madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:10 Poseł Kozak na rynek kapustę skupować wleciała mu mucha w noc, kazał ją ćwiertkować a z tej muchy dwa kożuchy, trzecie rękawice a wy krawcy krajcie dobrze, jeno nie kradnijcie! -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:12 Żydóweczko pódź pod bez Ja nie pójdę bo szabes Ja nie pójdę bo nie mogę Bo ja chora na nogę Mama by mnie obiła Na szabasiem nie była -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:15 Żydówecko co to mas Co fartuszkiem przykrywasz jabłka mam, kruski mam Kogo kocham to mu dam Kogo kocham ździebuśko A to mu dam jabłuski Kogo kocham troseckę A to mu dam gruseckę -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:17 Moja gospodyni dobrze mi się rządzi Do kościoła drogi nie wie, do karczmy nie zbłądzi -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:19 Pytała się matka córy nie tańcował z tobą który Tańcował odrzykiecka Nawracał od przypiecka -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:21 A pod borem orywał A słomiane nogi miał A drewniane kopyta Dawaj gęby kobita! -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:22 Da mój bracie da mój rodzony mnieniajmy się na swoje żony Twoja ładna da i wysoka moja niska i mruzy oka -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali. 17.07.15, 15:24 A Boże, mój Boże co to za przyczyna Że kocham bruneta wzdycham do blondyna Blondyni, blondyni mi się podobają Bo wszystkie brunety zaraz ostygają -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:25 Siwy konik siwy uzdecka drutowa która dziewka najładniejsza selma dubeltowa -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:27 Starego ja męza miała Wsadziłam go w miech Dawałam mu suchy rzepu Żeby prędzej zdech Zdychaj stary niedołęgo bo ja pójdę za młodego -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:29 Karcmarecko lej piwecko i pis na ścianę zapłaci ci Marysieńka jak ją dostanę -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:33 Przy kokosce jarzębiny podryguje kur włochaty a przy piwie i dziewczynie jakoś człowiek w lepsej minie A tuduna tuduna niema koza ogona trzebaby się zabawić kozie ogon przyprawić -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:35 Nie pij gorzałecki Będą sukmanecki Nie pij miodu wina Będzie i dziewczyna! -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:38 Pojechała niewiasta na koziołku do miasta posed za nią Michał koziołka jej popychał Nie popychaj Michale bo koziołek ustanie Biezy kacka po olsynie kacor za nią w kozusynie pockaj kacko dam ci cacko Nie pocekam bo się boje bym nie wlazła w torbe twoje -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:41 Mówił dziadek babce Leżmy na nalepce Babka dziadka zwiedła Pod nalepkę wbiegła Dziadek babki macał Garnki powywracał -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:44 Pojonem sobie nieprzepłaconą Księdza plebana siostrę rodzoną Dał ci mi za nią da tyle wiana Opcikę słomy i wiązkę siana Moi sąsiedzi osądźcie lepiej NIechze mi choć da zagonek rzepy -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:45 Hojze ino po francusku na powróśle torba klusków a chłopcy się przymykają i klusecki połykają -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 15:51 Pojąłeś mnie, sanujze mie Weź kolebkę kołys mie jeźli nie mas kolibecki idź do lasa wystruz niecki Hojze chłopcy, hojze żywo jest gorzałka jest i piwo jest gorzałka przepalana jest i dziewczyna kochana Hojze ino dalej śmiele bo to w karcmie nie w kościele bo w kościele śluby daja a w karcmach się zalecają Hojze chłopcy wywojajcie kacmarcka na was płace podjedliście podpiliście karmareckie wybiliście Hojze ino po nasemu nie dam gęby koniuszemu bo koniusy bardzo pusty poobrywał koniom usy -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 17:06 Hojze ino hojze jesce dałaś gęby dajze jesce dałam swemu nie dam tobie mas pieniążku kupze sobie mas pieniążki półtoracki kupze sobie u dworacki Ja parobek tyś parobek pódźwa oba na zarobek zarobiewa faskę masła będziewa się oba pasła zarobiewa po złocisku kupiewa se po dziewcysku Hojze hojze podrygajze podrygam ci nie wołajze a jak pódzies z karcmy do dom potrąc - ze mnie z tyłu nogom -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 17:11 Siedem lat wojował Szablim nie wyjmował Szabla zardzewiała Wojny nie widziała A tam dalej za Skawiną Tańcowałem z gospodynią Klucze sobie pogubiła A mnie o nie posądziła A bodaj jej pępek upadł Kiedy ja jej klucze ukradł Już mi jej też nie zgnicie Bo mi robi wyśmienicie Jarmuż kraje wióry zbiera Kluski gniecie nos uciera Jeźli chces żonę mieć Do Warsawy po nie jedź Nie z konikiem nie z wozem ino z kołem, z powrozem Nosecek ma węgierski jak kukiełka za ceski -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 17:15 Cztery lata dziewce Już za chłopa iść chce Robić dziewko robić Nie za chłopa chodzić -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 17:17 Cyje rybki tego staw Panie Boże błogosław cegom ja chciał tegom dostał bom ja dostał pierzynę pod pierzynom dziewcyne -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 17:19 Kiebyś była chłopca miała to jabym był wolał boby mi był sieckie zynał i na polu orał ale ty mas dziewusko na trawę ci pódzie do karcmy na muzycysko obmówią ją ludzie -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 17:25 Czarownica Oj przyjechało kilku panów do mnie sama nie wiem co im było po mnie ona przysła pięknie przywitała najpierwszemu dychawice dała a drugiemu bolenie w kolanie a trzeciemu wielkie utrapienie a cwartemu jaworowe rogi nie mógł chodzić trzy lata na nogi a piątemu sydło w głowę wbiła nie bywaj tu razem ci mówiła a szóstemu nic nie darowała bo go sobie za małżonka brała A siódmemu piórko za capecke a ósmemu jedwabną chusteckę dziewiątemu obsuła go suszą ledwie uciekł do kościoła z duszą dziesiątemu owsianego placka jęła go się cztery lata poteracka -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 17:32 Siedmiu oblubieńców Miałam ci pierwszego oblubieńca swojego a ten pierwszy nic nie słyszy nie pójdę za niego Miałam ci ja drugiego oblubieńca swojego a ten drugi bardzo długi nie pójdę za niego Miałam ci ja trzeciego oblubieńca swojego a ten trzeci ćwiczy dzieci nie pójdę za niego Miałam ja czwartego oblubieńca swojego a ten czwarty grywa w karty nie pójdę za niego Miałam co ja piątego oblubieńca swojego a ten piąty patrzy w kąty nie pójdę za niego Miałam ci ja szóstego oblubieńca swojego a ten szósty bardzo tłusty nie pójdę za niego Miałam ci ja siódmego oblubieńca swojego a ten siódmy chłopiec ładny to pójdę za niego -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 17:40 Jaworowe kółka olsowa rozwórka trzebaby ją okować Podobała mi się u młynarza córk ale mi ją nie chcą dać Straciłem se złoty na pierwsze zaloty i tak mi jej nie chcą dać Straciłem se talar ledwiem nie osalał i tak mi jej nie chcą dać Straciłem se dukat com go ojcu ukradł jesce mi ją nie chcą dać Straciłem se woły zboże ze stodoły i tak mi jej nie chcą dać A na święty Jacek w Skalmierzu jarmacek wiezie mi ją sama mać A ja jej już nie che wedle innej drepce mogliście ją wprzódy dać -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 00:07 Gluck auf dzisiaj my wołamy, Gluck auf! Górnicy dziś to śpiewajmy, Bogu chwałę za to dajmy, Gliick auf. Z radościa. dziś z serca wołać, Kto tylko moze wydołać. Bo się nam to wypełniło, Co w myśli dawno było. Trudne było zapocznięcie, Wtenczas oto w tem momencie. Kiedy Dasz pan Stajgef m6wił! Nie jeden też głową kiwna.ł. Lecz te słowa dobre- były, Na ziemię dobrą trafiły. Choć nie wszyscy to czynili, Jednak my to wypełnili. Dzisiaj święto obchodzimy, . Z tego się też weselimy. Ze ta fana poświęcona, Do Kościoła zaniesiona. Przeto g6rniey koehani, Którzyścic tutaj zebrani. Najprz6d Bogu chwałę dajmy, A potem też zawołajmy. Na8zemu panu Stajgruwi, I razem dobrodziejowi. Niech Pan B6g zdrowia dobrego, Udzieli zawsze stałego. Zawołamy wszyscy spólmu, Wiwat niech żyjemy wesolem. Sp6łem tutaj jak najdlu.iej. Niech nam wszystkim dobrze służy. Jak dziś jutro i tak dalej, Byśmy się wespół kochali. Nuż g6rnicy wszyscy spółem, Śpiewajmy teraz wesół kołem. Niech się każdy z tP.go cieszy, Do tak ,dobrego znów śpieszy. Niech poznaja. grubów :Matka, Która nawet do ostatka. Jej dzieci trzymają spółem, Cieszą się dzisiaj wef'ołem. Przeto jeszcze' na ostatku, -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 00:14 Minęła babie lat kopa, Poszła za młodego chłopa Ojże biedny, biedny chłopie, Wpadłeś jak szczygieł w konopie -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 00:14 Minęła babie lat kopa, Poszła za młodego chłopa Ojże biedny, biedny chłopie, Wpadłeś jak szczygieł w konopie. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 00:22 Och dziewczyna, och jedyna, Pięknością swych lic - Przykuwała; lecz nie miała W kieszeni... nic... nic... Ody ujrzałem, pokochałem - Pokochałem ją: Sercem calem! i wyznałem Miłość. .. miłość mą! "Co posiadam - wszystko składam", Rzekłem "u twych stóp". Raczka spiekła i wyrzekła: ..Kiedy będzie ślub?" Ślub? - a prawda! . .. Więc ja z czoła Starłem mego pot; Nic nie rzekłem i uciekłem - Tak milczkiem - jak kot. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 16:38 Wesoło dzi wesoło dziś mamy, Cóż nam szkodzi cóż nam szkodzi, że śpiewamy. Wesoło śpiewajmy piękna jest młodość, Ach piękna piękna p6ki ją mamy. Tak jeszcze raz społem nucim wesołem. Śliczna jest ona doka.d nie przej dziona. Lecz nie długo my się cieszyć mamy, Więc jeszcze raz sp6łem zaraz powtarzajmy. Już się śpiesza. z nami cieszą sp6łem, Jeszcze choć raz powtorzyć zaś to wesołem. Młody oto niby złoto miły, W ięc też śpiewa dusza żywa z całej siły. Jak róży kwiat, kocha to świat cały, Radość taka to młodziaka już z tej chwały. Młody bywa jakby ryba w czystej wodzie, On raduje wyskakuje po swej modzie. Młody lata mówi teraz świata, Użyć trzeba, jak potrzeba póki lata. Młodem służa. zmysły burza. często, Lecz nie skorzej, złe się mnoży bardzo gęsto. Lecz nie długo, sił ubywa wiele, Mlodość traci starość płaci co świat śmiele. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 16:40 Mówi Kuba do Jakuba Słuchaj mój sąsiedzie Pogardziłem wódką, piwem Dobrze mi się wiedzie Kto alkohol pije Tego we dwa kije Łupu cupu cupu łupu Niech w trzeźwości żyje! -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 16:45 Hej, niedziela dzionek miły, Człowiek sobie hula, A gdy w nocy wraca z szynku, Biorą go do ula. Gdy szczęśliwie go to minie, Przy niedzielnem święcie, To go baba na witanie Wygrzmoci zawzięcie. I tak źle i tak niedobrze, Sam nie wie, co woli: Czy się1 spotkać z miotłą baby, Czy z pięścią patroli. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 16:48 Mamulko moja, boli mie głowa, odeszeł mie mój syneczek. pociecha moja. Nie doł mi płakać ani się smucić, obiecoł mi za trzy lata znowu powrócić. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 16:50 Wesolo mi w zimie, Wesolo mi w lecie, Jeszcze mi weselej, Jak dobrze na świecie, -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 16:52 Przyśliśmy tu, przyśli, Pod wasze okienko Pocieszać, pocieszać, Razem i z gaździnką itd. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 16:53 Przyśliśmy tu, przyśli, Pod wasze okienko Pocieszać, pocieszać, Razem i z gaździnką itd. . -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:04 1. Szumi jawor, szumi i szumi osika, nigdy nie zaginie góralsko muzyka, góralsko muzyka i góralski grani, nigdy nie zaginie w Beskidach śpiywani. 2. Jak zaszumią smreki na wysoki skale, to zaroz tańcują beskidzcy górale, jak zaszumią jedle na wysoki hali, to jakby śpiywani beskidzkich górali. 3. Mało nam, mało nam do szczęścia potrzeba, byle była praca i kawałek chleba, byle nasze góry i nasze doliny, pełne były śpiewu i szwarnej dziewczyny. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:17 Ej lepsza pszeniczka niźli owies, Ej lepSoZyŻ młodzieniec niźli wdowiec, Młodzieniec miłuje we dnie, w nocy, A wdowiec lutuje swoich dzieci... -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:21 „O pieśni gminna, ty, arko przymierza Między dawnemi i nowewi laty, W tobie lud składa broń swego rycerza, Swych myśli przędzę i swych uczuć kwiaty". -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:30 Powrót męża Wdowa dwór buduje—żołnierz się dziwuje —A przyjmijże mnie żołnierza na nocleg- do domu. —Nie przyjmę żołnierzu—nie przyjmę rycerzu, moja główka sfrasowana siedem lat po mężu. Siedem lat wędruje— siedem lat wojuje. a ja nie wiem biedna wdowa czy umarł, czy żyje?— I otarł pot z czoła—i siadł za róg stola, da i rzucił złoty pierścień do koła, do kola. Dla Boga, dla Boga!—dla Boga żywego! ja poznałam złoty pierścień Jasieńka mojego! Siedem świec spaliło—siedem świec spaliło niżeli się owo państwo do siebie przyznało. I ósmej połowa—i ósmej połowa — Już ja teraz mężateczka, nie wdowa, nie wdowa! — -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:31 Powrót męża Wdowa dwór buduje—żołnierz się dziwuje —A przyjmijże mnie żołnierza na nocleg- do domu. —Nie przyjmę żołnierzu—nie przyjmę rycerzu, moja główka sfrasowana siedem lat po mężu. Siedem lat wędruje— siedem lat wojuje. a ja nie wiem biedna wdowa czy umarł, czy żyje?— I otarł pot z czoła—i siadł za róg stola, da i rzucił złoty pierścień do koła, do kola. Dla Boga, dla Boga!—dla Boga żywego! ja poznałam złoty pierścień Jasieńka mojego! Siedem świec spaliło—siedem świec spaliło niżeli się owo państwo do siebie przyznało. I ósmej połowa—i ósmej połowa — Już ja teraz mężateczka, nie wdowa, nie wdowa! —. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:34 Tam na morzu czerwonem, rybacy siatki rzucają, Cóż dobrego ułowiono? złoty pierścień ułowiono. Przez ten pierścień woda bieży, pod tą wodą trawa leży, Po tój trawie—chodzą pawie, a te pawie panna pasie. Panna pasie, piórka zbiera, piórka zbiera, wianki wije, Wianki wije, złotem szyje, dary słała—komu chciała. Otóż tobie panny dary: fartuszeczek wyszywany, fartuszeczkę, koszuleczkę, otóż tobie i chusteczkę -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:39 —Choćbym też jeździł we dnie i w nocy, choćbym wyjeździł konikowi oczy, Taki ty moją musisz być, wolą moją uczynić, Kasieńku moja! —A ja się stanę drobną ptaszyną, będę latała gęstą krzewiną, Twoją miłą nie będę, kolo ciebie nie siędę Jasieńku mój! —Oj mam-ci ja mam takie topory, co wycinają lasy i bory, Taki ty moją musisz być, wolą moją uczynić, Kasieńku moja! —Przerzucę ja się złotym pierścieńcem, będę się toczyć warszawskim gościńcem, Twoją milą nie będę, kolo ciebie nie siędę, Jasieńku mój! —A mam-ci ja sokołowe oczy, to i zobaczę gdzie się pierścień toczy. Taki ty moją musisz być, wolą moją uczynić, Kasieńku moja! —Przerzucę ja się białym gołębiem, będę siadała w lesie nad dębem Twoją miłą nie będę, koło ciebie nie siędę, Jasieńku mój! :—-A ja się stanę dzikim jastrzębiem, I będę latał górą nad dębem, Taki ty moją musisz być, wolą moją uczynić, Kasieńku moja! —-Przerzucę ja się drobną rybeczką, będę pływała tą bystrą rzeczką. Twoją milą nie będę, koło ciebie nie siędę, Jasieńku mój! —Mają rybacy takie siateczki, że wyławiają z wody rybeczki, Taki ty moją musisz być, wolą moją uczynić, Kasieńku inoja! -—Przerzucę ja się dzikim kaczorem, będę pływała wielkiem jeziorem, Twoją milą nie będę, koło ciebie nie siędę, Jasieńku mój! —A mam-ci ja mam takie sidelka, złapię ja kaczkę za jej skrzydełka, Taki ty moją musisz być, wolą moją uczynić, Kasieńku moja! —Przerzucę ja się w gwiazdkę na niebie, będę świeciła ludziom w potrzebie, Twoją miłą nie będę, koło ciebie nie siędę, Jasieńku mój! •—A mam ja taką strzałę przy boku, co nią przebiję gwiazdkę w obłoku, Taki ty moją musisz być, wolą moją uczynić, Kasieńku moja! —Moja matusiu pieczcie kołacze (weselne) niechże. Jaś dłużej do drzwi nie kołacze, Muszę jego miłą być, wolą jego uczynić, Matusiu moja! -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:44 —O cóżżeś się zadumała dziewczyno moja? •—O ternem się zadumała, nie będę twoja. —Ty dziewczyno, ty jedyna, ty będziesz moja. Tylko mi się przysieweczki w polu dostoją. —Już się żytko zapłonęło, już się godzi żąć, Obiecałeś mię mój Jasiu tego roku wziąść. A ty Jasiu już posprzątał wszystko wymłócił, A mnie biedną nieszczęśliwą tylko zasmucił. Ty ze mnie szydzisz chłopczyno, ty ze mnie szydzisz. Ty mię tylko wtedy kochasz, kiedy mię widzisz. —Z ciebie nie szydzę dziewczyno, z ciebie nie szydzę, Ja cię zawsze równie kocham, choć cię nie widzę. —Weźże mię z sobą. chłopczyno, weźże mię z sobą — —Kiedy trudna poniewierka u ludzi z tobą. Przez te bory, przez te lasy, przez tę dolinę, Jeźli mi cię Bóg przeznaczył to cię nie minę -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:55 Zielona dąbrowa bodaj wygorzała, żebym ja na niej wołków nie pasała. A pasać było ale wiedzieć jako, byłożci siadać od Jasia daleko. Siadałam na staje, siadałam na dwoje, a on na mnie wolał, choć kochanie moje! Siadałam, siadałam na białym kamieniu, a on na mnie wołał: pójdź do mnie kamieniu! Siadałam, siadałam, na zielonym smużku, a on na mnie wołał: pójdź do mnie kwiatuszku! Bodaj to nikt dobry na świekruchy nie szedł, bo świekrucha gorsza niż kolący oset, Bo kolącym ostem ludzie ploty grodzą, mężowój macierze w niczem nie dogodzą. Bo kolący oset zdaleka ominę, na świekruchę płaczę w każdziuchną godzinę. —A wstawaj synowa, jużeś się wyspała, wydoj że to iriano cos' je nie przygnała. —Wiedziałaś matulu, żem wiana nie miała, jednakeś syna do mnie przysyłała. Sama przysyłała, sama przychodziła, wiedziałaś' matulu, ubożuchnam była. Chodzi s'wiekrucha po nowój ziemi —Wstawaj synowa do robotenki Troje kur piało, zorze świtało. —Kiedy ja była u swej matuli Kurów nie czuła, zorzów nie znała. Teraz u ciebie młody Jasieńku, kury poczuła, zorze poznała: Kury poczuła w żarnach stojący, zorzę poznała po wodę idący, Robota nieskończona -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 18:08 Ciecze woda z pode groda, od samego Gdańska, zalecał się pan starosta, nie miał i szelążka. Przyjechali trzej turowie, wszyscy pod piórami, darowali naszej pani skrzynię z talarami Oj jakże jej nie darować, kiedy ona ładna, suknia za nią, jak za panią, koszulka jedwabna, Czepek złoty, swój roboty, fartuch okolisty. —Zaczekaj że, mościa panno, napiszę ci listy.— —Napisałabym je sama, ciemna nocka zaszła, pióro mi się ułomało, świeca mi zagasła. Oj wyjeżdżaj, oj wyjeżdżaj z podwórza mojego, będę ja się spodziewała kogoś' godniejszego. Oj wyjeżdżaj, oj wyjeżdżaj, abyś o tóm wiedział, i te ławy powyrzucam, na którycheś siedział. Pacholiku, pacholiku! podaj mi zwierciadło, Będę ja się przyglądała, czy mi liczko zbladło.— —Choćbyś ty się przezierała, z rana do wieczora, Już nie będziesz taką gładką, jakąś była wczoraj -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 20:27 A w sadeńku dwie drożeńki, a trzecia miedza, Wędrowało dwa braciszki, a trzecia siostra. Napotkali jabłoneczkę, napotkali dwie, I urwali po jabłuszku, —Urwijcież i mnie. Położycie na talerzu, połóżcie i moje, Jak poślecie do mateńki, wspomnijcie i o mnie. Bo ja jedna wasza siostra, w tój cudzój stronie, Oblewam się ślozeńkami, jak rybka w wodzie. Pójdę ja nad Dunaik, wezmę łódeczki. Oj i wsiędę i pojadę do mój mateczki. 4 Moja inatko, moja droga, coś uczyniła? Coś mnie młodę, młodziusieńkę, tak utopił.).— — Moja córko, moja droga, w błędnym rozumie, Czegoś chciała, doczekała, nie masz nic u mnie. 'j -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 17:43 Ach biada biada Posłam za dziada cóż ja będę cyniła Dziada jeno scere kości i zal się Boże mej młodość com ją marnie straciła Wyscezył zęby chce u mnie gęby patrzy jak leśna sowa Ach biada biada posłam za dziada niescęsna białogłowa Ni dziada sprzedać ni go zamienić cóż ja będę robiła Biedna ja nieboga co dzień prosę Boga Zebym wdową wnet była -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 00:11 Wesoło dzi wesoło dziś mamy, Cóż nam szkodzi cóż nam szkodzi, że śpiewamy. Wesoło śpiewajmy piękna jest młodość, Ach piękna piękna p6ki ją mamy. Tak jeszcze raz społem nucim wesołem. Śliczna jest ona doka.d nie przej dziona. Lecz nie długo my się cieszyć mamy, Więc jeszcze raz sp6łem zaraz powtarzajmy. Już się śpiesza. z nami cieszą sp6łem, Jeszcze choć raz powtorzyć zaś to wesołem. Młody oto niby złoto miły, W ięc też śpiewa dusza żywa z całej siły. Jak róży kwiat, kocha to świat cały, Radość taka to młodziaka już z tej chwały. Młody bywa jakby ryba w czystej wodzie, On raduje wyskakuje po swej modzie. Młody lata mówi teraz świata, Użyć trzeba, jak potrzeba póki lata. Młodem służa. zmysły burza. często, Lecz nie skorzej, złe się mnoży bardzo gęsto. Lecz nie długo, sił ubywa wiele, Mlodość traci starość płaci co świat śmiele. __ -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 16:33 Siadajmy bracia do tego stoła, Będziemy pili to piwo do koła. Kluk, kluk, kluk gloria, Dzisiaj się żadnego nie mija. Siedzimy bracia już tu przy tem stole, Wypijmy sobie to każdy wesole. Kluk, kluk, kluk gloria, Ja pierwszego to teraz już pija. Sprzyjamy wszyscy temu to stołowi, Będziemy pili aż będziem gotowi, Kluk, kluk, kluk gloria, Ja następujący już pija. Tego to stoła wszyscy to szanujcie, Na Rogo przyjd7.ie, pić mu nie zabrońcie. Nie rozlewajcie tutaj po tem stole, Tylko my pijmy też wesole. Jeżeli kt6ry nieco też rozleje, W po.rządku niechaj wszY8tko się to dzieje. Niechaj to kelner coprędzej pościera, Gasthaus niech na to gęby nie otwiera. Bo nasze grono dzisiaj się tu cieszy, Każdy to do nas przeto nieehaj spieszy. Bo my wesele wesoło dzisiaj odprawiamy, Pomiędzy nami jednego brakuje. Patrona tego co nam dzisiaj daje, Niech z nami śpiewa i to też niech znaje. Więc bracie, kt6ryś tutaj między nami, Brzękamy tobic wszyscy kieliszkami. Niech z nami żyje ten to nasz kochany, Dziś od nas wszystkich jeden to obrany. Na zdrowie twoje teraz to pijemy, . Szczęścia dobrego tobie winszujemy. Zyj _ z nami bracie niech ci się obraca, Kurka a głowa nigdy nie zawraca. Do końca z nami niech się każdy cieszy, A potem do dom nieehaj się pospieszy. Niech trzeźwym będzie i też nim zostanie, Niech każdy widzi i przyzna mój Panie. Już poprzestajmy dziś tego to picia, Boby szkodziło naszego to życia. Wiwat w ostatku, wszyscy zawołajmy, Bo już w głowach dosyć mamy. Kluk, kluk, kluk gloria, Już nasza uciecha pomija. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:02 Za stodołóm, za kapustóm, obłapiał sie chudy z tlustóm. Tak sie fajnie obłapiali, aż kapustym połómali. Ja by tebie, dziywczyn, nie chciał, bo przi tebie leżoł dziegciar, leżał, leżał ale mało, bo mu dziegcia brakowało. Co z tebie je za ozygał, gdy ty nie wiysz, kany lygóm? A ja lygóm na piwnicy, chodzóm ku mnie zolytnicy. Poczkej, dziywczyn, uywiedym ci, kupim papiyr, zalypim ci. Choćbyś kupił sztyry archi nie zalypisz moji marchio Poczkej, dziywczyn, uywiedym ci, kupim dzwónek, prziprawim ci. Jak cie bedzie inszi gónic, to ci bedzie zwónek zwónic. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 17:27 Za ciemne bory, za bystre wody, wydała mnie mać. Jak mnie wydała, tak zakazała, u siebie bywać. Ja się przemienię w siwą, zieteiulę (kukułkę), i tam polecę. Siędę w sadeńku, przy drobnem ziółenku, i kować będę. Wyszła siostrzyczka, wyszła rodzona, z wiadrem wodę brać. Stała zieziula, stała siweńka, żałos'nie kować. Aśsio zieziula! aśsio siweńka! z ogródka mego, — Ach dobrze tobie, moja siostrzyczko u swój. matki być. Ależ nie mnie, mnie biednój sierocie, w cudzej stronie żyć. To zbierz dziateczki, przyjdź do mateczki, siostrzyczko moja! Wyszła matula, wyszła rodzona, rano krów doić. Stała zieziula, stała siweńka, na sadzie kować. As'sio zieziula! as'sio siweńka! z sadu mojego. Ej nie obczochuj, ej nie obczocbuj drzewka mojego. Wyszedł braciszek, wyszedł rodzony z siekierką, do łasa. Przed nim zieziula, przed nim siweńka, żałośnie kowala. —To nie zieziula, to nie siweńka: jest to siostra nasza! Oj dobrze tobie rodzony bracie w swoim domu być, Ale mnie gorzej, biednej sierocie w cudzej stronie żyć -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 17:49 Moja córuś gdzieś to była coż trzewiczki urosiła i lnu'm była matusiu u lnu'm byłam U lnu'm była konopi zaglądałam kędy lepiej u lnu lepiej matusiu u lnu lepiej Chodziłam ta koło dwora wstąpiłam ta do pokoja Jaś nie może matusiu Jaś nie może Pocóżeś ta wstępowała cyści mu ta zdrowie dała zdrowy będzie matusiu zdrowy będzie Moja córuś coś to piła cóżeś to tak bardzo styła wodem piła matusiu wodem piła Dyć i ja ją także piła a przeciem tak nie utyła mątna była matusiu mątna była Moja córuś coś ty jadła cóś ci mi tak bardzo zbladła karpi ogon matusiu karpi ogon Dyć ze go tez i ja jadła a przeciem też tak nie zbladła Kasper będzie matusiu Kasper będzie A cóż ci to po Kasperze kiedy jeden w polu orze para będzie matusiu para będzie -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
cusiew44 Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 20:12 A cy nie wies gdzie ja mieskam ode dworu prosto ścieską prosto prosto prościusieńko prosto prosto przez gościniec przydzie do mnie dam ci wieniec a ja do niej jak najradniej a ona śpi kieby pani a ja do niej raniusieńko a jak się mas Marysieńko Odpowiedz Link
cusiew44 Re: A może by my se tak pośpiywali? 17.07.15, 20:15 Raptem do ni raptem do ni nie uważaj choć się broni nie uważaj kawalerze choć się broni to nie scerze! Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 17:04 Mazurowie bracia mili A gdzieżeście to wy byli W Cersku na złem piwsku W Warce na gorzałce Ej bęc bęc łup łup łup Ej bęc łup łup A cóżeście tam słyszeli byście nam też powiedzieli Wszystko wam powiemy nic nie zatajemy Ej bęc bęc bęc Już nam ojca na pal wbili I to dobrze ucynili Wysoko stoo wody się nie boi Ej bęc, bęc bęc I matkę nam już spalili i to dobrze ucynili Sła z dymem do nieba Cegoz jej potrzeba Ej bęc bęc bęc Ciotkę nam też utopili i to dobrze ucynili bo pragnienie miałą cęsto pić wołała Ej bęc Brata nam też powieszono i to dobrze ucyniono W górę posedł w górę za jałówkę burę Ej bęc Wuja z stryjem ćwiartowali i to dobrze udziałali Wesoła nowina krzewi się rodzina Ej bęc łup łup łup -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 17:11 Kiedy ja był młody chłopiec to ja miał prześliczny ubiór Słomiane galoty, ażurowy mundur buciki z olsycki makowe podeszwy jakiem poszedł do tańca dziewki mnie odeszły Jakżem też był w wojsku miałem pałsisko ostro toczone wtenczas niem wywijał kiedym się z chłopami bijał W Cyrsku na piwsku Mundur ślicny od święta co w nim pradziadek pasał cielęta Podkolanówecku u butów ostro wytoczone piersią zam to w karczmie zdepyał chłopu żonę. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 17:16 Przyszedł Mazur do Mazyra chodaka pożyczyć nie pożyczę bo kosztuje pożycz że mi miły bracie pójdę się zalicać Jak uderzysz noga w nogę chodak się zepsuje A jakże to miły bracie teraz z nami będzie wszakże łyka na chodaki dostaniemy wszędzie Jak zepsuję to odrobię pozwól - że mi miły bracie niech wyskoczę sobie bo mi będzie bardzo nudno teraz na wątrobie Pożyczam ci miły bracie chodaka nowego a to czynię jak dla brata i rodaka mego Tańcuj sobie z swoją miłą nie zalewaj gorzałcyskiem i piwskiem głowy bo mi jutro masz odrobić rano chodak nowy! -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 18:15 Owo ja Mazur tęgo bogaty świecą się na mnie prześliczne saty Kosulecka drelskowa nakształ niby muślinowa Druga w robocie u mej swacki trzecia służbista dała do pracki Cwarta nowa wisi w oknie piąta stara w ługu moknie sóstą wsy zjadły Kaftan cerkieski az po kolana dopierom go widział dzisiaj od rana Delikatnie stępowany jesce jak nie zażywany dopiero z igły Zółtogorący zupan od święta w kórym mój pradziad pasał cielęta Z mayeryji samolitej jezową skórą podsyty dla proprcyji Drugi podróżny co mam na grzbiecie można go zazyć zimnie i lecie A do do tego w domu wiski niejeden już zjadły mysy scury popruły Kontus pstro nakrapiany a snurek przy nim jest konopiany Sklane guzy z pętlicami i z długimi łapicami wisą rękawy Pas łycakowy kstałtu ślicznego z jęcmiennej słomy kutas u niego Już to temu dawne casy jak bywały takie pasy u nas w koronie Świeze portasy po nieboscyku najstarsym syniu co pojechał na wojackę i wpadł w strasną zabijackę w łeb postrzelony I capka po nim kućma lisiasta cudnego kunstu cterograniasta i chodaki z ostrogami jakich między Mazurami jesce nie było Sabla też po nim ostro tocona W tylu potyckach już doświadcona O jakże on nią wywijał gdy się z chłopakami bijał W Cersku na piwku A ja dosiaday swego rumaka pokadę sukać szczęścia u świata Bo już-ci mnie wsędy znają toć mnie zaraz przywitają jak się mas Bartku Skorom się tylko z domu wytocył na mój rumacek zwawo wyskocył A zadarzsy swój ogonek bieżał ze mną jak jelonek leciał jak ptasek Stanąłem na wsi blisko miastecka aż owo idzie grzecna dziewecka zaprasa mnie do pokoju widząc mnie w tak pięknym stroju gościa sumnego Jak sobie myślę co to za ślicna dama i gwarna i politycna heblowanych obyczajów musi to być z cudzych krajów jakaś dworacka Dobywszy rozka z przednią tabacką pocenstowałem dziewcynę gracką Aże ona jak kichnęła wnet się do mnie uśmiechnęła niby rzebiątko Ja jej się pytam, będziesz mnie chciała a ona zaraz rąckę mi podała Ojciec z matką przybieżeli Jak się o tem dowiedzieli już ci wesele -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 18:20 Parobecek ci ja na całą gromadę siecki rznąć ie będę orać nie pojadę Parobecek ci ja nie lada nie lada niechże mnie zaświadcy i cała gromada Jak do karcmy idę jak gorzałkę piję jak się za łby wodzę jak się w pyski biję Jak się będzie zenił nigdzie ino na wsi sama chleb upiece kapustę ukwasi A ślachcionki nie chcę boby mnie zniszczyły jesce w łóżku leży jużby kawę piła i przechcianki nie chcę żydoskiego łoza leci do pieniędzy jak świnia do zboża Tylko sobie wezme prostej kandydcy i nauce robić i hedukacyi -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 18:21 Idzie stary przez wieś kukułecka kuka stary dziad stary dziad młodej żony szuka Mówili mu dworscy mówili mu chłopcy Czemu się waść nie żenił póki waść był młodszy A teraz waść wysechł jak barania skóra panny nie chcą gadać każda patrzy w górę Ogolił brodzisko przypasał szabliski Hejże mocny Boże będę miał babisko A idzżety stary za piec z paciorkami Ojcze nasz, któryś jest Zmiłuj się nad nami! -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 18:27 Oj da da oj da da posłabym za dziada ale mnie dziad nie chce musę cekać jesce Dla ciebie mie stary wstążki wypłowiały wianek mi obiecał tyś mnie stary nie chciał A stary mój stary nie dałeś mi wiary lepsza moja cnota niż twoje talary Sapi stary sapi a mnie nie obłapi wąsami kieuje mnie nie pocałuje Posłam za starego nie do gustu mego ujrzałam talary nie dbałam że stary Już pulares próżny talarów zabrakło u starego zima u młodego lato Jeśli ty chcesz stary żebym cię kochała uczyńze tę wolą co ja będę chciała A kpze mnie salik woskowane buty będę cię kochała półtory minuty A moje dziewczęta żebyście wiedziały jaka to zaraza jak kawaler stary Kazes mu po wodę wytknie sobie nogę Kazes mu po ogień opali se brodę -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 18:32 Oj mój Boze skoda mi się stała kura ząb złomała, świna osalała Staw mi się zapalił - ryby wygorzały a opalone scupaki do lasu leciały I sed ci chłop z lasy - scupaki pozbierał skiekierą się opasł - workiem się podpieroł -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 18:39 A gdzie to ten krzywy Jan co chodził z toporem kijanką się opasywał podpierał się worem Miał on studnię za piecem czerpał ją przetakiem ryby łowił grabiami wróble strzelał makiem Sikora się ocieliła za piecem na grzędzie łyse cielę urodziła kto wie co to będzie Biegła liszka przez owies ułowiła śledzia padła igła do morza zabiła niedźwiedzia Bieżał zając przez cmentarz Obalił dzwonnicę musiał księdzu grzywnę dać marmurową świecę Wisła nam się zajęła ryby pogorzały osmolone szczupaki do lasu leciały A pamiętas miły Bartos kiedyś chodził z toporem kijanką się opasował podpierał się worem Miał studnie na piecu Przetakiem ją cerpał grabiami ryby łowił makiem ptaki strzelał Stodoła zgorzała zająca zgoniła Wisła widząc takie dziwy oknem wyskocyła Biedne cepy z grabiami młóciły groch w gaju wilk kobyłę wysiedział siedział rok na jaju -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 19:38 Matuleńko, dobrodziejko nie chcę mniszkę być Darmoś dała do klasztoru na mnie habit syć Bo w klasztorze twarde łoże twarde dyscypliny Trzeba wstając o dwunastej i śpiewać godziny A ja młoda jak jagoda lubię długo spać A w klasztorze twarde łoże trzeba rano wstać Wyjdę na chór spojrzę na dół Zobaczę miłego Cisnę książki między mniszki wyskoczę do niego -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 19:43 Jadą wozy za wozami Jadą wozy za wozami napotkali dziewcyneckę siadaj z nami napotkali dziewcyneckę siadaj z nami Siadaj z nami żołnierzami Byłaś dotąd panieneckę będziesz pani A my tobie dopomożem wystawiem ci chałupeckę za obozem I my tam bywać będziemu miodu, piwa, gorzałeczki wypijmy Gospodarzu tego domu Wychowałeś panieneckę nie wiesz komu Cy panicim czy żołnierzom wychowałeś panieneckę czarnym kołnierzom -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 19:48 Kumosia kumosi gorzałeczkę nosi jakże ma nie nosić kiej ją o to prosi a moja kumosiu napijmy się obie bo nam to nie dadzą gorzałeczki w grobie gorzałeczki w grobie, gorzałeczki w Rzymie już nam tu nie dadzą jak się która zdrzymie gorzałeczka z wyką, ja ją radam łykam jak przyjdzie zapłacić to ja się umykam a napiła ja się za półtora jaja chwała Panu Bogu że go kura miała! -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 19:56 Zeszła się jedna z drugą miały rozmowę długą po ter rozmowie długiej wypijmy po kubecku bo nie mamy nic w cubecku Skoro dziesiąty kbek zagrzał się babom cubek a jak się baby popiły oj o mężów się swarzyły oj jedna do drugiej mówiła oj tyś do mego chodziła Nie turbuj się kumecka jest u karcmarza becka wiem ze nam skredytuje i was kumko pocęstuje -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:01 Umarł Maciek umarł Już ci on nie wstanie odpuść - że mu grzechy wszystkie miły Panie bo to był cłek grzecny skoda że nie wiecny Rad w karemisku bywał i gorzałkę pijał jak gorzałki kupił każdy się nią upił jak Maćka nie stało wszyćko poustało karemareckim synkareckom piwko pokwaśniało -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:05 Ja ubogi wieśniak na imię mi Grzela nie pijam gorzałki jeno co niedziela jak we dnie tak w nocy w gorzałcynie mocył wstanę we świtanie choćby i bez pasa ciągnie mnie chęć na gorzałkę jak wilka do lasa a jak się upiję przyde do chałupy widzę cztery kąty piec się już obalił już temu rok piąty dejze mi jeść zono jeśliś dobra zona bo ci pysk przetnę jak wezme wrzeciona bo ja ba Bugaju pił portkim sobie zgubił przyszedłem do chałupiska babem sobie wybił moja zoo tak mnie słuchaj idź na Bugaj portek sukaj Onać posła nie znalazła przyszła do dom za piec wlazła są i tutaj dwie kądziele będą portki na niedzielę -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:14 -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:22 Napuje się troske na moją kokoske napiję się siła bo cubata była nie cubata jarzębiatka bo mi dała moja matka Bóg jej zapłać za nie miałam kupca na nie A cóżbyś to za nie chciała żebyś ją też sprzedać miała Sto złotych czerwonych pięć konisiów wronych Na targuści z nią nie była a drogoś ją zaceniła Komu się zda drogo mnie z kokoską błogo jak ci przydzie wiosna będzie jajka niosła jak przydzie pod jesień sama przydzie przez sień -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:29 Służyłem u Pana na pierwsze lato wysłużyłem sobie kokoskę za to moja kura złote pióra po sadzie chodziła kurcęta wodziła hej hej moja kuryca Służyłem u pana na drugie lato wysłużyłem sobie szczygiełka za to mój szczygiełek dzióbie mak moja kura złote pióra po sadzie chodziła kurcęta wodziła hej hej moja kuryca Służyłem u pana na trzecie lato wysłużyłem sobie kacusie za to moja kacka mówi tak mój scygiełek dzióbie mak moja kura złote pióra po sadzie chodziła kurcęta wodziła hej hej moja kuryca Służyłem u pana na cwarte lato wysłużyłem sobie gąseckę za to moja gęś kuprem trzęś moja kacka mówi tak mój scygiełek dzióbie mak moja kura złote pióra po sadzie chodziła kurcęta wodziła hej hej moja kurcyna -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:32 Posed góral do górala krypetków pozycać pozycemi miły bratku pójdę się zalecać Nie pozyce miły bratku wiela mnie kostują tybyś latał za dziewkami krypetki się psują -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:34 A moi parobcy sameście se ładni jeno was to speci zeście trochę harni kapelus na głowie za grosy piętnaście haftek u kaftana całę osiemnaście chistecka na syi z kawałecka worka jesce i to bieze za wódkę synkarka -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:37 Wędrowali szewcy, mieli złote buty wstąpili na piwo do cudzej chałupy wędrowali sewcy aż na nową górę nocowali u garbarza, ukradli mu skórę -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 20:37 wyrosła tam lilija, zapłakała matka miła. —Matko miła nie płacz ty mnie, masz tam w domu jeszcze ich dwie, Karz je lepiej niźli mnie. Oj boś ty mnie źle karała, A ja w mym grzechu ostała -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 20:39 Czego kalino w dole stoisz. czy ty się letniej suszy boisz? Żebym się suszy nie bojała, tobym przy dole nie stojała. Wędruj kalino w ten ciemny las, zaśpiewa ci tam słowiczek wczas. (A ty kalino rozwijaj się, a ty dziewczyno rozmyślaj się. A jużeni się już rozmyśliła, ojca i matkę odstąpiła.) Słowiczek śpiewa, Kasia płacze, przez ciebie Jasiu wianek tracę. Oj utraciłam rucianego, nabawiłam się nicianego. Jednego brata siostra miała, na wojenkę go wyprawiała. Jedzie braciszek z wojeneczki, wiezie siostrzyczce sukieneczki. I przyjechał-ci w podwóreczko, wtem zapłakało dzieciąteczko. —Czyje to siostro dziecię płacze?— —Mój sąsiadeczki panie bracie, Sąsiadeczka mnie uprosiła, bym jej dziecię pobawiła. —Nie dajże jemu siostro płakać, bo ja widzę żeś ty jego mać. —Poczemżeś panie bracie poznał, żeś-ci mnie jego matką nazwał? •—Oj bo ci rutki pobledniały, a z wianka ziółka obleciały.—. Już-ci i wieczór nadchodzi, a sąsiadeczka nie przychodzi. - -Podaj mi służka ten ostry miecz, co zetnę siostrze swój główkę precz!—- A dziecię, choć niemowlę było, tak do wujaszka przemówiło: —Tobie wujaszku sto żon rają, mojej matuli grób składają,. Tobie wujaszku żona chodzi, mnie się matula nie urodzi. Któż mnie wujaszku teraz przytuli? gdy dzwony grają mój matuli -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 29.08.18, 21:30 0 serce, serce, co mi za radę dasz, Kogo ja kochałam, tego teraz riiemasz. Oj nie mara-ci, nie mam. bodaj i nie będzie, Z kimże moje serce rozgadywać będzie? Wzięlie mi go wzięli cudzy wojownicy, Pochowali mi go przy szląskiej granicy. Pojadę ja do niego, na mogiłkę jego, 1 będę płakała, aż nocka przenijdzie. O mój najmilejszy odzywaj się do mnie, Co się rozweseli moje serce we mnie. „Moja najmilejsza, trudne odezwanie, Bo już trzeci roczek jak jam pochowany. A mój grób kochana na poły spróchniały, A moje gnaciki w proch się rozsypały -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:08 Kuje zieziula, kuje siweńka po sadzie latający. Płacze dziewczyna, płacze młodzieńka, u ludzi chorujący. Bodaj zieziula, bodaj siweńka już więcćj nie kowala. Ej wy ko wal a ojca, mateńkę i ja sierotą została. Ej wykowała ojca, mateńkę, wykujże i muie sarnę, Niech ja po swoim ojcu, mateńce sierotą nie zostanę -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:11 Porównaj Boże góry z dołami, niech będzie równiusieńko. Przyprowadź Panie moje kochanie w niedzielę raniusieńko. Ach czy w niedzielę, czy nie w niedzielę, nie dbam, choć konika strudzi. Bo moje serce, strapione wielce, najnieszczęśliwsza ja z ludzi. Aj niema sianka, tylko owsianka, na tóm szerokióm polu, Przyprowadź Boże mego kochanka, na wronym koniu. Jedzie Jasieńko, jedzie nadobny, Przez zieloną dąbrowę Rozpuścił cugle, rozpuścił złote, konikowi na głowę. Nie takci mi żal tych złotych cugli, com je opuścił, Bardziej cię mnie żal dziewczyno, com ciebie opuścił. I ta lilia w ogródeczku, co przedtem bujała,. teraz nie buja, I ta dziewczyna, co przedtem hulała, teraz nie hula. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:13 Rozsypała Kasieńka drobną ruteńkę po stole, Ej po stole, po cisowym, po obrusie bielonym. Któż tę ruteńkę pozbiera, Kasieńce wianek uwić ma? Ruteńka moja drobna, zielona, we trzy rzędy sadzona. Ojczeńko rutki nie zbiera, bo w nićj nadzieję małą, ma. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:15 Błogosławcież panie dziadku wnuczusi, Sieroteńka nie ma ojca, matusi! Błogosławcież panie dziadku sierocie, Aby jej Bóg darzył w szczęściu, we cnocie. Błogosławcież panie dziadku dziewczynie, Niecli jej młodość marnie w biedzie nie zginie. Błogosławcież, panie dziadku na ten ślub, Żeby jej też w gospodarstwie darzył Bóg. Błogosławcież sierocie wy ludzie, Bo na ten ślub do kościoła już idzie. A przełaźże panno młoda przez progi, A uchwyćże swego dziadka za nogi -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:18 Pod borem sosna gorzała, Pod sosną, panna stojała Skry na nią, padały, Szaty na niój gorzały. Nie dbała. Przyjechał do niój stary pan, Zarzucił na nią swój żupan, Onać go nie chciała. Boć się jego bojała. Stary-ć on. Przyjechał do niój jego syn. Zarzucił na nią swój żupan, Mówił do niej słóweczko: Siadaj ze mną dzieweczko. Ona z nim. Żebym wiedziała: będziesz mój? Darowałabym ci sygnet swój, A ten sygnet szczero-złoty, Warszawskiej on roboty, Jasio mój Żebym wiedziała: będziesz mój? Darowałabym ci wieniec swój. Ale ten wienec ruciany, Perłami wysadzany, Jasio mój! -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:20 Hej! hej! łabędzie płyną, a z łabędziami płynie wianeczek, Kasi na czepeczek, aby siadła z niewiastami. Wyszła na pole, stanęła sobie, pod jaworem w chłodzie, I wyglądała swego Jasieńka z której strony przyjedzie. Oj jedzie, jedzie mój kochaneczek, po majowej dąbrowie; Oj płynie, płynie z czepkiem wianeczek, Kasieczce na głowę. Oj jedzie jedzie mój kochaneczek, po majowej dąbrowie, Rozpuścił-ci te strusie pióreczka konikowi po głowie. Oj nie żal mi tych strusich pióreczek, com je sobie rozproszył -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:23 Ku Dunajowi ku głębokiemu, Oj ku lasowi ku zielonemu, Oj palą, palą, palą sobótkę, I piją piwo i piją wódkę. Kto na sobótce nie będzie, Główka go boleć wciąż będzie -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:26 2. Oni pszeniczki nie żęli sami-by radzi wypili. (mowa o lodzlac,h dwar$ldch) 3. A ty stróżu otworz wrot.a, bo idzie pal1ska hołota. 4, A ty rz0l1ca otwórz sieni, bośmy panu dobrz e że,ni (żęli). 1. Plon niesiemy, plon a w cisawy dwór. 2, Bodaj zdrowa plonowała, kazda kopel1ka sto korcy dała ! 3. Wyjdżi j panie na ga.necek, przJrjm od dziewcyny wia.necek. 4. Bodaj zdrowi pożywali, a za. rok ż ć docekali. Plon niesiemy, plon a w cisawy dwór. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:41 Pojedziemy na łów, na łów Towarzyszu mój! Na łów, na łów, na łowy, Do zielonój dąbrowy, (lub: pod gaiczek zielony) Towarzyszu mój! A tan) biegnie zając, zając, Towarzyszu mój! Puszczaj charty ze smyczą, Niech zająca uchwycą, Towarzyszu mój! Pojedziemy na łów, na łów, Towarzyszu mój! Na łów, na łów, na łowy, Do zielonej dąbrowy, Towarzyszu mój! A tam biegnie sarna, sarna, Towarzyszu mój! Puszczaj charty ze smyczą, Niechaj sarnę uchwycą, Towarzyszu mój! Pojedziemy na łów, na łów, Towarzyszu mój! Na łów, na łów, na łowy, Do zielonej dąbrowy, Towarzyszu mój! A tam bieguie sobol, sobol, Towarzyszu mój! Puszezaj charty ze smyczą, Niech sobola uchwycą, Towarzyszu mój! Pojedziemy na łów, na łów, Towarzyszu mój! Na łów, na łów, na łowy, Do zielonej dąbrowy, Towarzyszu mój! A tam biegnie panna, panna, Towarzyszu mój! Puszczaj charty ze smyczą, Niechaj pannę uchwycą, Towarzyszu mój! A teraz się dzielmy, dzielmy, Towarzyszu mój! Tobie zając i sarna, A mnie sobol i panna, Towarzyszu mój! Kiedy ci krzywda, krzywda, Towarzyszu mój! Tobie siodło a mnie koń, Terazże się zemną goń, Towarzyszu mój! A kiedy ci krzywda, krzywda, Towarzyszu mój! Moja szabla a twój kij, Terazże się ze mną bij, Towarzyszu mój! -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:44 Albo my to jacy tacy, jacy tacy Chłopcy krakowiacy podkówki stalowe nowiusieńkie, nowe -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:46 Mam pieniądze za owsiki a jak kocham syćkie dziewki cęsto z niemi stracę gdzie którą obacę -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:48 Pojedziemy na jarmarek kupiemy se bydląt parę i krowiątko i koźlątko i prosiątko i kurcątko psenicki półmacek hauzu krakowiacek! -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:50 Siedemdziesiąt kółek u mojego pasa Niech nam sto lat żyje Maciejowa nasza -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:52 Chłopcy krakowiacy Tarnowskiego pana każcie sobie zagrać dana ino dana -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:55 Oj moja dziewczyno krakowiaczek jedzie nie chodź - że za niego bo cię bijał bęzie -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 18:58 *** Kary konik, kary Za cztery talary Jak mi się wypasie Pojadę po Kasie -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:00 Nie będę się żenił Tego roku jeszcze Cóż mi za niewola Kiej mnie żadna nie chce -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:02 *** A w Ojcowie warczą tartaki i młyny a po górach skaczą dziewki jak maliny -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:21 *** Księże kanoniku dobry spowiedniku o duszę się starasz i o ciało zaraz *** Księdzem być matka cię posłała czemuż zakonnicą sama nie została -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:25 Oj za dworem, za dworem subienicka stoi Któż tam będzie wisiał Ekonom z karbowym Oj karbowy za to Bo dziewki całuje A ekonom za to bo ludzi katuje -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:41 Obwiesili sewca w sieni przede drzwiami a sewcęta niebożęta kłuły go sydłami A w tym tu Krakowie sewskie słowo słynie kobyła się utopiła tylko ogon płynie A dla Boga sewcy kobyłę ratujcie dźwigniejce za ogon przecie pożałujcie A w tym tu Krakowie zakwitały śliwy pięć tysięcy sewców na kobyle siwy kobyła się potchła sewcy pospadali ledwo się ze słowa w Cechmistrzu zbadali ledwie tyle wyrzekł kobyłę ratujcie dźwignijcie za ogon przecie pożałujcie -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:44 A u sewca tyla bydła dwa kopyta i trzy sydła a sewce mój sewce kopyto cie łechce Pana Boga nie znas kopytem się zegnas a tu sewce kopyciarzu goniłeś mnie po cmentarzu ale mnie ta Bonek bronił ze mnie przecie sewc nie zgonił W niedzielę się sewcy bili w poniedziałek w kozie byli ja tam zajrzał raniusieńki aż tam sewców pełniusieńko kogo biją? sewca biją niechta biję te bestyją! -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:46 Przyjechali żołnierze z obozu wleźli na piec bo się bali mrozu a cóż to to za psie wełny były wlazły na piec jesce się przykryły -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:48 Drzys drzys kiedy mnie widzis choćbyś i zemglała niebędzies mnie miała Na szynkfasie siejesz a na basach młócisz wnet w kozie wywiejesz i goły powrócisz -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 18.07.15, 20:50 -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali. 06.09.15, 18:09 A W niedzicię Z porania, 1 O. Dęby, sosny 8umiały, sls, dziew('yna 'l kazania. wierzchołki się trzaskały. Ach biedna ja! 11. A nie nieś mnie po boru, I zna.lazła złotą nić, nie rÓb-ze mi cięzaru. zacęna 8C wianek wić. 12. A gdzie indzie, gdzie indzie, Ach biedna js! niech mi ten zal ominie. :3. Przysed do nij młodzieniec, 13. I przyleciał przed piekło, nie po wieniec, nie po wieniec. stuku puku hej w okno: .L AlboB to ty pauienks, 14. Ot,,,'órzcie tam bratowie, cworgn dzieciom mate!'1kn. niesę ciało na głowie. 5. Jedne lezy pod ławką, 15. Co to ciało działało, przytrz:"!8nięte murawką. nim się tutaj dostało? 6, Drugie lezy w cierz('l'1ku (cierniu) 16. Cworo dzieci straciła, niescęsliwy twój wianku! na pi:1te się kusiła. 7. Trucie pływa po wodzie, 17. Posadził ją n ł. stolcu (stołku), niescęśliwy twój rodzie! dał Yd wina w kubolcu. t\. C\\'srte lezy pod 8livnJ, 18. Obejrzy się po piekle: jesc.6 panno pocriva ! ach dla-Boga, to szpetnie! !. I wzian-ci ją i niesie, 1 ł. Nima.8 kogo z Mórawki'? a po boru, po lesie. Moja matko, mas ieh dwie, bij je lepiej niżli mnie. 21. A ja tobie gadnłit, tyś do złego latab. A ja ciebie bijała, tyś do piekła sięgała -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali. 06.09.15, 18:14 1.Pijmy zdrowie gospodarza i jego dzieci niech to wszystko szczęście z nieba na niego leci. 2. Pijmy zdrowie gospodarza aże do rana, Mójże panie gospodarzu w ręce wasana 3. Stańmy wszycy razem w koło Zaśpiewajmy mu wesoło Niech Skowroński sto lat żyje I gorzałkę z nami pije 4. On się pan Skowroński zowie Wypijmy za jego zdrowie A kto jego zdrowie pije Niechże sto lat żyje 5. Przyjaciele schadzajcie się Każdy swoje serce niesie Na ochotę temu panu Który pije wespół z nami -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:16 Powiem ci, co mi się śniło, powiem szczerze, Izabelko, bo mi o Mm mówić miło, powiem ci z radoścją wielką. A t,y mi dasz swoje zdanie, czy mi się, jak śniło, stanie. 2. Sen miałem przeszłej niedzieli, żem widział w pewnym ogrodzie, całą ciQ ubraną w bieli, spałaś pod drzewiną w chłodzie. A ja w zachwytu sposobie, nabożnie ukląkł przy tobie. 3. lliibek z leciuchna podniósłszy, podwiązkę ci odwiązałem, bukiet z gorsu sztucznie zdjąwszy tysiąc pocałowań dałem. Było to w sennej zabawie, powiedz, czy będzie na jawie? -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:27 Smutną pamiątkę przywodzi skała nazwana Kopułą. Niegdyś kochankowie młodzi zawarli tu miłość czułą. Wdzięczna Helena jak zorza tutaj poznała Wreborza. Tu się tajemnie schodzili, - ukrywał Wreborz dziewicę bo mu bogaci rodzice związków z nią wiecznych bronili. Lecz przyszła chwila straszliwa, która na zawsze je zrywa. Przymusza Ojciec młodziana, by innej zaprzysiągł śluby; ta sroga losu odmiana, ogłasza wyrok ich zguby. Rozpacz Helenę pożera, tu grób nieszczęsnej otwiera.. Na wieś która ją ostrzega., Że z inną Wręborz się łączy Jednej łzy biedna nie sączy do skał tych pędem przybiega. Próżno matka ją woła, nic jej odwrócić nie zdoła. Żegnam cię lube ustronie, już dla mnie jesteś bez ceny; świadcz tylko miłość Heleny, która gorzała w jej łonie. To rzekłszy stawa na szczycie rzuca się i kończy życie Za późno młodzian przybywa pocieszyć przyszłą w niej żonę Że ojciec serce wzruszone Zezwala na ich ogniwa Za późno, - bo już nie żyła Helena droga i miła. Przerwał kochanek w tęż chwilę u nóg dziewicy dni swoje; i mówią. że tu oboje w jednej leżą mogile Odtąd w bliskości tej skały rośliny powysychały. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:32 Ate ty mas dziewusysko, na trawę ci pójdzie, do karcmy na muzycysko, obmówią ją ludzie. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:33 A jedzie on, jedzie, juz-ci jest na piaskach, niemaffi podusecek, musi spać na traskach. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:34 Zabił kucharz kurę, wyrzucił na górę, I tak na kokoszy zarobił sto groszy -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:36 jak ogień zgaśnie, ojciec matka zaśnie, to ja cię wywiedę, niech mnie piorun trzaśnie. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:37 Urwię kwiatek róży, włozę w złoty dzbanek,- co mi po majątku, pojechał kochanek. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:38 Piękna8 pani piękna, jako kwiatek róży, niech cię wszyscy wielbią, a jeden ej służy, -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:43 A jak CI Ja wezwę Krakowiaka śpiewać" która niepoćciwa, to się będzie gniewać. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:45 Serce jak oliwa, nie przyjmuje wody, nie przyjmie drugiego choć piękny i młody. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:46 Nie płacz dziewcze, nie płacz, przyjdą jeszcze czasy, Jeszcze i tobie utną na weselu w basy. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:48 A ty chłopie zaspały, ano-k konie w życie mas, jak ci przyjdzie, to ci zajmie z tego żyta gospodarz. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:49 Oj ja wrzecionecko, i ty wrzecionecko, za ćtery niedziele będzie pnędzionecko. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:51 Nie umiem ja śpiewać, bom się nie ucyła a bo mnie matusia do roboty biła. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:51 Uwiązałem sobie konika za lasem, koniec mojich tańców niech będzie tymcasem. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:52 Mój konicek nie jad, aze wcoraj obiad. - I ja nie śniadała bom cię wyglądała. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 06.09.15, 18:55 Sierotam po matce, sierotam po ojcu, jesce będę więksa. po nadobnym chłopcu. -- MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:28 Za wszystkie panienki do skarbonki kładę jeźli która kocha to do niej pojadę -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:30 Na krakowskim zamku wielkie nabożeństwa embeleusz* jedzie w gronie duchowieństwa -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:37 Aść przystojnym był ułanem Ja byłam hożą dziewczyną Ty zgodnie ze swoim stanem Lubiłeś karty i wino Wszak raz na Hrabi Pocieju Wygrałeś folwark sonico Czy tak Mości Dobrodzieju? Tak jest Mocia Dobrodziko -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:39 Ależ ja wzajem Imości Przypomnę niektóre grzechy Kto po śmierci Jegomości W miłostkach szukał pociechy Kto choć pości na oleju Lubi baliki z muzyką Kłamstwo mości Dobrodzieju Prawda szczera Mocia Dziko Głupiś Moci Dobrodzieju Mądraś wielce Mocia Dziko -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:41 Dwaj przyjaciele prości w sercu, w mowie Zeszli się na Jarmark świąteczny w Piotrkowie Uściskawszy się jako to zazwyczaj bywa Gdy się człek z człekiem nie zawsze widywa Jeden z drugim rzecze niech się godzi Zapytać ciebie jak ci się powodzi Pojąłem żonę. To dobrze chwal Boga Nie dobrze bo z niej jest niecnota sroga To źle. Niezbyt źle bom się pozbył nędzy Wziąwszy w posagu srogi wór pieniędzy To dobrze. Oj nie bo za posag cały Kupiłem owiec, a te wyzdychały To źle. Niezbyt źle gdyż za skóry, wełnę Dostałem szczęściem pieniążki zupełne To dobrze. Ale dobrze do kaduka Kiedy się inna wyrządziła sztuka Dom sobie kupiłem wykszłatcił wyzłocił Piorun trzasł w niego i w popiół obrócił To źle I owszem dobrze mi z tym gromem Bo ogień spalił żonę razem z domem -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:44 Zagrajcie mi mazurecka ino nabożnie Dam ci maku na przetaku I piwa na rożnie -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:46 Napiwa się Maryś napiwa napiwa Kiej nie ma gorzałki to piwa to piwa A kiej nie ma piwa to miodu to miodu przpatrz się Jasiu jakiego ja rod -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:51 Krakowiaczek ci ja krakowskiej natury kto mi w drogę włazi ja na niego z góry Siedmdziesiątek kółek u mojego pasa niech nam sto lat żyje Maciejowa nasa Krakowiacek ci ja w Krakowiem się rodził siedem lat mi było do dziewczynym chodził Pocem ci to poznać chłopca krakowiana choć wiater w kieseni mina jak u pana Z chłopa krakowiaka kawałek szlachcica nie chodzi po ziemi ino po tarcicach A jak ci ja wezmę krakowiaka z nogi pódą wiechcie z butów i trzaski z podłogi Krakowianko panno nie daj gęby darmo nie zycęć borgować bo bedzies załować Krakoski chłopacek kupił pannie spilkę żeby go przyjęła do siebie na chwilkę Teraźniejsza młodzież same bałamuty dwieście panien kochać w przeciągu minuty Minęły te casy minęła ta chwila gdzie każda panienka jednego lubiła Myślą teraz wszystkie myślą o tym stale jakby wielu kochać żadnego na stałe Nie będę się zenił tak się będę żywił dosyć em garbaty gorzej bym się skrzywił Z góry woda idzie na dole się sypie dali mi dziewcynę wywalił ślipie Kielisek bracisek kwatyrecka siostra ręka przyjaciółka do gęby zaniosła Niech cię urodzenie panów nie uwodzi wsakże nas natura jedna na świat rodzi Kieby ja miał ctery ceskie kupiłbym se dziewce łebskie a ze nie mam i selągą musę pojąć lada drąga -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:52 Krakowiaczek ci ja krakowskiej natury kto mi w drogę włazi ja na niego z góry Siedmdziesiątek kółek u mojego pasa niech nam sto lat żyje Maciejowa nasa Krakowiacek ci ja w Krakowiem się rodził siedem lat mi było do dziewczynym chodził Pocem ci to poznać chłopca krakowiana choć wiater w kieseni mina jak u pana Z chłopa krakowiaka kawałek szlachcica nie chodzi po ziemi ino po tarcicach A jak ci ja wezmę krakowiaka z nogi pódą wiechcie z butów i trzaski z podłogi Krakowianko panno nie daj gęby darmo nie zycęć borgować bo bedzies załować Krakoski chłopacek kupił pannie spilkę żeby go przyjęła do siebie na chwilkę Teraźniejsza młodzież same bałamuty dwieście panien kochać w przeciągu minuty Minęły te casy minęła ta chwila gdzie każda panienka jednego lubiła Myślą teraz wszystkie myślą o tym stale jakby wielu kochać żadnego na stałe Nie będę się zenił tak się będę żywił dosyć em garbaty gorzej bym się skrzywił Z góry woda idzie na dole się sypie dali mi dziewcynę wywalił ślipie Kielisek bracisek kwatyrecka siostra ręka przyjaciółka do gęby zaniosła Niech cię urodzenie panów nie uwodzi wsakże nas natura jedna na świat rodzi Kieby ja miał ctery ceskie kupiłbym se dziewce łebskie a ze nie mam i selągą musę pojąć lada drąga. -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 19:57 A jak ci ja wezmę krakowiaka z nogi pódą wiechcie z butów i trzaski z podłogi -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 20:00 Nie będę się zenił tak się będę żywił dosyć em garbaty gorzej bym się skrzywił -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 20:04 Za mną chłopcy za mną pókim jeszcze panną jak się pokobiecę wszystkie diabłów zjecie -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 20:07 Niech się co chce dzieje krakowiak się śmieje byle łyknął piwa już i mina zywa -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 20:09 A zalcałem się siedmioma siedmioma A ożeniłem się z trzema, ze trzema jedna do łóżeczka druga do bucików a trzecia mi będzie zakręcać wąsików -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 20:12 Czterech parobecków tak sobie mówili pójdźmy na zaloty tam wieprzka zabili Nasarzyli kiełbas nawarzyli kisek a ja powiem matce zem w zaloty przysed Nasmarzyli kiełbas nawarzyli kisek najedzze się kawalerze boś tu po to przyszedł Przysed na zaloty ale nie do dziewki na jabłka, na gruski na białe poduski Przyszed na zaloty i odział się w kabat on to po to zased ażeby się najadł -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 20:14 Nie dlatego śpiewam Coby słychać było A ino dlatego Coby się nie cnęło Nie dlatego śpiewam żebyście słyszeli a ino dlatego niech się świat weseli -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 20:15 Da śpiewała by ja ale ni mam nuty wzieni mi ją chłopcy zrobili ś niej buty Oj żeby to buty ale to buciska nie poznać nie poznać mojego nuciska -- Odpowiedz Link
madohora Re: A może by my se tak pośpiywali? 30.08.18, 20:18 Chłopcy Tomasoscy Seroka was gałąź obiecał was cysarz na wojenkę zająć -- Odpowiedz Link