Zauważyłem temat o bzdurnym prawie i ciemnogrodzie Polski. Jeśli chodzi o rozwój administracji, faktycznie, zdaję się, że stoimy tak nisko, że wstyd mi za nasz kraj. Ale czy słusznie akurat wstyd?
Wiele osób narzekających na Polskę wydaje się zapominać o cholernie ważnym fakcie. Podczas gdy wcześniej wymieniana Francja oddała się Niemcom tak, że jej połowa ucierpiała troszkę, a druga wcale, myśmy w Polsce lizali rany po Niemcach, żyjąc dziesiątki lat pod sowieckim batogiem.
A teraz uruchommy wyobraźnię! Zgadujcie. W jakim stanie byłaby dzisiejsza Francja, gdyby rozjechali ją naziści w taki sposób, jak tysiącami gazowali nas i inne narodowości w Polsce, a potem gdyby spędziła prawie pół wieku na kombinowaniu, jak wyrwać się spod Moskali i absurdów komunizmu?
Chcę usłyszeć opinie osób, które się znają. Nie znam Francji, znam tylko stereotypy o tym kraju. A te stereotypy każą mi mówić, że niepodległej Francji wtedy nie byłoby w ogóle.
--
"Dramatem naszych czasów jest to, że głupota zabrała się do myślenia"
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.