Dodaj do ulubionych

Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne

02.05.09, 19:47
zamknięty
SZASZŁYKI Z BRUSKESLKĄ


Składnikidla 2-4 osób

brukselka, 12 sztuk
pieczarki, 6 sztuk
kiełbasa, 50 g
cebula, 2 sztuki
czerwona papryka,
sól, pieprz,
oregano,
olej, 2 łyżki

1. Brukselkę umyć, oczyścić ją z brzydkich liści, wrzucić do
wrzącej, osolonej wody i gotować, aż brukselka będzie miękka. Cebulę
i pieczarki umyć, oczyścić, cebulę obrać, obydwa warzywa pokroić na
ćwiartki. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i
białych włókien. Pokroić na kwadraty. Sporą szczyptę soli, pieprzu i
oregano wsypać do miseczki. Zalać 2 łyżkami oleju, wymieszać. Na
metalowe (lub drewniane) szpikulce do szaszłyków nadziewać
naprzemiennie brukselkę, cebulę, paprykę i kiełbasę.

2. Zamiast kiełbasy można dodać wcześniej uduszone lub upieczone
mięso. Polać marynatą. Odstawić na 20 minut. Następnie szaszłyki
ułożyć na blasze i piec w piekarniku około 20 minut. Można też
szaszłyki usmażyć na patelni, kładąc je na oleju i obsmażając ze
wszystkich stron przez około 10 minut.


--
Madohora
--
Nikiszowiec
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 02.05.09, 19:53
      zamknięty
      GRILLOWANY BOCZEK

      8 plastrów boczku wędzonego,
      1 duży ugotowany w mundurku ziemniak,
      1 cebula,
      sól, rozmaryn do smaku,


      1. Z ziemniaka wykroić 4 plastry grubości 0,5 cm, podobnie z cebuli

      2. Na 1 plaster boczku położyć plaster ziemniaka, plaster cebuli-
      doprawić i przykryć kolejnym plastrem boczku. Całość spiąć
      wykałaczkami najlepiej tak , aby powstała kieszonka- na moim zdjęciu
      przebiłam tę piramidkę góra/dół, terż sie upiecze, choć trzeba
      ostrożniej przewracać.

      3. Tak przygotowane piramdki pieczemy na grillu.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:28
        zamknięty
        BIAŁA KIEŁBASA W PIWIE

        1 kg kiełbasy białej, 1 szklanka jasnego piwa, 3 ząbki czosnku, po ½
        łyżeczki majeranku, mielonej papryki i rozgniecionych ziaren
        jałowca.

        Przygotować marynatę. Piwo przelać do szklanej miski. Czosnek obrać,
        zmiażdżyć, rozetrzeć z odrobiną soli. Dodać do piwa wraz z
        majerankiem, papryką w proszku, ziarnami jałowca. Do marynaty włożyć
        kiełbaski, wstawić na 2-3 godziny. Wyjąć kiełbaski, delikatnie
        osączyć z marynaty. Zwinąć kiełbaski w ślimaki i nadziać na
        posmarowane olejem patyczki do szaszłyków. Piec na rozgrzanym
        ruszcie 20 minut, w połowie podanego czasu odwrócić na drugą stronę.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:38
        zamknięty
        Linguica - brazylijska biała kiełbasa z grilla

        * białe kiełbaski grillowe

        Linguica - brazylijska biała kiełbasa z grilla - sposób przygotowania
        Jeśli robisz kiełbaski samodzielnie lub zamawiasz je w masarni, dodaj (lub
        poproś, aby dodano) do podstawowego przepisu posiekany czosnek, grubo mielony
        zielony pieprz oraz suszony tymianek. Gotowe kiełbaski ułóż na grillu i upiecz
        na rumiano. Podawaj z sosem czosnkowym.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:47
        zamknięty
        Lombinho - grillowane polędwiczki wieprzowe po brazylijsku


        * 1 kg polędwiczek wieprzowych
        * 2 cebule
        * 5 obranych ząbków czosnku
        * sok z 1 cytryny
        * 100 ml białego wytrawnego wina
        * 100 ml oleju
        * sól i pieprz

        Lombinho - grillowane polędwiczki wieprzowe po brazylijsku - sposób przygotowania
        Polędwiczki pokrój w plasterki o grubości 3 cm. Natrzyj solą i pieprzem. Zmiksuj
        wszystkie pozostałe składniki, a następnie wlej powstałą marynatę do mięsa.
        Wymieszaj i wstaw na 3 godziny do lodówki, a potem upiecz na grillu.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:51
        zamknięty
        adzienie do quesadillas z chorizo i ziemniakami - składniki

        * 4 ziemniaki (300 g) obrane i pokrojone w kostkę
        * 1 mała cebula pokrojona w kostkę
        * 150 g pokrojonej drobno kiełbaski chorizo (miękka paprykowa kiełbasa -
        można dostać hiszpańską w kilku wersjach
        * ewentualnie użyć węgierskiej)
        * pieprz
        * oregano.

        Nadzienie do quesadillas z chorizo i ziemniakami - sposób przygotowania
        Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!), odcedzić. Na suchej
        patelni wysmażyć tłuszcz z kiełbasy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać ziemniaki i
        przyprawy, podsmażyć, aż masa się połączy. Nadzienie wkładać do pszennych
        tortilli i opiekać quesadille na grillu, ewentualnie nadziewać pierożki i smażyć
        quesadille na patelni. Starcza jako nadzienie do czterech tortilli lub ośmiu
        pierogów. Do masy można dodać utarty ser.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 19:56
        zamknięty
        Picanha - wołowina grillowana solona - składniki

        * kawałek mięsa wołowego (najlepsza jest zrazowa dolna) o wadze 1.5-2 kg
        * sól morska lub kamienna (w Polsce może być np. z Kłodawy lub Wieliczki)

        Picanha - wołowina grillowana solona - sposób przygotowania
        Z mięsa usuń błonę, pozostawiając jednak warstwę tłuszczu. Potem opłucz mięso i
        osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na równe kawałki. Bezpośrednio przed
        grillowaniem posól mięso solą kamienną lub morską (nadaje mięsu o wiele lepszy
        smak, niż sól zwykła). Nie używaj innych przypraw, nie marynuj. Przygotowane
        mięso połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz, aż z zewnątrz będzie brązowe i
        chrupiące, a wewnątrz jeszcze różowe. Przed jedzeniem możesz skropić sokiem z
        cytryny.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:00
        zamknięty
        KOLOROWE SZASZYŁYCZKI

        400 g tofu, 1 cebula, 3 kolorowe papryki, 2 czerwone cebule, 12 pieczarek marynowanych,
        Marynata: 2 łyżki oleju sezamowego, sok z cytryny, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka listków tymianku

        Olej wymieszać z sokiem cytrynowym, rozgniecionym czosnkiem, skórką otartą z cytryny i ziołami. Tofu pokroić w kostkę. Marynować w oleju 30 minut. Papryki oczyścić z nasion, pokroić w kwadraty. Cukinię pokroić w plastry a potem na ćwiartki. Papryki oczyścić i pokroić w kwadraty, cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Tofu odsączyć z marynaty. Na zwilżone wodą, drewniane patyczki nadziewać na zmianę - kawałki tofu, warzyw i pieczarek. Szaszłyki posmarować resztą marynaty. Kłaść na rozgrzany ruszt, smażyć z każdej strony około 6 minut.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:15
        zamknięty
        Grillowane owoce

        Świetnie sprawdzają się jabłka, gruszki, morele czy brzoskwinie. Wystarczy podzielić je na mniejsze części, skropić lekko rozpuszczonym masłem, miodem i wycisnąć nieco soku z cytryny. I gotowe! Do owoców podawać można leciutko rozpuszczoną czekoladę, lody albo bitą śmietanę.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:16
        zamknięty
        Doskonałym paliwem jest drewno liściastych drzew, dodające potrawom aromatu. I tak na przykład: drzewa owocowe – jabłoń, grusza czy wiśnia dają łagodny dym z owocowym posmakiem, dąb – miodowy, jesion – lekko korzenny. Nie można natomiast używać drewna drzew iglastych, bowiem zawarte w nich żywice podczas spalania tworzą szkodliwe substancje.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 02.05.09, 19:55
      zamknięty
      SZASZŁYKI ZIEMNIACZANO - BEKONOWE

      młode ziemniaki, 16 sztuk
      bekon, 16 cienkich plasterków
      pomidorki koktajlowe, 8 sztuk
      szałwia, kilka listków
      pieprz,


      1. Ziemniaki dobrze umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ostudzeniu
      obrać. Każdy ziemniak owinąć w plaster boczku, pomidorki przekroić
      na pół.

      2. Ziemniaki i pomidory nadziewać na szpadki, przetykając listkami
      szałwii, oprószyć pieprzem.Szaszłyki smażyć na patelni lub upiec na
      grillu. Podawać z sosami majonezowymi lub jogurtowymi.


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:10
        zamknięty
        ZŁOCISTA KARKÓWKA

        4 grube kotlety ze schabu karkowego, po 4 łyżki miodu, soku z
        cytryny i sosu sojowego, 8 ząbków czosnku, po trochu suszonych ziół:
        majeranku, cząbru,tymianku, pieprz, sól

        Kotlety zbijamy pięścią. W salaterce mieszamy miód, sos sojowy, sok
        z cytrynym zmiażdżony czosnek, zioła oraz pieprz i sól. Wkładamy
        mięso, przykrywamy i marynujemy conajmniej 2 godziny w lodówce. Co
        jakiś czas przewracamy by plastry równo się zmarynowały. Następnie
        układamy je na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy po 6-10 minut z
        każdej strony w zależności od grubości. Podajemy z musztardą,
        piklami i pieczywem.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:47
        zamknięty
        Gurmańska pljeskavica - kotlet siekany z grilla

        * 1 kg siekanego mięsa wołowo-wieprzowego
        * 2 posiekane strąki ostrej papryki
        * 15 dag startego wędzonego żółtego sera
        * 15 dag posiekanej wędzonej słoniny

        Gurmańska pljeskavica - kotlet siekany z grilla - sposób przygotowania
        Mięso dobrze wyrób, wymieszaj z resztą składników i uformuj 4 płaskie kotlety.
        Upiecz na ruszcie z obu stron (stopień wysmażenia wg uznania).

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 19:56
        zamknięty
        UDKA W MIODZIE

        1 kg udek z kurczaka, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, cukier, 1 szklanka
        pęczaku, 1 cebula, 3 gałązki natki pietruszki, 1 pęczek kolendry, 4 łyżki soku z
        cytryny, 7 łyżek oleju, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sezamu, cząstki cytryny i
        pomidorów do dekoracji.

        Udka dokładnie opłukać, wytrzeć do sucha. Mięso skropić sosem sojowym i odstawić
        na kilkanaście minut w chłodne miejsce. W tym czasie zagotować 3 szklanki
        posolonej wody. Pęczak opłukać na sitku, osączyć. Wsypać do wrzącej wody i
        gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wstawić garnek z pęczakiem
        na 20 minut do lekko nagrzanego piekarnika. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
        Zioła opłukać, posiekać. Posiekane zioła wymieszać z 4 łyżkami oleju i sokiem
        cytrynowym. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Udka smażyć na
        pozostałym oleju około 15 minut. Pod koniec mięso posmarować miodem i posypać
        sezamem. Pęczak wymieszać z sosem, przyprawić. Podawać z mięsem. Gotowe danie
        udekorować cytryną i pomidorami

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 19:58
        zamknięty
        BAKŁAŻANOWE KANAPKI Z KOZIM SEREM

        1 duży bakłażan, 4 pomidory, sól, 4-5 łyżek oliwy, 1/2 soku z cytryny, 3 łyżki posiekanego oregano, pieprz, 100 g świeżego sera koziego, 150 g rukoli, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 2 łyżki orzeszków piniowych

        Bakłażan pokroić w plastry o grubości 1 cm, posolić by puściły sok. Dwa pomidory pokroić w plastry, pozostałe w małe kawałeczki. Wymieszać oliwę z soku z cytryny i oregano. Plastry bakłażana osuszyć papierową serwetką, posmarować 2/5 przygotowanej marynaty. Grillować z obu stron około 8 minut. Połowę plastrów bakłażana posmarować serkiem. Na tym rozłożyć plastry pomidorów i przykryć odłożonymi plastrami bakłażana. Powstałe "kanapki" krótko podpiec na grillu. Posypać szczypiorkiem. Podawać z sałatką z rukoli (rukolę wymieszać z kawałeczkami pomidorów i orzeszkami pinii, skropić resztą marynaty).

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 19:59
        zamknięty
        WARZYWNE PAKIECIKI

        2 bakłażany, sok z cytryny, 100 ml oliwy, sól, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, 4 pomidory, 1 żółta papryka, 200 g mozzarelli, pęczek młodej cebulki

        Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1 cm. Skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić by puściły sok. Potem osuszyć je papierową serwetką, natrzeć oliwą i grillować z każdej strony przez 3 minuty. Pozostałą oliwę wymieszać ze startym czosnkiem, posiekanymi ziołami, ostrą papryką, doprawić solą. Pomidory, paprykę i mozzarellę pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w słupki. Na dłoni ułożyć grillowany plaster bakłażana, nałożyć z jednej strony po plastrze pomidora, papryki oraz pasek mozzarelli i cebuli. Przełożyć plaster bakłażana przez nadzienie i powtórzyć czynność z drugiej strony plastra. Wpiąć drewnianą wykałaczkę. Z folii aluminiowej wyciąć kwadraty, na każdym ułożyć bakłażanowy pakiecik, skropić go oliwą, zawinąć w folię i grillować ok.15 minut.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:03
        zamknięty
        ŻEBERKA W KISZONEJ KAPUŚCIE

        1,5 kg żeberek, 1,5 kg kiszonej kapusty, musztarda, 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, przyprawa Vegeta, 1/2 kostki masła, łyżka mąki, kilka pieczarek, sól, pieprz, cukier

        Żeberka opłukać, podzielić na kawałki. Posmarować musztardą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć. Wstawić na dzień do lodówki. Kapustę posiekać, ugotować, odcedzić. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wymieszać z kapustą, przyprawić. Żeberka i obrane pieczarki usmażyć, przełożyć do formy. Dodać kapustę, piec godzinę w temperaturze 150 C

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:08
        zamknięty
        ★ Słodko-pomarańczowe żeberka

        kilogram żeberek • 2 kieliszki białego wina • słoiczek dżemu z gorzkich pomarańczy • kawałek świeżego korzenia imbiru • kilka ząbków czosnku • 2-3 gałązki cytrynowego tymianku • 2 pomarańcze • świeżo mielony pieprz

        W sporej misce zmieszaj dżem pomarańczowy z winem, startym imbirem, drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Do marynaty włóż pokrojone na porcje żeberka i odstaw do lodówki na minimum 6-8 godzin, od czasu do czasu obracając mięso, aby dokładnie nasiąknęło marynatą. Zamarynowane żeberka piecz na gorącym ruszcie, układając na każdej porcji plaster pomarańczy ze skórką.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:12
        zamknięty

        Miodowo-cytrusowa

        Weź: • szklankę oliwy • sok z 2 cytryn • 4 łyżki jasnego miodu • łyżeczkę drobno posiekanych lub rozkruszonych liści kafiru (liście limonki) • ząbek czosnku • listki z 2 gałązek tymianku cytrynowego • 2 łyżki sosu ostrygowego lub jasnego sojowego • pieprz biały
        Wszystkie składniki włóż do słoika i silnie potrząsaj. Doskonała do warzyw, ryb oraz kurczaka.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:12
        zamknięty

        Sucha aromatyczna

        Weź: • 2 łyżki utłuczonego ziela angielskiego • 2 łyżki utłuczonego pieprzu • łyżkę mielonych goździków •łyżkę rozkruszonych papryczek chili • łyżkę ziaren kolendry • łyżeczkę cynamonu • otartą gałkę muszkatołową • łyżeczkę ziaren kardamonu • 2 łyżeczki kurkumy • 2 łyżeczki suszonego imbiru
        Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu, ale nie na zupełnie sypko i przekładamy do słoiczka. Doskonała do wieprzowiny.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:13
        zamknięty

        Pikantna do wołowiny

        Weź: • łyżkę kaparów • 2-3 fileciki anchois • 4-5 drobno posiekanych cebulek szalotek • łyżkę sosu Worcestershire • posiekaną ostrą papryczkę chili • łyżkę musztardy Dijon • sok z cytryny • 3 łyżki dobrego majonezu • garść pomidorów suszonych na słońcu
        Fileciki, kapary i pomidory drobno posiekaj i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Pastą dobrze nacieraj wołowe steki.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 02.05.09, 20:02
      zamknięty
      ZIEMNIAKI Z GRILLA

      2 duże ziemniaki,
      1 duża cebula,
      sól , rozmaryn -do smaku,
      1 łyżeczka suszonego koperku,
      2 łyżki masła,


      1. Ziemniaki pokroic na grubą kostkę , cebulę w półtalarki

      2. Wszystkie składniki ( z wyjątkiem masła) wymieszać w misce.

      3. Przygotowaną masę rozłożyć na dwie porcje na folię aluminiowa- na
      każdą porcję położyć łyżkę masła, zwinąć ciasno.
      4. Piec na grillu około 45 minut.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:25
        zamknięty
        KIEŁBASKI PO CYGAŃSKU

        1/2 kg kiełbasy, 100 g boczku, 75 dag żółtego sera, 1 papryka, 1
        cebula, sól, sŁodka papryka mielona, ostra papryka mielona, cykoria,
        przyprawa do grilla

        Kiełbasę kroimy na kawałki o długości 10 cm. Boczek i żółty ser w
        plasterki, a paprykę i cebulę w paski. Kawałki kiełbasy nacinamy
        głęboko wzdłuż, nadziewamy plastrami boczku, sera i papryki a
        następnie oprószamy przyprawami. Pieczemy na grillu wraz z cebulą.
        Podajemy z purre ziemniaczanym.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:37
        zamknięty
        SZASZŁYKI PO TADŻYCKU

        * 1 kg jagnięciny lub cielęciny bez kości
        * 2 cebule
        * 5 łyżek octu winnego
        * 1/2 szklanki soku z kwaśnych granatów
        * 1 łyżeczka tymianku
        * natka
        * sól
        * pieprz

        Mięso pokrój w kostkę, dodaj posiekaną cebulę i tymianek, przypraw i wymieszaj.
        Zalej octem i sokiem z granatów, znowu wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny do
        lodówki. Mięso nadziej na szpadki i upiecz na grillu. Posyp natką

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:48
        zamknięty
        Vesalica - nadziewany schab po serbsku

        * 1 kg schabu środkowego
        * 4 plastry ostrego żółtego sera
        * 4 plastry suszonej dojrzewającej szynki
        * oliwa
        * czosnek

        Vesalica - nadziewany schab po serbsku - sposób przygotowania
        Schab podziel na 4 porcje i rozbij na kształt kotletów. Do każdej porcji włóż
        plaster żółtego ostrego sera i suszonej szynki. Zwiń w rulony i upiecz na
        ruszcie, co jakiś czas smarując oliwą z czosnkiem.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:09
        zamknięty
        Pikantne szaszłyki z miecznika

        pół kilo miecznika • suszoną papryczkę chili • 2 duże ząbki młodego czosnku • gałązkę oregano • 2 łyżki oliwy • sól morską

        Rybę oczyść, osusz, pokrój na równe kawałki. Drobno posiekaj czosnek, oregano, rozkrusz papryczkę i całość zmieszaj z oliwą. Włóż kawałki ryby do osolonej marynaty i kilka razy dłonią zamieszaj tak, aby marynata dokładnie pokryła rybę. Pozostaw w chłodzie na 2-3 godziny. Przygotowaną rybę nabij na namoczone w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków. Piecz na mocno rozgrzanym ruszcie, obracając najlepiej na aluminiowych tackach. Podawaj z ryżem basmati ozdobione plasterkiem limonki lub cytryny.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:11
        zamknięty
        Cebulki faszerowane

        • 2 czerwone i 2 białe cebule • małego bakłażana • niewielką cukinię • pół czerwonej papryki • 4-5 kapeluszy pieczarek • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • garść dowolnych świeżych ziół • sól i pieprz • 10 dag serka bryndza • 2 łyżki tłustej śmietany

        Cebulki obierz i zblanszuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź i delikatnie wyjmij środki, pozostawiając zewnętrzne 2-3 warstwy. Pokrój drobno bakłażana, cukinie, pieczarki, czosnek i wydrążone środki cebul, podsmaż całość na oliwie. Farszem nadziej cebule. W małym rondelku rozgrzej śmietanę z bryndzą, aż serek się rozpuści. Każdą cebulę polej obficie serowym sosem. Piecz na gorącym grillu około 15 minut

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 02.05.09, 20:04
      zamknięty
      KREM CHRZANOWY

      śmietana, 200 g.
      paczuszka zagęstnika do bitej smietany, 1 szt.
      majonez, 50 g.
      tarty chrzan, 4-5 łyzeczek
      sok z cytryny, 1/2 cytryny
      sos Worcester, kilka kropli
      sól, do smaku
      świeżo mielony pieprz, do smaku
      cukier, szczypta

      1. Ubić śmietanę z dodatkiem zagęstnika i wymieszać ją z majonezem,
      chrzanem oraz sokiem cytrynowym
      2. Na koniec doprawić całość sosem worcester i przyprawami

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:35
        zamknięty
        OSTRE SKRZYDEŁKA

        skrzydelka z kurczaka, 1,5 kg
        sos z papryczek cayenne/chilli, 120 ml
        maslo rozpuszczone, 80 ml
        ser plesniowy np Gorgonzola, 1 opakowanie
        kwasna smietana, pudeleczko
        majonez, kilka lyzek
        sol, do smaku
        pieprz swiezo mielony, do smaku
        pieprz cayenski, do smaku
        seler naciowy,
        czosnek w proszku, szczypta
        ocet winny bialy, kilka kropelek


        1. Skrzydelka: myjemy odcinamy najmniejsza 3cia czesc (mozna zostawic na pozniej
        do zrobienia rosolu) a pozostala czesc dzielimy na dwie czesci przecinajac w stawie.

        2. Pieczemy skrzydelka w piekarniku w 180 stopniach az beda ciemno zlosciste (ok
        40 min zalezy od piekarnika) Nastepnie roztapiamy maslo, dodajemy sos z
        papryczek, mieszamy i obtaczamy upieczone skrzydelka. Opcjonalnie mozna je
        zamarynowac w tym samym sosie, upiec i nastepnie na sam koniec przed podaniem
        obtoczyc w pozostalosci sosu. Im wiecej sosu zdola sie "przykleic" tym smaczniej smile

        3. Dip: rozdrabniamy ser plesniowy, dodajemy smietane i majonez, doprawiamy
        sola, pieprzem, czosnkiem i octem. Proporcje zostawiam do indywidualnego
        wysmakowania. Niektorzy lubia sos bardzo serowy a niektorzy troche slabszy.

        4. Skrzydelka podajemy z dipem w osobnym naczyniu do maczania i kawalkami selera
        naciowego.

        5. Sos z papryczek cayenskich to sos na bazie octu winnego, ktory dojrzewa w
        beczkach ok 3 lat. Podobny do Tabasco, tyle ze ma kwaskowaty posmak i nie jest
        taki ostry. Jesli uda Wam sie dostac polecam Franks Red Hot Sauce. Nie wiem czy
        jest dostepny w Polsce, ale warto sie rozgladnac przy nastepnych zakupach w
        supermarkecie smile Jesli nie, mozna uzyc kazdy inny pikantny sos do skrzydelek.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:37
        zamknięty
        ŁOSOŚ PIECZONY

        * łosoś (porcja
        * ok. 200 g)
        * warzywa
        * olej
        * przyprawy
        * sałata

        Łososia posmarować olejem, octem balsamico i koprem (2 łyżki octu, 3 łyżki
        oleju, 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru). Smażyć na patelni grillowej po 3
        min z obu stron. Na talerzu ułożyć sałatę lodową, małe kawałeczki sałaty
        radicchio i garść rukoli. Polać resztą oleju z octem balsamico i koprem. Na
        sałacie położyć rybę. Przykryć ciepłymi warzywami.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 02.05.09, 20:11
      zamknięty
      KIEŁBASKI NADZIEWANE

      wędzone kiełbaski, 4
      cebula, 20 dag
      musztarda, 1 łyzka
      masło, 2 łyżki
      zębek czosnku,
      sól, pieprz,

      Cebule pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć i rozetrzeć z solą,
      zeszklić na maśle, przyprawić pieprzem, połączyć z musztardą.
      Kiełbaski naciąć wzdłuż. W nacięcia włożyć przygotowaną cebulę.
      Smażyć według uznania - grill, patelnia grillowa, piekarnik. Podawać
      z pieczywem.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 02.05.09, 20:14
      zamknięty
      PARÓWKI GRILLOWANE

      parówki, 6
      Boczek wędzony, 6 plastrów
      ser żółty pokrojony w słupki, 3 grubsze plastry
      tymianek, 6 gałązek

      Parówki obrać i nadkroić wzdłuż tylko z jednej strony.W nacięcie
      włożyć słupki sera, każdą parówkę owinąć plasterkami boczku, spiąć
      wszystko wykałaczką i na każdą parówkę położyć gałązkę tymianku.
      Parówki położyć na tacce do grillowania i upiec na grillu.


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:26
        zamknięty
        GRILOWANE ŻEBERKA

        1 kg żeberek wieprzowych, 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, kawałek
        imbiru, 2 łyżki sosu hoisin, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sherry

        Żeberka porozdzielać nożem. W garnku zagotować wodę, wrzucić
        żeberka, gotować 5 minut, wyjąć. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć
        na nim czosnek i niewielki kawałek imbiru, dodać oba sosy,
        podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając. Powstałym sosem posmarować
        żeberka i grillować 5-10 minut często odwracając i smarując sosem.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:53
        zamknięty
        Coracao - kurze serduszka po brazylijsku - składniki

        * 1/2 kg kurzych serduszek
        * 5 ząbków czosnku
        * 100 ml oleju roślinnego
        * 100 ml jasnego piwa
        * szczypiorek
        * sól
        * pieprz
        * oregano

        Coracao - kurze serduszka po brazylijsku - sposób przygotowania
        Serduszka oczyścić, umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem i oregano, dodaj
        posiekany szczypiorek, piwo i olej zmiksowany z czosnkiem. Wymieszaj i wstaw na
        2 godziny do lodówki. Przygotowane serca nadziej na szpadę i piecz na grillu o
        zrumienienia.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:57
        zamknięty
        Medaliao - grillowane piersi kurczaka w boczku - składniki

        * 3 całe piersi kurczaka
        * 30 plasterków boczku
        * 3 ząbki czosnku
        * po 50 ml jasnego piwa i oleju
        * sól
        * mielony pieprz
        * słodka papryka
        * 1 łyżka ziaren pieprzu
        * 3 listki laurowe

        Medaliao - grillowane piersi kurczaka w boczku - sposób przygotowania
        Mięso pokrój na kawałki, natrzyj solą, pieprzem i papryką, polej piwem i olejem
        zmiksowanym z czosnkiem, dodaj ziarna pieprzu i listki laurowe. Wstaw na 2
        godziny do lodówki. Kawałki mięsa zawiń w boczek i upiecz na grillu

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 19:58
        zamknięty
        GRILLOWANY SER

        100 ml oliwy, kilka gałązek oregano, 1 gałązka rozmarynu, 400 g sera halloumi (sera greckiego), 2 czerwone papryki, 2 podłużne zielone papryki, sól, pieprz

        Oregano i rozmaryn posiekać. Wymieszać z oliwą. Ser pokroić na mniejsze kawałki. Nadziać na szpikulec i ze wszystkich stron posmarować ziołową oliwą. Marynować 20 minut. Paprykę czerwoną przekroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne. Strąki oprószyć solą i pieprzem, posmarować resztą oliwy. Ser i paprykę ułożyć na ruszcie. Grillować ze wszystkich stron 5 minut.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 02.05.09, 20:20
      zamknięty
      HAMBURGERY


      zmielona przerośnięta wołowina, 0,5 kg
      cebula drobno posiekana, 1
      sos worchester, 1 łyżka
      sól, pieprz,
      olej, 100 ml

      1. Mięso wymieszac z cebulą, sosem worchester, solą, pieprzem i
      olejem. Formowac okrągłe płaskie kotlety (na grubośc ok. 1 cm),
      posmarowac olejem i smażyc na patelni lub grillu. Powinny byc
      soczyste. Podawac z frytkami i surówką bądź w wersji amerykańskiej:
      na kromce białego chleba ułożyc hamburger, przybrac talarkami
      cebuli, keczupem, oliwkami.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:52
        zamknięty
        KURCZAK Z RUMIANKIEM

        * filet kurczaka 2 szt.
        * świeże kwiaty rumianku 4 - 5 szt.
        * sól
        * biały pieprz
        * 2 paski drobno pokrojonej papryki
        * kieliszek białego wina
        * łyżka masła

        Kurczak z rumiankiem - sposób przygotowania
        Kurczaka posmarować olejem i położyć na rozgrzanej, suchej patelni grillowej. Po
        mniej więcej 2 min przewrócić na drugą stronę i posypać płatkami rumianku i
        pokruszonymi koszyczkami kwiatowymi. Przyprawić solą, pieprzem i posypać
        papryką. Na patelnię wlać wino, dodać masło i dusić pod przykryciem ok. 5 -7 min.
        Kurczak świetnie smakuje z groszkiem cukrowym, zblanszowanym z odrobiną masła

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:09
        zamknięty
        KIEŁBASKI SMAKOSZA

        8 krótkich kiełbasek, po 8 plasterków emeltalera, szynki, ogonówki
        lub boczku

        Marynata: 6-8 ząbków czosnku, 120 ml oleju, 4 łyżki musztardy, 4
        Łyżki przecieru pomidoroweo, przyprawa grillowa

        KieŁbaski kroimy wzdŁuż na pół, pladterki sera i szynki też na pół.
        Czosnek obieramy, siekamy i mieszamy z musztardą, przecierem
        pomidorowym oraz przyprawą grillową. Przygotowaną marynatą smarujemy
        połówki kieŁbasek. Każdy kawałek owijamy serem i szynką. Składamy po
        dwie połówki, następnie taki "duecik" owijamy plastrem wędzinki i
        spinamy wymoczoną wykałaczką. Na końcu wszystkie pakieciki starannie
        smarujemy marynatą czosnkową, układamy na rozgrzanym grillu i
        opiekamy 4-5 minut z każdej strony. W tym czasie kilka razy
        smarujemy pozostałą marynatą. Kiełbaski zdejmujemy z rusztu, kiedy
        wędzonka się zrumieni a ser stopi. Podajemy z surówkami oraz świeżym
        pieczywem.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 02.05.09, 20:28
      zamknięty
      GRILLOWANE NIESPODZIANKI

      duże pomidory, 4
      żółty ser, 10 dag
      kukurydza konserwowa,
      marchewka w słoiku,
      cebula, 1
      tuńczyk w oleju,
      majonez,
      pieprz i sól,
      folia aluminiowa,

      Odsączyć kukurydzę i marchewkę. Wymieszać ze sobą kukurydzę,
      marchewkę i tuńczyka. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać
      łyżkę majonezu i wymieszać. Pomidory umyć, przekroić na połówki i
      wydrążyć środek. Do pomidorów nakładać farsz. Na wierzch układać
      starty ser. Każdą połówkę pomidora zawinąć w folię aluminiową.
      Grillować od 10-15 min. Podawać koniecznie gorące

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:14
        zamknięty
        Kaszanka polsko-włoskie fusion

        dwie grube kaszanki • jabłko • garść pomidorków koktajlowych • 8-10 serc karczochów (z puszki albo słoiczka) • 8 plastrów szynki prosciutto • kilka garści rukoli • oliwę • ocet balsamiczny • świeżo mielony pieprz

        Kaszankę pokrój na grube plastry, jabłko na ósemki. Na tacce aluminiowej ułóż kaszankę, jabłko i plastry szynki, całość skrop oliwą i octem balsamicznym, oprósz pieprzem. Piecz na dość rozgrzanym ruszcie. Na drugiej tacce ułóż przekrojone na pół pomidorki i serca karczochów, skrop oliwą i odrobiną octu, popieprz. Piecz na chłodniejszym ruszcie. Na talerzach możesz ułożyć rukolę, a na niej ładnie zaaranżowane warzywa i kaszankę. Do tego przyrumieniona bagietka i na przykład włoskie bardolino.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.05.09, 20:24
      zamknięty
      PIECZARKI Z GRILLA

      duże pieczarki, 8
      pomidory, 4
      żółty ser, 20 dag
      Natka pietruszki,
      sól i pieprz,
      oliwa z oliwek,

      Pokrój pomidory i posiekaj pietruszkę. Ser pokrój na małe
      kawałeczki. Wszystko wrzuć do garnka i pomieszaj ze szczyptą soli i
      pieprzu. W pieczarkach wydrąż otwory i włóż do nich nadzienie.
      Całość polej oliwą z oliwek. Następnie grilluj ok 10-15 min, aż ser
      się roztopi i pieczarki nie będą surowe.


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.05.09, 20:27
      zamknięty
      KIEŁBASKI Z CURRY

      kiełbaski, 4
      curry,
      ketchup,

      Zrobić na kiełbaskach delikatne nacięcia a następnie zgrilować. W
      miseczce zmieszać łyżkę curry z 3 łyżkami keczupu. Wyłożyc kiełbaski
      na talerz, polać keczupem z curry. DO dekoracji można posypać
      posiekanym szczypiorkiem i parmezanem. Podawać z frytkami lub
      ciemnym chlebem

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.05.09, 20:34
      zamknięty
      KARKÓKA Z GRILLA

      karkówka, 1 kg
      ocet spozywczy, 4łyżki
      oliwa z oliwek, 4 łyzki
      liść laurowy, ok 4
      ziele angielskie,
      oregano,
      sól pieprz,
      czosnek, 4 ząbki

      Do miski wlać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, sól
      pieprz, wyciśnięty czosnek. Włożyć mięso do marynaty. Najlepiej, aby
      leżało tam ok 24 godzin. Smażymy na grillu.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.05.09, 20:51
      zamknięty
      SKRZYDEŁKA Z GRILLA

      2 duże piersi z kurczaka,
      4 ząbki czosnku,
      4 łyżki oliwy z oliwek,
      świeże zioła: tymianek, bazylia, kolendra,
      sól, pieprz,

      Przed grillowaniem przygotowujemy marynatę z oliwy, czosnku, ziół i
      przypraw. Dokładnie smarujemy cieńkie płaty kurczaka marynatą i
      odstawiamy na kilka godzin. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu,
      uważając, żeby mięso sie nie przypaliło.


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 11.06.18, 23:22
        zamknięty
        POLĘDWICZKI PO IBERYJSKU

        1 polędwiczka wieprzowa, 1 łyżka masłą, 1 łyżka oliwy, starta skórka z 1 pomarańczy, 1 ząbek czosnku, 125 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki miodu, mielony imbir, sól, pieprz

        Polędwiczkę kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Przesmażamy z obu stron. Rozcieramy miód z połową wina, dodajemy szczyptę imbiru, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę z pomarańczy. Mięso zalewamy przygotowanym sosem. Dodajemy resztę wina i mieszamy. Na koniec solimy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 30 minut w 190 C.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.05.09, 20:54
      zamknięty
      ŻEBERKA W MIODZIE


      żeberka, 1 kg
      Miód, 3 łyżki
      Brandy, 4 łyżki
      olej, 3 łyżki
      sos sojowy słodki, 2 łyżki
      zioła mieszane (tymianek, oregano), 2 łyżki

      Przyprawy ziołowe zmieszać z miodem,żeberka pokroić na
      porcje,zanurzyć w sosie z brandy i sosu sojowego i odstawić do
      lodówki na 2 godziny.Nasmarować mięso miodem z przyprawami.Piec na
      ruszcie ok 10 minut z każdej strony.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.05.09, 21:05
      zamknięty
      GRILLOWANA MAKREKLA

      duża makrela, 2
      cytryny, 2
      sól i pieprz,
      chili, 10
      vegeta,
      rozmaryn,
      oliwa z oliwek,

      Oczyścić makrelę i umyć. Rybę natrzeć vegetą, chili i rozmarynem.
      Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie rozgrzać grilla i piec
      ok 10 min. Cytrynę, oliwę z oliwek, sól i pieprz zmieszać i podczas
      grilliowania polewać tym rybę.


      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:08
        zamknięty
        MIĘSA PIECZONE Z CZOSNKIEM

        Po ok. 1,5 kg karkówki i boczku, przyprawa do pieczenia mięsa, 6 ząbków czosnku, zioła prowansalskie, oliwa

        Obydwa kawałki mięsa natrzeć przyprawą do pieczonego mięsa, wstawić na 2 dni do lodówki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z 2-3 łyżkami oliwy, posmarować mięsa. Każdy kawałek włożyć oddzielnie do rękawa do pieczenia. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 C. Kwadrans przed końcem rękaw otworzyć. Podawać na zimno lub ciepło z sosami np. chrzanowym.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:04
        zamknięty
        MIĘSA PIECZONE Z CZOSNKIEM

        Po ok. 1,5 kg karkówki i boczku, przyprawa do pieczenia mięsa, 6 ząbków czosnku, zioła prowansalskie, oliwa

        Obydwa kawałki mięsa natrzeć przyprawą do pieczonego mięsa, wstawić na 2 dni do lodówki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z 2-3 łyżkami oliwy, posmarować mięsa. Każdy kawałek włożyć oddzielnie do rękawa do pieczenia. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 C. Kwadrans przed końcem rękaw otworzyć. Podawać na zimno lub ciepło z sosami np. chrzanowym.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.05.09, 21:18
      zamknięty
      KASZANKA Z GRILLA

      kaszanka, 4
      celuba, 3
      musztarda ostra z gorczycą, 1słoiczek
      folia aluminiowa, do zawijania

      1. cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę
      2. kaszankę przekrawamy wzdłuż na pół, układamy na kawałku folii-
      tak aby można było nią później owinąć
      3. kaszankę obsypujemy cebulą, na to równomiernie nakładamy dużą
      ilość musztardy, dokładnie zawijamy folią, tak aby nic nie wyciekło
      podczas procesu grillowania
      4. na wolnym "ogniu" pieczemy ok. 30 minut

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.05.09, 21:24
      zamknięty
      KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA Z PIECZARKAMI

      4 pojedyńcze piersi z kurczaka, 50 g obranego słonecznika, 20 dag
      sera żółtego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 pieczarek,,

      Piersi z kurczaka pokroić w kostkę ok 1 cm, następnie obrać i
      pokroić w drobną kosteczkę pieczarki i obsmażyć, dodać do miseczki
      żółty ser zetrzeć na tarce, wsypać słonecznik, mąkę ziemniaczaną,
      sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki należy wymieszać w
      miseczce do jednolitej konsystencji. Następnie formować kolteciki.
      Smażyć na rumiano.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.05.09, 21:37
      zamknięty
      SZASZŁYKI DROBIOWE

      piersi z kurczaka, 4-5
      Marynata pikatna Kamisa, 1
      czerwona papryka, 1-2
      pieczarki, 250g
      Cebula biala i czerwona,
      oliwa z oliwek,

      Piersi z kurczaka opłukać, osuszyc i pokroic w grubsza kostke i
      wymieszac z przygotowana marynata i wstawic do lodowki najlepiej
      wczesniej ( noc) badz ze 2 godz przed pieczeniem. Nastepnie myjemy i
      kroimy wyzej wymienione warzywa w czastki. Tak przygotowane
      skladniki nabijamy na patyczki do szaszlykow w dowolnej kolejnosci.
      Wkladamy na blaszke wlozona folia aluminiowa i wkladamy do
      piekarnika nagrzanego do 180 C. W tym czasie mozemy ugotowac na
      sypko brazowy ryz z ktorym bedziemy podawac nasze szaszlyki. Jesli
      ktos lubi sosy-dipy mozna przygotowac nastepujacy sosik, ktory
      wspaniale komponuje sie z szaszlykami i ryzem.

      Sos : 2-3 kubeczki male jogurtu naturalnego, badz 1 duzy
      szczypiorek-zielona cebulke ( biala i zielona czesc)
      2-3 lzki majonezu
      2 zabki czosnku ( lub bez czosnku jesli ktos nie lubi)
      sol, pieprz i papryke w proszku
      Wszystkie skladniki siekamy drobniutko i mieszamy i schladzamy-
      gotowe!

      Szaszlyki sa dobre po ok 15-20 min ktore podajemy z ryzem i paroma
      kleksami dipu.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.05.09, 21:39
      zamknięty
      RYBA PODPIEKANA NA CIEMNO

      płaty białej ryby, 4
      łyżka papryki, 1
      łyżeczka suszonego tymianku, 1
      łyżeczka pieprzu cayenne, 1
      łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1
      łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu, 1/2
      łyżeczki soli, 1/2
      łyżeczki przyprawy allspice, 1/4
      niesolonego masła, 50g
      łyżki oleju słonecznikowego, 3

      Opłukać rybe i wysuszyć ja papierowym recznikiem.Zmieszać
      paprykę,tymianek,pieprz cayenne,biały i czarny,sól i allspice w
      płaskim naczyniu.Roztopić masło i olej w małym rondlu,od czasu do
      czasu mieszając.Delikatnie pokryć masłem rybę po obu
      stronach.Zanurzyć rybe w mieszance przypraw,aż pokryje się nią
      całkowicie.Piec nad gorącym węglem przez ok.10 min. na każdej
      stronie,odwracając raz.W trakcie pieczenia pokrywać rybę pozostałym
      masłem.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:09
        zamknięty
        ZIOŁOWE MEDALIONY

        60 dag wieprzowiny bez kości, 2 Łyżki mąki, 2 jajka, 2 łyżki startych orzechów
        włoskich, pęczek szczypiorku, pęczek natki, Łyżka majeranku, 2 łyżki oleju, sól,
        pieprz

        Wieprzowinę umyć, osuszyć. Pokroić na dość grube plastry, oprószyć z obu stron
        solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Szczypiorek i natkę posiekać. Jajka
        roztrzepać, wymieszać z orzechami, posiekanymi ziołami i majerankiem,
        opanierować kotlety. Smażyć po 12 minut z każdej strony.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:26
        zamknięty
        KARKÓWKA W MARYNACIE ZIOŁOWEJ

        4 kawałki karkówki o grubości 2,5 cm, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2
        łyżka octu winnego, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki słodkiej papryki, ½
        łyżeczki pieprzu cayenne, po szczypcie soli, ziół prowansalskich, ½
        pęczka bazylii

        Przygotować marynatę: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
        Przełożyć do szklanego naczynia, dodać oliwę, ocet oraz przyprawy.
        Wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszać. Karkówkę lekko robić
        pięścią, włożyć do foliowego woreczka, wlać przygotowaną marynatę,
        worek szczelnie zamknąć, kilkakrotnie wstrząsnąć, odłożyć do lodówki
        na 8 godzin. Mięso wyjąć z marynaty, lekko osączyć, grillować po 5
        minut z każdej strony. W czasie pieczenia smarować marytnatą.


        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:28
        zamknięty
        JAGNIĘCE KOTLETY W ROZMARYNIE

        8 kotletów jagnięcych z kością, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z
        cytryny, 8 gałązek rozmarynu, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki pieprzu
        cytrynowego, sól

        Mięso dociąć tak, by kości częściowo były odsłonięte. W szklanym
        naczyniu wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem
        i przyprawami. Dodać mięso i rozmaryn. Wstawić do lodówki na
        godzinę. Mięso wyjąć z marynaty, odsłonięte kości owinąć folią
        aluminiową. Grillować 10 – 15 minut, polewając marynatą i często
        odwracając

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:50
        zamknięty
        GRILLOWANE PASKI KURCZAKA

        * 600 g piersi kurczaka
        marynata:
        * pół szklanki oliwy z oliwek
        * 15 plasterków papryczki jalapeno
        * 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
        * 1 łyżka sosu sojowego
        * 2 łyżki soku z cytryny
        * listki kolendry

        Grillowane paski kurczaka - sposób przygotowania
        Piersi kurczaka pokroić w paski grubości kciuka. Wszystkie składniki marynaty
        wymieszać. Dodać paski kurczaka. Zostawić w lodówce na co najmniej 3 godziny.
        Grillować na płycie od raclette lub smażyć na suchej (oliwa z marynaty
        wystarczy) gorącej patelni. Można w trakcie smażenia dodać do mięsa paski
        kolorowej papryki.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:56
        zamknięty
        WOŁOWINA W WINIE

        * 4 steki z wołowiny (po 20 dag)
        * 3 łyżki oliwy
        * sól
        * pieprz
        Marynata:
        * 1 cebula pokrojona w plasterki
        * 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
        * 2 łyżki oliwy
        * 1 liść laurowy
        * 6 ziaren pieprzu
        * 1/2 łyżeczki tymianku

        Wołowina w winie - sposób przygotowania
        Wymieszaj składniki marynaty. Mięso rozbij, polej marynatą i wstaw do lodówki na
        12 godzin. Osącz, oprósz pieprzem. Piecz na gorącym grillu (2 minuty z każdej
        strony). Posmaruj oliwą, podnieś kratkę na wyższy poziom i piecz 5 minut z
        każdej strony. Posól, podawaj z cebulą z marynaty

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 11.06.18, 23:11
        zamknięty
        STEKI Z GRILLA

        2 steki wołowe, 1 główka czosnku przekrajanego w poprzek, garść świeżych listków tymianku, garść mieszanki ziaren pieprzu, kilka łyżek oliwy, 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina

        Wkładamy steki do miski. Posypujemy ziołami i przyprawami. Wlewamy oliwę i wino, wkładamy przekrojoną główkę czosnku. Mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Pieczemy steki na średnio rozgrzanych węglach z każdej strony po parę minut.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 08.05.09, 11:31
      zamknięty
      BANANY Z GRILLA

      4 banany, tabliczka czekolady

      Nieobrane banany naciąć trzy cztery razy w poprzek. Do nacięć włożyć po kostce
      czekolady. Owinąć folią aluminiową i położyć na grilla. Grillować ok. 15 minut.
      Następnie zdjąć z owoców folię i skórkę. Banany są gotowe do zjedzenia
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:27
        zamknięty
        POLĘDWICZKI NA OSTRO Z GRILLA

        1 kg polędwiczek wieprzowych, po 5 łyżek oleju i octu balsamicznego,
        liście laurowe, natka pietruszki, 3 małe ostre papryczki, sól,
        pieprz mielony, kolorowy pieprz w ziarnach

        Polędwiczki pokroić na 2,5 cm plastry, lekko rozgnieść je dłonią,
        oprószyć solą o świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W szklanej
        miseczce połączyć ze sobą olej z octem balsamicznym, dodać kilka
        ziaren kolorowego pieprzu, pokruszone liście laurowe i papryczki,
        wymieszać. Każdy plaster mięsa posmarować marynatą. Położyć na
        rozściełanej folii spożywczej w chłodnym miejscu. Po 2 godzinach
        polędwiczki ułożyć na kawałkach folii każdą oddzielnie, zawinąć,
        położyć na ruszcie, piec 10 minut. W połowie pieczenia odwrócić.

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:49
        zamknięty
        PERSKIE SZASZŁYKI DROBIOWE

        * 25 dag piersi kurczaka
        * * sól. M a r y n a t a: sok z 1 cytryny
        * * szczypta nitek szafranu
        * * po 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i czerwonej papryki w proszku
        * * sól

        Perskie szaszłyki drobiowe - sposób przygotowania
        Przygotować marynatę: składniki włożyć do głębokiej miseczki i wymieszać. Mięso
        pokroić w kostkę jednakowej wielkości, włożyć do marynaty, przykryć i pozostawić
        na 30 min. Następnie nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować (najlepiej
        nad węglem drzewnym). Podawać z ugotowanym na sypko ryżem z dodatkiem szafranu.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 08.05.09, 11:32
      zamknięty
      CUKINIA Z GRILLA

      2-3 młode cukinie,
      2 ząbki czosnku,
      2 łyżki oliwy z oliwek,
      1 łyżeczka octu winnego,
      sól, pieprz,

      Myjemy cukinie i kroimy w plastry, nie obierajac ze skorki. Moczymy przez kilka
      minut w marynacie z oliwy, octu winnego, czosnku soli i pieprzu. Pieczemy przez
      ok 2-3 min z każdej strony. Następnie przekładamy na górną półkę grilla na ok.
      10 - tak, żeby cukinie zmiękły, ale się nie przypalily. Idealne urozmaicenie
      letnich spotkań w ogrodzie.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:25
        zamknięty
        ŻEBERKA IMBIROWE

        75 dag żeberek wieprzowych, olej do smażenia, MARYNATA: 1 mały
        kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku, 2 ząbki czosnku, 3
        łyżki sosu sojowego, 1 łyżka mąki ziemniaczaneh, 2 łyżki wódki, 3
        łyżki octu winnego, 1 łyżeczka tabasco, 3 łyżki miodu

        Żeberka dzielimy na pojedyncze kawałki, przecinając ostrym nożem
        wiązania między kręgami. Robimy marynatę: imbir i czosnek obieramym
        siekamy i starannie mieszamy z sosem sojowym, mąką ziemniaczaną,
        wódką, octem, tabasco i miodem. Połową marynaty zalewamy żeberka i
        odstawiamy na 45 minut. Zamarynowane żeberka smażymy na silnie
        rozgrzanym oleju z obu stron, w sumie przez 5 minut. Podsmażone
        żeberka układamy na grillu. Pieczemy, póki nie zbrązowieją. W
        trakcie pieczenia podlewamy co chwilę pozostałą marynatą

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:36
        zamknięty
        SZASZŁYKI Z KIEŁBASY

        * 1 kg kiełbasy
        * 1 kg leśnych grzybów
        * sól
        * 2-3 łyżki oliwy

        Szaszłyki z kiełbasy - sposób przygotowania
        Kiełbasę pokrój na kawałki i zrób na niej nacięcia. Grzyby dokładnie oczyść. Na
        patyki nadziej na przemian kiełbasę i grzyby. Skrop oliwą, trzymaj nad ogniem
        15-20 minut. Podawaj z pieczywem i musztardą.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 08.05.09, 11:38
      zamknięty
      GOŁĄBKI Z GRILLA

      4 duże surowe ziemniaki,
      2 małe cebule,
      1 czerwona papryka,
      przyprawy , 4 duże pieczarki,
      8 plastrów boczku,
      zielenina,
      masło,
      duże surowe liście kapusty

      Ziemniaki w łupinach (oczyszczone) pokroić w większą kostkę. Cebulę posiekać w
      plasterki. Paprykę pokroić, pieczarki pokroić w kostkę, boczek w paseczki dodać
      zieleninę. Całość doprawić i wymieszać. Na każdym liściu kapusty ułożyć porcję
      nadzienia oraz 1 łyżkę masła. Zawinąć liść jak w przypadku gołąbków, owinąć
      podwójną folią. Piec na grillu około 1 godz.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 18:31
        zamknięty
        MARYNATA MIODOWO - ANANASOWA

        3 łyżki miodu, 8 łyżek soku ananasowego z puszki, 2 łyżki oliwy z
        oliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2 łyżki łagodnej musztardy, 5
        łyżek łagodnego ketchupu, szczypta soli, słodkiej papryki w proszku.
        Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

        --
        serce
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 08.05.09, 11:43
      zamknięty
      MINI SZASZŁYCZKI

      mięsiste morele, 24
      Pomarańcze, 2
      plasterków wędzonego indyka, 12
      łyżeczki ostrej musztardy, 2
      łyżki marmolady morelowej, 2
      pół pęczka natki pietruszki,

      1. Rozgrzej piekarnik (funkcja grill). Wyciśnij sok z pomarańczy i wrzuć do
      niego morele, aby napęczniały.
      2. Plastry indyka przekrój wzdłuż na pół. Marmoladę wymieszaj z musztardą i
      posmaruj tą miksturą plastry indyka. Nałóż morele, zwiń i nabijaj na wykałaczki
      lub patyczki do szaszłyków.
      3. Piecz szaszłyki przez 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem posyp
      posiekaną natką pietruszki.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 08.05.09, 11:45
      zamknięty
      SOS DO POTRAW Z GRILLA

      świeży ogórek, 1 mały
      czosnek, 2 ząbki
      Miód, 1 łyżeczka
      musztarda francuska gruboziarnista, 1 łyżeczka
      majonez, 3 łyżki
      jogurt naturalny /najlepszy jest grecki/, 1 szklanka
      rozmaryn suszony, 1 łyżeczka
      sól, pieprz, do smaku

      obranego ze skórki ogórka ścieramy na grubej tarce, wciskamy czosnek, dodajemy
      miód, musztardę, majonez i jogurt oraz przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:04
        zamknięty
        ZIOŁOWE MEDALIONY

        60 dag wieprzowiny bez kości, 2 Łyżki mąki, 2 jajka, 2 łyżki startych orzechów włoskich, pęczek szczypiorku, pęczek natki, Łyżka majeranku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz

        Wieprzowinę umyć, osuszyć. Pokroić na dość grube plastry, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Szczypiorek i natkę posiekać. Jajka roztrzepać, wymieszać z orzechami, posiekanymi ziołami i majerankiem, opanierować kotlety. Smażyć po 12 minut z każdej strony

        --
        serce
      • madohora Re: Spotkanie przy grillu - przepisy kulinarne 03.06.18, 20:07
        zamknięty
        ★ Karkówka z tajską nutą

        4 grube plastry karkówki • pęczek kolendry • 3 limonki • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki wytrawnego wermutu • 2 ząbki czosnku • łyżeczkę brązowego cukru lub 2 łyżeczki syropu z agawy • sól i świeżo mielony pieprz

        Przygotuj marynatę. W miseczce połącz oliwę, wermut, sok i skórkę otartą z dwóch limonek, drobniutko posiekany czosnek, połowę posiekanej kolendry, cukier, sól i pieprz. Do marynaty włóż plastry mięsa, pozostaw w chłodzie przez blisko 2 godziny. Zamarynowane mięso piecz na średnio rozgrzanym ruszcie przez 7-8 minut, z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Mięso jest gotowe, gdy wierzch jest zrumieniony, a sos nie jest krwisty. Gotowe steki podawaj posypane resztą kolendry z plasterkiem limonki.

        --
        serce
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka