Gazeta.pl   Forum   Edukacja   Język niemiecki   Niemiecki od zera-proszę o radę!

Niemiecki od zera-proszę o radę!

Autor: holy_m 02.01.12, 23:48
Witam wszystkich,
Pod koniec tego roku wraz z partnerem planujemy wyjechać do Niemiec. Chciałabym znaleźć tam pracę (tzw. umysłową) i uważam, że sam angielski mi nie wystarczy. Zresztą uwazam, że chcąc żyć w innym kraju muszę znać jego język, aby po prostu dobrze się czuć. Niestety nigdy nie uczyłam się niemieckiego, a hiszpański raczej się nie przyda. Mam więc, powiedzmy 9 miesięcy na naukę. Jak optymalnie wykorzystać ten czas? Pomyślałam o kursie intensywnym i jutro będę dzwonić do szkół językowych (chodzi o Warszawę). Ceny też są bardzo różne, od 650 do nawet 2400 zł za ok. 30 h kursu. W Instytucie Goethego zaproponowano mi "zwykły" kurs dopiero od marca, ale myślę, że takie tempo będzie za wolne. Czy macie podobne doświadczenia? Na jakim poziomie powinnam znać ten język decydując się na wyjazd (i chcąc znaleźć tam pracę)? Jaką metodę nauki wybrać? Naprawdę nie chciałabym zmarnować tego czasu i zależy mi na szybkich wynikach. A może znacie inne osoby w podobnej sytuacji? Lub dobrego prywatnego nauczyciela? Będę wdzięczna za wszelkie porady! Pozdrawiam.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.