Gazeta.pl   Forum   Aktualno¶ci i Media   ¦wiat   Re: Sukces Obamy - klêska Ameryki

Re: Sukces Obamy - klêska Ameryki

Autor: jorl 11.11.09, 19:57
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
A nie jest to tak jakos ze USA teraz nie ma za bardzo wyjscia i musi to obowiazkowe ubezpieczenie wprowadzic? Ja mysle ze waznym powodem tutaj jest to ze od dluzszego czasu jest takie prawo ze zaden szpital w USA nie ma prawa odmowic pierwszej pomocy choremu. A wiec ci nieubezpieczeni ida za darmo do szpitala. Widzialem juz ze nawet do klinik dentystycznych do pierwszej pomocy chodza. A ze oni nie placa to ktos musi za to placic. A wiec ci co sie ubezpieczaja. I jako ze uniewaznic to prawo ze szpital musi pomoc juz za bardzo sie nie da pozostaje zmusic wszystkich aby placili.
Moze dlatego felusiak w NY koszty ubezpieczenia sa duzo wieksze jak w Texasie? Bo duzo wiecej jest takich co sie lecza w pierwszej pomocy w szpitalach?

Dlaczego koszty sa tak wielkie? felusiak pisal i slusznie ze sadowanie sie za bledy sa ogromne w USA a wiec adwokaci nabijaja sobie kabze co naturalnie podnosi koszty opieki medycznej. Ale jest i nastepna sprawa. Wiem, w koncu moja Byla jak jeszcze nie byla byla pracowala w Niemczech jako polozna w szpitalu. I w Niemczech oprocz ubezpieczenia panstwowego sa tej prywatnie ubezpieczeni. I panuja "amerykanskie" stosunki. Na czym polegaja? Ano ubezpieczenie placi od pozycji. Co zostalo zrobione przy pacjencie. A wiec prywatny pacjet z punktu widzenia lekarza lepiej ze ma wiecej zabiegow czy badan. Bo lekarz ma kase z tego. Wiecej. Wiem, ze prywatna poloznica miala sredio biorac "ciezszy" porod jak by mogl byc. Kleszcze itd Przy panstwowym rozliczaniu gdzie lekarz ma pensje. I poza leniuchowaniem nie ma interesu pacjeta meczyc. A prywatnego sie meczy. Wiem ze wlasnie w USA jest nad podziw duzo porodow niefizjologicznych. Dlaczego? Bo daja wiecej kasy lekarzom po prostu. A czy slusznie? Tego sie nie da wykryc.
Ja mysle ze w Niemczech sluzba zdrowia jest OK. Panstwowa. Na wszelki wypadek mam dodatkowe prywatne ubezpieczenie do szpitala. Dotad nie korzystalem. Mam nadzieje ze tak zaraz nie bede. Ale mysle ze najlepiej miec w razie czego i kase i znajomosci. Aby jak co dobry lekarz leczyl i nie oszukiwal aby wiecej zarobic. Coz, mam corke lekarza, to najwazniejsze jak co. Chody mam.
Reformowanie sluzby zdrowia trudna sprawa. Nie ma optimum. Jeden cesarz mial metode. Placil lekarzowi tylko wtedy jak byl zdrowy. Ale coz do tego trzeba byc cesarzem! Aby lekarz po zabraniu kasy jednak pracowal. A sobie nie poszedl. Cesarz moze takiem leb sciac.

Pozdrowienia
Poleæ znajomemu Powiadomienie zosta³o wys³ane
Poleæ tê wypowied¼ znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Poka¿ wszystkie

Wysy³aj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby upro¶ciæ zarz±dzanie powiadomieniami zaloguj siê lub zarejestruj siê.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane w±tki

Zaloguj siê

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytu³u odpowiedzialno¶æ karn± lub cywiln±. Regulamin.