Dodaj do ulubionych

A może wątek kulinarny XI

26.12.18, 14:19
http://klaudiaxp2.blox.pl/resource/ak9.gif
--
prezent
Obserwuj wątek
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 21.04.19, 19:03
          NADZIEWANE JAJKA

          3 jajka ugotowane na twardo, chrzan z dodatkiem żurawiny, chrzan z dodatkiem wasabi, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka jogurtu, sól, pieprz do smaku

          Jajka przekroić na pół, bardzo delikatnie wyjąć żółtka tak aby nie naruszyć białek. Żółtka utrzeć na jednolitą masę, tak aby nie pozostawić żadnych grudek. Sprawdzona metoda, najlepiej robi się to nie widelcem a tłuczkiem do ziemniaków, takim z małymi dziurkami. Gdy żółtka będą utarte na jednolitą masę dodać do nich majonez, jogurt oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na pół.
          Do jednej części dodać chrzan żurawinowy - powstanie różowe nadzienie
          Do drugiej chrzan wasabi - powstanie jasno zielone nadzienie
          Masami delikatnie napełnić połówki jajek. Można to zrobić przy pomocy szprycki do ciasta z końcówką w kształcie gwiazdki.

          --
          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 22:54
        DONATY

        400g mąki
        75g cukru pudru (można zastąpić go ksylitolem)
        150ml letniego mleka
        1 opakowanie drożdży instant
        35g roztopionego masła
        1 jajko
        lukier/posypka/ksylitol (można zrobić z niego lukier, a dodana kropla soku z malin zmienia jego kolor na różowy)
        aromat waniliowy

        Wymieszaj składniki i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Po godzinie rozwałkuj ciasto na około 1,5 grubości i wytnij donaty. Usmaż donaty na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

        --
        http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 07.05.19, 19:42
        SOS MAJONEZOWY

        Główną zasadę majonezu jest wyborna oliwa i świeże jaja. W głębokiej porcelanowej salaterce mieszać 2 świeże żółtka, w których nie powinno się znajdować ani krzty białka, z szczyptą soli, aż zaczną tęgnąć. Potem dolewa się zwolna kroplami łyżkę przedniej oliwy i małą łyżkę octu estragonowego francuskiego, mieszając ciągle, poczem znów dodaje się żółtko, nieco oliwy i kilka kropli octu. Tak wciąż się postępuje aż do wymieszania pół kwarty oliwy, z żółtkami naprzemian, na tęgą, gładką masę. Do rozprowadzenia tej masy dodaje się zimnego rosołu. Aby majonez był dobrze gęsty, można go zaprawić mąką zasmażoną z masłem na biało. Zaostrza się sos majonezowy pieprzem białym, miałko utłuczonym, solą i octem francuskim estragonowym. Używając sosu tego do ryb, można dodać angielskiej musztardy, przez co ostrość się powiększa.
        Gdyby sos majonezowy w czasie mieszania lub stania miał się zwarzyć, to jest utracić swą gładkość, tak że oliwa wyszłaby
        na wierzch, natenczas zmieszać w drugiem naczyniu jedno lub dwa żółtka z szczyptą soli i dodać do zwarzonego sosu,
        z którym się dopóty miesza, aż się wygładzi
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 07.05.19, 19:58
        PIECZEŃ Z GRZYBKAMI

        Udusić tak samo pieczeń jak huzarską. — Osobno ugotować wcześniej garść suszonych grzybków, smakiem z grzybków podlewać pieczeń, a grzybki usiekać drobno i zasmażyć na maśle z dwiema łyżkami tartej bułki. Gdy farsz przestygnie, wbić jedno jajo i smarować pokrajaną pieczeń tak jak huzarską, włożyć do rynki jeszcze na pół godziny, a wydając polać sosem.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.05.19, 22:54
        JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM

        3 jajka
        • łyżka masła
        • 2-3 łyżki mleka lub śmietanki
        • sól do smaku
        • szczypiorek

        Masło rozpuścić na patelni. Gdy stanie się płynne, wbić bezpośrednio trzy jajka i posypać szczypiorkiem. Delikatnie i bardzo wolno mieszać. Lekko posolić. Gdy jajka zaczną się ścinać dolać 2-3 łyżki mleka lub śmietanki
        i smażyć jeszcze przez chwilę. Jajecznica powinna być delikatna i niezbyt ścięta
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.06.19, 21:42
        KURA Z KREMEM Z PIECA

        Ugotować w krótkim rosole z solą i włoszczyzną kurę lub kapłona i wystudzić. Zasmażyć masła z mąką na biało, rozprowadzić kwaśną śmietaną, wbić kilka żółtek i zagotować razem, tak żeby była gęsta masa, można dobrać i trochę rosołu z poprzednio ugotowanej kury, bo kremu musi być dużo, i wystudzić go. Rozebrać zgrabnie kurę, ułożyć na półmisku, przekładając ją wystudzonym kremem, obsypać bułką, oblać masłem i wstawić na kwadrans przed podaniem w piec dla ogrzania. Można w ten sam sposób cielęcinę przyrządzić.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 08.09.19, 19:59
        HISZPAŃSKA ZUPA POMIDOROWA

        Pokrajać drobno kawałek słoniny, poszatkować różne jarzyny, cebulę posiekać i utrzeć kilka piórek czosnku, dodać 3 przefasowane pomidory lub łyżkę marmelady pomidorowej, wszystko to dusić na wolnym ogniu, dodawszy różne kawałki mięsa jakie są w domu. Im więcej gatunków mięsa, tem zupa smaczniejsza. Ody to wszystko miękkie, zalać rosołem ugotowanym na pozostałych kościach i gotować jeszcze przez godzinę, poczem przecedzić przez sito; ładniejsze kawałki mięsa pokrajać w kostkę i dać do wazy.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 18:13
        SMALEC ZIOŁOWY

        1 kg słoniny, 2 kwaskowate jabłka, 2 suszone śliwki, sól 1 łyżeczka majeranku i tymianku

        Słoninę pokroić, wytopić nie rumieniąc jednak za bardzo skwarek. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, suszone śliwki lekko namoczyć w przegotowanej wodzie, po czym pokroić w paseczki. Zdjąć smalec z ognia, wrzucić jabłka i śliwki, doprawić solą, łyżeczką majeranku i tymianku. Mieszać aż zacznie stygnąć, wtedy smalec przełożyć do garnuszków lub słoików
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 14:50
        W medycynie ludowej stosowana była jako środek moczopędny i żółciopędny. Działała zbawiennie przy opuchliznach, zatruciach pokarmowych czy niestrawności. Ze względu na dużą ilość błonnika pomaga w uciążliwych zaparciach.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 15:07
        Maska nawilżająco-odżywcza z miąższem dyni

        Wymieszaj ze sobą:
        • ½ szklanki surowego miąższu,
        • ½ szklanki jogurtu naturalnego
        • 2 łyżki soku z cytryny,
        • łyżkę oleju z pestek dyni.

        Papkę nałóż na twarz i dekolt, zmyj po kwadransie.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 16:03
        NALEŚNIKI Z GRZYBAMI

        1,5 łyżki masła
        olej
        cebula
        20 dag grzybów leśnych
        30 dag pieczarek
        sól
        pieprz
        gałka muszkatołowa
        2 łyżki śmietany 30 proc.
        =====================
        2 szklanki mąki
        2 jajka
        sól
        szklanka mleka
        1/2 szklanki wody gazowanej
        łyżka masła
        olej
        ==================
        Na maśle i oleju zeszklij posiekaną cebulę, grzyby, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Mąkę przesiej, dodaj jajka, sól, mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj na gładkie i lejące się ciasto naleśnikowe. W rondelku rozpuść masło i dodaj do ciasta. Odstaw na 30 minut, zmiksuj. Patelnię posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzla. Wylej cienką warstwę ciasta i po chwili przerzuć na drugą stronę. Naleśniki napełnij farszem grzybowym i zawiń
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 21:09
          ŚLEDZIE KORZENNE

          50 dag filetów śledziowych, 2 łyżeczki cukru pudru, po 1/2 łyżeczce mielonego cynamonu, goździków i ziela angielskiego,1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, 4 liście laurowe, posiekany korzeń imbiru, 4 cebule, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, natka pietruszki

          Cukier puder utrzeć z imbirem. Filety śledziowe ułożyć w salaterce i posypać przygotowaną mieszanką korzenną. Przykryć folią i zostawić na noc w lodówce. Obrane cebule pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i pieprzu. Wystudzić. Ma półmisku ułożyć warstwę pokrojonych na porcję śledzi, przykryć przygotowaną cebulą i posypać natką pietruszki.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 21:09
          FAWORKI

          50 dag mąki, 3 dag masła, 6 żółtek, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka spirytusu lub octu, 50 dag smalcu do smażenia, 15 dag cukru pudru do posypania, cukier waniliowy

          Masło utrzeć z żółtkami, wbić kolejno po 1 żółtku. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, spirytus lub ocet, śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść ręką. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie wałkować cienko i wycinać nożem lub radełkiem pasy szerokości 3 cm. Kroić je na ukośne kawałki. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć ciasto tworząc faworek. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Gdy ociekną wyłożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 21:10
          SZARLOTKA

          1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka kaszy manny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny, 1 kg słodkich jabłek, 1 łyżeczka cynamonu

          Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, dodać cynamon i udusić pod przykryciem. Sypkie produkty dokładnie zmieszać i połowę wysypać na blachę. Położyć warstwę dusznych jabłek i posypać pozostałą częścią sypkich składników, Na wierzchu położyć plastry margaryny. Piec 60 minut w 200 C.
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 21:16
          ROSÓŁ CIELĘCY

          500 g cielęciny, 2 marchewki, 1 por, 1/2 selera, pęczek natki pietruszki, 1 cebula, sól, pieprz

          Mięso opłukać, włożyć do garnka zalać 1 i 1/2 l wody, osolić i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Cebulę obrać, opłukać, przekroić na pół, przypiec na patelni bez tłuszczu. Warzywa obrać, pokroić i dodać do rosołu wraz z cebulą, połową opłukanej natki i pieprzem. Gotować 30 minut. Mięso wyjąć, rosół przecedzić. Pozostałą natkę posiekać i włożyć do rosołu. Podawać z pasztecikami z kruchego ciasta.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 05.10.19, 17:51
        NALEŚNIKI Z GRZYBAMI

        1,5 łyżki masła
        olej
        cebula
        20 dag grzybów leśnych
        30 dag pieczarek
        sól
        pieprz
        gałka muszkatołowa
        2 łyżki śmietany 30 proc
        ====================
        2 szklanki mąki
        2 jajka
        sól
        szklanka mleka
        1/2 szklanki wody gazowanej
        łyżka masła
        olej
        ==================
        Na maśle i oleju zeszklij posiekaną cebulę, grzyby, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Mąkę przesiej, dodaj jajka, sól, mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj na gładkie i lejące się ciasto naleśnikowe. W rondelku rozpuść masło i dodaj do ciasta. Odstaw na 30 minut, zmiksuj. Patelnię posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzla. Wylej cienką warstwę ciasta i po chwili przerzuć na drugą stronę. Naleśniki napełnij farszem grzybowym i zawiń.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 17.10.19, 22:10
        PARÓWKOWE MUMIE

        potnij ciasto francuskie w długie paski i owiń nimi kiełbaski. Możesz dodać również po kawałku plasterka sera. Piecz w piekarniku (200 stopni) przez 15-20 minut. Udekoruj kiełbaskowe mumie specjalnie kupionymi na tę okazję gotowymi oczami z cukru lub po prostu zrób je z musztardy.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 18.10.19, 17:12
        DYNIOWE BABECZKI

        200 g obranej i startej dyni
        360 g mąki
        200 g cukru trzcinowego
        180 g rozpuszczonego masła
        4 jaja
        3 łyżeczki cynamonu
        2 łyżeczki proszku do pieczenia
        1 tabliczka roztopionej gorzkiej czekolady
        Czekoladowa posypka
        Cukrowe oczy
        Kilka cienkich żelek w ciemnym kolorze, np. lukrecjowych

        Wszystkie składniki na babeczki umieść w dużej misce i miksuj na wolnych obrotach aż do połączenia składników.. Foremki na muffiny wypełnij ciastem do dwóch trzecich wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 20 minut, aż patyczek wbity w środek babeczki pozostanie suchy. Ostudź. W międzyczasie przygotuj składniki do dekoracji. Rozpuszczoną czekoladę umieść w niewielkiej miseczce, aby móc w niej maczać babeczki, a żelki lukrecjowe pokrój na niewielkie kawałki przypominające nogi pająków. Ostudzone babeczki zanurz do połowy w roztopionej czekoladzie. W każdej babeczce wykonaj drewnianym patyczkiem 6 otworów i powciskaj w nie nogi z żelek.Następnie umocuj na babeczkach cukrowe oczy i posyp babeczki czekoladową posypką
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 30.10.19, 23:28
        ZUPA GRZYBOWA PO WĘGIERSKU

        1/2 kg pieczarek, 1/2 kg kości, 10 dag tłuszczu, dużą cebula, pęczek zielonej pietruszki, 1 szklanka śmietany, 2 łyżki mąki, zacierka lub makaron, czerwona słodka papryka w proszku, sól, pieprz

        Cebulę pokroić, podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Dodać jedną łyżkę czerwonej, słodkiej papryki, wymieszać z cebulą i dodać kilka litrów wody. Wrzucić kości, przyprawić solą i pieprzem. Wkroić zieloną pietruszkę, gotować. Oczyścić i pokroić pieczarki, dodać do gotowanego wywaru. Gdy grzyby będą miękkie, wrzucić do zupy ugotowane wcześniej w osolonej wodzie zacierki lub makaron. Gotową zupę zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką i niewielką ilością wody. Całość zagotować ale bardzo krótko.
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 14.11.19, 23:17
        OPONKI BEZ SERA

        3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania,
        20 g świeżych drożdży,
        2 jajka,
        szklanka ciepłego mleka,
        1/3 szklanki cukru,
        1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła,
        1/2 opakowania cukru wanilinowego,
        szczypta soli,
        olej rzepakowy do smażenia
        Przygotuj rozczyn: do miski pokrusz drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru i szczyptę soli. Zalej wszystko ciepłym (ale nie gorącym, aby nie zabić drożdży!) mlekiem i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsyp mąkę. Wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy, wlej rozczyn. Wszystko zamieszaj dłonią, dodaj olej i wyrabiaj ciasto. Potem zagnieć je w kulkę i odstaw na około godzinę, aby wyrosło. Potem rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i używając dużej szklanki oraz kieliszka, wykrój oponki. Odłóż je na blaszkę i poczekaj, aż wyrosną. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Smaż pączki z obu stron przez 2-3 minuty, aż będą rumiane, a następnie odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 23.11.19, 17:39
        SERNIK DYNIOWY NA KRUCHYM CIEŚCIE


        spód
        150 g mąki (u mnie gryczana)
        60 g masła rozpuszczonego
        2 żółtka
        masa
        3 żółtka
        5 łyżek słodzika/cukru
        5 białek
        1 kg twarogu
        350 g musu z dyni
        2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru)
        50 g masła rozpuszczonego

        mus z dyni:
        Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.

        Przesianą mąkę mieszamy z masłem i roztrzepanymi żółtkami. Zagniatamy dokładnie do powstania kruchego ciasta. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało.

        Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce i tworzymy spód lekko ugniatając. Można również od razu rozwałkować i przełożyć placek (ja robię kruszonkę, bo jest dla mnie łatwiej). Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

        Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Dodajemy mus z dyni, twaróg, budyń i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy białka i delikatnie miksujemy.

        Masę przelewamy na spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 65 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i NIE otwieramy go. Potem zalecam studzenie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 16:50
      KRUPNIK

      mięso z kością (może byc porcja rosołowa), 0,5 kg
      woda, 2,5 l
      marchew, korzeń pietruszki, cebula, po 1
      kawałek selera
      sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liśc laurowy
      ziemniaki (w zależności od wielkości), 2-3
      kasza jęczmienna, 0,5 szkklanki
      natka pietruszki lub zioła
      dla pogłębienia smaku i aromatu grzybek suszony, 1
      Mięso zagotowac w osolonej wodzie, zdjąc pianę. Dodac warzywa i przyprawy (i grzybek), gotowac do miękkości.

      Ziemniaki pokroic w kostkę (o boku. ok. 2 cm), dodac do wywaru wraz z kaszą. Podgotowac ok. 15-20 minut. Podawac posypane natką pietruszki lub ulubionymi ziołami.
      --
      choinka
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 17:04
          ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM

          1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (te dłuższe), 1 opakowanie szpinaku, (może być mrożony a w sezonie świeży) serek pleśniowy, ser 1żółty, sól, pieprz, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mały koncentrat pomidorowy, białko do posmarowania rolady, masło do smażenia, zioła prowansalskie, duża łyżka tartej bułki

          Ciasto rozmrażamy. Lekko rozwałkowujemy. Szpinak płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla. Dodajemy masło i lekko podlewamy wodą, aby nam się szpinak nie przypalił. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Razem z cebulą szklimy na patelni z dodatkiem oliwy. Przekładamy do masy szpinakowej. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie ziołami. I jeszcze przez chwilę smażymy aż odparuje nam się nadmiar płynów. Szpinak odsączamy na sicie. Płyn możemy wykorzystać na przykład do sosu lub do zupy. Szpinak odkładamy aż ostygnie. Następnie dodajemy do niego pokruszony ser pleśniowy (najlepiej niebieski "Lazur" - Nazwa brzmi paradoksalnie, bo lazur to jasno niebieski kolorsmile, ale to tak na marginesie. Poproszę serkowy - serek*. Rozwałkowane ciasto francuskie smarujemy przecierem pomidorowym i lekko przesypujemy tartą bułką. Tarta bułka wchłania nam nadmiar wilgoci, nie zmieniając smaku potrawy. Na tak przygotowane ciasto nakładamy farsz ze szpinaku. Całość posypujemy startym, żółtym serem. Za pomocą papieru, w który owinięte jest ciasto zwijamy roladę. Górę smarujemy białkiem i jeszcze raz posypujemy startym serem. Możemy też odciąć kawałek ciasta i zrobić tzw. plecionkę i tak ozdobić górę ciasta. Pieczemy około 30 minut w 180 C. Podajemy gorące z dodatkiem keczupu lub sosu pomidorowego lub szpinakowo - jogurtowego.

          --
          prezent
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 09.08.19, 20:10
            OWOCOWA BOMBA Z GALARETKĄ

            1 opakowanie czarnej porzeczki, 1 opakowanie czerwonej porzeczki, 1 opakowanie malin, 1 opakowanie jeżyn, 1 opakowanie jagód, kilka kiści winogron, 1/2 słodkiego melona, garść wiśni lub czereśni, 2 opakowania żółtej lub przezroczystej galaretki, miska lub forma w kształcie kopuły, 1 owoc karamboli

            Owoce obrać, przepłukać na sicie, umyć. Melon obrać ze skórki, za pomocą specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. Wiśnie pozbawić pestek. Winogrona przekroić na pół. Karambolę pokroić w gwiazdki. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu dodając nieco mniej wody. Na dno miski ułożyć gwiazdkę z karamboli. Zalać galaretką (tylko trochę na dnie) i odłożyć do stężenia. Na galaretkę wyłożyć owoce. Owoców musi być bardzo, bardzo dużosmile. Ponownie zalać je galaretką i odłożyć do całkowitego stężenia. Przed podaniem miskę odwrócić do góry dnem i wytrząsnąć galaretkę na półmisek.
            W tym celu miskę na parę sekund zanurzamy w gorącej wodzie.
    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 17:48
      ZIELONE CYTRYNY, POMARAŃCZE LUB MANDARYNKI

      1 cytryna, zielony barwnik spożywczy, woda

      Barwnik rozpuszczamy w wodzie. Cytrynę (pomarańczę, mandarynkę) zanurzamy na całą noc w barwniku. Rano kroimy na plasterki i ozdabiamy to co chcemy.

      [i]Jeszcze nie próbowałam ale myślę, że podobny efekt da sok ze szpinaku (zielone) lub z buraków (czerwone).


      --
      prezent
        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 18:02
          MANDARYNKA Z GOŹDZIKAMI - DEKORACJA

          1 mandarynka, kilkanaście całych goździków

          Dekorację przygotowujemy najpóźniej na tydzień przed Świętami. Wybieramy dość twardą mandarynkę (może też być pomarańcza). Delikatnie nakłuwamy owoc i wciskamy w niego goździki. Możemy też tworzyć różne wzorki np. gwiazdki, serduszka itd. Odstawiamy. W same święta kładziemy ją albo na stole albo w pobliżu stołu. Oprócz tego, że efektownie wygląda - w mieszkaniu roztaczać się będzie delikatny, korzenny zapach. Taka dekoracja latem wygoni nam też komary z domuwink. Tylko kto latem robi tego typu dekoracje?
          --
          choinka
          • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 18:04
            Tuż przed Świętami w Telexpresie pokazywane były dzieci, które robiły takie dekoracje. Powiem wam, że fantazja dzieci nie zna granic. Któreś nawet pokusiło się o zrobienie napisów w stylu "Wesołych Świąt" (ale to już musi być nieco większa przestrzeń), właśnie serduszka, gwiazdki, bałwanki, dzwoneczki. Tylko się uczyć od maluchówsmile

            --
            prezent
              • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 18:12
                ŚLEDŹ W ZALEWIE OCTOWEJ

                4 opakowania śledzi, 1 l mleka, 1 marchewka, 4 małe słoiczki pieczarek, 2 kiszone ogórki, 2 marchewki, 2 małe cebule, ocet, oliwa, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, gliniany garnek

                Śledzie przepłukać dobrze zimną wodą. Przełożyć do miski, zalać mlekiem i zostawić na noc. Rano mleko wylać. Jeszcze raz przepłukać ruby i pokroić na bardzo małe cząstki. Cebulę sparzyć. Pokroić w jak najmniejsze piórka, surową marchewkę kroimy w plasterki, ogórek w drobną kostkę, pieczarki na mniejsze cząstki. Ocet zagotowujemy z wodą, dodajemy ziele angielskie, sól (jeżeli jest taka potrzeba), pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego octu dodajemy oliwę. Dokładnie mieszamy. Do glinianego garnka warstwami przekładamy: na dół śledzie, cebulkę, pieczarki, ogórki i marchewkę. Przekładamy aż do wyczerpania składników. Następnie zalewamy octem z oliwą. Odstawiamy co najmniej na 4-5 dni w chłodne miejsce.
                --
                prezent
                  • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 06.01.19, 23:49
                    KARP SMAŻONY

                    1 mały karp, sok z 1/2 cytryny, sól. 1 jajko, mąką, tarta bułka, masło klarowane do smażenia

                    Karpia sprawić, pozbawić łusek. Dobrze oczyścić z wnętrzności. Zamoczyć w wodzie lub mleku na całą noc. Płyn wylać. Rybę wypłukać. Natrzeć sokiem z cytryny i solą. Podzielić na mniejsze cząstki. Każdą część obtoczyć w mące, rozmąconym jajku oraz tartej bułce. (Są też szkoły, że tylko w mące). Smażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor. Rozłożyć na półmisek. Udekorować plasterkami cytryny. Dekoracja na zdjęciu to gwiazdki z piernika oraz wycięte z papryki.

                    --
                    prezent
                  • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 24.05.19, 22:26
                    SAŁATKA OGRODNICZA

                    Pokra]ane kalafiory, szparagi i czarne korzonki dobrze zmieszać z odro biną kminu i zaprawić sosem. Dla większej smakowitości należy tę sałatę przyrządzić za parę godzin przed spożyciem
                • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 18:43
                  BŁYSKAWICZNE MINI SERNICZKI NA ZIMNO

                  1 opakowanie serka naturalnego (jest taki w sklepach Aldi), 1 przezroczysta galaretka, 1 czerwona galaretka

                  Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Serek przekładamy do miseczki, dodajemy schłodzoną galaretkę. Przelewamy do małych miseczek. Odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka stężeje na górę wylewamy czerwoną galaretkę . I ponownie odkładamy do stężenia.

                  --
                  prezent
                • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 18:59
                  SMAŻONA TILAPIA

                  2 kg filetu z tilapii, sól, mąka, 1 jajko, tarta bułka, tłuszcz do smażenia

                  Tilapię dobrze umyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Delikatnie posolić. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek ryby obtoczyć w tmące, następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

                  --
                  prezent
                • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 19:01
                  ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

                  1 opakowanie filetów śledziowych typu matias, 1/2 litra mleka, 1 biała cebula, 2 duże łyżki octu, sól, pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe, śmietana 12%

                  Śledzie dobrze przepłukać wodą. Przełożyć do miseczki, zalać mlekiem i pozostawić na noc. Rano jeszcze raz je przepłukać. Ocet zagotować z szklanką wody. Dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach oraz listki laurowe. Odstawić do wystygnięcia. Zalać śledzie. Śledzie w zalewie octowej odłóżyć na 2 – 3 godziny. Pociąć na mniejsze kawałki. Przełóżyć do miseczki. Cebulę sparzyć. Pokroić w jak najmniejsze piórka. Dodać śmietanę i wymieszać.

                  --
                  choinka
                • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 23:01
                  SERNIK Z MUSEM PIERNIKOWYM

                  2 opakowania herbatników, Masa serowa: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, 250 ml śmietanki kremówki, 2 duże jajka, 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej, 1 szklanka drobnego cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, Mus: 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku, 375 g mlecznej czekolady, 825 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej), 1,5 łyżki likieru, 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika, 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru, 0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu, 1 słoik powideł śliwkowych

                  Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładką masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, Na spodzie wyłożyć herbatniki. Zalać masą serową i wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Wystudzony sernik posmarować z góry powidłami śliwowymi. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę (połowę). Wystudzić. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać do zimnej czekolady. Dodać likier, przyprawę korzenną, imbir, cynamon. Wymieszać. Ubić pozostałą śmietanę. Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą śmietanę. Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Udekorować startą czekoladą.

                  --
                  choinka
                • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 23:03
                  MURZYNEK Z BAKALIAMI

                  3 jajka, 1 szklanka cukru trzcinowego, 1.5 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 3 łyżki śmietanki 12%, 5 dag czekolady, 20 dag masła, 10 dag suszonych moreli, 10 dag daktyli, 5 dag kandyzowanego imbiru, gotowa polewa czekoladowa, dowolne ozdoby do ciasta

                  Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz śmietankę, roztopioną czekoladę i masło. Dobrze zmiksować. Bakalie oprószyć mąką. Dodać do ciasta i wszystko połączyć. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto i piec przez 1 godzinę w 180°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić.
                  --
                  choinka
                • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 23:05
                  CIASTO POMARAŃCZOWO – MIGDAŁOWE

                  2 pomarańcze, 5 jajek, 200 g cukru, 230 g mielonych migdałów, cukier puder i migdały do dekoracji

                  Pomarańcze dokładnie umyć, posiekać w drobną kostkę. Owoce wrzucić do rondla, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Do jednej miski wbić żółtka, do drugiej białka. Z białek ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać połowę cukru. Drugą połową dosypać do żółtek i utrzeć na jasny kogel – mogel. Do żółtek dodać pomarańcze oraz migdały i wymieszać. Do gęstej masy dodać 3 łyżeczki piany z białek by ją lekko rozrzedzić. Później dodać resztę i delikatnie połączyć w całość. Masę przelać do tortownicy, posypać migdałami. Piekarnik rozgrzać do 180°C i piec przez 1 godzinę. Po wystygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem.
                  --
                  prezent
                  • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 06.01.19, 23:40
                    TILAPIA SMAŻONA

                    1 kg filetu z tilapii, 1 jajko, mąką, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, sól

                    Filet, jeżeli jest mrożony to rozmrozić. Dobrze wypłukać, odsączyć. Podzielić na mniejsze cząstki. Filet posolić z obu stron. Obtoczyć w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

                    --
                    choinka
                  • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 18.01.19, 22:02
                    Sok z buraków
                    Wyciśnij sok z buraków i marchwi, wymieszaj w proporcjach 2 : 1. Na szklankę weź roztarty z solą ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, szczyptę kminku. Napój orzeźwia i oczyszcza. Nie tylko po imprezie.

                    --
                    prezent
                  • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 18.01.19, 22:04
                    Rosyjska syta
                    Weź litr wody, 200 g miodu, po 5 goździków, liści laurowych i plasterków świeżego imbiru, płaską łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj miód z wodą, zagotuj i zostaw na małym ogniu na 20 minut, dodaj korzenie i gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Zestaw, ostudź, przecedź przez gazę. Lekko podgrzej i pij.

                    --
                    prezent
                  • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 18.01.19, 22:07
                    Zupa cytrynowa
                    Zagotuj 2 szklanki kurzego bulionu z sokiem cytrynowym, pieprzem, plasterkiem imbiru i goździkiem. Podawaj z plasterkami cytryny i jajkami przepiórczymi. Możesz posypać siekaną natką pietruszki lub kolendry.

                    --
                    choinka
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.02.19, 23:16
                      KOMPOT Z DYNI

                      1 dynia
                      na każdy kilogram dyni dodajemy:
                      – 5-6 goździków
                      – 2 małe laski cynamonu
                      – 3-4 łyżki octu do smaku
                      – 1 opakowanie cukru waniliowego
                      – 30÷40 dkg cukru
                      – szczypta imbiru

                      Na początku gotujemy przez około 10 min. wszystkie przyprawy kompotu: goździki, cynamon w laskach, ocet, cukier, cukier waniliowy i imbir. Po uzyskaniu odpowiedniego smaku wrzucamy miąższ z dyni i gotujemy wszystko przez 15-20 min. w zależności od miękkości dyni.

                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.02.19, 23:39
                      PĄCZKI DOSKONAŁE

                      doskonale. Wziąć 60 deka mąki, z 10 deka drożdży, rozrobionych trochą mleka, a skoro się ciasto ruszy wlać 1/i litra żółtek, rozbitych z 20 deka cukru do białości, 1/2 litra mleka, 1/4 litra masła klarowanego, bić ciasto doskonale; jeżeli za rzadkie dodać mąki, aby pączki potoczyć się dały i postawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę mąką wysypaną, rozciągnąć ciasto ręką i kłaść na nie kupki konfitur lub marmelady, zawijać ciastem jak pierogi, wyrzynać szklanką, układać na sito i postawić w ciepłem miejscu. Gdy dobrze podrosną, wrzucać na gorący szmalec wyrośniętą stroną. Po usmażeniu posypać je zaraz cukrem zmieszanym z tartą cytrynową skórką. Najlepiej kłaść je po usmażeniu na sita, wyłożone bibułą. Chcąc się przekonać, czy szmalec dość gorący, wrzucić kawałek ciasta, jeżeli się ciasto zacznie rumienić to dobry; żeby się tłuszcz nie palił można od czasu do czasu wrzucić plasterek surowego kartofla. Chcąc robić pączki bez nałożenia konfiturami, brać ciasto, lekko je potoczyć i po wyrośnięciu piec.

                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.02.19, 23:44
                      DOBRE PĄCZKI

                      pączki. 12 litra żółtek ubić z 40 deka cukru, wziąć 1/2 litra masła, 1]2 litra mleka, z którego wziąć do zarobienia 20 deka drożdży, 100 gr. słodkich i kilka gorzkich migdałów, U/a kilo mąki. Zarobić wyżej wskazanym sposobem poczem dać wyrosnąć, porobić pączki i piec n i wrzącym tłuszczu. Do tej ilości potrzeba do smażenia l 1 i 1/2 kilo tłuszczu

                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.02.19, 23:53
                      DOBRE PĄCZKI

                      Wziąć 1 filiżankę żółtek 1 filiżankę klarowanego masła, 2 filiżanki mleka, z którego wziąć do zarobienia drożdży, 2 kieliszki araku, wetrzeć cytrynowej skórki, 80 deka pięknej mąki i 50 gr. drożdży. Zarobić zwykłym sposobem i postawić do wyrośnięcia.

                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.02.19, 23:56
                      PĄCZKI

                      7 żółtek i 3 łyżki czubato nabrane miałkiego cukru ujrzeć na śmietanę; w to wlać 50 gr. drożdży rozrobionych z trochą mleka, 4 łyżki masła klarowanego, pół litra letniego mleka, urobić mąki tyle, aby ciasto było dostatecznie gęste i po wyrośnięciu ciasta robić pączki wyżej podanym sposobem, piekąc na fryturze, na połowę zmieszanej ze szmalcem

                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 18:08
                        DŻEM Z CZEREŚNI

                        1 kg czereśni bez pestek, 80 dag cukru

                        Owoce przesypać cukrem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na 10-12 godzin. W tym samym naczyniu gotować dżem, co pewien czas mieszając. Jeśli dżem ma już właściwą konsystencję przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 18:37
                        ZUPA KREM Z MARCHEWKI

                        2 łyżki masła, 1 nieduża cebula, 250 g marchewki, 1 pietruszka, 1 łyżka drobno startego imbiru, 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, 300 ml bulionu warzywnego, śmietana 18%, sól, pieprz

                        Warzywa obrać, umyć. Cebulę drobno posiekać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać masło i wrzucić cebulę, lekko poddusić, dodać marchewkę i pietruszkę. Gotować około 15 minut pod przykryciem (od czasu do czasu zamieszać). Dodać imbir i skórkę z pomarańczy i bulion. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia zmiksować na krem. Przelać do rondla, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krem podawać na gorąco.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 18:55
                        ZAPIEKANKA Z SEREM

                        50 dag młodych ziemniaków, 30 dag schabu bez kości, 10 dag owczego sera, 1/2 pęczka majeranku, 15 dag zielonej fasolki szparagowej, 10 dag zielonego groszku, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła

                        Ziemniaku umyć, włożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować około 10 minut. Majeranek opłukać, oderwać listki i posiekać. Oczyszczoną fasolkę i przebrany groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzić i odsączyć na sitku. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Formę wysmarować tłuszczem i układać warstwami warzywa i mięso. Posypać solą i pieprzem, posiekanym majerankiem i owczym serem. Piec 15 minut w piekarniku w 200 C. Udekorować listkami majeranku.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 19:14
                        DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

                        1 i 1/2 kg czarnej porzeczki, 1 kg cukru

                        Porzeczki dokładnie umyć, obrać z gron. Włożyć 1/3 część owoców do naczynia w którym będzie gotowany dżem, zgnieść i doprowadzić do wrzenia. Do rozgotowanych owoców dodać cukier i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Wsypać pozostałe owoce gotować do chwili aż porzeczki zaczną opadać na dno naczynia a dżem stanie się dostatecznie gęsty. Gorący dżem włożyć wygotowanych słoików od razu szczelnie je zamykając.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 20:10
                        SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO I PAPRYKI

                        1 papryka czerwona, zielona i pomarańczowa, 1/2 opakowania makaronu ryżowego, 7 grzybków mun, 1 ogórek, sos sojowy, papryka ostra, pieprz

                        Grzyby mun i makaron namoczyć. Papryki, ogórek pokroić w cienkie paseczki. Grzyby mun po 15 minutach moczenia też pokroić. Warzywa, grzyby i makaron połączyć, wymieszać polać 1/4 szklanki sosu sojowego. Doprawić do smaku papryką i pieprzem.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 21:47
                        LETNIA SAŁATKA

                        5 dag kalarepy, 1 filiżanka kwaśnej śmietany, 5 dag selera, 1/2 filiżanki oleju, 5 dag marchwi, sól 15 dag pomidorów, 1 łyżeczka musztardy, 2 świeże papryki, ocet, 2 jaja gotowane na twardo,

                        Kalarepę, seler i marchew utrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, paprykę pokroić w krążki. Przygotowane w ten sposób warzywa włożyć do salaterki a drobno posiekane jajka ułożyć na środku. Kwaśną śmietanę wymieszać z olejem, przyprawić solą, octem i musztardą. Trochę podgrzać i polać sałatkę.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 27.09.19, 18:27
                        ZUPA MALINOWA

                        1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 szklanka wody, serek homogenizowany waniliowy, 4 łyżki cukru, 50 dag malin, 5 dag bezików

                        Maliny przebrać, przetrzeć przez sito. 1/2 szklanki zostawić do dekoracji. Wodę z cukrem zagotować w rondelku, zestawić z ognia. Gdy ostygnie wymieszać z przetartymi owocami. Dodać śmietanę i serek. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Zupę rozlać na takerze i przyozdobić malinami oraz bezikami.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 11:32
                        WARSTWOWA SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM

                        4 śledzie, 2 cebule czerwone, 4-5 ziemniaków, 2 jajka, 2 marchewki, jogurt lub śmietana, majonez, olej, sól, pieprz

                        Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki. Cebule obrać z łupin, pokroić w półplasterki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać, ugotować i również zetrzeć na tarce. W sałaterce ułożyć warstwami kolejno: śledzie, cebulę, ziemniaki. Warstwę ziemniaków skropić olejem, doprawić do smaku solą, pieprzem i marchewkę. Całość polać sosem majonezowo - jogurtowym. Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na grubej tarce i udekorować sałatkę.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 11:55
                        KURA NADZIEWANA MIĘSEM

                        1 kura, 1/2 kg mięsa mielonego, 2 jajka, natka pietruszki, 2 łyżki zielonego groszku, 2 łyżki kukurydzy, 10 dag pieczarek, 30 dag cebuli, olej, przyprawa do drobiu, sól, curry, pieprz, 1 bułka

                        Kurę wyluzować z kości od wewnątrz, nie naruszając tuszki. Natrzeć przyprawami. Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć. Cebulę drobno pokroić i zeszklić z pieczarkami. Mięso mielone wyrobić, dodając jajka, przyprawę do drobiu, sól, pieprz, curry. Dodać groszek, kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki. Lekko wymieszać. Nadziewać tuszkę mięsem. Spiąć wykałaczkami. Piec w naczyniu żaroodpornym około 2 godzin. Polewać wytworzonym z pieczeni sosem. Podawać z ziemniakami.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 12:15
                        KRÓLEWSKA SAŁATKA Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

                        6 ziemniaków, 3 jajka, 2 jabłka, 4 łyżki soku z cytryny, 5 orzechów włoskich, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, kilka gałązek koperku, sól, pieprz

                        Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Ugotowane na twardo jajka pokroić w ćwiartki. Orzechy prażyć na suchej patelni około 2 minut. Jabłka obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić łyżką soku z cytryny. Połączyć jogurt z majonezem i resztą soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, wymieszać. Polać sosem i posypać posiekanym koperkiem.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 13:15
                        BURACZKI MARYNOWANE

                        3 kg buraków ćwikłowych, 1 l wody, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1/2 szklani 10% octu, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru

                        Buraczki oczyścić, dokładnie wymyć, ugotować w skórkach po czym wystudzić. Następnie obrać, rozłożyć do 8-10 słoiczków o pojemności 0.33 l. Przyrządzić zalewę. Zagotować wodę z cukrem i solą. Dodać ocet lub kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoiki, które szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 13:34
                        GALARETKA MALINOWA LUB PORZECZKOWA

                        400 g malin lub porzeczek, 1/2 l wody, 200 g cukru, 30 g żelatyny, śmietanka 30%

                        Owoce zmiażdżyć, odcisnąć sok. Zalać przegotowaną, letnią wodą i ponownie odcisnąć. Rozpuszczoną w 1/8 l wody żelatynę zmieszać z płynem, dodać do smaku cukier, wlać do szklanej salaterki. Ostudzić.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 13:59
                        SZASZŁYKI BRZOSKWINIOWE

                        75 dag piersi kurczaka, 1 puszka brzoskwiń, sól. na marynatę; 4 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy do pierników, 3-4 łyżki sosu sojowego, sól

                        Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posiekać. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Z oleju, sosu sojowego, zalewy, soli i przyprawy do pierników przygotować marynatę. Piersi kurczaka włożyć do miski, polać marynatą. Wymieszać, przykryć, odstawić na 3 godziny do lodówki. Brzoskwinie podzielić na kawałki. Nadziewać na szpadki na przemian kawałki mięsa i brzoskwiń Piec na grillu obracając i smarując pozostałą w naczyniu marynatą.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 14:13
                        WITAMINOWA SAŁATKA

                        5 mandarynek, 2 pomarańcze, 5 kiwi, puszka ananasów, puszka brzoskwiń, 2 banany, winogrona, 3 garście rodzynek, zalewa z ananasów i brzoskwiń

                        Owoce pokroić i wymieszać. Zalać sokiem i zostawić na chwilkę żeby się przegryzły. W wersji dla dorosłych można dodać wiśnie z nalewki lub trochę likieru owocowego.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 14:40
                        KREMOWY CHŁODNIK

                        3 pęczki rzodkiewek, 200 ml jogurtu naturalnego, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka posiekanych ziół, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier

                        Rzodkiewkę umyć, odciąć ogonki. Kilka odłożyć do dekoracji a resztę pokroić i zmiksować razem z jogurtem. Do śmietany wycisnąć kilka kropel soku z cytryny, wsypać szczyptę soli i ubić na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do jogurtu zmiksowanego z rzodkiewkami. Chłodnik doprawić solą i pieprzem, wymieszać i oziębić w lodówce. Przed podaniem wlać do miseczek, posypać posiekanymi ziołami i ozdobić dekoracyjnie wyciętymi cząstkami rzodkiewek.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 14:48
                        Świeże pestki dyni zabijają owsiki, glisty, tasiemce. Jeśli chcesz się ich pozbyć, zjedz na czczo 2 łyżki świeżych, obranych z łupinek pestek. Po 2 godzinach zażyj środek przeczyszczający. Kurację można powtarzać trzy razy w dwudniowych odstępach. To zwykle wystarcza, aby pozbyć się niechcianych gości.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 14:52
                        Olej z pestek dyni ma właściwości nawilżające i odmładzające, doskonale nadaje się do smarowania skóry, szczególnie suchej, łuszczącej się albo trądzikowej. Z kolei zawierający mnóstwo mikro- i makroelementów miąższ dyni idealnie nadaje się na maseczkę
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 15:19
                        SERNIK

                        Składniki na spód:
                        150 g masła
                        2 łyżki kakao (użyłam 1 łyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego)
                        20 sztuk ciastek (petite beurre)
                        Składniki na masę serową:
                        4 jajka
                        ½ szklanki cukru
                        ½ kg twarogu (może być z wiaderka)
                        200 ml śmietanki 30%
                        1 łyżka mąki ziemniaczanej
                        Spód:
                        Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Na brzegach tworzę rant o wysokości 5-6 cm. Spód wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową.
                        Masa serowa:
                        Białka oddzielam od żółtek i żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Białka ubijam na sztywno. Śmietankę również ubijam. Do masy jajecznej dodaję twaróg cały czas miksując, ale na niskich obrotach. Następnie dodaję białka i delikatnie mieszam łopatką do połączenia składników, a na koniec dodaję ubitą śmietankę i ponownie delikatnie mieszam.
                        Masę serową wylewam na przygotowany spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 55 minut.
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 00:08
                      PĄCZKI PAROZNE

                      Wziąć 80 deka mąki, przesiać ją z tego 10 deka wsypać w »/, litra gotującego się mleka, zdjąć z ognia i mieszać aż do zgęstnienia, żeby gruzełków nie było. * o wystudzeniu wlać 65 gr. drożdży rozrobionych w 2 łyżkach mleka i postawić, żeby podrosło. Osobno rozbić 15 żółtek z 20 deka cukru do białości, wlać A/4 litra klarowanego masła, wsypać 50 gr. gorzkich migdałów, sparzonych, obranych z łupin i utartych na tarce, lub sproszkowanej wanilji i postawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta włożyć e na mąką wysypaną stolnicę, rozciągnąć ciasto ręką i kłaść na nie kupki konfitur lub marmelady, zawijać ciastemjak pierogi, szklanką wyrzynać; układać na sito lub deseczki i postawić w ciepłem miejscu; jak dobrze podrosną wrzucić je wyrośniętą stroną na gorący szmalec na połowę z fryturą zmieszany. Po usmażeniu posypać je zaraz cukrem. Tłuszczu powinno być zawsze dużo, aby p ączd swobodnie w nim pływały. dokładać więc ciągle świeżego po łyżce. W szmalec należy włożyć od czasu do czasu plaster surowych kartofli, który wstrzymuje swą wilgocią przepalenie się tłuszczu. Chcąc robić pączki bez nałożenia konfiturami, brać ciasto, lekko potoczyć i po wyrośnięciu piec je.

                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 00:13
                      CHRUŚCIK

                      Utrzeć na śmietanę 2 łyżki świeżego wymoczonego masła, wbić 15 żółtek, wsypać 20 deka cukru, z którego można trochę zostawić do posypywania chruści,ków, trzeć znów dobrze w donicy, wsypać 10 gr. amonium carbonicum lub też araku, dolać 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany, wsypać 60 deka mąki i doskonale w jedną stronę trzeć. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, wziąć jeszcze 20 deka mąki, ciasto lekko wygnieść tą mąką, a resztę z niej zostawić do posypania stolnicy. Ciasto musi być bardzo wolne, tak, że ledwie się da wałkować, bo gdy zbyt nagniecione, to chruścik niedobry. Ciasto lekko cienko rozwałkować, nie sypiąc wiele mąki, tylko wałek mąką ocierać; krajać kółkiem w paski na kawałki, przewijać każdy kawałek i zaraz, póki wilgotne, bez przesychania, smażyć na wrzącym tłuszczu, zmieszanym na połowę z klarowanem masłem lub z fryturą. Można je też smażyć na samej fryturze, lecz nigdy w samem maśle,bo się palą a nie rosną. Ogień nie musi być zbyt nagły, żeby się tłuszcz nie palił. Chruścik powinien być żółtego koloru. Skoro się ;z jednej strony upiecze, przewrócić widelcem na drugą, opiec, wyjmować na sito i posypać cukrem .. Chruścik taki można przechować parę tygodni i będzie dobry.

                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 00:15
                      CHRUŚCIK

                      Utrzeć na śmietanę 4 żółtka z 2 łyżkami cukru czubato nabranemi, 2 łyżkami masła klarowanego letniego i 6 gr. amonium carbonicum; następnie wlewać po trochu 4 łyżki dobrej gęstej śmietany i 2 łyżki wody dosypując naprzemian 20 deka mąki. Skoro dobrze z mąką w donicy masa wymieszana, wyłożyć ią na stolnicę, dobrać 10 deka mąki, wygnieść z nią ciasto, zostawiając 1 łyżkę do wycierania wałka i stolnicy, rozwałkować, wykrawać chruściki i piec jak wyżej podane.

                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 00:24
                      CHRUST LANY ANGIELSKI

                      Rozbić do białości 6 żółtek i cukrem i łyżką klarowanego masła i wsypać tyle mąki, aby ciasto lało się z łyżki. Zagotować tłuszczu zmieszanego do połowy z masłem, nabrać pełną łyżką ciasta i zlewać je, obracając łyżką w różnym kierunku do przygotowanej tłustości. Skoro się chrust podrumieni, obrócić go na drugą stronę, a jak się z drugiej zrumieni, wybrać na sito i posypać cukrem.

                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 12:37
                      Profesjonalnie nadziewamy pączki szprycą cukierniczą. Niektórzy decydują się zastąpić taki sprzęt strzykawką, ale z rękąna sercu tego pomysłu nie polecamy. Jeśli nie dysponujemy szprycą, to pączki nadziewamy przed smażeniem. W tym celu ciasto wałkujemy, wykrawamy okręgi, nakładamy ciepłe nadzienie, zaklejamy i formujemy kule. Tak przygotowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia.

                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 12:41
                      stnieją dwa sposoby sprawdzenia temperatury - próba dłoni i próba ciasta. Jeśli nie damy rady utrzymać dłoni bezpośrednio nad tłuszczem to znak, że można już smażyć. Możemy także wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić czy wypłynie, oraz czy zacznie się smażyć. Pamiętajmy jednak, że ten testowy kawałek należy wyłowić, aby się nie spalił.
                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                    • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 12:44
                      A jeśli nie mamy pewności, czy pączki są gotowe, to najprościej jest jednego wyłowić i nakłuć wykałaczką. Jeśli wyciągniemy czystą wykałaczkę, bez osadu z surowego ciasta, to możemy je wyławiać.
                      --
                      http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 13:11
                        POMARAŃCZOWE PĄCZKI

                        3 szklanki mąki pszennej tortowej
                        4 żółtka
                        2 dkg drożdży
                        40 g masła
                        1/3 szklanki jogurtu greckiego
                        1/4 szklanki mleka
                        sól szczypta
                        1 łyżka cukru
                        1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
                        smalec do smażenia
                        krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/
                        3 łyżki cukru
                        400 ml śmietany kremówki 30 %
                        1 łyżeczka skórki pomarańczowej
                        1 galaretka pomarańczowa
                        puder do posypania
                        1 pomarańczo do farszu

                        Do miski przekładam drożdże, dolewam letnie mleko, dodaję szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka ubijam z łyżką cukru. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję żółtka,jogurt, sól, łyżkę skórki pomarańczowej kandyzowanej i zarabiam mikserem. Masło rozpuszczam i studzę. Do ciasta dodaję masło i dalej wyrabiam mikserem ciasto około 10 minut.Z wierzchu posypuję ciasto mąką delikatnie. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Ciasto wyjmuję na stolnicę podsypaną mąką i rozciągam na placek o grubości 1 cm. Za pomocą szklanki wycinam koła i układam na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiam do podwojenia objętości na około godzinę. Ciasto im lepiej wyroście tym pączki są lepsze. W głębokim garnku roztapiam smalec. Powinien mieć temp 175 stopni. Nie mam termometru dlatego wrzucam zawsze kawałek obranego ziemniaka. Temperatura jest dobra jak zrumieni się on po minucie. Wrzucam po 5 pączków górą pączka do dołu. Podczas smażenia reguluję temperaturę tłuszczu żeby się nie spaliły. Smażę z dwóch stron. Pomarańcze sparzam i ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Przesypuję do słoiczka zasypuję trzema łyżkami cukru zakręcam i wstawiam do lodówki. Skórka będzie już dobra na drugi dzień. Z pomarańczy wyciskam sok razem z miąższem. Połowę soku zagotowuję i wsypuję do niego galaretkę którą rozpuszczam w nim. Dolewam resztę soku i odstawiam do lodówki na noc. Do miski przekładam galaretkę pomarańczową, dodaję śmietanę schłodzoną, skórkę pomarańczową kandyzowaną i miksuję aż krem będzie gęsty. Zimne pączki kroję na pół, i smaruję kremem za pomocą szprycy. Układam kawałki pomarańcza. Posypuję cukrem pudrem.



                        --
                        http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 15:29
                          SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

                          4 jajka
                          1/2 sałaty radicchio
                          1/2 sałaty rzymskiej
                          ogórek
                          20 dag tuńczyka z puszki
                          pomidorki koktajlowe
                          posiekany drobno szczypior
                          2 cebule dymki
                          2 łyżki oleju
                          łyżka soku z cytryny
                          łyżeczka octu winnego
                          sól
                          świeżo zmielony pieprz

                          Jajka ugotuj na twardo. Zalej je zimną wodą i pozostaw na 5 minut. Obierz ze skorupki i pokrój w cząstki. Z sałaty oderwij liście, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Ogórka posiekaj w plasterki. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe pokrój. Wszystkie składniki rozłóż na talerzu. Dodaj posiekany drobno szczypiorek i cebulę dymkę. W szklance wymieszaj olej, sok z cytryny, ocet winny, sól i świeżo zmielony pieprz. Zalej sałatkę pół godziny przed podaniem. Lekko wymieszaj. Podawaj jako drugie śniadanie.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 15:53
                          PIEROGI Z SEREM I ŚMIETANKĄ OWOCOWĄ

                          2 szklanki mąki pszennej
                          2 łyżki cukru pudru
                          łyżka cukru waniliowego
                          łyżka masła
                          3/4 szklanki gorącej wody
                          =====================
                          40 dag twarogu półtłustego
                          żółtko
                          3 łyżki cukru
                          łyżka cukru waniliowego
                          garść rodzynek
                          olej
                          15 dag śmietany 30 proc.
                          3 łyżki soku z czerwonych porzeczek
                          5 kostek czekolady lub czekoladowa posypka
                          =============================
                          Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Wyrób ciasto ręcznie, odstaw. Ser biały pokrusz widelcem, wymieszaj z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, kładź farsz, sklejaj. Gotuj w osolonym wrzątku minutę po wypłynięciu. Śmietanę wymieszaj z sokiem z porzeczek. Polej nią pierogi i posyp je startą czekoladą.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 16:20
                          SZOPSKA SAŁATKA

                          4 duże dojrzałe pomidory
                          czerwona cebula
                          1-2 strąki czerwonej papryki
                          3 ogórki gruntowe
                          1/2 pęczka natki (lub bazylii)
                          200 g sera typu bałkańskiego lub fety
                          garść czarnych oliwek
                          oliwa
                          ocet winny
                          sól, pieprz

                          Opłucz i osusz pomidory, usuń gniazda nasienne i nasady ogonków, pokrój warzywa na ósemki lub w dużą kostkę. Umyte strąki papryki przekrój na pół. Usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki, dodaj do pomidorów. Ogórki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą (jeśli chcesz, obierz ze skórki). Pokrój w kostkę lub w półplasterki. Dodaj do warzyw razem z posiekaną w krążki czerwoną cebulą. Wsyp osączone z zalewy czarne oliwki bez pestek oraz poszatkowane grubo listki natki (lub bazylię), wymieszaj całość. Składniki sałatki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Słony ser typu bałkańskiego lub fetę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrusz. Posyp gotową sałatkę. Przed podaniem na stół skrop ją kilkoma łyżkami dobrej oliwy oraz łyżeczką octu winnego.


                          • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 18:26
                            TARTA DYNIOWA NA FRANCUSKIM CIEŚCIE

                            Paczkę gotowego francuskiego ciasta mam zawsze w zamrażalniku. Gdy zjawiają się nieoczekiwani goście, ratuje sytuację. Oto jesienna wersja z dynią. W dobrze nagrzanym piekarniku podpiecz w okrągłej foremce ciasto francuskie, pamiętając, aby lekko je nakłuć widelcem i nieco obciążyć (na przykład folią aluminiową), tak żeby nie wstało. Miąższ dyni (upieczonej lub ugotowanej) zmiksuj. Na patelni zeszklij na oliwie pokrojonego w cienkie plasterki pora. Do dyniowego miąższu dodaj pora, nieco pokrojonego na małe kawałki pleśniowego sera typu roquefort, roztrzepane jajko i trochę gęstej śmietany. Delikatnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie chili. Wyłóż nadzienie na podpieczone ciasto, posyp tartym parmezanem lub innym aromatycznym serem i zapiecz około pół godziny. Do tego kieliszek czerwonego wina.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 18:31
                          LASAGNE Z DYNIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

                          W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z szynki – także będzie znakomite. Pokrojoną na większe kawałki oczyszczoną dynię posmaruj lekko oliwą i upiecz wraz ze skorupą tak, aby miąższ był miękki, ale się nie rozpadał. Płaty lasagne zmiękcz we wrzącej wodzie i wyłóż nimi nasmarowane masłem naczynie żaroodporne. Na patelni rozgrzej trochę masła i włóż listki świeżej szałwii. Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące. Miąższ dyni włóż do miski, dopraw papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie dodaj kilka łyżek serka ricotta (lub twarożku). W oddzielnej miseczce wymieszaj nieco śmietanki z utartym parmezanem. Plastry suchej szynki (parmeńskiej lub innej) pokrój na cienkie paseczki.
                          Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do naczynia wyłożonego płatami lasagne wyłóż połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę usmażonej szałwii wraz z masłem. Ułóż kolejną warstwę płatów lasagne, wyłóż resztę nadzienia dyniowego, resztę szynki i szałwii (pozostaw trochę masła z kilkoma listkami szałwii na wierzch). Połóż ostatnią warstwę płatów ciasta, a na wierzchu rozprowadź mieszankę śmietanki i parmezanu z dodatkiem masła szałwiowego (listki szałwii odłóż). Skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku kilkanaście minut, aż uzyska złoty kolor.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 18:39
                          KOPYTKA DYNIOWE

                          To świetna odmiana popularnych kopytek. Są nieco delikatniejsze i doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko.
                          Z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem kilku łyżek śmietankowego serka zrób purée i zmieszaj mniej więcej pół na pół z lekko odciśniętym purée z upieczonej lub ugotowanej dyni. Dodaj ubitą pianę z białka i oddzielnie roztrzepane żółtko. W wersji słonej można dorzucić nieco tartego parmezanu i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę delikatnie wymieszaj i wyłóż na blat. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając szybko gładkie, miękkie ciasto, podsypując dodatkowo mąkę w razie potrzeby. Formuj długie wałeczki, pokrój w poprzek na kopytka i gotuj w lekko osolonej wodzie. Świetne z roztopionym masłem i tartym parmezanem lub zrumienione na patelni również z masłem i orzechami włoskimi, posypane brązowym cukrem (to w wersji słodkiej). Najlepsze są kopytka z poprzedniego dnia, odsmażane na patelni.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 18:42
                          PUSZYSTE RACUCHY

                          Obraną i oczyszczoną dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddziel od białka i utrzyj z masłem. Białko ubij na sztywną pianę. Dyniową masę wymieszaj z utartym żółtkiem, przesianą mąką z niewielką szczyptą proszku do pieczenia i łyżeczką utartego świeżego imbiru. Dopraw solą oraz pieprzem. Delikatnie połącz z pianą z białka. Formuj zgrabne racuszki łyżką i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem (na przykład ryżowym). Doskonale racuszki smażą się też na woku w głębszym tłuszczu, wtedy są bardziej puszyste. Pyszne z sosem pomidorowym lub grzybowym.
                          • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 18:49
                            ZUPA DYNIOWA Z WANILIĄ

                            Dodaj obraną ze skóry i pokrojoną w kawałki dynię, dopraw solą i smaż przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotuj i pozostaw na ogniu pod przykryciem do chwili, gdy dynia będzie miękka. W czasie gotowania dodaj wyłuskane ziarenka wanilii i pustą waniliową laskę. Pod koniec usuń pustą laskę, zupę zmiksuj na purée. Dopraw lekko pieprzem, cukrem i słodką śmietanką, ewentualnie solą. Świetna z grzankami.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 18:52
                          I smaczna, i zdrowa, mało kaloryczna, a przy tym sycąca – takie połączenia lubimy najbardziej! I taka właśnie jest dynia. Dostarcza błonnika, zawiera beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami (im intensywniejszy kolor, tym więcej witaminy). Ma dużo potasu oraz kwas foliowy. Z pestek dyni wytwarza się znakomity, tłoczony na zimno olej. Oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera on też fitosterole obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 18:59
                          Pestki mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Poprawiają przemianę materii, wpływają korzystnie na czynności mózgu. Od niepamiętnych czasów stosowano je przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego, w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego, a także – ze względu na znaczącą zawartość cynku – przy chorobach skóry takich jak trądzik czy opryszczka oraz przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach. Ponieważ dynia w zasadzie nie wiąże azotanów z gleby, jest lepszym źródłem składników mineralnych niż marchew.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 19:01
                          Dynia to warzywo, co się zowie, uniwersalne. Smaczna na ostro, wyśmienita na słodko. Do wyboru, do koloru! Z miąższu przygotujemy zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto. Pestki, najlepiej uprażone, dodamy do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujemy dressing do sałatki. Surowy miąższ dyni nie ma wyraźnego smaku. Dopiero po ugotowaniu, a zwłaszcza upieczeniu, doprawiony i wkomponowany w danie nabiera wyrazistości i charakteru.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 19:05
                          Do potraw można wykorzystywać utartą surową dynię (np. do racuchów) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (do makaronu, sałatek czy przetworów). Warto zrobić purée z dyni – najlepiej smakuje z upieczonej w piekarniku: dynię trzeba pokroić na duże kawałki razem ze skorupą, usunąć pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy i piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po zmiksowaniu takie purée można użyć od razu lub zamrozić. Zimowe odmiany dyni da się bez problemów przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Po pokrojeniu niewykorzystaną część można przez kilka dni trzymać w lodówce.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 05.10.19, 14:46
                          KRUCHE BABECZKI Z MIĘSEM

                          500 g mąki pszennej
                          250 g zimnego masła lub margaryny
                          1 żółtko
                          125 ml zimnej wody
                          duża szczypta soli

                          500 g mięsa mielonego
                          1 czerwona cebula
                          1 ząbek czosnku
                          100 g boczku
                          ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
                          1 jajko
                          sól
                          pieprz

                          Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut.
                          2. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso. Dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
                          3. Ciasto rozwałkuj. Wytnij z niego po 12 dużych i mniejszych kółek. Formę do muffinek posmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Dno i boki wyłóż większymi kółkami (nadmiar ciasta odetnij). Włóż mięso. Wierzchy przykryj mniejszymi kółkami mocno je dociskając. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno, np. z barszczem czerwonym.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 10.10.19, 17:03
                          TIRAMISU Z WIŚNIAMI

                          1 opakowanie podłużnych biszkoptów, 4 żółtka, 1 kieliszek amaretto, 80 dag serka mascarpone, 20 dag kremówki, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki kakao, 20 dag cukru, 1/2 kg wydrylowanych wiśni

                          Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Następnie połączyć z amaretto. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie tortownicy. Żółtka utrzeć z połową cukru i mieszając dodawać po łyżce serka. Śmietanę i pozostały cukier ubić na sztywno, dodawać po łyżce do masy serowej i dokładnie wymieszać. Na biszkoptach ułożyć wiśnie, owoce przykryć pozostałymi biszkoptami nasączonymi kawą i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać przesianym kakao i dobrze schłodzić.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 10.10.19, 17:21
                          KURCZAK Z CUKINIĄ

                          1 kurczak podzielony na części, 1 cukinia, 1 torebka ugotowanego ryżu, 1 cebula, 2-3 pomidory, 1 kg ziemniaków, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

                          Obrane i ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć. Część miąższu posiekać i wymieszać z ryżem, pokrojoną cebulą i pomidorami. Dodać przyprawę, 2 łyżki oleju a następnie nadziać farszem i zakryć odkrojoną częścią. Ułożyć wszystkie składniki na dużej brytfannie, zalać olejem i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 10.10.19, 17:46
                          ZRAZY POLSKIE ZAWIJANE

                          600 g rumsztyku, 2 cebule, 3 łyżki masła, 2 kromki razowego chleba, 1 łyżka mąki, 200 ml bulionu, pieprz, sól

                          Cebulę piec 30 minut w 200 C. Obrać, zetrzeć na tarce. Chleb okroić ze skórki i pokruszyć miąższ. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 8 zrazów. Rozbić i oprószyć pieprzem. Połowę cebuli utrzeć z połową miąższu z chleba i 1 łyżką masła. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Posmarować nim zrazy. Zrazy zawinąć, związać nitką i oprószyć mąką. Zrumienić na pozostałym maśle. Przełożyć do garnka, wlać bulion. Dodać pozostałą cebulę, miąższ z chleba i dusić 2 godziny.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 10.10.19, 18:07
                          OWOCE SMAŻONE W CIEŚCIE

                          800 g owoców (banany, jabłka, brzoskwinie), 200 g mąki, 2 jajka, 250 ml śmietanki 12%, 1 łyżeczka cukru, sól, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania

                          Żółtka ubić ze śmietanką, cukrem, 150 g mąki i szczyptą soli. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem i odstawić na 15 minut. Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i obtoczyć w pozostałej mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Owoce zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 10.10.19, 19:36
                          PIERSI DROBIOWE W AKSAMITNYM SOSIE

                          1 pierś z kurczaka, 1 łyżeczka masła,, 2 łyżeczki wytrawnego białego wina, 1/8 l rosołu. 1 łyżeczka mąki wymieszanej z 1 łyżeczką masła, sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej śmietanki

                          Rondel nasmarować od wewnątrz masłem. Pierś posypać solą i pieprzem. Ułożyć w rondelku. Zalać winem i rosołem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu aż do miękkości. Mięso wyjąć i położyć na talerzu. Trzymać w cieple. Do sosu dodać mąkę z masłem przez chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietanką i polać mięso.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 15.10.19, 21:00
                          PALUSZKI Z KURCZAKA

                          2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1/2 kubka sosu teriyaki, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 50 dag piersi z kurczaka przepołowionych wzdłuż, 3 kubki płatków kukurydzianych, 3 łyżki ziarna sezamowego

                          Piekarnik rozgrzać do 200 C. W dużej misce połączyć czosnek, imbir, sos, miód i olej sezamowy. Dodać kurczaka, wymieszać. Włożyć do lodówki. Płatki kukurydziane wsypać do dużej, plastikowej torby i rozkruszyć dłońmi, Dodać ziarno sezamowe. Kurczaka odcedzić a marynatę wylać. Kurczaka włożyć do torebki z płatkami i potrząsać aż płatki dobrze oblepią mięso. Wyłożyć kurczaka na dobrze nasmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Docisnąć odpadającą panierkę. Piec 10 -12 minut aż kurczak będzie upieczony w środku i zrumieniony.
                        • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 15.10.19, 21:28
                          GULASZ Z KACZKI

                          1 kaczka, 150 g boczku wędzonego, 30 g grzybów suszonych, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 g tłuszczu, 20 g mąki, sól, pieprz, majeranek

                          Oczyszczoną kaczkę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu przez godzinę. Grzyby umyć, namoczyć. Ugotować i pokroić w paseczki. Kaczkę pokroić na kawałki. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać kaczkę. Zrumienić. Zalać wywarem z grzybów i winem. Dusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką. Zasmażyć nie rumieniąc. Połączyć z kaczką pod koniec duszenia.
                      • madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 13:11
                        POMARAŃCZOWE PĄCZKI.

                        3 szklanki mąki pszennej tortowej
                        4 żółtka
                        2 dkg drożdży
                        40 g masła
                        1/3 szklanki jogurtu greckiego
                        1/4 szklanki mleka
                        sól szczypta
                        1 łyżka cukru
                        1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
                        smalec do smażenia
                        krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/
                        3 łyżki cukru
                        400 ml śmietany kremówki 30 %
                        1 łyżeczka skórki pomarańczowej
                        1 galaretka pomarańczowa
                        puder do posypania
                        1 pomarańczo do farszu

                        Do miski przekładam drożdże, dolewam letnie mleko, dodaję szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka ubijam z łyżką cukru. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję żółtka,jogurt, sól, łyżkę skórki pomarańczowej kandyzowanej i zarabiam mikserem. Masło rozpuszczam i studzę. Do ciasta dodaję masło i dalej wyrabiam mikserem ciasto około 10 minut.Z wierzchu posypuję ciasto mąką delikatnie. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Ciasto wyjmuję na stolnicę podsypaną mąką i rozciągam na placek o grubości 1 cm. Za pomocą szklanki wycinam koła i układam na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiam do podwojenia objętości na około godzinę. Ciasto im lepiej wyroście tym pączki są lepsze. W głębokim garnku roztapiam smalec. Powinien mieć temp 175 stopni. Nie mam termometru dlatego wrzucam zawsze kawałek obranego ziemniaka. Temperatura jest dobra jak zrumieni się on po minucie. Wrzucam po 5 pączków górą pączka do dołu. Podczas smażenia reguluję temperaturę tłuszczu żeby się nie spaliły. Smażę z dwóch stron. Pomarańcze sparzam i ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Przesypuję do słoiczka zasypuję trzema łyżkami cukru zakręcam i wstawiam do lodówki. Skórka będzie już dobra na drugi dzień. Z pomarańczy wyciskam sok razem z miąższem. Połowę soku zagotowuję i wsypuję do niego galaretkę którą rozpuszczam w nim. Dolewam resztę soku i odstawiam do lodówki na noc. Do miski przekładam galaretkę pomarańczową, dodaję śmietanę schłodzoną, skórkę pomarańczową kandyzowaną i miksuję aż krem będzie gęsty. Zimne pączki kroję na pół, i smaruję kremem za pomocą szprycy. Układam kawałki pomarańcza. Posypuję cukrem pudrem.



                        --
                        http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif