Dodaj do ulubionych

Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado spółka

22.12.16, 14:16
KOKTAJL Z AWOKADO

2 dojrzałe awokado, kefir, śmietana, szczypta soli, miód do smaku, optymalnie szklanka zimnej, przegotowanej wody

Awokado obieramy ze skórki. Usuwamy pestkę. Miksujemy na jednolitą papkę. Dodajemy szczyptę soli, kefir, śmietanę. Dosładzamy do smaku. Z uwagi na dużą zawartość tłuszczu w awokado możemy dodać trochę przegotowanej wody.
--
prezent
Obserwuj wątek
      • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 27.09.19, 18:28
        ZUPA MALINOWA

        1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 szklanka wody, serek homogenizowany waniliowy, 4 łyżki cukru, 50 dag malin, 5 dag bezików

        Maliny przebrać, przetrzeć przez sito. 1/2 szklanki zostawić do dekoracji. Wodę z cukrem zagotować w rondelku, zestawić z ognia. Gdy ostygnie wymieszać z przetartymi owocami. Dodać śmietanę i serek. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Zupę rozlać na takerze i przyozdobić malinami oraz bezikami.
    • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 22.12.16, 14:19
      BEZMIĘSNA ZUPA KREM Z JARMUŻU I BROKUŁA

      1/2 średniej paczki jarmużu, kilka różyczek brokuła (1/4 z całego standardowego), 2 ziemniaki, 2 -3 marchewki, 1 mała pietruszka, 1 kostka rosołowa, sól morska, 1 mała łyżeczka cukru, woda, śmietana lub jogurt grecki naturalny, 1 łyżka masła, optymalnie grzanki, groszek ptysiowy

      Jarmuż obieramy, oddzielamy go od grubych łodyg. Do garnka wlewany zimną wodę, dodajemy sól morską oraz 1 łyżeczkę cukru*. Wodę zagotowujemy, następnie dodajemy jarmuż i gotujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy, wodę wylewamy. Pozostałe jarzyny oprócz jarmużu i brokuła kroimy w drobną kostkę, płuczemy. Do garnka nalewany wodę, dodajemy warzywa (oprócz jarmużu i brokuła - bo za szybko się rozgotują). Gotujemy. Brokuł dzielimy na różyczki. Gdy warzywa, zwłaszcza ziemniaki będą już miękkie dodajemy brokuł i jarmuż. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy kostkę rosołową oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kilka różyczek brokuła możemy odłożyć do dekoracji. Do zupy dodajemy łyżkę masła. (Ja dodaję śmietanę więc z masła już rezygnuję). Gorącą zupę miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny. Śmietanę przed wlaniem do zupy rozprowadzamy odrobiną gorącej zupy wówczas śmietana nam się nie zwarzy. Rozlewany do talerzy lub miseczek. Ozdabiamy różyczką z brokuła. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

      *taką radę wyczytałam w książce sprzed 150 lat - "Gdy do jarmużu dodasz łyżeczkę cukru, wówczas jarzyna straci swój specyficzny, gorzki smak. Najlepiej przegotuj ją chwilę w wodzie z cukrem.

      --
      santa
        • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 22.12.16, 14:33
          ARBUZIK

          1 opakowanie podłużnych biszkoptów, masło, 1 torebka zielonej galaretki, woda, stevia, 1 opakowanie serka homogenizowanego, sok z cytryny, śmietana do ubijania, śmietan - fix, kulki arbuza ewentualnie listki mięty

          Biszkopty przełożyć do foliowej torebki, wałkiem rozgnieść je na mniejsze okruszki. Masło rozgnieść i połączyć z biszkoptami. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pokruszone biszkopty. Odstawić w chłodne miejsce. Galaretkę rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie i podgrzewać ją przez 10 minut, dodać cukier lub słodzik i jeszcze podgrzewać. Uważać aby galaretka się nie zagotowała. Galaretkę odstawić do wystudzenia. Twaróg ewentualnie połączyć z cukrem (miodem, słodzikiem), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan - fixu. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać serek a następnie bitą śmietanę. Dwie łyżki bitej śmietany odłożyć do dekoracji. Masę rozłożyć na kruchy spodzie. Pozostawić do schłodzenia. Z odłożonej śmietany zrobić na wierzchu kleksy, następnie widelcem zrobić "fale". Torcik odłożyć na 3 godziny do lodówki. Z arbuza wyciąć kulki. Ozdobić nimi tort. Dodać listki mięty i gotowe.

          --
          prezent
            • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 22.12.16, 14:34
              KREM Z AWOKADO

              1 dojrzałe awokado, śmietana do ubijania, śmietan - fix, żelatyna lub zielona galaretka, miód

              Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (żelatynę tak samo). Odstawiamy do ostygnięcia. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę. Ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę. Śmietanę ubijamy. Dwie łyżeczki odstawiamy do dekoracji. Masę z awokado mieszamy z zimną galaretką oraz śmietaną. Odstawiamy do stężenia na 1 godzinę. Przed podaniem ozdabiamy kleksem z bitej śmietany.

              --
              choinka
                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 22.12.16, 14:35
                    [color=green]SMOTHIE Z KIWI[color]

                    2-3 dojrzałe kiwi, sok z 1 cytryny, woda, miód do smaku

                    Niestety nie da rady obrać kiwi z pestek, chyba że ktoś ma aż tyle samozaparciasmile. Kiwi kroimy na kostkę, wrzucamy do miksera, dodajemy sok z cytryny, wodę oraz miód. Miksujemy na sok. Przed podaniem możemy przecedzić aby pozbyć się pestek.

