Dodaj do ulubionych

Dekorowanie potraw

12.08.09, 23:10
Wydaje mi się, że kiedyś obiecałam założenie tego wątku. Natomiast ostatnio
podczas pewnej dyskusji na Wilsonie na ten temat myślę, że może kiedyś ktoś
jeszcze z tego skorzysta...smile
--
Madohora
--
Nikiszowiec
Edytor zaawansowany
  • 12.08.09, 23:12
    Ja akurat należę do ludzi, którzy jedzą również "oczami" i dużą wagę przywiązuję
    do tego jak coś jest podane. Nie uwierzycie, ale ....nauczyłam się tego w
    stajni. Oczywiście mam na myśli mój klub jeździecki, gdzie organizowaliśmy sobie
    różne święta z kolorowymi posiłkami

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:24
    CYTRYNA

    Cytryna zwyczajna (cytryna właściwa, cytryna) Citrus limon (L.) Burm. – gatunek
    roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowowschodnich
    Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam
    hodowana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus
    aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). Choć częsty jest
    pogląd, że do Europy trafiła w XI wieku dzięki Arabom, pozostałości drzewek
    cytrynowych odkryto w Pompejach.
    Pokrój
    Drzewo dorastające zazwyczaj do 5 m, choć niekiedy do 10 m, u większości
    odmian gałęzie z kolcami.
    Liście
    Jasnozielone, jajowatolancetowate, lśniące, na brzegach piłkowane, do 15 cm
    długości. Wyrastają na słabo oskrzydlonych ogonkach.
    Kwiaty
    O średnicy do 30 mm, wydzielające silną woń, osadzone pojedynczo lub parami
    w kątach liści, a na końcach gałązek niekiedy zebrane w małe grona. Mają białą,
    5-płatkową koronę, z zewnątrz czerwono nabiegłą, 1 słupek i liczne pręciki.
    Kwitnie prawie nieprzerwanie. Znamię dojrzewa już w pączku, a pylniki dopiero po
    otworzeniu kwiatu (protogynia).
    Owoce
    Jadalne, bardzo kwaśne jagody nazywane cytrynami. Są jajowate, o wydłużonych
    końcówkach. Mają dość grubą, żółtą okrywę i żółtawy, soczysty miąższ[1].

    Zastosowanie [edytuj]

    * Drzewo owocowe. Jest uprawiana dla swoich owoców, które zawieraja dużo
    witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego. Aby owoce mogły znieść często
    długotrwały transport na duże odległości, zrywane są z drzew w stanie
    niedojrzałym, a następnie przed sprzedażą (lub jeszcze w trakcie transportu)
    poddaje się je sztucznemu dojrzewaniu za pomocą etenu. Największe plantacje
    znajdują się w USA, we Włoszech, Meksyku, Grecji i Hiszpanii. Znajduje się w
    rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
    o Historia uprawy: Z południowo-wschodniej Azji sprowadzono cytrynę do
    Mezopotamii prawdopodobnie ok. V w.n.e. skąd Arabowie w X w. przenieśli uprawę
    do Palestyny. Tu została poznana przez Krzyżowców i przez nich sprowadzona do
    Italii.
    * W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym owoce oraz skórki z owoców są
    wykorzystywane jako źródło kwasów cytrynowego oraz olejku eterycznego,
    * Roślina ozdobna. Jest uprawiana w ogrodach i parkach w krajach o ciepłym
    klimacie. Na obszarach o klimacie umiarkowanym uprawia się ją w szklarniach i
    palmiarniach, a także w mieszkaniach, jako roślinę doniczkową.

    Ciekawostki

    * Cytryna zrobiła karierę po roku 1720, kiedy stwierdzono skuteczność
    spożywania jej owoców w leczeniu szkorbutu – choroby groźnej zwłaszcza dla
    marynarzy odbywających długie rejsy. W roku 1795 we flocie angielskiej
    wprowadzono dla każdego marynarza obowiązkową, 30 g, dzienną dawkę soku z
    cytryny, co rozwiązało problem szkorbutu wśród marynarzy[2].

    * Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z
    cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".

    * Dodanie cytryny do ryby powoduje zanik niemiłego zapachu, ponieważ jony H+
    z kwasu cytrynowego łączą się z trimetyloaminą (odpowiedzialną za ten zapach) w
    wyniku czego powstaje nielotna sól.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:26
    Pasuje do potraw:

    Z ryb i krabów
    Cielęciny i kurczaka z ruszty

    Naleśników i blin

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:28
    1. Ładną, zdrową cytrynę kroimy na pół, Ścinamy końce obu połówek aby mieć
    możliwość ustawienia ich na półmisku.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:29
    2. Ostrym nożem odkrawamy wokół skórkę na prawie całym obwodzie, tworząc pasek
    szerokości około 5 mm.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:31
    3. Zawiązujemy "na supełek" i mamy gotową dekorację, którą ustawiamy np. na
    środku półmiska z potrawą.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:32
    W ten sam sposób możemy przygotować pojedyncze plasterki cytryn lub innych
    owoców cytrusowych
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:34
    Podawać z:

    Pasztetami
    Galaretkami
    Potrawami z ryb, krabów, małży
    Potraw z cielęciny i drobiu
    Sufletami (sama cytryna)
    Koktajlami i ponczem (sama cytryna)

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:38
    1. Ostrym nożykiem do warzyw lub specjalną łyżeczką do skórki cytrusów ponacinać
    wąskie paski w skórce cytryny
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:41
    2. Pokrajać cytrynę na plasterki o grubości około 5 mm lub cieńsze.

    I takie plasterki już możemy wykorzystać jako dodatek do herbaty lub dekorację
    ponczu czy nacinamy lekko z jednej strony i przewieszamy przez szklankę do
    koktajli. W przypadku mięsa lub ryb układamy cytrynę na brzegu półmiska.

    Albo...
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:42
    3. Każdy plasterek cytryny możemy oprószyć z jednej strony ziołami i użyć do
    dekoracji potraw
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:44
    Podawać z:

    Potrawami z ryb, krabów i małży
    Galaretkami i pasztetami rybnymi

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:46
    1. Dużą twardą cytrynę, ewentualnie już z karbowaną skórką pokrajać na plasterki
    o grubości 5 mm. Każdy plasterek naciąć do połowy średnicy
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:48
    2. Zwinąć nacięte końce w dwóch przeciwstawnych kierunkach tworząc spiralki
    (można to zrobić również z cienko pokrojonego zielonego ogórka)
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:50
    3. Lub zwinąć cytrynę do środka w formie lejka tak aby jeden koniec zachodził na
    drugi tworząc w ten sposób cytrynowe rożki. Każdy środek ozdobić listkiem ze
    świeżych ziół.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:51
    Taką dekorację można też zrobić z mandarynki, pomarańczy, limonki lub ogórka
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:53
    1. Ładną, dużą cytrynę kroimy na plasterki 5 mm grubości (razem ze skórką).
    Każdy plasterek kroimy na połowę i lekko nacinamy.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:54
    2. Nacięte połówki rozłożyć w kształcie skrzydeł motyla i dorobić wąsy z
    kawałków szczypiorku
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:57
    1. Skórkę cytryny pokarbować nożykiem, cytrynę pokroić na plasterki. Każdy
    plasterek naciąć do połowy średnicy.Na każdy wachlarzyk przeznaczyć trzy plasterki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:58
    2. Układać po trzy plasterki jeden na drugim, zawinąć ich końce w przeciwnych
    kierunkach.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 12.08.09, 23:59
    3. Ułożyć na całym plasterku cytryny i delikatnie rozdzielić poszczególne
    plasterki tak aby utworzyły wachlarz
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:43
    1. Cytrynę pokrajać na plasterki o grubości 5 mm. Każdy przeciąć na pół. Naciąć
    skórkę na prawie całej długości każdej połówki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:44
    2. Skórkę zagiąć do środka
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:47
    3. Układać łabędzie pojedynczo lub w grupach.

    Można je ułożyć na przykład pojedynczo po obu stronach półmiska lub kilka w
    środku ale na "ściankach" półmiska. Dekorację robioną "po środku" kładziemy
    zawsze tylko z jednej strony.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:47
    1. Bierzemy kawałek gazy i przekątnej 20 cm

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:48
    2. Ułożyć na niej połówkę zdrowej cytryny i zawinąć brzegi tkaniny
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:50
    3. Związujemy kawałki cytryny nitką i obcinamy końce
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:51
    4. Ozdabiamy węzełkiem ze świeżych ziół

    Tak przygotowana cytryna służy do wyciskania z niej soku np. do herbaty lub do
    potraw z ryb. Kładziemy ją na osobnym spodeczku.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:53
    Kilka przykładów na dekoracje z pomarańczy, mandarynki, limonki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:55
    Pomarańcze, cytryny lub inne owoce kroimy na pół specjalnym nożykiem z ząbkami,
    dzięki któremu uzyskujemy kształt gwiazdki. Ozdabiamy cząstką pomidorka
    koktajlowego lub oliwką.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 20:59
    1. Wybrać dość twardy owoc limy, ściąć plasterek z jednego boku tak aby owoc
    pewnie stał na półmisku. Naciąć przez środek z dwóch stron pozostawiając pasek
    szerokości 5mm, który utworzy kabłąk koszyczka. Naciąć wzdłuż na kawałki i
    usunąć kawałki owocu.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:02
    2. Ostrożnie usunąć miąższ pod kabłąkiem i wewnątrz koszyczka
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:05
    3. Do koszyczka włożyć gałązki ziół, przyprawy i warzywa, ozdobne palemki z
    dymki i kwiatki z papryki chilli.

    UWAGA:Na większych półmiskach lepiej prezentują się koszyczki z pomarańczy lub
    cytryny.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:10
    1. Przekroić pomarańczę na pół i wyjąć miąższ. Do miseczki wsypać łyżkę żelatyny
    w proszku, zalać 3 łyżkami wody. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i
    podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. W tym czasie przygotować gotową czerwoną
    (lub w innym kolorze albo dwie kontrastujące z sobą) galaretkę i połączyć z
    rozpuszczoną żelatyną. Przygotowana w taki sposób bardziej się "wiąże"
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:11
    2. Ustawić każdą połówkę wydrążonej pomarańczy na szklance lub innym
    naczyniu.Wlać galaretkę i ostawić do stężenia. Gdy galaretka jest już mocno
    stężona pokroić pomarańczę na cząstki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:13
    UWAGA: Galaretki mogą mieć inny kolor np. zielony czy pomarańczowy oraz użyte
    mogą być inne owoce cytrusowe.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:14
    Podawać z:

    Zupami
    Sałatkami
    Daniami z mięsa
    Potrawami kuchni wschodniej
    Sufletami

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:15
    1. Za pomocą skrobaczki do warzyw skrajać cienką skórką z owoców
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:17
    2. Zeskrobać końcem noża biały miąższ

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:18
    3. Pokrajać wzdłuż na cienkie paseczki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:20
    4. Blanszować w gotującej się wodzie przez 2-3 minuty, przepłukać zimną wodą i
    osączyć na bibule lub papierowym ręcznikiem.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:21
    Takie same makaroniki można zrobić ze wszystkich owoców cytrusowych
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:23
    Pomarańczę kroimy na cząstki, zdejmujemy z nich białą błonkę i układamy z nich
    dekorację
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:25
    Do dekoracji wielkanocnego stołu bardzo łatwo wykonać świątecznego kurczaka z
    grejpfruta i cytryny. Do zrobienia kurczaka poza grejpfrutem możemy wykorzystać
    cytryny o różnych wielkościach. Zamiast wycinać ogonek, możemy przyozdobić go
    piórkami (tak samo w przypadku skrzydełek).

    Do wykonania potrzebne są:
    grejpfrut
    cytryna
    marchewka
    2 kulki pieprzu
    wykałaczka
    ostry nożyk

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:26
    . Grejpfruta nacinamy aby twardo się trzymał podłoża. Po obu stronach wycinamy w
    grejpfrucie skrzydełka.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:26
    2. Z marchewki wycinamy nóżki, można je przymocować za pomocą wykałaczek.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:27
    3. Głowę z cytryny przymocowujemy do reszty ciała kurczaka za pomocą wykałaczki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:27
    4. Z tyłu grejpfruta wycinamy ogonek.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:28
    5. W cytrynie nacinamy dwa otwory, w które wkładamy wcześniej wycięte z
    marchewki trójkąciki (dziób kurczaka).
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 13.08.09, 21:29
    6. Oczy wykonujemy z kulek ziela angielskiego lub czarnego pieprzu.
    Całość można udekorować zieloną sałatą.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 20:57
    1. Przygotować miseczkę mocno osolonej wody z dodatkiem kilku kropel soku z
    cytryny. Przepołowić jabłko, Ostrym nożem pokrajać każdą połówkę na bardzo
    cienkie plasterki.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 20:59
    2. Wrzucić plasterki do wody i odstawić na pół godziny, Sól zmiękczy plasterki
    jabłka a cytryna nie pozwoli mu ściemnieć
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:01
    3. Wziąć jeden plasterek i zwinąć możliwie ciasno, tworząc pączek kwiatu. Ułożyć
    na stole skórką do dołu.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:04
    4. Układać wokół pączka skórką do dołu kolejne plasterki tak aby zachodziły
    lekko na siebie
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:06
    5. Łopatką lub nożem do ryb, delikatnie unieść peonię i ułożyć na półmisku

    Peonię można zrobić również z rzodkiewki, plastrów pomarańczy lub cytryny albo
    pomidora
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:08
    Bardzo efektowne, a w połączeniu z zieloną sałatą dają świetny efekt. Niebawem
    pokaże co z takiej metody wycinania w jabłku jeszcze można uzyskać. Podobne
    dekoracje robiłam w rzodkiewce - dokładnie taką samą metodą. Idealnie nadaje się
    do dekoracji półmisków i sałatek. Po wycięciu skropić cytryną - dłużej zachowa
    kolor.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:09
    Do wykonania potrzebne są:

    * jabłko
    * ostry nożyk

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:10
    1. Jabłko myjemy. Ze środka pod kątem wykrawamy pierwszy element i delikatnie go
    wyjmujemy.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:12
    2. Kolejne elementy wykrawamy w ten sam sposób, pod tym samym kątem, Należy
    uważać aby odległość pomiędzy wycinanymi elementami była dokładnie taka sama -
    wtedy ozdoba będzie najlepsza. Należy też pamiętać o tym aby nie nacinać mocno
    jabłka - gotową dekorację musimy po prostu delikatnie wyciągnąć i przełożyć na
    półmisek.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 14.08.09, 21:14
    3. Wystarczy 5-6 nacięć i listek jest gotowy. Dekorujemy zieloną sałatą.
    Dekoracja idealna np. w połączeniu z kwiatami z rzepy.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:35
    1. Wybrać twardy owoc kiwi. Obrać ostrym nożem
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:37
    2. Przekrajać na pół wzdłuż, a następnie na ćwiartki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:38
    3. Każdą ćwiartkę naciąć na prawie całej długości
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:39
    4.Końcem noża delikatnie rozłożyć plasterki w wachlarz
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:41
    5. Wachlarz można dodatkowo ozdobić "kokardką" z koperku lub truskawki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:49
    1. Przekroić melon i oczyścić z pestek
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:51
    2. Specjalną łyżeczką (do wycinania kulek) wyciąć z melona sześć kulek na każdą
    porcję "grona"
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:53
    3. Kulki ułożyć na półmisku w trójkąt (od góry 3-2-1). Z listków pietruszki i
    szczypiorku ułożyć łodygę i listki winorośli
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 17.08.09, 21:56
    4. Duże półmiski ozdabiamy gronami z 20-30 kulek z melona

    Grona można zrobić z arbuza, ogórka lub...masła
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:08
    Poprzez wycięcie paseczków wzdłuż marchewki, po jej pokrojeniu otrzymamy na
    talerzu łąkę pełna kwiatów. W równie prosty sposób możemy nacinając korzeń
    pietruszki otrzymać kwiatki, kwadraciki, serduszka lub inne kształty.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:13
    Wystarczy ponacinać czerwoną cebulę, rozchylić delikatnie jej łuski i otrzymamy
    po ułożeniu jej na liściach sałaty piękną chryzantemę.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:14
    Z korzenia selera i marchwi możemy wyciąć swój fantazyjny, oryginalny kwiat.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:16
    Dodany do zwykłych orientalnych placuszków nada im piękną oprawę.

    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:20
    1. Wybrać ładne, zdrowe owoce. Ostrym nożem ściąć stwardniałą skórkę.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 18.08.09, 22:22
    2. Pokrajać owoce na plasterki o grubości 5 mm. Z plasterków układać kwiaty z
    łodyżkami ze szczypiorku i listkami z pietruszki
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 21.08.09, 21:23
    1. Wybrać ładny, zdrowy zielony ogórek lub marchew. Skrobaczką do warzyw ścinać
    paski równej grubości i długości. Z ogórka przygotować paski jedynie ze skórki.
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 21.08.09, 21:25
    2. Zwinąć paski i końce umowcowć wykałaczką
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 21.08.09, 21:28
    3. Włożyć do małej miseczki lub układać w przegródkach tacki do lodu lub
    plastikowego pojemnika (może być taki do jajek). Zalać zimną wodą i wstawić do
    zamrażalnika na kilka godzin
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec
  • 21.08.09, 21:30
    4. Wylać wodę, usunąć wykałaczki i delikatnie rozwinąć sprężynki.
    Użyć dowolnie do dekoracji talerza lub samej potrawy
    --
    Madohora
    --
    Nikiszowiec

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.