Dodaj do ulubionych

Zaproszenie na drinka - przepisy

08.01.09, 15:06
zamknięty
Wszystkie przepisy zaczerpnięte zostały z książeczki "Kuchnia Cesarska", więc
mogą nas trochę zaskakiwać ale kto ma czas i ochotę może spróbuje sobie coś z
tego zrobićsmile
--
Madohora
--
Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:15
    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
    ===XXXXXXXXXXXXXXXXXXX===
    ======XXXXXXXXXXXXXX=====
    =========XXXXXXXX

    ===========XXX=========
    ===========XXX=========
    ===========XXX===========
    ===========XXX===========
    =========XXXXXXXXX


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:16
    K O KTAJL WATERLOO

    ½ szklanki naparu kawy naturalnej, 3-4 łyżki koniaku, ¼ szklanki wytrawnego wermutu, gałka muszkatołowa

    Do shakera wlać napar, koniak i wino, wymieszać. Następnie rozlać do koktajlowych kieliszków, włożyć kostki lodu, posypać startą gałką muszkatołową i zaraz podawać ze słomką.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:20
    KRUSZON
    ALA CESARZOWA


    2 szklanki soku jagodowego, szklanka rumu, butelka szampana, sok z cytryny do smaku

    Wszystkie składniki wymieszać razem, przelać do szklanej wazy, włożyć kostki
    lodu. Podawać razem z łyżką czerpakową

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:21
    L I
    K
    IER
    CESARSKI


    2 szklanki spirytusu, 2 szklanki soku wiśniowego, łyżka otartej skórki
    cytrynowej, łyżka otartej skórki pomarańczowej, 2 dag rodzynków

    Spirytus wlać powoli do soku wiśniowego, szybko mieszając. Następnie dodać
    skórkę cytrynową i pomarańczową, zakorkować, wstawić do chłodnego pomieszczenia
    na 4 miesiące. Potem przecedzić, przelać do butelek, włożyć opłukane rodzynki,
    zakorkować i pozostawić na 6 miesięcy.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:22
    L I KIER CESARZA

    2 szklanki spirytusu, 5 dag kawy naturalnej, 5 dag czekolady w proszku, szklanka miodu naturalnego, 2 szklanki wody

    Spirytus połączyć ze zmieloną kawą i czekoladą, zakorkować. Pozostawić na 2 tygodnie, wstrząsając codziennie. Miód zagotować z wodą, wlewać powoli przecedzony spirytus ciągle mieszając. Następnie przelać do butelek, zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na kilka miesięcy.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:23
    L I KIER ORZECHOWY „RADCY DWORU”

    2 szklanki spirytusu, 25 dag zielonych orzechów włoskich, szklanka miodu naturalnego, szklanka wody, 4 dag orzechów laskowych, goździki i cynamon do smaku

    2 szklanki spirytusu połączyć z umytymi i pokrojonymi orzechami oraz przyprawami i orzechami. Zakorkować i pozostawić na 2 tygodnie, wstrząsając codziennie. Miód zagotować z wodą, wystudzić, wlewać powoli do przecedzonego spirytusu, ciągle mieszając. Następnie przelać do butelek, włożyć obrane ze skórek orzechy i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na kilka miesięcy. Nalewać do kieliszków z orzechami

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:25
    N A LEWKA DERENIOWA

    2 szklanki spirytusu, 15 dag derenia, 5 dag suszonych jagód, 5 dag rodzynków, 2 szklanki wody, ¼ szklanki miodu naturalnego

    Spirytus połączyć z utuczonymi dereniami, jagodami i opłukanymi rodzynkami, zakorkować i pozostawić na 2 miesiące, wstrząsając codziennie. Wodę zagotować z miodem, wystudzić, wlewać powoli do przecedzonego spirytusu, ciągle mieszając. Następnie przelać do butelek, zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na kilka miesięcy.


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:26
    N A LEWKA MUSZKATUŁOWA

    2 szklanki spirytusu, w szklanki wodym 4 dag cukru, 2 gałki muszkatołowe, 1 dag rodzynków

    Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, wlewać powoli do spirytusu ciągle mieszając, dodać startą gałkę muszkatołową, zakorkować i pozostawić na kilka miesięcy. Następnie przecedzić do butelek, włożyć opłukane rodzynki, zakorkować i jeszcze pozostawić na kilka miesięcy


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:27
    N A
    L
    EWKA
    MUSZKATUŁOWA


    2 szklanki spirytusu, w szklanki wodym 4 dag cukru, 2 gałki muszkatołowe, 1 dag
    rodzynków
    ..
    Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, wlewać powoli do spirytusu ciągle mieszając,
    dodać startą gałkę muszkatołową, zakorkować i pozostawić na kilka miesięcy.
    Następnie przecedzić do butelek, włożyć opłukane rodzynki, zakorkować i jeszcze
    pozostawić na kilka miesięcy


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:27
    N A
    P
    ÓJ
    MIGDAŁOWY


    5 dag migdałów, butelka białego wytrawnego wina

    Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zrumienić, zetrzeć wsypać do butelki z winem,
    zakorkować i pozostawić na 2 miesiące. Następnie przecedzić i do razu podawać.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:29
    N A
    P
    ÓJ MLECZNY PO
    CESARSKU


    2 szklanki mleka, pół laski wanilii, 1-2 banany, 10 dag serka homegeniozwanego,
    8 dag cukru

    Mleko zagotować z drobno pokrajaną wanilią, przecedzić i wystudzić. Banany umyć,
    sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić w mikserze razem z serkiem i cukrem,
    Następnie połączyć z mlekiem, rozlać do wysokich szklaneczek i zaraz podawać.

    Jak to jest przy nalewkach – to to jest może dobre na kaca?


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 08.01.09, 15:30
    P O NCZ NAPOLEOŃSKI

    1/3 szklanki wody, otarta skórka pomarańczowa, 10 dag cukru, butelka czerwonego wytrawnego wina, 2/3 szklanki rumu, sok cytrynowy i pomarańczowy do smaku.

    Wodę zagotować ze skórką pomarańczową, przecedzić, połączyć z cukrem, winem i rumem, doprawić. Następnie przelać do kryształowej lub szklanej wazy, włożyć kostki lodu i zaraz podawać z łyżką czerpakowa.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:23
    KOMPOT ZE ŚLIWEK PO KRÓLEWSKU

    35 dag suszonych śliwek, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, cynamon, 10 dag
    cukru, ½ szklanki kremowej śmietanki, 3 dag cukru pudru.

    Śliwki umyć, zalać winem, dodać cynamon i pozostawić na 3-4 godziny. Następnie
    ugotować, przetrzeć, doprawić, rozlać do kompotierek, wystudzić. Potem obłożyć
    dekoracyjnie ubitą śmietanką z cukrem oraz podawać z łyżeczką.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:23
    KRUSZON A LA KSĄŻĘ

    20 dag brzoskwiń z kompotu, 2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/3 szklanki
    likieru ananasowego.
    Brzoskwinie rozbić w mikserze, połączyć z winem i likierem. Następnie przelać do
    wazy, włożyć kostki lodu. Podawać z łyżką czerpakową.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:24
    KRUSZON WERSALSKI

    30 dag pomarańcz, butelka szampana, 1/3 szklanki wiśniówki, ¼ szklanki soku
    malinowego

    Pomarańcze umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę usuwając pestki,
    włożyć do wazy, wlać szampan, likier i wódkę oraz sok. Zamieszać. Dodać kostki z
    lodu. Podawać z łyżką czerpakową.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:25
    LEMONIADA PO WERSALSKU

    1/3 szklanki soku cytrynowego, 8 dag miodu naturalnego, 2-3 łyżki likieru
    miętowego, woda sodowa, 4 plasterki cytryny

    Do wysokich szklaneczek wlać sok cytrynowy, dodać miód, likier i wodę sodową,
    wymieszać, włożyć kostki lodu oraz plasterki cytryny, zaraz podawać ze słomką.


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:25
    LIKIER KRÓLEWSKI

    ¾ szklanki wody, 20 dag cukru, 5 dag rodzynków, 5 dag daktyli, 5 dag fig, 3 dag
    otartej skórki pomarańczowej, 1l rumu

    Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, dodać drobno pokrojone bakalie i skórkę
    pomarańczową, wymieszać z rumem, przelać do gąsiorka, zakorkować. Pozostawić na
    10 dni, wstrząsając codziennie. Następnie przelać przez lejek z watą do butelek,
    zakorkować pozostawić na 5 miesięcy.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:26
    MELANŻ KRÓLEWSKI

    4 dag kawy naturalnej, 2 szklanki wody, 4 żółtka, 5 dag miodu naturalnego, 1/3
    szklanki śmietanki, 1/3 szklanki koniaku

    Zaparzoną kawę przecedzić. Żółtka utrzeć z miodem, wlewać powoli gorącą
    śmietankę i kawę szybko mieszając trzepaczką. Następnie rozlać do filiżanek,
    wlać koniak i zaraz podawać.


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:27
    MIÓD PITNY ZAMKOWY

    50 dag miodu naturalnego, 1 l. wody, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 g fosforanu
    amonowego, matka drożdżowa, 2 szklanki soku z czarnej porzeczki, 2 szklanki
    nektaru z owoców leśnych

    Z miodu, wody i soku cytrynowego uwarzyć brzęczkę. Następnie dodać fosforan
    amonu, matkę drożdżową i sok, przelać do gąsiorka, zakorkować korkiem z rurką
    fermentacyjną i pozostawić na kilka tygodni. Potem przelać przez lejek z watą,
    połączyć z nektarem, wlać do butelek, zakorkować i pozostawić na kilka miesięcy.


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:28
    NALEWKA POLSKA

    25 dag wiśni, szklanka spirytusu, 10 dag miodu naturalnego, 2 szklanki miodu pitnego

    Wiśnie umyć, włożyć do gąsiorka, zalać spirytusem, zakorkować i pozostawić na 5
    tygodni, wstrząsając codziennie. Potem przelać przez lejek z watą, połączyć z
    miodem i miodem pitnym, rozlać do butelek, zakorkować, przenieść do ciemnego i
    chłodnego pomieszczenia i pozostawić na kilka miesięcy.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:29
    NALEWKA ZAMKOWA

    10 dag suszonych śliwek, 10 wiśni, 2 szklanki spirytusu, 10 dag cukru, 10 dag
    goździków, 1 2/3 szklanki wody.

    Owoce umyć, rozdrobnić, włożyć do gąsiorka, zalać spirytusem, wsypać cukier i
    goździki, wlać przegotowaną, wystudzoną wodę, zakorkować. Pozostawić na 10 dni,
    wstrząsając codziennie. Potem przelać przez lejek z watą do butelek, zakorkować.
    Przenieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, pozostawić na kilka miesięcy.


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:29
    NAPÓJ ZE ŚMIETANKI PO KRÓLEWSKU

    2 szklanki śmietanki, 1/3 szklanki zagęszczonego soku pomarańczowego, 1/3
    szklanki zagęszczonego soku cytrynowego, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina

    Śmietankę połączyć z sokiem pomarańczowym, cytrynowym oraz winem. Następnie
    rozlać do wysokich szklaneczek i zaraz podawać.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:30
    NAPÓJ PIASTOWSKI

    2 butelki jasnego piwa, 2/3 szklanki miodu pitnego, cynamon i gałka muszkatołowa

    Piwo połączyć z miodem pitnym, doprawić, rozlać do wysokich szklaneczek, włożyć
    kostki lodu i zaraz podawać ze słomką.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • zamknięty
    madohora 20.01.09, 17:31
    PONCZ ROYAL

    40 dag lodów śmietankowych, 1 ¼ szklanki szampana, ¼ szklanki likieru Curacao, ¼
    szklanki araku

    Lody wymieszać z szampanem, likierem i arakiem. Następnie rozlać do szklanych
    pucharków i zaraz podawać ze słomką.


    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.