                    --
                    prezent
                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 22.12.16, 14:44
                                    PASTA NA KANAPKI Z AWOKADO

                                    1 awokado, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, świeża bazylia, odrobina oleju kokosowego

                                    Pojemnik w którym będziemy przygotowywać pastę dokładnie smarujemy olejem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Awokado myjemy, obieramy ze skórki. Przekładamy do pojemnika. Dodajemy czosnek. Za pomocą blendera ucieramy na gładką masę. Dodajemy bazylię. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

                                    --
                                    prezent
                                      • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 22.12.16, 14:45
                                        OMLET Z JARMUŻEM

                                        1/2 średniego opakowania jarmużu, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 2 jajka, 1/4 szklanki mleka, sól morska, pieprz, mąka, tłuszcz do smażenia omletu

                                        2 jajka ubić z dodatkiem soli morskiej, mleka oraz mąką. Jajka wlać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron. Jarmuż przebrać, pozbawiając go grubych łodyg. Do garnka wlać wodę, dodać trochę soli oraz łyżeczkę cukru. Wodę zagotować. Do gotującej się wody przełożyć jarmuż. Podgotować go około 5 minut. Przestudzić. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać ją do jarmużu, czosnek przecisnąć przez praskę. Również dodać do jarmużu. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na papkę. Doprawić do smaku solą morska, pieprzem oraz ziołami. Tak przygotowanym farszem przekładać omlety. Zwinąć i podsmażyć jeszcze przez chwilę na rozgrzanej patelni. Podawać gorące z sosem czosnkowym lub ziołowym.

                                        --
                                        choinka
                                          • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 22.12.16, 14:49
                                            SAŁATKA Z BROKUŁAMI

                                            1 brokuł, zielona cebulka, 4 pomidorki koktajlowe, pęczek rzodkiewek, 1 mała puszka kukurydzy, 1 mała puszka groszku zielonego, sól, pieprz

                                            Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy nad parą. Odkładamy do wystygnięcia. Zieloną cebulkę myjemy, szatkujemy. Przekładamy do miski. Pomidorki myjemy, kroimy na ćwiartki. Dodajemy do cebulki. Rzodkiewki myjemy. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sałatki. Groszek odsączamy na sitku. Dodajemy do sałatki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Również dodajemy do sałatki. Brokuła możemy podzielić na mniejsze części. Dodajemy do sałatki. Wszystkie składniki razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut. Możemy podać z dipem jogurtowym.

                                            --
                                            santa
                                          • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 22.12.16, 14:50
                                            SAŁATKA Z BROKUŁAMI

                                            1 brokuł, zielona cebulka, 4 pomidorki koktajlowe, pęczek rzodkiewek, 1 mała puszka kukurydzy, 1 mała puszka groszku zielonego, sól, pieprz

                                            Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy nad parą. Odkładamy do wystygnięcia. Zieloną cebulkę myjemy, szatkujemy. Przekładamy do miski. Pomidorki myjemy, kroimy na ćwiartki. Dodajemy do cebulki. Rzodkiewki myjemy. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sałatki. Groszek odsączamy na sitku. Dodajemy do sałatki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Również dodajemy do sałatki. Brokuła możemy podzielić na mniejsze części. Dodajemy do sałatki. Wszystkie składniki razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut. Możemy podać z dipem jogurtowym
                                              • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 22.12.16, 14:52
                                                SOK Z JARMUŻU, BROKUŁA I SELERA NACIOWEGO

                                                2 łodygi selera naciowego, kilka różyczek brokuła, garść jarmużu, 1 kwaśne jabłko, przegotowana zimna woda lub sok jabłkowy (w przypadku gdy dodajemy sok jabłkowy rezygnujemy z jabłkasmile), odrobina soli

                                                Seler naciowy obieramy z włókien, płuczemy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, z jarmużu obieramy grube łodyżki. Wszystkie warzywa miksujemy. Dodajemy odrobinę soli. Uzupełniamy woda lub sokiem jabłkowym.

                                                --
                                                santa
                                                  • balzack Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 31.08.18, 00:28
                                                    KOKTAJL SOJOWO-JAGODOWY

                                                    2 szklanki mleka sojowego, 1 szklanka jagod, 2 morele, 1 lyzka plynnego miodu, mieta

                                                    Morele obieramy i kroimy na czastki. Jagody myjemy. Mleko wlewamy do wysokiego naczynia. Miksujemy z owocami i miodem. Dekorujemy mieta.

                                                    --
                                                    Jak chcesz poznać przyjaciela Upij sie z nim w jakoś niedzielapiwo
                                                    NIKISZOWIEC
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 21.11.18, 18:56
                                                    SMAŻONA RYBA

                                                    1 kg filetu z tilapii, 1 surowe jajko, mąka, tarta bułka, sól, pieprz, papryka, tłuszcz do smażenia

                                                    Rybę oporządzić, przepłukać. Jajko rozmącić z wodą, dodać przyprawy. Każdy kawałek ryby zamoczyć w jajku, obtoczyć w mące i tartej bułce, Smażyć na rozgrzanym tłuszczu zna złoty kolor z obu stron.
                                                • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.12.16, 10:56
                                                  SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I SUROWYMI* PIECZARKAMI

                                                  1 zielona sałata, 1/2 brokuła, 1 mała puszka kukurydzy, 15 dag pieczarek, sól, pieprz, trochę soku z cytrtny

                                                  * Sałatka powinna być ze świeżymi pieczarkami ale jeżeli jesteśmy nie przyzwyczajeni do surowych pieczarek najlepiej je zblanszować przez 3-5 minut

                                                  --
                                                  choinka
                                                • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.12.16, 11:21
                                                  ZUPA KREM Z JARMUŻU Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

                                                  1 małe opakowanie jarmużu, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 1 skrzydełko z kury, sól, pieprz, śmietana, groszek ptysiowy

                                                  Skrzydełko czyścimy, myjemy i przekładamy do garnka. Lekko je obgotowujemy. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka i gotujemy tak długo aż mięso i warzywa będą miękkie - około 30 minut. Jarmuż przebieramy, obieramy z grubych łodyżek. Blanszujemy przez 5 minut. Gdy warzywa będą już miękkie jarmuż dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Następnie gorącą zupę miksujemy i dodajemy śmietanę. Gotową zupę posypujemy groszkiem ptysiowym.


                                                  --
                                                  prezent
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 15.04.17, 00:55
                                                    PULPETY

                                                    1/4 kg mieszanego mięsa mielonego, 1 surowe jajko, sól, pieprz, 1 mała bułka, woda (lub mleko)

                                                    Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy. Mięso przekładamy do miski. Wbijamy surowe jajko i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze tartą bułkę. Dłonie smarujemy oliwą. Z masy wyrabiamy niewielkie, okrągłe kuleczki (pulpeciki). Gotujemy je w wodzie lub bulionie. Podajemy jako dodatek do zup lub ziemniaków.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 15.04.17, 00:56
                                                    ZUPA KREM Z JARMUŻU Z MIĘSNYMI PULPETAMI

                                                    1 opakowanie jarmużu, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ziemniaki, 1/4 selera, 1 serek topiony śmietankowy, śmietana, cukier, sól, pieprz, kostka rosołowa, pulpety (przepis wyżej)

                                                    Jarmuż pozbawiamy zgrubionych łodyg, płuczemy. W dość dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem cukru i soli. Do gotującej się wody wkładamy jarmuż i gotujemy około 3-5 minut. Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje dodajemy kostkę rosołową oraz jarmuż. Gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku i dodajemy topiony serek. Zupę przekładamy do blendera i miksujemy na krem. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanę. Pulpeciki rozkładamy na talerzach i zalewamy gorącą zupą.

