Dodaj do ulubionych

Polacy nasza Israelska kuchnia smaczna niz Polska

    • fredzio54 Re: Polacy nasza Israelska kuchnia smaczna niz Po 28.12.04, 10:14
      Smak Izraela

      Kuchnia izraelska stanowi swoistą mieszankę kuchni różnych regionów i części
      świata z których Żydzi powrócili do swojego Kraju. Prócz potraw typowych dla
      Żydów mieszkających niegdyś w Europie środkowej (czulent, gefilte fisz,
      wariacje śledziowe itp.) znajdziemy w niej orientalne (dla nas) potrawy
      związane z kuchnią Żydów sefardyjskich oraz kuchnią arabską.

      Dla mnie takim sztandarowym daniem, serwowanym niemal na każdym rogu
      izraelskich ulic jest falafel i humus, a co za tym idzie najrozmaitsze wariacje
      związane z ciecierzycą - głównym składnikiem wyżej wymienionych potraw.

      Zasmakujmy wiec w tym mało u nas popularnym gatunku grochu i choć smakowo
      przenieśmy się do słonecznego Izraela.

      Falafel

      250 g ciecierzycy, 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka
      drobno posiekanej kolendry, 4-5 cebulek (najlepiej młodych), 1 ząbek czosnku,
      1/2 łyżeczki kminku mielonego, sól, pieprz, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
      olej do smażenia.
      Cieciorkę, zalać wodą i moczyć przez 8 godz. Odcedzić, osuszyć na ściereczce i
      zemleć do konsystencji puree. Pietruszkę i kolendrę posiekać. Wymieszać z
      grochem. Czosnek i cebule posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i
      pieprzem oraz soda dodać do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na 2
      godz. do wyschnięcia.
      Zwilżonymi rękoma formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich. Dużą
      ilość oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć falafel w gorącym oleju
      z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Następnie obsuszyć na bibułce.
      Falafel najlepiej jeść z humusem, sałatą i pittą.
      Pitta

      0,5 kg mąki, 2 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek mleka, łyżeczka soli, tyle
      ciepłej wody, by otrzymać niezbyt twarde ciasto, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki
      cukru, łyżeczka soli, oliwa do smarowania blachy.
      Zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i
      odstawiamy w ciepłe miejsce - po ok. 20 min.
      Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn i resztę pozostałych składników i ok.
      szkl. wody, i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy ostatecznie tyle
      wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto. Kiedy ciasto jest błyszczące i
      bardzo gładkie, wyjmujemy je z miski a miskę nacieramy oliwą i ponownie do niej
      wkładamy ciasto, całość wkładamy do dużej torby foliowej i szczelnie ją
      zamykamy.
      Ciasto odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na ok.
      12 porcji i każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Placki
      odkładamy na bok do wyrośnięcia na ok. 30 min.
      Nagrzewamy piekarnik do 2300C. Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładamy
      blachę na 3-4 min. - powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskujemy
      oliwą i kładziemy na niej pity i smarujemy wodą. Piec ok. 5-6 min. - powinny
      mocno urosnąć i być lekko złociste.
      Hummus

      120 g ciecierzycy, 1 cebula i 1 ząbek czosnku, 3 łyżeczki oliwy, 2-3 łyżeczki
      pasty tahina, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz, 2-4 łyżki soku cytrynowego.
      Ciecierzyce zalać wrząca woda i moczyć przez 8 godz. Odcedzić, nie wylewając
      wody, w której się moczył.
      Cebule i czosnek posiekać, podsmażyć w 2 łyżeczkach oliwy, dodać kurkume i
      odrobinę wody z moczenia, dorzucić ciecierzycę. Wszystko zalać woda z moczenia
      i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości (ok. 1 godz.). Odcedzić a wywar
      zachować. Ciecierzycę rozgnieść widelcem, wlać kilka łyżek wywaru i zmiksować.
      Na koniec dodać sól, pieprz i sok z cytryny, tudzież pastę tahina całość dobrze
      wymieszać.
      Tabule

      250 g kaszy kus-kus, 2 cytryny (sok), 8 łyżek oliwy, 3 pomidory, 1 papryka
      czerwona, 2 łyżki świeżej cebuli, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 1
      łyżka kolendry, 3 łyżki posiekanej świeżej mięty, sól, pieprz.
      Przygotować kus-kus, dodać do niego sok z cytryny i oliwę z oliwek, pokrojone
      warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszać i mocno schłodzić. Najlepiej zrobić dzień
      wcześniej.
      Ciecierzyca z papryką

      250 g ciecierzycy, 2 zielone papryki, 3 pomidory, kawałek imbiru (lub 1/2
      łyżeczki sproszkowanego), 1/2 łyżeczki kurkumy, troszeczkę chili, 2 łyżeczki
      sproszkowanego kminku, sól.
      Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości. Wody nie solić. Po
      ugotowaniu ciecierzycę odsączyć, odlać kilka łyżek wody z gotowania. Paprykę
      drobno pokroić (na kawałki 1 centymetrowe).
      Do rondla wlać oliwę i smażyć na niej kilkanaście sekund przyprawy: kminek,
      kurkumę, posiekany imbir i chili. Dodać paprykę i smażyć na małym ogniu 3
      minuty ciągle mieszając. Dodać ciecierzycę i smażyć dalej jeszcze kilka minut.
      Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, całość można też rozcieńczyć 1-3 łyżkami
      wody z gotowania ciecierzycy. Gotujemy jeszcze 3 minuty mieszając i gotowe.
      Ciecierzyca w szpinaku

      250 g ciecierzycy, paczka szpinaku, masło, 1 cebula, sól i pieprz, gałka
      muszkatołowa.
      Namoczyć ciecierzycę (8 godzin) a następnie w tej samej wodzie ugotować. Paczkę
      szpinaku podsmażyć na maśle, do tego podsmażyć drobno posiekaną cebulę, do
      smaku doprawiam to solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ugotowaną
      ciecierzycę i jeszcze przez chwilkę dusimy na patelni.
      Ciecierzyca z brokułami

      2 szklanki cieciorki, brokuły, 2 szklanki fasolki szparagowej, 2 duże pomidory.
      Cieciorkę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy
      brokuły podzielone na różyczki, fasolkę pokrojoną na ok. 5-cio centymetrowe
      kawałki. Gdy warzywa już trochę zmiękną, dodajemy pomidory pokrojone na
      ćwiartki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut.
      Podajemy cieciorkę przykrytą warzywami.
      Halina Marcinkowska

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka