Dodaj do ulubionych

Moulinex do pieczenia chleba

  • gaga172 21.12.09, 13:39
    Ja mam już ok. 11/2 roku. Jestem bardzo zadowolona :)
  • teane 01.04.10, 09:37
    miałam i na początku szalałam :) ale później mi się trochę to znudziło.
    najlepsza jest mieszanka mąki, taka specjalna do pieczenia chleba, a ona droga
    jest niestety. i tak mój zapał osłabł. aaa, jeszcze denerwowali mnie dziury po
    mieszadłach w chlebie.
    --
    fotoforum.gazeta.pl/u/teane.html
  • koontza 18.05.10, 09:40
    ha,ha..ja miałam dokładnie tak samo...
    teraz wyjmuje go z szafy jesli chce zrobic ciasto na pizze :)
  • mariika 03.04.10, 08:27
    Mam i jestem bardzo zadowolona. Wyrabiam w nim wszystkie chyba rodzaje ciasta -
    na pizzę, na pierogi, na bułeczki i oczywiście chleb. Z opcji pełnej, czyli
    pieczenia rzadziej korzystam, na ogół piekę w piekarniku. Właśnie się biorę za
    drożdżowe na babę wielkanocną :-)
    --
    [url=http://lilypie.com][img]http://lb2f.lilypie.com/9YqPp2.png[/img][/url]
    [img]http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qj/fd/8rht/U2t1BVs3bPRv3iQGfA.jpg[/img]
  • kamw1807 18.05.10, 02:04
    Podajcie jakieś sprawdzone przepisy na chlebek:)
    Rozchodzi mi się przede wszystkim o zwykły pszenny.
    Mam maszynę do pieczenia od dwóch m-cy , a używana 3x.
    Chleb wychodzi ciężki mokry i na drugi dzień niezjadliwy.
    Przepis z książeczki dołączonej do maszyny.
    Raz piekliśmy ciasto (murzynek) ale wyszło dziwne
    bez "dziurek" w środku, tylko całkowicie gładkie po przekrojeniu.
  • koontza 18.05.10, 09:45
    kamw1807 napisał:

    > Podajcie jakieś sprawdzone przepisy na chlebek:)

    Jest to łatwy chleb na drożdżach z wykorzystaniem dowolnego muesli. Np. domowej
    granoli.

    Chleb z muesli
    /przepis na mały bochenek o wadze 600 g/
    Autor: Cathy Ytak

    210 ml wody z mlekiem (pół na pół)
    210 g mąki pszennej
    40 g mąki żytniej
    2 łyżeczki suchych drożdży instant
    1 łyżeczka soli
    10 g masła
    15 g miodu
    80 g muesli
    15 g suszonych moreli, drobno posiekanych

    Metoda maszynowa:
    Wszystkie składniki wsypać/wlać do maszyny i nastawić program: Podstawowy/Basic.

    Fajne przepisy są tu : (ale raczej ręczne metody)
    pracowniawypiekow.blogspot.com/
  • dziewczynawitryna 18.05.10, 17:39
    Moje przepisy, których używam na "chleb powszedni" (składniki w kolejności
    wrzucania do automatu - program podstawowy, czyli w moim lidlowym automacie
    "normalny"):
    1. 300 ml wody, łyżeczka soli, 200 g mąki żytniej, 200 g mąki pszennej (typ
    500), 100 g mąki orkiszowej, 4 dag świeżych drożdży, ew. łyżeczka masła.
    2. 300 ml wody, łyżeczka soli, 200 g mąki żytniej, 200 g mąki pszennej (typ
    500), 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 4 dag świeżych drożdży, ew. łyżeczka
    masła.
    Proporcjami i rodzajami mąki można manewrować, ale w powyższych proporcjach nie
    należy przekraczać 200 g mąki żytniej i 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej.
    --
    "...takie widzi świata koło, jakie tępymi zakreśla oczy."
  • kamw1807 18.05.10, 23:57
    Skąd ja mam nabyć takie cudo jak mąka orkiszowa, żytnia, czy
    pełnoziarnista?
    U mnie na osiedlu z drożdżami instant jest problem (kupuje w markecie)
    a co mówiąc o takiej mące.
  • teane 19.05.10, 20:43
    taką mąkę w markecie każdym dostaniesz, specjalna mieszanka do chleba. robiłam
    kiedyś ze zwykłej i nie wychodził mi zupełnie, a z tej mieszanki zawsze ładny
    wyrasta.
    --
    trzeba dbać o linie, a linia ma być gruba i wyraźna!
  • dziewczynawitryna 22.05.10, 09:01
    Racja, takie mąki są w każdym sklepie typu real czy tesco. Mieszanek nie
    polecam, bo zwykle mają jakieś sztuczne dodatki (a nie po to piekę chleb, żeby
    nadal jakieś ulepszacze wcinać) i są dość drogie. Tylko czasem dla urozmaicenia
    kupuję mieszanki, ale takie bez żadnych dodatków, tylko z różnymi gatunkami mąki
    i solą (nie ma ich dużo, ale można znaleźć).
    --
    "...takie widzi świata koło, jakie tępymi zakreśla oczy."
  • mandala934 24.05.10, 18:11
    Witam,maszynę mam dwa lata, a chleb piekę codziennie lub co drugi dzień. Nie kupuję gotowców z powodów już wyżej podanych(polepszacze)- mój przepis na chleb codzienny: 305ml wody,1/2 dużej miarki(dołączonej do wypiekacza) cukru, 1 1/2 miarki małej soli, 415gram mąki pszennej, 95gram mąki żytniej, 1 1/2 miarki małej suchych drożdży, program 2-po drugim mieszaniu (około 2 godz. do końca programu) usuwam mieszadła, mam tylko małe dziurki po bolcach.
    Pozdrawiam
  • kasia-8222 24.11.10, 10:22
    ja mam wypiekacz Kenwood ten model: alergia.med.pl/wypiekacz-chleba-kenwood-p-2392.html?cPath=53_167 , jest super :) chlebek piekę non stop małym wysiłkiem. Jest pyszny i przynajmniej wiem co jem. Każdemu polecam. :) Jak się zacznie samemu chlebek wypiekać to ten kupny przestaje smakować.
  • hildegarde87 02.09.11, 12:42
    Patrzyłam na tego Moulinexa, ale jest trochę drogi, za to znalazłam Zelmera: magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=165&prod=77806 - korzystałyście z tego modelu wypiekacza? Jest tańszy, a Zelmer to chyba sprawdzona firma, jeśli chodzi o AGD, nie chciałabym się naciąć. Aha, nie wiecie, czy w takim wypiekaczu dam radę upiec soda bread? To mój ulubiony chlebek domowy, ale nie zawsze mi wychodzi :/
  • iloneczka27 12.12.11, 19:45

    Przepis wypróbuje.
    Widziałam ostatnio w piekarni chleb z żurawiną. Kosztował 24 zł za kilogram (załamka)
  • agathencja 16.11.11, 11:08
    Dziewczyny, a ile Wam zajmuje to wszystko? Czy ta maszynka sama wszystko robi i wystarczy tylko wrzucić składniki? Zastanawiam się nad taką maszynką, ale chodzi mi o coś co nie będzie ode mnie wymagało roboty. Która maszynka do chleba jest super prosta w obsłudze?
  • iloneczka27 12.12.11, 19:44

    Ja mam jakąś maszynkę ale kupiłam ją na allegro, nie ma polskiej instrukcji, chleb nie rośnie - do bani.
    Kupiłabym sobie inną ale chwilowo brak gotówki.
    Maszynki są proste w obsłudze, nie kupuj czasem używanej - bo cholera wie jak ktoś jej używał i będziesz miała taki problem jak i ja

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.