Jesteś takim trollem, że aż mi się nie chce odpowiadać. Ale może ktoś inny to czytać bedzie, więc odpowiem:
> Gdyby odchylka byla na poziomie "kilkunastu" km/h, to taki pojazd NIGDY nie zos
> talby dopuszczony do ruchu.
>
Na zimno nie umie czytać ze zrozumieniem. Mój post był rozwinięciem wypowiedzi poprzedniego użytkownika, który mówił o tym, że regulatory prędkości nie są identyczne. Zwykle ustawia się je na 85 km/h bo z tolerancją 5 km/h ma się pewnosć, że nawet jak wyjdzie 90 km/h to nie zapłaci się mandatu - bo prawo mówi o tym, ze ogranicznik prędkości ma być zainstalowany i ograniczać prędkośc do prędkości 90km/h lub niższej.
Dlatego jeśli jeden samochód ma ogranicznik na de facto 90 km/h i ma świeże opony, a drugi ma ogracznik na de facto 80 km/h i opony zuzyte, różnica prędkości między nimi będzie większa niż 10km/h (czyli własnie kilkanaście km).
> Nie mam zamiaru znowu prowadzic cie za raczke - znajdz sobie odopowiednie regul
> acje sam.
W odróżnieniu od Ciebie ja wiem jak to wygląda nie tylko dlatego, że wygooglałem to na jakiejś szemranej stronce.
> Nie mowiac juz o tym, ze kierowca NIE Z WLASNEJ WINY placilby mandaty za predko
> sc.
Nie ma czegoś takiego jak płacenie mandatów nie z własnej winy. Ogranicznik prędkości, jak sama nazwa wskazuje, ogranicza prędkośc. To nie jest zmuszacz do jazdy z daną prędkością.
Wciąż kierowcę obowiązują wskazania prędkościomierza i to on decyduje o prędkości z jaką chce jechać. Przykład: ostatnio jechałem ciężarówką, która jeśli wierzyć nalepce legalizacyjnej była ograniczona do 80 km/h (50 mph), a która bez problemu robiła, według własnych wskazań a także wskazań nawigacji 53 mph. Gdyby nawet znalazł się jakiś policjant chcacy mi wlepić mandat za przekroczenie prędkości o 3mph, byłbym sam sobie winien, bo jesli ograniczenie wynosi 50, powinienem jechać 50, bo to ja jestem odpowiedzialny za prowadzenie pojazdu a nie urządzenie.
> Ponadto, tachografy sa legalizowane, a pojazdy przechodza badania techniczne.
> Nooooo, moze nie z tego twojego sknery szkockiego.
> Wiec wychwycenie znacznego odchylenia wskazan przyrzadow jest nieuniknione.
No właśnie. I jezeli odchylenie jest w granicach normy, to urządzenia są legalizowane. A o tym, jakie są dopuszczalne odchylenia już tu mówilismy, możesz sobie wygooglać jak bardzo chcesz się popienić.
> Znowu opowiadasz jakies bajki.
> Oprozniles pare butelek szkockiej, czy co?
Nie przepadam za whisky. Natomiast mam wrazenie, że Ty albo ciągle jesteś pijany, albo nawet na trzeźwo trollujesz i chrzanisz głupoty.
--
Ja jestem kulturalny - od bluzgania jest
www.bluzgotron.pl/