Dodaj do ulubionych

Świąteczne przepisy kulinarne

12.12.08, 14:59
zamknięty
ŚWIĄTECZNY BARSZCZ Z USZKAMI

[U] Składniki: [u]
BARSZCZ - 65 dag buraków, 2 dag suszonych borowików, pęczek włoszczyzny,
cebula, 1 ł bulionu, listek laurowy, 10 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela
angielskiego

USZKA – 2 dag suszonych borowików, żółtko, 15 dag mąki, cebula. Łyżka masła,
jajko, łyżeczka tartej bułki

Przygotować zupę – grzyby namoczyć w ½ szklanki ciepłej wody. Buraki pokroić w
plastry, włoszczyznę na kawałki, cebulę w słupki. Zalać bulionem, dodać grzyby
razem z wodą oraz przyprawy. Gotować 20 minut, przyprawić do smaku.
Zrobić uszka: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Zagnieść ciasto z mąki, jajka,
3 łyżek zimnej wody i szczypty soli. Posiekać grzyby i cebulę, usmażyć na
maśle, dodać tartą bułkę i żółtko, przyprawić. Ciasto rozwałkować, powycinać
kwadraty (4 cm). Pośrodku każdego ułożyć porcję farszu, złożyć w trójkąt i
skleić. Docisnąć do siebie rogi trójkątów, formując uszka. Gotować około 10
minut, osączyć. Podawać do barszczu.

--
Madohora
--
Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 12.12.08, 15:01
      zamknięty
      ZUPA GRZYBOWA

      Składniki: 2 cebule, 3-4 łyżki masła, pączek włoszczyzny, 2 listki laurowe, łyżeczka ziarenek pieprzu, 3 dag suszonych borowików, 2 łyzki mąki, 30 dag porów, 10 dag pieczarek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 ml śmietany, 1 szklanka czerwonego wina, 50 dag marchewek

      Cebule oraz włoszczyznę obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i listki laurowe. Wlać litr wody i czerwone wino, dusić około 20 minut. Wywar przecedzić. Borowiki namoczyć. Pieczarki pokroić na połówki, marchewki i pory w paseczki. Usmażyć na pozostałym maśle, dodać sól i pieprz. Wlać szklankę wody, gotować 10 minut. Połączyć z wywarem jarzynowym. Zagnieść mąkę rozprowadzoną śmietaną, przyprawić do smaku.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 23.12.08, 13:52
        zamknięty
        [color=green] SEROWA ROLADKA [color]

        Składniki: ½ kg żółtego sera, 10 dag szynki, 3 jajka, 30 dag
        pieczarek, 3 łyżki posiekanej natki, 4 łyżki majonezu, łyżka masła, sól, pieprz,
        papryka

        Pieczarki oczyścić pokroić w małą kostkę, podsmażyć na maśle. Jajka ugotować na
        twardo, pokroić w kostkę razem z szynką. Połączyć z pieczarkami, natką,
        majonezem, przyprawić. Ser w całości włożyć na 20 minut do gorącej wody.
        Osączyć, jeszcze ciepły placek cienko rozwałkować. Roladę owinąć folią
        aluminiową, włożyć na 2 godziny do lodówki.

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 06.01.09, 17:20
        zamknięty
        SZASZŁYKI DROBIOWE

        50 dag piersi z kurczaka, 1 puszka brzoskwiń, 1 puszka ananasów, 2 papryczki
        chili, 2 gałązki kolendry, 3 łyżki miodu, sól, 1 dymka, 200 ml ketchupu, trochę
        curry, po 2 łyżki oleju i sosu chili

        Mięso umyć, osuszyć, włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Brzoskwinie zmiksować w
        zalewie, ananasy osączyć, pokroić w kostkę, wrzucić do brzoskwiniowego piure.
        Papryczki chili pokroić w kosteczkę. Listki kolendry oderwać od gałązek, drobno
        posiekać, przemieszać z chili, miodem i szczyptą soli. Całość połączyć z
        owocowym piure. Sos przełożyć do miseczki. Dymkę oczyścić, opłukać, pokroić w
        krążki, wymieszać z ketchupem, przyprawić curry, wymieszać. Sos przełożyć do
        drugiej miseczki. Mięso wyjąć z zamrażalnika, pokroić wzdłuż na 24 cieniutkie
        paseczki, nadziać je na drewniane szpadki do szaszłyków. Mocno rozgrzać olej,
        smazyć na nim szaszłyki 2 minuty ze wszystkich stron, posolić, posmarować sosem
        chili. Podawać z sosami.

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 26.01.09, 15:41
        zamknięty
        SZASZŁYKI Z INDYKIEM

        Składniki: 1 średnia cebula, 4 łyżki oleju, 2 łyżka curry, 4
        kiwi, 2 łyżka konfitury morelowej, 1 słoik marynowanej czerwonej papryki, 80 dag
        piersi z indyka, 10 dag chudego wędzonego boczku, 25 dag ryżu basmati, sól, pieprz.

        Cebulę obrać, posiekać, rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę. Posypać
        curry, krótko zasmażyć, wystudzić, Kiwi obrać, trzy owoce zmiksować z konfiturą
        morelową. Dodać cebulę z curry, dokładnie wymieszać. Pierś z indyka umyć,
        osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Na osiem drewnianych szpilek do szaszłyków
        nadziewać na przemian kostkę mięsa, kawałek boczku i papryki, Ryż opłukać,
        osączyć. Zagotować w garnku ½ litra lekko osolonej wody, gotować w niej ryż 15
        minut na małym ogniu. Na dużej patelni rozgrzać pozostały olej, smażyć na nim
        szaszłyki 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Pozostały owoc kiwi obrać,
        połowę pokroić w kostkę, połowę w plasterki. Kostki kiwi wrzucić do sosu,
        plasterkami udekorować gotowe danie.

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 09.02.09, 15:16
        zamknięty
        SERNIK BRZOSKWINIOWY

        Ciasto: 3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżki proszku do pieczenia,
        kostka margaryny

        Masa serowa: 1 kg twarogu, 2 jajka, ¾ szklanki cukru, duży budyń śmietankowy, ½
        kostki margaryny, puszka brzoskwiń

        Masa bezowa: 5 białek, torebka kisielu cytrynowego, szklanka cukru

        Ciasto: Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 2
        porcje. Jedną włożyć do lodówki, drugą rozwałkować, wylepić nim spód blachy.
        Piec 10 minut w temperaturze 180 C.
        Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając wbijać po jednym jajku,
        dodawać na przemian proszek, budyń i ser. Gładką masę rozsmarować na
        podpieczonym cieście. Brzoskwinie osączyć, pokroić w kostkę. Równomiernie
        rozłożyć na masie serowej. Piec 70 minut w temperaturze 190 C.
        Masa bezowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier a na końcu
        kisiel. Pianę rozsmarować na brzoskwiniach, Bezpośrednio na nią zetrzeć ciasto
        lodówki. Piec jeszcze 30 minut w temperaturze 160 C.

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 09.02.09, 15:24
        zamknięty
        SAŁATKA FASOLOWA

        1 puszka czerwonej fasoli, 1 słoik marynowanych pieczarek, 15 dag szynki
        konserwowej, ½ słoika korniszonów, 4 łyżki oleju, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz,
        1/2 pęczka natki pietruszki

        Czerwoną fasolę przełożyć na sitko, krótko opłukać pod bieżącą wodą, dobrze
        osączyć. Pieczarki osączyć, pokroić w plasterki, szynkę w słupki. Czosnek obrać,
        przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z odrobiną soli. Natkę pietruszki opłukać,
        osuszyć listki, oderwać od gałązek, połowę posiekać, resztę odłożyć do
        dekoracji. Czerwoną fasolę przemieszać z pokrojonymi pieczarkami, szynką i
        korniszonami. Dodać czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Całość przyprawić do
        smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić olejem. Wszystkie składniki
        ostrożnie przemieszać. Wstawić na około 15 minut do lodówki. Gotową sałatkę
        przełożyć do miseczek. Danie udekorować listkami natki pietruszki. Podawać
        bezpośrednio po przyrządzeniu ze świeżym białym pieczywem.

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 18.03.15, 14:10
        zamknięty
        KARP PO STAROPOLSKU

        1 kg karpia, 10 dkg rodzynków, 10 dkg migdałów, 10 dkg mąki, 10 dkg cebuli, 1 dkg
        masła, 100 g czerwonego wina, sól, cukier, kostka rosołu z drobiu

        Karpia oczyścić, umyć i osolić. Pergamin posmarować tłuszczem, położyć na brytfance, ułożyć karpia w całości, polać masłem. Wstawić na 15 min. do gorącego piekarnika, W tym czasie umyć rodzynki, migdały sparzyć i obrać ze skórki, posiekać, Cebulę obrać, pokrajać w kostkę i wszystko razem podsmażyć na maśle, dodać łyżkę mąki i podrumienić, Podlać rosołem z kostki rozpuszczonej w wodzie (2 szklanki), Karpia wyjąć z pergaminu i położyć na półmisku, Polać gorącym, gęstym sosem i podać. Krajać na półmisku. Udekorować nacią pietruszki
        i plasterkami cytryny.
        --
        MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 18.03.15, 14:12
        zamknięty
        KARP Z PIECZARKAMI

        1 kg karpia, 2 średnie cebule, 10 dkg pieczarek, 5 dkg masła, sól, pieprz

        Rybę oczyścić, posolić i posypać pieprzem. Pieczarki opłukać i drobno posiekać, Cebulę
        również drobno pokroić. Brytfankę wysmarować tłuszczem, ułożyć rybę, posypać pieczarkami i cebulą, skropić częścią roztopionego masła. Piec w piekarniku ok. 30 min. W trakcie
        pieczenia dodawać pozostałe masło.
        --
        MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 12.12.08, 15:02
      zamknięty
      PIKANTAN ZUPA RYBNA

      Składniki: 1 duży sprawiony karp, 3 średnie cebule, 2 zielone papryki, 2 pomidory, sól, słodka papryka w proszku, łyżka koncentratu pomidorowego

      Karpia dokładnie oczyścić i opłukać, odciąć głowę i ogon (odłożyć go do sporządzenia wywaru rybnego). Ostrym nożem skroić filety, ości również pozostawić do wywaru. Filety pokroić na duże kawałki. Cebule obrać z łupinek, pokroić w cienkie krążki. Paprykę oczyścić, usunąć gniazda nasienne, strąki opłukać, pokroić w dość grubą kostkę. Ości, ogon i głowę ryby przełożyć do dużego garnka, dodać pokrojoną cebulę, paprykę i pomidory, wlać 5 szklanek wody. Zupę lekko osolić, gotować na małym ogniu około 30 minut. Wywar przecedzić przez gęste sito, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Przyprawić na pikantnie solą i słodką papryką. Wrzucić odfiletowane kawałki karpia, gotować do miękkości (około 15 minut). Podawać z chlebem.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 12.12.08, 15:03
      zamknięty
      ZUPA Z CZARNEJ FASOLI

      Filiżankę czarnej fasoli namoczyć przez noc w zimnej wodzie, wody musi być tyle
      aby przykrywała ziarenka fasoli. Następnego dnia ugotować fasolę w tej samej
      wodzie aż fasolka będzie miękka, dodać sól, przyprawy, kostkę bulionową.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 12.12.08, 15:03
      zamknięty
      PIEROGI Z GRZYBAMI I ORZECHAMI

      Składniki: 40 dag maki, jajko, 2 łyżki oleju,
      Na farsz: 10 dag suszonych grzybów, 10 dag pieczarek, 10 dag drobno posiekanych orzechów, mała cebula, jajko, 2 łyżki bułki tartej, masło, tymianek, sól, pieprz

      Umyte grzyby zalać wodą tak, aby były ledwie przykryte, odstawić na noc. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjąć, osączyć, posiekać. Cebul posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone pieczarki oraz suszone grzyby. Dusić razem na małym ogniu 10 minut, ostudzić. Na drugiej suchej patelni zrumienić posiekane orzechy, ostudzić, wymieszać z grzybami. Dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Farsz starannie wymieszać. Mąkę, jajko, olej i szczyptę soli wymieszać, wyrobić ciasto, dolewając około pół szklanki wody. Ciasto przykryć, odstawić na 30 minut. Rozwałkować ciasto na cienki placek. Szklanką wyciąć krążki. Na środki każdego ułożyć łyżeczkę farszu. Zlepić brzegi, formując pierogi. Gotować partiami w lekko osolonym wrzątku aż wypłyną. Podawać odsmażone na maśle.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 12.12.08, 15:04
      zamknięty
      ŚLEDZIE POD KOLOROWĄ PIERZYNKĄ

      Składniki: 50 dag matiasów w korzennej zalewie, 2 ziemniaki, 2 buraki, 2
      marchewki, cebula, kwaśne jabłko, 4 jajka, ½ słoika gęstego majonezu, ½ puszki
      groszku, 1 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól

      Ziemniaki, buraki i marchewki wyszorować, włożyć do osolonego wrzątku i ugotować
      do miękkości, ostudzić, obrać. Jajka ugot9ować na twardo. Marchewki zetrzeć na
      tarce o dużych oczkach, Buraki i ziemniaki pokroić w kostkę. Obraną cebulę i
      jabłko drobno posiekać. Warzywa i jabłko skropić sokiem z cytryny oraz oliwą,
      lekko posolić. Jajko obrać, wyjąć żółtka. Oddzielnie posiekać białka, a
      oddzielnie żółtka. Śledzie opłukać z zalewy, pokroić na małe kawałki, ułożyć na
      półmisku. Na nich warstwami ułożyć cebulę z jabłkiem, ziemniaki, buraki i
      osączony z zalewy groszek. Posypać posiekanym białkiem i przykryć majonezem.
      Wierzch sałatki posypać posiekanym żółtkiem.


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 12.12.08, 15:05
      zamknięty
      ROLMOPSY W SOSIE ŚLIWKOWYM

      Składniki: 50 dag matiasów w sosie własnym, 25 dag węgierek, cebula, 5
      dag suszonych moreli, 5 dag suszonych jabłek, 5 dag posiekanych drobno migdałów,
      sok i skórka otarta z cytryny, ½ szklanki białego wytrawnego wina, ½ szklanki
      oliwy, kilka gałązek natki, łyżka miodu, 2 goździki, szczypta cynamonu, mielony
      czarny pieprz

      Suszone morele i jabłka umyć, zalać winem tak aby były ledwo przykryte. Odstawić
      do napęcznienia, potem osączyć, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać,
      zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pokrojone na kawałki śliwki, rozkruszone goździki
      oraz szczyptę cynamonu i czarnego pieprzu, Wlać wino pozostałe z moczenia
      suszonych owoców. Dusić pod przykryciem aż śliwki się rozgotują. Zmiksować lub
      przetrzeć przez sitko, utrzeć z miodem, migdałami, sokiem i skórką z cytryny
      oraz pozostałą oliwą. Filety śledziowe przekroić wzdłuż. Na każdym położyć po
      kilka paseczków moreli i jabłka. Zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczkami, ułożyć na
      głębokim półmisku. Polać sosem śliwkowym, przykryć folią i odstawić do lodówki
      na kilka godzin. Przed podaniem udekorować listkami natki.


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 12.12.08, 15:06
      zamknięty
      SAŁATKA Z PORA I ORZECHÓW

      Składniki: por, po 10 dag orzechów włoskich i laskowych, 3 łyżki płatkó1)
      migdałowych, 4 jajka, 10 dag ementalera, 6 łyżek majonezu, sok z cytryny, sól,
      pieprz, natka do dekoracji

      Orzechy grubo posiekać, następnie prażyć na suchej patelni aż będą rumiane.
      Zdjąć z patelni, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać. Por oczyścić z
      zewnętrznych liści, obciąć korzonki oraz przyciąć ciemnozielone końce liści.
      Przekroić wzdłuż, i wypłukać dokładnie z resztek piasku. Osączyć, pokroić w
      cienkie talarki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z orzechami. Dodać
      ementaler pokrojony w małe słupki. Jajka pokroić w kostkę, dodać do sałatki,
      doprawić całość solą oraz pieprzem do smaku. Polać majonezem, delikatnie
      wymieszać. Przed podaniem posypać sałatkę uprażonymi na złoto płatkami
      migdałowymi i udekorować natką.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 12.12.08, 15:07
      zamknięty
      KROKIETY Z GROCHEM

      Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, szklanka grochu
      żółtego w połówkach, cebula, 5-cm kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku, jajko, 4
      łyżki tartej bułki, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyzki masła, kostka bulionowa,
      sól, pieprz, żółtko, 2 łyżki śmietany, łyżka maku

      Groch opłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać kostkę bulionową. Gotować na małym
      ogniu 15 minut aż groch wchłonie cały płyn. Odstawić. Cebulę obrać, posiekać,
      podsmażyć na złoto na maśle. Imbir obrać, zetrzeć na tarce. Do ostudzonego
      grochu dodać podsmażoną cebulę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek,
      posiekaną natkę i jajko. Dosypać tyle bułki tartej aby powstała dość zwięzła i
      dająca się formować masa. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masę wyrobić i
      uformować z niej podłużne krokiety. Rozmrożone ciasto francuskie rozwinąć, lekko
      rozwałkować, pokroić na prostokąty i zawinąć w nie masę grochową. Ułożyć
      krokiety na wyłożonej pergaminem blasze. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze
      śmietaną i posypać makiem. Wstawić krokiety do piekarnika nagrzanego do 200
      stopni i piec na rumiano przez 25-30 minut. Podawać na gorąco do czerwonego
      barszczu.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:37
      zamknięty
      BARSZCZ Z USZKAMI

      Składniki ½ kg buraków, włoszczyzna, cebula, 2 ząbki czosnku, liść
      laurowy, ziarenka pieprzu, 2 łyżki koncentratu buraczanego.
      Uszka: Szklanka mąki, sól, pieprz, 3 dag ugotowanych szuszonych grzybów,
      cebula, łyżka posiekanej natki, jajko, łyżka oleju

      Włoszczyznę oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Warzywa i
      przyprawy zalać 1,5 litra wody, ugotować wywar. Dodać starte buraki, gotować 30
      minut. Przecedzić, dodać koncentrat buraczany, przyprawić.
      Uszka: Mąkę zagnieść ze szczyptą soli i taką ilością wody by powstało gładkie,
      elastyczne ciasto. Grzyby posiekać. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju,
      wymieszać z grzybami, natką i jajkiem, wymieszać, przyprawić. Ciasto
      rozwałkować, wyciąć kwadraciki. Na każdym ułożyć nadzienie, uformować uszka,
      zlepić. Ugotować. Podać do barszczu.



      Wiem, że ten przepis się powtarza ale...ile czasopism, tyle przepisów. Może
      weźmiemy go w zagadkach. Wskaż iloma szczegółami różnią się te dwa przepisysmile
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:38
      zamknięty
      ŚLEDZIE Z POMARAŃCZĄ

      Składniki: 60 dag solonych filetów śledziowych, ¾ szklanki mleka,
      pomarańcza, cebula, duże winne jabłko, duży kiszony ogórek, 3-4 łyżki majonezu,
      łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz

      Filety śledziowe zalać mlekiem, odstawić na 2-3 godziny. Osączyć, osuszyć. Każdy
      przekroić wzdłuż na pół. Pomarańczę obrać ze skórki i białych błonek, pokroić na
      małe kawałki. Jabłko obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę,
      skropić sokiem z cytryny. Ogórek pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z resztką
      soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i cukrem. Dodać pokrojone owoce i
      warzywa, wymieszać. Paski śledzi zwijać, formując rożki – spiąć wykałaczką, by
      się nie rozpadły. Rożki napełnić farszem owocowo – warzywnym. Wstawić na 2-3
      godziny do lodówki. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować
      cząstkami pomarańczy i świeżymi ziołami.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:39
      zamknięty
      FASZEROWANY KARP W GALARECIE

      Składniki” 6 dzwonek karpia, bułka, ½ kg filetów z karpia, 2 łyżki
      masła, cebula, 5 dag rodzynek, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2
      żółtka, 2 białka, 4 łyżeczki żelatyny, litr bulionu, cytryna, sól, przyprawa do
      ryb, pieprz

      Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Kajzerkę namoczyć, odcisnąć. Filety z
      karpia zemleć z cebulą i kajzerką. Do masy dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i
      żółtka. Dokładnie wyrobić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Lnianą
      ściereczkę posmarować masłem. Na środku ułożyć masę rybną, formując gruby wałek,
      ścisło owinąć ściereczką. Zawiązać końce. Rulon włożyć do rondla z wrzącą wodą
      lub bulionem, gotować 30 minut. Rulon wyjąć, ostudzić. Farsz odwinąć ze
      ściereczki, pokroić na 6 plastrów. Sprawione dzwonka karpia umyć, włożyć do
      rondla. Wlać bulion, oprószyć przyprawą do ryb, ugotować (ok. 20 minut) Dzwonka
      wyjąć, wywar przecedzić. Żelatyną namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do
      przecedzonego wywaru dodać białko, zakwasić sokiem z cytryny. Cały czas
      mieszając zagotować na małym ogniu. Dodać namoczoną żelatynę, gotować 2-3
      minuty. Przecedzić przez sitko, schłodzić. Dzwonka ryby ułożyć na półmisku jedno
      za drugim. W środek każdego kawałka włożyć plaster farszu, schłodzić. Dzwonka
      udekorować koperkiem i cząstkami cytryny lub pomarańczy, równomiernie zalać
      tężejącym wywarem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:40
      zamknięty
      RYBA Z MASEŁKIEM

      Składniki: 1,5 kg karpia, szklanka bułki tartej, 2 jajka, olej, 3
      łyżki mąki, cytryna, Masełko: 5 dag masła, 2 ząbki czosnku, po 3 łyżki
      koperku, szczypiorku i natki, 2 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz.

      Karpia oczyścić, sprawić starannie umyć, osuszyć. Pokroić na dzwonka, oprószyć
      solą. Cytrynę sparzyć, przekroić na pół, wycisnąć bezpośrednio na rybę. Jajka
      roztrzepać, bułkę wsypać na talerzyk. Każde dzwonko karpia oprószyć mąką,
      zanurzyć w jajku i tartej bułce. Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej
      (najlepiej z dodatkiem łyżki masła). Porcjami wkładać dzwonka, usmażyć na złoto
      z obu stron. Ryby przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do ciepłego
      piekarnika, by ryby doszły i nie ostygły.
      Masełko: Zioła umyć, osuszyć, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Masło utrzeć,
      wymieszać z serem i ziołami i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Masło mocno
      schłodzić, Foremkami wycisnąć z niego kółka. Gotowe dzwonka karpia przełożyć na
      półmisek, na każdym umieścić porcje masełka. Udekorować koperkiem i cytryną.


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:41
      zamknięty
      KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

      Składniki: 30 dag ciasta francuskiego, 50 dag kiszonej kapusty,
      po 2 listki laurowe i goździki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, skórka
      z cytryny, 5 dag suszonych grzybów, 3 jajka, 2 cebule, 2 łyżki orzechów
      włoskich, olej, sól, pieprz, mielony jałowiec

      Grzyby zalać ½ litra wody, odstawić na noc. Ugotować, odcedzić, pokroić w
      paseczki. (wywar zachować). Kapustę posiekać, zalać wywarem z grzybów, dodać
      przyprawy skórkę z cytryny, gotować 30 minut. Ugotować na twardo 2 jajka,
      posiekać. Orzechy posiekać, cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać grzyby,
      podsmażyć. Kapustę zdjąć z ognia, wyjąć listki laurowe, dodać grzyby, wymieszać.
      Przyprawić jałowcem, solą i pieprzem, całość odparować, ostudzić. Dodać orzechy
      i jajka, wymieszać. Ciasto rozmrozić. Na środku ułożyć farsz, brzegi zawinąć,
      skleić. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, zrobić kilka dziurek, by farsz
      mógł parować. Kulebiak ułożyć w formie, piec 30 minut w temp. 220 C


      Na Śląsku chyba raczej nie robi się kulebiaków, ale miałam koleżankę u której w
      domu musiał być obowiązkowo kulebiak i pielimienie (małe pierożki przypominające
      nasze uszka)
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:42
      zamknięty
      KOMPOT

      Składniki: po 30 dag suszonych fig, śliwek i jabłek, 2-3 łyżki
      miodu, skórka i sok z cytryny, szczypta cynamonu, kilka goździków

      Owoce opłukać, włożyć do osobnych rondelków, zalać przegotowaną wodą tak, by je
      przykryła. Odstawić na 3 godziny. Do śliwek dodać łyżkę miodu i cynamonu,
      gotować 10 minut. Do fig dodać sok i skórkę z cytryny, gotować 25 minut. Do
      jabłek doadać resztę miodu i goździki, gotować 10 minut, Wywary połączyć, schłodzić.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:43
      zamknięty
      ZUPA GRZYBOWA

      Składniki: 2 litry bulionu jarzynowego, 2 marchewki, kawałek
      selera korzeniowego, cebula, 70 dag mieszanych grzybów, szklanka śmietany, 2-3
      łyżki mąki, 3 łyżki masła, sól, pieprz, groszek ptysiowy

      Cebulę obrać, posiekać. Marchewki i seler obrać, umyć, drobno pokroić, Grzyby
      oczyścić, umyć, osuszyć. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę drobno pokroić.
      Rozgrzać w garnku masło, zeszklić cebulę. Dodać pozostałe warzywa i grzyby,
      przesmażyć. Wlać wywar, oprószyć solą i pieprzem, gotować, aż warzywa zmiękną
      (około 20 minut). Zupę zmiksować i zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać
      do kremu, przyprawić solą i pieprzem. Podgrzać. Podawać z groszkiem ptysiowym.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:44
      zamknięty
      TYBNA TERRINA

      Składniki: 1 kg filetów z pstrąga, 25 dag łososia, 10 dag fasolki
      szparagowej, 100 ml śmietany, jajko, sok i skórka z cytryny, marchewka, cukinia,
      Sos: po szklance bulionu i śmietany, 125 ml wina musującego, sól, pieprz

      Łososia wyfiletować, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą, skropić sokiem i
      posypać skórką z cytryny. Pstrąga pokroić na kawałki włożyć na 10 minut do
      zamrażarki. Fasolkę gotować 4 minuty, osączyć. Marchewkę o cukinię umyć, pokroić
      w cienkie plastry, sparzyć. Pstrąga zmiksować z zimną śmietaną. Formę keksową
      wyłożyć folią, paskami cukinii i marchewki. Ułożyć 1/3 musu z pstrąga, połowę
      łososia i fasolki, 1/3 musu z pstrąga, resztę łososia i fasolki, przykryć
      resztką musu, nakryć folią. Piec 50 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 180 C.
      Sos: Bulion i śmietanę odparować do 1/3 objętości. Wlać wino, wymieszać,
      przyprawić. Podawać z terriną.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:45
      zamknięty
      SAŁATKA Z KURCZAKIEM

      Składniki: ½ kg wędzonego kurczaka, puszka ananasa, puszka
      kukurydzy, strąk czerwonej papryki, pęczek natki, kilka listków sałaty, łyżeczka
      curry, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki mleka, sól, pieprz

      Kurczaka pokroić w małą kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ananas osączyć z
      zalewy, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w
      kostkę. Kilka gałązek natki odłożyć. Resztę posiekać. Mleko wymieszać z curry.
      Dodać majonez, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki
      sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać. Udekorować odłożoną natką i
      listkami sałaty.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:45
      zamknięty
      SEROWE ROGALIKI

      Składniki: Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 4 żółtka,
      łyżka śmietany, 3 dag bryndzy lub twarogu, szczypta soli, po łyżce posiekanego
      tymianku i majeranku, sól, pieprz, rozmaryn do dekoracji

      Ciasto rozmrozić, pokroić na trójkąty. 2 żółtka utrzeć ze śmietaną i posiekanymi
      ziołami, dodać pokruszony ser, wymieszać, przyprawić. Farsz ułożyć na każdym
      trójkącie, zwinąć rogaliki. Pozostałe żółtka roztrzepać z solą, posmarować
      rogaliki. Schłodzić w lod,ówce. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 C

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:46
      zamknięty
      MOSTEK Z FARSZEM

      Składniki: Mały mostek cielęcy, 2 jajka, 10 dag wątróbki cielęcej,
      czerstwa kajzerka, ½ szklanki mleka, ½ pęczka natki, sól, pieprz, gałka
      muszkatołowa, 2 łyzki masła

      Mostek umyć, osuszyć, ostrym cienkim nożem usunąć kości. Mięso natrzeć solą i
      pieprzem, owinąć folią spożywczą, wyłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Kajzerkę
      zalać zimnym mlekiem, odstawić na 15 minut. Odcisnąć. Wątróbkę opłukać,
      dokładnie oczyścić z błon, zemleć w maszynce razem z kajzerką. Żółtka oddzielić
      od białek. Żółtka utrzeć zz masłem na puszystą masę. Cały czas ucierając,
      dodawać po łyżce zmielonej wątróbki. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Białka ubić
      na sztywną pianę. Dodać do masy wątróbkowej, delikatnie wymieszać. Posypać
      natką, przyprawić dos maku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej,
      wymieszać. Mięso wyjąć z lodówki, rozł9ożyć. Równomiernie rozsmarować farsz
      wątróbkowy, luźno zwinąć, owinąć bawełnianą nicią lub dokładnie spiąć
      wykałaczkami. Brytfannę natłuścić, ułożyć pieczeń. Wierzch obłożyć cienkimi
      plasterkami masła. Piec ok. 1 i ½ godziny w tem[eraturze 200 C. W trakcie
      pieczenia mięso często podlewać wytwarzającym się sosem. Od czasu do czasu
      należy je także skrapiać niewielką ilością wody. Mostek przed podaniem
      udekorować świeżymi ziołami np. koperkiem. Faszerowany mostek można podawać z
      pieczonymi ziemniakami albo ziemniaczanym puree.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:47
      zamknięty
      PIEGUS

      Składniki: 4 jajka, 8 dag cukru, 8 dam mielonego maku, 4 dag
      mąki pszennej, łyzka mąki ziemniaczanej, puszka brzoskwiń, 700 ml śmietanki 30%,
      3 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny, 3 śmietan – fiksy

      Żółtak oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka,
      wymieszać. Wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać mak, delikatnie i
      dokładnie wymieszać. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto,
      wyrównać wierzch. Piec 30 minut w temperaturze 200 C. Ostudzić. Brzoskwinie
      osączyć z zalewy. Połowę owoców pokroić w kostkę, resztę na plasterki. Żelatynę
      namoczyć w małej ilości wody, rozpuścić na małym ogniu. Schłodzoną śmietanę ubić
      z cukrem pudrem i śmietan – fiksem. Krem podzielić na pół, jedną część włożyć do
      lodówki. Do pozostałej dodać rozpuszczoną żelatynę i pokrojone w kostkę
      brzoskwinie, delikatnie wymieszać. Ciasto przekroić na pół. Posmarować kremem z
      brzoskwiniami, przykryć drugim ciastem, włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć,
      udekorować pozostałą śmietaną i plasterkami brzoskwiń.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:47
      zamknięty
      PTYSIOWE TARLETKI

      Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 jajek, 5 żółtek, ½ litra
      mleka, 25 dag cukru, 250 ml śmietany kremówki, sól

      Szklankę zimnej wody wlać do rondla, dodać masło i szczyptę soli, zagotować.
      Dwie łyżki mąki odłożyć, resztę przesiać, wsypać do gotującej się wody z masłem,
      gotować na małym ogniu ucierając aż ciasto zacznie odstawać od ścianek. Rondel
      zdjąć z ognia. Cały czas mieszając wbijać do ciasta po jednym jajku. Dokładnie
      wymieszać na gładkie, elastyczne ciasto. Dużą blachę wyłożyć pergaminem. Z
      ciasta zrobić 6-8 okrągłych spodów o grubości ok. 1 cm. Piec 15 minut w
      temperaturze 200 C. Z reszty ciasta wycisnąć na blachę małe ptysie, piec 10
      minut w temperaturze 200 C. Śmietanę ubić, napełnić małe ptysie. Żółtka utrzeć z
      5 dag cukru i odłożoną mąką. Mieszając wlać zagotowane mleko, podgrzewać na
      małym ogniu aż krem zgęstnieje. Resztę cukru rozpuścić w 4 łyżkach wody na
      karmel. Maczać w nim ptysie, przylepić wokół spodów. Tarletki napełnić kremem.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:48
      zamknięty
      CZEKOLADOWA KUKUŁKA

      Składniki: po 2 szklanki mąki i cukru, 10 jajek, po łyżce proszku
      do pieczenia i kakao, Krem: 3 łyżki kawy, gorzka i 2 mleczne czekolady, 16 dag
      cukru, 5 kieliszków wódki, litr kremówki, 5 łyżeczek żelatyny

      Ciasto: Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z cukrem. Dodać przesianą mąkę i
      proszek do pieczenia, zamieszać, podzielić na pół. Białka ubić na sztywno. 1/3
      piany wymieszać z jedną częścią ciasta. Resztę piany dodać do pozostałego ciasta
      razem z przesianym kakao, delikatnie wymieszać. Ciasta wlać do oddzielnej
      prostokątnej formy. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 C.
      Krem: Kawę zaparzyć w ½ szklanki wrzącej wody. Przecedzić do rondelka. Dodać
      połamane na kawałki czekolady, cukier, 2 łyżki odłożyć i wódkę. Mieszając,
      podgrzewać aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Kremówkę ubić z odłożonym cukrem
      i rozpuszczoną żelatyną. Ciemny biszkopt przekroić na dwa placki. Spód
      posmarować połową śmietany, przykryć pokruszonym jasnym biszkoptem. Polać masą
      czekoladową, wyłożyć resztę śmietany. Przykryć ciemnym biszkoptem. Posypać kakao.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:49
      zamknięty
      KAKAOWIEC Z MALINAMI

      Składniki: Ciasto: 3 jajka, 6 łyżek cukru, 10 łyżek mąki,
      łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej, łyżka kakao,
      Krem: 2 jajka, 2 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, szklanka kremówki, 2 cukry
      waniliowe, torebka różowej polewy, szklanka soku z porzeczek, 20 dag mrożonych malin

      Ciasto: Żółtka utrzeć z połową cukru, wymieszać z przesianą mąką, kakao,
      proszkiem do pieczenia i połową kawy. Wymieszać z ubitymi białkami. Piec 20
      minut w temperaturze 180 C. Ostudzić, przekroić na 3 krążki.
      Krem: Żelatynę namoczyć, rozpuścić. Żółtka ubić na parze z cukrem i resztą kawy.
      Wymieszać z żelatyną. Białka oraz kremówkę schłodzić, ubić osobno. Kolejno
      wymieszać z kremem.
      Polewę przygotować wg instrukcji. Wymieszać z sokiem, cukrem waniliowym i
      malinami. Kremem i masą owocową przełożyć dwa krążki ciasta, przykroić trzecim
      krążkiem. Posmarować resztą kremu, udekorować, schłodzić.


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne 16.12.08, 15:49
      zamknięty
      CIASTO BANANOWE

      Składniki: 1 i ½ szklanki cukru, 6 jajek, po szklance mąki
      pszennej i ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 6
      łyżek oleju, Krem: 6 jajek, 5 bananów, sok bananowy, ½ torebki budyniu
      bananowego, 2 opakowania kremu śmietankowego

      Ciasta: Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować z cukrem aż się rozpuści.
      Miksując, dodawać po jednym żółtka, po łyżce przesianej mąki pszennej i
      ziemniaczanej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie
      zmiksować. Dno i boki blachy posmarować olejem, posypać tartą bułką. Wlać
      ciasto. Wierzch wyrównać. Piec 40 minut w temperaturze 180 C. Ostudzić.
      Kremy śmietankowe przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać proszek
      budyniowy, zmiksować. Jeden banan obrać, pokroić w małą kostkę, wymieszać z
      kremem śmietankowym, schłodzić w lodówce. Pozostałe banany pokroić na plasterki.
      Ciasto przekroić na dwa krążki, nasączyć sokiem bananowym. Na spodzie ułożyć
      plasterki bananów, posmarować kremem bananowym, przykryć ciastem, wyłożyć resztę
      bananów i krem. Ozdobić


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka