Dodaj do ulubionych

Poszukuje przepisow na proste placki.

13.04.08, 20:39
Jestem poczatkujaca kura domowa;). prosze o wsparcie. chciala bym zrobic prosty placek. wszystko wymieszac i na blache i do piekarnika. dziekuje za pomoc.
Edytor zaawansowany
  • czarnamama 13.04.08, 22:05
    Wiele lat robię szarlotkę włoską(bardzo prościutkie), ciasto marchewkowe(bardzo prościutkie), jeśli Cię interesuje mogę Ci jutro napisać :) Niestety na placek(szybkiego, prostego) przepisu nie posiadam ;)Pozdrawiam początkującą kurkę domową!
    --
    "...z wiekiem zaczęła czerpać z życia tyle ile można, a przy tym nie oczekiwała zbyt wiele."
  • kiecha3 17.04.08, 21:16
    Pianka Ciappucino:

    Składniki:
    - 5 jaj
    - cukier waniliowy
    - 1 szkl. i 8 łyżeczek cukru
    - 1 szkl. i 2 łyżki mąki pszennej
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    - proszek do pieczenia
    - 1 l mleka
    - margaryna
    - 2 łyżki ciappucino
    - żelatyna
    - 2 x śnieżka
    - mleczna czekolada (1 tabliczka)
    - sól

    Ciasto: 5 jaj (z żółtkami) ubić z cukrem waniliowym, 1 szklanką cukru i szczyptą soli – ubić (na prawie sztywno). Następnie dodawać stopniowo 1 szklankę mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Piec w 180oC, ok. 15 min.

    Masa budyniowa: Wymieszać ½ l mleka z 7 łyżeczkami cukru, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki pszennej - zagotować ( jak budyń). Ostudzić. Zmiksować z prawie całą kostką margaryny.

    Pianka Ciappucino: Zagotować ½ l mleka z 1 łyżką cukru oraz 2 łyżki Ciappucino (może być więcej). Dodać 2 łyżki żelatyny. Ostudzić. Następnie ubić z 2 śnieżkami na sztywno.

    Na ciasto kładziemy krem budyniowy, a na to dopiero piankę ciappucino. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. Odstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe. Smacznego.

    --
    .... wielokropek....
    abcslubu.pl/suwak/11_10_2007_11_2_1999_66.png
    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;54;122/st/20071224/e/sie+zareczylismy.../k/21db/event.png
  • iloneczka27 18.04.08, 13:54
    brzmi smakowicie, napisz mi tylko na jaka blache jest to ciasto? na
    taka duzą?I czy mase budyniowa nie mozna zastapic po prostu
    budyniem? czy trzema samemu kombinowac?
    --
    Moje forum Kura domowa:)
  • kiecha3 20.04.08, 09:24
    rozmiaru blachy nie pamiętam... taka zwykła... wymiay ok: 40 x 30 (pi razy okno). Biszkopt bardzo fajnie wyrasta..

    myślę że można zastąpić budyniem, tylko nie wiem czy budyń nie ma za intensywnego aromatu.. tam jest pianka ciappucino i ona ma nadawać specyficzny smak..a z budyniem (waniliowym, śmietankowym) może dziwnie smakować.. trzeba spróbować i będzie się wiedziało...

    --
    .... wielokropek....
    abcslubu.pl/suwak/11_10_2007_11_2_1999_66.png
    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;54;122/st/20071224/e/sie+zareczylismy.../k/21db/event.png
  • iloneczka27 20.04.08, 16:17
    Zrobiłam!
    Pyszne jest, dałam budyn "rodzinny" waniliowy, ale przesadzilam
    chyba z ilościa żelatyny i nie pianka a galeretka niemalze jest ale
    i tak jest pycha:)
    Dziekuje za przepis
    --
    Moje forum Kura domowa:)
  • karolinacym 21.04.08, 18:19
    ciappucino? rewelacja!!!!!!!!!!!!! i nawet mi wyszlo. dzieki Dziewczyny!!!!!!!!!!!
  • xy.5 14.04.08, 00:01
    Jednym z moich ciast jest pleśniak z jabłkami.Udaje się zawsze.
    Składniki:
    4 jajka
    1 szkl cukru
    4szkl mąki pszennej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 margaryna
    1kg jabłek ( winnych w smaku)
    Sposób wykonania:
    z mąki, niepełnej szkl cukru,margaryny ,4 żółtek i proszku zagnieść
    kruche ciasto.Białka ubić na pianę z pozostałym cukrem i dodać do ciasta.Ciasto
    podzielć na 2 części do jednej dodać kakao.Na pół godz.
    włożyć do lodówki.Jabłka obrać pokroić i rozesmażyć.Blachę wysmarować tłuszczem
    i posypać tartą bułką.Następnie jasnym ciastem wykleić spód blachy,niewielką
    część ciasta zostawić na kruszonkę.Na ciasto rozsmarować smażone jabłka.Można
    dodać kilka kropli aromatu do ciast
    lub cukier waniliowy.Ciasto ciemne utrzeć na tartce i posypać nim smażone
    jabłka.Na to utrzeć resztę jasnego ciasta.Piec około 40 minut w temperaturze 200
    stopni.
  • karolinacym 14.04.08, 07:39
    czarnamama poprosze o przepisy;). jestescie super. dziekuje
  • aga-kosa 14.04.08, 19:46
    wszystko mikserem .Udać się musi . 5 całych jaj, 1.5 szkl cukru, utrzeć na kogel
    mogel. Dosypać 2,5 szkl mąki ,dolać 3/4 szkl wody i 3/4 szkl oleju.Jeden 18 g
    proszek do pieczenia i 4 łyżki kakao .Wymieszać wszystko wylać na blaszkę ok
    30x40 cm piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
    Jeśli kakao dodasz tylko do połowy ciasta będziesz miała łaciate /naturalnie
    wlewasz wtedy op kilka łyżek obok siebie / Smacznego
  • czarnamama 14.04.08, 23:06
    Szarlotka lub jabłecznik po włosku(jak kto woli)
    6 jabłek
    1szkl cukru
    3jajka
    2szklanki mąki
    łyżeczka proszku
    łyżeczka sody
    bakalie(rodzynki,orzechy włoskie)
    Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem,dodać bakalie, posypać cynamonem i odstawić na godzinkę do lodówki. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą i przełożyć do blaszki(okrągłej, kwadratowej średniej wielkości)wysmarowanej masłem i opószonej mąką.
    Piec w w średnio nagrzanym piekarniku(160-180 stopni) około 40 minut,jak wierzch zrobi się ciemnobrązowy(ale uważaj bo może się spód przypalić, kolor nie ma przypominać czekolady hihi) to znak że już(ja to wszystko robię już na oko, więc wybacz małą niedokładność ale sobie poradzisz). Jest to super szybkie ciasto dla niespodziewanych gości a smakuje super. Kiedy pojawia się rabarbar to zamieniam jabłka na niego i już.Polecam, szybkie i jeszcze nigdy ale to nigdy mi się nie zepsuło, chwilka i już jest, chwilka i już go nie ma ;)
    Przepis na ciasto marchewkowe jutro, bo mi dzieciaczki chorują i nie mam chwiluni dla lapcia mojego, proszę o cierpliwość jutro się odezwę :)
    --
    "...z wiekiem zaczęła czerpać z życia tyle ile można, a przy tym nie oczekiwała zbyt wiele."
  • karolinacym 17.04.08, 13:49
    kochana aga-kosa. prawie mi sie udalo laciate ;). tzn w moim piekarniku wystarczy 40-45 minut. ale jak jest napisane 60 to 60. no i spalil mi sie spod,ale poza tym calkiem niezle. zrobie tylko esy floresy z polewy czekoladowej i mysle o kleksiku bitej smietany obok na talerzyku. nastepnym razem zrobie bez przypalen. ale jest latwiutkie!!!!!!!!!!!!!!
  • iloneczka27 15.04.08, 14:49
    Szybkie ciasto z owocami
    4 jajka
    szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    łyżka proszku do pieczenia
    pół szklanki oleju
    zapach śmietankowy
    owoce mrożone lub świeże

    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe
    składniki (oprócz owoców) nie przerywając pracy miksera.
    Średniej wielkości blachę natłuszczamy i posypujemy mąką.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Ciasto wlewamy do brytfanki na wierzch kładziemy owoce (jeśli są
    wieksze kroimy na pół lub na ćwierć).
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Po wyjęciu
    posypujemy cukrem pudrem.


    --
    Moje forum Kura domowa:)
  • karolinacym 15.04.08, 18:24
    dziekuje,bede probowac. mam nadzieje,ze nie tylko ja ;)
  • czarnamama 16.04.08, 08:14
    Obiecałam jeszcze przepis na ciasto marchewkowe(ulubione moich chłopaków)

    3 jajka
    1 szkl.cukru
    1 szkl.mąki
    pół szklanki oleju
    1 szkl.marchewki starkowanej(na małych oczkach :)
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Jajka z cukrem miksujemy do białości(prawie),dodajemy marchewkę, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą, wolnym strumieniem wlewamy olej i wsypujemy cynamon. Do formy wysmarowanej i oprószonej bułką tartą(średni prostokąt lub standardowa okrągła). Pieczemy w 180 stopniach około 35minut.Ciasto opada po upieczeniu więc się nie martw, ale jest pyszniutkie. Czasami dekoruję go wiórkami gorzkiej czekolady, ale nie jest to konieczne.
    Z tych ilości wychodzi mało ciasta ale na spróbowanie wystarczy ;)
    --
    "...z wiekiem zaczęła czerpać z życia tyle ile można, a przy tym nie oczekiwała zbyt wiele."
  • e.milia 22.04.08, 18:57
    Moje pierwsze ciasto, jakie upiekłam w życiu i zaskoczyłam gości na imprezie,
    wszystkim smakowało. To było nie tak dawno i do tej pory nie nauczyłam się
    jeszcze robić innego. Jest łatwe i smaczne.

    Ciasto cynamonowe z jabłkami

    4 jaja
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    2/3 szkl.oleju
    5-6 jabłek pokrojonych w kostkę
    2 łyżeczki cynamonu (można dać 3, wtedy będzie bardziej cynamonowe)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej (jak nie mam sody, to daję zamiast niej proszek do
    pieczenia)

    opcjonalnie można dodać: pokruszone orzechy włoskie, migdały lub rodzynki

    Zmiksować jaja z cukrem, dodając wszystkie składniki. Na koniec dodać jabłka i
    ewentualnie inne dodatki.
    Jeśli nie ma się miksera, to można wszystkie składniki na raz wrzucić do miski i
    wymieszać łopatką, aż do jednolitej masy z jabłkami - ja tak robiłam.

    Piec w 180 stopniach około 40-50 minut.
  • kiecha3 22.04.08, 19:29
    Racuchy:

    Składniki:
    • 1 szklanka wody
    • 1 i 1/5 szkl. mąki
    • 10 dag masła
    • 5 jaj
    • 2-3 łyżki cukru
    • Sól
    • Olej do smażenia

    Zagotować wodę z solą, masłem i cukrem. Na wrzący płyn wrzucić mąkę rozcierać(by
    nie powstały grudki)- aż będzie odchodzić od ścianek. Ostudzić. Utrzeć z jajami.
    Formować kulki i wrzucać na rozgrzany olej. Podawać posypane cukrem pudrem.

    --
    .... wielokropek....
    abcslubu.pl/suwak/11_10_2007_11_2_1999_66.png
    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;54;122/st/20071224/e/sie+zareczylismy.../k/21db/event.png
  • karolinacym 01.05.08, 13:15
    Ten z owocami tez pycha!!! A na ciappucino cala rodzina wziela przepis!!! DZIEKUJE

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka