Dodaj do ulubionych

馃崜Owocowy raj - przepisy, informacje, porady馃崜

28.07.19, 20:34
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/To9xmvbJjGBbJVWipX.jpg
Edytor zaawansowany
  • madohora 28.07.19, 20:35
    ZIELONY KOKTAJL

    1 艂y偶eczka m艂odego j臋czmienia 2 gar艣ci szpinaku 2 gruszki szklanka soku jab艂kowego pachnotka do dekoracji Wszystkie sk艂adniki wrzucamy do blendera i miksujemy przez oko艂o 3 min. Na koniec dekorujemy pachnotk膮
  • madohora 28.07.19, 20:35
    ZIELONY KOKTAJL

    p臋czek pietruszki, jab艂ko, cytryna i kiwi.
  • madohora 28.07.19, 20:39
    [b][color-=red]UCIERANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI[/color][/b]

    200 g mas艂a
    200 g cukru
    4 jajka
    200 g m膮ki pszennej
    60 g m膮ki ziemniaczanej
    1 艂y偶ka octu
    1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
    1 艂y偶eczka cukru waniliowego lub olejku waniliowego
    ok 600 g truskawek

    Mas艂o utrze膰 z cukrem i cukrem waniliowym lub olejkiem waniliowym. Uciera膰 dodaj膮c po jednym jajku, nast臋pnie doda膰 ocet. M膮ki przesia膰 z proszkiem do pieczenia i wymiesza膰 z mas膮 tak, aby powsta艂o g艂adkie ciasto. Tortownic臋 o 艣rednicy 26 cm posmarowa膰 mas艂em, posypa膰 tart膮 bu艂k膮. Prze艂o偶y膰 mas臋. Truskawki oczy艣ci膰, pouk艂ada膰 je na cie艣cie. Piekarnik nagrza膰 do 180 st. C. Wstawi膰 ciasto piec oko艂o 50-60 minut.
  • madohora 28.07.19, 20:39
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/Truskawki.jpg/180px-Truskawki.jpg
  • madohora 28.07.19, 20:40
    PLE艢NIAK

    3 szklanki m膮ki pszennej
    5 jaj
    kostka mas艂a
    niepe艂na szklanka cukru
    1.5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
    2 艂y偶ki kakao
    szczypta soli
    3 jab艂ka najlepiej szara reneta

    m膮ka+ posiekane mas艂o+偶贸艂tka+ proszek do pieczenia+ 2 艂y偶ki cukru- zagnie艣膰 ciasto
    -ciasto podzieli膰 na trzy cz臋艣ci, do jednej doda膰 kakao
    - 1cz臋艣c jasn膮 i 1 ciemn膮 schowa膰 do zamra偶arki na 30 min
    - 1 cz臋艣ci膮 jasn膮 wygnie艣膰 dno foremki posmarowanej mas艂em, ja u偶ywam typow膮 okr膮g艂膮

    - po 30 min, na jasne ciasto zetrze膰 na tarce ciemne ciasto
    -jako nast臋pn膮 warstw臋 wy艂o偶y膰 pokrojone w cienkie plasterki jab艂ka
    -bia艂ka + szczypta soli ubi膰 na pian臋, pod koniec ubijania doda膰 cukier
    -wy艂o偶y膰 piane na jab艂ka
    - jako ustatni膮 warstw臋 bia艂e ciasto starte na tarce
    Piec w temp. 180st. przez 45min
  • madohora 28.07.19, 20:58
    Ple艣niak - deser troch臋 zapomniany
    Robi艂am go u siebie, robi艂am u mamy
    Z tym co mi wpad艂o w r臋ce
    Z makiem - by艂o go ciut wi臋cej
    A gdy by艂am na dzia艂kach teraz mamy
    Piek艂am go nawet z truskawkami
  • madohora 28.07.19, 21:00
    SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI

    Ciasto: 2,5 szkl m膮ki
    1 szkl cukru
    1/2 szkl oleju
    1/2 szkl ma艣lanki zwyk艂ej
    3 jajka
    2 艂y偶eczki p艂askie prosku do pieczenia
    Kruszonka: 1 szkl m膮ki
    1/3 kostki mas艂a lub KASI
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl cukru

    Wszystkie sk艂adniki dobrze wymiesza膰 艂y偶k膮 tj. m膮ka, cukier, olej, ma艣lanka, jajka, proszek do pieczenia. Nast臋pnie wyla膰 ciasto na wysmarowan膮 t艂uszczem blaszk臋. Doda膰 na to owoce (truskawki, rabarbar lub 艣liwki). W osobnej misce przygotowujemy kruszonk臋 wszystkie sk艂adniki ugniatamy r臋k膮. Gotow膮 kruszonk臋 posypujemy owoce. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy ciasto. Piec g贸ra d贸艂 175 stopni po 10 min zmniejszy膰 na 160 stopni i piec jeszcze 40 min.
  • madohora 28.07.19, 21:00
    http://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/odmiany_truskawek_Honeoye.jpg
  • madohora 28.07.19, 21:01
    PALUCHY SEROWE

    0,5 kg bia艂ego sera
    2 szklanki m膮ki (plus troch臋 do podsypania)
    1 艂y偶ka octu
    1,5 艂y偶eczki sody lub proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki 艣mietany 18%
    4 偶贸艂tka
    p贸艂 艂y偶eczki zapachu pomara艅czowego

    Ser przepu艣ci膰 przez maszynk臋 lub prask臋. Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki, wymiesza膰 (rozdrobni膰) no偶em, potem dok艂adnie zagnie艣膰 ciasto r臋kami. Formowa膰 paluchy Sma偶y膰 na gor膮cym oleju a偶 b臋d膮 rumiane. Posypa膰 cukrem pudrem.
  • madohora 28.07.19, 21:02
    OPONKI SEROWE

    0,5 kg bia艂ego sera
    2 szklanki m膮ki (plus troch臋 do podsypania)
    1 艂y偶ka octu
    1,5 艂y偶eczki sody lub proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki 艣mietany 18%
    4 偶贸艂tka
    p贸艂 艂y偶eczki zapachu pomara艅czowego

    Ser przepu艣ci膰 przez maszynk臋 lub prask臋. Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki, wymiesza膰 (rozdrobni膰) no偶em, potem dok艂adnie zagnie艣膰 ciasto r臋kami. Formowa膰 oponki. Sma偶y膰 na gor膮cym oleju a偶 b臋d膮 rumiane. Posypa膰 cukrem pudrem.
  • madohora 28.07.19, 21:06
    CIASTO BANANOWE

    9 dojrza艂ych banan贸w
    60 g cukru
    7 jajek
    1 puszka s艂odzonego mleka skondensowanego
    250 g mas艂a (lub margaryny)
    200 g m膮ki
    Banany obieramy i kroimy w plastry. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 min. Ca艂e jajka miksujemy, dodajemy mleko skondensowane i roztopione mas艂o. Ca艂y czas miksuj膮c dodajemy m膮k臋. Dok艂adamy banany i delikatnie je 艂膮czymy z ciastem. Tortownic臋 24 cm smarujemy mas艂em i wysypujemy bu艂k膮 tart膮. Cisto wlewamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gdyby zbyt br膮zowia艂o przykrywamy foli膮 aluminiow膮. Ciasto studzimy w piekarniku.
  • madohora 28.07.19, 21:06
    馃崒
  • madohora 28.07.19, 21:07
    JOGURTOWIEC Z GALARETKAMI

    jogurt naturalny, 400 g
    偶elatyna, 2 艂y偶ki
    cukier puder, 80 g
    galaretka rubinowa, 1 op
    galaretka niebieska, 1 op
    herbatniki, 6 szt
    Spos贸b przyrz膮dzenia: Galaretki rozrabiamy osobno w mniejszej ilo艣ci wody ni偶 to pisze na opakowaniu ( czyli ok. 250 ml ) Dok艂adnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. 呕elatyn臋 rozpuszczamy we wrz膮tku. Studzimy. W misce rozrabiamy jogurt z cukrem pudrem. Dodajemy przestudzon膮 偶elatyn臋. Wszystko razem dok艂adnie! miksujemy. Zastygni臋te! ( musz膮 byc twarde ) galaretki kroimy w kosteczki. Delikatnie wk艂adamy do jogurtowej masy ( zostawiaj膮c kilka do ozdoby g贸ry ). Wylewamy do formy keksowej wy艂o偶onej herbatnikami. Wk艂adamy do lod贸wki. Zostawiamy w lod贸wce na ok. 2 godziny
  • madohora 28.07.19, 21:08
    馃崐
  • madohora 28.07.19, 21:08
    BOLIWIJSKIE P膭CZKI

    2 szklanki m膮ki
    2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
    1 艂y偶eczka soli
    1 艂y偶ka mi臋kkiego mas艂a
    2 jajka
    1/2 szklanki wody
    olej rzepakowy do sma偶enia
    mi贸d (ja do miodu doda艂am jeszcze kilka kropel soku z cytryny)
    cukier puder

    W du偶ej misce wymiesza膰 m膮k臋, proszek do pieczenia i s贸l. Doda膰 mi臋kkie mas艂o, jajka i wod臋. Wyrabia膰 ciasto a偶 b臋dzie g艂adkie w zale偶no艣ci od potrzeby mo偶na doda膰 troch臋 m膮ki lub wody jednak ciasto nie mo偶e by膰 twarde. Przykry膰 ciasto 艣ciereczk膮 i pozwoli膰 odpocz膮膰 przez 10 minut. Po tym czasie na posypanym m膮ka stole rozwa艂kowujemy ciasto na grubo艣膰 ok 0,5 cm nie wi臋cej. No偶em b膮d藕 rade艂kiem wycinamy romby i pozastawiamy na 5 minutek w tym czasie rozgrzewamy olej w rondelku. Wrzucamy ciastka na gor膮cy t艂uszcz i sma偶ymy do zarumienienia z obu stron. Ods膮czamy na papierowym r臋czniku. Kiedy wszystkie upieczemy polewamy p艂ynnym miodem i posypujemy cukrem pudrem..
  • madohora 28.07.19, 21:09
    OPONKI

    500g sera p贸艂t艂ustego
    500g m膮ki pszennej
    100g cukru
    cukier waniliowy
    4 偶贸艂tka
    1艂y偶eczka sody oczyszczonej
    250ml kwa艣nej 艣mietany lub jogurtu greckiego
    t艂uszcz do sma偶enia ( olej rzepakowy lub planta)
    ma艂y kieliszek spirytusu
    cukier puder do posypania

    Ser przecisn膮膰 przez prask臋. M膮k臋 wysypa膰 na stolnic臋, doda膰 ser, cukier i cukier waniliowy, 偶贸艂tka,sod臋 i 艣mietan臋. Zagnie艣膰 ciasto, nast臋pnie opr贸szy膰 m膮k膮 i rozwa艂kowa膰 na grubo艣膰 ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawa膰 szklank膮 k贸艂ka, na ka偶dym wykroi膰 ma艂膮 dziurk臋 za pomoc膮 kieliszka. Dobrze rozgrza膰 t艂uszcz, sma偶y膰 oponki z obu stron na z艂oty kolor. Os膮czy膰 z nadmiaru t艂uszczu na r臋czniku papierowym i posypa膰 cukrem pudrem.
  • madohora 28.07.19, 21:10
    馃崕
  • madohora 07.08.19, 22:28
    [b]color=green]DOMOWE LODY 艢MIETANKOWO - WI艢NIOWE[/color][/b]

    1 szklanka wi艣ni, 艣mietana 30%, 1/2 szklanki mleka, 1 kieliszek likieru wi艣niowego, ewentualnie mi贸d do os艂odzenia, 艣miatan-fix

    Wi艣nie drylujemy, dok艂adnie p艂uczemy. Przek艂adamy do woreczka foliowego i na godzin臋 wk艂adamy do zamra偶alnika. Nast臋pnie owoce blendujemy z dodatkiem mleka oraz miodu. 艢mietan臋 sch艂adzamy, ubijamy ze 艣mietan - fixem. Obie masy przek艂adamy do plastikowego pojemnika lub mrozoodpornych foremek i zamra偶amy. Widelcem lub innym narz臋dziem robimy dwukolorow膮 mozaik臋. Ja mia艂am pi臋kn膮 ale moja mama musia艂a akurat co艣 w艂o偶y膰 do zamra偶alnika gdy masy jeszcze by艂y p艂ynne (poruszy艂a je) i wysz艂o jak wysz艂osad
  • madohora 09.08.19, 21:18
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/0ZDhg8cOb2LMlSydoX.jpg
  • madohora 28.07.19, 21:11
    馃崕Na 艣wiecie jest obecnie 10 000 odmian jab艂ek
  • madohora 28.07.19, 21:12
    馃崕Jab艂ka s膮 drugim po winogronach najcz臋艣ciej uprawianym gatunkiem owoc贸w
  • madohora 28.07.19, 21:14
    馃崕Wed艂ug legendy Newton odkry艂 prawo grawitacji kiedy na g艂ow臋 spad艂o mu jab艂ko
  • madohora 28.07.19, 21:15
    馃崕Z soku jab艂kowego mo偶na samodzielnie zrobi膰 sorbet
  • madohora 28.07.19, 21:15
    馃崜 Truskawka ze wzgl臋du na sw贸j czerwony kolor oraz kszta艂t serca by艂a dawniej symbolem Wenus - bogini mi艂o艣ci
  • madohora 28.07.19, 21:17
    Najdro偶szym owocem 艣wiata pochodz膮cy z Tajlandii DURIAN, kt贸ry ma bardzo specyficzny 艣mietankowo - migda艂owo - cebulowy smak oraz przykry zapach
  • madohora 28.07.19, 21:27
    馃
  • madohora 28.07.19, 21:27
    馃Awokado jest sk艂adnikiem wielu kosmetyk贸w
  • madohora 28.07.19, 22:25
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/kgaaIpfSrGfuhiaSAX.jpg
  • madohora 28.07.19, 22:30
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/Tg7jByi5HC8a0rYfYX.jpg
  • madohora 28.07.19, 22:36
    LODY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

    Ten deser by艂 akurat z lod贸w z pude艂ka (kupionych) ale bardzo prosto mo偶na zrobi膰 domowe lody

    1 opakowanie lod贸w dwu-smakowych (艣mietankowo - owocowych), 30 dag truskawek, mi贸d, 艣mietanka 30%

    Truskawki pozbawiamy szypu艂ek, p艂uczemy, kilka odk艂adamy do dekoracji. Reszt臋 truskawek miksujemy w blenderze z dodatkiem miodu i 艣mietany. lody wyk艂adamy na talerzyk. Dodajemy mus i ozdabiamy truskawkami,
  • madohora 28.07.19, 22:37
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/dGkaPLGZIBCw4qcMtX.jpg
  • madohora 28.07.19, 22:43
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/JCAMCQdbrhnewbcS2X.jpg
  • madohora 28.07.19, 22:48
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/lwpp6QVQZQAV82uaqX.jpg
  • madohora 28.07.19, 22:51
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/CTvRpQ4fzOvbmjSFDX.jpg
  • madohora 28.07.19, 23:00
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/qbPTj6RBMZb0hMbAEX.jpghttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/QaAVHjBZa8C6LpzoQX.jpg
  • madohora 28.07.19, 23:04
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/P0xOn9yV6Ka7yPu1GX.jpg
  • madohora 29.07.19, 00:06
    KOKTAJL JAGODOWY

    30 dag jag贸d, cukier, 1 du偶y kefir, 1 艣mietana

    Jagody obieramy, p艂uczemy. Przek艂adamy do blendera, dodajemy cukier, 艣mietan臋 a na ko艅cu kefir. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do szklaneczek.
  • madohora 29.07.19, 19:32
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/WXtRaJi8TlJkviwbUX.jpg
  • madohora 07.08.19, 22:35
    LODY Z WODY

    Zamro偶ony sok w postaci d艂ugich rurek kosztuje 40-50 gr. Niby nie jest to maj膮tek ale postanowi艂am zrobi膰 takie lody w domu

    Przegotowana woda lub woda mineralna nie gazowana, troch臋 soku z cytryny, sok z malin, foremki do lod贸w lub pojemniczki

    Wod臋 przelewamy do kubeczka, dodajemy sok z cytryny oraz sok malinowy. Dok艂adnie mieszamy. Zamra偶amy. Wyjmujemy z pojemniczk贸w i powolutku delektujemy si臋 deserem.

    Taki l贸d jest r贸wnie偶 dobry na upa艂y zamiast wody z sokiem. D艂u偶ej go li偶emy a tym samym 艂atwiej zaspokajamy pragnienie. Wod臋 zazwyczaj wypijamy do艣膰 szybko i ju偶 za chwil臋 znowu potrzebujemy si臋 czego艣 napi膰
  • madohora 07.08.19, 22:57
    JE呕YNA - Je偶yna, o偶yna a. ostr臋偶yna (Rubus L.) 鈥 rodzaj ro艣lin z rodziny r贸偶owatych. Cz臋艣膰 przedstawicieli okre艣lana jest zwyczajowo w j臋zyku polskim malinami (gatunki o r贸偶nej przynale偶no艣ci w obr臋bie podrodzaj贸w, kt贸re 艂膮czy czerwona barwa owoc贸w i odpadanie ich od dna kwiatowego po dojrzeniu).
  • madohora 07.08.19, 23:01
    Liczba gatunk贸w jest r贸偶na w zale偶no艣ci od uj臋cia systematycznego. Niekt贸rzy autorzy podaj膮 300-400 gatunk贸w diploidalnych. Index Kewensis podaje 72 gatunki. Z Polski podano od 50 do 90 gatunk贸w (w zale偶no艣ci od uj臋cia systematycznego). Krytyczna lista ro艣lin naczyniowych Polski[5] z 2002 roku zawiera wykaz 89 gatunk贸w. Z艂o偶ona systematyka tego rodzaju wymaga cz臋sto od zajmuj膮cych si臋 nim taksonom贸w w膮skiej specjalizacji. Specjalizacj臋 tak膮 wyodr臋bnia si臋 i okre艣la mianem batologii 鈥 nauki o je偶ynach.
  • madohora 07.08.19, 23:09
    KOKTAJL Z JE呕YNAMI

    1 opakowanie je偶yn, 1 艣redni kefir, 2 艂y偶eczki miodu, 1 ma艂a 艣mietana

    Je偶yny myjemy, obieramy z tego co si臋 tam zapl膮ta艂o w pude艂kubig_grin. Je偶yny przek艂adamy do blendera, dodajemy kefir, 艣mietan臋 oraz mi贸d. Blendujemy na g艂adki aksamitny koktajl.
  • madohora 07.08.19, 23:13
    Porzeczka czarna (Ribes nigrum L.) 鈥 gatunek ro艣liny nale偶膮cy do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). Pochodzi z obszar贸w Europy i Azji o umiarkowanym klimacie.
    W Polsce wyst臋puje w stanie dzikim na ca艂ym ni偶u i w pasie wy偶yn. Jest r贸wnie偶 pospolicie uprawiany. Inne nazwy: smrodina, smrodynia, smrody艅ki. Uprawiana prawdopodobnie ju偶 w 1400 roku, pocz膮tkowo w Holandii i Danii, a p贸藕niej tak偶e w Anglii i Francji
  • madohora 07.08.19, 23:20
    KOKTAJL Z CZARNEJ PORZECZKI

    1 jogurt naturalny, 1 opakowanie czarnej porzeczki, syrop waniliowy, ewentualnie pokruszony l贸d.

    Porzeczki obieramy z ga艂膮zek, myjemy na sicie. Wszystkie sk艂adniki przek艂adamy do blendera. Miksujemy na aksamitn膮 mas臋. Sch艂adzamy. Mo偶emy doda膰 pokruszony l贸d.
  • madohora 07.08.19, 23:24
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/tEVVeUefmFxF6IcCVX.jpg
  • madohora 07.08.19, 23:29
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/WDrwOZZrGG0Eq2zukX.jpg
  • madohora 09.08.19, 18:35
    Ro艣lina uprawna: uprawia si臋 je jako drzewa owocowe.
    Ro艣lina ozdobna: uprawiana w parkach i ogrodach.
    Sztuka kulinarna: smaczne owoce znajduj膮 zastosowanie w kuchni. Z wi艣ni robi si臋 tak偶e nalewk臋 鈥 wi艣ni贸wk臋.
    Sadownictwo: czere艣nia ptasia jest szeroko wykorzystywana jako podk艂adka do szczepienia wi艣ni przeznaczonych do hodowli na glebach 偶yznych. Do hodowli na glebach ubogich jako podk艂adki u偶ywa si臋 antypki.
  • madohora 09.08.19, 18:42
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/58PcfaLX4s7c9p1DoX.jpg
  • madohora 09.08.19, 18:50
    Bor贸wka czarna by艂a wzmiankowana przez autor贸w staro偶ytnych i 艣redniowiecznych (m.in. Dioskurydes, Paracelsus), jednak nie by艂a stosowana w贸wczas leczniczo na wi臋ksz膮 skal臋, przynajmniej w Europie po艂udniowej i zachodniej. Ro艣lina ta by艂a natomiast od dawna bardzo istotna dla S艂owian i lud贸w p贸艂nocnej Europy. U偶ywano jej owoc贸w jako lekarstwa przy biegunkach i krwawej dyzenterii. Zastosowanie takie utrzyma艂o si臋 w lecznictwie ludowym, przy czym cz臋sto zalecano je tak偶e w wi臋kszych dawkach przeciw owsikom. Na pocz膮tku XX wieku czarne jagody wp艂yn臋艂y znacz膮co na losy 艣wiata. Wykorzystane zosta艂y przez ch艂opa i znachora z guberni tobolskiej 鈥 Rasputina 鈥 do powstrzymania krwotok贸w chorego carewicza Aleksego. Zyska艂 dzi臋ki temu sympati臋 dworu Miko艂aja II i w ko艅cu ogromne wp艂ywy na losy Rosji.
  • madohora 09.08.19, 18:58
    Dzia艂anie lecznicze przypisuje si臋 przede wszystkim antocyjanom obecnym w owocach. 艢wie偶e owoce maj膮 dzia艂anie rozlu藕niaj膮ce przy zaparciach i jednocze艣nie przeciwbiegunkowe. To drugie dzia艂anie warunkowane jest tak偶e obecno艣ci膮 substancji pektynowych. Zawarte w owocach garbniki hamuj膮 przepuszczalno艣膰 b艂on 艣luzowych jelit, niszcz膮 r贸wnie偶 drobnoustroje chorobotw贸rcze, antocyjany za艣 wi膮偶膮 w przewodzie pokarmowym toksyny bakteryjne i inne szkodliwe zwi膮zki, utrudniaj膮c ich wch艂anianie. Dzia艂aj膮 przeciwbakteryjnie np. na bakterie z rodzaju Salmonella czy gronkowce (Staphylococcus). Badania in vitro oraz na zwierz臋tach wskazuj膮 na zapobieganie powstawaniu nowotwor贸w oraz hamowanie ich rozwoju (zw艂aszcza w odniesieniu do raka jelita grubego), co zwi膮zane jest z w艂a艣ciwo艣ciami przeciwutleniaj膮cymi, przeciwzapalnymi, wywo艂ywaniem apoptozy i regulacj膮 angiogenezy. Antocyjany odpowiadaj膮 za dzia艂anie rozlu藕niaj膮ce na naczynia krwiono艣ne, lecznicze w przypadku zaburze艅 mikrokr膮偶enia. Badania przedkliniczne potwierdzaj膮 tak偶e aktywno艣膰 przeciwtrombocytow膮. Owoce suszone dzia艂aj膮 przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgor膮czkowo, dawniej u偶ywane r贸wnie偶 jako 艣rodek antyrobaczycowy. Li艣cie maj膮 dzia艂anie przeciwbiegunkowe i przeciwbakteryjne, a dzi臋ki zawarto艣ci zwi膮zk贸w flawonoidowych tak偶e moczop臋dne. Stosowano je tak偶e jako 艣rodek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy 鈥 uwa偶ano, 偶e obni偶aj膮 poziom cukru we krwi (przed odkryciem insuliny bor贸wki by艂y jednym z najcz臋艣ciej stosowanych lek贸w w terapii cukrzycy), a niekiedy stosowane s膮 tak偶e wsp贸艂cze艣nie. Dzia艂anie lecznicze przypisywane by艂o glikokininom. Badania do艣wiadczalne nie potwierdzi艂y jednak skuteczno艣ci ekstrakt贸w w leczeniu tej choroby. Cukrzyca typu 2 zwi膮zana jest ze zwi臋kszonym stresem oksydacyjnym, zapaleniami, dyslipidemi膮 i towarzysz膮cymi jej chorobami sercowo-naczyniowymi, chorobami nowotworowymi oraz zaburzeniami wzroku. Korzystne efekty leczenia preparatami z bor贸wki czarnej mog膮 by膰 wi臋c zwi膮zane z leczniczym dzia艂aniem na dodatkowe schorzenia[20]. Tak jest w przypadku zaburze艅 mikrokr膮偶enia w oku wyst臋puj膮cych m.in. w cukrzycy, leczonych antocyjanami bor贸wki, kt贸re uszczelniaj膮 naczynia kapilarne[66]. Wysuwane s膮 tak偶e hipotezy o bezpo艣rednim wp艂ywie bor贸wki na wydzielanie insuliny lub transport cukr贸w[20]. Pomimo szerokiego wykorzystania preparat贸w z bor贸wki w zio艂olecznictwie, tylko niewielka liczba dowod贸w wysokiej jako艣ci wskazuje na ich skuteczno艣膰 w jakiejkolwiek przypad艂o艣ci.
    Przypisywana jest czernicom zawarto艣膰 substancji wp艂ywaj膮cych na popraw臋 ostro艣ci widzenia w s艂abym 艣wietle i dlatego podawane by艂y pilotom odbywaj膮cym nocne loty w czasie II wojny 艣wiatowej. Dzia艂anie takie nie zosta艂o potwierdzone w testach medycznych. Prawdopodobnie podawanie przetwor贸w z jag贸d alianckim pilotom i rozpowszechnienie pogl膮du o wp艂ywie jag贸d na wzrok mia艂o wprowadzi膰 w b艂膮d Niemc贸w i ukry膰 藕r贸d艂o sukces贸w lot贸w nocnych wynikaj膮cych z rozwoju technologii radarowej Jagodom przypisywano tak偶e dzia艂anie zapobiegaj膮ce pylicy i zalecano je g贸rnikom.
  • madohora 09.08.19, 19:03
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/KcpuQBSsqXENaaYKJX.jpg
  • madohora 09.08.19, 19:13
    KOKTAJL WI艢NIA - PORZECZKA - JE呕YNA

    Po 1/2 opakowania wi艣ni, porzeczki i je偶yn, 1 艣redni kefir, 1 opakowanie 艣mietany, mi贸d do pos艂odzenia koktajlu

    Owoce obieramy, myjemy, przek艂adamy do blendera. Dodajemy kefir, 艣mietan臋 i mi贸d. Miksujemy na aksamitny koktajl.
  • madohora 09.08.19, 19:22
    SA艁ATKA OWOCOWA

    Po 1/2 opakowania je偶yn, jag贸d, czerwonej porzeczki, czarnej porzeczki, wi艣ni, 1/2 melona, 1 ki艣膰 winogron bezpestkowych, optymalnie br膮zowy cukier

    Owoce obra膰 z szypu艂ek, umy膰, wi艣nie wydrylowa膰. Melon obra膰 ze sk贸rki, za pomoc膮 specjalnej 艂y偶eczki wydr膮偶y膰 kulki. Winogrona przekroi膰 na p贸艂. Owoce prze艂o偶y膰 do miski. Pos艂odzi膰. Wymiesza膰. Odstawi膰 na 15 minut w zimne miejsce.
  • madohora 09.08.19, 20:10
    OWOCOWA BOMBA Z GALARETK膭

    1 opakowanie czarnej porzeczki, 1 opakowanie czerwonej porzeczki, 1 opakowanie malin, 1 opakowanie je偶yn, 1 opakowanie jag贸d, kilka ki艣ci winogron, 1/2 s艂odkiego melona, gar艣膰 wi艣ni lub czere艣ni, 2 opakowania 偶贸艂tej lub przezroczystej galaretki, miska lub forma w kszta艂cie kopu艂y, 1 owoc karamboli

    Owoce obra膰, przep艂uka膰 na sicie, umy膰. Melon obra膰 ze sk贸rki, za pomoc膮 specjalnej 艂y偶eczki wyci膮膰 kulki. Wi艣nie pozbawi膰 pestek. Winogrona przekroi膰 na p贸艂. Karambol臋 pokroi膰 w gwiazdki. Galaretki przygotowa膰 wed艂ug przepisu na opakowaniu dodaj膮c nieco mniej wody. Na dno miski u艂o偶y膰 gwiazdk臋 z karamboli. Zala膰 galaretk膮 (tylko troch臋 na dnie) i od艂o偶y膰 do st臋偶enia. Na galaretk臋 wy艂o偶y膰 owoce. Owoc贸w musi by膰 bardzo, bardzo du偶osmile. Ponownie zala膰 je galaretk膮 i od艂o偶y膰 do ca艂kowitego st臋偶enia. Przed podaniem misk臋 odwr贸ci膰 do g贸ry dnem i wytrz膮sn膮膰 galaretk臋 na p贸艂misek.
    W tym celu misk臋 na par臋 sekund zanurzamy w gor膮cej wodzie.
  • madohora 28.07.19, 21:28
    馃崑
  • madohora 28.07.19, 21:29
    馃崑Sok z cytryny dzia艂a jak atrament sympatyczny - po podgrzaniu wida膰 co zosta艂o nim napisane
  • madohora 28.07.19, 21:29
    W Skandynawii z czarnej porzeczki robi si臋 pyszn膮 zup臋 owocow膮
  • madohora 28.07.19, 22:14
    MUS TRUSKAWKOWY

    1/2 kg truskawek, 1 艂y偶eczka miodu, 1 艣mietanka 30%

    Truskawki z dodatkiem miodu miksujemy na mus. Nast臋pnie lekko przesma偶amy. Odstawiamy do wystygni臋cia. Dodajemy 艣mietan臋. I mamy gotowy deser lub dodatek do deser贸w.
  • madohora 09.08.19, 20:37
    BISZKOPT Z OWOCAMI

    Ciasto: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru+艂y偶eczka cukru, szczypta soli, 1 i 1/3 szklanki m膮ki (mo偶e trzeba b臋dzie u偶y膰 wi臋cej), 1/2 szklanki wody z sokiem z cytryny, 1 opakowanie proszku do pieczenia; Na g贸r臋 biszkoptu: po 1 gar艣ci r贸偶nych owoc贸w sezonowych, 2 czerwone galaretki. Z uwagi na upa艂y zrezygnowa艂am z robienia kremu

    Jajka umy膰. Oddzieli膰 偶贸艂tka od bia艂ek, 呕贸艂tka utrze膰 z cukrem. Doda膰 wod臋 i szczypt臋 soli. Wymiesza膰. Stopniowo dodawa膰 przesian膮 m膮k臋 oraz proszek do pieczenia. Masa ma mie膰 konsystencj臋 g臋stej 艣mietany. Na koniec ubi膰 pian臋 z bia艂ek. Delikatnie wymiesza膰 z mas膮 biszkoptow膮. Piec 30 minut w 180 C. W prodi偶u nieco d艂u偶ej. Wystudzi膰. Biszkopt przekroi膰 na p贸艂.

    Galaretki przygotowa膰 zgodnie z przepisem na opakowaniu dodaj膮c troch臋 mniej wody. Odstawi膰 a偶 dobrze wystygnie.

    Owoce obra膰 z szypu艂ek, wyp艂uka膰 na sicie. Wi臋ksze owoce przekroi膰 na p贸艂. Z uwagi na panuj膮cy upa艂 owoce przed wy艂o偶eniem na ciasto lekko przesma偶y艂am w karmelu. Ba艂am si臋 aby co艣 si臋 z nimi nie sta艂o - zazwyczaj daj臋 艣wie偶e.

    Gdy biszkopt wystygnie a galaretka zacznie ju偶 lekko t臋偶e膰. Wyk艂adamy owoce na sp贸d biszkoptu i zalewamy galaretk膮. Odstawiamy do ca艂kowitego st臋偶enia.

    Przy normalnej pogodzie biszkopt mo偶emy prze艂o偶y膰 kremem 艣mietankowym z dodatkiem owoc贸w (gotowym lub przygotowanym w domu)
  • madohora 09.08.19, 20:54
    SOK Z JARMU呕U

    1 du偶y czerwony grejpfrut
    1 pomara艅cza
    gar艣膰 jarmu偶u
    1/2 p臋czka natki pietruszki

    Wyciskamy sok z owoc贸w i miksujemy z zielenin膮. Mo偶emy lekko posoli膰 lub dos艂odzi膰 do smaku.
  • madohora 09.08.19, 20:59
    KOKTAJL Z BANANA

    banan, kiwi, mango, mi贸d, sok z cytryny, ma艣lanka

    Banan obra膰, skropi膰 do艣膰 obficie sokiem z cytryny, prze艂o偶y膰 do blendera, doda膰 obrane kiwi oraz mango. Zala膰 ma艣lank膮. Doda膰 mi贸d i sok z cytryny, Zmiksowa膰.
  • madohora 09.08.19, 21:09
    SA艁ATKA OWOCOWA

    mandarynki, 5
    pomara艅cza, 2
    kiwi, 5
    Ananas, puszka
    brzoskwinia, puszka ( w sezonie 4 艣wie偶e)
    banan, 2
    winogrona, na oko
    rodzynki, 3 gar艣cie nie du偶e
    sok z puszek z pod ananasa i brzoskwin

    Owoce pokroi膰 w kostk臋 i wymiesza膰. Zala膰 sokiem wymiesza膰 i zostawi膰 na troszk臋 偶eby si臋 przegryz艂o.
  • madohora 09.08.19, 21:16
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/2OXiw9yjevF9GClCMX.jpg
  • madohora 09.08.19, 21:22
    Tuk nad Bugiem 9 z lewej strony , Stoi wielki b贸r zielony* Noc go kryje skrzyd艂em kruczem, 艢wit otwiera srebrnym kluczem, I zachodu 艂una s艂ota Zatrzaskuje jasne wrota . Nikt wam tego nie opowie c No je panie i panowie P Jakie tam ogromne drzewa. Ile ptaszyn na nich 艣piewa, Jakie kwia-tk&w cudne rody鈥 Jakie modre w strugach wody 9 Jak d膮b w szumach ? wichrem gada, Jakie bajki opowiada! Ma艂o komu tam si臋 uda Napatrze膰 si臋 na te cuda, Ma艂o kto w wi eczornej ciszy T臋 borow膮 pi e艣ii us艂yszy
  • madohora 09.08.19, 21:27
    P艂aszcz zwini臋ty ma na grzbiecie,
    R贸偶ki stawia na widecie.
    Wali tego ca艂a rota *
    Raz, dwa, trzy r i marsz piechota!
    A nad nimi lec膮 osy,
    Graj膮, tr膮bi膮 wniebog艂osy,
    A偶 si 膮 echa w boru goni膮
    Nie zaczepiaj, bo pod broni膮!
    Zaraz brz臋k si臋 ozwie kr贸tki,
    Do ataku brz臋k pobudki,
    Zaraz id膮 na bagnety
    Utnie kt贸ra? ~ Gwa艂tu rety!
    A tam siedzi we fortecy
    Paj膮k, ca ma krzy偶 przez plecy
    I krzy偶akiem si臋 nazywai
    Bestia sroga a z艂o艣liwa!
    My艣lisz - nic, a tu zasadzka掳
    Jak nie chwyci ci臋 znienacka.
    Jak nie zwi膮偶e w 艂yka, w sznury,
    To nie poznasz w艂asnej sk贸ry
  • madohora 09.08.19, 21:34
    ledwie ranne s艂onko wsta艂ao,
    Patrzcie ty艂ka, ju偶 jest w Iasia
    Mi臋dzy sosny idzie 艣mia艂o,
    Lwia kra beczki w r臋ku niesie;
    Kapelusik wzi膮艂 czerwany,
    呕aby ga si臋 ba艂y wrony .
    A ch臋膰 serca mu ka艂ata
    Nic nie pyta! kawa艂 chwata! -
    "Na bak tarnia i wikliny!
    Dzi艣 s膮 Mamy imieniny:
    Niespodziank臋 Manie zrobi臋,
    Jag贸d zbior臋 w krebki obie
    Le艣na rosa je obmyje
    ,Papreciany li艣膰 nakryje
    禄 Ciszkiem .芦 chy艂kiem po polanie
    Wrac膮芦 zanim Mama wstanie,
    No, i b臋dzie niespodzianka
    Dar od boru i od Janka
  • madohora 09.08.19, 21:37
    Jagodowy kr贸l po borze,
    Jak po w艂asnym chodzi dworze,
    Koch mu le艣ny 艂o偶e 艣ciele,
    Z wilg i drozd贸w ma kapel臋,
    Gdzie b膮d藕 st膮pi - kwiaty , zio艂
    Pochylaj膮 wonno czol-a,
    A w najwi臋ksz膮 nawot cisz臋
    Trzcina prz贸d nim si臋 ko艂ysze.
    Jagodowy kr贸l - pan z pana!
    Szata na nim cudnie tkana,
    Korony za艣 nie u偶ywa,
    Bo za du偶a jest i krzywa鈥
    Lecz i bez niej w jednej chwili
    Obaj z Jankiem si臋 zm贸wili.
    Kr贸l za艣wi sta艂 w orzech pusty,
    Wnet szastn臋艂e mi臋dzy chrusty,
    - Kr贸l ma s艂u偶b臋 znakami t膮,
    Wiewi贸reczki z rud膮 kit膮
    - I w skok chy偶e jego pos艂y
    Obie krobki w b贸r ponios艂y.
  • madohora 09.08.19, 21:47
    Id膮 , a tu nowe dziwy!
    Sr sykn膮艂 Janek? podni贸s艂 g艂owy:
    Jak w sadxie stoj膮 艣liwy?
    Tak tu gaj by艂 jagodowy .
    i jagody wss膮dsie wisx膮?
    Ma ssypulkach 鈻爏i臋 ko艂ysz膮,
    A tak ka艣da pe艂na soku,
    偶e; si 臋 prawie czerni w oku.
    Zapatrzy艂 si ^ nasz ch艂opczyna,
    A kr4.1 podpar艂 boki oba: -
    鈥漈u si臋 pa艅stwo me zaczynai
    Jdkxe wasct si臋 podoba? *to n .
    1 pod w膮sem si臋 u艣miecha,
    A mia艂 w膮sy jako strzecha*
  • madohora 09.08.19, 21:54
    Kr贸l nie wyrzek艂 ani s艂owa?
    Tylko w rig zatr膮bi艂 z艂o ty?
    I wnet dziatwa Jagodowa
    Porwana si臋 do roboty o C
    o tam krzykul go tam 艣miechu:
    Co^ zabawy i po艣piechu /
    NaP krzewiny P na do dygi
    Pn膮 si臋 : lez膮 na wy艣cigi,
    Na wy艣cigi.? na wy przody?
    Najpi臋kniejsze rw膮 jagody
    芦 I tak prawie w jednej chwili
    Ca艂膮 krobk臋 nape艂nili,
    Kt艣r膮 wiewi艣rnczki-pos艂y
    V skok po czubach drzew przynios艂y
  • madohora 09.08.19, 22:00
    Poza strug膮鈥 poza wod膮, Jazda wierzchem przez burzany / Cztery konie z stajni wiod膮, Ka偶dy rumak zawo艂any s Dosiadaj膮 oklep grzbteta禄 I 鈥 hop cwa艂em!t掳 * Het a! Heta! N膮 bok trawy i paprocie r Bo $tratuJem wszystko w locie! Umykajcie tamie, g艂ogi! Jaszczureczki na bok z drogi! Leci t臋tent przez pustosze, A偶 si臋 echo niesie w ciszy* c* P臋dz膮! - Kt&偶 by odgad艂, prosz臋, Ze wierzchowce - le艣ne myszy? Co to Jeszcze z tego b臋dzie! W Janku a偶 si臋 艣mieje dusza, Ledwie, 偶e nie zgubi艂 u> p臋dzie Czerwonego kapelusza
  • madohora 09.08.19, 22:27
    I od s艂owa wnet do s艂owa Potoczy艂a rozmowa: - Jako panny s膮 sierotki Ja opiece swojej ciotki. Imct pani S&r贸wczyny; Jakie w bo^u s膮 nowiny, Jak si膮 cny syk czubi s zon膮. Jak jastrz膮bi膮 powieszono, Co wybierak drozdom dzieci : Jakie dudek stroi psoty. Jak tu mi esi 膮c noc膮 艣wieci . Jako pannom promie艅 zloty Powyz艂aca艂 noc膮 w艂osy. Jak si臋 myj膮 w kroplach rosy, Jak tm brz贸zki suknie tka艂y. Srebrnej kory dodawa艂y, Jak po艅czoszki te zielone Ja igliwiu s膮 robione, Jak biedronki m贸d nie znaj膮 I w kropeczki suknie maj膮, Jako jednej pannie Basia, Drugiej Julka, trzeciej Kasia, Czwartej Zosia, pi膮tej Hania, Jak je s艂owik uczy grania- .. ftem kiwn臋艂y wszystkie g艂贸wki
  • madohora 09.08.19, 22:29
    ftm. ich ci et ki gifts delects - 鈻* Panny I Panny, 芦. Mxieci! Dxieci, Pijdxcie pedjes <拢, cxym b4r darxy Hania dxisiaj gespedarxy / ** 鈥 Biegn膮; ka偶dy si臋 sadewi* Idxie Hani膮 z ci mn膮 rx臋s膮o Irflewicxs Jagedewi Jedx膮 - ai si臋 uszy trz臋s膮*o o Imct pani Ber艣wcsyna Missis pSimich wprest x kemina, ?vxy niej sku偶ba nieustannas Te ta Panna.-, is ta panna*** 艢miech i wrzawa! Zec膮 glesys X J sie esy i A sie b膮ki!鈥 - A ju偶 trawy pe艂ne resy t Ju偶 liliewe axw禄ni 膮 dxwenki , 鈥 芦 Zxa gir k臋dy艣 i xxa merxa Wtecxerewa idxie xerxa*
  • madohora 09.08.19, 22:36
    Prznckn膮艂 Janek na trzask bata - C禄 te by艂e? Jak te by in? Znik艂a kr拢l a srebrna chata-- . Czy偶by mu si臋 tylke 艣ni艂e?--- Czy偶by przespa艂 ty In czasu Na sesnewym pniu w艣r艣d lasu? ~~ Gdzie偶 tam! Wszak偶e Jakby 偶y Widzi kr&la bred臋 siw膮- Krelewic ze na besaka t ffant臋j, ce~ma z r i偶 buzi aka.- Cztery kenie*, wiz w drabiny- Czepi nc pani' Beriwczyny? S艂yszy 艣miechy i ekrzyki? S艂yszy nawet turket bryki! A tu w ke艂e nic - ni 艣ladu- o*. Przypnmina Janek sebie--- Dziwy r dziwy mu si臋 rej膮- Ani spesib dej艣贸 de 艂adu ... A wtem spejrzy - krebki ebie Pe艂ne jaff艣d przy nim stej膮-
  • madohora 09.08.19, 23:08
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/wbtXaOlGgmy9xIdlLX.jpg
  • madohora 09.08.19, 23:11
    LODY DLA DOROS艁YCHsmile

    1 opakowanie lod贸w mix, 1 kieliszek koniaku, wi贸rki czekoladowe

    Za pomoc膮 艂y偶ki do lod贸w formujemy po 2 ga艂ki na ka偶d膮 porcj臋. Zalewamy kieliszkiem koniaku i posypujemy wi贸rkami czekoladowymi
  • madohora 09.08.19, 23:19
    DWUKOLOROWE LODY

    Przegotowana woda, sok pomara艅czowy, sok malinowy, pojemniki do lod贸w

    Soki lekko mieszamy z wod膮. Do pojemnik贸w na lody wlewamy do 1/2 wysoko艣ci wod臋 z sokiem malinowym. Zamra偶amy. Nast臋pnie dodajemy wod臋 z sokiem pomara艅czowym. Zamra偶amy
  • madohora 09.08.19, 23:21
    TR脫JKOLOROWE LODY

    morele 4 sztuki
    jagody 100g
    czerwona porzeczka 100g

    Wszystkie owoce osobno zblendowa膰 (morele uprzednio obra膰 ze sk贸rki). Prze艂o偶y膰 warstwami do foremek i zamrozi膰.
  • madohora 09.08.19, 23:27
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/IaY4JjhlepEiTiKa7X.jpg
  • madohora 28.07.19, 21:30
    DUSZONE RZODKIEWKI

    2 p臋czki rzodkiewek, 2 艂y偶ki mas艂a, 1 cytryna, pieprz czarny mielony, s贸l

    Rzodkiewki oczy艣ci膰, umy膰, pokroi膰 na 膰wiartki. Na patelni rozgrza膰 mas艂o, doda膰 rzodkiewki, przyprawi膰 sol膮 i pieprzem. Dusi膰 pod przykryciem na 艣rednim ogniu przez 10 minut mieszaj膮c od czasu do czasu. Przed ko艅cem duszenia wla膰 sok z cytryny. Rzodkiewki podawa膰 na ciep艂o do sma偶onych mi臋s.
  • madohora 28.07.19, 21:31
    D呕EM Z CZERE艢NI

    1 kg czere艣ni bez pestek, 80 dag cukru

    Owoce posypa膰 cukrem i pozostawi膰 w ch艂odnym miejscu na 10-12 godzin. W tym samym naczyniu gotowa膰 d偶em co jaki艣 czas mieszaj膮c. Je偶eli d偶em ma ju偶 w艂a艣ciw膮 konsystencj臋 prze艂o偶y膰 do s艂oiczk贸w, szczelnie zamkn膮膰. Mo偶na te偶 cukier rozpu艣ci膰 w niepe艂nej szklance soku z kwa艣nych owoc贸w (偶urawin, porzeczek, wi艣ni) po艂膮czy膰 z czere艣niami i dopiero wtedy gotowa膰 d偶em - jego smak b臋dzie ciekawszy
  • madohora 28.07.19, 21:32
    馃崚
  • madohora 28.07.19, 21:33
    PIECZONE POMIDORY

    4 du偶e pomidory, 5 艂y偶ek oliwy, 1/3 szklanki posiekanych zi贸艂 (bazylia, oregano, natka pietruszki, tymianek), 6 z膮bk贸w czosnku, s贸l,

    Naczynie 偶aroodporne wysmarowa膰 oliw膮. Pomidory umy膰, osuszy膰 i u艂o偶y膰 w naczyniu 偶aroodpornym. Posypa膰 sol膮 i pieprzem. Oliw臋 wymiesza膰 z zio艂ami i z przeci艣ni臋tymi przez prask臋 3 z膮bkami czosnku. Oliw臋 z zio艂ami na艂o偶y膰 na pomidory, pozosta艂y czosnek pokroi膰 w plasterki i r贸wnie偶 u艂o偶y膰 na pomidorach. Pomidory zapieka膰 30 minut w temperaturze 200 C nast臋pnie zmniejszy膰 temperatur臋 do 180 C i zapieka膰 kolejne 30 minut. Pieczone pomidory mo偶na podawa膰 ze 艣wie偶膮 bagietk膮 lub jako dodatek do mi臋sa
  • madohora 28.07.19, 21:35
    馃崊
  • madohora 28.07.19, 21:36
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/JdxGtIzwfWnegi1jWB.jpg
  • madohora 28.07.19, 21:42
    JAGODY - zawieraj膮 witaminy z grupy B, prowitaminy A, witamin臋 C, du偶o sk艂adnik贸w mineralnych takich jak wap艅, magnez, potas, fosfor i 偶elazo. Jagody poprawiaj膮 pami臋膰 i koncentracj臋. W czasach gdy nie znano antybiotyk贸w czarnymi jagodami leczono zaka偶enia, tyfus a nawet polio. Zwalczano nimi r贸wnie偶 gronkowca. Napary z tych suszonych owoc贸w dzia艂aj膮 uspokajaj膮co i przeciwb贸lowo. A syropy lecz膮 kaszel i infekcje uk艂adu oddechowego. Ekstrakty z jag贸d znajdziemy w wielu preparatach okulistycznych. Stosuje si臋 je przy problemach z przewodem pokarmowym, w problemach z mini kr膮偶eniem. Jagody sprawdzaj膮 si臋 te偶 przy wielogodzinnej pracy przy komputerze. Jagody doskonale smakuj膮 - r贸wnie偶 z jogurtem naturalnym, cukrem, nadaj膮 si臋 do letnich zup owocowych, kompot贸w i sok贸w. Dodajemy je r贸wnie偶 do ciast i deser贸w, nadziewa膰 nimi pierogi i bu艂eczki.
  • madohora 28.07.19, 21:42
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/pBTbzbNf11LOBYpsRX.jpg
  • madohora 28.07.19, 21:43
    WODA MINERALNA Z CYTRYN膭

    Do wody mineralnej dodaj troch臋 soku z cytryny . B艂yskawicznie ugasi pragnienie
  • madohora 28.07.19, 21:46
    馃崑
  • madohora 28.07.19, 21:47
    LEMONIADA

    Woda mineralna, sok z cytryny wg uznania. odrobina cukru, listki 艣wie偶ej mi臋ty

    Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie wymiesza膰. Mo偶na ozdobi膰 plasterkiem cytryny. Sch艂odzi膰.
  • madohora 28.07.19, 21:47
    馃.
  • madohora 28.07.19, 21:48
    NATURALNY TONIK

    Woda mineralna, owoc grejpfruta

    Z owocu wycisn膮膰 sok, rozcie艅czy膰 go nie gazowan膮 wod膮 mineraln膮
  • madohora 28.07.19, 21:48
    艢wie偶o wyci艣ni臋ty sok z pomara艅czy to dawka witamin i energii na najbardziej upalne dni
  • madohora 28.07.19, 21:49
    馃崐
  • madohora 28.07.19, 21:52
    KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA MA艢LANCE

    1/2 kg truskawek, ma艣lanka

    Truskawki dok艂adnie miksujemy na mus. Dodajemy ma艣lank臋 i dalej miksujemy a偶 uzyskamy jednolit膮 konsystencj臋.
  • madohora 28.07.19, 21:53
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/1FIMTi88kEhY8JY45X.jpghttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/JDLf1aLnfZDUXRBL7X.jpg
  • madohora 28.07.19, 21:54
    Ma艣lanka ma lekko kwaskowaty ale przyjemny smak, dlatego lepsza jest w takie upa艂y
  • madohora 28.07.19, 21:55
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/To9xmvbJjGBbJVWipX.jpg
  • madohora 28.07.19, 21:58
    TRUSKAWKI ZE 艢MIETAN膭

    1/2 kg truskawek, 1艣mietanka 30%, optymalnie cukier

    Truskawki obieramy z szypu艂ek. Dok艂adnie p艂uczemy. Przek艂adamy do salaterek. W razie potrzeby s艂odzimy i zalewamy 艣mietan膮. Mo偶emy te偶 doda膰 bit膮 艣mietan臋.
  • madohora 28.07.19, 22:02
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/erPFaOlglUqNEepvbX.jpg
  • madohora 28.07.19, 22:15
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/kgaaIpfSrGfuhiaSAX.jpghttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/qwAXdGU1Vblbq4zyYX.jpg

Popularne w膮tki

Nie pami臋tasz has艂a

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si臋

Nakarm Pajacyka