkie masło. Ucierać je na puszysty krem. Korpus w tortownicy posmarować kremem budyniowym. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wydrylowane wiśnie powciskać w krem. Zalać tężejącą galaretką.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 13.09.15, 18:04
      SAŁATKA Z INDYKIEM Z POMARAŃCZĄ

      1 opakowanie mixu sałat, 2 filety z piersi indyka, 1/2 pomarańczy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka soku z cytryny, łyżeczka soli

      Z oliwy, octu, soku z cytryny i soli robimy sos winegret dokładnie mieszając wszystkie składniki. Odstawiamy. Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się usmażą przekładamy na papierowy ręcznik i odciskamy nadmiar tłuszczu. Kroimy w pasku. Obraną połówkę pomarańczy pozbawiamy białych błonek i kroimy w nieduże cząstki. Indyka i pomarańcze mieszamy z sałatą. Całość polewamy sosem. Dokładnie mieszamy.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 16.09.15, 21:42
      CIASTO BANANOWE

      200 g ciastek zbożowych, 100 g roztopionego masła +1 łyżka twardego, 400 g masy krówkowej, 3 banany, 200 g śmietany 30%, 1 łyżka cukru z wanilią, 1-2 łyżeczki żelatyny

      Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku. Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Masą wylepić formę wyścieloną pergaminem. Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie masę krówkową podgrzać z resztą masła. Wylać ją na ciasteczkowy spód. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru z wanilią i żelatyną. Na warstwę masy krówkowej wyjąć pokrojone w plastry banany a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wierzch udekorować bitą śmietaną. Ciasto posypać cukierkowymi perełkami. Schłodzić.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 16.09.15, 21:54
      SERNIK NA HERBATNIKACH

      300 g pokruszonych herbatników, 1/4 szklanka cukru, 1 kg mielonego, białego sera, 150 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 żółtka, sok z 1 cytryny, 4 płaskie łyżeczki żelatyny, 2 szklanki śmietany 30%, 1 opakowanie czerwonej galaretki, ulubione owoce

      Margarynę, 3 łyżki wody i cukier podgrzać. Wsypać herbatniki i wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy i gdy przestygnie schłodzić w lodówce. Ser utrzeć z wyparzonymi żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do przestudzenia. Śmietanę sztywno ubić. Lekko ciepłą żelatynę wlewać do masy serowej mieszając mikserem na najniższych obrotach. Dodać śmietanę i połączyć. Krem wyłożyć na spód i wstawić do lodówki. Na nadzieniu serowym ułożyć dowolne owoce. Na wierzch wylać galaretkę. Schłodzić.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 16.09.15, 22:13
      KOLOROWY SERNICZEK NA ZIMNO

      1 kg twarogu na przykład waniliowego, 4 opakowania kolorowych galaretek (2 niebieskie, 1 żółta i 1 różowa, mogą być inne według uznania), 200 g kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, masło do formy, listki melisy do dekoracji

      Okrągłą lub kwadratową formę do pieczenia wysmarować masłem. Kremówkę ubijać na sztywno, stopniowo wsypując 3 łyżki cukru pudru oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. 1 opakowanie niebieskiej galaretki rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody. Ostudzić. 1 kg sera do sernika starannie połączyć z kremówką i podzielić na 4 części. Do jednej dodać tężejącą niebieską galaretkę. Przelać do natłuszczonej formy. Schłodzić. Różową galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, schłodzić, połączyć z serem i tężejącą wylać na niebieską galaretkę. Tak samo postąpić z następnymi galaretkami. Sernik schłodzić. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowy sernik wyjąć z lodówki. Pokroić w kostkę i udekorować listkami melisy.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 16.09.15, 22:21
      KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO

      4 galaretki różne kolory, 500 g twarogu homogenizowanego, 330 ml śmietany kremówki,
      2 żelatyny, 4 łyżki cukru waniliowego, 1 kiwi, ziarna granatu

      Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i zostawić do stężenia. Zastygnięte galaretki wyciągnąć za pomocą noża i pokroić w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, cały czas miksując dodać porcjami twaróg, a następnie 2 opakowaia żelatyny przygotowanej wg opisu na opakowaniu. Białą masę wyłożyć na dno formy, na niej rozrzucić kostki galaretki, przykryć znów masą i tak aż nam się wyczerpią składniki. Masę docisnąć i włożyć do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Na powierzchni sernika ułożyć dekoracyjnie owoce .
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 16.09.15, 22:33
      SERNIK NA ZIMNO

      9 małych serków homogenizowanych, 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki agrestowe, 2 galaretki truskawkowe, dowolne owoce do dekoracji

      2 galaretki jednakowego koloru rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Rozmieszane galaretki odstawiamy do ostygnięcia. Do gęstniejącej masy dodajemy 3 serki homogenizowane i dokładnie mieszamy. Okrągłą tortownicę wykładamy folią spożywczą. Wylewamy do niej pierwszą masę serowo-galaretkową. Odstawiamy blaszkę do lodówki. Pora na przygotowanie drugiego koloru sernika na zimno. Kolejną porcję tężejących galaretek mieszamy z trzema serkami. Wylewamy je na ściętą już masę w tortownicy. Znów odkładamy blaszkę do lodówki.
      Kolejna porcja 2 jednakowego koloru galaretek stężała już na tyle by dodać 3 serki homogenizowane. Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wyjętej z lodówki. Wcześniejsza warstwa musi być już sztywna aby kolory się nie wymieszały. Sernik powinien się schłodzić i stwardnieć w około 2-3 godziny. Gotowy sernik ozdabiamy owocami
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 16.09.15, 22:46
      TORT Z MALINAMI

      200 g sucharków, 220 g masła czekoladowo - orzechowego, 1 i 1/2 szklanki malin, 1 opakowanie galaretki malinowej, 500 g kremówki+łyżeczka, 500 g serka mascarpone, 1/4 szklanki cukru pudru, 30 g czekolady mlecznej

      Sucharki drobno pokruszyć i wymieszać z masłem. Masą wylepić dno tortownicy i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i ostudzić. Maliny włożyć do miseczki mniejszej niż dno tortownicy. Zalać je tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. Kiedy galaretka całkowicie stężeje, delikatnie wyłożyć ją na środek masy z sucharkami. 500 g kremówki ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder oraz serek. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, lekko ostudzić, po czym wlać do masy i ponownie zmiksować. Krem wyłożyć na kopczyk z galaretki. Wierzch wyrównać łyżką. Kiedy tort całkowicie stężeje, wyjąć go z formy i polać rozpuszczoną czekoladą zmieszaną z 1 łyżeczką kremówki.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 16.09.15, 22:55
      GALARETKI Z ALKOHOLEM

      2 czerwone galaretki, 1/4 l wódki, woda

      Wlej do garnka 2 szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda zagotuje się, zdejmij ją z ognia. Następnie stopniowo wsyp galaretkę cały czas mieszając. Wymieszaj dokładnie, żeby cała galaretka rozpuściła się w wodzie W oddzielnym naczyniu wymieszaj zimną wodę ze schłodzonym alkoholem. Następnie dodaj miksturę do rozpuszczonej galaretki. Wymieszaj dokładnie. Rozstaw plastikowe kieliszki na tacce. Żeby zapobiec przyleganiu galaretki do kieliszków można spryskać je specjalnym tłuszczem w sprayu. Jednak nie jest to konieczne. Równie dobrze można wsadzić do kieliszków plastikowe łyżeczki. Rozlej otrzymaną miksturę do kieliszków. Możesz udekorować je umieszczając w środku kawałki owoców. Nie dodawaj do galaretek kiwi i ananasa. Te owoce spowodują, że galaretka nie zastygnie. Natomiast możesz położyć je na wierzchu już po zastygnięciu. Włóż tackę z kieliszkami do lodówki (nie umieszczaj ich w zamrażarce). Zostaw je tam na ok. 2- 4 godziny. Po tym czasie galaretki powinny być gotowe do spożycia.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 16.09.15, 23:00
      GALARETKA Z SZAMPANEM

      170 g galaretki ananasowej (2 opakowania + 2 łyżki), 1 ½ szklanki gotującej się wody, 2 ½ szklanki szampana, 1 szklanka pokrojonych na kawałki truskawek, plastikowe lub szklane kieliszki

      W średniej wielkości miseczce rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Ostudź ją do temperatury pokojowej, a następnie włóż na 15 minut do lodówki. Dodaj do galaretki szampana i włóż do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie powinna ona nieco stężeć. Porcję wielkości około ¾ szklanki oddziel i włóż z powrotem do lodówki. Posłuży ona do zrobienia piany na wierzchu. Pozostałą część galaretki przelej do kieliszków. Wrzuć do każdego z nich kilka kawałków truskawek. Włóż na noc do lodówki. Przed ich podaniem, zmiksuj odłożone w kroku trzecim ¾ szklanki galaretki mikserem ustawionym na wysokie obroty. Gdy uzyskasz białą, puszystą piankę, nałóż ją łyżeczką na wierzch każdej galaretki.
      --
      MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 17.01.18, 23:43
        KEKS MAKOWY

        3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki tartej bułki, 1/2 szklanki maku, bakalie

        Bakalie(orzechy, migdały, skórka, suszone morele) pokroić na mniejsze cząstki. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać bakalie. Mak sparzyć. Dodać do żółtek. Następnie dodać 1/2 szklanki tartej bułki. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą makową. Piec około 35-45 minut w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu pokroić w kostkę. Ozdobić dowolnym białym lukrem.

        --
        prezent
      • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 17.01.18, 23:50
        KEKS MAKOWY

        3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki tartej bułki, 1/2 szklanki maku, bakalie

        Bakalie(orzechy, migdały, skórka, suszone morele) pokroić na mniejsze cząstki. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać bakalie. Mak sparzyć. Dodać do żółtek. Następnie dodać 1/2 szklanki tartej bułki. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą makową. Piec około 35-45 minut w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu pokroić w kostkę. Ozdobić dowolnym białym lukrem.

        --
        santa
      • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 17.01.18, 23:50
        KEKS MAKOWY

        3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki tartej bułki, 1/2 szklanki maku, bakalie

        Bakalie(orzechy, migdały, skórka, suszone morele) pokroić na mniejsze cząstki. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać bakalie. Mak sparzyć. Dodać do żółtek. Następnie dodać 1/2 szklanki tartej bułki. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą makową. Piec około 35-45 minut w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu pokroić w kostkę. Ozdobić dowolnym białym lukrem.

        --
        choinka
      • madohora Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi 17.01.18, 23:50
        KEKS MAKOWY

        3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki tartej bułki, 1/2 szklanki maku, bakalie

        Bakalie(orzechy, migdały, skórka, suszone morele) pokroić na mniejsze cząstki. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać bakalie. Mak sparzyć. Dodać do żółtek. Następnie dodać 1/2 szklanki tartej bułki. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą makową. Piec około 35-45 minut w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu pokroić w kostkę. Ozdobić dowolnym białym lukrem.

        --
        santa

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka