Dodaj do ulubionych

popisowe danie

03.09.04, 14:55
jakie jest wasze popisowe danie?? coś co przygotowujecie na wyjątkowe
okazje.. a czasami tylko po to żeby schrupać coś smakowitego.. a może
podzielicie się jakimiś przepisami?? w końcu cosmodziewczyny też muszą
jeść;)))
--
czarodziejki z księżyca..
Edytor zaawansowany
  • bucowa 03.09.04, 16:26
    widzę, że straszne z was wstydziochy:)) więc ja zacznę:


    PLACEK ZE ŚLIWKAMI
    1. 2 szklanki mąki
    2. 2 szklanki cukru
    3. 1 kostka margaryny
    4. 5 dkg. maki ziemniaczanej
    6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    7. 4 jajka
    8. 30 dkg. śliwek (bez pestek, pokrojone na ćwiartki)

    wszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszać. ciasto powinno mieć
    konsystencję budyniu. wrzucić śliwki do ciasta i wymieszać. masę przełożyć do
    formy wyłożonej papierem do pieczenia (pergaminowym) lub wysmarowanej tłuszczem
    i posypanej tartą bułką. wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. piec
    ok. 60 min. SMACZNEGO.
    --
    czarodziejki z księżyca..PLACEK ZE ŚLIWKAMI
  • Gość: Ala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 16:39
    A ja przygotuje kotleciki mielone z mięsa IV kategorii - pies mielony z buda.
  • czaroffnica24 03.09.04, 16:46
    A moje sosy, sałatki, czy tym podobne dania są robione na winie :).

    Wrzucam wszystko co mi się pod rękę nawinie i doprawiam na ostro.

    A ciasta wychodzą mi pierwsza klasa, ale te z torebki.

    Pozdrawiam, a twój przepis wypróbuję, chociaż nie wróżę sobie nic poza zakalcem.

    --
    Jak może mi Ciebie brakować jeżeli nie chcesz odejść?
  • vampirrka 03.09.04, 16:52
    To ja powiem jak robie szybki obiad. Dwie piersi z kurczaka kroje w kostke i
    podsmazam na oleju , do tego wrzucam warzywa z torebki ( rozne mieszanki, wybor
    od upodoban, ale ja lubie takie gdzie sa fasolka, kalafior, brokuly, kukurydza,
    marchewka, groszek), dolewam troche sosu sojowego, posypuje czosnkiem i
    vegeta . Gotuje ryz do ktorego dodaje lyzeczke Curry , ma wtedy fajny zolty
    kolor. Ryz ukladam na talerz w ksztalcie kolka a na srodek kurczaka z
    warzywami. Pychota
  • Gość: I`love Bielawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 17:20
    A ja wam powiem marynowanego śledzika troszkę podgrzać, następnie wymieszać
    czysty smalec z miodem do uzyskania jednolitej konsystencji. Polać śledzika
    powstałym sosem i dla dekoracji mozna obłozyć śledzika siersćia z naszego
    pieska jesli mamy takiego w domu. Polecam przykładowo przy nie zapowiedzianej
    wizycie mamusi żony. Szybko, nie drogo i ta stara rura będzie nastepnym razem
    twoje mieszkanie szerokim łukiem omijać. Jak nie będzie chciała jeść zalecam
    pomóc, bo jak to mówią jak nie spróbujesz to się nie przekonasz.
  • bucowa 03.09.04, 17:22
    jak go podgrzać?? w piekarniku.. w garze... nad świeczką???
    --
    czarodziejki z księżyca..
  • Gość: I`love Bielawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 17:26
  • Gość: anka_24 IP: 62.233.171.* 04.09.04, 14:10
    Od czasu, jak go odkryłam, innego nie jadam...

    Po prostu na rozgrzany olej wsypujemy ryż (ja mierzę szklankę na 2 osoby lub
    200 gram), dodajemy vegety i smażymy, lub jak kto woli, prażymy aż nabierze
    kolorku. Potem dolewamy wody gorącej (dopiero co przegotowanej) - na szklankę
    ryżu 1,5 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem 10-20 min.

    Mówię wam, niebo w gębie...

    Wszyscy, którzy spróbują, już nigdy nie wrócą do szpitalnego białego ryżu bez
    smaku.

    Polecam
  • bucowa 03.09.04, 17:08
    CIASTO:
    -2 szklanki mąki
    -2 szklanki mleka
    -2 całe jajka+ 1 żółtko
    -oregano i bazylia
    -sól


    FARSZ
    -1 pierś z kurczaka
    -kilka plasterków ananasa z puszki
    -2-3 średnie cebule
    -sól,pieprz i dużo curry

    z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. kurczaka i ananasa w kosteczkę, a cebulę
    drobno poszatkować. najpierw smażymy kurczaka (aż się zrumieni),potem dodajemy
    cebulę i czekamy aż ona się zeszkli. na końcu ananas, musi być tylko tyle na
    patelni żeby się zrobił ciepły. teraz przyprawy. farsz przekładamy do
    nalesników, skręcamy je w rulony lub składamy w trójkąty. najlepszym dodatkiem
    jest sos czosnkowy.
    trochę długo się robi..ale danie warte jest grzechu.. nikt nie przechodzi
    obojętnie:))
    --
    czarodziejki z księżyca..
  • Gość: EverGreen IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.04, 17:29
    1kg kiszonej kapusty
    1kg smazonej kapusty
    1L grochowki
    1L kukurydzy (w celu ozyskania pieknych ksztaltow)

    Wszystko wszamac, po 2 godz. wysrac cieplutkiego kloca na klate partnera.
    Doznania i walory artystyczne na 6+
  • Gość: Lenka1 IP: 213.199.221.* 04.09.04, 12:14
    Wymaga mało pracy, i nie może się nie udać. :)
    Schab, pokaźny kawałek, solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Ja używam oleju z
    pestek winogron, jest najlepszy, nie nadaje żadnego smaku. Jeszcze trochę
    wlewamy do brytfanki, ale nie musi w tym pływać :). Dolewamy białego wina, może
    z pół szklanki, można więcej, zależy jak duży jest kawałek mięsa. I wrzucamy
    suszone śliwki. Pieczemy około 1,5 godziny, ale to też podaję jedynie
    orientacyjnie.

    Wychodzi pysznie, wino i suszone śliwki, oraz pieprz, tworzą świetną kompozycję
    smakową.

    Jest jeszcze wersja bardziej luksusowa: pierś z indyka, przyrządzana tak samo.
    Podawana z ryżem.

    Smacznego :)
  • Gość: Lenka1 IP: 213.199.221.* 04.09.04, 12:25
    A teraz coś dla oszczędnych. Również łatwe, nie wymaga żadnych umiejętności w
    gotowaniu, poza umiejętnością obierania warzyw i mieszania. :)

    Gotujemy garnek wody, wrzucamy do niego warzywa, tzw. włoszczynę, jak
    najwiecej, mogą być byle jak rozdrobnione. Wszystkie "śmieci" się tu
    przydadzą :): pory, selery, biała pietruszka. Najważniejsze są oczywiście
    brokuły, które również dodajemy, ale można też zrobić zupę na jednych dużych
    brokułach i np. jednym kalafiorze, też jest smaczna. Warzywa rozgotowujemy,
    dodajemy kostki rosołowe, ja używam "rosół warzywny Knorra". Wyłączamy gaz,
    rozmiksowujemy warzywa, dodajemy masła lub margaryny, ze 2,3 rozgniecione ząbki
    czosnku! :), i ze dwie łyżki białego wina. Pieprzymy do smaku.

    Serwujemy elegancko.... zapach jest niesamowity... z uwagi na czosnek i wino.
    A produkty.... sami widzicie... jakieś zielsko ;)
  • Gość: Lenka1 IP: 213.199.221.* 04.09.04, 12:35
  • czaroffnica24 04.09.04, 14:20
    Potrzebne:
    -pieczarki
    -cebula
    -kukutydza
    -ser żółty
    -mąka, mleko, jajca, olej - na ciasto naleśnikowe

    Na patelce podsmażyć pieczarki i cebulę, doprawić wedle uznania. Dodać do
    farszu kukurydzę.Usmażyć cztery gube naleśniki. Na tarce zetrzec ser żółty. Do
    natłuszczonego, żaroodpornego naczynia włożyć naleśnik, na niego 1/3 farszu,
    posypać żółtym serem, znowu naleśnik, farsz i ser żółty, i znowu... Na wierzch
    ostatniego nalesnika nałożyć sam ser, chociaż fajnie wygląda jak się na sam
    czubek doda ze trzy pieczarki pokrojone w talarki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i zapiekać aż się serek
    stopi, jakies 15-20 minut.
    Pycha zapychaja. :)
    --
    Jak może mi Ciebie brakować jeżeli nie chcesz odejść?
  • mariolka99 04.09.04, 15:14
    Wszystko co jest dokładnie rozpisane na opakowaniu. I najlepiej zeby trzeba
    było dodać do tego tylko wode;) Albo tylko otworzyć słoik i podgrzać.
    --
    GG 2896121

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.