Dodaj do ulubionych

Wątek kulinarny - grzybobranie

27.08.08, 16:22
zamknięty
Pyzy z sosem grzybowym

Świeże leśne grzyby, kwaśna śmietana, koperek, cebulka, sól, pieprz,
opakowanie pyz ziemniaczanych

Grzyby i cebulkę oczyścić, drobno pokroić a następnie poddusić. Dodać
śmietanę, sól i pieprz. Sos podawać z pyzami ziemniaczanymi. Przed podaniem
posypać świeżym koperkiem.

--
Madohora
--
Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:22
    Zupa grzybowa

    Składniki: 40 dag różnych grzybów, pęczek włoszczyzny, cebula, 3 łyżki oleju, 4
    łyżki kaszy perłowej, pół szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, natka pietruszki.
    Przygotowanie: Grzyby umyć, oczyścić, większe pokroić. Włoszczyznę (bez pora) i
    cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju, po chwili dodać
    grzyby i smażyć jeszcze 3 – 4 minuty, następnie zalać całość 1,5 ł wody, wsypać
    kaszę perłową i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i
    śmietaną. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekaną natką pietruszki.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 23:44
    grzyby związane ze zwierzętami wodnymi. Większość wodnych bezkręgowców (pierwotniaków, obleńców, płazińców) ma specyficzną mykobiotę. Jamochłony nie są atakowane przez grzyby
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 23:46
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/Pieczarki_duszone.jpg/180px-Pieczarki_duszone.jpg
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:23
    Rosół Grzybowy Bombaj

    Składniki na 4 porcje: 3 kostki rosołowe z kury, 200 g piersi z kurczaka, 1,5 ł
    wody, po 50 g selera, pora, pietruszki i marchwi, szczypta curry, olej do smażenia

    Filet z kurczaka ugotować w 0,5 ł wody z dodatkiem jednej kostki rosołowej,
    następnie mięso dokładnie ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa
    również pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju, a następnie zalać
    litrem wody, dodać pozostałe 2 kostki rosołu. Zupę gotować na małym ogniu, aż
    warzywa zmiękną, pod koniec gotowania dodać mięso i doprawić całość curry.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:24
    Krem z pieczarek Hubertus

    Składniki na 4 porcje: 2 opakowania zupy kremu z pieczarek, 100 g marchwi, 100 g
    piersi z kurczaka, 50 g kukurydzy konserwowej, pieprz, olej do smażenia

    Przygotowanie: Zupę krem z pieczarek przygotować dokładnie według przepisu na
    opakowaniu. Marchew oczyścić, umyć, obrać i pokroić w cienkie paski, jednakowej
    długości, podsmażyć na oleju, następnie podlać niewielką ilością zimnej wody i
    chwilę dusić. Mięso pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Potem marchew i kurczaka
    dodać do zupy pieczarkowej całość jeszcze raz zagotować, następnie doprawić
    pieprzem a bezpośrednio przed podaniem posypać natką pietruszki.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:24
    Krupnik z suszonymi grzybami

    10 dag kaszy perłowej, 5 dag suszonych grzybów, 2 marchewki, por, 2 pietruszki,
    pół selera, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżki oliwy, sól

    Przygotowanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. Osączyć i pokroić
    w cienkie paski. Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w
    talarki, seler i cebulę w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić
    cebulę. Dodać pozostałe warzywa i chwilę smażyć, mieszając. Zalać 1,5 l wody,
    dodać pokrojone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie. Wsypać kaszę i
    gotować 12 – 15 minut. Pod koniec doprawić solą.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:25
    Pieczarkowa ze śmietaną i grzybami

    Składniki: 35 dag pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 750 ml
    bulionu, 3 łyżki śmietany, sól, pół łyżeczki ostrej papryki, 4 kromki ciemnego
    chleba
    3 łyżki oliwy, łyżka cząbru

    Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, jedną odłożyć do dekoracji a pozostałe
    pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce masła. Dodać
    pieczarki i dusić 2 – 3 minuty, mieszając. Wlać bulion, śmietanę i jeszcze raz
    zagotować. Doprawić solę i papryką. Z mąki i niepełnej łyżki masła przyrządzić
    zasmażkę, połączyć z zupą. Lekko ostudzić, zmiksować. Odłożoną pieczarkę pokroić
    w plasterki i podsmażyć na złoty kolor na reszcie masła. Chleb pokroić w kostkę.
    Zarumienić n a rozgrzanej oliwie, dodając pod koniec smażenia cząber. Przed
    podaniem dodać do zupy plasterki pieczarki i ziołowe grzanki.


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:25
    Sałatka z grzybami

    Składniki: 10 dag makaronu nitki, ogórek, 2 marchewki, 3 cebule, ½ selera
    naciowego, 2 papryki, 3 grzyby mun, łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki sosu
    sojowego, łyżka octu ryżowego, sól, cukier, imbir

    Makaron ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą. Grzyby zalać zimną wodą, moczyć
    ok. pół godziny, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Marchew
    oskrobać, paprykę oczyścić z pestek, cebulę obrać, seler opłukać, Wszystkie
    warzywa pokroić w cienkie paseczki. Zagotować 2 szklanki wody. Wrzucić do
    wrzątku warzywa, gotować przez minutę, następnie odcedzić. Ugotowane grzyby
    dokładnie odcedzić a p wystygnięciu pokroić w cienkie paseczki, jak warzywa.
    Olej sezamowy wymieszać z sosem sojowym, octem (lub sokiem cytrynowym), cukrem i
    startym imbirem. W salaterce wymieszać warzywa, makaron i grzyby, polać je
    sosem. Wymieszać.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:26
    Grzyby z serem i pomidorami

    20 dag grzybów leśnych lub pieczarek, 20 dag pomidorów wiśniowych, 3-4 liście
    zielonej sałaty, cytryna, 6 łodyżek tymianku, 8 małych okrągłych kozich serków
    lub 60 dag białego twardego sera, 5 dag posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki
    oliwy, 3 łyki masła, łyżka octu winnego, sól, pieprz

    Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić w plasterki. Smazyć 3 minuty na
    rozgrzanej oliwie. Łyżką cedzakową wyjąć grzyby z patelni. Pomidorki opłukać i
    przekroić na pół. Cytrynę sparzyć, wyszorować i pokroić w plastry. Sałatę
    opłukać i osuszyć, tymianek posiekać. Cytrynę i pomidory smażyć minutę na oliwie
    pozostałej po smażeniu grzybów. Serki obtoczyć w orzechach i podsmażyć na maśle
    na innej patelni. Serki, grzyby oraz tymianek dodać do pomidorów i cytryny.
    Krótko podsmażyć razem. Przełożyć do salaterki, skropić octem winnym. Doprawić
    solą oraz pieprzem. Podawać z listkami sałaty.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:26
    Zapiekanka grzybowa

    Kurki, pieczarki, cebula, ½ pęczka tymianku, 4 polędwiczki wieprzowe, 8 łyżek
    oleju, kartonik gotowego sosu holenderskiego

    Kurki i pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Listki
    tymianku oderwać od gałązek. Polędwiczki opłukać i osuszyć. Mocno obsmażyć na 4
    łyżkach oleju. Oprószyć solą i pieprzem, wyjąć. W tym samym tłuszczu przysmażyć
    grzyby i cebulę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zalać sosem
    z kartonika i podgrzać. Polędwiczki pokroić w plastry, Ułożyć w natłuszczonej,
    okrągłej formie żaroodpornej. Zalać przygotowanym sosem z grzybami. Wstawić do
    piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 225 C i zapiekać około 15 minut.


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:27
    Kotlety z kani

    Grzyby oczyszczamy. Z lekka je rozbijamy ręką, solimy i pieprzymy do smaku.
    Panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce. A następnie smażymy na
    rozgrzanym maśle. Kotlety z kani podajemy do ziemniaków.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:27
    Jajecznica z grzybami

    Chyba po każdym grzybobraniu na kolację zajadamy się jajecznicą z grzybami. Na
    patelni przesmażamy wędlinę, następnie grzybki z cebulą, dodajemy sól, pieprz i
    zioła do smaku, wbijamy jajka i smażymy.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.08.08, 16:27
    Pizza z pieczarkami lub świeżymi grzybami

    Na spód z ciasta do pizzy kładziemy przesmażone z cebulką grzyby, świeże
    pomidory pokrojone w plastry, dodajemy zioła. Na koniec posypujemy ciasto
    startym serem i smażymy w piekarniku rozgrzanym do 220 C

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    jurek-de1 27.08.08, 22:45
    Wokol Nikiszowca sa lasy.
    Grzyby tez sa,bo wiem z opowiesci brata.
    Te na zdjeciu fajnie wygladaja.
    Czy Twoje tez byly takie fajne.
    --
    Jurek-de1

    Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!!
  • zamknięty
    ewa9717 27.08.08, 22:51
    Te na zdjęciu to właśnie moje, z jednego wypadu do poliskiego lasu.
    Ale nie tegoroczne, bieżący sezon dopiero się zaczyna wink))
  • zamknięty
    jurek-de1 27.08.08, 22:54
    No to gratuluje.
    Zycze Ci i w tym sezonie podobnych zbiorow.
    U mnie na Bavari akurat w moim obrebie jest
    duzo lasow ale grzybow nie za bardzo.
    I brakuje mi tego.
    --
    Jurek-de1

    Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!!
  • zamknięty
    ewa9717 27.08.08, 22:58
    Pewnie rodzina regularnie dosyła, ale fakt, nie ma to jak połazić po
    lesie i samemu nazbierać!!!! Może akurat ten rok będziesz miał
    bardziej grzybny?
  • zamknięty
    jurek-de1 27.08.08, 23:02
    Masz racje niema to jak samemu nazbierac,i cieszyc sie tym.
    Rodzinka nie dosyla bo czesto bywam w Polsce i mam juz gotowe,marynowane i suszone.
    Ale nie ma to jak swieze z jajcem.
    --
    Jurek-de1

    Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!!
  • zamknięty
    ewa9717 27.08.08, 23:06
    Dzisiaj robiłam kurki wink))
    No, dobranoc.
  • zamknięty
    jurek-de1 27.08.08, 23:09
    Do nastepnego spotkania.
    Zapraszam
    --
    Jurek-de1

    Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!!
  • zamknięty
    jurek-de1 29.08.08, 23:20
    Masz tu cos na grilla

    Składniki:
    1/2 bułki
    30 dag świeżych kurek
    2 łyżki oleju lub oliw z oliwek
    tymianek
    sól

    Grzyby opłukać, osączyć, osuszyć. Bułkę pokroić na niezbyt grube kromki. Na ruszcie grilla ułożyć kromki bułki i kurki. Grzyby oprószyć solą i tymiankiem, lekko skropić olejem. Bułkę upiec na rumiano. Grzyby przewracać co jakiś czas, aby dokładnie się upiekły, ułożyć je na kromkach bułki.
    --
    Jurek-de1

    Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!!
  • zamknięty
    ewa9717 29.08.08, 23:24
    Wolę tradycyjnie: na masełku zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, na
    to porwane (bo podobno nie należy kroić) kurki, posolić, a jak już
    się popichcą, dowalić porządnej tłustej smietany, żadnych tam
    erzaców odtłuszczonych. Pyyyyycha!
  • zamknięty
    jurek-de1 29.08.08, 23:22
    Ino gadaja ze podobno kurka
    jak zjysz tak ja wysmolisz.
    --
    Jurek-de1

    Co się tak gapisz??? Rusz palcami i coś napisz!!!
  • zamknięty
    ewa9717 29.08.08, 23:45
    Ale ile przyjemnosci, zanim zrobisz to ostatnie!
  • zamknięty
    madohora 01.09.08, 18:31
    Duszone i z patelni:

    Świeże grzyby przebierz, oczyść, z kapeluszy maślaków zdejmij skórkę, oskrob
    trzonki kurek. Do smażenia wykorzystaj kapelusze rydzów lub prawdziwków, ułóż je
    w jednej warstwie na gorącym tłuszczu, dla urozmaicenia możesz je uprzednio
    zanurzyć w cieście naleśnikowym.
    Dusić można właściwie wszystkie gatunki – drobne grzybki suszymy w całości,
    większe pokrój w plasterki. Pod koniec duszenia ewentualnie zagęść śmietaną.
    Grzyby suszone przed ugotowaniem namocz – uzyskany wywar będzie podstawą zupy,
    sosu. Grzyby zaś po zmieleniu możesz wykorzystać jako farsz do krokietów

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 01.09.08, 18:31
    Zamrażanie

    Zamrażanie dotyczy zarówno grzybów świeżych (obgotowanych) jak i duszonych.
    Przechowuj je w stałej temperaturze – 20 C

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 23.03.16, 16:06
    [b]c[olor=green]ZUPA PIECZARKOWA[/color][/b]

    włoszczyzna, 40 g pieczarek, 2 łyżki masła, 5 łyżek gęstej śmietany, 4 ziarenka pieprzu, sól


    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w półplasterki lub drobną kostkę, płuczemy. Włoszczyznę myjemy o obieramy. Wszystko wkładamy do garnka z zimną wodą razem z masłem, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, aż wywar stanie się esencjonalny i intensywny w smaku. Śmietanę przed dodaniem do zupy hartujemy. Możemy również podać grzybową bez śmietany. Osobno gotujemy makaron. Wykładamy go na talerz i zalewamy zupą.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 23.03.16, 22:15
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/nwFm3vAg55XAgy63TX.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 02.04.16, 21:15
    JAJA NADZIEWANE GRZYBAMI

    Ć w ierć kilo g rz y b ó w św ież
    y c h p ra w d z iw y c h , lub p ię ć s p o ry c h g rz y b ó w su sz o n y c h u g o to w a ć
    w osolonej w odzie, p o siek ać , zm iesz ać z u g o to w a n e m i i u s ie k a n e m i
    p ię c io m a ja ja m i k a c z e m i lub in dyczem i. D o d a ć p r z e s m a ż o n ą w m aśle,
    d ro b n o u s ie k a n ą w p ie rw c e b u lę , s ie k a n e g o k o p e rk u , m a s ła to p io n eg o ,
    soli, p ie p rz u , d w a jaja surow e. M asą tą n a d z ia ć 16 p o łó w e k s k o ru p e k ,
    (tr z e b a zn o w u m ieć k ilk a p r z e c h o w a n y c h od jaj, u ż y ty c h d o in n y c h p o traw
    ). U sm a ż y ć je n a ru m ia n o n a m aśle ( k ła d ą c , oczyw iście, n a d z ie n
    ie m n a p a te ln ię ) i p o d a ć za m ia st p a s z te c ik ó w do czystej g rz y b o w e u p y , lu b d o p o s t n e j s z c z a w io w e j. Jeśli je p o d a j e m y o d d z ie ln ie , z r o b
    ić n a s m a k u , p o z o s t a ł y m z g o t o w a n y c h g r z y b ó w , sos. z a p r a w i ć go ś m i e t
    a n ą i p o d a ć o d d z i e l n i e w s o s je rc e .

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 15:52
    JAJA PO BRETOŃSKU

    D z ie się ć d e k a p ie c z a re k oczyścić,
    p o k ra ja ć w paski, p o d s m a ż y ć z d r o b n o u s ie k a n ą c e b u lk ą w p ięciu
    d e k a m asła; z a p ra w ić ły ż k ą m ąki, ro z p ro w a d z ić ro so łe m lub w o d ą do
    g ęsto ści z a w iesiste g o sosu, w c isn ą ć so k z p ó ł cytryny, w lać ły ż e c z k ę
    k a r m e lu dla koloru. S z e ść p o s z e to w y c h jaj ułożyć n a p rz y s m a ż o n y c h
    g rz a n k a c h , lub lep iej n a z g ra b n y c h k r u to n a c h z o b rz y n k ó w fra n c u s k ie go
    ciasta, po lać k a ż d e tym so se m i p o d a w a ć gorące. Jeśli m a m y d u żo
    p ie c z a re k do ro z p o rz ą d z e n ia , w ziąć ich ćw ie rć kiło i u d u sić , ja k
    zw ykle, w m a ś le z c e b u lk ą i śm ietan ą; u ło ż y ć je w śro d k u p ó łm isk a
    i o b ło ż y ć w k o ło k r u to n ik a m i z jajami.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 19:41
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/MkieCoIkmrU84ETWrX.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 20:02
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/kc9KmvKOiatVQ8GXlX.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 20:07
    Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko jeden raz.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 20:40
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/7jWSGauybBP3bbw6aX.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 21:08
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/lLXSmUEIwOMI3uO85X.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 21:19
    Gdy grzyby wielkie korzenie mają, wielką zimę zapowiadają.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 21:24
    Biednemu zawsze grzyb w oczy.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 21:36
    Co dwa grzyby, to nie jeden.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 21:48
    Czekaj tatka latka, aż grzyby wilki zjedzą.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 22:29
    Dobrać się jak w koszu grzybów.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 06.04.16, 23:01
    Gdyby kózka nie skakała, to by grzybów nie zdeptała.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 12:27
    Grzyb grzyba myje.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 12:37
    Grzyb nie zając, nie ucieknie.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 12:45
    Grzyb z grzybem się nie zejdzie, ale grzybiarz z grzybiarzem zawsze.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 13:00
    Grzyby chodzą po ludziach.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 13:06
    Jak sobie grzyb pościele, tak się wyśpi.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 13:12
    Jednemu prawdziwki rosną, drugiemu i muchomory nie chcą.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 13:33
    Komu w drogę, temu grzyb.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 13:42
    Kto rano wstaje, temu las więcej grzybów daje.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 13:52
    Masz babo grzyba.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 21:29
    Na dwoje babka (koźlarz) wróżyła.
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 21:36
    Nie przyszedł grzyb do grzybiarza, przyszedł grzybiarz do grzyba.
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 21:48
    Nie z jednego lasu grzyby jadł.
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 22:11
    Pańskie oko grzyba tuczy.
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 22:19
    Rada by dusza do lasu.
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 22:24
    Trafiło się jak ślepej kurze grzyb.
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 22:38
    W domu otrutego nie mówi się o muchomorach.
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 22:46
    W zdrowym grzybie, zdrowy robak.
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 22:51
    http://supergify.pl/images/stories/Buzia/grzyby/grzyby13.gif
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 22:59
    http://supergify.pl/images/stories/Buzia/grzyby/grzyby16.gif
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 23:04
    http://supergify.pl/images/stories/Buzia/grzyby/grzyby24.gif
  • zamknięty
    madohora 07.04.16, 23:13
    Za wysokie progi na grzyba nogi.
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 01:39
    Ze względu na ograniczone zdolności ruchu, typ wzrostu i odmienność morfologiczną od zwierząt, w tradycyjnych podziałach uwzględniających tylko dwie domeny świata ożywionego (systemy Arystotelesa, Linneusza i in.), grzyby zaliczane były do roślin, np. do niewydzielanej we współczesnych systemach grupy plechowców. W świadomości potocznej tak jest nadal. Także w uproszczonych wykazach, mających zastosowanie praktyczne (np. listach gatunków chronionych), grzyby bywają łączone z roślinami. Podobnie w programach nauczania nauka o grzybach (mykologia) bywa włączana do botaniki, a ogół grzybów zasiedlających dane środowisko bywa nazywany florą lub mykoflorą ? od jakiegoś czasu ? mykobiotą lub fungą (ze względu na podobieństwo do słów flora i fauna).
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 01:44
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Boletus_edulis_2_2008.JPG/180px-Boletus_edulis_2_2008.JPG
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 01:50
    W zasadzie grzyby to wielokomórkowe lub komórczakowe organizmy cudzożywne (głównie osmotroficzne), niezdolne do aktywnego ruchu, o ścianach komórkowych zbudowanych z chityny. W definicji tej są jednak pewne nieścisłości. Prymitywne grzyby wielokomórkowe wytwarzają zdolne do ruchu, jednokomórkowe, uwicione zarodniki pływkowe (zoospory), mają też niekiedy bliskich, jednokomórkowych kuzynów. Niektóre cechy niegdyś przypisywane grzybom obecnie nie wchodzą do ich charakterystyki, gdyż dotyczą innych grup organizmów, przejściowo zaliczanych do grzybów. Przykładowo, dotyczy to cech organizmów takich, jak śluzowce, będące zdolnymi do ruchu ameboidalnego komórczakami, oraz lęgniowce Oomycetes ? organizmy o trybie życia typowo grzybowym, ale o ścianie komórkowej zbudowanej z celulozy[4] i zaliczane obecnie do grupy Stramenopiles.
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 01:54
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Suillus_grevillei_cm01.jpg/250px-Suillus_grevillei_cm01.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 02:00
    Sposoby rozmnażania płciowego

    gametogamia,
    spermatyzacja,
    deuterogamia,
    gametangiogamia,
    somatogamia,
    partenogamia,
    autogamia
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 02:06
    Symbioza grzybów z innymi organizmami
    Grzyby są symbiontami zarówno mikroorganizmów, roślin wyższych i zwierząt. Mimo ogromnego zróżnicowania grzybów oraz symbiontów, relacja ta sprowadza się do zaopatrywania przez gospodarza w węglowodany, podczas gdy grzyb zwiększa powierzchnię chłonną korzeni (u roślin), zaopatruje w substancje nieorganiczne oraz chroni przed patogenami.[11]

