• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Dekorowanie potraw Dodaj do ulubionych

  • 12.08.09, 23:10
    Wydaje mi się, że kiedyś obiecałam założenie tego wątku. Natomiast ostatnio
    podczas pewnej dyskusji na Wilsonie na ten temat myślę, że może kiedyś ktoś
    jeszcze z tego skorzysta...smile
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
    Zaawansowany formularz
    • 12.08.09, 23:12
      Ja akurat należę do ludzi, którzy jedzą również "oczami" i dużą wagę przywiązuję
      do tego jak coś jest podane. Nie uwierzycie, ale ....nauczyłam się tego w
      stajni. Oczywiście mam na myśli mój klub jeździecki, gdzie organizowaliśmy sobie
      różne święta z kolorowymi posiłkami

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • 12.08.09, 23:24
      CYTRYNA

      Cytryna zwyczajna (cytryna właściwa, cytryna) Citrus limon (L.) Burm. – gatunek
      roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowowschodnich
      Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam
      hodowana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus
      aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). Choć częsty jest
      pogląd, że do Europy trafiła w XI wieku dzięki Arabom, pozostałości drzewek
      cytrynowych odkryto w Pompejach.
      Pokrój
      Drzewo dorastające zazwyczaj do 5 m, choć niekiedy do 10 m, u większości
      odmian gałęzie z kolcami.
      Liście
      Jasnozielone, jajowatolancetowate, lśniące, na brzegach piłkowane, do 15 cm
      długości. Wyrastają na słabo oskrzydlonych ogonkach.
      Kwiaty
      O średnicy do 30 mm, wydzielające silną woń, osadzone pojedynczo lub parami
      w kątach liści, a na końcach gałązek niekiedy zebrane w małe grona. Mają białą,
      5-płatkową koronę, z zewnątrz czerwono nabiegłą, 1 słupek i liczne pręciki.
      Kwitnie prawie nieprzerwanie. Znamię dojrzewa już w pączku, a pylniki dopiero po
      otworzeniu kwiatu (protogynia).
      Owoce
      Jadalne, bardzo kwaśne jagody nazywane cytrynami. Są jajowate, o wydłużonych
      końcówkach. Mają dość grubą, żółtą okrywę i żółtawy, soczysty miąższ[1].

      Zastosowanie [edytuj]

      * Drzewo owocowe. Jest uprawiana dla swoich owoców, które zawieraja dużo
      witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego. Aby owoce mogły znieść często
      długotrwały transport na duże odległości, zrywane są z drzew w stanie
      niedojrzałym, a następnie przed sprzedażą (lub jeszcze w trakcie transportu)
      poddaje się je sztucznemu dojrzewaniu za pomocą etenu. Największe plantacje
      znajdują się w USA, we Włoszech, Meksyku, Grecji i Hiszpanii. Znajduje się w
      rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
      o Historia uprawy: Z południowo-wschodniej Azji sprowadzono cytrynę do
      Mezopotamii prawdopodobnie ok. V w.n.e. skąd Arabowie w X w. przenieśli uprawę
      do Palestyny. Tu została poznana przez Krzyżowców i przez nich sprowadzona do
      Italii.
      * W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym owoce oraz skórki z owoców są
      wykorzystywane jako źródło kwasów cytrynowego oraz olejku eterycznego,
      * Roślina ozdobna. Jest uprawiana w ogrodach i parkach w krajach o ciepłym
      klimacie. Na obszarach o klimacie umiarkowanym uprawia się ją w szklarniach i
      palmiarniach, a także w mieszkaniach, jako roślinę doniczkową.

      Ciekawostki

      * Cytryna zrobiła karierę po roku 1720, kiedy stwierdzono skuteczność
      spożywania jej owoców w leczeniu szkorbutu – choroby groźnej zwłaszcza dla
      marynarzy odbywających długie rejsy. W roku 1795 we flocie angielskiej
      wprowadzono dla każdego marynarza obowiązkową, 30 g, dzienną dawkę soku z
      cytryny, co rozwiązało problem szkorbutu wśród marynarzy[2].

      * Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z
      cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".

      * Dodanie cytryny do ryby powoduje zanik niemiłego zapachu, ponieważ jony H+
      z kwasu cytrynowego łączą się z trimetyloaminą (odpowiedzialną za ten zapach) w
      wyniku czego powstaje nielotna sól.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:24
        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/Pair_of_lemons.jpg/200px-Pair_of_lemons.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:26
        Pasuje do potraw:

        Z ryb i krabów
        Cielęciny i kurczaka z ruszty

        Naleśników i blin

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
        • 12.08.09, 23:28
          1. Ładną, zdrową cytrynę kroimy na pół, Ścinamy końce obu połówek aby mieć
          możliwość ustawienia ich na półmisku.
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
        • 12.08.09, 23:29
          2. Ostrym nożem odkrawamy wokół skórkę na prawie całym obwodzie, tworząc pasek
          szerokości około 5 mm.
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
        • 12.08.09, 23:31
          3. Zawiązujemy "na supełek" i mamy gotową dekorację, którą ustawiamy np. na
          środku półmiska z potrawą.
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
        • 12.08.09, 23:32
          W ten sam sposób możemy przygotować pojedyncze plasterki cytryn lub innych
          owoców cytrusowych
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
    • 12.08.09, 23:34
      Podawać z:

      Pasztetami
      Galaretkami
      Potrawami z ryb, krabów, małży
      Potraw z cielęciny i drobiu
      Sufletami (sama cytryna)
      Koktajlami i ponczem (sama cytryna)

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:36
        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f6/Lemon_8FruitAndFlower_wb.jpg/200px-Lemon_8FruitAndFlower_wb.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:38
        1. Ostrym nożykiem do warzyw lub specjalną łyżeczką do skórki cytrusów ponacinać
        wąskie paski w skórce cytryny
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:41
        2. Pokrajać cytrynę na plasterki o grubości około 5 mm lub cieńsze.

        I takie plasterki już możemy wykorzystać jako dodatek do herbaty lub dekorację
        ponczu czy nacinamy lekko z jednej strony i przewieszamy przez szklankę do
        koktajli. W przypadku mięsa lub ryb układamy cytrynę na brzegu półmiska.

        Albo...
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:42
        3. Każdy plasterek cytryny możemy oprószyć z jednej strony ziołami i użyć do
        dekoracji potraw
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 12.08.09, 23:44
      Podawać z:

      Potrawami z ryb, krabów i małży
      Galaretkami i pasztetami rybnymi

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:46
        1. Dużą twardą cytrynę, ewentualnie już z karbowaną skórką pokrajać na plasterki
        o grubości 5 mm. Każdy plasterek naciąć do połowy średnicy
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:48
        2. Zwinąć nacięte końce w dwóch przeciwstawnych kierunkach tworząc spiralki
        (można to zrobić również z cienko pokrojonego zielonego ogórka)
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
        • 12.08.09, 23:48
          http://www.abcgospodyni.pl/ogorek5.jpg
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:50
        3. Lub zwinąć cytrynę do środka w formie lejka tak aby jeden koniec zachodził na
        drugi tworząc w ten sposób cytrynowe rożki. Każdy środek ozdobić listkiem ze
        świeżych ziół.

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:51
        Taką dekorację można też zrobić z mandarynki, pomarańczy, limonki lub ogórka
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 12.08.09, 23:53
      1. Ładną, dużą cytrynę kroimy na plasterki 5 mm grubości (razem ze skórką).
      Każdy plasterek kroimy na połowę i lekko nacinamy.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:54
        2. Nacięte połówki rozłożyć w kształcie skrzydeł motyla i dorobić wąsy z
        kawałków szczypiorku
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 12.08.09, 23:57
      1. Skórkę cytryny pokarbować nożykiem, cytrynę pokroić na plasterki. Każdy
      plasterek naciąć do połowy średnicy.Na każdy wachlarzyk przeznaczyć trzy plasterki.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:58
        2. Układać po trzy plasterki jeden na drugim, zawinąć ich końce w przeciwnych
        kierunkach.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 12.08.09, 23:59
        3. Ułożyć na całym plasterku cytryny i delikatnie rozdzielić poszczególne
        plasterki tak aby utworzyły wachlarz
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 13.08.09, 20:43
      1. Cytrynę pokrajać na plasterki o grubości 5 mm. Każdy przeciąć na pół. Naciąć
      skórkę na prawie całej długości każdej połówki.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 13.08.09, 20:44
        2. Skórkę zagiąć do środka
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 13.08.09, 20:47
        3. Układać łabędzie pojedynczo lub w grupach.

        Można je ułożyć na przykład pojedynczo po obu stronach półmiska lub kilka w
        środku ale na "ściankach" półmiska. Dekorację robioną "po środku" kładziemy
        zawsze tylko z jednej strony.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 13.08.09, 20:47
      1. Bierzemy kawałek gazy i przekątnej 20 cm

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 13.08.09, 20:48
        2. Ułożyć na niej połówkę zdrowej cytryny i zawinąć brzegi tkaniny
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 13.08.09, 20:50
        3. Związujemy kawałki cytryny nitką i obcinamy końce
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 13.08.09, 20:51
      4. Ozdabiamy węzełkiem ze świeżych ziół

      Tak przygotowana cytryna służy do wyciskania z niej soku np. do herbaty lub do
      potraw z ryb. Kładziemy ją na osobnym spodeczku.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • 13.08.09, 20:53
      Kilka przykładów na dekoracje z pomarańczy, mandarynki, limonki
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 13.08.09, 20:55
        Pomarańcze, cytryny lub inne owoce kroimy na pół specjalnym nożykiem z ząbkami,
        dzięki któremu uzyskujemy kształt gwiazdki. Ozdabiamy cząstką pomidorka
        koktajlowego lub oliwką.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
        • 13.08.09, 20:57
          http://www.ozdabianiepotraw.pl/show.php?file=dekoracja-z-owocow-limonka-i-mandarynka.jpg
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
    • 13.08.09, 20:59
      1. Wybrać dość twardy owoc limy, ściąć plasterek z jednego boku tak aby owoc
      pewnie stał na półmisku. Naciąć przez środek z dwóch stron pozostawiając pasek
      szerokości 5mm, który utworzy kabłąk koszyczka. Naciąć wzdłuż na kawałki i
      usunąć kawałki owocu.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:02
        2. Ostrożnie usunąć miąższ pod kabłąkiem i wewnątrz koszyczka
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:05
        3. Do koszyczka włożyć gałązki ziół, przyprawy i warzywa, ozdobne palemki z
        dymki i kwiatki z papryki chilli.

        UWAGA:Na większych półmiskach lepiej prezentują się koszyczki z pomarańczy lub
        cytryny.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 13.08.09, 21:10
      1. Przekroić pomarańczę na pół i wyjąć miąższ. Do miseczki wsypać łyżkę żelatyny
      w proszku, zalać 3 łyżkami wody. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i
      podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. W tym czasie przygotować gotową czerwoną
      (lub w innym kolorze albo dwie kontrastujące z sobą) galaretkę i połączyć z
      rozpuszczoną żelatyną. Przygotowana w taki sposób bardziej się "wiąże"
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:11
        2. Ustawić każdą połówkę wydrążonej pomarańczy na szklance lub innym
        naczyniu.Wlać galaretkę i ostawić do stężenia. Gdy galaretka jest już mocno
        stężona pokroić pomarańczę na cząstki.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:13
        UWAGA: Galaretki mogą mieć inny kolor np. zielony czy pomarańczowy oraz użyte
        mogą być inne owoce cytrusowe.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 13.08.09, 21:14
      Podawać z:

      Zupami
      Sałatkami
      Daniami z mięsa
      Potrawami kuchni wschodniej
      Sufletami

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:15
        1. Za pomocą skrobaczki do warzyw skrajać cienką skórką z owoców
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
        • 13.08.09, 21:17
          2. Zeskrobać końcem noża biały miąższ

          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
        • 13.08.09, 21:18
          3. Pokrajać wzdłuż na cienkie paseczki
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
        • 13.08.09, 21:20
          4. Blanszować w gotującej się wodzie przez 2-3 minuty, przepłukać zimną wodą i
          osączyć na bibule lub papierowym ręcznikiem.
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
        • 13.08.09, 21:21
          Takie same makaroniki można zrobić ze wszystkich owoców cytrusowych
          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
    • 13.08.09, 21:23
      Pomarańczę kroimy na cząstki, zdejmujemy z nich białą błonkę i układamy z nich
      dekorację
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
    • 13.08.09, 21:25
      Do dekoracji wielkanocnego stołu bardzo łatwo wykonać świątecznego kurczaka z
      grejpfruta i cytryny. Do zrobienia kurczaka poza grejpfrutem możemy wykorzystać
      cytryny o różnych wielkościach. Zamiast wycinać ogonek, możemy przyozdobić go
      piórkami (tak samo w przypadku skrzydełek).

      Do wykonania potrzebne są:
      grejpfrut
      cytryna
      marchewka
      2 kulki pieprzu
      wykałaczka
      ostry nożyk

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:26
        . Grejpfruta nacinamy aby twardo się trzymał podłoża. Po obu stronach wycinamy w
        grejpfrucie skrzydełka.

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:26
        2. Z marchewki wycinamy nóżki, można je przymocować za pomocą wykałaczek.

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:27
        3. Głowę z cytryny przymocowujemy do reszty ciała kurczaka za pomocą wykałaczki.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:27
        4. Z tyłu grejpfruta wycinamy ogonek.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:28
        5. W cytrynie nacinamy dwa otwory, w które wkładamy wcześniej wycięte z
        marchewki trójkąciki (dziób kurczaka).
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:29
        6. Oczy wykonujemy z kulek ziela angielskiego lub czarnego pieprzu.
        Całość można udekorować zieloną sałatą.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 13.08.09, 21:30
        http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/03/kurczak-gotowy2.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 14.08.09, 20:57
      1. Przygotować miseczkę mocno osolonej wody z dodatkiem kilku kropel soku z
      cytryny. Przepołowić jabłko, Ostrym nożem pokrajać każdą połówkę na bardzo
      cienkie plasterki.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 14.08.09, 20:59
        2. Wrzucić plasterki do wody i odstawić na pół godziny, Sól zmiękczy plasterki
        jabłka a cytryna nie pozwoli mu ściemnieć
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:01
        3. Wziąć jeden plasterek i zwinąć możliwie ciasno, tworząc pączek kwiatu. Ułożyć
        na stole skórką do dołu.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:04
        4. Układać wokół pączka skórką do dołu kolejne plasterki tak aby zachodziły
        lekko na siebie
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:06
        5. Łopatką lub nożem do ryb, delikatnie unieść peonię i ułożyć na półmisku

        Peonię można zrobić również z rzodkiewki, plastrów pomarańczy lub cytryny albo
        pomidora
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 14.08.09, 21:08
      Bardzo efektowne, a w połączeniu z zieloną sałatą dają świetny efekt. Niebawem
      pokaże co z takiej metody wycinania w jabłku jeszcze można uzyskać. Podobne
      dekoracje robiłam w rzodkiewce - dokładnie taką samą metodą. Idealnie nadaje się
      do dekoracji półmisków i sałatek. Po wycięciu skropić cytryną - dłużej zachowa
      kolor.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:09
        Do wykonania potrzebne są:

        * jabłko
        * ostry nożyk

        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:10
        1. Jabłko myjemy. Ze środka pod kątem wykrawamy pierwszy element i delikatnie go
        wyjmujemy.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:11
        http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/jablko-nacinanie1.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:12
        2. Kolejne elementy wykrawamy w ten sam sposób, pod tym samym kątem, Należy
        uważać aby odległość pomiędzy wycinanymi elementami była dokładnie taka sama -
        wtedy ozdoba będzie najlepsza. Należy też pamiętać o tym aby nie nacinać mocno
        jabłka - gotową dekorację musimy po prostu delikatnie wyciągnąć i przełożyć na
        półmisek.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:13
        http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/jablko-nacinanie2.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:13
        http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/ozdoba-z-jablka3.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:14
        3. Wystarczy 5-6 nacięć i listek jest gotowy. Dekorujemy zieloną sałatą.
        Dekoracja idealna np. w połączeniu z kwiatami z rzepy.
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:15
        http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/ozdoba-z-jablka4.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 14.08.09, 21:16
        http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/dekoracja-zjablka1.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 17.08.09, 21:35
      1. Wybrać twardy owoc kiwi. Obrać ostrym nożem
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 17.08.09, 21:37
        2. Przekrajać na pół wzdłuż, a następnie na ćwiartki
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 17.08.09, 21:38
        3. Każdą ćwiartkę naciąć na prawie całej długości
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 17.08.09, 21:39
        4.Końcem noża delikatnie rozłożyć plasterki w wachlarz
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 17.08.09, 21:41
        5. Wachlarz można dodatkowo ozdobić "kokardką" z koperku lub truskawki
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 17.08.09, 21:49
      1. Przekroić melon i oczyścić z pestek
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 17.08.09, 21:51
        2. Specjalną łyżeczką (do wycinania kulek) wyciąć z melona sześć kulek na każdą
        porcję "grona"
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 17.08.09, 21:53
        3. Kulki ułożyć na półmisku w trójkąt (od góry 3-2-1). Z listków pietruszki i
        szczypiorku ułożyć łodygę i listki winorośli
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 17.08.09, 21:56
        4. Duże półmiski ozdabiamy gronami z 20-30 kulek z melona

        Grona można zrobić z arbuza, ogórka lub...masła
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 18.08.09, 22:08
      Poprzez wycięcie paseczków wzdłuż marchewki, po jej pokrojeniu otrzymamy na
      talerzu łąkę pełna kwiatów. W równie prosty sposób możemy nacinając korzeń
      pietruszki otrzymać kwiatki, kwadraciki, serduszka lub inne kształty.

      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 18.08.09, 22:10
        http://taotao.pl/_upload/Image/zupa_carving.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 18.08.09, 22:13
      Wystarczy ponacinać czerwoną cebulę, rozchylić delikatnie jej łuski i otrzymamy
      po ułożeniu jej na liściach sałaty piękną chryzantemę.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 18.08.09, 22:14
        http://taotao.pl/_upload/Image/chryzantema_carving.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 18.08.09, 22:14
      Z korzenia selera i marchwi możemy wyciąć swój fantazyjny, oryginalny kwiat.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 18.08.09, 22:15
        http://taotao.pl/_upload/Image/kwiat_carving.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
        • 18.08.09, 22:16
          Dodany do zwykłych orientalnych placuszków nada im piękną oprawę.

          --
          Madohora
          --
          Nikiszowiec
      • 18.08.09, 22:17
        http://taotao.pl/_upload/Image/placuszki_carving.jpg
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 18.08.09, 22:20
      1. Wybrać ładne, zdrowe owoce. Ostrym nożem ściąć stwardniałą skórkę.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 18.08.09, 22:22
        2. Pokrajać owoce na plasterki o grubości 5 mm. Z plasterków układać kwiaty z
        łodyżkami ze szczypiorku i listkami z pietruszki
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
    • 21.08.09, 21:23
      1. Wybrać ładny, zdrowy zielony ogórek lub marchew. Skrobaczką do warzyw ścinać
      paski równej grubości i długości. Z ogórka przygotować paski jedynie ze skórki.
      --
      Madohora
      --
      Nikiszowiec
      • 21.08.09, 21:25
        2. Zwinąć paski i końce umowcowć wykałaczką
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 21.08.09, 21:28
        3. Włożyć do małej miseczki lub układać w przegródkach tacki do lodu lub
        plastikowego pojemnika (może być taki do jajek). Zalać zimną wodą i wstawić do
        zamrażalnika na kilka godzin
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
      • 21.08.09, 21:30
        4. Wylać wodę, usunąć wykałaczki i delikatnie rozwinąć sprężynki.
        Użyć dowolnie do dekoracji talerza lub samej potrawy
        --
        Madohora
        --
        Nikiszowiec
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.