Dodaj do ulubionych

A może by tak wątek kulinarny?

23.01.08, 00:46
zamknięty
Kuchnia śląska pyszna,a mało rozpropagowana,co Ty na to Madohoro?
--
Wierszyki Nie-Poważne
Słońce w gowa chyba pizło.Bestoż mi się to wyślizło..autor:Broneknotgeld

Hej! Ormowiec! Do szeregu!Galot se niy potroć w biegu!autor:też Broneksmile
      • azaheca Re: A może by tak wątek kulinarny? 23.01.08, 19:18
        zamknięty
        No to zaczynamy,mam prostą radę dla leni,zapracowanych lub gospodarnych.
        Kupuję gotowe ciasto francuskie,schłodzone lub mrożone,mało miejsca zajmuje w
        lodówce,jest zrolowane.Robimy przegląd resztek i właściwie wszystko da się w
        takie ciasto zapakować,najczęściej zlepiam prostokąty wielkości sporego
        pieroga,nie marnuje się nawet skrawek ciasta,można posmarować jajkiem dla
        ładnego koloru.Pieczenie trwa 15-20 minut w zależności od rodzaju
        farszu.Świetnym lepiszczem do farszu ze szpinaku,mięsa,warzyw jest oczywiście
        żółty ser,ale może być jajko.
        A teraz podrzucam kilka sugestii:
        resztki mięsa i warzyw z rosołu,innej zupy
        mięso mielone,resztki gulaszu,ryby,nawet sałatki jarzynowej
        pyszny jest szpinak z czosnkiem i żółtym serem,resztka kapusty z grzybami a
        nawet bigosu,zwykła parówka z dodatkiem sera,plaster szynki albo innej wędliny z
        dodatkami według uznania
        na słodko:najlepszy jest gęsty budyń,można poszaleć z dodatki typu kawałki
        brzoskwini albo innych owoców,czekolada,orzechy,migdały,może być nawet konfitura
        biały ser, też z dodatkami typu rodzynki,skórka pomarańczowa,to co akurat mamy w
        domu
        Polecam,tanie,sprawdzone a goście kunszt kulinarny podziwiają..wink


        --
        Wierszyki Nie-Poważne
        Słońce w gowa chyba pizło.Bestoż mi się to wyślizło..autor:Broneknotgeld

        Hej! Ormowiec! Do szeregu!Galot se niy potroć w biegu!autor:też Broneksmile
        • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 06.10.08, 16:57
          zamknięty
          Kurczak z szafranem

          1 kurczak, 8 łyżek oleju, szklanka ryżu, ½ szklanki rodzynek, ½ szklanki
          migdałów, 1/3 łyżeczki cynamonu, szczypta szafranu, sól, imbir, pieprz, sok z ½
          cytryny

          Ryż umyć, wsypać do ½ ł wrzącej osolonej wody z dodatkiem szafranu. Zamieszać,
          gotować 15-20 minut, aż wchłonie wodę.
          Rodzynki opłukać w gorącej wodzie, migdały zrumienić na suchej patelni. Na farsz
          wymieszać gorący ryż z migdałami i rodzynkami, przyprawić solą, pieprzem,
          cynamonem i sokiem z cytryny. Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem, imbirem i
          cynamonem, napełnić przygotowanym nadzieniem. Zszyć lub spiąć wykałaczką, aby
          nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Polać kurczaka rozgrzanym na patelni
          olejem, przełożonym do brytfanny, podkładając skrzydełka pod tuszkę. Piec około
          godziny w temperaturze 180-200 stopni, polewająć kurczaka najpierw wodą a potem
          sosem z pieczenia.

          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
          • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 09.02.09, 15:32
            zamknięty
            WARZYWA Z WOŁOWINĄ

            2 marchewki, kalarepka, cebula, 2 ząbki czosnku, łodyga selera naciowego, 10 dag
            mrożonej fasolki szparagowej, duży pomidor, 5 dag kukurydzy z puszki, 1,5 litra
            bulionu wołowego, 20 dag gotowanej wołowiny, 2 łyżki oliwy, 5 ziaren pieprzu,
            sól, po łyżce bazylii i antki, 2 łyżki startego parmezanu.

            Marchewkę i kalarepki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek
            obrać, posiekać. Seler naciowy oczyścić, przekroić na pół, pokroić w pół
            plasterki. Pomidor sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
            Wołowinę pokroić w niedużą kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć pokrojone
            warzywa wraz z mrożoną fasolką, chwilę podsmażać. Bulion zagotować w rondku.
            Dodać podsmażone warzywa, ziarenka pieprzu i połowę posiekanych ziół, wymieszać.
            Gotować 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania do zupy dodać pokrojoną
            wołowinę, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać resztą ziół i startym
            parmezanem.


            --
            Madohora
            --
            Nikiszowiec
        • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 16.12.08, 15:36
          zamknięty
          BARSZCZ Z USZKAMI

          Składniki ½ kg buraków, włoszczyzna, cebula, 2 ząbki czosnku, liść
          laurowy, ziarenka pieprzu, 2 łyżki koncentratu buraczanego.
          Uszka: Szklanka mąki, sól, pieprz, 3 dag ugotowanych szuszonych grzybów,
          cebula, łyżka posiekanej natki, jajko, łyżka oleju

          Włoszczyznę oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa i
          przyprawy zalać 1,5 litra wody, ugotować wywar. Dodać starte buraki, gotować 30
          minut. Przecedzić, dodać koncentrat buraczany, przyprawić.
          Uszka: Mąkę zagnieść ze szczyptą soli i taką ilością wody by powstało gładkie,
          elastyczne ciasto. Grzyby posiekać. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju,
          wymieszać z grzybami, natką i jajkiem, wymieszać, przyprawić. Ciasto
          rozwałkować, wyciąć kwadraciki. Na każdym ułożyć nadzienie, uformować uszka,
          zlepić. Ugotować. Podać do barszczu.

          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
        • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 16.12.08, 15:49
          zamknięty
          CIASTO BANANOWE

          Składniki: 1 i ½ szklanki cukru, 6 jajek, po szklance mąki
          pszennej i ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 6
          łyżek oleju, Krem: 6 jajek, 5 bananów, sok bananowy, ½ torebki budyniu
          bananowego, 2 opakowania kremu śmietankowego

          Ciasta: Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować z cukrem aż się rozpuści.
          Miksując, dodawać po jednym żółtka, po łyżce przesianej mąki pszennej i
          ziemniaczanej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie
          zmiksować. Dno i boki blachy posmarować olejem, posypać tartą bułką. Wlać
          ciasto. Wierzch wyrównać. Piec 40 minut w temperaturze 180 C. Ostudzić.
          Kremy śmietankowe przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać proszek
          budyniowy, zmiksować. Jeden banan obrać, pokroić w małą kostkę, wymieszać z
          kremem śmietankowym, schłodzić w lodówce. Pozostałe banany pokroić na plasterki.
          Ciasto przekroić na dwa krążki, nasączyć sokiem bananowym. Na spodzie ułożyć
          plasterki bananów, posmarować kremem bananowym, przykryć ciastem, wyłożyć resztę
          bananów i krem. Ozdobić


          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
        • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 23.12.08, 13:45
          zamknięty
          FASZEROWANE DAKTYLE

          Składniki: 40 dag daktyli (be pestek), 10 dag wyłuskanych
          orzechów pistacji, 35 dag masy marcepanowej, 80 ml likieru wiśniowego, 2
          tabliczki czekolady deserowej, 5 dag białej czekolady, kilka pistacji i cukier
          puder do dekoracji

          Pistacje bardzo drobno posiekać lub zemleć. Dodać masę marcepanową i likier,
          dokładnie zagnieść. Masę podzielić na połowę, jedną część odłożyć do dekoracji.
          Pozostałą napełnić daktyle, lekko ścisnąć, by nadzienie nie wypadło. Czekoladę
          deserową stopić na małym ogniu, zdjąć. Połowę daktyli nabić na długie
          wykałaczki, zanurzyć w stopionej czekoladzie. Udekorować posiekanymi pistacjami,
          odłożyć do wystygnięcia. Resztę masy marcepanowej włożyć do woreczka, odciąć
          róg, wycisnąć paski wokół pozostałych daktyli. Białą czekoladę stopić, dodatkowo
          udekorować daktyle. Ewentualnie oprószyć je cukrem pudrem.


          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
        • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 09.02.09, 15:15
          zamknięty
          FASOLA Z INDYKIEM

          Składniki: 40 dag filetu z piersi indyka, po 30 dag czerwonej i
          białej fasoli z puszki, w czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, mielona
          chilii, 4 łyżki oleju, po strąku czerwonej i żółtej papryki, 40 dag pomidorów z
          puszki, 4oo ml bulionu, 2 dymki. 25 dag gęstej śmietany 22%

          Cebulę i czosnek obrać. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Filet
          z indyka umyć, pokroić w małą kostkę. Wymieszać z cebulą, czosnkiem, oprószyć
          chili, solą i pieprzem, wlać 2 łyżki oleju, wymieszać. Odstawić na 15 minut.
          Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Resztę oleju rozgrzać w
          rondlu, przesmażyć mięso. Dodać paprykę, razem podsmażyć. Wlać bulion i pomidory
          z puszki razem z zalewą, gotować 10 minut. Obie fasole osączyć z zalewy,
          opłukać. Wsypać do zupy, gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić do smaku. Dymkę
          umyć, pokroić razem ze szczypiorkiem. Zupę wlać do talerzy, posypać posiekaną
          dymką, podać ze śmietaną.


          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
        • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 08.04.09, 15:11
          zamknięty
          JAJKA W SOSIE CURRY

          8 jajek, 50 dag marchewki, 30 dag mrożonego groszku, 1 średnia cebula, 20 dag
          długoziarnistego ryżu, 1 i 1/2 szklanki rosołu, 1 szklanka mleka, 1/2 pęczka
          natki pietruszki, 2 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki mąki, 1 łyżka curry, sól,
          biały pieprz

          Ryż gotować 20 minut w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo,zalać wodą,
          przestudzić. Obrać, podzielić na połówki. Marchew obrać, umyć, pokroić w
          plasterki. Zagotować w garnku rosół, wrzucić marchewkę. Gotować na małym ogniu
          pod przykryciem 8 minut. W połowie czasu gotowania dodać mrożony groszek.
          Jarzynkę odcedzić na sitku, wywar zlać do drugiego naczynia. Cebulę obrać,
          pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu.
          Oprószyć mąką i curry, zasmażyć. Cienkim strumieniem wlewać powoli do garnka
          wywar warzywny i mleko. stale mieszając, tak aby nie utworzyły się grudki. Sos
          doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 5 minut. Do sosu
          wrzucić jarzynkę i połówki jajek, krótko podgrzewać całość. Ponownie doprawić do
          smaku solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu razem z ryżem
          wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki.
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
      • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 20.10.08, 16:06
        zamknięty
        Krem Brokułowy

        Składniki: filety z kurczaka, 3 brokuły, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 i1/2 litra
        bulionu drobiowego, szklanka śmietany 18%, czubata łyżka mąki, sól, pieprz

        Brokuły podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę.
        Marchewkę obrać, pokroić w pół plasterki. Filety umyć, pokroić w plasterki.
        Bulion zagotować w rondlu, dodać ziemniaki, gotować 20 minut. W drugim rondlu
        ugotować w osolonej wodzie różyczki brokułów. Odcedzić, przelać zimną wodą.
        Pokrojonego kurczaka dodać do gotujących się warzyw, gotować na małym ogniu
        jeszcze 10 minut. Dodać Brokuły. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami
        zupy. Wlać do pozostałej zupy, zmiksować na gładki krem. Gotować na wolnym ogniu
        jeszcze 3-4 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut
        a następnie po porcji rozlać do talerzy. Udekorować odłożonymi różyczkami.
        Podawać z pieczywem

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 20.10.08, 16:07
        zamknięty
        Marchewka na słodko:

        Składniki: 50 dag soczystej marchewki, 10 dag rodzynek, 10 dag łuskanych
        orzechów włoskich, łyżeczka soku z cytryny, łyżka oleju, szczypta soli, cukier,
        4 pszenne tosty

        Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki opłukać,
        zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut. Orzechy grubo posiekać, zalać
        wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Orzechy i rodzynki odcedzić, dokładnie osuszyć
        papierem kuchennym. Orzechy i rodzynki dodać do marchewki, wymieszać. Sałatkę
        skropić sokiem z cytryny i olejem, wymieszać, przyprawić do smaku solą oraz
        cukrem. Odstawić na 20 minut. Tosty zrumienić w piekarniku lub tosterze. Na
        gorące nałożyć po porcji surówki. Surówkę marchewkową można przyrządzić w kilku
        wariantach smakowych: warto do niej dodać kwaskowate starte jabłko. Zamiast
        oleju można 1-2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany i przyprawić do smaku solą,
        pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 14.11.08, 16:12
        zamknięty
        Łosoś po norwesku

        Składniki: 30 dag wędzonego łososia, 1 kg ogórków, cebula, łyżka
        masła, 400 ml bulionu, koperek, 2 łyżki musztardy, 15 dag śmietany, sól, pieprz

        Ogórki obrać, pokroić na kawałki. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle z
        ogórkami. Wlać gorący bulion, dusić 5 minut, przyprawić. Dodać musztardę,
        śmietanę koperek, zagotować. Dodać kawa4ki łososia, przyprawić.

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.02.09, 15:38
        zamknięty
        MEKSYKAŃSKIE Z PATELNI

        Składniki: Ciasto; 25 dag mąki, 12 dag masła, łyżeczka soli,
        Farsz: 25 dag mielonego mięsa, 2 duże cebule, 2 łyżeczki rodzynek, łyżeczka
        oliwy, po ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ostrej papryki i soli, tłuszcz do smażenia

        Farsz: rodzynki sparzyć, osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Oliwę rozgrzać w
        rondlu, zeszklić cebulę, dodać mielone mięso, smażyć co jakiś czas mieszając.
        Wlać ½ litra gorącej wody i dusić na małym ogniu aż woda odparuje. Dodać
        rodzynki, przyprawy, dokładnie wymieszać. Ciasto: Podane składniki zagnieść,
        dolewając tyle wody by ciasto miało elastyczną konsystencję. Rozwałkować na
        grubość ok. ½ cm. Z ciasta wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładać
        porcje farszu, krążki ciasta składać na pół, zlepiać brzegi, formując pierożki.
        Tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni, usmażyć pierożki z obu stron na złoty
        kolor. Wyjąć, osączyć z tłuszczu. Pierożki podawać z ostrymi sosami.


        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 24.01.08, 18:14
      zamknięty
      Od jutra ruszam ze ślonskimi potrawami a tymczasem podaję mój
      przepis na bardzo szybki i cyganiony makowiec.

      Babka makowa

      Pół szklanki maku przemielić przez maszynkę, następnie sparzyć.
      Dodać do niego szklankę cukru, trzy żółtka, bakalie oraz pół
      szklanki tartej bułki. Wszystko dokładnie rozetrzeć. Na koniec dodać
      pianę z białek ubitą z odrobiną cukru. Włożyć do nagrzanego
      piekarnika i piec około 30 minut.
      W drugiej wersji wszystko zrobić jak wyżej ale dodatkowo dodać
      przyprawy korzenne.
      Po upieczeniu polukrować białym lukrem.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
          • azaheca Re: A może by tak wątek kulinarny? 28.01.08, 01:12
            zamknięty
            Małże,może ktoś lubi?
            Kupiłam w Championie,mrożone,podgotowane,duże.Na patelnię z rozgrzaną oliwą
            wrzucamy zamrożone małże,po ok.trzech minutach odlewamy wodę,dodajemy posiekany
            czosnek (ja duużo),masło,dużo zielonej pietruszki,smażymy jeszcze 2-3
            minuty.Najlepiej podawać na gorącej patelni z bagietką lub ciemnym chlebem,do
            tego wino lub piwo.Szybkie,inne,pysznesmile
            --
            Wierszyki Nie-Poważne
            Słońce w gowa chyba pizło.Bestoż mi się to wyślizło..autor:Broneknotgeld

            Hej! Ormowiec! Do szeregu!Galot se niy potroć w biegu!autor:też Broneksmile
              • azaheca Re: A może by tak wątek kulinarny? 28.01.08, 18:16
                zamknięty
                Dziwaczenia ciąg dalszywinkmamy niby styczeń,ale jest w sklepach szpinak
                "baby",świeże ,maleńkie listki prosto z Hiszpanii.Nie warto tego katować zbyt
                długą obróbką,wyjąć z torby,opłukać,podsuszyć na ścierce.Na rozgrzaną patelnię
                z oliwą wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku,lekko zrumienić,dodać masło,wsypać
                listeczki szpinaku,przemieszać z tłuszczem,wkruszyć ser pleśniowy (bardzo pasuje
                "Lazur"),ewentualnie może być jeszcze inny tarty żółty,na minutkę przykryć,tak
                by ser miał szansę się rozpuścić i już.Ja to traktuję jako samodzielne danie,ale
                można też podawać z oryginalnym włoskim makaronem typu wstążki.Brakuje w
                przepisie soli,bo sery są słone dostatecznie,ale jeśli ktoś lubi to czemu
                nie?Podałam przepis "minimum",do modyfikacji,czas wykonania,łącznie z gotowaniem
                makaronu, to 10 minut,uda się nawet antytalentowi kuchennemu.
                --
                Wierszyki Nie-Poważne
                Słońce w gowa chyba pizło.Bestoż mi się to wyślizło..autor:Broneknotgeld

                Hej! Ormowiec! Do szeregu!Galot se niy potroć w biegu!autor:też Broneksmile
                • azaheca Re: A może by tak wątek kulinarny? 28.01.08, 20:01
                  zamknięty
                  Dodam jeszcze do przepisu powyżej drobną radę:jeżeli danie ma być z mięsem,to
                  wystarczy obrać z kości pieczone skrzydełka,dorzucić do makaronu,domieszać
                  szpinak i jeść.Przepis dla leniów (ja),albo słomianych wdowców.
                  --
                  Wierszyki Nie-Poważne
                  Słońce w gowa chyba pizło.Bestoż mi się to wyślizło..autor:Broneknotgeld

                  Hej! Ormowiec! Do szeregu!Galot se niy potroć w biegu!autor:też Broneksmile
                  • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny?Faworki 29.01.08, 10:54
                    zamknięty
                    Składniki: 25 dag mąki, 4 dag cukru pudru, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka
                    octu, 2 jaja, 10 dag śmietany, szczypta soli, smalec do smażenia,
                    cukier puder do posypania.
                    Przepis:
                    Najpierw trzeba wyjąć stolnicę
                    Mąkę i jajka zgrabnie odliczyć
                    Wymieszać wszystko z tłuszczem
                    Co dalej zaraz wam wyłuszczę
                    Szczypta soli, octu i śmietany
                    i dosyć gęste ciasto wyrabiamy
                    Teraz aż na godzinę przerwę robimy
                    i ciasto w chłodne miejsce wynosimy
                    Rzucamy na nie lnianą ściereczkę niedbale
                    Wówczas ciasto nie obeschnie wcale
                    Za chwilę trzeba je będzie rozwałkować
                    No i faworki (chrusty) z niego wykreować
                    Każdy paseczek w śroku nacinamy
                    i ciasto przez tę dziurkę przekładamy
                    Na tłuszcz rzucamy no i smażymy
                    Lekko na serwetce lub bibułce odsączymy
                    Potem cukrem pudrem posypiemy
                    A na koniec faworki po prostu zjemy
                    --
                    Madohora
                    --
                    Nikiszowiec
                  • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny?Pleśniak 29.01.08, 11:07
                    zamknięty
                    Tak jak na poczatku
                    O słodkościach ciągnę w tym wątku

                    Pleśniak

                    Składniki: 1/2 szklanki mąki, 25 dag masła lub margaryny, 1 łyżeczka
                    proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 łyżki kakao, szklanka cukru, dobry
                    dżem, powidła lub masa makowa.
                    Przepis na tortownicę, w przypadku balszki podwoić składniki
                    Ja robię zawsze z dżemem

                    Takie jak wyżej podane składniki mamy
                    Z mąki, margaryny i żółtek ciasto wyrabiamy
                    Do tego dodajemy proszku do pieczenia
                    i już tutaj coś w naszej pracy się zmienia
                    Ciasto na trzy części dzielimy
                    Do jednej z nich kakao dodajemy
                    Wykładamy tę warstwę na tortownicę
                    Teraz dajemy dżem - innych dodatków nie wyliczę
                    Lecz dajemy albo masę albo marmoladę
                    Można dodać bakalie, taką daję radę.
                    Na to drugą (białą) część ciasta dajemy
                    Najlepiej będzie gdy na grubej tarce ją zetrzemy
                    Pianę z czterech białek ubijamy
                    Wyjdzie pianka gdy cukru waniliowego dodamy
                    Do pianki jeszcze szklankę cukru całą
                    Ciasto musi być słodkie tak zazwyczaj bywało
                    Na pianę z trzeciej części posypkę robimy
                    i tak 45 do 50 minut pieczemy
                    Możemy jeszcze gestem pełnym gracji
                    Posypać ciasto cukrem pudrem dla dekoracji
                    --
                    Madohora
                    --
                    Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny?Biszkopt 29.01.08, 17:12
      zamknięty
      Składnikismirkzklanka cukru,pół szklanki wody, sok z połowki cytryny
      trzy jajka, mąka z proszkiem do pieczenia

      Najpierw szklankę cukru do naczynia wsypujemy
      Potem trzy żółtka do tego dodajemy
      Bierzemy pół szklanki wody i sok z cytryny
      i aż nas ręka zaboli to wszystko trzemy
      A tak poważnie aż się dobrze cukier zetrze
      Teraz mąki z proszkiem do pieczenia dodamy jeszcze
      Mąki tak na oko zawsze dodaję
      Konsystencją ma przypominać gęstą śmietanę
      Na koniec pianę z białek ubitą mieszamy
      i już ciasto na biszkopt mamy
      Pół godziny gdzieś to wszystko pieczemy
      A na koniec zgodnie z upodobaniem dekorujemy
      Ja zazwyczaj na górze owoce układam
      i warstwę galaretki na to nakładam
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.02.08, 16:59
      zamknięty
      Dzisiaj kupiłam sobie serek homogenizowany, którego nie da się
      zjeść. To mi się tak przy okazji przypomniał przepis na "pączki" z
      sera( ja zazwyczaj używam homogenizowanego)

      Jeden serek homegenizowany(biały), jedno jajko,pół szklanki cukru
      (lub łyżka miodu- ja robię z miodem są lepsze)wymieszać razem, do
      tego dodać proszek do pieczenia i tyle mąki aby można było wyrobić
      ciasto.Jeszcze raz wszystkie składniki wymieszać, wyrobić gładkie
      ciasto, rozwałkować i szklanką lub literatką wycinać okrągłe
      ciasteczka, kieliszkiem zrobić dziurkę w środku. Smażyć na
      rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po odsączeniu z tłuszczu posypać
      cukrem pudrem.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re:Schab ala puszysta baba 07.02.08, 17:06
      zamknięty
      Schab ala puszysta baba (trochę pracochłonne)

      Do tego potrzeba tyle schabu bez kości
      Ile na wieczór planujemy gości
      Schab pieknie wymyty z lekka roztłuczony
      Tak jak na kotlety ma być oprawiony
      Takie jak na placki ciasto już robimy
      I tym surowym ciastem schab panierujemy
      Potem go pieczemy sobie na tłuszczyku
      i danie gotowe bez większego krzyku
      Do tego surówki, może dla odmiany
      dwie lub jakiś z jarzyn piękny wianek
      Ja je w Słupsku jadłam, tak mi smakowało
      że do dzisiaj jest mi go ciągle za mało
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny?Kuchnia Śląska 08.02.08, 13:23
      zamknięty
      Wodzionka

      www.youtube.com/watch?v=xBTmAT8kL5A
      Składniki:Kromka suchego chleba, ząbek czosnku,łyżka smalcu, sól,
      woda.

      Wodzionka to jest najprostszo zupa
      Tu ząbek czosnku trzeba poklupać
      Abo go ino tak rzogniyść nożym
      Jak już inaczy zrobić niy możesz
      Na talyrz pokrój se kromka chleba
      Abo zrob grzanki, jak ci ich trzeba
      Łyżeczka smalcu dej do łomasty
      Tukej niy potrza żodnych fantazji
      Potym to wszystko zalyj se wrzątkiym
      i dodej soli, by było "słonkie"
      A jak ci podniybiynio niy bawi
      To se tyż dodej tak trocha maggi.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re:Kuchnia Śląska:Żur 08.02.08, 15:44
        zamknięty
        Żur

        Kiedyś to może gorzi było
        Bo sie tyn zakwas w doma robiło
        Po tym sie jedni wyspecjalizowali
        I my do nich z gorczkami lotali
        Za dwa złote sie zur kupowało
        i to akurat na obiod stykało
        Dzisiej sie biere flaszka w sklepie
        I trocha w rynce sie niom potrzepie
        Teroz już godm jak żur sie warzy
        Różne dodatki idzie rozważyć
        Musi go czosnkiym woniać z daleka
        Tak, że odrzuco aż człowieka
        Kości ze schabu abo żeberko
        Do żuru to różnica niy wielko
        To obwarzyć tak jakimś czasym
        i różnych przypraw dodać tym razym
        Może być kiyłbasa w plasterki krojono
        jedni zaś lubiom jak jest podsmażono
        Pieprz i do tego jeszcze liść bobkowy (laurowy)
        W moim przyprawy momy już z gowy
        Som tyż tacy co majeranek dajom
        Ale w tym smaku mie to już wajo
        Do tego dodać grzybki suszone
        i może soli, bo żur musi być słony
        Jak sie już wszystko dobrze zagotuje
        Wloć tyn zakwas - bo durch go brakuje
        Czasym tyż jajko na twardo gotowane
        tarte na tarce abo drobno posiekane
        Osobno kartofle, dobrze usztamfowane
        Nojlepi jak som tym żurym zalone.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • madohora Re: Kuchnia Śląska:Karminadle czyli mielone 08.02.08, 15:53
        zamknięty
        Karminadle

        Do karminadli mięso mielone
        Czerstwe pieczywo, w wodzie namoczone
        Z lekka musi być odciśnięte
        By mięso nie było wodą przesiąknięte.
        Jeszcze cebulka, drobno pokrojona
        A w jednej szkole z lekka podsmażona
        Do tego jajko całe i surowe
        Teraz już mięso mogło by być gotowe
        Ale tak jeszcze trochę dla zabawy
        Sól i pieprz - podstawowe przyprawy
        Wszystko to razem ze sobą pobratać
        I z tego mięsa kulki zagniatać
        Obtoczyć jeszcze w tartej bułce
        I kłaść na patelni, tak jak na półce
        Smażyć na tłuszczu na kolor złocisty
        No i to już mogłoby być wszystko...
        Lecz gdy do gości chcemy się sposobić
        To z tych karminadlów można cuda zrobić
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
        • madohora Re: Kuchnia Śląska:Karminadle czyli mielone 08.02.08, 16:01
          zamknięty
          Impresje z mielonego mięsa

          Lecz jeszcze inny przepis tu podam
          Nie sprzedać go byłoby mi szkoda
          Wszystko robimy tak jak na mielone
          Lecz różne przyprawy będą tu wrzucone
          Ja tak to robię,że to mięso dzielę
          i potem nikt nie wie co w środku się dzieje
          Może być papryka, taka sproszkowana
          Majeranek, suszone warzywa czy też oregano
          Jak ktoś lubi wschodnie korzenie
          też mogą zaistnieć na tej małej scenie
          Byle nie słodkie, bo to już przesada
          zupełnie inny smak mielonemu nada
          Tutaj można wodze fantazji popuścić
          i co kto lubi w tym mięsie udusić
          Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
          i tartą bułkę dajemy do tego
          w tej bułce nasze kuleczki toczymy
          i tak jak mielone też je smażymy.
          A wykorzystać możemy na sposoby różne
          Jako składnik szaszłyku na szpadki podłużne
          Albo też jako przystawkę osobną
          Lub dekorację jakąś nadobną
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
      • madohora Re:Kuchnia Ślaska: Szałot 15.02.08, 16:54
        zamknięty
        Szałot czyli sałaka ziemniaczana
        Tutaj są różne szkoły, jedni dodają boczek,inni majonez, jeszcze inni śledzia.
        Dzisiaj podaję najprostszy przepis.
        ====================================================================
        Składniki: 4 ogórki kiszone, 3 cebule średnie, 5 jajek, 5 marchewek, 3
        pietruszki, 1 seler, 5 ziemniaków, puszka groszku zielonego, majonez.
        =====================================================================
        Ziemniaki gotujemy w mundurkach, marchew, pietruszkę i seler również
        obgotowujemy, jajka gotujemy na twardo. Wszystkie składniki kroimy w drobną
        kosteczkę, dodajemy zielony groszek z puszki dobrze odsączony. Według własnego
        smaku dodajemy przyprawy, sól i pieprz oraz majonez.

        Sałatka jest dobrym daniem do kotleta schabowego, fileta z kurczaka czy kiełbasy
        na gorąco

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
        • madohora Re:Kuchnia Ślaska:Kluski tarte 19.02.08, 17:22
          zamknięty
          Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól
          =============================================================
          2 kg ziemniaków ogotować w wodzie osolonej
          Potem je przez praskę przecisnąć, gdy już uwarzone
          Obrać 2 lub 3 ziemniaki surowe i potrzeć na tarce
          Uważać gdy ostra by nie zranić się w palce
          Z tych surowych odcisnąć wodę
          i połączyć gotowane ziemniaki i surowe
          Dodać 1 jajko (surowe), mąkę ziemniaczną
          i wyrabiać ciasto ze solą zmieszaną
          Ciasto ma być zwarte no i jednolite
          Zapytajcie o to jakąś śląską kobitę
          Uformować kulki, lekko spłaszczone być mogą
          Na piecu postawić gar z osoloną wodą
          Do wrzątku kłaść kluchy, robić zamieszanie
          Bo nie powinny być z dołu przypalane
          Chwilę podgotować (5-7 minut)aż wypłyną na wierzch
          I po odcedzeniu można je już jeść

          ===
          Podawać z roladą i modrą kapustą

          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 08.02.08, 16:08
      zamknięty
      Nadziewane pieczarki

      Pół kilograma pieczarek o dużych kapeluszach, jajko, cebulka,sól,
      pieprz,przyprawy,tarta bułka.

      Sposób przyrządzania:

      Pieczarki obieramy ze skórki. Z pieczarek odcinamy ogonki w taki
      sposób aby nie uszkodzić kapeluszy. Ogonki kroimy w drobną
      kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko,przyprawy, sól,
      pieprz,sproszkowaną paprykę,można też dodać suszoną pietruszkę oraz
      tartą bułkę.Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany farsz wkładamy
      do kapeluszy i tak przygotowane smażymy na tłuszczu. Można podawać
      jako przystawkę lub składnik jakiegoś dania.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny?Pizza 14.02.08, 16:33
      zamknięty
      Pizza

      Składniki: 1/4 szklanki mleka,1/3 szklanki oleju. 3 dag drożdży, 3/4
      szklanki mąki. 30 dag pieczarek, cebula, papryka, żółty ser,
      przyprawy, cuker, sól

      Nie wiem ile z pizzą ten przepis ma wspólnego
      Ale tak go koleżanka nazwała i nam nic do tego
      Składniki tutaj na tortownicę podaję
      Trzeba podwoić, gdy ktoś się chce najeść
      Zaczyn
      3 dag drożdży w misie rozkruszamy
      do tego szczyptę soli i cukru dodamy
      Letnim mlekiem drożdże zalejemy
      i mąką wszystko tak by przykryć przesypiemy
      Na pół godziny zaczyn odkładamy
      i zaraz powiem co robimy dalej
      Teraz w ciasto olej(1/4 szklanki)wlewamy
      i jeszcze mlekiem (też (+/-)1/4)uzupełniamy
      Na koniec mąkę(3/4 szklanki)jeszcze uzupełniamy
      Ma być konsystencja dość gęstej śmietany
      Znowu ciasto na chwilę odkładamy
      W tym czasie pieczarki lekko przesmażamy
      do tych pieczarek cebulę jeszcze
      No i przyprawy z gustem i gestem
      później kiełbaskę kroimy w paski
      No i paprykę, też nie robi łaski
      Tutaj już fantazja dowolna być może
      Co się na górę ciasta położy
      W każdym bąź razie w wersji mi sprzedanej
      To zawsze była pizza z pieczarkami
      Więc te pieczarki lekko odsączone
      kładziemy na ciasta tą górną stronę
      na to paprykę, jeszcze kiełbasę
      i o przyprawach nie zapomnijmy czasem
      Na wszystko potrzeć sera na grubej tarce
      No i zapiekać gdzieś w tortowniczy czy brytfance
      Na prodiż trzeba tak z pół godziny
      Kwadrans gdy piekarnik inny
      Potem jak ktoś lubi ketchup lub jakiś sos
      A dla dekoracji szczypiorku wąs

      Pizza

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: A może by tak wątek ?Łódki ziemniaczane 14.02.08, 16:50
        zamknięty
        Łódki ziemniaczene

        Przypomniał mi się przepis dość prosty
        Lecz najsmaczniejszy chyba na wiosnę
        To jest dla dzieci zabawne danie
        Ale...jako dekoracja może być wykorzystane
        A ja jak już coś robię czy też gotuję
        Do dekoracji dużą wagę przywiązuje

        Ziemniaki w mundurkach trzeba ugotować
        Później za nic z łupinek ich nie wyjmować
        Przekroić w poprzek i miąż łyżeczką wydrążyć
        I tak wokół tych łupinek delikatnie krążyć
        By nic nie popękało, by nic nie uszkodzić
        Bo już łódeczka piękna nie wychodzi
        Ten miąż z ziemniaka zmieszać z masłem i mlekiem
        Nie ma dokładnych proprcji, wg gustu niestety
        Do tego wszystkiego dodać jakieś przyprawy
        I z tego łódeczki ustawić ot tak dla zabawy
        A gdy już na jezioro kulinarne wypływamy
        To w tych łódeczkach jeszcze żagle mamy
        Na wykałaczce trójkąciki z żółtego sera
        I już ktoś może siadać przy sterach
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 15.02.08, 15:34
      zamknięty
      Sałatka z brokułów
      ===================
      Składniki: 2 jajka, 1 róża brokułu, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, sól,
      pieprz, oliwa, sok z cytryny
      =====================================================================

      Dwa jajka na twardo ugotować
      I ze skorupki zaraz wyjmować
      Pokroić potem je w ósemkę
      No i czerwoną paprykę w paseczki cienkie
      Brokuły umyć, krótko gotować
      Inaczej mówiąc tylko zblanszować
      Jeszcze cebulkę pokroić w krążki
      No i wymieszać wszystko jak w książce
      Dodać sól, pieprz i sok z cytryny
      Skropić oliwą - już kończę rymy
      Ładnie sałatkę udekorować
      I do lodówki na chwilę schować

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 15.02.08, 15:38
        zamknięty
        Sałatka "Wiosenna"
        ===================
        Składniki:1 główka sałaty zielonej,1 główka sałaty czerwonej, 2 jajka, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka cebulki dymki ze szczypiorem, koperek, sól, kefir lub jogurt
        =====================================================================

        Jajka na twardo pokroić w cząstki
        z rzodkiewki wycinać małe krążki
        Z sałaty listki porwać na strzępki
        Dodać cebulkę ze szczypiorem pociętym
        Wymieszać wszystko razem z solą
        Do tego dodać kefir lub jogurt
        Wszystko udekorować koperkiem
        Jak widać wysiłek nie jest zbyt wielki

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 15.02.08, 16:27
        zamknięty
        Jajka w trzech kolorach
        ========================
        Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 6 łyżek majonezu, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta kurkumy, mielona papryka, biały pieprz, sól
        =====================================================================

        Sześć jajek na twardo ugotować
        Przeciąć na pół i żółtka powyjmować
        Delikatnie z wyczuciem by białek nie uszkodzić
        Bo że będą potrzebne o to właśnie chodzi
        Rozetrzeć żółtka, majonezem podścielić
        I masę na trzy części podzielić
        Dodać paprykę, biały pieprz i sól
        Do rymu ładniej by brzmiało pół na pół
        Natkę pietruszki drobno pokroić w pasy
        i z jedną częścią wymieszać masy
        Drugą część połączyć z koncentratem pomidorowym
        i już mamy czerwone nadzienie gotowe
        Trzecią część z kurkumą wymieszać
        Tu już żółty kolor nam miesza
        Połówki białek napełnić masą
        i dodać listki pietruszki czasem

        Jajko cesarskie

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
        • jurek-de1 Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 06.03.08, 13:22
          zamknięty
          Kołocz śląski (Kołoc ślonski)

          Do miski wciepnij sionyj monki font,
          Dej cukier, drożdże, mlyko i w kont,
          Kaś blisko pieca, niych cie niy kusi
          Przeciongi robić - ciepło być musi.

          Jak drożdże bydom dobrze gerować,
          Pod rynkom blisko mosz przirychtować,
          Cukier, solniczka, dwa całe jajka,
          By smak cudowny mioł kieby bajka.

          Gornuszek mlyka szykuj sie chnet,
          A w drugim roztop leciutko fet,
          Nojpiyrw wlyj mlyko, masa zrob gynsto,
          Potym dej masła i miyszej czynsto.

          Ciasto na blacha delkatnie wyłoż,
          W kuchni do pieca wongla fol prziłoż,
          Na wiyrch kołoca posypki buły,
          Do gorkij wroź go zaroz bradruły.

          Niych sie zbronoci, piyknie powoli,
          Ciyngiym uważej, bo sie przipoli,
          Wonio juz wszyndzie, wyciongej blacha,
          Zważej dyć gorke i przestoń klachać!

          Teroz już mogom goście posiodać,
          Wypic bonkawa i kołoc zjodać,
          Jak świat szyroki, a przełyk wonski,
          Lepszego ni ma, jak kołoc ślonski!

          Autor: Krzyk
          --
          jurek-de1
            • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 10.03.08, 10:23
              zamknięty
              Mazurek z kruszonką

              Składniki: 40 dag maki, 15 dag cukru, 15 dag margaryny, 2 żółtka,
              mleko, 1 paczka proszku do pieczenia, 1 olejek migdałowy, 25 dag
              marmolady
              ====================================================================
              Mąkę z margaryną posiekaj nożem
              Nie zrań się w palec, nie daj Boże
              A jak się zranisz naklej plasterek
              Krwi poleciało wszak nie tak wiele
              Dodaj więc cukier, 2 żółtka i mleko
              I wszystko razem wymieszaj lekko
              Mlekiem rozdzielaj tak nie za często
              Bo wyrobione ciasto ma być gęsto
              Dodaj proszek, olejek migdałowy
              I podziel ciasto na dwie połowy
              Teraz jeszcze wygląda niewinnie
              Więc wynieś je na chwilę w miejsce zimne
              Potem na blasze musisz równo rozwałkować
              I z góry marmoladą je posmarować
              Drugą połowę na grubej tarce ścierać
              Równo kruszonkę na placku rozdzielać
              Na końcu do gorącego piekarnika włożyć
              A po 15 – 30 minutach piekarnik otworzyć
              Pociąć je gorące jeszcze na kawałki
              Ozdoby zrobić z jakiejś innej bajki

              --
              Madohora
              --
              Nikiszowiec
            • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 10.03.08, 10:23
              zamknięty
              Mazurek Pomarańczowy

              20 dag mąki, 12,5 dag masła, 25 dag cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka
              proszku do pieczenia, marmolada pomarańczowa, owoce kandyzowane, 1
              pomarańcza ze skórką
              =====================================================================

              Połowę cukru utrzeć z masłem i 2 żółtkami
              Zabawić się jeszcze z mąką, proszkiem
              Wymieszać ciasto z ubitymi białkami
              I ciasto już gotowe, bardzo proszę

              Wsadzić ciasto do gorącego piekarnika
              Po godzinie wyjąć upieczone ciasto na stół
              Pilnować czy nam pomarańcza nie znika
              A ciasto zaraz po wyjęciu przeciąć na pół

              Skórkę z pomarańczy najpierw sparzyć
              Ciasto marmoladą z lekka posmarować
              Z cukrem skórkę trzeba przesmażyć
              Z łyżki cukru i soku lukier przygotować

              To wszystko wyłożyć na ciasta górę
              I jeszcze na chwilę schować w piekarniku
              Czyli lukrem posmarować ten mazurek
              Pilnować, bo potem nie było krzyku
              Teraz już ciasto mamy prawie gotowe
              Lecz może by je tak czymś udekorować
              Pomarańcza, ananas, skórki pomarańczowe
              I już można to ciasto na stół zaserwować.

              --
              Madohora
              --
              Nikiszowiec
            • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 10.03.08, 10:24
              zamknięty
              Babka piaskowa

              Piaskowy Dziadek z bajek gdzieś nam się schował
              Więc dzisiaj w zastępstwie będzie babka piaskowa
              On nam w oczy sypał z worka lnianego piaskiem
              A nasza babka jest w miarę prostym ciastem
              =====================================================================
              Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
              1 torebka proszku do pieczenia, ½ kostki masła, 2 jajka, 1 szklanka
              cukru pudru, 1 torebka cukru waniliowego, ½ szklanki mleka, 1
              tabliczka czekolady, 2 łyżki wody, 10 dag masła

              Przesianą mąkę pszenną zmieszać z ziemniaczaną
              Niech cukier waniliowy i proszek też nam nie zostaną
              Utrzeć tłuszcz, cukier puder powiedzmy to dość jasno
              Dodać mleko tak by powstało takie w miarę ciasto
              Nie czekać na żadne rewolty, rewolucje ani reformy
              Tylko wyłożyć je do natłuszczonej i posypanej bułką formy
              Piec je w gorącym piekarniku nawet przez godzinę
              W tym czasie złapać za telefon i zaprosić rodzinę
              Jak babka już będzie upieczona, zupełnie gotowa
              Można ją posypać cukrem albo dowolnie polukrować
              A ja by było uroczyściej, daję wam słowo
              Wybrałam wariant z polewą, polewą czekoladową

              Czekoladę potrzeć, wrzucić na patelnię wodę dodać
              I jeszcze masła, niech nie będzie wam szkoda
              Szybko to wszystko rozetrzeć by grudek nie było
              Dobrą czekoladową polewę z tego się zrobiło
              Teraz gorącą polewą pokryć równo całą babkę
              A dziecku na zajączka kupić jakąś zabawkę

              --
              Madohora
              --
              Nikiszowiec
            • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 10.03.08, 10:25
              zamknięty
              Sernik wiedeński

              Składniki: ½ kilograma dobrego sera, 1 czubata łyżka mąki
              ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 6 łyżek masła, 4 jaja, dowolne
              dodatki aromatyczne


              Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę
              Utrzeć żółtka z cukrem, uważać na rękę
              By nas przy tym ucieraniu nie zabolała
              Bo jeszcze do sernika by nam się przydała
              Mąkę ziemniaczaną dodać do naczynia z ciastem
              I jeszcze to wszystko połączyć ze stopionym masłem
              To jeszcze nie są naszej pracy żadne ostatki
              Dodajemy jeszcze aromatyczne dodatki
              Na koniec pianę ubitą z czterech białek
              I to już na „surowo” jest ciasto całe
              Teraz sernik na 45 minut do pieca dajemy
              I dopiero jak ostygnie to go kroimy
              Możemy go jeszcze lukrem lub polewą ozdobić
              Czekoladową lub inną tę polewę zrobić
              Może też być po prostu zwykły lukier
              Woda, sok z cytryny i zwykły cukier
              Ja bym jednak taką polewę jak w babce dała
              Czekolada by nam cały sernik schowała

              --
              Madohora
              --
              Nikiszowiec
            • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 10.03.08, 10:26
              zamknięty
              Sernik na zimno

              Ten przepis chyba wszyscy znają
              I w każdej chwili go używają
              Dwa opakowania serka waniliowego
              I dowolna galaretka do tego
              Najlepiej prezentuje się z czerwoną
              Ale można zaszaleć też z zieloną
              Kto jaki kolor lubi za to nie ręczę
              A najlepiej zrobić z galaretek tęczę
              Galaretki gotujemy tak jak mówi opakowanie
              I na chwilę by ostygła galaretka zostanie
              A jak już będzie zimna serek dodajemy
              I do foremki wymieszany z galaretką kładziemy
              Gdy galaretka lekko już zaczyna się ścinać
              Możemy z innego koloru kwadraciki wycinać
              I dodać to to masy serowo – galaretowej
              Wyjdzie nam jakiś element kolorowy
              Na koniec na sernik czerwoną galaretkę dajemy
              No i jak się zetnie bierzemy łyżeczkę i jemy

              --
              Madohora
              --
              Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:16
                zamknięty
                Pascha

                Składniki: 30 dag białego sera, 2 łyżki masła, 2/3 szklanki cukru
                pudru, 4 żółtka, cukier waniliowy, rodzynki, figi, daktyle, skórka z
                cytryny, cząstki pomarańczy, brzoskwinie z puszki
                =====================================================================
                Ser wymieszać z masłem i cukrem pudrem, dwukrotnie zemleć, figi i
                daktyle umyć, drobno posiekać, do sera dodać żółtka, cukier
                waniliowy, cytrynową skórkę, figi, daktyle i rodzynki, całość
                dokładnie wymieszać. Naczynie wyłożyć gazą i włożyć masę serową,
                wyrównać powierzchnię i na godzinę wstawić do lodówki, gotową,
                silnie schłodzoną paschę przełożyć na półmisek, zdjąć gazę.
                Udekorować cząstkami pomarańczy, osączonymi z zalewy i pokrojonymi
                brzoskwiniami oraz umytymi i odsączonymi rodzynkami

                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:18
                zamknięty
                Koktajl Pomidorowy:

                Składniki:
                ½ kg pomidorów, 3 łodygi selera, 2 marchewki, 1 cebula, 5 kropli
                sosu tabasco, kolendra, sól, pieprz, woda
                =====================================================================

                Pomidory bez skórki i pestek, łodygi selera, obraną i umytą marchew
                i cebulę zmiksować, rozcieńczyć wodą mineralną, przyprawić do smaku

                Dodajemy do tego wódkę i mamy "Krwawą Merry"

                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:23
                zamknięty
                Jajka z nowalijkami

                Składniki: 4 jajka, 2 cebulki dymki, ½ świeżego ogórka, łyżka
                majonezu, ½ pęczka rzodkiewek, sól, pieprz
                ====================================================================

                Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka,
                warzywa umyć, osuszyć, drobno posiekać, majonez utrzeć z żółtkami,
                dodać sól, pieprz, wymieszać, masą napełnić połówki białek, ułożyć
                na półmisku.

                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:24
                zamknięty
                Galaretka z warzyw
                2 marchewki, 1 pietruszka, ¾ bulionu drobiowego,6-8 łyżek żelatyny,
                sok z cytryny, sól, pieprz, puszka kukurydzy, ½ strąka czerwonej
                papryki

                Pietruszkę i marchewkę oczyścić, umyć, pokroić w małą kostkę, zalać
                bulionem, ugotować, żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, ½
                bulionu przecedzić, włożyć żelatynę, podgrzać by się rozpuściła,
                wlać sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, ugotowane warzywa,
                pokrojoną w kostkę paprykę i osączoną z zalewy kukurydzę przełożyć
                do formy, zalać bulionem i żelatyną. Odstawić aż do całkowitego
                zastygnięcia

                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:25
                zamknięty
                Żurek

                Składniki: ½ ł zakwasu na żue, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek
                selera, 1 liść laurowy, ziele angielskie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,
                1 suszony grzybek, 4 dag słoniny, majeranek, sól
                ===================================================================
                Obrane warzywa zalać 1,2 ł wody, dodać sól, przyprawy, namoczony
                wcześniej grzybek i gotować pod przykryciem 40 minut, wywar
                przecedzić, dodać kwas, do gotującej się zupy dodać stopioną słoninę
                ze skwarkami, liść laurowy, roztarty czosnek, majeranek. Podawać z
                połówkami ugotowanych jajek

                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:26
                zamknięty
                Biała kiełbasa z czosnkiem

                1 kg białej kiełbasy, 1 główka czosnku, olej do wysmarowania formy,
                liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach
                ====================================================================
                Kiełbasę ugotować, dodając do wody liść laurowy i ziarnka pieprzu,
                wyjąć, osączyć. Ząbki czosnku obrać, kiełbasę włożyć do naczynia
                wysmarowanego olejem. Obłożyć ząbkami czosnku, wstawić do
                rozgrzanego piekarnika, piec aż kiełbasa się zarumieni

                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:27
                zamknięty
                Zielone pucharki

                Kilka liści zielonej, karbowanej sałaty, 10 dag chudej szynki,
                kawałek czerwonej papryki, cebulka, natka pietruszki, koperek,
                oliwa, cytryna
                ====================================================================
                Sałatę staranie umyć, listki dokładnie osączyć, paprykę umyć, wyjąć
                pestki, pokroić w cienki słupki. Plasterki chudej szynki pokroić w
                szerokie pasy, cebulkę obrać, pokroić w piórka.
                Składniki sałatki włożyć do niedużych szklanych pucharków. Oliwkę z
                oliwek doprawić sokiem z cytryny i polać sałatkę. Posypać posiekanym
                koperkiem

                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:28
                zamknięty
                Sałatka owocowa

                Składniki: Kawałek melona, 1 owoc kiwi, 1 brzoskwinia, ananas z
                puszki, wiśnie koktajlowe, ½ pomarańczy, anyżek gwiazdkowy, sok z
                1/2 cytryny
                ====================================================================
                Specjalną łyżeczką wykroić kulki melona, pokroić kiwi, brzoskwinie
                i pomarańcze, zmieszać, skropić sokiem z cytryny.
                Przełożyć do pucharków, udekorować sałatkę anyżkiem i wiśniami
                koktajlowymi.

                Ostatnio jadłam taką sałatkę z dodatkiem arbuza: pycha


                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:30
                zamknięty
                Wariacje z różnokolorowych galaretek

                Przygotowujemy galaretki w trzech – czterech różnych kolorach,
                wylewamy je na głęboki talerz i zostawiamy do zastygnięcia.
                Następnie wycinamy kolorowe kwadraciki i łyżeczką na przemian
                wkładamy do wysokich szklanek. W ten sam sposób przygotowaną
                galaretkę możemy użyć jako dekorację słodkich potraw.
                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:33
                zamknięty
                Wariacje z różnokolorowych galaretek

                Fantazyjnie:

                Galaretkę możemy przygotować w szklance lub w małym kwadratowym
                pojemniku (jak po jogurcie) albo w foremce do ciasta:

                Pod pojemniczki podłożyć łyżeczkę albo nóż (pojemniczki mają stać
                pod pewnym kątem) wlać do nich czerwoną galaretkę, schłodzić. Do
                łyżeczki śmietanki dodać łyżkę galaretki i wylać na tężejącą
                czerwoną galaretkę (cieniutki pasek). Ustawić pojemniki na równej
                powierzchni i wlać zieloną galaretkę. Jak galaretki stężeją, na
                chwilę aby się nie rozpuściły włożyć pojemniki do ciepłej wody,
                odwrócić pojemniki i galaretki wyjąć na talerzyki, ozdobić dookoła
                owocami. Na górę galaretki można położyć cząstkę pomarańczy,
                kandyzowaną wisienkę lub kleks ze śmietany.

                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
              • madohora Re:wątek kulinarny?Wiosenno - Świątecznie 13.03.08, 16:34
                zamknięty
                Sałatka owocowa

                Obrać owoce z dość poważną miną
                Banan na pewno skropić cytryną
                Podzielić na cząstki kilka mandarynek
                Po kiwi skoczyć też można na rynek
                Do tego z syropu brzoskwinię wyjętą
                Tak nie do końca z niego odciśniętą
                Łyżką cukru sałatkę posłodzić
                Gdy cukru troszeczkę to dobrze wychodzi
                Do tego owoce alkoholem z lekka skropić
                A ten alkohol wymieszać lekko z syropem
                Wszystko wymieszać, jakieś ozdoby położyć
                Teraz sałatkę na godzinę do lodówki włożyć
                Jak gość do ciebie za jakiś czas przyjdzie
                To się do tego czasu sałatka przegryzie
                Przez chwilę poproszę o ciszę
                Można ją podawać w ozdobnej misie
                Albo do pucharków każdemu przełożyć
                Na górę cząstkę pomarańczy lub kiwi położyć
                Jak ktoś ją poda to już wasza sprawa
                A taka sałatka to świetna zabawa
                Bo można ją tworzyć na różne sposoby
                Z poziomką, gdy owoc poziomki jest młody

                --
                Madohora
                --
                Nikiszowiec
      • azaheca Re: Na wesoło 08.03.08, 20:17
        zamknięty
        Wklejam przepis na wspaniałe ciasto pierogowe,łatwizna,pychota,a autorka ze Śląska pochodzi,same zachwyty na foto-forum za to zbiera,więc warto propagować.A jeszcze dorzuciła przepis na pielmieni,o tak,przy okazjiwink
        pierogi Fettini
        --
        Wierszyki Nie-Poważne
        Słońce w gowa chyba pizło.Bestoż mi się to wyślizło..autor:Broneknotgeld
        Hej! Ormowiec! Do szeregu!Galot se niy potroć w biegu!autor:też Broneksmile
    • jurek-de1 Re: A może by tak wątek kulinarny? 09.03.08, 08:38
      zamknięty
      GROCHOWKA

      Opłukany groch zagotowujemy w wywarze i odstawiamy na 3 godziny. Boczek gotujemy 20 minut w niewielkiej ilości wody. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni i wytopionym z kiełbasy i boczku tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jeśli tłuszczu jest za mało dodajemy 1 łyżkę smalcu. Dodajemy do wywaru. Przyprawiamy liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, solą, pieprzem, cząbrem. Gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy majeranek.

      boczek wędzony - 25 dag
      cebula duża - 2 szt
      cząber - 1 łyżka
      czosnek - 4 ząbki
      groch suszony - 2 szklanki
      kiełbasa cienka - 25 dag
      majeranek - 1 łyżka
      wywar warzywny - 2 litry
      --
      jurek-de1
      • jurek-de1 Re: A może by tak wątek kulinarny? 10.03.08, 07:27
        zamknięty
        FLAKI PO ŚLĄSKU

        Składniki:

        2 kg flaków wołowych
        0,6 kg dag kosci wolowych lub wieprzowych
        0,25 kg cebuli
        150 g margaryny lub smalcu
        1 łyżka otartego majeranku
        2 łyżki mąki pszennej
        2 buliony w kostce
        2 szt ziela angielskiego
        szczypta imbiru
        szczypta startej gałki muszkatułowej
        pieprz
        sól

        Przygotowanie:

        Flaki włożyć do garnka z zimną wodą, dodać ziele angielskie i ugotować.Ugotować wywar z kości. Po ugotowaniu wyjąć kości z wywaru i dodać do niego ugotowane, odcedzone flaki. Dodać przyprawy i bulion w kostkach. Gotować kilka minut.Cebulę obrać pokroić w kostke.Zagęścić zasmażką sporządzoną z tłuszczu, cebuli i mąki.Dosolić do smaku
        --
        jurek-de1
    • jurek-de1 Re: A może by tak wątek kulinarny? 22.04.08, 11:59
      zamknięty
      Karminadel gornoslaski

      Skladniki:

      Mieso wieprzowe z karczku 40 dag

      Sledz solony sredni 1 szt.

      Cebula srednia 1 szt.

      Jajo 1 szt.

      Bulka kajzerka 1 szt.

      Maka pszenna 5 dag

      Pieprz naturalny,majeranek,sol

      Smalec 20 dag.

      Przepis:

      Sledzia namoczyc w zimnej wodzie na kilka godzin.Po wymoczeniu oczyscic i wyfiletowac.Mieso wyluzowac z kosci.Bulke namoczyc w wodzie lub mleku i dokladnie odcisnac.Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke.Mieso,sledzia i bulke zemlec w maszynce do miesa,dodac cebule jajo i przyprawy do smaku.Z masy formowac niewielkie okragle,lecz plaskie kotleciki o grubosci ok.1,5-2 cm,obtoczyc je w mace i smazyc na dobrze rozgrzanym tluszczu z obu stron na zloty kolor.Podawac z ziemniakami,kiszona kapusta duszona,salata zielona z boczkiem wedzonym,mizeria lub salatka z kapusty bialej.

      --
      Jurek-de1

      Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!!
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:01
      zamknięty
      Diabelskie skrzydełka w miodowej polewie

      Składniki: 2 kg kurzych skrzydełek, 40 g płynnego miodu, 4 duże ząbki czosnku,
      łyżeczka cynamonu po łyżeczce pieprzu i ostrej papryki, sól, 2 szklanki oleju do
      smażenia

      Skrzydełka umyć, osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Rozetrzeć z solą i natrzeć
      skrzydełka. Miód wymieszać z pieprzem, papryką oraz cynamonem i zagotować.
      Skrzydełka zanurzyć w gorącym miodzie i odłożyć by zastygł. Usmażyć na mocno
      rozgrzanym oleju na ciemnobrązowy kolor.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:01
      zamknięty
      Faszerowane pomidory

      12 małych pomidorów, sól, pieprz. 25 dag pieczeni wołowej, 2 łyżki tartej bułki,
      suszone grzyby, 2 łyżki oleju, ząbek czosnku
      Grzyby namoczyć, gotować, pokroić. Pomidory przekroić na pół, wydrążyć, lekko
      posolić. Mięso zemleć zmieszać z grzybami i roztartym czosnkiem. Dodać trochę
      sosu z pieczeni ;ub grzybów, przyprawić, wymieszać. Nadziać pomidory, posypać
      tartą bułką, skropić olejem. Wstawić na 10 minut do piekarnika

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:02
      zamknięty
      Śledzie w śmietanie

      50 dag śledzi, 1 winne jabłko, 2 cebule, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, 1
      szklanka kwaśnej śmietany, natka pietruszki

      Śledzie namoczyć, obrać, wyjąć ości, zalać mlekiem. Jabłko zetrzeć (ja osobiście
      wolę drobno pokrojone), pokropić sokiem z cytryny. Po godzinie śledzie osuszyć.
      Do śmietany dodać sól, pieprz i cukier. Śledzie obłożyć cebulą i jabłkiem, polać
      śmietaną, posypać natką pietruszki


      Cirano załapujesz się na śledzie w śmietanie z jabłkiem?
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:03
      zamknięty
      Ciasteczka cukrowe

      Proste, ale długo się je piecze

      Składniki: ½ kg mąki, 20 dag cukru, 16 dag masła, 4 jaja

      Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić jednolite ciasto (takie aby dało się
      rozwałkować). Z ciasta wykrawać szklanką lub foremkami ciasteczka. Posypać je
      cukrem kryształem i piec w letnim piekarniku na złoty kolor

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:03
      zamknięty
      Babeczki

      1 żółtko, 10 dag cukru pudru, 20 dag tłuszczu, 30 dag mąki, 3 łyżki gęstej
      śmietany.
      Ciasto zagnieść, zamrozić. Po wyjęciu cienko rozwałkować, wylepić foremki do
      babeczek i upiec.
      Babeczki można wypełnić owocami, galaretką, budyniem lub dowolnym kremem.

      Wersja pikantna:

      Robimy babeczki według przepisu ale nie dodajemy cukru pudru, możemy dodać
      szczyptę soli.
      W tej wersji możemy dodać do babeczek dowolną pastę, sałatkę z groszku zielonego
      i kukurydzy.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:03
      zamknięty
      Pleśniak

      ½ szklanki mąki 25 dag margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka, 2
      łyżki kakao,
      Dżem, mus lub powidła.

      Ciasto zagnieść i podzielić na trzy części do jednej z nich wnieść kakao.
      Wyłożyć tortownicę, przykryć warstwą dżemu. Na to zetrzeć na tarce o grubych
      oczkach drugą część ciasta. Wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i szklanki cukru
      (pianka). Na pianę utrzeć ostatnią trzecią część ciasta. Piec 40-50 minut. Po
      wyjęciu posypać cukrem pudrem

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:04
      zamknięty
      Rogaliki drożdżowe z dżemem

      4 dag drożdży, ½ kg mąki 1 kostka margaryny, 2 żółtka, 1 całe jajko, 1 łyżka
      cukru, cukier waniliowy, śmietana, dżem

      Mąkę łączymy z drożdżami. Dodajemy pokrojoną margarynę. Przesypujemy cukrem
      waniliowym. Dodajemy jajko i 2 żółtka i wyrabiamy. Następnie dodajemy śmietany
      aż ciasto zacznie odstawać od powierzchni. Pozostawiamy ciasto na 15 minut.
      Wałkujemy. Wykrawamy rogaliki. Na środek dajemy dżem i zawijamy. Pieczemy ok. 15
      minut w rozgrzanym piekarniku. W prodiżu tak do 30 minut

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:05
      zamknięty
      Pieczone jabłka

      Pieczone jabłka można robić na różne sposoby. Najprostszy jest chyba taki jaki
      wszyscy pamiętamy z dzieciństwa. Po prostu jabłko w skórce kładło się do
      piekarnika lub ogniska i po kilku minutach wyciągało upieczone
      A teraz już bardziej szlachetnie:

      Po 1 jabłku na osobę, cukier i konfitura, odrobina oleju lub masła

      Jabłka umyć, skrajać wierzch, ostrą łyżeczką wydrążyć gniazdo nasienne. W
      miejsce wydrążenia wsypać cukier lub nałożyć konfiturę. Ja zamiast konfitury
      dodaję rodzynki, mogą być namoczone w alkoholu (uwielbiam rodzynki pod każdą
      postacią) wymieszane z cukrem.
      Przykryć ściętym wierzchem. Kawałki folii aluminiowej posmarować cienko olejem.
      Ułożyć na każdej folii jabłka i szczelnie zawinąć.
      Ułożyć jabłka na blasze lub na grillu. Piec 20 – 25 minut. Podawać gorące,
      wprost z pieca

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:06
      zamknięty
      Ziemniaczki

      2 szklanki obranych orzechów włoskich, 1 szklanka tartej bułki, 1 cytryna, 1
      szklanka cukru, 2 dag kakao, niewielka ilość wody

      Orzechy zemleć na maszynce. Wycisnąć sok z 1 cytryny, dodać resztę składników i
      ok. pół szklanki zimnej wody. Formować z masy kulki, obtaczać je w cukrze
      krysztale lub kakao. Wkładać do małych papierowych foremek i zostawić do wysuszenia.

      Ziemniaczki robię dość często, zwłaszcza gdy w domu są orzechy. Przepis jest
      dość szybki i łatwy w przygotowaniu. A „cukierki” dobre na zabicie nudy.


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 16:06
      zamknięty
      Ale aby nie było tak prosto o gładko to mi się kiedyś zdarzyła niezła wpadka.
      Czekałam na gości i jakoś tak stwierdziłam, że a można wykorzystać te resztki
      orzechów co mi zostały z sałatek i innych rzeczy, które robiłam z orzechów.
      Jednym z moich gości był kolega, którego nie widziałam z osiem lat i wiadomo, że
      chciałam przynajmniej przed nim wypaść jak najlepiej. Niestety w domu trzymam
      zarówno mąkę, kaszę, sól i cukier w takich jednakowych pojemniczkach różniących
      się tylko napisami. No to wzięłam i tak szczerze wsypałam czegoś do
      ziemniaczków. Goście przyszli. Wszystko szło gładko, dopóki mój kolega nie wziął
      do ust kartofelka. Spojrzał na mnie z dość dziwną miną. Co się okazało, że ja
      tak szczerze nasypałam soli zamiast cukru. Dobre to są krakersy i paluszki słone
      ale te ziemniaczki na pewno nie. Nie próbujcie robić tego co ja.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • jurek-de1 Re: A może by tak wątek kulinarny? 05.05.08, 22:47
      zamknięty
      Babka bananowa

      SKŁADNIKI:

      2 śmiejące się oczka,
      2 zgrabne nóżki,
      2 kochane rączki,
      2 twarde kontenerki z mlekiem,
      2 jajka,
      1 wyścielana futerkiem miska do mieszania,
      1 twardy banan.

      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1 Spójrz głęboko w śmiejące się oczka.
      2 Rozdziel ostrożnie dwie zgrabne nóżki dwiema kochanymi rączkami.
      3 Ściskaj i masuj kontenerki z mlekiem bardzo delikatnie aż wyścielana futerkiem miska do mieszania będzie dobrze natłuszczona, sprawdzaj w regularnych odstępach czasu palcem.
      4 Delikatnie dodawaj twardego banana do miski, pracując nim w przód i w tył a także na boki aż do ubicia piany (dla lepszych rezultatów wyrabiaj w tym czasie kontenerki z mlekiem).
      5 Gdy temperatura wzrośnie, wsuń banana głęboko do miski i nakryj jajami (pozwól aby wszystko przesiąkło - byle nie przez całą noc). Ciasto będzie gotowe aż banan stanie się całkiem miękki. Powtarzaj kroki od 3 do 5 lub zmieniaj miski do mieszania.

      UWAGA!

      Jeśli pieczesz w nieznanej kuchni wyczyść dokładnie przybory kuchenne przed i po użyciu.
      Nie wylizuj miski do mieszania po użyciu.
      Jeśli ciasto zbyt urośnie, ulotnij się z miasta
      --
      Jurek-de1

      Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!!
    • jurek-de1 Re: A może by tak wątek kulinarny? 07.05.08, 21:53
      zamknięty
      Pieczone żeberka
      Składniki:
      1 kg żeberek wieprzowych,
      3 ząbki czosnku,
      1 łyżka miodu,
      1/2 łyżeczki pieprzu,
      1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku),
      1 łyżka oleju sojowego,
      3 łyżki sosu sojowego,
      sól.

      Wykonanie:

      Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec 30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko.

      --
      Jurek-de1

      Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!!
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka