Dodaj do ulubionych

Dekorowanie potraw

12.08.09, 23:10
Wydaje mi się, że kiedyś obiecałam założenie tego wątku. Natomiast ostatnio
podczas pewnej dyskusji na Wilsonie na ten temat myślę, że może kiedyś ktoś
jeszcze z tego skorzysta...smile
--
Madohora
--
Nikiszowiec
Edytor zaawansowany
  • madohora 12.08.09, 23:12
    Ja akurat należę do ludzi, którzy jedzą również "oczami" i dużą wagę przywiązuję
    do tego jak coś jest podane. Nie uwierzycie, ale ....nauczyłam się tego w
    stajni. Oczywiście mam na myśli mój klub jeździecki, gdzie organizowaliśmy sobie
    różne święta z kolorowymi posiłkami

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:24
    CYTRYNA

    Cytryna zwyczajna (cytryna właściwa, cytryna) Citrus limon (L.) Burm. – gatunek
    roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowowschodnich
    Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam
    hodowana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus
    aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). Choć częsty jest
    pogląd, że do Europy trafiła w XI wieku dzięki Arabom, pozostałości drzewek
    cytrynowych odkryto w Pompejach.
    Pokrój
    Drzewo dorastające zazwyczaj do 5 m, choć niekiedy do 10 m, u większości
    odmian gałęzie z kolcami.
    Liście
    Jasnozielone, jajowatolancetowate, lśniące, na brzegach piłkowane, do 15 cm
    długości. Wyrastają na słabo oskrzydlonych ogonkach.
    Kwiaty
    O średnicy do 30 mm, wydzielające silną woń, osadzone pojedynczo lub parami
    w kątach liści, a na końcach gałązek niekiedy zebrane w małe grona. Mają białą,
    5-płatkową koronę, z zewnątrz czerwono nabiegłą, 1 słupek i liczne pręciki.
    Kwitnie prawie nieprzerwanie. Znamię dojrzewa już w pączku, a pylniki dopiero po
    otworzeniu kwiatu (protogynia).
    Owoce
    Jadalne, bardzo kwaśne jagody nazywane cytrynami. Są jajowate, o wydłużonych
    końcówkach. Mają dość grubą, żółtą okrywę i żółtawy, soczysty miąższ[1].

    Zastosowanie [edytuj]

    * Drzewo owocowe. Jest uprawiana dla swoich owoców, które zawieraja dużo
    witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego. Aby owoce mogły znieść często
    długotrwały transport na duże odległości, zrywane są z drzew w stanie
    niedojrzałym, a następnie przed sprzedażą (lub jeszcze w trakcie transportu)
    poddaje się je sztucznemu dojrzewaniu za pomocą etenu. Największe plantacje
    znajdują się w USA, we Włoszech, Meksyku, Grecji i Hiszpanii. Znajduje się w
    rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
    o Historia uprawy: Z południowo-wschodniej Azji sprowadzono cytrynę do
    Mezopotamii prawdopodobnie ok. V w.n.e. skąd Arabowie w X w. przenieśli uprawę
    do Palestyny. Tu została poznana przez Krzyżowców i przez nich sprowadzona do
    Italii.
    * W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym owoce oraz skórki z owoców są
    wykorzystywane jako źródło kwasów cytrynowego oraz olejku eterycznego,
    * Roślina ozdobna. Jest uprawiana w ogrodach i parkach w krajach o ciepłym
    klimacie. Na obszarach o klimacie umiarkowanym uprawia się ją w szklarniach i
    palmiarniach, a także w mieszkaniach, jako roślinę doniczkową.

    Ciekawostki

    * Cytryna zrobiła karierę po roku 1720, kiedy stwierdzono skuteczność
    spożywania jej owoców w leczeniu szkorbutu – choroby groźnej zwłaszcza dla
    marynarzy odbywających długie rejsy. W roku 1795 we flocie angielskiej
    wprowadzono dla każdego marynarza obowiązkową, 30 g, dzienną dawkę soku z
    cytryny, co rozwiązało problem szkorbutu wśród marynarzy[2].

    * Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z
    cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".

    * Dodanie cytryny do ryby powoduje zanik niemiłego zapachu, ponieważ jony H+
    z kwasu cytrynowego łączą się z trimetyloaminą (odpowiedzialną za ten zapach) w
    wyniku czego powstaje nielotna sól.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:24
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/Pair_of_lemons.jpg/200px-Pair_of_lemons.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:26
    Pasuje do potraw:

    Z ryb i krabów
    Cielęciny i kurczaka z ruszty

    Naleśników i blin

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:28
    1. Ładną, zdrową cytrynę kroimy na pół, Ścinamy końce obu połówek aby mieć
    możliwość ustawienia ich na półmisku.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:29
    2. Ostrym nożem odkrawamy wokół skórkę na prawie całym obwodzie, tworząc pasek
    szerokości około 5 mm.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:31
    3. Zawiązujemy "na supełek" i mamy gotową dekorację, którą ustawiamy np. na
    środku półmiska z potrawą.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:32
    W ten sam sposób możemy przygotować pojedyncze plasterki cytryn lub innych
    owoców cytrusowych
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:34
    Podawać z:

    Pasztetami
    Galaretkami
    Potrawami z ryb, krabów, małży
    Potraw z cielęciny i drobiu
    Sufletami (sama cytryna)
    Koktajlami i ponczem (sama cytryna)

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:36
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f6/Lemon_8FruitAndFlower_wb.jpg/200px-Lemon_8FruitAndFlower_wb.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:38
    1. Ostrym nożykiem do warzyw lub specjalną łyżeczką do skórki cytrusów ponacinać
    wąskie paski w skórce cytryny
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:41
    2. Pokrajać cytrynę na plasterki o grubości około 5 mm lub cieńsze.

    I takie plasterki już możemy wykorzystać jako dodatek do herbaty lub dekorację
    ponczu czy nacinamy lekko z jednej strony i przewieszamy przez szklankę do
    koktajli. W przypadku mięsa lub ryb układamy cytrynę na brzegu półmiska.

    Albo...
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:42
    3. Każdy plasterek cytryny możemy oprószyć z jednej strony ziołami i użyć do
    dekoracji potraw
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:44
    Podawać z:

    Potrawami z ryb, krabów i małży
    Galaretkami i pasztetami rybnymi

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:46
    1. Dużą twardą cytrynę, ewentualnie już z karbowaną skórką pokrajać na plasterki
    o grubości 5 mm. Każdy plasterek naciąć do połowy średnicy
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:48
    2. Zwinąć nacięte końce w dwóch przeciwstawnych kierunkach tworząc spiralki
    (można to zrobić również z cienko pokrojonego zielonego ogórka)
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:48
    http://www.abcgospodyni.pl/ogorek5.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:50
    3. Lub zwinąć cytrynę do środka w formie lejka tak aby jeden koniec zachodził na
    drugi tworząc w ten sposób cytrynowe rożki. Każdy środek ozdobić listkiem ze
    świeżych ziół.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:51
    Taką dekorację można też zrobić z mandarynki, pomarańczy, limonki lub ogórka
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:53
    1. Ładną, dużą cytrynę kroimy na plasterki 5 mm grubości (razem ze skórką).
    Każdy plasterek kroimy na połowę i lekko nacinamy.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:54
    2. Nacięte połówki rozłożyć w kształcie skrzydeł motyla i dorobić wąsy z
    kawałków szczypiorku
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:57
    1. Skórkę cytryny pokarbować nożykiem, cytrynę pokroić na plasterki. Każdy
    plasterek naciąć do połowy średnicy.Na każdy wachlarzyk przeznaczyć trzy plasterki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:58
    2. Układać po trzy plasterki jeden na drugim, zawinąć ich końce w przeciwnych
    kierunkach.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 12.08.09, 23:59
    3. Ułożyć na całym plasterku cytryny i delikatnie rozdzielić poszczególne
    plasterki tak aby utworzyły wachlarz
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 20:43
    1. Cytrynę pokrajać na plasterki o grubości 5 mm. Każdy przeciąć na pół. Naciąć
    skórkę na prawie całej długości każdej połówki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 20:44
    2. Skórkę zagiąć do środka
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 20:47
    3. Układać łabędzie pojedynczo lub w grupach.

    Można je ułożyć na przykład pojedynczo po obu stronach półmiska lub kilka w
    środku ale na "ściankach" półmiska. Dekorację robioną "po środku" kładziemy
    zawsze tylko z jednej strony.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.12.17, 22:47
    KWIATY Z RZODKIEWKI

    Rzodkiewkę nacinamy po przekątnej tworząc gwiazdkę. Wkładamy ją do zimnej wody.

    --
    santa
  • madohora 14.12.17, 22:49
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/7FFwFLNHE56DIuYyAX.jpg

    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 23:13
    OMLETOWE SERDUSZKA

    2 jajka, 2 łyżki mleka, sól, pieprz ziołowy, jadalny barwnik spożywczy lub dowolny czerwony sok, foremki do ciasteczek w kształcie serca

    Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać widelcem lub specjalnym urządzeniem. Do roztrzepanych jajek dodać kilka kropli barwnika spożywczego lub czerwonego soku. Jeszcze raz dobrze wymieszać. Wylać do prostokątnej foremki do ciasta (keksowej). Foremkę wstawić do większej foremki z wodą. Wstawić na około 7 - 10 minut do piekarnika. Gdy jajka się zetną, wyjąć, ostudzić. Foremką wycinać serduszka lub inne kształty.

    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 23:18
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/vm25TW0W8NBLqKgzZX.jpghttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/r68rD7BXnatUKZzAmX.jpg
    --
    choinka
  • madohora 14.12.17, 23:24
    Rzodkiewka – nie wiem czy doceniamy rzodkiewkę ale ona podobnie jak cytryna ma nieograniczone możliwości jeżeli chodzi o ozdabianie potraw. Wystarczy nam kilka rzodkiewek i nasza inwencja twórcza i już mamy ….

    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 23:30
    KOSTKI DO GRY Z RZODKIEWEK

    ■Wybieramy okrągłe, gładkie rzodkiewki
    ■Rzodkiewki myjemy, pozostawiamy skórkę
    ■Nacinamy tak aby powstał nam kwadrat
    ■Na skórce za pomocą specjalnego nożyka wycinamy białe punkty (jeden, dwa – tak jak w kostce do gry)
    ■Rzodkiewki na chwilę wkładamy do zimnej wody

    --
    choinka
  • madohora 14.12.17, 23:41
    POMARAŃCZOWE MAKARONIKI

    1 duża pomarańcza (może też być limonka lub cytryna), ostry nożyk do warzyw

    Za pomocą skrobaczki do warzyw (lub ostrego nożyka) zeskrobać skórkę z pomarańczy
    Zeskrobać końcem noża biały miąższ
    Pokrajać wzdłuż na cienkie paseczki
    Blanszować w gotującej się wodzie przez 2 – 3 minuty
    Przepłukać zimną wodą i osuszyć na sicie lub papierowym ręczniku
    Można podawać z zupami, sałatkami, daniami mięsa i drobiu, daniami kuchni wschodniej, sufletami


    --
    santa
  • madohora 14.12.17, 23:47
    CHOINKA Z PIERNIKÓW

    1 jajko, szczypta soli, 15 dag masła, 10 dag cukru, 1/4 kg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 opakowania przyprawy do pierników, posypka cukrowa do dekoracji, lukier do sklejenia choinki

    Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, cukier, pokrajane masło oraz jajko. Na koniec przyprawę do pierników zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dość szybko wyrabiamy na gładkie, twardawe ciasto. Odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkowujemy i foremką wycinamy gwiazdki o różnych rozmiarach. Gwiazdki pieczemy 15 minut w 180 C. Odstawiamy by wystygły. Gwiazdki sklejamy lukrem i posypujemy różnymi cukrami do ozdoby. Aby konstrukcja nam się nie przewróciła możemy ją wzmocnić wykałaczką.

    --
    santa
  • madohora 14.12.17, 23:52
    LUKIER CZERWONY

    1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, barwnik spożywczy
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/j4EGmLax3694twed2X.png
    Składniki przekładamy do rondelka i razem zagotowujemy. Gotujemy tak długo aż wyjdzie nam próba "na nitkę". Lukier nabieramy na drewnianą łyżeczkę i musi spływać tak aby tworzył nitkę. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia, dodajemy czerwony barwnik spożywczy i używamy do dekorowania pierniczków, ciast i ciasteczek. Jeżeli mamy problem z zastosowaniem kupnego barwnika wówczas dodajemy soku z buraków lub malin.

    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 23:58
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/iHb0iPwj43WelhEwQX.jpg

    --
    prezent
  • madohora 15.12.17, 00:06
    Do jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy kurkumę. Uzyskujemy żółty kolor. Dokładnie mieszamy z żelatyną i przelewamy do płaskiej salaterki. Odstawiamy do stężenia. Gdy żelatyna nam stężeje za pomocą małych foremek do ciasta wycinamy dowolne wzory (motylki, serduszka itp.) dekorujemy potrawy na świątecznym stole

    --
    santa
  • madohora 22.12.17, 01:02
    GRONA MELONOWE

    1 dowolny melon, specjalna łyżeczka do wycinania kulek, kilka gałązek zielonej pietruszki

    ►Melon umyć, przekroić, oczyścić z pestek
    ►Łyżeczką wyciąć z melona kulki
    ►Kulki melona ułożyć na półmisku tak aby utworzyły grona
    ►Ozdobić gałązkami zielonej pietruszki

    Melon podawać z serami, przystawkami, pasztetami, sałatkami, daniami z ryb, drobiu i mięsami na zimno

    --
    choinka
  • madohora 15.12.17, 00:12
    Do jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy sok z buraków. Lekko już tężejącą przelewamy do formy do ciasta z „kominkiem”. Odstawiamy do stężenia.

    --
    prezent
  • madohora 15.12.17, 00:19
    KWIAT Z JABŁKA

    1 jabłko, woda, sól, 2 liście laurowe, sok z cytryny

    Przygotować miseczkę mocno osolonej wody z dodatkiem kilku kropel soku cytrynowego
    Jabłko przepołowić
    Ostrym nożem pokroić każdą połówkę w bardzo cienkie plasterki (gdy będą za grube dekoracja nam się nie uda)
    Wrzucić plasterki do wody i odstawić na pół godziny (sól zmiękczy nam plasterki jabłka a cytryna nie pozwoli im zmienić koloru)
    Wziąć jeden plasterek i zwinąć możliwie jak najciaśniej, tworząc pączek kwiatu. Ułożyć na stole skórką do dołu
    Układać wokół pączka skórką do dołu kolejne plastry tak aby zachodziły lekko na siebie
    Łopatką do tortu lub szerokim nożem delikatnie unieść kwiatek i ułożyć na półmisku
    Kwiat ozdobić liściami laurowymi
    Takim kwiatkiem możemy ozdobić zarówno potrawy pikantne jak i słodkie


    --
    santa
  • madohora 15.12.17, 00:22
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/9cTbTyrLLT0EGUsv1X.jpg

    --
    santa
  • madohora 15.12.17, 00:56
    GWIAZDKI Z KARAMBOLI

    Prościej już nie można

    Wybrać dość ładne, dojrzałe owoce. Ostrym nożem odciąć zdrewniałą skórkę. Owoce pokroić na plastry o grubości 5 mm. Ozdabiać nimi można praktycznie wszystko

    *Karambole u nas są jeszcze dość drogim owocem.
    **Osoby chorujące na nerki nie powinny spożywać tego owocu (zasadniczo mówi się, że w większej ilości ja bym jednak zalecała ostrożność)

    --
    prezent
  • madohora 15.12.17, 20:45
    PIERŚCIENIE Z CEBULI

    1 średnia, ładna, okrągła cebula, natka pietruszki

    Cebulę obrać z łupiny
    Pokroić w plastry o średnicy 5 mm
    Podzielić na pierścienie
    Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać
    Obtoczyć pierścienie w natce pietruszki

    Udekorować dania kuchni wschodniej i innymi pikantnymi daniami oraz zapiekankami

    --
    santa
  • madohora 15.12.17, 20:56
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/DFB6nTYMbUrkDYvboX.jpg

    --
    santa
  • madohora 15.12.17, 21:11
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/W4bmkIHHFndfA01tCX.jpg

    --
    prezent
  • madohora 15.12.17, 22:12
    SOS CZOSNKOWY

    1 jogurt naturalny, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, 2 ząbki czosnku


    Jogurt mieszamy z majonezem w proporcjach 2:1. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki razem mieszamy.

    --
    santa
  • madohora 16.12.17, 00:27
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/N8rB9zd1ls2QvqhoxX.jpg

    --
    choinka
  • madohora 21.12.17, 22:07
    GALARETKA JAK BOMBKA NA CHOINKĘ

    2 dowolne czerwone galaretki, posypka do ciasta w kształcie gwiazdek, kolorowy kokos, płatki kokosowe, otwierane plastikowe bombki lub plastikowe opakowanie z cukierków (kupiłam takie w zeszłym roku, chyba to było rafaello)

    Bombkę umyć, lekko wyparzyć. Następnie przepłukać zimną wodą. Galaretkę przygotować zgonie z przepisem na opakowaniu, używając nieco mniej wody. Schłodzić i odstawić. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć ale jeszcze będzie dość płynna posypać ją gwiazdkami a następnie przelać do części bombki i bardzo szybko zamknąć. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie otworzyć bombkę 0 wkładając ją na kilka minut do ciepłej wody. Przełożyć na talerzyk i co kokosem. Uwaga Człowiek uczy się całe życie[/u] Gdyby w ten sposób bombka na nie wyszła co zakładamy z góry - to dość mocno wypełniamy obie połówki bombki i odstawiamy do stężenia. I tak dekorujemy lub za pomocą dowolnego mus, lukru lub rozpuszczonej czekolady łączymy obie połówki.

    --
    santa
  • madohora 21.12.17, 23:45
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/gJ2oRr1vnrGAUcWscX.jpg

    --
    prezent
  • madohora 30.12.17, 22:06
    SMAŻONE CIASTECZAKA

    50 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag rumu, 3 jajka, szczypta soli, 1/2 kostki masła, olej do głębokiego smażenia, cukier puder do posypania

    W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać jajka, masło oraz rum. Ciasto wyrobić na gładką masę. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto rozwałkować na grubość 1 mm. Pokroić na małe kwadraciki. W dość dużym rondlu rozgrzać olej. Smażyć ciasteczka na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorąće posypać cukrem pudrem.

    --
    prezent
  • madohora 30.12.17, 22:35
    KOKOSOWE TALARKI

    10 dag wiórków kokosowych, 20 dag cukru pudru, 10 dag mleka w proszku, 2 łyżki miodu, 1 łyżka oleju, 5 dag mieszanki owoców kandyzowanych,, 2 łyżki kakao. 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

    10 dag wiórków kokosowych wymieszać z mlekiem w proszku i cukrem pudrem. Dodać płynny miód, olej i 2 łyżki wody. Wyrobić masę o konsystencji ciasta. Masę kokosową podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać drobno posiekane owoce kandyzowane. Wymieszać. Uformować wałek. Do drugiej porcji masy kokosowej dodać kakao. Masę rozwałkować na płat o grubości około 3 mm. Tym płatem ciasta owinąć wałek z kandyzowanymi owocami. Dobrze docisnąć. Trzecią część masy rozwałkować na płat o około 5 mm grubości. I obwinąć nim powstałą roladę. Na papierze do pieczenia rozsypać pozostałe wiórki kokosowe. Uformować na nich roladę i obtoczyć ją w kokosie. Zwinąć w papier i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem roladę pokroić w cienkie talarki. Każdy talarek włożyć do papierowej foremki.

    Uwaga: Ja ostatnio kupiłam kolorowe wiórki kokosowe. Można by zrobić je z białego i kolorowego kokosu (środek kolorowy a ostatnia warstwa biała, trochę więcej pracy ale lepszy efekt.)

    --
    santa
  • madohora 30.12.17, 22:50
    CZEKOLADOWY MURZYNEK

    15 dag gorzkiej czekolady, 10 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 40 dag mąki, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 łyżki kakao w proszku, 10 dag ciemnej polewy czekoladowej

    Czekoladę połamać na kawałki. Stopić w kąpieli wodnej razem z tłuszczem. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodać jajka i cukier, Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Przesiać przez sito do masy czekoladowej. Całość dokładnie wymieszać. Głęboką, prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wlać przygotowane ciasto. Wierzch wyrównać. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje. Następnie przełożyć na talerzyk wyłożony papierową serwetką lub na paterę.

    --
    santa
  • madohora 03.01.18, 13:25
    KARAMBOLA

    1 owoc karamboli

    Karambolę kroimy. Uzyskujemy dość atrakcyjną dekorację w kształcie gwiazdek, którą możemy...zjeść. Karambolą dekorujemy brzegi kieliszków z drinkami, z sałatką owocową lub po prostu inne potrawy.

    Dwie uwagi - owoc nie jest wskazany dla osób, które chorują na nerki. Może powodować tworzenie się kamieni. Przy silnej alergii może doprowadzić do śmierci.

    --
    prezent
  • madohora 03.01.18, 15:18
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/e2TEcXkBjAGzl5gY5X.jpg

    --
    santa
  • madohora 03.01.18, 16:42
    GWIAZDA Z PIERNIKA

    3 łyżki rodzynek, 2 łyżki rumu, 22 dag mąki, 1 mała torebka proszku do pieczenia, 12 dag ciemnego cukru, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 3 jajka, 350 ml gęstej, kwaśnej śmietany, 10 dag masła, 1 opakowanie polewy czekoladowej, 3 łyżki płatków migdałowych

    Rodzynki zalać rumem i odstawić na dwie godziny. Mąkę przesiać przez sitko. Masło stopić, przestudzić. Dodać do mąki. Następnie wbić jajka, dodać śmietanę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrobić gładkie ciasto. Formę w kształcie gwiazdy wysmarować i posypać tartą bułką. Napełnić ciastem. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C. Krótko przestudzić w formie. Ostrożnie wyłożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewą czekoladową rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać gwiazdę. Ozdobić uprażonymi płatkami migdałowymi lub innymi ozdobami. Odstawić aż polewa stężeje.

    Gwiazdkę można wykorzystać do dekoracji stołu

    --
    santa
  • madohora 03.01.18, 19:58
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/GN2U6vYq3o52zbe5RX.jpg

    --
    santa
  • madohora 13.08.09, 20:47
    1. Bierzemy kawałek gazy i przekątnej 20 cm

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 20:48
    2. Ułożyć na niej połówkę zdrowej cytryny i zawinąć brzegi tkaniny
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 20:50
    3. Związujemy kawałki cytryny nitką i obcinamy końce
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 20:51
    4. Ozdabiamy węzełkiem ze świeżych ziół

    Tak przygotowana cytryna służy do wyciskania z niej soku np. do herbaty lub do
    potraw z ryb. Kładziemy ją na osobnym spodeczku.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 20:53
    Kilka przykładów na dekoracje z pomarańczy, mandarynki, limonki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 20:55
    Pomarańcze, cytryny lub inne owoce kroimy na pół specjalnym nożykiem z ząbkami,
    dzięki któremu uzyskujemy kształt gwiazdki. Ozdabiamy cząstką pomidorka
    koktajlowego lub oliwką.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 20:57
    http://www.ozdabianiepotraw.pl/show.php?file=dekoracja-z-owocow-limonka-i-mandarynka.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 20:59
    1. Wybrać dość twardy owoc limy, ściąć plasterek z jednego boku tak aby owoc
    pewnie stał na półmisku. Naciąć przez środek z dwóch stron pozostawiając pasek
    szerokości 5mm, który utworzy kabłąk koszyczka. Naciąć wzdłuż na kawałki i
    usunąć kawałki owocu.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:02
    2. Ostrożnie usunąć miąższ pod kabłąkiem i wewnątrz koszyczka
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:05
    3. Do koszyczka włożyć gałązki ziół, przyprawy i warzywa, ozdobne palemki z
    dymki i kwiatki z papryki chilli.

    UWAGA:Na większych półmiskach lepiej prezentują się koszyczki z pomarańczy lub
    cytryny.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:10
    1. Przekroić pomarańczę na pół i wyjąć miąższ. Do miseczki wsypać łyżkę żelatyny
    w proszku, zalać 3 łyżkami wody. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i
    podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. W tym czasie przygotować gotową czerwoną
    (lub w innym kolorze albo dwie kontrastujące z sobą) galaretkę i połączyć z
    rozpuszczoną żelatyną. Przygotowana w taki sposób bardziej się "wiąże"
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:11
    2. Ustawić każdą połówkę wydrążonej pomarańczy na szklance lub innym
    naczyniu.Wlać galaretkę i ostawić do stężenia. Gdy galaretka jest już mocno
    stężona pokroić pomarańczę na cząstki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:13
    UWAGA: Galaretki mogą mieć inny kolor np. zielony czy pomarańczowy oraz użyte
    mogą być inne owoce cytrusowe.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:14
    Podawać z:

    Zupami
    Sałatkami
    Daniami z mięsa
    Potrawami kuchni wschodniej
    Sufletami

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:15
    1. Za pomocą skrobaczki do warzyw skrajać cienką skórką z owoców
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:17
    2. Zeskrobać końcem noża biały miąższ

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 16.12.17, 00:13
    ŁABĘDZIE Z CIASTA PTYSIOWEGO

    Składniki na ciasto: 65 g mąki, szczypta soli, 50 g masła, 150 ml wody, 2 jaja

    Wodę zagotować z masłem na małym ogniu. Poczekać aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia. Wsypać mąkę i szybko mieszać drewnianą łyżką tak aż na cieście nie będzie grudek. Dodawać kolejno po 1 jajku, stale mieszając aż powstanie bardzo gęste, lekko przezroczyste ciasto. Nałożyć 1/3 ciasta do woreczka z małą tubką. Na lekko natłuszczoną blachę wycisnąć łabędzie szyje z główką. Za pomocą tubki zakończonej gwiazdką z reszty ciasta wyciskamy korpus łabędzi.
    Ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Korpus możemy dodatkowo posypać startym, żółtym serem lub ziarenkami maku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zrumieni. Ciasto delikatnie nakłuć by wypuścić nadmiar powietrza i pozostawić jeszcze przez chwilę w piekarniku. Ostudzić korpusy. Przekrajać na pół. Górną połówkę jeszcze dodatkowo naciąć tworząc skrzydła. Wycisnąć do dolnej połówki masło ziołowe, pasztet, twarożek lub dowolną pastę. Ustawić szyjkę z główką i przykryć skrzydłami.

    W ten sam sposób możemy przygotować pikantne ptysie lub eklery lub słodkie ptysie, wówczas zamiast soli dodajemy 1 łyżeczkę cukru

    --
    prezent
  • madohora 13.08.09, 21:18
    3. Pokrajać wzdłuż na cienkie paseczki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:20
    4. Blanszować w gotującej się wodzie przez 2-3 minuty, przepłukać zimną wodą i
    osączyć na bibule lub papierowym ręcznikiem.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:21
    Takie same makaroniki można zrobić ze wszystkich owoców cytrusowych
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:23
    Pomarańczę kroimy na cząstki, zdejmujemy z nich białą błonkę i układamy z nich
    dekorację
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:25
    Do dekoracji wielkanocnego stołu bardzo łatwo wykonać świątecznego kurczaka z
    grejpfruta i cytryny. Do zrobienia kurczaka poza grejpfrutem możemy wykorzystać
    cytryny o różnych wielkościach. Zamiast wycinać ogonek, możemy przyozdobić go
    piórkami (tak samo w przypadku skrzydełek).

    Do wykonania potrzebne są:
    grejpfrut
    cytryna
    marchewka
    2 kulki pieprzu
    wykałaczka
    ostry nożyk

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:26
    . Grejpfruta nacinamy aby twardo się trzymał podłoża. Po obu stronach wycinamy w
    grejpfrucie skrzydełka.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:26
    2. Z marchewki wycinamy nóżki, można je przymocować za pomocą wykałaczek.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 15.04.17, 19:55

    OZDOBNE MOTYLE I INNE MOTYWY

    Do jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy kurkumę. Uzyskujemy żółty kolor. Dokładnie mieszamy z żelatyną i przelewamy do płaskiej salaterki. Odstawiamy do stężenia. Gdy żelatyna nam stężeje za pomocą małych foremek do ciasta wycinamy dowolne wzory (motylki, serduszka itp.) dekorujemy potrawy na świątecznym stole

    Do jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy młody jęczmień (uzyskujemy kolor zielony)
    Dokładnie mieszamy z żelatyną i przelewamy do płaskiej salaterki. Odstawiamy do stężenia. Gdy żelatyna nam stężeje za pomocą małych foremek do ciasta wycinamy dowolne wzory (motylki, serduszka itp.) dekorujemy potrawy na świątecznym stole.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/uVPhOm498Arx1cae5X.jpg
  • madohora 15.04.17, 20:25
    MYSZ Z JAJKAsmile

    1 jajko ugotowane na twardo, dwa plasterki rzodkiewki, 2 ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego, szczypiorek

    Z jajka odcinamy końcówkę by myszka dobrze stała. w cieńszą część jajka wpychamy ziarenka pieprzu (oczka), jajka lekko nacinamy po skosie i w te miejsce wkładamy plasterki rzodkiewki. Na koniec ze szczypiorku robimy wąsy i ogonek.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg
  • madohora 15.04.17, 20:31
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/qMAKFcld30f31liBVX.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg
  • madohora 15.04.17, 20:33
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/VgN2aPt0DWEtab6Z1X.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg
  • madohora 09.05.17, 16:08
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/hfaAy24bCh2A32oM9X.jpg
  • madohora 09.05.17, 16:21
    JAJKO Z GALARETKI

    2 czerwone galaretki, zamykana foremka w kształcie jajka, 1 łyżeczka żelatyny w proszku

    Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę dodajemy do galaretki i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie lekko tężejącą galaretkę przelewamy do formy w kształcie jajka. Zamykamy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Gotową galaretkę wstawiamy na 60 sekund do gorącej wody i przekładamy na talerzyk. Możemy ozdobić galaretką w innym kolorze.
  • madohora 09.05.17, 16:46
    STARY ALE PROSTY SPOSÓB DEKOROWANIA SZKLANEK

    1 łyżka cukru, woda (jak chcemy uzyskać lepszy efekt i nie boimy się ryzyka salmonelli to surowe białko)

    Szklankę zanurzamy najpierw w wodzie (białku), następnie moczymy w cukrze. Szklankę obtaczamy równomiernie. Odstawiamy na chwilę by cukier nie był wilgotny. I gotowe.

    (Pewna pani by powiedziała, że to z czasów PRL)
  • madohora 09.05.17, 16:47
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/TU8OMZpy5M3Bav5FHX.jpg
  • madohora 09.05.17, 16:49
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/auHWBAHhfTNYAi0p3X.jpg
  • madohora 09.05.17, 19:42
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/m1OjKJpSv6s6btwIoX.jpg

    JABŁKO NAMACZAMY W OSOLONEJ WODZIE
  • madohora 13.08.09, 21:27
    3. Głowę z cytryny przymocowujemy do reszty ciała kurczaka za pomocą wykałaczki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:27
    4. Z tyłu grejpfruta wycinamy ogonek.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:28
    5. W cytrynie nacinamy dwa otwory, w które wkładamy wcześniej wycięte z
    marchewki trójkąciki (dziób kurczaka).
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:29
    6. Oczy wykonujemy z kulek ziela angielskiego lub czarnego pieprzu.
    Całość można udekorować zieloną sałatą.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 13.08.09, 21:30
    http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/03/kurczak-gotowy2.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 20:57
    1. Przygotować miseczkę mocno osolonej wody z dodatkiem kilku kropel soku z
    cytryny. Przepołowić jabłko, Ostrym nożem pokrajać każdą połówkę na bardzo
    cienkie plasterki.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 20:59
    2. Wrzucić plasterki do wody i odstawić na pół godziny, Sól zmiękczy plasterki
    jabłka a cytryna nie pozwoli mu ściemnieć
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:01
    3. Wziąć jeden plasterek i zwinąć możliwie ciasno, tworząc pączek kwiatu. Ułożyć
    na stole skórką do dołu.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:04
    4. Układać wokół pączka skórką do dołu kolejne plasterki tak aby zachodziły
    lekko na siebie
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:06
    5. Łopatką lub nożem do ryb, delikatnie unieść peonię i ułożyć na półmisku

    Peonię można zrobić również z rzodkiewki, plastrów pomarańczy lub cytryny albo
    pomidora
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:08
    Bardzo efektowne, a w połączeniu z zieloną sałatą dają świetny efekt. Niebawem
    pokaże co z takiej metody wycinania w jabłku jeszcze można uzyskać. Podobne
    dekoracje robiłam w rzodkiewce - dokładnie taką samą metodą. Idealnie nadaje się
    do dekoracji półmisków i sałatek. Po wycięciu skropić cytryną - dłużej zachowa
    kolor.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:09
    Do wykonania potrzebne są:

    * jabłko
    * ostry nożyk

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:10
    1. Jabłko myjemy. Ze środka pod kątem wykrawamy pierwszy element i delikatnie go
    wyjmujemy.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:11
    http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/jablko-nacinanie1.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:12
    2. Kolejne elementy wykrawamy w ten sam sposób, pod tym samym kątem, Należy
    uważać aby odległość pomiędzy wycinanymi elementami była dokładnie taka sama -
    wtedy ozdoba będzie najlepsza. Należy też pamiętać o tym aby nie nacinać mocno
    jabłka - gotową dekorację musimy po prostu delikatnie wyciągnąć i przełożyć na
    półmisek.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:13
    http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/jablko-nacinanie2.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:13
    http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/ozdoba-z-jablka3.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:14
    3. Wystarczy 5-6 nacięć i listek jest gotowy. Dekorujemy zieloną sałatą.
    Dekoracja idealna np. w połączeniu z kwiatami z rzepy.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:15
    http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/ozdoba-z-jablka4.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 14.08.09, 21:16
    http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2008/05/dekoracja-zjablka1.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 17.08.09, 21:35
    1. Wybrać twardy owoc kiwi. Obrać ostrym nożem
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 17.08.09, 21:37
    2. Przekrajać na pół wzdłuż, a następnie na ćwiartki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 17.08.09, 21:38
    3. Każdą ćwiartkę naciąć na prawie całej długości
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 17.08.09, 21:39
    4.Końcem noża delikatnie rozłożyć plasterki w wachlarz
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 17.08.09, 21:41
    5. Wachlarz można dodatkowo ozdobić "kokardką" z koperku lub truskawki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 09.05.17, 19:43
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/9cTbTyrLLT0EGUsv1X.jpg
  • madohora 31.10.17, 17:56
    PINACOLADA

    pinacolada –
    * 600 ml soku ananasowego
    * 1 puszka mleczka kokosowego
    * ½ szklanki śmietany kremówki
    * 1 szklanka soku pomarańczowego
    * 300 ml rumu
    * lód
    * – koreczki –
    * liczi w syropie (np. produkcji Tao Tao)
    * wiśnie lub borówki amerykańskie (świeże lub mrożone)
    * dżem truskawkowy lub powidła
    * wykałaczki lub patyczki do szaszłyków
    * – dekoracja kieliszka –
    * 1 szklanka cukru
    * ½ szklanki wody
    * ½ szklanki syropu kukurydzianego, syropu klonowego lub sztucznego miodu
    * czerwony barwnik spożywczy

    Najpierw przygotuj kieliszki. Żeby ozdobić brzeg kieliszka, zrób czerwoną „polewę”. W tym celu zmieszaj ze sobą cukier, syrop i wodę. Gotuj je bez mieszania, aż całość osiągnie temperaturę 150°C (pilnuj temperatury uważnie). Dodaj czerwony barwnik spożywczy i wymieszaj. Zdejmij miksturę z ognia i gdy będzie jeszcze gorąca, zanurzaj w niej kieliszki, robiąc czerwoną obwódkę. Jeśli masz do ozdobienia dużo kieliszków, nie zdejmuj mieszanki z ognia tylko skręć go na minimalny poziom. Odwróć kieliszki właściwą stroną do góry i pozostaw do ostygnięcia. Czerwona obwódka spłynie z nich nieco i zastygnie, tworząc krwistą obręcz. Teraz przygotuj koreczki-oczy. Odlej syrop z liczi i wysusz je. Suche liczi napełnij dżemem truskawkowym lub powidłami. W otwór włóż wydrylowaną wiśnię lub borówkę amerykańską. Całość przebij patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Nadszedł czas na pinacoladę. Zmieszaj ze sobą sok ananasowy, mleczko kokosowe, śmietanę kremówkę, sok pomarańczowy i rum. W blenderze umieść 2 ½ szklanki lodu i wlej szklankę mieszanki z kroku poprzedniego. Zmiksuj całość na jednorodną masę i przelej do kieliszków. Analogicznie zmiksuj pozostałą część pinacolady. Udekoruj koreczkami zrobionymi wyżej

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • madohora 31.10.17, 18:04
    SOK Z NIETOPERZA

    Jest jednym z najprostszych halloweenowych napojów, a smakuje rewelacyjnie. Napełnij butelkę 7up lub Sprite czarnym Twizzlers i włóż do lodówki na kilka godzin. Podawaj z lodem i dorzuć do napoju kilka czarnych Twizzlers.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • madohora 31.10.17, 18:10
    https://statictipy.iplsc.com/art/2014/w330/21005_136155_big.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • madohora 31.10.17, 18:19
    SZKLANECZKI DUSZKI

    Duszkowa dekoracja jest bardzo prosta w wykonaniu. Narysuj na szklaneczce oczy i buzię, a następnie zanurz jej brzegi w nutelli, oprósz posypką i napełnij mlekiem

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • madohora 31.10.17, 18:29
    BABECZKI WIEDŹMY

    2 jajka
    165 ml mleka
    100 ml oleju
    260 g mąki pszennej
    120 g cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    szczypta soli
    100 g suszonej żurawiny
    Krem:
    budyń ugotowany w połowie ilości mleka
    150 g masła
    Dodatkowo:
    masy cukrowe: czarna, biała i pomarańczowa
    wykałaczki

    Wymieszaj wszystkie suche składniki (poza cukrem). W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej oraz mleko i lekko zamieszaj. Dodaj suche składniki (w tym żurawinę) i zamieszaj łopatką do połączenia składników. Nastaw piekarnik na 170°C. Przygotowane ciasto rozłóż do 18 papilotek. Foremkę z wypełnionymi papilotkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut. Upieczone babeczki ostudź na kratce z piekarnika. Z masy cukrowej ulep kapelusze czarownic i buciki ze skarpetkami, wykorzystując wykałaczki. Masło utrzyj na puszystą masę i dalej ucierając, dodawaj budyń po łyżce. Na wystudzone babeczki nałóż krem i ozdoby.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • madohora 31.10.17, 18:41
    CIASTECZKOWY PAJĄK


    1 jajko
    125 g masła
    20 ml mleka
    200 g utartej czekolady
    50 g kakao
    150 g cukru pudru
    180 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cienkie, podłużne żelki
    polewa czekoladowa
    minipianki marshmalow

    W pierwszej kolejności utrzyj masło z cukrem.Do masła dodaj jajko i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Całość wymieszaj. Foremki na ciasteczka wysmaruj masłem. Nałóż porcje ciasta do foremek i wstaw do piekarnika na 10–12 min. Upieczone ciastka ostudź na metalowej kratce. Żelki potnij na cienkie paseczki, a pianki na plasterki. W ciastkach zrób niewielkie otwory na nóżki. Rozgrzej polewę czekoladową. W płynnej polewie zanurz końcówki żelkowych nóg i włóż je do dziurek zrobionych w korpusach pająków. Oczy pająków zrób z plasterków pianek i przyklej je także przy pomocy polewy czekoladowej.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • madohora 14.12.17, 21:05
    CYTRYNA Z WSTĄŻECZKĄ

    1 ładna cytryna z nie uszkodzoną skórką, dość ostry nożyk

    ►Cytrynę dobrze sparzamy, szorujemy czystą szczoteczką, osuszamy
    ►Cytrynę przekrawamy na pół, ścinamy końce aby łatwo można ją było ustawić na półmisku.
    ►Ostrym nożem odkrawamy wokół skórkę na prawie całym obszarze cytryny tworząc pasek o szerokości 5 mm
    ►Skórkę zawiązać w supełek lub kokardkę

    --
    santa
  • madohora 14.12.17, 21:27
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/xdiorjQEoSgZYSZzfX.jpg

    --
    santa
  • madohora 14.12.17, 21:33
    CYTRYNOWE SPIRALKI

    1 dużą twardą cytrynę z nie uszkodzoną skórką, ostry nożyk
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/j4EGmLax3694twed2X.png

    ►Cytrynę sparzyć, wyszorować, ale nie obierać ze skórki
    ►Dużą twardą cytrynę pokroić w 5 mm plasterki
    ►Każdy plasterek cytryny naciąć do połowy średnicy
    ►Zawijać nacięte końce w przeciwnych kierunkach tworząc w ten sposób cytrynowe spiralki
    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 21:35
    CYTRYNOWE ROŻKI

    1 duża, twarda cytryna o nie uszkodzonej skórce, ostry nożyk do warzyw, świeże zioła
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/j4EGmLax3694twed2X.png
    ►Cytrynę umyć, pokroić w 5 mm plasterki.
    ►Każdy plasterek naciąć do połowy średnicy.
    ►Cytrynę zwijać w formie lejka tak aby jeden koniec zachodził na drugi, tworząc cytrynowe rożki
    ►Środek każdej spiralki lub rożka ozdobić listkiem świeżych ziół
    Tak przygotowaną cytryną ozdabiamy ryby, kraby, małże oraz pikantne galaretki

    --
    choinka
  • madohora 14.12.17, 21:38
    CYTRYNOWE MOTYLKI

    1 cytryna, ostry nożyk, kilka gałązek szczypiorku

    ►1 dużą, ładną cytrynę o nie uszkodzonej skórce umyć, pokroić w plasterki o szerokości 5 mm
    ►Każdy plasterek przekroić i ponacinać tworząc „motylka”
    ►Nacięte plasterki rozłożyć tworząc skrzydła motyla
    ►Dorobić wąsy ze szczypiorku

    Podawać z rybami, krabami i małżami

    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 21:43
    CYTRYNOWE ŁABĘDZIE

    1 duża cytryna z nie uszkodzoną skórką, ostry nożyk

    ►Cytrynę umyć, pokroić razem ze skórką w 5 mm plasterki
    ►Każdy przeciąć na pół
    ►Naciąć skórkę prawie na całej długości pół – plasterka
    ►Skórkę zagiąć do środka tworząc „łabędzia”
    ►Układać łabędzie pojedynczo lub w grupie
    Podawać z krabami i rybami

    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 21:46
    Tak podana cytryna nie brudzi nam palców, zapobiega wpadaniu pestek do potraw. Wygląda dość efektownie. Przygotowanie nie wymaga dużo pracy
    --
    santa
  • madohora 14.12.17, 21:59
    GALARETKI W SKÓRCE Z POMARAŃCZY

    2 gotowe, różnokolorowe galaretki, 1 łyżeczka żelatyny w proszku, 2 pomarańcze

    Pomarańcze dobrze umyć, przekroić na pół. Wydrążyć miąższ. Aby to zrobić dokładnie, w garnku zagotować wodę. Wydrążone pomarańcze zanurzyć na pół godziny w gorącej wodzie. Po wyjęciu dość dokładnie uda nam się obrać pomarańcze. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając nieco mniej wody i rozpuszczoną żelatynę. Połówki pomarańczy ustawić w naczyniu (chodzi o to aby się nie wywróciły). Gdy galaretka zacznie nam lekko tężeć, przelać ją do połówek pomarańczy. Odstawić do całkowitego stężenia. Gdy galaretka będzie gotowa pomarańczę pokroić na cząstki. Podawać jako deser lub jako ozdoba do potraw.

    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 22:02
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/M9xbEhKiPeZnbZZQ7X.jpg

    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 22:07
    http://www.ozdabianiepotraw.pl/show.php?file=dekoracja-z-owocow-limonka-i-mandarynka.jpg

    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 22:11
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/Q2hE3TX1fb4YkKwvsX.jpg

    --
    choinka
  • madohora 14.12.17, 22:15
    KORECZKI NA ANANASIE

    Krojąc ananasa (aby stabilnie się trzymał) musimy pamiętać o tym, że owoc będzie wydzielał sok, który niekoniecznie musi pasować do kabanosów i oliwek. Można również przekroić na pół rzodkiewki i umieścić je jako “podpórki” za pomocą wykałaczek - ananas wytrzyma transport i będzie gwiazdą do końca każdej imprezy.

    --
    prezent
  • madohora 14.12.17, 22:18
    KORECZKI W ANANASIE - WYKONANIE

    kabanosy
    ser żółty
    zielone i czarne oliwki
    ogórek konserwowy
    papryka konserwowa
    wykałaczki
    ananas
    połówki rzodkiewki (jako podpórki)

    Sposób przygotowania:
    Ananasa mocujemy na półmisku za pomocą wykałaczek i połówek rzodkiewek.
    Koreczki komponujemy wedle własnego uznania. Ser żółty w kostkę (2cm na 1 cm), kabanos ok 3cm, plasterek ogórka konserwowanego lub papryki.
    Wykańczamy zieloną lub czarną oliwką.
    Koreczki wbijamy we wcześniej przygotowanego ananasa. Dekorujemy pociętym kabanosem, oliwkami i ogórkiem konserwowym.

    --
    choinka
  • madohora 14.12.17, 22:20
    http://www.ozdabianiepotraw.pl/wp-content/uploads/2012/01/koreczki-na-ananasie.jpg

    --
    santa
  • madohora 14.12.17, 22:29
    Można tak:
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/wa/qa/uuil/wmITSmxe0rPZNb4UbB.jpg

    --
    prezent
  • madohora 17.08.09, 21:49
    1. Przekroić melon i oczyścić z pestek
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 17.08.09, 21:51
    2. Specjalną łyżeczką (do wycinania kulek) wyciąć z melona sześć kulek na każdą
    porcję "grona"
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 17.08.09, 21:53
    3. Kulki ułożyć na półmisku w trójkąt (od góry 3-2-1). Z listków pietruszki i
    szczypiorku ułożyć łodygę i listki winorośli
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 17.08.09, 21:56
    4. Duże półmiski ozdabiamy gronami z 20-30 kulek z melona

    Grona można zrobić z arbuza, ogórka lub...masła
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 18.08.09, 22:08
    Poprzez wycięcie paseczków wzdłuż marchewki, po jej pokrojeniu otrzymamy na
    talerzu łąkę pełna kwiatów. W równie prosty sposób możemy nacinając korzeń
    pietruszki otrzymać kwiatki, kwadraciki, serduszka lub inne kształty.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 18.08.09, 22:10
    http://taotao.pl/_upload/Image/zupa_carving.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 18.08.09, 22:13
    Wystarczy ponacinać czerwoną cebulę, rozchylić delikatnie jej łuski i otrzymamy
    po ułożeniu jej na liściach sałaty piękną chryzantemę.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 18.08.09, 22:14
    http://taotao.pl/_upload/Image/chryzantema_carving.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 18.08.09, 22:14
    Z korzenia selera i marchwi możemy wyciąć swój fantazyjny, oryginalny kwiat.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 18.08.09, 22:15
    http://taotao.pl/_upload/Image/kwiat_carving.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 18.08.09, 22:16
    Dodany do zwykłych orientalnych placuszków nada im piękną oprawę.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 18.08.09, 22:17
    http://taotao.pl/_upload/Image/placuszki_carving.jpg
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 18.08.09, 22:20
    1. Wybrać ładne, zdrowe owoce. Ostrym nożem ściąć stwardniałą skórkę.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 18.08.09, 22:22
    2. Pokrajać owoce na plasterki o grubości 5 mm. Z plasterków układać kwiaty z
    łodyżkami ze szczypiorku i listkami z pietruszki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 21.08.09, 21:23
    1. Wybrać ładny, zdrowy zielony ogórek lub marchew. Skrobaczką do warzyw ścinać
    paski równej grubości i długości. Z ogórka przygotować paski jedynie ze skórki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 21.08.09, 21:25
    2. Zwinąć paski i końce umowcowć wykałaczką
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 21.08.09, 21:28
    3. Włożyć do małej miseczki lub układać w przegródkach tacki do lodu lub
    plastikowego pojemnika (może być taki do jajek). Zalać zimną wodą i wstawić do
    zamrażalnika na kilka godzin
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • madohora 21.08.09, 21:30
    4. Wylać wodę, usunąć wykałaczki i delikatnie rozwinąć sprężynki.
    Użyć dowolnie do dekoracji talerza lub samej potrawy
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.