Dodaj do ulubionych

Dekorowanie potraw

12.08.09, 23:10
Wydaje mi się, że kiedyś obiecałam założenie tego wątku. Natomiast ostatnio
podczas pewnej dyskusji na Wilsonie na ten temat myślę, że może kiedyś ktoś
jeszcze z tego skorzysta...smile
--
Madohora
--
Nikiszowiec
Edytor zaawansowany
  • 12.08.09, 23:12
    Ja akurat należę do ludzi, którzy jedzą również "oczami" i dużą wagę przywiązuję
    do tego jak coś jest podane. Nie uwierzycie, ale ....nauczyłam się tego w
    stajni. Oczywiście mam na myśli mój klub jeździecki, gdzie organizowaliśmy sobie
    różne święta z kolorowymi posiłkami

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:24
    CYTRYNA

    Cytryna zwyczajna (cytryna właściwa, cytryna) Citrus limon (L.) Burm. – gatunek
    roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowowschodnich
    Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam
    hodowana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus
    aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). Choć częsty jest
    pogląd, że do Europy trafiła w XI wieku dzięki Arabom, pozostałości drzewek
    cytrynowych odkryto w Pompejach.
    Pokrój
    Drzewo dorastające zazwyczaj do 5 m, choć niekiedy do 10 m, u większości
    odmian gałęzie z kolcami.
    Liście
    Jasnozielone, jajowatolancetowate, lśniące, na brzegach piłkowane, do 15 cm
    długości. Wyrastają na słabo oskrzydlonych ogonkach.
    Kwiaty
    O średnicy do 30 mm, wydzielające silną woń, osadzone pojedynczo lub parami
    w kątach liści, a na końcach gałązek niekiedy zebrane w małe grona. Mają białą,
    5-płatkową koronę, z zewnątrz czerwono nabiegłą, 1 słupek i liczne pręciki.
    Kwitnie prawie nieprzerwanie. Znamię dojrzewa już w pączku, a pylniki dopiero po
    otworzeniu kwiatu (protogynia).
    Owoce
    Jadalne, bardzo kwaśne jagody nazywane cytrynami. Są jajowate, o wydłużonych
    końcówkach. Mają dość grubą, żółtą okrywę i żółtawy, soczysty miąższ[1].

    Zastosowanie [edytuj]

    * Drzewo owocowe. Jest uprawiana dla swoich owoców, które zawieraja dużo
    witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego. Aby owoce mogły znieść często
    długotrwały transport na duże odległości, zrywane są z drzew w stanie
    niedojrzałym, a następnie przed sprzedażą (lub jeszcze w trakcie transportu)
    poddaje się je sztucznemu dojrzewaniu za pomocą etenu. Największe plantacje
    znajdują się w USA, we Włoszech, Meksyku, Grecji i Hiszpanii. Znajduje się w
    rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
    o Historia uprawy: Z południowo-wschodniej Azji sprowadzono cytrynę do
    Mezopotamii prawdopodobnie ok. V w.n.e. skąd Arabowie w X w. przenieśli uprawę
    do Palestyny. Tu została poznana przez Krzyżowców i przez nich sprowadzona do
    Italii.
    * W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym owoce oraz skórki z owoców są
    wykorzystywane jako źródło kwasów cytrynowego oraz olejku eterycznego,
    * Roślina ozdobna. Jest uprawiana w ogrodach i parkach w krajach o ciepłym
    klimacie. Na obszarach o klimacie umiarkowanym uprawia się ją w szklarniach i
    palmiarniach, a także w mieszkaniach, jako roślinę doniczkową.

    Ciekawostki

    * Cytryna zrobiła karierę po roku 1720, kiedy stwierdzono skuteczność
    spożywania jej owoców w leczeniu szkorbutu – choroby groźnej zwłaszcza dla
    marynarzy odbywających długie rejsy. W roku 1795 we flocie angielskiej
    wprowadzono dla każdego marynarza obowiązkową, 30 g, dzienną dawkę soku z
    cytryny, co rozwiązało problem szkorbutu wśród marynarzy[2].

    * Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z
    cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".

    * Dodanie cytryny do ryby powoduje zanik niemiłego zapachu, ponieważ jony H+
    z kwasu cytrynowego łączą się z trimetyloaminą (odpowiedzialną za ten zapach) w
    wyniku czego powstaje nielotna sól.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:26
    Pasuje do potraw:

    Z ryb i krabów
    Cielęciny i kurczaka z ruszty

    Naleśników i blin

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:28
    1. Ładną, zdrową cytrynę kroimy na pół, Ścinamy końce obu połówek aby mieć
    możliwość ustawienia ich na półmisku.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:29
    2. Ostrym nożem odkrawamy wokół skórkę na prawie całym obwodzie, tworząc pasek
    szerokości około 5 mm.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:31
    3. Zawiązujemy "na supełek" i mamy gotową dekorację, którą ustawiamy np. na
    środku półmiska z potrawą.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:32
    W ten sam sposób możemy przygotować pojedyncze plasterki cytryn lub innych
    owoców cytrusowych
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:34
    Podawać z:

    Pasztetami
    Galaretkami
    Potrawami z ryb, krabów, małży
    Potraw z cielęciny i drobiu
    Sufletami (sama cytryna)
    Koktajlami i ponczem (sama cytryna)

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:38
    1. Ostrym nożykiem do warzyw lub specjalną łyżeczką do skórki cytrusów ponacinać
    wąskie paski w skórce cytryny
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:41
    2. Pokrajać cytrynę na plasterki o grubości około 5 mm lub cieńsze.

    I takie plasterki już możemy wykorzystać jako dodatek do herbaty lub dekorację
    ponczu czy nacinamy lekko z jednej strony i przewieszamy przez szklankę do
    koktajli. W przypadku mięsa lub ryb układamy cytrynę na brzegu półmiska.

    Albo...
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:42
    3. Każdy plasterek cytryny możemy oprószyć z jednej strony ziołami i użyć do
    dekoracji potraw
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:44
    Podawać z:

    Potrawami z ryb, krabów i małży
    Galaretkami i pasztetami rybnymi

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:46
    1. Dużą twardą cytrynę, ewentualnie już z karbowaną skórką pokrajać na plasterki
    o grubości 5 mm. Każdy plasterek naciąć do połowy średnicy
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:48
    2. Zwinąć nacięte końce w dwóch przeciwstawnych kierunkach tworząc spiralki
    (można to zrobić również z cienko pokrojonego zielonego ogórka)
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:50
    3. Lub zwinąć cytrynę do środka w formie lejka tak aby jeden koniec zachodził na
    drugi tworząc w ten sposób cytrynowe rożki. Każdy środek ozdobić listkiem ze
    świeżych ziół.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:51
    Taką dekorację można też zrobić z mandarynki, pomarańczy, limonki lub ogórka
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:53
    1. Ładną, dużą cytrynę kroimy na plasterki 5 mm grubości (razem ze skórką).
    Każdy plasterek kroimy na połowę i lekko nacinamy.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:54
    2. Nacięte połówki rozłożyć w kształcie skrzydeł motyla i dorobić wąsy z
    kawałków szczypiorku
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:57
    1. Skórkę cytryny pokarbować nożykiem, cytrynę pokroić na plasterki. Każdy
    plasterek naciąć do połowy średnicy.Na każdy wachlarzyk przeznaczyć trzy plasterki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:58
    2. Układać po trzy plasterki jeden na drugim, zawinąć ich końce w przeciwnych
    kierunkach.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:59
    3. Ułożyć na całym plasterku cytryny i delikatnie rozdzielić poszczególne
    plasterki tak aby utworzyły wachlarz
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:43
    1. Cytrynę pokrajać na plasterki o grubości 5 mm. Każdy przeciąć na pół. Naciąć
    skórkę na prawie całej długości każdej połówki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:44
    2. Skórkę zagiąć do środka
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:47
    3. Układać łabędzie pojedynczo lub w grupach.

    Można je ułożyć na przykład pojedynczo po obu stronach półmiska lub kilka w
    środku ale na "ściankach" półmiska. Dekorację robioną "po środku" kładziemy
    zawsze tylko z jednej strony.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:47
    1. Bierzemy kawałek gazy i przekątnej 20 cm

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:48
    2. Ułożyć na niej połówkę zdrowej cytryny i zawinąć brzegi tkaniny
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:50
    3. Związujemy kawałki cytryny nitką i obcinamy końce
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:51
    4. Ozdabiamy węzełkiem ze świeżych ziół

    Tak przygotowana cytryna służy do wyciskania z niej soku np. do herbaty lub do
    potraw z ryb. Kładziemy ją na osobnym spodeczku.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:53
    Kilka przykładów na dekoracje z pomarańczy, mandarynki, limonki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:55
    Pomarańcze, cytryny lub inne owoce kroimy na pół specjalnym nożykiem z ząbkami,
    dzięki któremu uzyskujemy kształt gwiazdki. Ozdabiamy cząstką pomidorka
    koktajlowego lub oliwką.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:59
    1. Wybrać dość twardy owoc limy, ściąć plasterek z jednego boku tak aby owoc
    pewnie stał na półmisku. Naciąć przez środek z dwóch stron pozostawiając pasek
    szerokości 5mm, który utworzy kabłąk koszyczka. Naciąć wzdłuż na kawałki i
    usunąć kawałki owocu.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:02
    2. Ostrożnie usunąć miąższ pod kabłąkiem i wewnątrz koszyczka
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:05
    3. Do koszyczka włożyć gałązki ziół, przyprawy i warzywa, ozdobne palemki z
    dymki i kwiatki z papryki chilli.

    UWAGA:Na większych półmiskach lepiej prezentują się koszyczki z pomarańczy lub
    cytryny.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:10
    1. Przekroić pomarańczę na pół i wyjąć miąższ. Do miseczki wsypać łyżkę żelatyny
    w proszku, zalać 3 łyżkami wody. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i
    podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. W tym czasie przygotować gotową czerwoną
    (lub w innym kolorze albo dwie kontrastujące z sobą) galaretkę i połączyć z
    rozpuszczoną żelatyną. Przygotowana w taki sposób bardziej się "wiąże"
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:11
    2. Ustawić każdą połówkę wydrążonej pomarańczy na szklance lub innym
    naczyniu.Wlać galaretkę i ostawić do stężenia. Gdy galaretka jest już mocno
    stężona pokroić pomarańczę na cząstki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:13
    UWAGA: Galaretki mogą mieć inny kolor np. zielony czy pomarańczowy oraz użyte
    mogą być inne owoce cytrusowe.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:14
    Podawać z:

    Zupami
    Sałatkami
    Daniami z mięsa
    Potrawami kuchni wschodniej
    Sufletami

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:15
    1. Za pomocą skrobaczki do warzyw skrajać cienką skórką z owoców
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:17
    2. Zeskrobać końcem noża biały miąższ

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:18
    3. Pokrajać wzdłuż na cienkie paseczki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:20
    4. Blanszować w gotującej się wodzie przez 2-3 minuty, przepłukać zimną wodą i
    osączyć na bibule lub papierowym ręcznikiem.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:21
    Takie same makaroniki można zrobić ze wszystkich owoców cytrusowych
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:23
    Pomarańczę kroimy na cząstki, zdejmujemy z nich białą błonkę i układamy z nich
    dekorację
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:25
    Do dekoracji wielkanocnego stołu bardzo łatwo wykonać świątecznego kurczaka z
    grejpfruta i cytryny. Do zrobienia kurczaka poza grejpfrutem możemy wykorzystać
    cytryny o różnych wielkościach. Zamiast wycinać ogonek, możemy przyozdobić go
    piórkami (tak samo w przypadku skrzydełek).

    Do wykonania potrzebne są:
    grejpfrut
    cytryna
    marchewka
    2 kulki pieprzu
    wykałaczka
    ostry nożyk

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:26
    . Grejpfruta nacinamy aby twardo się trzymał podłoża. Po obu stronach wycinamy w
    grejpfrucie skrzydełka.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:26
    2. Z marchewki wycinamy nóżki, można je przymocować za pomocą wykałaczek.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 15.04.17, 19:55

    OZDOBNE MOTYLE I INNE MOTYWY

    Do jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy kurkumę. Uzyskujemy żółty kolor. Dokładnie mieszamy z żelatyną i przelewamy do płaskiej salaterki. Odstawiamy do stężenia. Gdy żelatyna nam stężeje za pomocą małych foremek do ciasta wycinamy dowolne wzory (motylki, serduszka itp.) dekorujemy potrawy na świątecznym stole

    Do jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy młody jęczmień (uzyskujemy kolor zielony)
    Dokładnie mieszamy z żelatyną i przelewamy do płaskiej salaterki. Odstawiamy do stężenia. Gdy żelatyna nam stężeje za pomocą małych foremek do ciasta wycinamy dowolne wzory (motylki, serduszka itp.) dekorujemy potrawy na świątecznym stole.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/uVPhOm498Arx1cae5X.jpg
  • 15.04.17, 20:25
    MYSZ Z JAJKAsmile

    1 jajko ugotowane na twardo, dwa plasterki rzodkiewki, 2 ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego, szczypiorek

    Z jajka odcinamy końcówkę by myszka dobrze stała. w cieńszą część jajka wpychamy ziarenka pieprzu (oczka), jajka lekko nacinamy po skosie i w te miejsce wkładamy plasterki rzodkiewki. Na koniec ze szczypiorku robimy wąsy i ogonek.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg
  • 15.04.17, 20:31
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/qMAKFcld30f31liBVX.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg
  • 15.04.17, 20:33
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/VgN2aPt0DWEtab6Z1X.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/zJaQrv6VKF1Z991KPX.jpg
  • 09.05.17, 16:08
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/hfaAy24bCh2A32oM9X.jpg
  • 09.05.17, 16:21
    JAJKO Z GALARETKI

    2 czerwone galaretki, zamykana foremka w kształcie jajka, 1 łyżeczka żelatyny w proszku

    Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę dodajemy do galaretki i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie lekko tężejącą galaretkę przelewamy do formy w kształcie jajka. Zamykamy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Gotową galaretkę wstawiamy na 60 sekund do gorącej wody i przekładamy na talerzyk. Możemy ozdobić galaretką w innym kolorze.
  • 09.05.17, 16:46
    STARY ALE PROSTY SPOSÓB DEKOROWANIA SZKLANEK

    1 łyżka cukru, woda (jak chcemy uzyskać lepszy efekt i nie boimy się ryzyka salmonelli to surowe białko)

    Szklankę zanurzamy najpierw w wodzie (białku), następnie moczymy w cukrze. Szklankę obtaczamy równomiernie. Odstawiamy na chwilę by cukier nie był wilgotny. I gotowe.

    (Pewna pani by powiedziała, że to z czasów PRL)
  • 09.05.17, 16:47
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/TU8OMZpy5M3Bav5FHX.jpg
  • 09.05.17, 16:49
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/auHWBAHhfTNYAi0p3X.jpg
  • 09.05.17, 19:42
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/m1OjKJpSv6s6btwIoX.jpg

    JABŁKO NAMACZAMY W OSOLONEJ WODZIE
  • 13.08.09, 21:27
    3. Głowę z cytryny przymocowujemy do reszty ciała kurczaka za pomocą wykałaczki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:27
    4. Z tyłu grejpfruta wycinamy ogonek.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:28
    5. W cytrynie nacinamy dwa otwory, w które wkładamy wcześniej wycięte z
    marchewki trójkąciki (dziób kurczaka).
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:29
    6. Oczy wykonujemy z kulek ziela angielskiego lub czarnego pieprzu.
    Całość można udekorować zieloną sałatą.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 20:57
    1. Przygotować miseczkę mocno osolonej wody z dodatkiem kilku kropel soku z
    cytryny. Przepołowić jabłko, Ostrym nożem pokrajać każdą połówkę na bardzo
    cienkie plasterki.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 20:59
    2. Wrzucić plasterki do wody i odstawić na pół godziny, Sól zmiękczy plasterki
    jabłka a cytryna nie pozwoli mu ściemnieć
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:01
    3. Wziąć jeden plasterek i zwinąć możliwie ciasno, tworząc pączek kwiatu. Ułożyć
    na stole skórką do dołu.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:04
    4. Układać wokół pączka skórką do dołu kolejne plasterki tak aby zachodziły
    lekko na siebie
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:06
    5. Łopatką lub nożem do ryb, delikatnie unieść peonię i ułożyć na półmisku

    Peonię można zrobić również z rzodkiewki, plastrów pomarańczy lub cytryny albo
    pomidora
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:08
    Bardzo efektowne, a w połączeniu z zieloną sałatą dają świetny efekt. Niebawem
    pokaże co z takiej metody wycinania w jabłku jeszcze można uzyskać. Podobne
    dekoracje robiłam w rzodkiewce - dokładnie taką samą metodą. Idealnie nadaje się
    do dekoracji półmisków i sałatek. Po wycięciu skropić cytryną - dłużej zachowa
    kolor.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:09
    Do wykonania potrzebne są:

    * jabłko
    * ostry nożyk

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:10
    1. Jabłko myjemy. Ze środka pod kątem wykrawamy pierwszy element i delikatnie go
    wyjmujemy.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:12
    2. Kolejne elementy wykrawamy w ten sam sposób, pod tym samym kątem, Należy
    uważać aby odległość pomiędzy wycinanymi elementami była dokładnie taka sama -
    wtedy ozdoba będzie najlepsza. Należy też pamiętać o tym aby nie nacinać mocno
    jabłka - gotową dekorację musimy po prostu delikatnie wyciągnąć i przełożyć na
    półmisek.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:14
    3. Wystarczy 5-6 nacięć i listek jest gotowy. Dekorujemy zieloną sałatą.
    Dekoracja idealna np. w połączeniu z kwiatami z rzepy.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:35
    1. Wybrać twardy owoc kiwi. Obrać ostrym nożem
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:37
    2. Przekrajać na pół wzdłuż, a następnie na ćwiartki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:38
    3. Każdą ćwiartkę naciąć na prawie całej długości
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:39
    4.Końcem noża delikatnie rozłożyć plasterki w wachlarz
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:41
    5. Wachlarz można dodatkowo ozdobić "kokardką" z koperku lub truskawki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 09.05.17, 19:43
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/9cTbTyrLLT0EGUsv1X.jpg
  • 31.10.17, 17:56
    PINACOLADA

    pinacolada –
    * 600 ml soku ananasowego
    * 1 puszka mleczka kokosowego
    * ½ szklanki śmietany kremówki
    * 1 szklanka soku pomarańczowego
    * 300 ml rumu
    * lód
    * – koreczki –
    * liczi w syropie (np. produkcji Tao Tao)
    * wiśnie lub borówki amerykańskie (świeże lub mrożone)
    * dżem truskawkowy lub powidła
    * wykałaczki lub patyczki do szaszłyków
    * – dekoracja kieliszka –
    * 1 szklanka cukru
    * ½ szklanki wody
    * ½ szklanki syropu kukurydzianego, syropu klonowego lub sztucznego miodu
    * czerwony barwnik spożywczy

    Najpierw przygotuj kieliszki. Żeby ozdobić brzeg kieliszka, zrób czerwoną „polewę”. W tym celu zmieszaj ze sobą cukier, syrop i wodę. Gotuj je bez mieszania, aż całość osiągnie temperaturę 150°C (pilnuj temperatury uważnie). Dodaj czerwony barwnik spożywczy i wymieszaj. Zdejmij miksturę z ognia i gdy będzie jeszcze gorąca, zanurzaj w niej kieliszki, robiąc czerwoną obwódkę. Jeśli masz do ozdobienia dużo kieliszków, nie zdejmuj mieszanki z ognia tylko skręć go na minimalny poziom. Odwróć kieliszki właściwą stroną do góry i pozostaw do ostygnięcia. Czerwona obwódka spłynie z nich nieco i zastygnie, tworząc krwistą obręcz. Teraz przygotuj koreczki-oczy. Odlej syrop z liczi i wysusz je. Suche liczi napełnij dżemem truskawkowym lub powidłami. W otwór włóż wydrylowaną wiśnię lub borówkę amerykańską. Całość przebij patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Nadszedł czas na pinacoladę. Zmieszaj ze sobą sok ananasowy, mleczko kokosowe, śmietanę kremówkę, sok pomarańczowy i rum. W blenderze umieść 2 ½ szklanki lodu i wlej szklankę mieszanki z kroku poprzedniego. Zmiksuj całość na jednorodną masę i przelej do kieliszków. Analogicznie zmiksuj pozostałą część pinacolady. Udekoruj koreczkami zrobionymi wyżej

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • 31.10.17, 18:04
    SOK Z NIETOPERZA

    Jest jednym z najprostszych halloweenowych napojów, a smakuje rewelacyjnie. Napełnij butelkę 7up lub Sprite czarnym Twizzlers i włóż do lodówki na kilka godzin. Podawaj z lodem i dorzuć do napoju kilka czarnych Twizzlers.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • 31.10.17, 18:10
    https://statictipy.iplsc.com/art/2014/w330/21005_136155_big.jpg

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • 31.10.17, 18:19
    SZKLANECZKI DUSZKI

    Duszkowa dekoracja jest bardzo prosta w wykonaniu. Narysuj na szklaneczce oczy i buzię, a następnie zanurz jej brzegi w nutelli, oprósz posypką i napełnij mlekiem

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • 31.10.17, 18:29
    BABECZKI WIEDŹMY

    2 jajka
    165 ml mleka
    100 ml oleju
    260 g mąki pszennej
    120 g cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    szczypta soli
    100 g suszonej żurawiny
    Krem:
    budyń ugotowany w połowie ilości mleka
    150 g masła
    Dodatkowo:
    masy cukrowe: czarna, biała i pomarańczowa
    wykałaczki

    Wymieszaj wszystkie suche składniki (poza cukrem). W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej oraz mleko i lekko zamieszaj. Dodaj suche składniki (w tym żurawinę) i zamieszaj łopatką do połączenia składników. Nastaw piekarnik na 170°C. Przygotowane ciasto rozłóż do 18 papilotek. Foremkę z wypełnionymi papilotkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut. Upieczone babeczki ostudź na kratce z piekarnika. Z masy cukrowej ulep kapelusze czarownic i buciki ze skarpetkami, wykorzystując wykałaczki. Masło utrzyj na puszystą masę i dalej ucierając, dodawaj budyń po łyżce. Na wystudzone babeczki nałóż krem i ozdoby.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • 31.10.17, 18:41
    CIASTECZKOWY PAJĄK


    1 jajko
    125 g masła
    20 ml mleka
    200 g utartej czekolady
    50 g kakao
    150 g cukru pudru
    180 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cienkie, podłużne żelki
    polewa czekoladowa
    minipianki marshmalow

    W pierwszej kolejności utrzyj masło z cukrem.Do masła dodaj jajko i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Całość wymieszaj. Foremki na ciasteczka wysmaruj masłem. Nałóż porcje ciasta do foremek i wstaw do piekarnika na 10–12 min. Upieczone ciastka ostudź na metalowej kratce. Żelki potnij na cienkie paseczki, a pianki na plasterki. W ciastkach zrób niewielkie otwory na nóżki. Rozgrzej polewę czekoladową. W płynnej polewie zanurz końcówki żelkowych nóg i włóż je do dziurek zrobionych w korpusach pająków. Oczy pająków zrób z plasterków pianek i przyklej je także przy pomocy polewy czekoladowej.

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/jvbNcleybRMveMA0lX.png
  • 17.08.09, 21:49
    1. Przekroić melon i oczyścić z pestek
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:51
    2. Specjalną łyżeczką (do wycinania kulek) wyciąć z melona sześć kulek na każdą
    porcję "grona"
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:53
    3. Kulki ułożyć na półmisku w trójkąt (od góry 3-2-1). Z listków pietruszki i
    szczypiorku ułożyć łodygę i listki winorośli
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:56
    4. Duże półmiski ozdabiamy gronami z 20-30 kulek z melona

    Grona można zrobić z arbuza, ogórka lub...masła
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:08
    Poprzez wycięcie paseczków wzdłuż marchewki, po jej pokrojeniu otrzymamy na
    talerzu łąkę pełna kwiatów. W równie prosty sposób możemy nacinając korzeń
    pietruszki otrzymać kwiatki, kwadraciki, serduszka lub inne kształty.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:13
    Wystarczy ponacinać czerwoną cebulę, rozchylić delikatnie jej łuski i otrzymamy
    po ułożeniu jej na liściach sałaty piękną chryzantemę.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:14
    Z korzenia selera i marchwi możemy wyciąć swój fantazyjny, oryginalny kwiat.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:16
    Dodany do zwykłych orientalnych placuszków nada im piękną oprawę.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:20
    1. Wybrać ładne, zdrowe owoce. Ostrym nożem ściąć stwardniałą skórkę.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:22
    2. Pokrajać owoce na plasterki o grubości 5 mm. Z plasterków układać kwiaty z
    łodyżkami ze szczypiorku i listkami z pietruszki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 21.08.09, 21:23
    1. Wybrać ładny, zdrowy zielony ogórek lub marchew. Skrobaczką do warzyw ścinać
    paski równej grubości i długości. Z ogórka przygotować paski jedynie ze skórki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 21.08.09, 21:25
    2. Zwinąć paski i końce umowcowć wykałaczką
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 21.08.09, 21:28
    3. Włożyć do małej miseczki lub układać w przegródkach tacki do lodu lub
    plastikowego pojemnika (może być taki do jajek). Zalać zimną wodą i wstawić do
    zamrażalnika na kilka godzin
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 21.08.09, 21:30
    4. Wylać wodę, usunąć wykałaczki i delikatnie rozwinąć sprężynki.
    Użyć dowolnie do dekoracji talerza lub samej potrawy
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.