    Duże znaczenie w przyrodzie mają porosty jako organizmy pionierskie na ubogich lub niegościnnych siedliskach. Są one także wyznacznikiem czystości powietrza na danym terenie. Grzyby z wieloma roślinami tworzą mykoryzę ? szacuje się, że od grzybów mykoryzowych zależy właściwy rozwój około 90% roślin, tu przykładem mogą być gatunki z rodzaju Glomus (endomykoryza) lub wielkowoocnikowe podstawczaki, np. borowik, muchomor, maślak, i inne (ektomykoryza). Ektomikoryza (w przeciwieństwie do endomikoryzy) obejmuje tylko powierzchnię korzeni, więc grzybnia nie wnika w głąb rośliny; wyraźnie można ją zaobserwować u buku i sosny. Endomikoryzę obserwuje się głównie u traw.
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 02:15
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Armillariella_mellea_rhizomorph_bialowieza_forest_3_beentree.jpg/120px-Armillariella_mellea_rhizomorph_bialowieza_forest_3_beentree.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 02:23
    Grzyby wielkoowocnikowe to grupa sztuczna, ale użyteczna z praktycznego punktu widzenia[1], wydzielona na podstawie rozmiarów, a nie pokrewieństwa ewolucyjnego. Workowce i podstawczaki są głównymi jednostkami taksonomicznymi, do których należą grzyby wielkoowocnikowe. Większość workowców to grzyby mikroskopijne, z kolei około 70% podstawczaków stanowią właśnie grzyby wielkoowocnikowe. Na około 75000?100000 grzybów występujących w Europie najprawdopodobniej 10000?20000 to grzyby wielkoowocnikowe. W Polsce stwierdzono występowanie około 800 gatunków grzybów wielkoowocnikowych należących do workowców i 2650 do podstawczaków, czyli łącznie około 3600 gatunków. Z tego około 150 gatunków jest traktowanych przez jednych mikologów jako makroskopijne, przez innych jako mikroskopijne.
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 02:28
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Pleurotus_dryinus_JPG1.jpg/250px-Pleurotus_dryinus_JPG1.jpg
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 02:35
    Grzyby wodne pełnią ważną rolę w akwenach, biorą udział w biologicznym rozkładzie (zarówno na drodze tlenowej jak i beztlenowej) materii organicznej pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Część pierwiastków (pobranych z rozkładu martwej materii organicznej) wprowadzają do obiegu w przyrodzie. Są regulatorami liczebności niektórych organizmów planktonowych. Na biologię grzybów wodnych mają wpływ takie właściwości wody jak: jej ruchliwość, ilość, ciągłość przestrzenna i czasowa, chemizm, natlenienie, temperatura, ciśnienie, naświetlenie.
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 02:54
    grzyby pasożytujące na grzybach. grzyby zoosporowe: Woronina, Rozella, Skirgiellia, Rozellopsis
  • zamknięty
    madohora 20.06.16, 23:50
    grzyby komensaliczne. Nie wykazują wpływu na stan fizjologiczny, rozmnażanie i rozwój swoich żywicieli. Do grupy tej należą gatunki Trichomycetes i Loboulbeniales
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 00:20
    ziaroskórnik purpurowy (Chondrostereum purpureum), pasożyt jabłoni (Malus sp.).
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 00:24
    Pseudoboletus parasiticus (dawniej podgrzybek pasożytniczy), pasożyt tęgoskórów (Scleroderma sp.);
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 00:30
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/%C5%BBagiew_%C5%82uskowata_Polyporus_squamosus.jpg/250px-%C5%BBagiew_%C5%82uskowata_Polyporus_squamosus.jpg
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 00:37
    cyklopeptydowe, cytotoksyczne amanityna, fallotoksyna, werotoksyny czubajeczka brązowoczerwonawa, czubajeczka cuchnąca, czubajeczka czerwonopochwowa, czubajeczka kasztanowata, czubajeczka różowobrązowa, czubajeczka szorstka, hełmówka błotna, hełmówka jadowita, muchomor jadowity, muchomor wiosenny, muchomor sromotnikowy
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 00:41
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/6O3a2HM1cNLAa2DzKX.jpg
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 00:46
    psychotropowo-neurotoksyczne psylocybina, psylocyna, baeocystyna, norbaeocystyna, bufotenina grzybówka ząbkowana, grzybówka różowa, kołpaczek motylkowaty, kołpaczek oliwkowy, Leratiomyces squamosus, łysak wspaniały, muchomor cytrynowy, muchomor porfirowy
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 00:50
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Tricholoma_pardinum_01.jpg/250px-Tricholoma_pardinum_01.jpg
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 00:55
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Agaricus_xanthoderma_eF.jpg/250px-Agaricus_xanthoderma_eF.jpg
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 01:00
    3. Zatrucia muskarynowe
    Powoduje je występująca w niektórych grzybach muskaryna. Pierwsze objawy zatrucia występują zwykle już po 15-30 minutach po spożyciu grzybów, najpóźniej do dwóch godzin. Pierwsze objawy to: ślinotok, bardzo silne pocenie się, kolki brzuszne połączone z burczeniami w brzuchu, biegunka, wymioty, trudności z oddychaniem, odkasływanie różowych i spienionych plwocin. Później dołączają się bóle głowy, moczenie, zaburzenia równowagi, zwężenie źrenic i zaburzenia widzenia, spadek ciśnienia krwi, na koniec zaburzenia depresyjne, zawał serca i śpiączka
    Leczenie tej grupy zatruć jest bardzo skuteczne, ale pod warunkiem prawidłowego rozpoznania i wczęsnie zaczętego leczenia. Odtrutką dla muskaryny jest atropina
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 01:05
    6. Zatrucia psychotropowo-neurotoksyczne
    Wywołują je znajdujące się w niektórych grzybach takie związki chemiczne, jak: baeocystyna, bufotenina, norbaeocystyna, psylocybina, psylocyna. Pierwsze objawy pojawiają się w czasie od 15 min do 3 godzin po spożyciu grzybów. Wkrótce rozwija się pełny zestaw objawów zatrucia: zaburzenia koordynacji ruchów i równowagi, zawroty głowy, mdłości, dziwne uczucie pustki w głowie. Dołączają się zaburzenia spostrzegania wzrokowego i słuchowego objawiające się nieprawidłową oceną odległości, kształtów i rozmiarów przedmiotów, przy równocześnie intensywniejszych barwach. Po zamknięciu oczu pojawiają się halucynacje, przy zachowanej świadomości, euforia, potem depresja lub niepokój. Zazwyczaj po 3-6 godzinach objawy te mijają, człowiek usypia
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 01:10
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Boletus_edulis_-_Note%C4%87_Forest.jpg/250px-Boletus_edulis_-_Note%C4%87_Forest.jpg
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 01:17
    Grzyby jadalne ? grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (w Polsce np. pieczarki i boczniaki).
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 01:23
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/QraugH80rcu6RpGa3B.jpg
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 01:29
    Między różnymi kręgami kulturowymi występują różnice w uznawaniu grzybów za jadalne. Pewne społeczeństwa (np. z Europy Południowej i Wschodniej, Chin) są określane jako mykofiliczne, podczas gdy inne (np. z Europy Zachodniej) jako mykofobiczne[2]. W kulturach mykofobicznych jedzone są jedynie nieliczne gatunki grzybów, często przede wszystkim pochodzące z uprawy. W pewnych kuchniach regionalnych stosowane są sposoby na neutralizowanie trujących właściwości niektórych gatunków. W związku z tym gatunki uznane za trujące w jednym kraju, są wykorzystywane w innych (np. piestrzenica kasztanowata we współczesnej kuchni polskiej jest uważana za trującą, podczas gdy po odpowiedniej obróbce stosowana jest w niektórych krajach Europy Wschodniej i Ameryki)
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 22:52
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/dWshHZCeb6W0waqC9X.jpg
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 23:07
    PIECZARKI FASZEROWANE MIĘSEM

    10 średnich pieczarek, 70 dag mięsa mielonego, pół papryki, mała cebula, ząbek czosnku, sól, pieprz, vegeta, maggi, bułka tarta, jajko, ew. mąka i śmietana do zagęszczenia

    Pieczarki oczyszczamy, odcinamy trzonki i wydrążamy środek. (środka pieczarek i trzonków nie wyrzucamy, odkładamy do miseczki). Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem (lub czym kto woli smile) Mięsem mielonym napełniamy kapelusze pieczarek. Dociskamy i wyrównujemy wierzch tak, aby lekko wystawał poza pieczarkę. Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim pieczarki z obydwu stron i panierujemy w bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Dolewamy tyle wody, żeby pieczarki były przykryte. Dajemy p[okrojoną w kostkę paprykę i środek pieczarek. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Doprawiamy i ewentualnie zagęszczamy mąką i śmietaną.
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 23:22
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/0CsNiKTXr9K0ozRfdX.jpg
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 23:29
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/2MTPYiM5sgPbGm2OdX.jpg
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 23:38
    Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem]
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 23:45
    farsz mięsno-kapuściany ? posiekana kiszona kapusta wraz z mielonym mięsem;
  • zamknięty
    madohora 21.06.16, 23:51
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Croquettes_with_salad.jpg/220px-Croquettes_with_salad.jpg
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 00:04
    Pierogi gotowane spożywane są obecnie w całej Polsce. Typowe pierogi gotowane nadziewane są: mięsem, owocami (sezonowymi, takim jak jagody, truskawki itp.), słodkim twarogiem lub kiszoną kapustą z grzybami (typowa potrawa wigilijna). Pierogi ruskie (z twarogiem i ziemniakami) to potrawa typowa dla Lubelszczyzny i Kresów Wschodnich. Lokalnie na wschodniej Lubelszczyźnie popularne są pierogi, których główny skład stanowią ser, ziemniaki oraz suszona mięta pieprzowa, która nadaje pierogom lekko cierpki smak.
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 01:10
    Grzyby marynowane ? potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego.
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 01:25
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/P42PcW0eBHkbsiujrX.png
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 01:30
    W powieści Michaiła Bułhakowa Mistrz i Małgorzata, Behemot zagryza wódkę marynowanymi borowikami w trakcie rozmowy Wolanda ze Stiopą Lichodiejewem w sypialni tego ostatniego, na Sadowej 302a. W tejże samej powieści Arkadiusz Apołłonowicz Siemplejarow, przewodniczący Komisji Akustycznej teatrów moskiewskich, zostaje na końcu przeniesiony na stanowisko kierownika punktu skupu runa leśnego w Briańsku, dzięki czemu mieszkańcy Moskwy ?jedzą teraz solone rydze i marynowane prawdziwki, nie mogą się ich nachwalić i są rozentuzjazmowani tym, że Arkadiusz Apołłonowicz zmienił posadę?.
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 01:40
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/6aA4KVyusWNnT8IjXX.jpg
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 01:49
    W wydanej w Berlinie niemieckiej, choć wydrukowanej po łacinie, książce Johanna Gottlieba Gleditscha o grzybach Methodus Fungorum z 1753 wspomniane zostały grzyby marynowane. Także we współczesnym mu francuskim słowniku kulinarnym Dictionnaire des alimens, vins et liqueurs, leurs qualites, leurs effets etc z 1750 znajdował się przepis na marynowanie pieczarek. Po niemiecku przepis na pieczarki marynowane ukazał się w Oekonomische encyklopädie Johanna Georga Krünitza w 1776
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 01:59
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/CibGbQ9JnnvaXgRIuX.jpg
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 02:04
    Grzyby marynowane występowały też w dwóch zasadniczych odmianach w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
    Rydze marynowane. Sposób pierwszy i najlepszy. Rydze drobne i średnie, gdyż do marynowania nigdy dużych brać nie można, zdrowe, opłókać w zimnej wodzie, i na przetaku dobrze osączyć z tej wody. Włożyć w rondel rydze, przesypując warstwami krajaną w plasterki cebulą, przykryć rondel, niech się tak same rydze z cebulą tylko duszą, potrząsając często rondlem, aby się nie przypaliły; gdy już dobrze podduszone, tak że niewiele sosu jest, dolać szklankę dobrego octu, niech się parę razy z tym octem zagotują i gdy już niewiele sosu zostanie, wylać rydze w słój, zimnym przegotowanym octem zalać tyle, co brak będzie sosu, uważając, aby ocet był na wierzchu rydzów, pęcherzem zawiązać, gdy przestygną i w suchej piwnicy albo śpiżarni trzymać. W zimie chcąc używać, posolić i jeśli kto lubi, podawać z cebulą i galaretą, która się z sosu uformuje. Jeżeli zaś kto chce podać bardziej elegancko, wybrać rydze z galarety, cebulę powybierać, posolić, polać oliwą i octem.
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 12:05
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/JFxHaEaTcz9RixI3kX.png
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 12:59
    Przed konsumpcją grzyby muszą zostać poddane suszeniu, marynowaniu bądź gotowaniu (składnik zup i sosów).
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 13:10
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/Bg6Gc3baeNgNhKhKXX.jpg
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 13:33
    A to kapelusz

    Miły muchomor ku
    Powiedzieć mi musisz
    Gdzie kupiłeś taki
    Śliczny kapelusik?

    Moja wiewiórczko
    Chętnie ci odpowiem
    Ja go nie kupiłem
    Wyrósł mi na głowie

    Hanna Ożogowska
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 13:42
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/JGpQ6bZ0iFydU3Nc7X.jpg
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 13:52
    Grzybobranie

    Raz, dwa, trzy
    Tu borowik stoi
    Wyczyścimy, umyjemy
    I na obiad smacznie zjemy
    A tu kurka a tam gąska
    Będzie dobra z nich przekąska
    Idąc dalej w gęsty las
    Grzyby rosną aż po pas
    Wchodząc w brzózki i dębiny
    Kozak czerwienią się jak maliny
    Tu podgrzybek, tu prawdziwek
    Uzbieramy, ususzymy
    I na zimę zostawimy

    Joanna Kuciara
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 13:59
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/8LETztHVSk6eE9EBBX.jpg
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 14:20
    Nie mów przed nikim, że lepsze są borowiki
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 14:31
    Daj mi znak, jeśli uważasz że lepszy jest kozak
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 14:51
    - Dlaczego blondynki lubią zbierać smardze?
    - Bo mają takie same główki...puste
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 15:00
    Lepszy rydz niż nic
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 15:05
    Kto próżniaczy - grzybów nie wypatrzy
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 15:09
    Jak nie będziesz dbał to borówka nie będziesz miał
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 15:16
    Nawet wiosną na sośnie grzyby nie wyrosną
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 15:49
    Ciekawość to pierwszy stopień do...znalezienia grzyba
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 15:53
    Co rok to grzyb
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 15:58
    Darowanemu grzybowi nie zagląda się w korzeń
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 16:02
    Dzieci i grzyby głosu nie mają
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 16:19
    Grzyb kołem się toczy
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 16:24
    Grzyb z grzybem się nie zejdzie a grzybiarz z grzybiarzem zawsze
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 16:28
    Grzyby chodzą po ludziach
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 16:34
    Im dalej w las tym więcej grzybów
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 16:39
    Jaki las takie grzyby
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 16:44
    Komu w drogę temu grzyb
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 16:53
    Kto jada borowiki ten ma dobre wyniki
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 16:58
    Lepszy gołąbek w garści niż gołąb na dachu
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 17:20
    Natura ciągnie grzyba do lasu
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 17:24
    Nie samym grzybem człowiek żyje
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 17:33
    Obiecanki, cacanki a grzybiarzowi radość
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 17:46
    Przyszła ryba do grzyba
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 17:50
    Trafiła kosa na grzyba
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 17:59
    W domu otrutego nie mów o muchomorach
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 18:04
    Wilk syty i grzyb cały
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 18:08
    Wybiera się jak kania za morze
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 18:49
    Mysli są jak grzyby, najelepsze po deszczu
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 18:53
    O każdej porze roku i o każdej godzinie dnia i nocy odczuć możemy piękno, w coraz to innej nowej postaci. Jak dar przepyszny podany duszy naszej z coraz to innym ale zawsze życzliwym i przepięknym uśmiechem.
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 23:21
    borowik szatański (Boletus satanas)
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 23:25
    promieniak wilgociomierz (Astraeus hygrometricus)
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 23:30
    gwiazda wieloporowata. gwiazda wieloporowa (Myriostoma coliforme)
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 23:37
    gwiazdosz szorstki (Geastrum campestre)
  • zamknięty
    madohora 22.06.16, 23:41
    kolczakówka dołkowana (Hydnellum scrobiculatum)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 14:10
    kolczakówka wonna (Hydnellum suaveolens)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 14:15
    sarniak szorstki (Sarcodon scabrosus)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 14:19
    opieńka torfowiskowa (Armillaria ectypa)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 14:23
    berłóweczka rudawa (Tulostoma melanocyclum)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 14:35
    tzw. porojęzyk dębowy (Piptopurs quercinus)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 14:49
    soplówkowate (Hericiaceae)

    soplówka jeżowata (Hericium erinaceum)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 14:53
    szkieletnica wonna (Skeletocutis odora)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 15:45
    dzwonkówka Entoloma sphagnorum
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 15:49
    białokrowiak trójbarwny (Leucopaxillus compactus)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 15:57
    gwiazdoszowate (Geastraceae)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 16:22
    kruchaweczka Psathyrella maculata
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 16:26
    włosojęzyk szorstki (Trichoglossum hirsutum)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 16:39
    ozorkowate (Fistulinaceae)

    ozorek dębowy (Fistulina hepatica)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 16:45
    pniarkowate (Fomitopsidaceae)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 16:52
    buławka obcięta (Clavariadelphus truncatus)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 16:57
    skórnikowate (Stereaceae)

    tarczóweczka wielkozarodnikowa (Aleurocystidiellum subcruentatum)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 17:01
    smardz półwolny (Morchella gigas) ? chronione są okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 17:06
    szczeciniakowate (Hymenochaetaceae)

    błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 17:12
    wilgotnica włoska (Hygrocybe reidii)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 17:16
    wodnicha odymiona (Hygrophorus camarophyllus)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 17:23
    Gatunki dawniej chronione, od 2014 wyłączone z ochrony
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 17:27
    gąska wielka (Tricholoma colossus)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 17:41
    gwiazdosz prążkowany (Geastrum striatum)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 17:46
    pałeczka frędzelkowana (Tulostoma fimbriatum)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 19:49
    Gość do kelnera:
    - Panie starszy, czy zawsze pobiera pan pieniądze zaraz po podaniu posiłku?
    - Nie, tylko po podaniu grzybów
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 20:04
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/D3pBKxWAMJavNBiJzX.png
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 20:24
    Oburzony gość do kelnera:
    - Te grzyby, które jadłem u was przedwczoraj były trujące! Musiano mi przepłukiwać żołądek!
    Na to uradowany kelner:
    - Co pan mówi?! To znaczy, że wygrałem zakład z kierownikiem...
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 20:42
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/PKa3bIdzKw0CaNdOIX.jpg
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 21:04
    Podczas obiadu mąż mówi do żony:
    - Pyszne są te grzyby kochanie. Skąd miałaś przepis?
    - Z pewnej powieści kryminalnej...
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 21:59
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/srNbVQ389ZPbd02tbX.jpg
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 22:18
    KOTLETY MIELONE Z GRZYBAMI

    ? kg mieszanego, mielonego mięsa, 30 dag pieczarek, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 1 sucha kajzerka, pieprz, sól, masło, tarta bułka, olej do smażenia, woda lub mleko

    Bułkę zamaczamy w wodzie lub mleku. Po pewnym czasie odsączamy. Pieczarki i cebulę kroimy w bardzo drobniutką kostkę. Pieczarki, cebulę i ząbek czosnku przekładamy do garnka i dusimy na maśle. Możemy dodać trochę wody aby grzyby się nie przypaliły. Pieczarki dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Grzyby odsączamy z nadmiaru płynu (płyn zostawiamy do sosu). Odstawiamy aby grzyby wystygły. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody (mleka) bułkę. Wbijamy 1 jajko. Na koniec dodajemy odsączone pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy klopsiki. Każdy obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 22:24
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/7jWSGauybBP3bbw6aX.jpg
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 22:30
    Omlety - nas zbyt nie doceniane
    A dobre i na obiad i na śniadanie
    Tak niewiele im przecież trzeba
    A mogą zastąpić pajdę chleba
    Wystarczy mieć dwa jajka i trochę soli
    Po takim daniu brzuch cię nie zaboli
    A jak masz fantazję możesz nadziać wszystkim
    Groszkiem, grzybami i jarmużu listkiem
    Zjesz jednego - więcej ci nie trzeba
    Chociaż nie zawsze uchyli ci nieba
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 22:35
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/D3pBKxWAMJavNBiJzX.png
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 23:28
    borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) (Boletus edulis Bull ex Fr.)
  • zamknięty
    madohora 24.06.16, 23:33
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Leccinum_pseudoscabrum_a1_%282%29.JPG/240px-Leccinum_pseudoscabrum_a1_%282%29.JPG
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 00:25
    Maślak sitarz
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 00:30
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Suillus_luteus_2.jpg/240px-Suillus_luteus_2.jpg
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 00:34
    Piaskowiec modrzak
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 00:39
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Podgrzybek_zaj%C4%85czek_VIII_2005_2.jpg/240px-Podgrzybek_zaj%C4%85czek_VIII_2005_2.jpg
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 00:44
    Gąska zielonka
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 00:49
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Craterellus_cornucopioides_a1.JPG/240px-Craterellus_cornucopioides_a1.JPG
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 00:59
    Mleczaj smaczny
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 01:07
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/Armillaria_mellea_Linden.jpg/240px-Armillaria_mellea_Linden.jpg,
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 10:52
    Pieczarka dwuzarodnikowa
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 10:59
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/Agaricus_bitorquis_01.JPG/240px-Agaricus_bitorquis_01.JPG
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 11:06
    Płachetka zwyczajna
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 11:10
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Pleurotus_ostreatus_G3.jpg/240px-Pleurotus_ostreatus_G3.jpg
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 11:18
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Kuehneromyces_mutabilis_B1.1.jpg/240px-Kuehneromyces_mutabilis_B1.1.jpg
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 11:24
    Trufla zimowa
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 11:33
    Uszak bzowy
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 11:44
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/lBsgGLjzLi9ZcxWjKB.jpg
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 11:55
    Nie wiem co powiedzieć teraz
    Nie lubiłam gąsek zbierać
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 12:04
    Nie przyznawaj się przed nikim
    Że tu rosną borowiki
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 12:10
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/NNBLhrKLrPABT2D7tB.jpg
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 13:06
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Suillus_grevillei_cm01.jpg/250px-Suillus_grevillei_cm01.jpg
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 13:14
    Nie siadaj obok tego pieńka
    Tam rośnie - opieńka!
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 13:41
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Armillaria_mellea1.JPG/120px-Armillaria_mellea1.JPG
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 13:45
    KANIA - coś mnie tutaj do myślenia skłania
    Czym tak naprawdę jest taka kania
    Bo to i coś z ptaka i coś z grzyba
    I był jakiś ważny gość. Chyba?
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 13:57
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Espenrotkappe.jpg/250px-Espenrotkappe.jpg
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 14:09
    Koźlarz - wszak to nie jest żadna draka
    Trafić w lesie na Kozaka
    Gdy Kozaków jest kosz cały
    Obiad będzie doskonały
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 18:38
    RISOTTO Z GRZYBAMI

    cebula, 1
    torebka ryzu basmati,
    papryka zolta, 1
    40 dkg ziemniakow,
    20 dkg borowikow,
    2 plastry zoltego sera,
    przyprawy, Obrac ziemniaki i grzyby, posiekac w kostke. Cebule wraz z grzybami
    podsmazyc na patelni doprawiajac do smaku, dodac posiekana zolta papryke.
    Ziemniaki ugotowac i dodac do mieszanki. Ryz ugotowac i wymieszac z reszta
    skladnikow, na koniec dodac starty zolty ser
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 18:41
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Cantharellus_cibarius_20090717-02.jpg/240px-Cantharellus_cibarius_20090717-02.jpg
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 18:45
    KURKI SMAŻONE

    * 40 dag kurek
    * 3-4 łyżki masła
    * ewentualnie 1 duża cebula
    * ewentualnie 1 łyżka koperku

    Kurki możemy usmażyć z cebulą lub bez. Większe kroimy w kawałki. Na maśle
    szklimy pokrojoną w plasterki cebulę, a następnie na mocno rozgrzane (ale nie
    brązowe) masło wrzucamy grzyby i, mieszając od czasu do czasu, smażymy 8 - 10
    minut. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy na grzance z ciemnego chleba z
    masłem, posypane koperkiem.
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 18:54
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/Inocybe-erubescens024.jpg/250px-Inocybe-erubescens024.jpg
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 19:00
    GULASZ Z GRZYBÓW

    * Składniki dla 4 osób
    * 600 g grzybów (pieczarek, boczniaków, kurek, borowików)
    * 10 g suszonych borowików
    * 3 łyżki oleju lub oliwy hiszpańskiej
    * 40 g wędzonego boczku
    * warzywa: 1 cebula, 2 marchewki, seler naciowy
    * przyprawy: 1 łyżka Vegety, pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, tymianek,
    natka pietruszki, 3 ząbki czosnku
    * 100 ml śmietany i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    * ocet winny
    * 200 g ziemniaków

    Opis przygotowania
    Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w drobną
    kostkę, marchewkę w krążki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju lub
    oliwy hiszpańskiej obsmażyć boczek i cebulę, dodać marchewkę i dalej smażyć.
    Następnie dodać suszone borowiki i inne grzyby. Dokładnie obsmażyć, posypać
    Vegetą i dusić podlewając gorącą wodą. Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać
    liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu.
    Pod koniec gotowania gulasz popieprzyć. Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczaną
    rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz
    dodać odrobinę octu winnego. Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować
    pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulasz
  • zamknięty
    madohora 25.06.16, 19:03
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Entoloma_sinuatum_40542.jpg/220px-Entoloma_sinuatum_40542.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 19:58
    PIECZARKI PO CESARSKU

    1 kg małych pieczarek, 10 dag masła lub margaryny, 4 łyżki koniaku, sól i pieprz
    do smaku

    Pieczarki oczyścić, opłukać, włożyć do naczynia z masłem, dodać koniak i
    przyprawy, dusić ok. 10 minut, często mieszając, doprawić. Podawać zaraz po
    przygotowaniu.
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:03
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Borowik_szlachetny_%28Boletus_edulis%29.jpg/200px-Borowik_szlachetny_%28Boletus_edulis%29.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:08
    GRZYBY DUSZONE

    maślaki,kurki lub inne grzyby, 1 kg
    masło, 4 łyżki
    cebula, 2
    olej, 3 łyżki
    bułeczki, 4
    sól,
    pieprz,

    1. Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, odciąć trzony, dobrze opłukać pod bieżącą
    wodą. Większe kapelusze pokroić w paski, mniejsze grzybki zostawić w całości.
    2. Cebulę obrać, po-kroić w drobną kostkę. Wrzucić na gorący tłuszcz, lekko
    zesmażyć. Dodać pokrojone grzyby, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Dusić na
    małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, potem zdjąć pokrywkę, by grzyby lekko
    odparowały.
    3. Można je zagęścić 4 łyżkami śmietany wymieszanymi z 2 łyżkami mąki. Bułeczki
    przekroić, wydrążyć, napełnić duszonymi grzybami.
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:21
    http://th.interia.pl/10,oikuchnia,ac3f291f49434/497cb68ea8b5d_440.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:24
    LEŚNA LAZANIA

    PLATY LAZAGNE, 25 DAG
    MROZONY SZPINAK, 30 DAG
    grzyby, 35 DAG
    majeranek, 5-6 GALAZEK
    mleko, 800 ML
    zoltka, 3
    STARTY SER ZOLTY, 15 DAG
    maka, 5 DAG
    maslo, 8 DAG
    czosnek, 3 ZABKI
    sol,
    pieprz,
    oliwa,
    GALKA MUSZKATOLOWA, Grzyby oczyscic, pokroic w plastry. 2 zabki czosnku obrac,
    posiekac, podsmazyc 5 minut na oliwie wraz z grzybami. Doprawic sola i pieprzem
    , posypac majerankiem . W rondlu stopic polowe masla, wsypac make, podsmazyc
    chwile. Wlac mleko i gotowac, mieszajac caly czas, az beszamel zgestnieje.
    Przyprawic sola , pieprzem i galka muszkatolowa. Przestudzic, dodac starty ser
    oraz zoltka, wymieszac. Platy lazanii obgotowac kolejno w osolonym wrzatku z
    dwiema lyzkami oliwy. Odcedzic, przelac zimna woda, osaczyc. Szpinak rozmrozic,
    odlozyc kilka listkow. Pozostale liscie posolic, dodac odrobine masla oraz
    posiekany zabek czosnku. Forme posmarowac reszta masla. Ukladac kolejno
    warstwami: platy lazanii, beszamel , szpinak i grzyby. Zakonczyc warstwa
    beszamelu. Piec 25-30 minut w temperaturze 190 C . Udekorowac listkami szpinaku
    i plastrami grzybow.
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:27
    http://th.interia.pl/11,oikuchnia,a8c5816238410/47a9bbfce0840_440.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:40
    ROLADA Z FRANCUSKIEGO CIASTA Z PIECZARKAMI
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:44
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/bHqVLiddujabRU0iCX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:47
    Ciasto francuskie rozmrażamy - ja przygotowywałam je na obiad więc rozmrażałam je przez kilka godzin w nocy. Stolnicę podsypujemy mąką i ciasto leciutko rozwałkowujmy.
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:51
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/Np0fjh9koxdOCfXYEX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:56
    Ciasto posypujemy jeszcze raz tartym serem. Pieczemy 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 20:59
    Składniki na farsz (górę pizzy): 30 dag pieczarek, kiełbasa, żółty, twardy ser, optymalnie surowa papryka, oliwki, 1 cebula, masło, sól, pieprz ziołowy, papryka w proszku, zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki, trochę wody
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:02
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/nvCfcQswyUSs0ljpYX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:06
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/5BrlbvWNmbDhUDLBbX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:10
    Ciasto zasypujemy 2 - 3 łyżkami mąki. Robimy to tak aby mąka całkowicie przykryła drożdże i mleko.
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:14
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ajaA9t7oAnTRrILw4X.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:18
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/KAQ8K27TSha69wgkJX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:35
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/qn86RajLUi9r5RnzbX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:38
    Aby nam się pieczarki nie przypaliły podlewamy je niewielką ilością wody.
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:42
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/0CsNiKTXr9K0ozRfdX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:45
    Żółty ser - lepszy jest twardszy - trzemy na tarce o dużych oczkach
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:52
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ToaJKjFlHT5IuiTGEX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 21:55
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/RTG9MlRVgFO12hUdqX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 22:00
    Dodajemy resztę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za gęste dodajemy mleko
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 22:04
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/mVS7mY3aGRoBpWCfsX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 22:08
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/PKJQyNaISrKxafr5IX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 22:25
    Czerwoną papryką posypujemy wierzch ciasta
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 22:28
    Dodajemy zioła prowansalskie
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 22:32
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/uHcryXgqDCqZpI7FSX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 22:37
    Ciasto zostawiamy jeszcze na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Ciasto pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 180 C. Przed wyjęciem ciasto sprawdzamy patyczkiem.
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 22:41
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/GiwiVbelYKOmIFwanX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 22:47
    Pieczarki obieramy ze skórek, oddzielamy trzonki od kapeluszy, płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na jak najmniejszą kostkę (w zależności od wielkości babeczek, te są wyjątkowo małe)
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 23:31
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/0v2AD3ChQo5jKegCkX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 23:34
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/AllhDrG4MHibHiTMSX.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 23:38
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/Oj3EB9w6BbFRHSdjzB.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 23:42
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/7Eu1FPpq5I0AwlVgVB.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 23:46
    KRUCHE CIASTO

    30 dag mąki pszennej, odrobina dag cukru pudru, szczypta soli, 20 dag masła, 1 żółtko

    Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasta nie pieczemy bo będziemy je wykorzystywać do zrobienia sakiewek z nadzieniem z pieczarek. Przy robieniu kruchego ciasta musimy pamiętać o tym, że trzeba je bardzo szybko zagniatać i koniecznie przechowywać w chłodnym miejscu.
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 23:51
    Cebule kroimy w drobną kostkę
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 23:55
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/BC9MtR701TCF102qiB.jpg
  • zamknięty
    madohora 26.06.16, 23:58
    Rozwałkowane ciasto smarujemy rozmąconym surowym jajkiem.
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 00:02
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/QraugH80rcu6RpGa3B.jpg
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 00:18
    borowik brzozowy (Boletus betulicosa)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 15:48
    borowik omglony (Boletus pulverulentus)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 15:51
    borowik usiatkowany (Boletus reticulatus)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 15:56
    czasznica olbrzymia, jako purchawica olbrzymia (Langermannia gigantea)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 16:25
    gałęziak groniasty (Ramaria botrytis)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 16:31
    gołąbek błotny (Russula paludosa)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 16:35
    gołąbek kunowy (Russula mustelina)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 16:37
    gołąbek podpalany (Russula adusta)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 16:39
    gołąbek widlasty (Russula heterophyla)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 16:54
    goździeńczyk grzebieniasty (Clavaria cristata)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 16:55
    klejówka świerkowa, jako klejówka kleista (Gomphidius glutinosus)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 16:57
    koźlarz białawy (Leccinum holopus)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:00
    koźlarz sosnowy (Leccinum vulpinum)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:02
    kurzawka ołowiana (Bovista plumbea)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:04
    lejkówka lejkowata (Clitocybe gibba)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:05
    łuszczak zmienny (Kuehneromyces mutabilis)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:07
    maślak sitarz (Suillus bovinus)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:08
    maślanka łagodna (Hypholoma capnoides)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:10
    mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:11
    muchomor czerwieniejący, jako muchomor czerwonawy (Amanita rubescens)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:13
    muchomor twardawy (Amanita spissa)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:15
    piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:17
    pieczarka okazała (Agaricus augustus)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:19
    pieniążek maślany (Collybia butyracea)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:20
    piestrak jadalny (Choiromyces meandriformis)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:23
    przyczepka falista (Rhizina undulata)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:25
    purchawka workowata, jako czasznica workowata (Calvatia excipuliformis)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 19:56
    purchawka workowata, jako czasznica workowata (Calvatia excipuliformis)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 20:01
    smardzówka czeska (Ptychoverpa bohemica)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 20:03
    trufla letnia (Tuber aestivum)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 20:04
    uchówka ośla (Otidea onotica)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 20:06
    wodnicha brunatnobiała (Hygrophorus latitabundus)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 20:07
    zasłonak kleisty (Cortinarius mucosus)
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 20:09
    borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) (Boletus edulis Bull ex Fr.)
  • zamknięty
    madohora 01.09.08, 18:32
    Suszenie

    Grzyby o jędrnej konsystencji (podgrzybki, prawdziwki, smardze, opieńki) dają
    susz o pięknej barwie i silnym aromacie. Ususzone kozaki i kanie są zbyt ciemne,
    kurki – twarde. Grzyby w całości lub pokrojone w paski susz w piekarniku przy
    otwartych drzwiczkach lub nad kuchenką. Najlepiej nawleczone na sznurek i
    powieszone nad piecem węglowym. Przechowuj je w przewiewnym miejscu w
    papierowych torebkach.

    A potem….do jajecznicy, do żuru, do kapustki kiszonej

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 27.06.16, 17:22
    płomiennica zimowa, jako zimówka aksamitnotrzonowa (Flamullina velutipes)
  • zamknięty
    madohora 01.09.08, 18:32
    Marynowanie

    Duże kapelusze, a małe grzybki w całości około 15 minut we wrzącej osolonej
    wodzie, gdy po ich wrzuceniu woda ponownie zawrze, dodaj pieprz, ziele
    angielskie i goździki a na koniec nieco octu. Marynata powinna mieć moc 1- 3%.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 01.09.08, 18:32
    Solenie

    Solenie nadaje się do większości gatunków, niewątpliwie jednak najsmaczniejsze
    są solone rydze. Ugotowane (3-4 minut) w osolonym wrzątku z odrobiną octu,
    natychmiast schłodź, przepłukując zimną wodą. Układaj w kamiennym albo szklanym
    słoju, kolejne warstwy przesypując solą. Po kilu godzinach, kiedy grzyby
    wydzielą sok, można wypełnić naczynie kolejną warstwą grzybów. Grzyby muszą być
    pokryte warstwą soku.


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 01.09.08, 18:33
    Zapiekane Ragout grzybowe

    250 g pokrojonych prawdziwków uduś krótko na maśle. Pokrojone w drobną kostkę
    2 szalotki i ½ cukinii gotuj w 100 g białego wina aż zostanie 1/3 objętości.
    Połącz z grzybami i 2 żółtkami ubitymi na parze z 3 łyżkami bulionu. Przełóż do
    żaroodpornych foremek, skrop cytryną, posyp parmezanem, zapiekaj na złoto w
    piekarniku.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 01.09.08, 18:33
    Klopsiki w sosie borowikowym

    Składniki: 50 g mielonego mięsa, 1 bułka, 1 jajko, 1/8 l. mleka, 5 dag
    parmezanu, 6 dag mąki, 4 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól, pieprz,1 cebula,
    30 dag borowików, 1/8 l. śmietany, ½ l. rosołu

    Przygotować sos: Grzyby oczyścić i pokroić, cebulę obrać, posiekać, krótko
    zeszklić na łyżce oliwy. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu aż puszczą sok. Wlać
    rosół, przyprawić sola i pieprzem. Dusić 30 minut pod przykryciem na małym
    ogniu, często
    Mieszać, ewentualnie podlewać wodą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przełożyć
    do mięsa. Dodać jajko oraz starty parmezan. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy
    uformować klopsiki.
    Połowę mąki wsypać na talerzyk, panierować w niej klopsiki. Smażyć kilka minut
    na pozostałej oliwie. Przełożyć do grzybów, gotować około 15 minut. Śmietanę
    wymieszać pozostałą mąką, zagęścić, zagotować, dodać zioła. Podawać.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 01.09.08, 18:33
    Potrawka z podgrzybkami

    Składniki: 50 dag podgrzybków, 1 marchewka, 2 cebule, 4 gałązki tymianku, 40 dag
    piersi z kurczaka, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 dag mąki, 200 ml białego wina,
    15 dag śmietany kremówki, 2 łyżeczki rosołu instant.

    Grzyby oczyścić. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać.
    Tymianek opłukać, posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, Rozgrzać 2
    łyżkę oleju, smażyć grzyby 3- 4 minuty na średnim ogniu, nie przerywając
    mieszania. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z patelni.
    Rozgrzać 1 łyżkę oleju, smażyć na nim mięso 4 minuty ze wszystkich stron.
    Przyprawiać solą i pieprzem, Dodać cebulę i marchewkę, smażyć kolejne 3 minuty.
    Całość oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Podlać winem, ¼ litra wody i śmietaną,
    zagotować. Wsypać rosół instant, wrzucić tymianek, gotować 5 minut. Włożyć
    podsmażone grzyby, podgrzać. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać np. z bagietką.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 01.09.08, 18:34
    Kulebiak grzybowy

    Składniki: 3 szklanki mąki, 2 łyżki śmietany, 2 jajka, 5 łyżek margaryny, ½
    łyżki cukru, sól, pieprz, 80 dag kurek, 20 dag borowików, 6 łyżek tartej bułki,
    4 łyżki oleju, 2 cebule, sól, pieprz

    Grzyby oczyścić, borowiki pokroić w plasterki, kurki ewentualnie na połówki.
    Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać
    grzyby, całość przyprawić solą i pieprzem. Dusić 25 minut pod przykryciem.
    Odstawić do wystygnięcia. Do grzybów wsypać tartą bułkę, dodać jajko i dokładnie
    wymieszać. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać, dodać margarynę, drugie jajko,
    śmietanę, cukier, sól i pieprz i zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić.
    Następnie rozwałkować, posmarować farszem grzybowym. Uformować podłużny kształt.
    Piec 30 minut w temperaturze 180 C

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 01.09.08, 18:35
    Kurki w śmietanie

    40 dag kurek, ¼ l. śmietany (32%), 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1 cebula, 2
    łyżki mąki, sól, pieprz, gałązki świeżych ziół do dekoracji

    Kurki oczyścić, większe grzyby pokroić na połówki, dokładnie umyć, osuszyć.
    Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Mocno rozgrzać olej i masło, włożyć cebulkę,
    zeszklić kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Dodać kurki.
    Całość podlać kilkoma łyżkami wody, dusić 20 minut ma małym ogniu pod
    przykryciem. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pod koniec duszenia
    dodać śmietanę. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać kilka łyżek
    gorącego sosu, następnie połączyć z pozostałym sosem. Zagotować nie przerywając
    mieszania. Udekorować

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    ewa9717 01.09.08, 19:12
    Właśnie jem świeżo uduszone ze smietaną, mniam!
    A suszarka pracuje na pełnych obrotach wink))
  • zamknięty
    madohora 02.09.08, 10:23
    Uważaj na nas,bo ci się wprosimy. Nie chodzi nawet o gości, tylko o to że nic
    dla Ciebie nie zostanie. Mniam, mniam smile
    Ja w niedzielę miałam jajeczniczkę ze świeżymi grzybkami.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 12.05.14, 14:53

    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • zamknięty
    madohora 16.05.14, 11:40
    Suszenie grzybów

    Dobrze ususzone i prawidłowo przechowywane grzyby są wysoko cenione w przyrządzaniu potraw. Grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć, tylko starannie oczyścić. Najlepsze rezultaty otrzymuje się przez suszenie grzybów na sitach w silnych promieniach słonecznych. Suszenie grzybów należy zakończyć, gdy są one elastyczne lecz przy rozcieraniu palcami nie wydziela się sok. Suche grzyby najlepiej jest przechowywać w blaszanych puszkach. Grzyby przechowywane w spiżarniach w papierowych torbach wietrzeją czyli tracą swoje najcenniejsze związki aromatyczno - smakowe. Ponadto grzyby suszone łatwo chłoną wilgoć z powietrza i mogą stać się dobrym podłożem do rozwoju bakterii powodujących ich zepsucie.
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
  • zamknięty
    madohora 16.05.14, 15:04
    ROLADA Z NADZIENIEM GRZYBOWYM

    800 g wołowiny, 6 plastrów bekonu, 30 g suszonych grzybów, bułka kajzerka, 2 jajka, 1/8 l mleka, 2 łyżki masła, 4 łyżki wytrawnego wina, sól, pieprz, tymianek

    Mięso zbić tłuczkiem, uformować prostokątny płat. Posolić, oprószyć pieprzem i wstawić do lodówki. Grzyby namoczyć w 1/2 szklanki letniej wody. Po godzinie osączyć i drobno posiekać. Połowę masła rozgrzać. Podsmażyć na nim grzyby. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, połączyć z grzybami, wbić jajka i wyrobić na pulchną masę. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na mięsie rozłożyć bekon, rozsmarować nadzienie, zwinąć i związać nicią. Resztę masła rozgrzać, zrumienić na nim roladę. Następnie zalać winem i wodą, w której moczyły się grzyby. Dusić około godziny. Roladę podawać pokrojoną w cienkie plastry.
    --
    MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka