Dodaj do ulubionych

A może wątek kulinarny X

10.12.17, 23:03
http://klaudiaxp2.blox.pl/resource/ak9.gif
--
choinka
Obserwuj wątek
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 02.06.18, 17:07
        CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY GRYCZANEJ

        1 szklanka kaszy gryczanej, 1 jajko, 1 dojrzały banan, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 50 g masła, 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki suszonych śliwek, 4 łyżki mąki gryczanej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 1 łyżeczka sody, sól

        Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzone miksujemy na gładką masę. Masło i miód podgrzewamy w rondelku, mieszamy. Orzechy laskowe prażymy i siekamy. Banana rozgniatamy widelcem. Śliwki siekamy. Do zmiksowanej kaszy dodajemy mąkę gryczaną, kakao, sodę, rozpuszczone masło z miodem, banany oraz orzechy i śliwki. Mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około godziny.

        --
        serce
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.08.18, 21:43
        BISZKOPTOWY MIĘTUSEK

        BISZKOPT : 2 x
        -4 jajka -3/4 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
        -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżki octu
        -2 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do piecz.
        MASA BUDYNIOWO-MIĘTOWA:
        -100 g.landrynek miętowych -1/2 szklanki wody -3 szklanki mleka
        -2 budynie śmietankowe -4 łyżki cukru -250 g. masła
        PIANKA JOGURTOWA:
        -400 g.jogurtu greckiego -315 g.jogurtu brzoskwiniowego
        -2 galaretki brzoskwiniowe -0,5 l.wody

        biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. Pieczemy drugi biszkopt taki sam.
        Jeden biszkopt, ułożyć do blaszki, zabezpieczając wyżej boki. masa- Zagotować wodę,włożyć landrynki i na małym ogniu,rozpuścić.W 1 szklance mleka rozrobić budynie. Zagotować resztę mleka z cukrem.Ugotować budyń, wmieszać rozpuszczone landrynki. Schłodzić , od czasu do czasu mieszając,albo przykryć ściśle folią.Miękkie masło zmiksować z budyniem(po 1 łyżce). Rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugim biszkoptem. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do lekkiego tężenia. Jogurty zmiksować z galaretką.Piankę wyłożyć na biszkopt i ozdobić górę ciasta w/g własnej fantazji.Ja zostawiłam troszkę galaretki i polałam ''za nitka''. Całość schłodzić, kroić na drugi dzień.

        --
        serce
      • balzack Re: A może wątek kulinarny X 23.08.18, 19:57
        SALATKA WALDORF

        4 sredniej wielkosci liscie salaty rzymskiej, 3 lodygi selera naciowego, czerwone jablko, garsc ciemnych winogron, 2 lyzki orzechow wloskich
        🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲
        Lodygi selera pokroj w niezbyt cienkie plasterki. Z jablka usun gniazda nasienne, miazsz ze skorka pokroj w slupki. Winogrona pokroj na cwiartki, usun pestki. Orzechy grubo posiekaj. Seler, jablko, winogrona, orzechy wymieszaj z sosem. Odstaw na 30 minut. Salatke wyloz na liscie salaty zielonej.

        --
        Jak chcesz poznać przyjaciela Upij sie z nim w jakoś niedzielapiwo
        NIKISZOWIEC
      • balzack Re: A może wątek kulinarny X 30.08.18, 23:34
        PIECZONA CUKINIA

        2 średnie cukinie, 8 łyżek sosu pesto z bazylii, sól, oliwa, czerwony pieprz

        Cukinie przekrój na pół, miąższ natnij w kratkę. Ułóż je w formie, posmaruj oliwą, oprósz solą. Przykryj. Piecz w 190°C około 20 minut. Posmaruj je pedto. Piecz jeszcze przez chwilę odkryte. Posyp ziarenkami czerwonego pieprzu.

        --
        Jak chcesz poznać przyjaciela Upij sie z nim w jakoś niedzielapiwo
        NIKISZOWIEC
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 28.11.18, 14:22
        PASZTET Z GĘSICH WĄTRÓBEK

        7 gęsich w ą tró b ek przez p arę godzin w ym oczyć w m leku, usiekać, dodać ćw ierć funta u skrobanej słoniny, 4 jaja, p ó łto rej szklanki ta rte j bułki, kilka u siekanych trufli, sok z jednej cytryny, trochę soli i w szystko dobrze w ym ieszać. R ondel w ysm arow ać A m ada-T ryum fem , w ysypać bułeczka., w łożyć doń m asę i w wolnym piecu upiec. Po u p ieczeniu utrzeć, do dając ćw ierć fu nta A m ad a-T ryumfu, przetasow ać przez sito, ułożyć na półm isku, w oliw ie m aczanym nożem w ygładzić i p rzed p o daniem na stó ł oblać sosem m ajonezow ym .
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 29.11.18, 21:14
        KARP NA NIEBIESKO

        Oczyszczonego i nasolonego karpia włożyć do wanienki grzbietem do góry, obłożyć z wierzchu plasterkami cebuli, wlać pół litra nie zbyt mocnego octu i gotować na parze. W ten sposób karp nabierze koloru niebieskiego. Gdy już miękki, wyłożyć go na półmisek na ładnie złożona serwetę, ubrać zielenią, a w sosyerce osobno podać rozpuszczone masło lub jakikolwiek sos do ryb

        --
        santa
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 29.11.18, 23:13
        CYTRYNOWE MOTYLKI

        1 cytryna, ostry nożyk, kilka gałązek szczypiorku

        ►1 dużą, ładną cytrynę o nie uszkodzonej skórce umyć, pokroić w plasterki o szerokości 5 mm
        ►Każdy plasterek przekroić i ponacinać tworząc „motylka”
        ►Nacięte plasterki rozłożyć tworząc skrzydła motyla
        ►Dorobić wąsy ze szczypiorku

        Podawać z rybami, krabami i małżami

        --
        prezent
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 01.12.18, 22:35
        "TARTE CIASTECZKA"

        W yciska się ta rte su ro w e ziem niaki; m oczy stary chleb biały z m lekiem , zapraw ia solą, dodaje jaj i nieco g ęstej
        śmietany, m ięsza z tern ta rte kartofle i piecze w kształcie ^ małych ciasteczek na m aśle.

        --
        prezent
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.12.18, 22:18
        PIERNIK TORUŃSKI

        •60 dag mąki żytniej •50 dag miodu wielokwiatowego •1 łyżkę utartej suchej skórki pomarańczowej (może być kupna z torebki) •1 łyżeczkę tłuczonych goździków •1 łyżeczkę tłuczonego anyżku •3 jaja •1 żółtko •15 dag migdałów •kilka smażonych w cukrze skórek pomarańczowych do dekoracji •1 łyżeczkę sody oczyszczanej •mały kieliszek spirytusu.

        W rondelku podgrzej miód z tartą skórką pomarańczową, goździkami i anyżkiem. Gorący dodaj do mąki i dobrze wyrób. Do gorącego ciasta wbij 2 jaja i odstaw do ostygnięcia. Sodę rozmieszaj ze spirytusem i żółtkiem, wlej do przestudzonego ciasta i dobrze wyrób. Na końcu dodaj obrane ze skórki i grubo pokrajane migdały (można je leciutko sparzyć, aby lepiej się obierały). Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż dość grubą warstwą ciasta (na dwa palce), powierzchnię ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i udekoruj na przykład paseczkami migdałów i smażoną skórką pomarańczową. Piecz ok. 40 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.


        --
        santa
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.12.18, 22:19
        PIERNIK STAROPOLSKI

        2 szklanki miodu •2 niepełne szklanki cukru •1 kostkę masła lub smalcu •1 kg i 1 szklankę mąki pszennej (tortowej) •3 jaja •3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej •1⁄2 szklanki mleka •szczyptę soli •po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru •po 1⁄2 łyżeczki pieprzu i goździków •1 czubatą łyżkę ciemnego kakao •1 szklankę posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych •1⁄2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej na cukrze •1⁄2 szklanki rodzynek.

        Miód, cukier i tłuszcz włóż do garnka, powoli podgrzewaj, stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie masę ochłodź i dodaj do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Rodzynki umyj i osącz. Ciasto dobrze wyrób, pod koniec wyrabiania dodaj bakalie. Uformuj kulę, włóż ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj folią i okryj podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odłóż do leżakowania na 3 tygodnie w chłodne miejsce (np. na oknie, w spiżarni), ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Ciasto wyłóż warstwą najwyżej 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owiń w ściereczkę i odstaw na 7-10 dni, aż ciasto zmięknie. Piernik przekrój na 2-3 warstwy, przełóż dobrymi powidłami lub masą orzechową i polej polewą czekoladową.

        --
        santa
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.12.18, 23:01
        ★NOWOCZESNY BARSZCZ CZERWONY★

        1-1,5 kg buraków, 50 g suszonych grzybów, 2 cebule, 2 liście laurowe, sok z 1 cytryny, 1/2 szklanki soku z wiśni, kilka ziaren ziela angielskiego, cukier, sól, pieprz, czosnek w proszku

        Grzyby opłukać i zalać na noc wodą. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Wywar zachować. Buraki obrać, pokroić. Ugotować z cebulami i przyprawami. Warzywa wyjąć. Dolać wywar z grzybów. Doprawić według uznania. Gotować jeszcze 20 minut.


        --
        santa
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 25.12.18, 23:41
        KUTIA

        2 szklanki maku, 1 szklanka ziaren orkiszu, 1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej, 2 szkl. suszonych owoców, rodzynek, pokrojonych drobno orzechów włoskich i blanszowanych migdałów, pokrojonych w kostkę fig, moreli, daktyli; 2 łyżki skórki pomarańczowej, ok. 3 łyżki miodu;

        Mak oraz przepłukany pod bieżącą wodą na sicie orkisz umieścić w dwóch różnych naczyniach i zalać na noc wodą tak, by 3 cm wody wystawało ponad ziarna. Następnego dnia rano do orkiszu dodać sól i ugotować orkisz i mak w tej samej wodzie, w której się moczyły, dopóki płyn się nie wchłonie. Ostudzić. Bakalie sparzyć i ostudzić. Zemleć mak. Wymieszać wszystkie składniki. Dosłodzić miodem.

        --
        choinka
      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.12.17, 23:49
        ZUPA Z GRZYBKÓW MUN

        Składniki:Garść grzybków mun, 1 kostka rosołowa, sól, pieprz do smaku, woda

        Grzybki na noc zamoczyć w wodzie. Wodę wylać. Grzybki ponownie zalać wodą, gotować przez około 30 minut. Grzybki ostudzić, pokroić w dość cienkie paseczki. Ponownie włożyć do wody, dodać kostkę rosołową oraz przyprawy. Gotować jeszcze przez jakiś czas. Do zupy podajemy ryż, ugotowany osobno.



        --
        santa
          • madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.12.17, 23:52
            GRZYBY ŚWIEŻE SMAŻONE W CAŁOŚCI

            Składniki:1 kg grzybów leśnych, 1 mała cebula, 1/5 szklanki oleju sojowego (może być inny tłuszcz), 2 łyżeczki masła, sól, pieprz

            Grzyby oczyścić, odciąć z nich trzony. Kapelusze opłukać, odsączyć, posolić i posypać mielonym pieprzem. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę oraz grzyby i smażyć odkryte. Do lekko zrumienionych grzybów dodać masło.


            --
            prezent
              • madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.12.17, 23:53
                KOTLETY Z GRZYBÓW

                Składniki:50 dag grzybów leśnych, 1 czerstwa bułka, 1 mała cebula, 2 surowe jajka, 10 dag oleju (lub innego tłuszczu do smażenia), 2 łyżeczki masła, 10 dag bułki tartej, natka pietruszki

                Grzyby oczyścić, umyć. Ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Odcedzić. Bułkę namoczyć w wywarze z grzybów. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na małej ilości masła. Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę zemleć. Dodać sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki. Wbić jajka, Wsypać tartą bułkę. Masę dobrze wymieszać. Formować nieduże, okrągłe kotleciki. Obtaczać je w tartej bułce. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
                --
                prezent
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 00:02
                        RYDZE LUB BOROWIKI PIECZONE

                        Składniki:1 kg rydzów lub borowików, 2 łyżeczki masła, natka pietruszki, sól, olej do smarowania blachy

                        Grzyby oczyścić, odciąć im człony (można wykorzystać do innej potrawy lub ususzyć). Kapelusze umyć, dokładnie osączyć, posolić. Na blasze wysmarowanej tłuszczem układać kapelusze. Pokropić je z wierzchu olejem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec 10 – 15 minut. Upieczone grzyby wyłożyć na gorący półmisek. Polać masłem i ozdobić natką pietruszki.
                        --
                        choinka
                              • madohora Re: A może wątek kulinarny X 23.03.18, 14:25
                                KOKTAJL MALINOWY

                                1 opakowanie mrożonych malin(lub świeżych), 1 średnia butelka kefiru, 1 opakowanie śmietany, optymalnie miód do posłodzenia

                                Mrożone maliny rozmrażamy, lekko przepłukujemy. Świeże obieramy. Przepuszczamy przez mikser lub blender. Dodajemy kefir i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Jeżeli mamy taką potrzebę dosładzamy odrobiną miodu lub cukru. Możemy też dodać odrobinę soku z cytryny.

                                --
                                serce
                              • madohora Re: A może wątek kulinarny X 26.12.18, 13:36
                                ROLADA Z ŹÓŁTEGO SERA

                                Ser żółty salami, 70 dag
                                Natka pietruszki, 2 duże pęczki
                                KOPER, 2 duże pęczki
                                pieczarki, 30 dag
                                jajka( na twardo), 6
                                SEREK TOPIONY, 20 dag
                                masło, 2łyżki

                                Ser żółty włożyć do woreczka, zawiązać szczelnie i gotować na wolnym ogniu ok. 0,5 godz.( lub nieco dłużej, aż zrobi się plastyczny ). Pietruszkę i koper siekamy, dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Pieczarki tarujemy na tartce o grubych oczkach i krótko podsmażamy. Dodać do masy koperkowej razem z serkami i masłem. Całość wyrobić. Jeśli masa jest zbyt luźna dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Ser, jeszcze ciepły rozwałkować, na to wyłożyć pastę, zwinąć roladę i w folii spożywczej dobrze schłodzić w lodówce.

                                --
                                prezent
                            • madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 16:33
                              KLUSKI KŁADZIONE FRANCUSKIE Z GRZYBAMI

                              1 łyżka margaryny, 2 jajka, garść grzybów suszonych, 2 łyżki mąki, sól

                              Grzyby namoczyć, najlepiej na noc. Następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane bardzo drobno posiekać lub zemleć na maszynce do mięsa. Jajka umyć, rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć w misce margarynę, dodać żółtka, lekko posolić Wszystkie składniki razem wymieszać. Białka ubić na pianę. Do utartego tłuszczu dodać grzyby a następnie mąkę i pianę z białek. Lekko wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. Jeżeli istnieje taka potrzeba dodać jeszcze mąki. Na wrzącą zupę lub wodę kłaść łyżką małe, podłużne kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch. Garnek zestawić z ognia. Przykryć pokrywką. Gdy gotujemy je osobno rozłożyć na talerzach do zupy lub osobno na półmisku.

                              --
                              prezent
                            • madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 16:35
                              USZKA Z GRZYBAMI

                              Ciasto: 25 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżka oleju, 1 nieduży ugotowany ziemniak Farsz:: 5 dag grzybów suszonych, 10 dag posiekanej cebuli, 1 łyżka oleju, sól, pieprz

                              Suszone grzybki namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie. Po ugotowaniu ostudzić. Zemleć na maszynce do mięsa. Cebulę zrumienić na oleju. Dodać grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
                              Ciasto: Do przesianej mąki dodać ugotowany, roztarty ziemniak, olej, jajko i wodę. Zagnieść ciasto o dość luźnej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać nadzienie. Dość mocno zlepiać pierożki ta aby utworzyły „uszko”. W dość dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać uszka. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze kilka minut. Odcedzić lub wyjąć łyżką cedzakową.

                              --
                              prezent
                            • madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 16:37
                              GRZANKI Z GRZYBAMI

                              1/2 bułki francuskiej lub zwykłe bułki, 40 dag grzybów, 8 dag masła, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka mąki, 1/4 szklanki śmietany, 5 dag utartego twardego i ostrego sera żółtego, sól, pieprz, przyprawa typu „Jarzynka”Oczyszczone i umyte grzyby pokroić w cienkie plasterki. Cebulę zrumienić na jasnozłoty kolor. Mąkę, jajko i śmietanę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Do uduszonych grzybów dodać masęśmietankowo – jajeczną. Wymieszać. Jeżeli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ewentualnie „Jarzynką”. Jeszcze raz razem poddusić ale bardzo krótko (uważając by śmietana nam się niezwarzyła). Masa grzybowa powinna być dość gęsta. Bułkę pokroić na kromki, skropić wodą. Ułożyć na blasze z tłuszczem lub na patelni. Zrumienić z obu stron. Na kromki nakładać porcje grzybów, posypać tartym serem. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Gdy mamy zwykłe bułeczki przekroić je tylko na pół i na połówki nakładać farsz.

                              --
                              santa
                            • madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.12.17, 22:46
                              KAWA NA POPRAWĘ ENERGII

                              Składniki na jedną kawęsmile

                              Dwie łyżeczki czarnej, zmielonej kawy zalej zimną wodą. Dodaj szczyptę cynamonu, zmielonego imbiru, koniecznie kilka goździków i łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki zagotuj. Gdy kawa już zawrze przecedź ją przez sitko i przelej do kubeczka. Kawę można pić zarówno czarną jak i białą.

                              --
                              santa
                            • madohora Re: A może wątek kulinarny X 14.12.17, 21:05
                              CYTRYNA Z WSTĄŻECZKĄ

                              1 ładna cytryna z nie uszkodzoną skórką, dość ostry nożyk

                              ►Cytrynę dobrze sparzamy, szorujemy czystą szczoteczką, osuszamy
                              ►Cytrynę przekrawamy na pół, ścinamy końce aby łatwo można ją było ustawić na półmisku.
                              ►Ostrym nożem odkrawamy wokół skórkę na prawie całym obszarze cytryny tworząc pasek o szerokości 5 mm
                              ►Skórkę zawiązać w supełek lub kokardkę

                              --
                              choinka
                              • madohora Re: A może wątek kulinarny X 16.12.17, 21:26
                                KROKIETY Z PIECZARKAMI

                                Szklanka mąki, 2 jaja, szklanka mleka, szklanka gazowanej wody mineralnej, 2 łyżki oleju, 30 dag pieczarek, 15 dag szpinaku mrożonego, 2 łyżki masła, sól, bułka tarta

                                Połącz mąkę, jaja, mleko, wodę i olej. Wszystko posól i zmiksuj. Z ciasta usmaż naleśniki. Pieczarki drobno pokrój, podsmaż. Dodaj rozmrożony szpinak i podduś po doprawieniu. Naleśniki razem z farszem zwiń w krokiety, obtocz w jajku i bułce a następnie obsmaż.

                                --
                                santa
                              • madohora Re: A może wątek kulinarny X 16.12.17, 21:28
                                PIERNIK ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA

                                Piernik: kg mąki tortowej, kostka margaryny, 4 jajka, 2 dag amoniaku, pół kg cukru, Przyprawy po łyżeczce kakao, kawy, mielonych goździków, cynamonu, szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej i soli. Polewa czekoladowa: pół szklanki wody, 2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, kostka margaryny

                                Mąkę wymieszaj z przyprawami. Z 1/3 cukru zrób w rondlu ciemny karmel i rozpuścić margarynę. Dodaj resztę cukru i miód. Ugotowane składniki wlej do mąki i wyrób ciasto. Dodaj roztrzepane jajka i amoniak rozpuszczony w pół szklanki wody. Ciasto wyłóż na blachy posmarowane tłuszczem i posypane mąką. Piecz 50 minut w temperaturze 200 C. Po wystygnięciu przekrój ciasto wzdłuż na pół, posmaruj powidłami i połówki złóż ze sobą. Piernik pokrój na kawałki. Polewa: składniki gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieją. Kawałki ciasta polej polewą i zostaw do przestygnięcia.
                                --

                                --
                                choinka
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 00:44
                                  MINI SZASZŁYKI

                                  roladki z bekonu, mini kukruydza, główki pieczarek, małe krewetki, pomidorki koktajlowe, czerwona i żółta papryka, kostki szynki, moreli, ananasa, cienkie plasterki imbiru

                                  Warzywa lekko podgotować, przepłukać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Pokrajać wszystkie składniki na kawałki jednakowej wielkości. Nakładać na metalowe lub drewniane małe szpadki. Dobrze skropić roztopionym masłem lub oliwą. Piec na ruszcie często przewracając. Podawać ozdobione świeżymi ziołami.

                                  --
                                  prezent
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 01:05
                                  GĘŚ PIECZONA

                                  Gęś oporządzamy a następnie pieczemy przez 3 godziny w 175°C polewając1/2 soku z pomarańczy. Kapustę włoską i cebulę smażymy na oleju. Wlewamy po 100 ml rosołu i soku. Dusimy około 20 minut.. Pod koniec dodajemy plasterki pomarańczy

                                  --
                                  santa
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 01:08
                                  KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWYM

                                  1 kurczak, sól pieprz, gałka muszkatołowa, 35 dag marchewek, cebula, tymianek, 5 łyżek soku pomarańczowego, 1 brokuł. 200 ml bulionu, 2-3 łyżki wermutu, 100 ml śmietany kremówki, 2 łyżki masła

                                  Kurczaka pokroić na porcje. Natrzeć solą i pierzem. Piec 1 godzinę w temperaturze 200°C. Po 20 minutach obłożyć pokrojonymi marchewkami oraz cebulą. Po kolejnych dwudziestu minutach posypać tymiankiem, polać sokiem pomarańczowym, rosołem oraz wermutem. Doprawić śmietaną. Brokuły ugotować w osolonej wodzie, podsmażyć na maśle i przyprawić gałką muszkatołową. Mięso podawać z brokułem i sosem.

                                  --
                                  prezent
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 01:17
                                  MIELONE KULKI Z ANANASEM

                                  1 bułka kajzerka, 1 cebula, 10 ag bryndzy, 75 dag mielonego mięsa, 2 jajka, 5 plastrów ananasa, sól, olej, pieprz, mieszanka chińskich ziół

                                  Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę posiekać. Ser pokruszyć. Mięso wymieszać z jajkami, przyprawą chińską, cebulą, bryndzą i kajzerką. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę i uformować kuleczki. Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Pokroić ananas na kawałeczki. Na szpadkę nadziewać kuleczkę z mięsa i kostkę ananasa.

                                  --
                                  prezent
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 12:02
                                  NADZIEWANE POMARAŃCZE

                                  po 1 małym słoiku szparagów i pieczarek, 5 jajek, 5 pomarańczy, 30 dag majonezu, 3 łyżki soku z pomarańczy

                                  Owoce naciąć w zygzak. Oddzielić połówki. Miąższ wydrążyć i pokroić. Wymieszać z pokrojonymi jajkami na twardo, pieczarkami i szparagami. Dodać majonez i sok z pomarańczy. Przyprawić. Napełnić połówki pomarańczy.

                                  --
                                  choinka
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.06.18, 23:50
                                    ]BOMBA NEOPOLITAŃSKA

                                    Utrzeć do białości 8 żółtek z 1/4 ft. cukru z wanilią; 3/4 litra kremowej śmietanki ubić na tęgą pianę z poł ft. cukru, dodawać po łyżce utarte żółtka i bić aż n i e ś l i ? 6 ! n . a r . o ś n i e - P o t e m w y m i e s z a ć g o z ć w i e r ć f u n t e m pastylek czekoladowych i pół ft. owoców kandyzowanych, pokrajanych w kostkę, włożyć do formy szczelnie zamkniętej
                                    i zamrozie jak lody. Podając wrzucić bombę na półmisek i ubrać pastylkami czekoladowemi.

                                    --
                                    serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.06.18, 23:56
                                    BOMBA ORLEAŃSKA

                                    Wyłożyć formę półokrągłą lodami maraschinowemi, a w środek dać krem ubity z ćwierć litra słodkiej śmietanki wymieszanej z pół ft. kandyzowanych owocow pokrajanych w kostkę. P0 napełnieniu bomby, zamknąć ją szczelnie, zamrozić na 2—3 godzin w lodzie silnie osolonym, a wydając ubrać na półmisku konfiturami

                                    --
                                    serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.06.18, 23:58
                                    BOMBA WILHELMINY

                                    Lodami ananasowemi wyłożyć boki bomby, środek wypełnić lodami „parfait au Curaęao". Zamrozić bombę na półtorej godziny przed podaniem w lodzie ze solą. Podając ubrać ją w tutki tęgo ubitą i osłodzoną śmietanką kremową i kandyzowanemi owocami.

                                    --
                                    serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.06.18, 23:00
                                    GULASZ Z KABACZKA

                                    2 kabaczki, 1 cebula, 30 dag kiełbasy, 4 pomidory, 2 czerwone papryki, 1 marchew, 1 łyżka margaryny zwykłej, łyżka przecieru pomidorowego, vegeta, pieprz

                                    Kabaczki myjemy, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę. Marchew obieramy i również kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie 10 minut. Na patelni podsmażamy na margarynie posiekaną cebulę i kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory. Przesmażamy chwilę i wrzucamy do wrzątku z kabaczkiem i marchewką. Gotujemy do miękkości aż płyn nieco odparuje. Dodajemy przecier i przyprawy.

                                    --
                                    serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 12.06.18, 22:27
                                    KASZA JAGLANA Z MARCHWIĄ

                                    10 dag kaszy jaglanej, 6 pieczarek, 2 cebule, 2 marchewki, kawałek pora, mała papryka czerwona, sos sojowy do smaku, sól, pieprz

                                    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por i paprykę kroimy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i pieczarki. Przez chwilę dusimy. Dodajemy startą marchewkę, pora i chwilę dusimy aby warzywa zmiękły. Dodajemy kasze jaglaną, doprawiamy, mieszamy. chwilkę podgrzewamy.

                                    --
                                    serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 20:21
                                    JAJECZNICA Z PIECZARKAMI

                                    2 jajka, 2 łyżki mleka. 4 pieczarki, sól, 1 łyżka masła

                                    Rozbijamy jajka, przelewamy do miseczki, dodajemy mleko i mieszamy. Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy w półplastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki, smażymy do momentu aż odparuje sok. Wlewamy jajka, przyprawiamy solą i mieszamy aż jajka się zetną.

                                    --
                                    serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 21:17
                                    MUFFINY Z GRUSZKĄ

                                    2/3 szklanki mąki gryczanej, 3 jajka, 1 banan, 2 gruszki, 10 dag suszonych daktyli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, laska wanilii

                                    Suszone daktyle drobno siekamy. Banana miksujemy. Obrane ze skórki gruszki kroimy w drobną kostkę. Z laski wanilii wyjmujemy ziarenka. Wszystkie składniki mieszamy. Uzyskaną masę nakładamy do foremek i pieczemy w 180 C około 30 minut.

                                    --
                                    serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 21:47
                                    FASZEROWANE POMIDORY

                                    8 dużych, dojrzałych pomidorów, 200 g mielonej wieprzowiny, 1 łyżka masła, 4 kromki suchego pszennego chleba, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, sól. pieprz

                                    Z pomidorów ścinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy środek. Odkładamy pomidory przecięciami do dołu na papierowy ręcznik by ociekły. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mielone mięso, rumienimy. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojony chleb, rozmącone jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i czosnek. Masą nadziewamy pomidory. Na wierzchu każdego układamy ściętą wcześniej część. Zapiekamy w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 C przez 30 minut. Podajemy gorące.

                                    --
                                    serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 22:02
                                    RYBA W FASOLCE SZPARAGOWEJ I POMIDORACH

                                    200 g sałatki szparagowej, 4 filety rybne, 2 pomidory, natka pietruszki, ząbek czosnku, chili, 2 łyżki oleju, sól, pieprz

                                    Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy na 2 cm kawałki. Sparzone pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w grubą kostkę. Posiekany czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy filety i smażymy po 5 minut z każdej strony. Doprawiamy do smaku. Dodajemy fasolkę, pomidory i dusimy 3 minuty. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

                                    --
                                    serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 22:45
                                    KISZONY SOK Z BURAKÓW

                                    1/2 kg buraków, skórka z razowego chleba, czosnek, koperek lub natka pietruszki, cukier, sól

                                    Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Wykładamy do kamiennego garnka i zalewamy 1 l przegotowanej wody. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, chleb, łyżkę cukru i sól. Przykrywany gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Sfermentowany sok przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek. Można go przechowywać w chłodnym miejscu kilka dni. Przed podaniem przyprawiamy wg uznania solą, cukrem. Posypujemy zieleniną.

                                    --
                                    serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.06.18, 22:06
                                    SOK Z JEŻYN

                                    1/2 kg jeżyn, kwasek cytrynowy

                                    Jeżyny płuczemy pod bieżącą wodą na sitku. Wkładamy do rondelka do momentu puszczenia soku. Podgrzewamy jeszcze przez około 10 minut i dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego. Mieszamy i przecedzamy przez gęste sito do słoika. Zakręcamy słoik i odwracamy go do góry dnem.

                                    --
                                    serce
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 12:08
                                  KANAPKI „ZEBRY”

                                  4 kromki pumpernikla, 3 plasterki goudy, masło

                                  Kromki pumpernikla w całości posmarować masłem, obłożyć żółtym serem. Dobrze docisnąć. Pokroić w kwadraty. W każdy wpiąć wykałaczkę lub drewniany (jednorazowy) widelczyk. Można ozdobić zabawnie wykrojonym omletem.

                                  --
                                  santa
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 12:10
                                  [b][color=green]JEŻYK Z KORECZKAMI[/colot][/b]

                                  1 melon, 1 cebula, 40 dag mielonego mięsa, 1 jajko, 1 łyżka tartej bułki, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 20 dag winogron, 25 dag rokpola, mała puszka mandarynek, 50 g żółtego sera, mini korniszony i oliwki bez pestek

                                  Posiekaną cebulę zagnieść z mięsem, jajkiem i tartą bułkę. Przyprawić. Ulepić kulki. Usmażyć je na oleju. Kostki sera nakłuć na wykałaczki na przemian z mandarynkami i winogronami i kulkami z mięsa. Melon ustawić na talerzu, odciąć spód. Powbijać w niego koreczki. Można dodatkowo ozdobić mini – korniszonami i oliwkami.

                                  --
                                  choinka
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 15:26
                                  PASTA WĘGIERKSA

                                  20 dag fety utrzeć z 2 łyżkami oliwy. Dodać 1/2 posiekanej cebuli.2 ząbki czosnku posiekane lub przepuszczone przez praskę. Po 1 łyżeczce oregano i tymianku. Posiekane czerwone peperoni (radziłabym zastąpić drobno posiekaną czerwoną papryką, peperoni może co poniektórych z nas silnie uczulać). 5 pokrojonych oliwek. Wszystkie składniki zetrzeć lub zmiksować na gładką pastę. Nakładać na kanapki.

                                  --
                                  choinka
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 15:44
                                  GALARETKA WARZYWNA W PAPRYCE

                                  6 kolorowych papryk, 1 czerwona papryka, 1 mała puszka zielonego groszku, 1 mała puszka kukurydzy, 1 konserwowy ogórek, 4 jajka przepiórcze, bulion, żelatyna

                                  Papryki umyć. Z sześciu papryk odciąć wierzch, delikatnie je wydrążyć, pozbawiając pestek i białych części, uważając by nie uszkodzić skórki. Czerwoną paprykę umyć, obrać, pozbawić pestek i białych części. Pokroić w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórek pokroić w kostkę. Przepiórcze jajka ugotować przez 3 minuty, przepłukać zimną wodą. Obrać ze skorupek. Pokroić w plasterki. Żelatynę rozpuścić w bulionie. Wszystkie składniki wymieszać jak na sałatkę. Napełnić nimi papryki. Zalać lekko już tężejącym bulionem z żelatyną. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć i podawać w całości lub delikatnie pokroić na plasterki. Rozłożyć na półmisku ozdobionym zieloną sałatą.

                                  --
                                  santa
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 15:47
                                  SAŁATKA ŚLEDZIOWA

                                  Sałatka jest polecana jako danie dla diabetyków, mam wątpliwości bo jest w niej kupny majonez

                                  2 filety śledziowe, 1 puszka groszku konserwowanego, 1 ogórek kiszony, 1 pomidor, 1 papryka, 3 łyżki majonezu (ten najlepiej zrobić samemu) sól, pieprz

                                  Namocz śledzie w wodzie na około 2 godziny. Warzywa umyj, obierz, pokrój w dużą kostkę. Śledzie pokrój na kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekoruj nacią pietruszki. Odstaw na około 1 godzinę do lodówki.

                                  --
                                  santa
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 16:18
                                  ROŻKI Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA

                                  Łosoś wędzony, masło ziołowe, pasta z twarogu, kolorowy pieprz, koperek

                                  Za pomocą okrągłej foremki delikatnie wycinać kółka z wędzonego łososia. Ćwiartki zwijać w rożek. Każdy rożek faszerować masłem ziołowym lub pastą twarogową. Każdy rożek ozdobić kilkoma ziarenkami kolorowego pieprzu oraz koperkiem.

                                  --
                                  prezent
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 16:43
                                  SAŁATA Z MANRARYNKAMI

                                  1 główka zielonej sałaty lodowej, 3 mandarynki, winogrona, olej, miód, sok z mandarynek

                                  Sałatę umyć, podzielić na mniejsze cząstki. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na ćwiartki. Winogrona umyć, podzielić na połówki (jeżeli są duże to na ćwiartki). Wszystkie składniki razem wymieszać. Z oleju, soku z mandarynek i miodu przygotować sos. Zalać nim sałatkę. Odstawić co najmniej na 15 minut.

                                  --
                                  choinka
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 16:54
                                  SAŁATKA WINOGRONOWA

                                  25 dag winogron, 25 dag żółtego sera, kilka liści zielonej sałaty, 3 gruszki, 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z mandarynek, 1 łyżeczka musztardy, sól, biały pieprz

                                  Winogrona oderwać od gałązek, opłukać, osuszyć. Przekroić na połówki. Wyjąć pestki. Jogurt połączyć z majonezem i sokiem z mandarynek, Przyprawić do smaku solą, białym pieprzem musztardą. Ser pokroić w kostkę. Obrane i umyte gruszki na cząstki. Na półmisku rozłożyć liście sałaty. Na wierzchu umieścić winogrona, ser i gruszki. Polać sosem jogurtowym. Lekko wymieszać.

                                  --
                                  prezent
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 17:00
                                  SCHAB PIECZONY Z GRZYBAMI

                                  1 kg schabu, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg pieczarek, 1 torebka zupy grzybowej (48g na 0,75l wody, 1/2 l wody, 2 łyżki oleju
                                  pieprz mielony

                                  Schab pokroić na grube plastry na wysokość 2 cm i nie rozbijać, oprószyć pieprzem. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, aż do wyparowania wody. Cebulę pokroić w plasterki. W naczyniu ułożyć obok siebie plastry schabu, na mięsie ułożyć cebulę i pieczarki. Wszystko zalać zupą wymieszaną w 1/2 l zimnej wody. Całość bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 75 minut. Ustawić piekarnik grzanie góra i dół.

                                  --
                                  choinka
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 17:03
                                  ŚLEDZIE W SOSIE TATARSKIM

                                  1/2 kg matiasów w oleju, 3 ogórki kiszone, 1 szklanka marynowanych grzybów, 1 cebula, 1/2 pęczka pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 1 mała śmietana, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny
                                  pieprz mielony

                                  Ogórki, grzybki, cebulę, szczypiorek drobno pokroić. Dodać śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Pokrojone, odsączone z oleju śledzie, polać sosem na półmisku. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

                                  --
                                  santa
                                  • balzack Re: A może wątek kulinarny X 20.06.18, 01:01
                                    MORSZCZUK W POMIDORACH

                                    70 dag filetow z morszczuka, 1 puszka pomidorow bez skorki, 1 zabek czosnku, 2 cebule, peczek natki pietruszki, ¼ szklanki bialego wina, 1 lyzka soku z cytryny, olej, sol, pieprz

                                    Filety skropić sokiem z cytryny przyprawić solą i pieprzem podsmażyć bilety na patelni z niewielką ilością oleju z jednej strony po około 0:58 sneg wycisnąć przez praskę natkę drobno pokroić zeszklić cebulę prądu dodać pomidory czosnek natkę chwilę dusić Doprawić solą i pieprzem dusić 10 minut podlewając w innym następnie zalać i smażone na patelni filety i dusić jeszcze 10 minutl
                                    -l-
                                    Jak chcesz poznać przyjaciela Upij sie z nim w jakoś niedzielapiwo
                                    NIKISZOWIEC
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 03.01.18, 13:42
                                  ROLADA Z PIERSI Z INDYKA Z JARMUŻEM I SZPINAKIEM

                                  1 duża pierś z indyka, garść jarmużu i garść szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 serek pleśniowy typu lazur, sól, pieprz, papryka do smaku, wykałaczki, tłuszcz do smażenia, trochę musztardy

                                  Pierś z indyka rozbijamy tłuczkiem. Z oby stron nacieramy solą, pieprzem i papryką. Następnie leciuteńko smarujemy musztardą. Jarmuż i szpinak blanszujemy przez około 3 minuty. Przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Czosnek przepuszczony przez praskę. Podsmażamy, lekko podlewając wodą aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy

                                  --
                                  santa
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 03.01.18, 13:51
                                  ROLADA Z PIERSI INDYKA ZE SZPINAKIEM I JARMUŻEM

                                  1 pierś z indyka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, ser pleśniowy typu lazur, sól morska, pieprz, papryka, troszkę musztardy, garść jarmużu i szpinaku

                                  Pierś z indyka rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy z obu stron solą, pieprzem i papryką. Następnie leciuteńko smarujemy musztardą. Jarmuż i szpinak płuczemy, przebieramy i blanszujemy przez 3 minuty. Następnie przekładamy na patelnię, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Podsmażamy, lekko podlewając wodą aby się nie przypaliło. Odparowujemy wodę. Zdejmujemy z ognia. Do szpinaku i jarmużu dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Za pomocą łyżki farsz nakładamy na pierś z indyka. Zawijamy roladę. Aby nam się nie rozpadła lekko spinamy ją wykałaczkami. Smażymy na tłuszczu aż mięso będzie miękkie. Po usmażeniu roladę kroimy na plasterki. Podajemy gorącą.

                                  Danie polecane przy cukrzycy i dnie moczanowej, uwaga na szpinak bo zawiera szczawiany. Można ją zrobić tylko z jarmużu

                                  --
                                  santa
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 03.01.18, 13:54
                                  Szpinak warzywny (Spinacia oleracea L.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae s.l.), ew. z wyodrębnianych osobno komosowatych (Chenopodiaceae). Jest popularną rośliną warzywną, nieznaną współcześnie ze stanowisk naturalnych. Pochodzi najprawdopodobniej z południowo-zachodniej Azji.

                                  --
                                  prezent
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 03.01.18, 13:56
                                  Szpinak jest wartościową rośliną warzywną, łatwą w uprawie i posiadającą krótki okres wegetacji. Częścią użytkową są liście spożywane najczęściej po ugotowaniu. W ofercie handlowej znajduje się szpinak świeży, konserwowy i mrożony. W postaci świeżej oferowane są liście pojedyncze lub w rozetkach, ale pozbawione pędu kwiatonośnego i korzeni. W przypadku młodych roślin dopuszcza się do obrotu całe rozetki z korzeniami. Szpinak konserwowy otrzymuje się ze świeżych, przetartych liści z dodatkiem soli kuchennej. Utrwalany jest termicznie w hermetycznych opakowaniach. W takiej postaci pozostaje gotowy do spożycia przez rok o ile jest przechowywany w temperaturze od 2 do 15 °C i bez dostępu bezpośrednich promieni słonecznych. Dla uzyskania mrożonek liście szpinaku mrozi się w całości, siekane lub przetarte.

                                  --
                                  prezent
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 03.01.18, 13:59
                                  Szpinak może być spożywany surowy lub gotowany. Dodawany jest do zup, sufletów, makaronów, podawany jest razem z jajkami sadzonymi lub jajecznicą. Duszone liście szpinaku można podawać z serem, śmietaną, jogurtem, szynką, bekonem i anchois. Świeże liście mogą być dodawane do sałatek zastępując częściowo lub całkowicie sałatę. Może być dodatkiem do risotto, rozdrobniony dodawany może być do wielu innych potraw Smak szpinaku wydobywa dodanie do dania gałki muszkatołowej, pieprzu lub cukru

                                  --
                                  santa
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.06.18, 23:21
                                  SCHAB W MARCHEWCE

                                  50 dag schabu, sól, pieprz, mielony kminek, ostra papryka, 2 łyżki oleju kokosowego, 3gety0 dag marchwi, 10 dag pora, 3 szklanki wody, 2 liście laurowe, 1 łyżka vegety, 1 i 1/2 łyżka mąki pszennej

                                  Schab kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Wrzucamy na rozgrzany olej i rumienimy. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Chwilę smażymy i przekładamy na patelnię ze schabem. Dodajemy wodę, vegetę i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 40 minut. Zagęszczamy mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Mieszamy, Dusimy jeszcze przez chwilę.

                                  --
                                  serce
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.06.18, 22:58
                                  CIASTECZKA MAKOWE

                                  1 opakowanie ciasta francuskiego, 6 łyżek masy makowej, 1 żółtko; Na lukier: 1/2 cukru pudru, 1 łyżka wrzątku

                                  Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie masą makową pozostawiając 1 cm brzegu bez nadzienia. Zwijamy ostrożnie wzdłuż dłuższego boku formując roladę. Ostrym nożem kroimy w 2 cm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dociskamy je dłonią. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 210 C. Polewamy lukrem - cukier puder ucieramy z łyżką wrzątku.

                                  --
                                  serce
                                  • madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.06.18, 23:03
                                    Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) są źródłem dużych ilości witamin i błonnika oraz minerałów. Dodatkowo są bogate w antyoksydanty, substancje opóźniające procesy starzenia i wykazujące działanie profilaktyczne w przypadkach chorób nowotworowych

                                    --
                                    serce
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.06.18, 23:18
                                  CZEKOLADOWY PUDING

                                  1/3 szklanki nasion chia, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 szklanka mleka kokosowego (może być krowie), 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 duży banan, 1 garść suszonych owoców morwy białej

                                  Nasiona chia wsypujemy do słoika, zalewamy zimnym mlekiem i dodajemy kakao. Esencję waniliową i suszoną morwę. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Rano dodajemy obranego, pokrojonego banana i całość miksujemy.

                                  --
                                  serce
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.06.18, 00:05
                                  BOCZNIAKI Boczniaki zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę C oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Występujący w nich pleuran, może powodować zmniejszania guzków nowotworowych a ergotioneina - przeciwutleniacz chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się.
                                  Z boczniaków można zrobić zupę, sos, podać na sałacie, dodać do mielonych, usmażyć je z czosnkiem i natką pietruszki lub przygotować a'la schabowy

                                  --
                                  serce
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.06.18, 00:41
                                  PLACUSZKI Z BOCZNIAKA


                                  0,7 kg boczniaków, Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1 szklanka jasnego piwa, natka pietruszki, olej, sól, pieprz

                                  Boczniaki płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na jednorazowym ręczniku kuchennym. Składniki na ciasto mieszamy razem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Osuszone boczniaki maczamy w cieście i wykładamy na gorący olej. Smażymy z obu stron przez około 2 minuty.

                                  --
                                  serce
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.06.18, 01:07
                                  WOŁOWINA Z IMBIREM

                                  70 dag wołowiny, kawałek korzenia imbiru, 10 dag oliwek bez pestek, 2 szalotki, oliwa z oliwek, sól, pieprz

                                  Wołowinę płuczemy, osuszamy, kroimy w cienkie paski. Oliwki kroimy na pół. Obieramy i drobno kroimy szalotkę i imbir (możemy go zetrzeć na tarce), podsmażamy szalotkę i imbir na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy oliwki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

                                  --
                                  serce
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 21.06.18, 00:17
                                  MARYNOWANA PAPRYKA

                                  2 kg papryki, 2 l wody, 1/2 l octu, 1 szklanka cukru, 8 łyżeczek soli, 4 łyżeczki miodu, gorczyca, liść laurowy

                                  Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w ósemki lub paski. Przygotowujemy zalewę. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy10 minut. Następnie po ostygnięciu zalewamy przygotowaną paprykę. Pasteryzujemy przez 30 minut.

                                  --
                                  serce
                                • madohora Re: A może wątek kulinarny X 21.06.18, 00:30
                                  SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I SUSZONYCH ŚLIWEK

                                  50 dag kiszonej kapusty, 1 marchewka, 15 dag suszonych śliwek, 1 jabłko, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka cukru, pieprz

                                  Śliwki namaczamy w przegotowanej, zimnej wodzie około 20 minut. Obrane jabłko i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy śliwki, kroimy w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy z rozdrobnioną kapustą. Domaprawiamy olejem, majonezem, cukrem i pieprzem.

                                  --
                                  serce
                              • madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.12.17, 23:19
                                II. 1. Z cytryny wycisnąć sok i zalać go wodą. Pieczarki obrać, wymyć, pokroić na cząstki i zamoczyć w wodzie z cytryną. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przesmażyć na maśle. Podlewać wodą aby grzyby się nie przypaliły. Dusić tak długo aż połowa płynu odparuje a pieczarki będą miękkie. Wyjąć. Dobrze osączyć z nadmiaru płynu.

                                --
                                santa
                              • madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.12.17, 23:27
                                III. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą mąkę, oliwę oraz resztę mleka. Dość długo wyrabiamy ciasto. Nie jestem zwolennikiem wyrabiania drożdżowego ciasta za pomocą miksera. Wyrabiamy je ręcznie za pomocą drewnianej kopyści. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. W zależności od tego czy ciasto jest za rzadkie czy za gęste dodajemy odpowiednio więcej mąki lub mleka. Uwaga: – mleko dodawane do ciasta musi być letnie.
                                Ciasto ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

                                --
                                santa
                              • madohora Re: A może wątek kulinarny X 21.12.17, 00:06
                                SOK Z MANDARYNKI I GRANATU

                                1 granat, 1/2 kg mandarynek, optymalnie łyżeczka cukru (ja robię bez cukru)

                                Owoce myjemy, obieramy ze skórek i przekładamy do miksera, blendujemy. Przelewamy do szklaneczek i gotowe.

                                --
                                santa