                                                    --
                                                    prezent
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 15.04.17, 03:00
                                                    SORBET Z KIWI


                                                    4 owoce kiwi, brązowy cukier, 2 łyżki śmietanki, sok z 1/2 cytryny

                                                    Owoce umyć, obrać, pokroić w plasterki. Kilka plasterków odłożyć do dekoracji. Wycisnąć sok z cytryny. Kiwi, sok z cytryny oraz śmietankę utrzeć w mikserze na mus. Mus przełożyć do miseczek. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Przed podaniem ozdobić plasterkiem kiwi.

                                                    --
                                                    kwiat
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 15.04.17, 14:32
                                                    BOMBA WITAMINOWA NA BAZIE BURAKÓW

                                                    2 buraki, 1 jabłko, 2 mandarynki

                                                    Wszystkie składniki przepuścić przez sokowirówkę. Dokładnie wymieszać, bo sok się rozwarstwia. Można też zmiksować a następnie przesączyć przez czysta gazę.

                                                    MLEKO MIGDAŁOWE - doskonały środek na oczyszczenie organizmu

                                                    W przypadku problemów żołądkowych (zaparcia) pić jedną szklankę dziennie i najlepiej nie wychodzić z domu. Przekonałam się na własnej skórzesmile

                                                    1/2 l mleka, migdały, optymalnie cukier (ja preferuję wersję bezcukrową)

                                                    Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Zemleć na maszynce do mielenia orzechów. Migdały wsypać do mleka i zagotować. Napój przecedzić. Pić gorące. Ewentualnie dosłodzić do smaku.

                                                    --
                                                    kwiat
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 28.05.17, 21:31
                                                    MUS Z MELONA

                                                    Składniki: 1 melon miodowy, 1/2 cytryny, 1 jabłko, w miarę potrzeby łyżeczka miodu

                                                    Melon obieramy ze skórki, pozbawiamy go pestek. Cytrynę dokładnie szorujemy. Skórkę ucieramy na tarce, sok wyciskamy. Jabłko obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki przekładamy do miksera. Dodajemy łyżeczkę miodu. Miksujemy do konsystencji musu.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 28.05.17, 21:39
                                                    SMOTHIE Z MELONA

                                                    Składniki: 1 melon miodowy, 1/2 cytryny, woda mineralna, w miarę potrzeby łyżeczka miodu

                                                    Melon obieramy ze skórki, pozbawiamy go pestek. Cytrynę dokładnie szorujemy. Skórkę ucieramy na tarce, sok wyciskamy. Wszystkie składniki przekładamy do miksera. Dodajemy łyżeczkę miodu. Miksujemy.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 28.05.17, 21:41
                                                    SOK Z JARMUŻU I SELERA NACIOWEGO

                                                    1/2 szklanki jarmużu, 3 łodygi selera naciowego, sól, 1 mały zielony ogórek, 1 różyczka brokułu, 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody, ewentualnie kostki lodu w razie upałów, sok z 1/2 cytryny, sok tabasco

                                                    Wszystkie składniki dokładnie myjemy, jarmuż przebieramy, ogórek obieramy ze skórki, seler naciowy obieramy z włókien. Wszystkie składniki przekładamy do miksera. Dodajemy sok z cytryny. Warzywa miksujemy z dodatkiem wody. Dodajemy sól i sos do smaku. W razie upałów podajemy z kostkami lodu.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 28.05.17, 21:59

                                                    BOMBA WITAMINOWA czyli sok z marchwi, buraków i pomarańczy


                                                    1/2 kg marchwii, 2 buraki, 1 duża, soczysta pomarańcza

                                                    Marchew i buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze cząstki. Przepuścić przez blender lub sokowirówkę. Na koniec dodać sok z pomarańczy. Jeżeli istnieje taka potrzeba dosłodzić do smaku lub rozcieńczyć wodą (ja nie miałam takich potrzebsmile). Przelać do szklaneczek. I gotowe.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 28.05.17, 22:01
                                                    MROŻONA HERBATA

                                                    1 woreczek dowolnej herbaty, cukier (ja nie używam). Lód

                                                    Zaparzyć herbatę. Odstawić aż ostygnie. Wyjąc wkład z kubka z wkładem mrożącym (kupiłam ostattnio taki za niecałe 10 zł). Schłodzić w nim wodę. Przygotować kostki lodu. Zimną herbatę włożyć na 15 minut do lodówki. Następnie przelać do chłodzącego kubka. Rozlewać do szklanek. Podawać z kostkami lodu.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 09.08.19, 21:29
                                                    I choć nic cię nie zaboli ,
                                                    Wzięty i, bratku, do niewoli!'
                                                    Co krok strachy . co krok trwóg
                                                    Z wojskiem ciągną marudery .
                                                    Gąsienice w poprzek drogi
                                                    A od głównej gdzieś kwatery
                                                    Adiutanty złotem świecą.
                                                    Na motylich skrzydłach lecą.
                                                    Aż im z czubów idzie para* -
                                                    ”Lewo w tył, i - naprzód wiara
                                                    Zanim dejdziem, zanim staniem.
                                                    Pod borowych szumów graniem,
                                                    Nim-na roścież się otworzy
                                                    Świat borowy, nasz, a boży,'
                                                    Posłuchajcie, jak w poranek
                                                    Na czernice, na jagody
                                                    Szedł do boru mały Janek,
                                                    Jakie w boru miał przygody
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 09.08.19, 21:37
                                                    Jagodowy król po borze,
                                                    Jak po własnym chodzi dworze,
                                                    Koch mu leśny łoże ściele,
                                                    Z wilg i drozdów ma kapelę,
                                                    Gdzie bądź stąpi - kwiaty , zioł
                                                    Pochylają wonno czol-a,
                                                    A w największą nawot ciszę
                                                    Trzcina przód nim się kołysze.
                                                    Jagodowy król - pan z pana!
                                                    Szata na nim cudnie tkana,
                                                    Korony zaś nie używa,
                                                    Bo za duża jest i krzywa•
                                                    Lecz i bez niej w jednej chwili
                                                    Obaj z Jankiem się zmówili.
                                                    Król zaświ stał w orzech pusty,
                                                    Wnet szastnęłe między chrusty,
                                                    - Król ma służbę znakami tą,
                                                    Wiewióreczki z rudą kitą
                                                    - I w skok chyże jego posły
                                                    Obie krobki w bór poniosły.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 31.12.17, 16:57
                                                    SAŁATKA OWOCOWA

                                                    Sałatka polecana dla diabetyków

                                                    1/2 małego ananasa, 1 kiwi, 1 jabłko, 2 łyżki soku pomarańczowego, 1 banan, 1 gruszka, truskawki, borówki, melon, pestki słonecznika, sok z cytryny

                                                    Wszystkie owoce umyj. Jabłko, gruszkę i banana obierz, z gruszki i jabłka usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki, banana na plasterki. Owoce skrop dość obficie sokiem z cytryny zapobiegnie to ściemnieniu owoców. Przełóż do miski. Kiwi obierz, pokrój w półplasterki. Ananasa obierz, odsącz z nadmiaru soku, pokrój na kawałki. Wszystkie owoce wymieszaj. Wsyp drobne owoce (truskawki lub jagody) .Dodaj sok pomarańczowy. Gdy soku wytworzy się za dużo, możesz go odlać. Sałatkę odstaw na 30 minut do lodówki. Przed podaniem posyp ziarnkami słonecznika. Jest to wersja dla diabetyków więc nie dosładzaj i nie zamieniaj ananasa na takiego z puszki!!!


                                                    --
                                                    choinka
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 03.01.18, 13:54
                                                    Szpinak warzywny (Spinacia oleracea L.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae s.l.), ew. z wyodrębnianych osobno komosowatych (Chenopodiaceae). Jest popularną rośliną warzywną, nieznaną współcześnie ze stanowisk naturalnych. Pochodzi najprawdopodobniej z południowo-zachodniej Azji.

                                                    --
                                                    prezent
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 03.01.18, 13:57
                                                    Szpinak jest warzywem stanowiącym cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin, zwłaszcza A, E i C, wyróżnia się także na tle innych warzyw dużą zawartością białek. Pozostałe składniki występują w przeciętnych lub niewielkich ilościach, ewentualnie, tak jak w przypadku żelaza i wapnia, są związane chemicznie i nie są wchłaniane w organizmie człowieka. Atutem szpinaku jest niski koszt produkcji i dostępność niemal przez cały rok. W postaci mrożonej nie traci właściwości odżywczych, które ulegają szybkiemu zmniejszaniu w miarę przedłużania się przechowywania szpinaku świeżego. Warzywo ma smak opisywany jako przyjemny i kwaskowaty

                                                    --
                                                    santa
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 03.01.18, 18:11
                                                    SAŁATKA Z POMIDORÓW Z BAZYLIĄ

                                                    2 pomidory, 1 duża kulka mozzarelli, kilka listów bazylii, sól. pieprz, oliwa z oliwek

                                                    Pomidory umyć, pokroić w plasterki, mozzarellę również pokroić w plasterki. Na przemian rozkładać na talerzu pomidory i serek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić oliwą. Ozdobić listkami bazylii.

                                                    --
                                                    choinka
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 07.05.19, 19:39
                                                    SOS Z TRUFLI

                                                    Zasmażyć masła z mąką, rozprowadzić rosołem, wrzucić trochę łupin truflowych; niech się dobrze gotują. Trufle oczyścić, ostrugać, pokrajać w plasterki, ugotować krótko w winie francuskiem i rosole. Osolić poprzednio ugotowany sos, przecedzić, wrzucić w niego trufle z winem, zagotować razem i podać do sztuki mięsa.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.03.18, 15:02
                                                    WODA OGÓRKOWO - MELONOWA

                                                    Woda jest bardzo dobrym napojem na upały, jednak mnie po niej piekła zgaga - a raczej nie mam tego rodzaju problemów

                                                    500 ml wody, 1 plaster żółtego melona, 1/2 ogórka sałatkowego, listek mięty do dekoracji

                                                    Obieramy melona i kroimy w kostkę. Obieramy ogórka i kroimy w plasterki. Wkładamy do dzbanka i zalewamy wodą mineralną. Po tym czasie przelewamy do szklaneczek i ozdabiamy gałązką mięty.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.03.18, 15:34
                                                    WODA MELONOWO - ARBUZOWA

                                                    500 ml wody mineralnej, 1 gruby plaster arbuza, 1/4 melona, listki melisy

                                                    Owoce umyć, pozbawić skórek. Pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze. Zalać wodą. Wymieszać. Odstawić na kilak godzin do schłodzenia. Rozlać do szklanek. Każdą szklankę ozdobić listkami melisy.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.03.18, 16:16
                                                    HERBATKA ŁAGODZĄCA BÓL GŁOWY

                                                    2 szklanki wody, po 1 łyżce kwiatu lipy, rumianku, liści babki i ruty ogrodowej

                                                    Zioła wkładamy do emaliowanego garnuszka, zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na pół godziny. Następnie przecedzamy do kubków i pijemy.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.03.18, 16:24
                                                    PACHNĄCA ZIMOWA HERBATKA

                                                    6 listków geranium, 1 łyżka suszonej macierzanki, 2 szklanki wody, optymalnie miód do posłodzenia

                                                    Zioła zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy pod przykryciem przez 30 minut aby napar dobrze naciągnął. Przecedzamy płyn do kubków. w miarę potrzeby dosładzamy miodem.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.03.18, 16:38
                                                    [b][color-green]INDYJSKA HERBATA Z MLEKIEM[/color][/b]

                                                    1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, 1 łyżka mieszanki masala chai*(w egzotycznych sklepach), 1 łyżka czarnej liściastej herbaty, optymalnie cukier lub miód do posłodzenia

                                                    *[i]Mieszanka masala chai: Bierzemy po 1 łyżce mielonego imbiru, mielonego cynamonu, mielonych goździków, mielonych ziaren kardamonu, lukrecji i mielonego pieprzu[i]

                                                    W emaliowanym garnuszku lub tygielku do parzenia kawy po turecku wlewamy wodę i mleko. Dodajemy 1 łyżkę mieszanki ziół i zagotowujemy. Gotujemy przez 15-20 minut na małym ogniu. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy herbatę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przed spożyciem dosładzamy wg uznania.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.03.18, 17:14
                                                    KAWA ZBOŻOWA DLA REKONWALESCENTÓW

                                                    2 łyżki kawy zbożowej, szklanka wody, szklanka mleka, 1 żółtko, 2 łyżki cukru

                                                    Zagotować wodę. Do wrzątku dodajemy kawę zbożową i zagotowujemy ponownie. Odstawiamy z ognia, przecedzamy. Odstawiamy na kilka minut. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Do kawy dodajemy gorące mleko i łyżeczkę ubitych żółtek.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.03.18, 18:22
                                                    CIASTO Z OWOCAMI

                                                    100 g masła, 2 jajka, szczypta soli, 50 g cukru, 1 małe opakowanie cukru waniliowego, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki, sezonowe owoce, masło i tarta bułka do formy, ewentualnie bita śmietana lub cukier puder

                                                    Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem, jajkiem, cukrem i cukrem waniliowy, Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Na górze rozłożyć owoce. Piec około 40 minut w 180 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 04.04.18, 18:20
                                                    MAKARON Z DOMOWYM PESTO

                                                    200 g razowego makaronu, 100 ml oliwy z oliwek, 30 g płatków migdałowych, 30 g parmezanu, pęczek bazylii, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, garść orzechów włoskich

                                                    Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Oliwę z oliwek, czosnek, płatki migdałów i listki bazylii miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy starty na tarce o małych oczkach parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron polewamy przygotowanym pesto. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

                                                    --
                                                    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 29.07.19, 22:58
                                                    CZERWONA KAPUUSTA

                                                    mała główka czerwonej kapusty
                                                    mała cebula
                                                    łyżka pokrojonego boczku
                                                    łyżka oliwy
                                                    kwaśne małe jabłko
                                                    sól, pieprz
                                                    łyżka octu

                                                    Na oliwie podsmażyć boczek z posiekaną cebulą, dodać poszatkowaną kapustę i poszatkowane jabłko, sól, pieprz, smażyć na małym ogniu do miękkości, na koniec dodać łyżkę octu.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 07.08.19, 23:00
                                                    Z wyjątkiem nielicznych w naszej florze przedstawicieli rozmnażających się płciowo (np. malina moroszka i malina właściwa), pozostałe gatunki reprezentują podrodzaj Rubus reprezentowany w Europie Środkowej wyłącznie przez apomikty pochodzenia mieszańcowego. Z powodu apomiksji, hybrydyzacji i rozszczepiania cech mieszańców powstaje wielka różnorodność form jeżyn. Utrudnia to ich klasyfikację. W przypadku apomiktów kryterium wyodrębniania gatunku jest sztuczne i związane jest z rozległością zasięgu (krańcowe stanowiska powinny być oddalone o minimum 20 km). Wyodrębniające się morfologicznie jeżyny zajmujące mniejszy areał uważane są za biotypy lokalne.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 07.08.19, 23:04
                                                    Owoce pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, a ponadto, ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet. Soku z dojrzałych jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje. Odwary z korzeni (1 łyżeczka rozdrobnionych, suchych korzeni na 1 szklankę wody, pite 3 razy dziennie po 1/2 szklanki) działają moczopędnie. Odwar z liści działa napotnie, stosowany jest w przeziębieniu i anginie. Przynosi też ulgę w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych. Przygotowuje się go z 1 łyżeczki do herbaty suszonych liści i szklanki wody (doprowadzić do zawrzenia i odstawić do naciągnięcia na 15 minut), a pije 3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Ten sam odwar, tak samo dawkowany, leczy również krwawą biegunkę[potrzebny przypis]. Natomiast napar z młodych delikatnych listków (1 łyżeczka do herbaty na szklankę wrzątku) osłodzony miodem, a pity 3 razy dziennie po 1 szklance, to dobry środek pomocniczy w leczeniu anemii. Zewnętrznie odwary z liści i ziela dodaje się do kąpieli (3–4 garście liści lub ziela na 4-5 litrów wody, gotować pod przykryciem 2–4 minuty od zawrzenia). Działają ogólnie wzmacniająco, oczyszczająco na skórę.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 07.08.19, 23:15
                                                    Roślina owocowa: na plantacjach daje cenne owoce nadające się do spożycia na świeżo i do przetworów: wina, galaretek, dżemów i soków. Nasiona są źródłem oleju o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregów n-3 i n-6.
                                                    moczopędne i napotne. Leczy się nimi schorzenia dróg moczowych i pęcherza, nieżyty żołądka i jelit, często z innymi ziołami. Owoce zawierają duże ilości witamin, szczególnie C i PP, w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu. Owoce zawierają także dużą ilość argininy (117 mg/100 g), kwasu asparaginowego (204 mg/100 g) i glutaminowego (340 mg/100 g).
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 09.08.19, 18:35
                                                    Roślina uprawna: uprawia się je jako drzewa owocowe.
                                                    Roślina ozdobna: uprawiana w parkach i ogrodach.
                                                    Sztuka kulinarna: smaczne owoce znajdują zastosowanie w kuchni. Z wiśni robi się także nalewkę – wiśniówkę.
                                                    Sadownictwo: czereśnia ptasia jest szeroko wykorzystywana jako podkładka do szczepienia wiśni przeznaczonych do hodowli na glebach żyznych. Do hodowli na glebach ubogich jako podkładki używa się antypki.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 09.08.19, 18:50
                                                    Borówka czarna była wzmiankowana przez autorów starożytnych i średniowiecznych (m.in. Dioskurydes, Paracelsus), jednak nie była stosowana wówczas leczniczo na większą skalę, przynajmniej w Europie południowej i zachodniej. Roślina ta była natomiast od dawna bardzo istotna dla Słowian i ludów północnej Europy. Używano jej owoców jako lekarstwa przy biegunkach i krwawej dyzenterii. Zastosowanie takie utrzymało się w lecznictwie ludowym, przy czym często zalecano je także w większych dawkach przeciw owsikom. Na początku XX wieku czarne jagody wpłynęły znacząco na losy świata. Wykorzystane zostały przez chłopa i znachora z guberni tobolskiej – Rasputina – do powstrzymania krwotoków chorego carewicza Aleksego. Zyskał dzięki temu sympatię dworu Mikołaja II i w końcu ogromne wpływy na losy Rosji.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 09.08.19, 18:58
                                                    Działanie lecznicze przypisuje się przede wszystkim antocyjanom obecnym w owocach. Świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe. To drugie działanie warunkowane jest także obecnością substancji pektynowych. Zawarte w owocach garbniki hamują przepuszczalność błon śluzowych jelit, niszczą również drobnoustroje chorobotwórcze, antocyjany zaś wiążą w przewodzie pokarmowym toksyny bakteryjne i inne szkodliwe związki, utrudniając ich wchłanianie. Działają przeciwbakteryjnie np. na bakterie z rodzaju Salmonella czy gronkowce (Staphylococcus). Badania in vitro oraz na zwierzętach wskazują na zapobieganie powstawaniu nowotworów oraz hamowanie ich rozwoju (zwłaszcza w odniesieniu do raka jelita grubego), co związane jest z właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwzapalnymi, wywoływaniem apoptozy i regulacją angiogenezy. Antocyjany odpowiadają za działanie rozluźniające na naczynia krwionośne, lecznicze w przypadku zaburzeń mikrokrążenia. Badania przedkliniczne potwierdzają także aktywność przeciwtrombocytową. Owoce suszone działają przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo, dawniej używane również jako środek antyrobaczycowy. Liście mają działanie przeciwbiegunkowe i przeciwbakteryjne, a dzięki zawartości związków flawonoidowych także moczopędne. Stosowano je także jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy – uważano, że obniżają poziom cukru we krwi (przed odkryciem insuliny borówki były jednym z najczęściej stosowanych leków w terapii cukrzycy), a niekiedy stosowane są także współcześnie. Działanie lecznicze przypisywane było glikokininom. Badania doświadczalne nie potwierdziły jednak skuteczności ekstraktów w leczeniu tej choroby. Cukrzyca typu 2 związana jest ze zwiększonym stresem oksydacyjnym, zapaleniami, dyslipidemią i towarzyszącymi jej chorobami sercowo-naczyniowymi, chorobami nowotworowymi oraz zaburzeniami wzroku. Korzystne efekty leczenia preparatami z borówki czarnej mogą być więc związane z leczniczym działaniem na dodatkowe schorzenia[20]. Tak jest w przypadku zaburzeń mikrokrążenia w oku występujących m.in. w cukrzycy, leczonych antocyjanami borówki, które uszczelniają naczynia kapilarne[66]. Wysuwane są także hipotezy o bezpośrednim wpływie borówki na wydzielanie insuliny lub transport cukrów[20]. Pomimo szerokiego wykorzystania preparatów z borówki w ziołolecznictwie, tylko niewielka liczba dowodów wysokiej jakości wskazuje na ich skuteczność w jakiejkolwiek przypadłości.
                                                    Przypisywana jest czernicom zawartość substancji wpływających na poprawę ostrości widzenia w słabym świetle i dlatego podawane były pilotom odbywającym nocne loty w czasie II wojny światowej. Działanie takie nie zostało potwierdzone w testach medycznych. Prawdopodobnie podawanie przetworów z jagód alianckim pilotom i rozpowszechnienie poglądu o wpływie jagód na wzrok miało wprowadzić w błąd Niemców i ukryć źródło sukcesów lotów nocnych wynikających z rozwoju technologii radarowej Jagodom przypisywano także działanie zapobiegające pylicy i zalecano je górnikom.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 09.08.19, 19:23
                                                    SAŁATKA OWOCOWA

                                                    Po 1/2 opakowania jeżyn, jagód, czerwonej porzeczki, czarnej porzeczki, wiśni, 1/2 melona, 1 kiść winogron bezpestkowych, optymalnie brązowy cukier

                                                    Owoce obrać z szypułek, umyć, wiśnie wydrylować. Melon obrać ze skórki, za pomocą specjalnej łyżeczki wydrążyć kulki. Winogrona przekroić na pół. Owoce przełożyć do miski. Posłodzić. Wymieszać. Odstawić na 15 minut w zimne miejsce.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 09.08.19, 20:10
                                                    OWOCOWA BOMBA Z GALARETKĄ

                                                    1 opakowanie czarnej porzeczki, 1 opakowanie czerwonej porzeczki, 1 opakowanie malin, 1 opakowanie jeżyn, 1 opakowanie jagód, kilka kiści winogron, 1/2 słodkiego melona, garść wiśni lub czereśni, 2 opakowania żółtej lub przezroczystej galaretki, miska lub forma w kształcie kopuły, 1 owoc karamboli

                                                    Owoce obrać, przepłukać na sicie, umyć. Melon obrać ze skórki, za pomocą specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. Wiśnie pozbawić pestek. Winogrona przekroić na pół. Karambolę pokroić w gwiazdki. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu dodając nieco mniej wody. Na dno miski ułożyć gwiazdkę z karamboli. Zalać galaretką (tylko trochę na dnie) i odłożyć do stężenia. Na galaretkę wyłożyć owoce. Owoców musi być bardzo, bardzo dużosmile. Ponownie zalać je galaretką i odłożyć do całkowitego stężenia. Przed podaniem miskę odwrócić do góry dnem i wytrząsnąć galaretkę na półmisek.
                                                    W tym celu miskę na parę sekund zanurzamy w gorącej wodzie.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 09.08.19, 20:38
                                                    BISZKOPT Z OWOCAMI

                                                    Ciasto: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru+łyżeczka cukru, szczypta soli, 1 i 1/3 szklanki mąki (może trzeba będzie użyć więcej), 1/2 szklanki wody z sokiem z cytryny, 1 opakowanie proszku do pieczenia; Na górę biszkoptu: po 1 garści różnych owoców sezonowych, 2 czerwone galaretki. Z uwagi na upały zrezygnowałam z robienia kremu

                                                    Jajka umyć. Oddzielić żółtka od białek, Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać wodę i szczyptę soli. Wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą biszkoptową. Piec 30 minut w 180 C. W prodiżu nieco dłużej. Wystudzić. Biszkopt przekroić na pół.

                                                    Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając trochę mniej wody. Odstawić aż dobrze wystygnie.

                                                    Owoce obrać z szypułek, wypłukać na sicie. Większe owoce przekroić na pół. Z uwagi na panujący upał owoce przed wyłożeniem na ciasto lekko przesmażyłam w karmelu. Bałam się aby coś się z nimi nie stało - zazwyczaj daję świeże.

                                                    Gdy biszkopt wystygnie a galaretka zacznie już lekko tężeć. Wykładamy owoce na spód biszkoptu i zalewamy galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

                                                    Przy normalnej pogodzie biszkopt możemy przełożyć kremem śmietankowym z dodatkiem owoców (gotowym lub przygotowanym w domu)
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 17.05.18, 15:59
                                                    [b[]KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I CZERWONYCH BURAKÓW[/b]

                                                    3 buraki, 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/4 szklanki oleju, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 3 łyżki ziaren sezamu, sól, pieprz

                                                    Kaszę wsypujemy do dużego sitka i przelewamy zimną wodą, następnie wrzątkiem. Wrzucamy do 2,5 szklanki zagotowanej wody z solą. Gotujemy 15 minut. Studzimy. Obieramy buraki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, kaszę, olej, sos sojowy i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i formujemy kotlety. Pieczemy około 30 minut, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy około 10 minut.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.05.18, 21:49
                                                    SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

                                                    1 mała czerwona kapusta, olej tłoczony na zimno, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka soli, pieprz

                                                    czerwoną kapustę obrać z górnych liści,opłukać. Drobno poszatkować. Dodać 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 23.05.18, 22:10
                                                    GRANOLA

                                                    Wymieszać 2 szklanki płatków owsianych z 1/4 szklanki wiórek kokosowych, 1/2 szklanki orzechów, 1/4 szklanki rodzynek, 1/2 łyżeczkę soli, 2 łyżki miodu i 1/2 szklanki oleju. Piec w piekarniku na blasze kilkakrotnie mieszając. Temperatura pieczenia 180 przez 20 minut a następnie 130 przez 45 minut. Podawać z tartym jabłkiem.

                                                    🍎

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 02.06.18, 17:07
                                                    CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY GRYCZANEJ

                                                    1 szklanka kaszy gryczanej, 1 jajko, 1 dojrzały banan, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 50 g masła, 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki suszonych śliwek, 4 łyżki mąki gryczanej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 1 łyżeczka sody, sól

                                                    Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzone miksujemy na gładką masę. Masło i miód podgrzewamy w rondelku, mieszamy. Orzechy laskowe prażymy i siekamy. Banana rozgniatamy widelcem. Śliwki siekamy. Do zmiksowanej kaszy dodajemy mąkę gryczaną, kakao, sodę, rozpuszczone masło z miodem, banany oraz orzechy i śliwki. Mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około godziny.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 26.09.19, 18:08
                                                    DŻEM Z CZEREŚNI

                                                    1 kg czereśni bez pestek, 80 dag cukru

                                                    Owoce przesypać cukrem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na 10-12 godzin. W tym samym naczyniu gotować dżem, co pewien czas mieszając. Jeśli dżem ma już właściwą konsystencję przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 26.09.19, 18:37
                                                    ZUPA KREM Z MARCHEWKI

                                                    2 łyżki masła, 1 nieduża cebula, 250 g marchewki, 1 pietruszka, 1 łyżka drobno startego imbiru, 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, 300 ml bulionu warzywnego, śmietana 18%, sól, pieprz

                                                    Warzywa obrać, umyć. Cebulę drobno posiekać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać masło i wrzucić cebulę, lekko poddusić, dodać marchewkę i pietruszkę. Gotować około 15 minut pod przykryciem (od czasu do czasu zamieszać). Dodać imbir i skórkę z pomarańczy i bulion. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia zmiksować na krem. Przelać do rondla, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krem podawać na gorąco.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 26.09.19, 18:55
                                                    ZAPIEKANKA Z SEREM

                                                    50 dag młodych ziemniaków, 30 dag schabu bez kości, 10 dag owczego sera, 1/2 pęczka majeranku, 15 dag zielonej fasolki szparagowej, 10 dag zielonego groszku, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła

                                                    Ziemniaku umyć, włożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować około 10 minut. Majeranek opłukać, oderwać listki i posiekać. Oczyszczoną fasolkę i przebrany groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzić i odsączyć na sitku. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Formę wysmarować tłuszczem i układać warstwami warzywa i mięso. Posypać solą i pieprzem, posiekanym majerankiem i owczym serem. Piec 15 minut w piekarniku w 200 C. Udekorować listkami majeranku.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 26.09.19, 19:14
                                                    DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

                                                    1 i 1/2 kg czarnej porzeczki, 1 kg cukru

                                                    Porzeczki dokładnie umyć, obrać z gron. Włożyć 1/3 część owoców do naczynia w którym będzie gotowany dżem, zgnieść i doprowadzić do wrzenia. Do rozgotowanych owoców dodać cukier i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Wsypać pozostałe owoce gotować do chwili aż porzeczki zaczną opadać na dno naczynia a dżem stanie się dostatecznie gęsty. Gorący dżem włożyć wygotowanych słoików od razu szczelnie je zamykając.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 29.09.19, 12:38
                                                    SURÓWKA Z RÓŻNYCH WARZYW

                                                    Po 300 g marchwi, pora, selera, groszku zielonego, ogórka, pomidora, 2 jabłka, sól, cukier, kwasek cytrynowy, 4 łyżki oleju, posiekana zielona pietruszka

                                                    Korzeniowe warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jabłka i obrane ogórki również zetrzeć na tarce. Pory pokroić w cienkie paseczki. Groszek i pomidory pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z olejem. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą cukrem i kwaskiem cytrynowym. Sałatkę ułożyć w salaterce i posypać zieloną pietruszką.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 29.09.19, 13:30
                                                    AGRESTÓWKA

                                                    1 kg dojrzałego agrestu, 1/2 l spirytusu, 1/2 l wódki, 1/2 kg cukru, aromat waniliowy

                                                    Agrest dokładnie umyć, odciąć ogonki. Owoce wrzucić do słoja, lekko nagnieść. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc. Następnie zlać a owoce zasypać cukrem oraz dodać aromat waniliowy. Odczekać dwa tygodnie i powstałe nalewki - słodką i wytrawną wymieszać. Widać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na miesiąc aby dojrzała.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 29.09.19, 13:39
                                                    ŚLEDZIE W MAJONEZIE

                                                    8 płatów śledziowych matias, 2 jabłka, 2 cebule, 200 ml majonezu, 8 miniaturowych kolb kukurydzy, 2 kiszone ogórki, 1/2 marynowanej papryki, 1/2 czerwonej cebuli, sól, pieprz, cukier

                                                    Jabłka i cebulę utrzeć na tarce, wymieszać z połową majonezu. Doprawić. Masą posmarować każdy płat matiasa. Na środku ułożyć kukurydzę, kawałki papryki, kiszonego ogórka i cebuli. Zwinąć i ozdobić majonezem.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 29.09.19, 14:09
                                                    KOTLETY Z PIECZAREK

                                                    1/2 kg pieczarek, 1 cebula, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, olej

                                                    Pieczarki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać starte pieczarki, wymieszać i dalej podsmażać aby wyparowała woda. Doprawić solą i pieprzem. Gdy masa ostygnie dodać jajka, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną. Formować kotlety i smażyć na oleju. Podawać na ciepło.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 29.09.19, 14:26
                                                    KOLOROWA SAŁATKA

                                                    30 dag kalafiora, 30 dag brokułów, 4 pomidory, 1 puszka kukurydzy, 1 główka sałaty, cebula dymka, 2 ząbki czosnku, olej, koperek, sok z cytryny, musztarda, vegeta, sól, pieprz

                                                    Kalafior i brokuły podzielić na różyczki. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut. Osączyć. Przelać zimną wodą. Pomidory pokroić w ósemki. Z 2 łyżeczek soku cytrynowego, 2 łyżek wody, 1 łyżki musztardy, 6 łyżek oleju przygotować sos. Dodać posiekaną dymkę i czosnek. Przyprawić do smaku solą, vegetą i pieprzem. Sałatę rozdrobnić, włożyć do salaterki. Na wierzchu ułożyć różyczki kalafiora, brokuła i cząstki pomidora. Posypać kukurydzą, posiekanym koperkiem i polać sosem.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 03.10.19, 14:35
                                                    Badania dowodzą, iż częste jedzenie dyni obniża ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego i żołądka. Beta-karoten wzmacnia też odporność, obniża poziom złego cholesterolu oraz opóźnia proces starzenia się. Dba więc o stan skóry, eliminując cellulit, wygładza zmarszczki, nadaje cerze blask
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 03.10.19, 14:45
                                                    Dynia w kuchni

                                                    Klasyczny krem z dyni nie wszystkim smakuje. Zwykle dlatego, że jest mało doprawiony. Dynia wymaga cynamonu, imbiru lub innych aromatycznych przypraw. Niezależnie od tego, czy wykorzystujemy ją do pasztetu, żółtego pesto czy do koktajli i słodkich muffinek, można ją jeść na każdy posiłek.
                                                    Na śniadanie jako dodatek do owsianki, na obiad lub kolację w warzywnej zapiekance, a na podwieczorek w postaci gorącej, dyniowej czekolady. Jest niskokaloryczna – 100 g dyni to jedynie 30 kcal. I tania!
                                                    Dyniowa zupka dla dzieci jest lepsza jako pierwszy warzywny posiłek niż marchwiowa. Dynia nie kumuluje w swoim miąższu metali ciężkich ani azotanów, jest więc zdrowsza. A także bardziej lekkostrawna niż marchewka.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 03.10.19, 14:48
                                                    Świeże pestki dyni zabijają owsiki, glisty, tasiemce. Jeśli chcesz się ich pozbyć, zjedz na czczo 2 łyżki świeżych, obranych z łupinek pestek. Po 2 godzinach zażyj środek przeczyszczający. Kurację można powtarzać trzy razy w dwudniowych odstępach. To zwykle wystarcza, aby pozbyć się niechcianych gości.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 03.10.19, 15:31
                                                    RISOTTO Z GRZYBAMI

                                                    3 łyżki masła
                                                    cebula
                                                    ząbek czosnku
                                                    20 dag grzybów
                                                    20 dag ryżu do risotto
                                                    szklanka białego wina
                                                    4 szklanki bulionu
                                                    sól
                                                    pieprz
                                                    parmezan

                                                    Cebulę, czosnek i grzyby posiekaj, usmaż na połowie masła. Część odłóż. Wsyp ryż i smaż minutę, cały czas mieszając. Zalej winem i gotuj, aż wyparuje. Wlej łyżkę wazową bulionu i gotuj ryż. Gdy wchłonie płyn, dolej kolejną część. Gotuj, aż ryż będzie al dente. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pozostałą część masła. Przykryj odstawionymi grzybami. Posyp startym na drobnej tarce parmezanem.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 02.06.18, 21:00
                                                    SAŁATKA Z JAJKIEM I BROKUŁEM

                                                    1 jajko, 1/3 sałaty lodowej, kilka różyczek brokuła, 1 pomidor, 3 rzodkiewki, 1/3 cukinii, 1/2 awokado, szczypiorek, 2 łyżki majonezu

                                                    Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kroimy na cząstki. Posiekaną cukinię przesmażamy krótką chwilę na delikatnie natłuszczonej patelni. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki. Szczypiorek siekamy drobniutko. Rozkładamy wszystko na talerzu, lekko solimy i dodajemy majonez.

                                                    --
                                                    serce
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 07.05.19, 19:14
                                                    [b]SOS ZE SMARDZÓW[/color][/b]

                                                    Obmyć czysto i wycisnąć z wody smardze, usiekać drobno, zasmażyć je w maśle z trochą siekanej pietruszki. Osobno zasmażyć masła z mąką, rozprowadzić rosołem i włożyć usmażone smardze, osolić, opieprzyć, zagotować i na wydaniu wbić dwa żółtka.
                                                  • madohora Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s 07.05.19, 19:44
                                                    SOS MAJONEZOWY NA PRĘDCE

                                                    Wziąć 2 żółtka, 1 całe jajo, 3 łyżki oliwy, łyżkę winnego octu, troszeczkę soli, cukru, rozbić w garnuszku, wstawić w gorącą wodę i mieszać tak długo, gotując wodę, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos ten ma być użyty do mięsa, dolać zimnego rosołu podług upodobania