Dodaj do ulubionych

Zupy na upalne lato

02.08.09, 23:24
ZUPA WIŚNIOWA Z KLUSKAMI

80 dag wiśni, 8 łyżek cukru, 20 dag twarogu, opakowanie cukru
waniliowego, 5 dag posiekanych migdałów, 4 łyżki śmietany kremówki,
3 łyżki mąki ziemniaczanej, cynamon, 4 goździki, skórka z cytryny

Wiśnie umyć, wydrylować. Włożyć do garnka, zasypać cukrem. Oprószyć
cynamonem, dodać goździki i skórkę z cytryny. Wlać 3 szklanki wody,
gotować 10 minut na małym ogniu. Skórkę usunąć. Mąkę wymieszać z ½
szklanki wody. Wlać do zupy. Mieszając, gotować 5 minut. Ostudzić,
co jakiś czas zamieszać.
Twaróg utrzeć z kremówką, migdałami, cukrem waniliowym i pudrem.
Uformować kluseczki. Podawać do zupy.

--
Madohora
--
Nikiszowiec
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 02.08.09, 23:25
      JAGODOWA Z GRZANKAMI

      2 kromki chleba tostowego, 5 dag masła, 500 ml mleka, 10 dag cukru
      pudru, opakowania cukru waniliowego, 30 dag jagód, 10 dag kwaśnej
      śmietany

      Chleb tostowy pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, wsypać
      pieczywo, usmażyć grzanki na złoty kolor. Mleko wlać do rondla,
      wsypać cukier waniliowy i cukier puder. Mocno podgrzać, zdjąć,
      ostudzić. Jagody przebrać, umyć, osączyć. 20 dag owoców zmiksować,
      przetrzeć przez sito. Wymieszać ze śmietaną, dodać do mleka,
      połączyć. Zupę rozlać do miseczek, posypać pozostałymi jagodami i
      grzankami.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 16.08.13, 13:07
        ZUPA JAGODOWA

        500 g czarnych jagód, 1 bułka pszenna, 500 ml mleka, 50 g drobnego cukru, 2 żółtka, sok z cytryny, szczypta cynamonu, 200 ml śmietany kremówki

        Bułkę namoczyć w mleku, Jagody przebrać, opłukać. Gotować ok. 5 minut w 1 l wody. Namoczoną bułkę dodać do jagód i gotować razem 3 minuty. Zupę doprawić cukrem i zmiksować w blenderze. Żółtka ubić widelcem w reszcie mleka, dodać, wymieszać. Całość podgrzać ale uważać aby się nie zagotowało. Doprawić według uznania sokiem z cyryny i cynamonem. Przelać do naczyń. Udekorować bitą śmietaną.
        --
        MADOHORA
        FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 22:15
        CHŁODNIK LITEWSKI NA SUROWEJ ŚMIETANIE

        Z 1/2 litra mleka zsiadłego niezbieranego ubić dobrze miotełką w garnku polewanym; osobno też ubić pół litra młodej śmietany, zmieszać razem z mlekiem i jeszcze trochę ubijać, aby na wierzchu pęcherzyki wystąpiły; potem wlać w to kwaterkę kwasu ogórkowego, lub barszczu burakowego przedtem przegotowanego i wystudzonego, botwiny, t. j. świeżych młodych listków i natki z buraków ćwikłowych ugotowanych i poszatkowanych, dużo młodego koperku usiekanego drobno i dwa ogórki surowe obrane i pokrajane w plasterki, które przedtem na 2 godziny Posolić, aby surowizna z nich wyszła, a następnie dobrze wyjąc. Wszystko razem wymięszać w garnku z ubitą śmietaną 1 mlekiem, wkońcu wrzucić jeszcze 3, lub 4 jaja ugotowane na twardo i pokrajane w cząstki, trochę obranych szyjek z raków i kawałek pieczeni cielęcej w kostkę pokrajanej. Chłodnik posolić do smaku i wstawić w lód. Przy wydaniu dać na Kazden talerz kawałeczek lodu.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 22:33
        ZSIADŁE MLEKO

        Mleko słodkie niezbierane postawić vv amiennym garnku rano w kuchni, a na drugi dzień, gdy będzie zsiędzione, wynieść go do piwnicy. W zimie trzeba dłużej trzymać i to blisko kuchni, aby się prędko zsiadło, gdyż cała dobroć mleka polega na tem, żeby długo nie stało. Gdy stoi dłużej jak dobę, lub dwie, mleko będzie za kwaśne i czuć go starzyzną, t. j. serem beczkowym. W lecie, w upały zamiast zupy gorącej, mleko kwaśne młode i świeże, bardzo smakuje. Podać do niego młode kartofelki, lub jakąkolwiek kaszę okraszoną słoniną.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 22:35
        ZUPA CZEKOLADOWA

        Ćwierć f. czekolady ugotować w 1 i1/2 l mleka. Osobno ubić 4 żółtka z 4-ma łyżkami cukru i wlewając czekoladę bić miotełką na ogniu tak długo, aż zgęstnieje, uważając aby się żółtka nie zważyły. Potem zamrozić na lodzie i podać do niej grzaneczki słodkie lub biszkopty.

        --
        serce
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 02.08.09, 23:26
      CHŁODNIK MELONOWY Z SZYNKĄ

      2 melony, sok z cytryny, 4 plasterki marynowanego imbiru, 8 listków
      świeżej mięty, 2 łyżki oliwy, sól, biały pieprz, 4 plasterki szynki,
      kulki wydrążone z melona miodowego do dekoracji

      Melony przekroić na pół. Wyjąć pestki, miąższ wydrążyć, skórki
      zachować, zmiksować razem z sokiem z cytryny i marynowanym imbirem.
      Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
      Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki. Kulki z melona miodowego
      ułożyć w zachowanych skórkach melona. Dodać kilka pasków szynki,
      zalać zimnym chłodnikiem. Listki mięty opłukać, osuszyć, udekorować
      wierzch zupy, skropić oliwą. Chłodnik melonowy najlepiej podawać tuż
      po przygotowaniu. By był bardziej orzeźwiający można dodać do niego
      kilka kostek lodu.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 21:51
        ZUPA Z RÓŻNYCH OWOCÓW

        Można ją robić z różnych owoców i mieszać różne smaki n. p. jabłka, truskawki i maliny, jabłka, gruszki i morele, lub morele i maliny, czereśnie. Jakiekolwiek owoce opłukać, obrać z łupki i z pestek, wydrążyć, nalać wodą aby się rozgotowały, potem przefasować przez sito, pocukrować, rozprowadzić smakiem, w którym się gotowały i zaprawić śmietaną rozbitą z łyżką mąki lub tylko samą mąką z zimną wodą. Może być podana na gorąco lub zimno, stosownie do pory roku

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 21:59
        KALTESZAL

        Na 1/2 litra piwa wziąć pół funta cukru; ubić połowę z 4-ma żółtkami do białości, wcisnąć sok z dwóch cytryn i otrzeć skórkę z jednej na tarku. Piwo zagotować z kawałkiem cynamonu i drugą połową cukru, a gdy przestygnie, zaciągnąć na ogniu z żółtkami, wkońcu wlać kieliszek araku i wrzucić garść obranych i opłukanych rodzynek bez pestek. Zamrozić na lodzie i podać z grzankami z chleba

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 22:10
        ROSÓŁ MROŻONY

        W skwarne dni jest zimny rosół o wiele przyjemniejszy niż gorący. Przyrządza się go bardzo szybko i bez wielkich trudności z rosołowych kostek Maggiego (Maggis Rindsuppewurfel). Najpierw należy rozpuścić kostki w wrzącej wodzie, licząc po 1-ej (z 1/4 litra) na osobę, następnie przecedzić przez zmoczoną w wodzie serwetę, by na niej tłuszcz z rosołu osiadł, a potem zamrozić w lodzie i podać w filiżankach do jakichkolwiek pasztecików.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 22:17
        CHŁODNIK GOTOWANY

        Robi się na lekkim rosole z kości 1 odpadków mięsa, z którego wszystką tłustość trzeba starannie zebrać. Do rosołu wlać tyle barszczu żytniego, lub burakoego, albo też kwasu ogórkowego, aby smak był kwaskowaty). Osobno ugotować trochę botwinki drobno posiekanej, w kwarcie śmietany rozbić dobrze pół łyżki mąki, zaprawić Nią zupę, zafarbować na bladoróżowy kolor utartym burakiem, wrzucić botwinkę, dużo kopru siekanego, jaja ugotowane na twardo, kilkanaście szyjek rakowych, cielęcinę w kostkę pokrajaną i dwa ogórki przyrządzone jak do poprzedniego e odnika. Postawić w lodzie, a przy wydaniu na każden ta'erz dać kawałek lodu.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 22:22
        BOTWINA Z RYB

        Dwie garście szczawiu, i dwie garście szpinaku, obrać, opłukać, zagotować i przefasować przez sito, rozprowadzając kwasem chlebowym i smakiem z ugotowanej ryby. Dać trochę cukru do smaku i soli. Rybę, n. p. kawałek jesiotra wrzucić do wazy razem z wszystkimi dodatkami, które się dają do chłodnika. Zamiast botwiny, dać trochę usiekanego szczypiorku, a ogórki kiszone, zamiast surowych. Zamrozić w lodzie, lub postawić w piwnicy.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 22:23
        ZUPA Z MAŚLANKI

        Półtora litra maślanki i pół litra młodej śmietany rozbijać miotełką tak długo, aż się spieni, zamrozić na lodzie i podać do młodych ziemniaków w lecie.

        --
        serce
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 02.08.09, 23:27
      JABŁKOWA Z RODZYNKAMI

      4 jabłka, Łyżka masła, Łyżka budyniu waniliowego, 2 łyżki rodzynek,
      2 łyżki cukru pudru, cynamon, sok i skórki z cytryny, 2 goździki,
      rogalik

      Jabłka umyć, wykroić nasiona, 3 jabłka pokroić w kostkę, ugotować w
      niewielkiej ilości wody, zmiksować na krem. Wlać litr wody,
      zagotować. Dodać budyń, goździki, łyżkę cukru pudru i szczyptę
      cynamonu. Gotować aż zupa zgęstnieje. Pozostałe jabłko pokroić,
      podsmażyć na maśle. Dodać do zupy razem z rodzynkami, skórką i
      sokiem z cytryny, wymieszać. Rogalik pokroić na plasterki, podsmażyć
      na suchej patelni. Grzanki obtoczyć w cynamonie i reszcie cukru
      pudru. Posypać zupę, udekorować.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 02.08.09, 23:28
      MALINOWA Z KNEDELKAMI

      .30 dag malin, po szklance jogurtu naturalnego, mleka i śmietany, 2
      łyżki cukru pudru, łyżeczka miodu, Knedle: rogalik, 100 ml mleka, 10
      dag twarogu, jajko, łyzeczka cukru, 3 łyżki mąki, cynamon do
      posypania

      Knedle: rogalik pokroić w kostkę, zalać mlekiem, Dodać twaróg,
      jajka, cukier waniliowy i mąkę, wyrobić ciasto. Uformować knedle,
      gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną. Odcedzić, ostudzić, posypać
      cynamonem. Kilka malin odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować. Mus
      wymieszać z jogurtem, mlekiem, śmietaną, cukrem pudrem i miodem.
      Schłodzić, podawać z knedelkami.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
        • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 21:52
          ZUPA ZE ŚLIWEK LUB POWIDEŁ

          W jesieni, gdy są świeże śliwki, rozgotować w wodzie odpowiednią ilość, przecedzić przez sito, zaprawić śmietaną z mąką i zagotować. W zimie tak samo robi się z powidła już gotowego. Rozgotować z wodą ile potrzeba, zaprawić śmietaną i podać z grzankami z bułki.

          --
          serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 21:42
        ZUPA POZIOMKOWA Z WINEM

        Z dwóch kwart poziomek wybrać najładniejszych filiżankę, reztę przetrzeć na surowo Przez sito, dodać litr przegotowanej wody, szklankę białego wina, sok z pół cytryny, trochę skórki cytrynowej, 1/4 funta cukru zamięszać dobrze, by się cukier rozpuścił i zamrozić na lodzie, wybrane poziomki wrzucić potem do zupy.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 21:47
        ZUPA POZIOMKOWA Z ŻÓŁTKAMI

        Półtora litra mleka Przegotować i przestudzić, 5 żółtek ubić do białości z 1/4 funta cukru. Postawić na blasze i zaciągnąć do gęstości z przegotowanym mlekiem. Przefasować przez sito 1 i 1/2 litra surowych poziomek' gdy mleko przestygnie zmieszać razem z poziomkami i zamrozić na lodzie. W ten sam sposób można robić zupę z malin lub truskawek. Podać do niej biszkopciki lub słodzone grzanki.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 22:19
        OCHROSZKA

        Kupić pół litra kwasu chlebowego, który dostać można w sklepikach (graizlerniach), wsypać trochę soli, trochę cukru, wlać w ten kwas pół litra śmietany, z którą rozetrzeć łyżeczkę musztardy i wrzucić Wszystkie dodatki jak do poprzednich chłodników, oprócz botwiny a zamiast cielęciny dać szynkę pokrajaną w kostkę .

        --
        serce
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 04.08.09, 22:01
      CHŁODNIK Z BOTWINKI

      jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami
      dwa średnie zielone ogórki
      około pięciu rzodkiewek
      2-3 ząbki czosnku (niekoniecznie jak ktoś nie lubi)litr kefiru, jogurtu
      naturalnego a najlepiej dobrego zsiadłego mleka pół pęczka koperku pęczek
      szczypiorku sok z połowy cytryny sól, pieprz, łyżeczka cukru jajka (pół albo
      całe na talerz)

      Zaczynamy od botwinki, którą kroimy razem z buraczkami najdrobniej jak się da.
      Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą, tak żeby całość była zalana ale wody nie
      było zbyt dużo, solimy (niezbyt dużo bo będzie można później dosolić), dodajemy
      łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa aż kawałki buraków będą miękkie. Gdy
      się wywar ugotuje dodajemy do niego sok z cytryny. W czasie gdy botwinka się
      gotuje ścieramy (albo zcieramy - jak kto woli smile ) na tarce o dużych oczkach
      ogórki i rzodkiewkę (można pokroić w kostkę ale na tarce jest szybciej i
      łatwiej), siekamy szczypiorek i koperek, mieszamy z kefirem/jogurtem/zsiadłym
      mlekiem i do tego dodajemy rozgnieciony czosnek. (Moja uwaga: w niektórych
      przepisach pojawia się rada żeby odsączyć startego ogórka, ja tego nie robię bo
      woda z ogórka ma swój fajny ogórkowy smak) (Moja druga uwaga: nie ma to jak
      chłodnik na dobrym zsiadłym mleku). Wywar z botwinki lekko chłodzimy żeby nie
      był zbyt gorący i wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem po czym
      wstawiamy do lodówki żeby zrobił się fajnie zimny. Przed podaniem wrzucamy do
      niego jajka podzielone na ćwiartki lub połówki i ew. dodajemy świeży koperek i
      szczypior
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 22:12
        BARSZCZ MROŻONY ZE ŚWIEŻĄ BOTWINĄ

        Robi się tak samo jak barszcz zabielany z tą różnicą, że trzeba ugotować na smak młode buraczki (botwinę) z nacinką, a listki usiekać drobno wraz z natką pietruszki i wrzucić do barszczu przed zaprawieniem go śmietaną. Barszcz ten na zimno jest bardzo smaczny i chłodzący.

        --
        serce
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 04.08.09, 22:09
      CHŁODNIK Z BOTWINKI

      Składniki

      * pęczek botwinki
      * ogórek
      * pęczek rzodkiewek
      * 2 cebulki dymki
      * szklanka kwaśnej śmietany
      * 150 ml maślanki
      * 1/2 l bulionu jarzynowego
      * 2 jajka na twardo
      * sól, pieprz

      Kup składniki do przepisu
      Etapy przygotowania

      Liście botwinki pokroić, buraczki umyć. Botwinkę i buraczki gotować w bulionie
      ok. 10 min.

      Rzodkiewki oczyścić, pokroić na grubsze plasterki. Ogórek umyć, pokroić na
      plasterki. Dymki oczyścić, drobno pokroić, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić
      na kawałki.

      Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru
      wlać śmietanę i maślankę.

      Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Wymieszać, przyprawić.
      Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować jajkami.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 04.08.09, 22:24
      ZUPA MINESTRONE

      * - 2 male cukinie,
      * - duza cebula,
      * - pól puszki fasoli czerwonej,
      * - duza papryka, lub 2 male,
      * - 4 ziemniaki,
      * - pól szklanki mrozonego lub świeżego groszku,
      * - szklanka ryzu,
      * - lodyga selera,
      * - ok 2 litrów rosolu,
      * - 5 pomidorów lub zamiennie koncentrat pomidorowy,
      * - sól, pieprz, vegeta, lisc laurowy, papryka, bazylia, oregano

      Wielowarzywna, wielokolorowa i wysmienita. Jest to moja wzbogacona wersja tej
      znanej, wloskiej zupy.
      Etapy przygotowania

      Warzywa obieramy i myjemy. Lubiacym podsmazane warzywa w zupie, proponuje
      podsmażyć cebule na oleju, ja natomiast nigdy tego nie robie. Cebule pokroic w
      kostke lub piórka, papryke pokroic w kostke, selera drobno posiekac cukinie
      grubo pokroic na polpaski, (pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic w
      kostke). Do gotującej się wody wsypujemy przyprawy oraz dodajemy kolejno:
      cebule, papryke – które gotujemy ok. 5 min, po czym wrzucamy cukinie, selera i
      ryz. Gotujemy ok. 10 min, dodajemy, groszek, odsaczona fasole, zagotowujemy,
      jeśli mamy pomidory, dodajemy, a jeżeli uzywamy koncentratu, wrzucamy koncentrat
      i dobrze rozprowadzamy w zupie, zagotowujemy i wylaczamy palnik, nie zdejmując z
      niego garnka, tak by zupka ,,doszla’’ pod przykryciem. Na koniec, przed
      podaniem, posypujemy zupe w talerzu bazylia i oregano.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 21:11
        ZUPA NIC

        Zupa „nic". 1 i 1/2 l mleka przegotować z 1/2 laską pokrajanej wanilii, przecedzić i przestudzić. 5 żółtek utrzeć do białości
        z 5-ma łyżkami cukru i postawiwszy na ogniu, bić trzepaczką wlewając mleko cienkim strumieniem do jaj aż zgęstnieje.
        Potem odstawić i bić jeszcze dalej, a następnie wynieść do piwnicy lub wstawić w lód. Podać ją z grzankami ze słodkiej
        bułki, lub z piankami zrobionemi z pozostałych białek

        --
        serce
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 26.06.10, 18:14
      PODLASKI Z KURCZAKIEM

      2 pęczki buraczków z botwinką, włoszczyzna, ogórek, ćwiartka kurczaka, garść
      szczawiu, szklanka śmietany, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny,
      szczypiorek.Pokrojoną włoszczyznę i kurczaka zalej 2 litrami wody, gotuj
      godzinę. Buraczki pokrój, gotuj 10 minut. Dodaj pokrojoną botwinkę i szczaw,
      gotuj 10 minut. Przełóż do kurczaka, dodaj kawałki ogórka i szczypiorek,
      przypraw. Schłodź.
      --
      Madohora

      --
      Nikiszowiec
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 21:20
        ZUPA BORÓWCZANA ZE ŚMIETANĄ

        Robi się tak samo jak Poprzednia; tylko zamiast w wodzie, rozbić mąkę z pół litrem wasnej śmietany i podprawiwszy nią zupę, zagotować. Może być na gorąco lub na zimno.

        --
        serce
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 26.06.10, 18:17
      WIŚNIOWY Z CYNAMONEM

      30 dag wiśni, 10 dag cukru pudru, szklanka soku z czerwonych porzeczek, łyżeczka
      startej skórki pomarańczowej, 2 goździki, szczypta cynamonu

      Wiśnie opłucz, wydryluj. Zmiksuj z cukrem pudrem, cynamonem, goździkami i skórką
      pomarańczową. Wlej 2 szklanki mineralnej wody, sok porzeczkowy, połącz. Schłódź.
      --
      Madohora

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 26.06.10, 18:20
      POMIDOROWY

      1 kg pomidorów, 200 ml śmietany, pół pęczka szczypiorku, pół pęczka natki,
      sól,pieprz.Pomidory sparzyć wrzątkiem, schłodzić w zimnej wodzie, obierz. Pokrój
      na kawałki, zmiksuj. Przypraw solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.
      Koperek i natkę umyj, posiekaj. Dodaj do chłodnika razem ze śmietaną, połącz.
      --
      Madohora

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 26.06.10, 18:24
      LITEWSKI Z MIĘSEM

      1,5 l zsiadłego mleka, 2 pęczki botwinki, pęczek rzodkiewek, 15 dag ogórków,
      szklanka śmietany, 1o dag pieczonej cielęciny lub kurczaka, po pół pęczka
      koperku i szczypiorku, sól, cukier

      Botwinkę pokrój i ugotuj. Rzodkiewki pokrój na plasterki, ogórki w słupki.
      Zsiadłe mleko połącz ze śmietaną. Dodaj warzywa pokrojone mięso, natkę i
      koperek. Przypraw, schłodź.
      --
      Madohora

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 26.06.10, 18:28
      b]RZODKIEWKOWY Z PAPRYKĄ [/b]

      1,5 l zsiadłego mleka, pęczek rzodkiewki, szklanka śmietany, 3-4 kawałki papryki
      konserwowej, 8 dag ogórków konserwowych, sól, pieprz, cukier

      Rzodkiewki zetrzyj na tarce. Dodaj zsiadłe mleko, śmietanę, pokrojoną paprykę i
      ogórki, wymieszaj. Przypraw. Schłodź. Podawaj z kiełbasą.
      --
      Madohora

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 26.06.10, 19:45
      OGÓRKOWY NA JOGURCIE

      0,5 kg ogórków, 1 l jogurtu naturalnego, 0,5 l kefiru, pęczek koperku, mała
      cebula, sól, pieprz, cytryna

      Ogórki obierz, zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj, utrzyj z solą. Dodaj kefir,
      jogurt, posiekany koperek i ogórki, wymieszaj. Przypraw.
      --
      --
      Madohora

      --
      Nikiszowiec
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.08.13, 14:38
      CHŁODNIK OWOCOWY ZMARAŻANY

      Pięknych dojrzałych, winkowatych jabłek 15 obrać z łupiny, pokrajać na czworo, włożyć w rondel, nalać kwartą wody (staropolska kwarta to ok. 1,125 litra), rozgotować, przetrzeć przez gęste sito; dodać do tego pół kwarty białego wina, trochę skórki cytrynowej tartej na cukrze i kawałek wanilii w cukrze tłuczonej. Ubić dobrze kwartę śmietany z 4 żółtkami, wymieszać z powyższemi szczegółami, wstawić do lodowni. Dodatek, ciastka suche lekkie.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.08.13, 14:41
      CHŁODNIK LITEWSKI Z JAJKIEM

      Pęczek buraczków z botwinką oczyścić, pokroić, zalać niewielką ilością wody, dodać soku z cytryny,gotuj około 5 minut, schłodzić, ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z natką, szczypiorkiem i koperkiem, oprósz solą. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Dodaj do ugotowanej botwinki, wlej kefir i śmietanę, połącz, przypraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, dodaj czosnek i bazylię. Schłódź. Przed podaniem do talerza włóż ćwiartkę ugotowanego na twardo jajka.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 21:38
        ZUPA MALINOWA Z POZIOMKAMI CZYSTA

        Zagotować litr malin w wodzie, tyleż poziomek na surowo przetrzeć wraz z gotowanemi malinami przez sito. (Poziomek z pestkami nie powinno się gotować, bo zawsze będą cierpkie). Rozpuścić wodą w stosownej ilości ile się chce mieć zupy, wsypać cukru do smaku i zaprawić tak samo, jak zupę borówczaną. Podać na gorąco lub na zimno z grzankami.

        --
        serce
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.08.13, 14:42
      CHŁODNIK LITEWSKI

      sok z buraków 250ml
      maślanka 500ml
      kwaśna śmietana 500ml
      1 pęczek koperku
      1 pęczek szczypiorku
      1 pęczek rzodkiewek
      1 ogórek sałatkowy
      2 jajka ugotowane na twardo
      2 łyżki posiekanej botwiny
      szczypta soli
      szczypta cukru pudru

      Sok z buraków wymieszać z maślanką i śmietaną.Przyprawić do smaku solą i cukrem pudrem.
      Koperek i szczypiorek drobno posiekać.Ogórek obrać i wraz z rzodkiewkami pociąć w niewielką kostkę. Posiekane zioła oraz rozdrobnione warzywa wymieszać z chłodnikiem.Całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.W tym czasie posiekaną botwinkę włożyć na 2 minuty do wrzącej,lekko posolonej wody.Wyjąć i dokładnie osączyć na sitku. Jajka obrać ze skorupek,następnie grubo posiekać.Do miseczek lub kokilek nałożyć po porcji jajek.Zalać przygotowanym chłodnikiem.Przed podaniem chłodnik można udekorować gałązkami świeżego koperku lub natki.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.08.13, 14:43
      CHŁODNIK

      1 duży kubek maślanki
      1 mały kubek jogurtu naturalnego
      1 duży pomidor
      1 ogórek
      pęczek rzodkiewki
      koper, szczypior
      Przyprawy: sól, pieprz
      około 50ml. koncentratu buraczanego

      Warzywa umyć. Pomidory i ogórka pokroić w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koper posiekać. Wszystkie warzywa dodać do maślanki i jogurtu.
      Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Część chłodnika przełożyć do salaterki. A pozostałą wymieszać z koncentratem buraczanym, Resztę chodnika dodać wokół salaterki Można podać z ugotowanym na twardo jajkiem.

      smaker.pl/przepis-chlodnik,100795.html
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 03.06.18, 17:53
        CHŁODNIK FILOETOWY

        Weź: •½ l jagód plus garstkę do dekoracji •3 łyżki brązowego cukru •2 szklanki wody •łyżeczkę cukru waniliowego z prawdziwej wanilii •½ łyżeczki cynamonu •½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy •kilka goździków •łyżkę octu balsamicznego •¾ szklanki pełnego mleka •4 łyżki serka mascarpone •drobny makaron ugotowany •kilka listków czerwonej bazylii do dekoracji

        Jagody wsyp do garnka, wlej szklankę wody, dodaj 3 łyżki brązowego cukru oraz wszystkie przyprawy. Zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, następnie całość przetrzyj przez sito ustawione nad rondelkiem. Przelej pozostałą na sicie masę szklanką wody, aby wypłukać resztę wartościowych składników. Do przecieru jagodowego dodaj ocet balsamiczny, serek mascarpone i mleko. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki, aby dobrze schłodzić. Podawaj z kluseczkami, czerwoną bazylią i kleksem śmietany lub lodami waniliowymi, posypany całymi jagodami.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 17.10.18, 18:43
        Czereśniowa chłodna zupa

        Weź: •kilogram drylowanych ciemnych czereśni •sok z cytryny •2-3 łyżki cukru pudru z trzciny cukrowej •słodką śmietanę •kilka listków świeżej mięty

        W blenderze zmiksuj czereśnie z listkami mięty, dodaj sok cytrynowy, cukier (proporcje zależą od upodobań) i znów dokładnie zmiksuj. Podawaj schłodzoną z kleksem śmietany i listkiem mięty.

        --
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Eenbruinigherfstblad.jpg/120px-Eenbruinigherfstblad.jpg
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.08.13, 14:44
      CHŁODNIK PAPRYKOWY

      4 duże mięsiste papryki
      2 pomidory
      cebula
      2 łyżki oliwy
      500 ml bulionu warzywnego
      sól
      pieprz
      natka
      Cebulę posiekaj, podsmaż na złoto na oliwie. Oczyść paprykę, pokrój w drobną kosteczkę. Odłóż 2 łyżki papryki, resztę razem z cząstkami pomidorów dodaj do cebuli i chwilę smaż razem. Zalej bulionem i gotuj 15 min. Dopraw. Ochłodź. Zupę zmiksuj na gładki krem. Posyp odłożoną papryką. Udekoruj natką. Możesz podać z grzankami z bułki.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 03.06.18, 17:55
        CHŁODNIK ŻÓŁTY

        Weź: •2 całe duże dojrzałe mango (lub szklankę pulpy z mango i jeden owoc) •¾ l dobrego jogurtu greckiego •szklankę gęstego mleczka kokosowego •łyżeczkę skórki otartej z lemonki •½ łyżeczki kardamonu •szczyptę cynamonu •brązowy cukier puder •wiórki albo płatki kokosowe

        Mango obierz. Jeden owoc (lub pulpę) zmiksuj z jogurtem i mleczkiem kokosowym. Dodaj łyżkę cukru pudru, skórkę z lemonki i kardamon. Dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia. Płatki albo wiórki kokosowe delikatnie upraż na suchej patelni, dodając szczyptę cynamonu. Chłodnik podawaj ze świeżym mango pokrojonym w cienkie paski, posypany płatkami kokosowymi.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 03.06.18, 17:57
        CHŁODNIK POMARAŃCZOWY

        Weź: •kilogram młodej marchewki •cebulę •½ kieliszka białego wina •litr bulionu warzywnego •szklankę pełnotłustego mleka •łyżeczkę otartej gałki muszkatołowej •łyżkę oliwy •brązowy cukier •sól i świeżo mielony pieprz do smaku

        Na dużej patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj obraną i pokrojoną w plasterki młodą marchewkę i wino. Gotuj, aż wino odparuje. Wlej bulion warzywny, dodaj sporą szczyptę gałki muszkatołowej, nieco cukru, sól i pieprz do smaku. Gotuj do miękkości. Schłodź, przelej do blendera, dodaj schłodzone mleko. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby wlej jeszcze trochę mleka. Marchewkowy chłodnik można przybrać strużynami świeżej, młodej marchewki, chipsami jabłkowymi albo sporą garstką natki pietruszki.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 03.06.18, 17:57
        CHŁODNIK CZERWONY

        Weź: •kilogram dojrzałych pomidorów •2 małe ogórki gruntowe •¼ czerwonej papryki •małą cebulę •¼ wypestkowanej papryczki chili •łyżkę soku z lemonki lub cytryny •2 łyżeczki octu z czerwonego wina (można pominąć) •4 łyżki oliwy •około ¾ szklanki miąższu z białego pieczywa (opcjonalnie) •pęczek kolendry •kozi serek typu feta

        Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Na miseczkę nałóż sitko i pokrój nad nim pomidory. Miąższ dodaj do soku w misce, z nasion pozostawionych na sitku wyciśnij sok. Dodaj do tego obrane i pokrojone ogórki, cebulę i paprykę. Także chili, sok z lemonki, ocet winny, oliwę oraz miąższ z pieczywa. Całość przełóż do blendera i zmiksuj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, w razie konieczności cukrem i większą ilością chili. Możesz wlać kieliszek tequili. Całość wstaw do lodówki na dwie godziny lub do zamrażarki na nieco krócej. Przelej do miseczek albo szklanek, posyp kolendrą i pokruszonym bądź drobno posiekanym serem feta lub serkiem kozim, świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.06.18, 21:19
        ZUPA BORÓWCZANA CZYSTA

        Litr czarnych jagód czyli borówek oczyszczonych i opłukanych zagotować w 1/2 litrze wody, rozbić dobrze kołotuszką, przecedzić przez sito, wsypać cukru do smaku i zagotować raz jeszcze z łyżką mąki kartoflanej, rozbitej w zimnej wodzie. Można ją podać na gorąco lub też zrobić dziś na jutro i wynieść do piwnicy. Taka zupa bardzo smakuje w gorące dnie na zimno. Podać do niej grzanki słodkie

        --
        serce
    • madohora Re: Zupy na upalne lato 10.08.13, 14:45
      CHŁODNIK Z BIAŁEJ RZODKWI

      białej rzodkwi, 15 dkg
      pomidory, 3
      cebula, 1
      ząbek czosnku, 1
      kefiru, 1 l
      sól
      pieprz
      kilka listków koperku do dekoracji

      Białą rzodkiew obrać, odkroić kilka długich plastrów do dekoracji, resztę zetrzeć na tarce.
      Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół, miąższ wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i rozetrzeć z solą. Do kefiru dodać rzodkiew, pokrojone pomidory i cebulę z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę odstawić na 1 h do lodówki. Podawać z pieczywem, dekorować plasterkami rzodkwi i listkami koperku
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 03.06.18, 17:51
        CHŁODNIK BIAŁY

        Podobne chłodne zupy znajdziemy w różnych szerokościach geograficznych: w Grecji, Turcji czy w Indiach. Podstawą jest gęsty jogurt znany u nas jako bałkański lub grecki, do tego świeże zioła, pikantne dodatki i przyprawy, czasem sok z cytrusów, aromatyczna oliwa.

        Weź: •duży pojemnik jogurtu bałkańskiego •świeży ogórek •posiekany ząbek czosnku •kawałek (1 cm) świeżego i posiekanego korzenia imbiru •sok z pomarańczy •½ papryczki chili wypestkowanej i posiekanej •½ czerwonej cebulki drobno posiekanej •pęczek kolendry lub kilka gałązek lubczyku •garstkę uprażonych orzeszków piniowych

        Jogurt bałkański roztrzep z sokiem pomarańczowym i imbirem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Ogórek pokrój w drobną kostkę. Zmieszaj z posiekaną cebulką, czosnkiem i papryczką. Kolendrę posiekaj. Dodaj warzywa i kolendrę do schłodzonego jogurtu, dopraw do smaku, zamieszaj i rozlej do miseczek. Przed podaniem posyp uprażonymi orzeszkami i skrop oliwą.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 03.06.18, 17:52
        CHŁODNIK RÓŻOWY Z BOTWINKI

        Weź: •pęczek botwinki •2 łyżki ekologicznego koncentratu soku buraczanego •duże opakowanie naturalnego gęstego jogurtu (600 ml) •2 ząbki czosnku •gałązkę lubczyku •pęczek szczypiorku •pęczek koperku •2 średnie surowe ogórki •sól morską •cukier i świeżo mielony pieprz

        Botwinkę wypłucz i posiekaj. Buraczki cieniutko obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej niedużą ilością wody. Wrzuć gałązkę lubczyku. Duś przez 10 minut. Dodaj koncentrat soku buraczanego. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj z dobrym jogurtem naturalnym, wrzuć zgnieciony czosnek, posiekany szczypiorek, sporą garść koperku, pokrojone w drobną kostkę surowe ogórki. Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i odstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z jajkami na twardo.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 03.06.18, 17:54
        CHŁODNIK ZIELONO - RÓŻOWY

        Weź: •¼ kg świeżego lub mrożonego zielonego groszku •awokado •sporą garść rukoli •szczypior z 2 cebulek dymek •¼ l naturalnego, gęstego jogurtu •¼ l bulionu warzywnego •sok z lemonki •kilka rzodkiewek •wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paseczki •sól morską i świeżo mielony pieprz

        Groszek obgotuj delikatnie w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie, aby nie stracił koloru. Odcedź i zaraz przelej lodowatą wodą. Przełóż groszek do blendera, dodaj posiekany szczypior i rukolę, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki awokado, jogurt, bulion i sok z lemonki. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksuj i porządnie schłodź. Podawaj z łososiem i plasterkami rzodkiewek.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 03.06.18, 17:54
        CHŁODNIK ZIELONY

        Weź: •duży pęczek zielonych szparagów •średnią cebulę •sporą garść rukoli •½ l bulionu warzywnego •szklankę gęstego jogurtu naturalnego •2-3 łyżki gęstej
        śmietany •2 łyżki oliwy •½ łyżki masła •sól morską •brązowy cukier •świeżo mielony pieprz do smaku

        Szparagi delikatnie umyj, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki. Odłóż kilka główek do dekoracji. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Wrzuć szparagi, zalej bulionem, posól i gotuj 10-12 minut (do miękkości). Odłożone główki szparagów pokrój i uduś na patelni na maśle, uważając, aby się niezbyt przyrumieniły. Rukolę umyj, oderwij grubsze łodyżki, listki posiekaj na mniejsze kawałki. Gdy szparagi będą miękkie, wrzuć rukolę, zamieszaj i po chwili zmiksuj zupę. Jeśli jest zbyt gęsta, wlej nieco bulionu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem. Przestudź, dodaj jogurt i śmietanę. Ponownie dokładnie zmiksuj i pozostaw w chłodzie. Przed podaniem rozlej do miseczek, udekoruj główkami szparagów i ewentualnie startym parmezanem.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 18.06.16, 23:21
        CHŁODNIK ZIELONO - RÓŻOWY

        ?? kg świeżego lub mrożonego zielonego groszku ?awokado ?sporą garść rukoli ?szczypior z 2 cebulek dymek ?? l naturalnego, gęstego jogurtu ?? l bulionu warzywnego ?sok z lemonki ?kilka rzodkiewek ?wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paseczki ?sól morską i świeżo mielony pieprz
        Groszek obgotuj delikatnie w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie, aby nie stracił koloru. Odcedź i zaraz przelej lodowatą wodą. Przełóż groszek do blendera, dodaj posiekany szczypior i rukolę, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki awokado, jogurt, bulion i sok z lemonki. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksuj i porządnie schłodź. Podawaj z łososiem i plasterkami rzodkiewek.
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 13.06.18, 21:12
        GASPACHO

        6 dojrzałych, soczystych pomidorów, 1 szklana soku pomidorowego, 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 1 czerwona słodka papryka, 1 świeży ogórek, 1 czerwona cebula, 1 marchewka, sól

        Miksujemy pomidory i mieszamy w dużej misce z sokiem i przecierem. Dodajemy szczyptę soli, oliwę i ocet. Ogórka i marchewkę ścieramy na tarce, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa. Mieszamy wszystkie składniki a przed podaniem wstawiamy miskę do lodówki na 1 godzinę.

        --
        serce
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 05.02.19, 23:55
        CHŁODNIK OGÓRKÓW

        Odgotować trochę boćwiny drobno w paski pokrajanej. Wziąć 1 litr sosu od kiszonych ogórków,
        zagotować, wyszumować, ostudzić i zmieszać z 1/2 litr. kwaśnej śmietany, ćwikłą i paru garściami w cienkie plastry krajanych ogórków. Usiekać trochę kopru, ugotować parę jaj na
        twardo, pokrajać na ćwiartki, obrać szyjki i nóżki od raków, zmieszać wszystko razem, wlać do wazy i obłożyć ją lodem, aby zupa była chłodna.

        --
        http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 06.02.19, 00:09
        BARSZCZ MROŻONY ZE ŚWIEŻĄ BOTWINĄ

        Robi się tak samo jak barszcz zabielany z tą różnicą, że trzeba ugotować na smak młode buraczki (botwinę) z nacią a listki usiekać drobno wraz z natką pietruszki i wrzucić do barszczu przed zaprawieniem go śmietaną. Barszcz ten na zimno jest bardzo smaczny i chłodzący.

        --
        http://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 28.07.19, 22:40
        KOKTAJL TRUSKAWKOWY

        30 dag truskawek, 1 średnie opakowanie kefiru, 1 śmietana 18% lub wyższa

        Truskawki obieramy z szypułek, opłuczemy i przekładamy do miksera. Dodajemy kefir oraz śmietanę, Wszystko miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklaneczek. Schładzamy. I gotowe.
      • madohora Re: Zupy na upalne lato 30.08.19, 21:10
        CHŁODNIK ZIELONY

        Weź: •duży pęczek zielonych szparagów •średnią cebulę •sporą garść rukoli •½ l bulionu warzywnego •szklankę gęstego jogurtu naturalnego •2-3 łyżki gęstej
        śmietany •2 łyżki oliwy •½ łyżki masła •sól morską •brązowy cukier •świeżo mielony pieprz do smaku

        Szparagi delikatnie umyj, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki. Odłóż kilka główek do dekoracji. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Wrzuć szparagi, zalej bulionem, posól i gotuj 10-12 minut (do miękkości). Odłożone główki szparagów pokrój i uduś na patelni na maśle, uważając, aby się niezbyt przyrumieniły. Rukolę umyj, oderwij grubsze łodyżki, listki posiekaj na mniejsze kawałki. Gdy szparagi będą miękkie, wrzuć rukolę, zamieszaj i po chwili zmiksuj zupę. Jeśli jest zbyt gęsta, wlej nieco bulionu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem. Przestudź, dodaj jogurt i śmietanę. Ponownie dokładnie zmiksuj i pozostaw w chłodzie. Przed podaniem rozlej do miseczek, udekoruj główkami szparagów i ewentualnie startym parmezanem.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka