01.12.08, 22:30
pocieszcie mnie....czy tylko ja nie lubie wymyslac obiadów dla rodzinki ??
męczy nbie to czasem, a moj nie lubie pod rząd jesc tego samego :( Jak sobie
z tym poradzic ?
Edytor zaawansowany
  • iloneczka27 05.12.08, 11:08
    hmmm u mnie jest troche inaczej wiec nie wiem czy bede w stanie Ci
    pomoc. Otoz ja eksperymentowac w kuchni uwielbiam, mam sporo
    przepisow, ksiazek i broszurek. Korzystam z nich czesto, a od
    pewnego momentu kupuje sobie ksiazeczke za 80 gr - przyslij
    przepis - sa tam nieskomplikowane pomysly na przepisy. Polecam jak
    najbardziej.
    Co najczesciej gotujesz? Co lubicie jesc? Moze podesle jakies
    przepisy:)
  • koontza2 06.12.08, 15:06
    ..kurczaka w róznych odmianach :)
  • koontza2 09.12.08, 22:42
    Iloneczka ,

    co z obiecanym przetestowanym przepisem na jakiegoś kuraka ? :o)

  • domnapokaz 14.01.09, 13:13
    Moja rodzinka uwielbia kotlety zawijane z kurczaka.Może i wy spróbujecie je
    zrobić.>filet pokroić jak na kotlety,rozbić na każdy położyć plaster szynki
    gotowanej i plaster sera żółtego,ćwiartkę ogórka konserwowego i pasek papryki
    czerwonej konserwowej można też dodać troszkę cebuli (jak kto lubi) Zawijamy i
    spinamy wykałaczką,optaczamy w jajku i bułce i smażymy z każdej strony.
    Doskonałe na niedzielny obiad podane z ziemniaczkami i surówką.Smacznego.
  • iloneczka27 10.12.08, 14:13
    jestem, jestem, dzieciaki mialam chore - istna masakra:))


    A"la bigos- prosty,szybki i łatwy
    0,5 kg piersi z kurczaka
    0,5 kg marchwi
    0,5 kg cebuli
    0,5 kg kapusty pekińskiej (aczkolwiek moze byc i kilogram)
    0,5 kg pieczarek
    4 kostki wołowe, 1 szkl. wody
    ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, koncentrat
    pomidorowy (słoiczek)
    Podsmażyć na oleju kurczaka, potem marchew(startą wcześniej na
    tarce jarzynowej na grubych oczkach).Następnie tez podsmażyć cebulę
    (pokrojoną w talarki), dodać kapustę.Wszystkie składniki lekko
    poddusić,dodając wodę z kostkami wolowymi.Na końcu pokrojone
    pieczarki (tez wczesniej podduszone) i przyprawy.Kiedy woda
    odparuje doprawić koncetratem.


    Gyros z piersi
    Składniki:
    2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag
    łyżka oliwy
    około szklanki naturalnego jogurtu
    łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji

    marynata:
    łyżeczka suszonego czosnku
    po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
    łyżeczka suszonego oregano
    pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    pół łyżeczki rozmarynu
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki mielonego kminku
    spora szczypta pieprzu cayenne
    szczypta tymianku
    2 łyżki oleju
    Sposób przygotowania:
    Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam. Kroję na bardzo cienkie i
    długie
    paski. Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie ze sobą i
    wkładam do niej
    pokrojone mięso. Odstawiam na 10 minut.

    Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić,
    wkładam mięso
    razem z marynatą - smażę na dużym ogniu, cały czas mieszając przez
    3-4 minuty -
    kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać - wtedy zaś z
    przypraw
    wydobędzie się ich cały aromat.

    Mięso wykładam na talerze, polewam zimnym jogurtem i dekoruję
    szczypiorkiem
    Podawać z ryżem i surówką.



    kotleciki drobiowe
    piersi kurczaka (np kotlet na osobę)
    -adekwatna do tego ilość krążków ananasa z puszki
    -dokładnie tyle samo plasterków żółtego sera
    -ulubione przyprawy
    -olej (do smarowania filetów i do smażenia)
    -ketchup pikantny kotlin
    Piersi rozbić na w miarę cienkie kotlety. Każdy z nich natrzeć
    ulubionymi przyprawami (można skorzystać z gotowej przyprawy do
    kurczaka), a później posmarować olejem. Odstawić na godzinkę do
    lodówki.
    Na patelni rozgrzać olej, "wrzucić" na nią kotlety. Podsmażyć je z
    jednej strony. Odwrócić na drugą stronę. Na każdym kotlecie położyć
    po 1 plasterku ananasa i po 1 plasterku sera. Przykryć pokrywką i
    smażyć aż do roztopienia się sera.Już na talerzu w otwór od ananasa
    wlać po łyżeczce ketchupu.Smacznego


    Piersi kurczaka w zupie cebulowej
    Składniki Przepis
    2 lub 3 pirsi z kurczaka
    2 zupy cebulowe instant Knorr
    1 smietana slodka 30% lub 36% Piersi umyc, pokroic w kostke. Zupy
    wymieszac ze zmietana, w naczynie zaroodporne wlozyc piersi, zalac
    smietana z zupkami i włożyc na 30 - 45min do piekarnika na 180
    stopni

    Podawać z ryżem ciemnym lub bialym- jak kto woli i mozna dodac
    marchewke z groszkiem lub surowke z marchewki
    Życzę smacznego


    Skrzydełka słodko-kwaśne - kto się skusi - nie pożałuje na 100%
    Ze skrzydełek odciąć tą najkrótszą i najcieńszą (1/3) kostkę-
    końcówekę i wyrzucić, resztę natrzeć solą czosnkową i odstawić na
    ok. pół godz.
    Skrzydła obtoczyć w jajku i mące ziemniaczanej i usmażyć na złoto,
    zrzucić do żaroodpornewgo naczynia.
    SOS: 1 szkl. wody, 1 szkl. soku (sztucznej) cytrynki, 1 kostka
    rosołowa, 1 szkl. keczapu włocławskiego pikantnego.
    Wodę zagotować z kostką, dodać resztę, zalać sosem skrzydła.
    Piec ponad godzinkę, polewając skrzydełka. Nie jest to
    skomplikowane a przepyszne
    PALCE LIZAĆ! GWARANTUJĘ



    Piersi z kurczaka zapiekane na porach pycha
    Składniki Przepis
    2 Piersi z kurczaka (te podwójne :)
    ok. 4-5 porów
    majonez
    przyprawy do kurczaka (jakie kto lubi) 1. Piersi kroimy w sredniej
    wielkosci kawałki (Proponuje na 4 części każdą), przyprawiamy.
    2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ciasno pokrojone w grube
    plastry pory.
    3. Na porach układamy bardzo blisko siebie kawałki kurczaka.
    4. Z wierzchu smarujemy całość majonezem tak by nic nie
    wystawało :) i wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut w
    temperaturze 180o Gdy się zrumieni możemy stawiać na stół.

    Mięsko jest mięciutkie, kruche i bardzo smaczne

    Smacznego

    Kurczak po chinsku

    3 piersi z kurczaka
    papryka
    garść pędów bambusa
    kilka grzybów chińskich
    ananas z puszki (w kostkę )
    kukurydza,groszek z puszki
    cebulka
    kilka niedużych marchewek
    pieczarki
    sos sojowy,curry
    olej
    Piersi pokroić w kostkę,obtoczyć obficie w curry zalać sosem
    sojowym i odstawić do lodówki na pół godziny, po czym podsmazyć na
    oliwie.
    Chińskie grzyby podgotować w garnuszku przez około 20-30 min, a
    potem odciąć ogonki i pokroić w paseczki. Pokrojone pieczarki
    podsmażyć z cebulką w paski. marchewke pokroić w nieduże słupki
    albo kosteczkę i podsdmażyc albo poddusic do prawie-miękkości. Na
    patelni do duszenia wymieszać pieczarki z cebulką, marchewkę,
    grzyby chińskie, paprykę pokrojoną w paski, pędy bambusa,
    groszek,kukurydzę , ananasa i kurczaka. Przyprawić solą, pieprzem,
    papryką w proszku i zalać sosem.Ja dodaję jeszcze fix do potraw
    chińskich KNORR...


    Składniki:
    Kurzęce uda: po jednym na łebka
    Cebula: pół sporej na osobę
    Papryka (strąki): ile chcemy, raczej dużo (2-3 na osobę)
    Oliwa, czosnek, pieprz, sól, słodka papryka mielona, śmietana/jogurt


    Udka zamarynować (najlepiej dzień wcześniej) w: roztartym czosnku,
    oliwie, soli
    i pieprzu. Obsmażyć na silnym ogniu wraz z cebulą pokrojoną w
    kostkę. Podlać
    wodą, dusić pod przykryciem prawie do miękkości. 20 min. przed
    zdjęciem z ognia
    dodać pokrojoną w półplasterki różnkolorową paprykę. Przed podaniem
    doprawić
    łyżką śmietany/osobę i papryką w proszku. POdawać z makaronem.



    sa to przepisy z sieci -ale wyprobowane - akze polecam - sa
    smaczne! Szybko sie robi:))
    Jeszcze jakies inne?
    Uwielbiam goooootowac;)

    mam przepisy pogrupowane, segregowane wedlug przypraw, nazw,
    skladnikow:)))



  • zaneta11139 06.12.08, 08:07
    witam, jestem kurką domową na pół etatu i strasznie mi się tutaj
    podoba chociaż wczoraj zajrzałam po raz pierwszy. Zanim się
    naczytałam minęły godziny ale nie mogłam się oderwać. Odnośnie
    obiadków to jest właśnie moja zgroza. Jak mam coś wymyśleć to jestem
    chora, gotuję ciągle to samo a mój m i 6-letni syn już nawet
    przestali komentować. Kupuję "PP" i zawsze obiecuję sobie, że
    skorzystam z tych przepisów ale jakoś mi to nie wychodzi bo boję
    się, że nie wyjdzie i chłopaki w ogóle obiadu nie zjedzą. No bo co
    im podam jak eksperyment nie wyjdzie? pozdrawiam wszystkie kurki:)
  • domnapokaz 14.01.09, 13:26
    Ja próbowałam gotować niektóre potrawy z PP i wszystkie mi wyszły.Bardzo nam
    smakowały Gołąbki po Cygańsku (PP listopad 2008).Robiłam je na święta wszystkim
    gościom smakowały(każdy prosił o przepis).
  • zaneta11139 11.12.08, 12:32
    super te pomysły na kurczaka! a ja zawsze tylko piekarnik albo
    chińszczyzna ale teraz będę cudowaaaaaaaać:) dzięki za inspirację:)
  • koontza2 12.12.08, 19:54
    iloneczka , dzieki!!! Jestes wielka :)
  • iloneczka27 04.01.09, 01:30
    tak, tak olbrzymia cale 160 cm wzrostu:))
    Smacznego!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.