Dodaj do ulubionych

UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin.

30.12.13, 23:04

Nowe, restrykcyjne unijne przepisy sprawą, że wędzone wędliny odejdą do lamusa. Kilkuset producentów będzie musiało zrezygnować z wytwarzania tradycyjnie wędzonych wędlin.

Tego się należało spodziewać po tym, jak UE wprowadziła instrukcję obsługi kaloszy.
Instrukcja obsługi kaloszy
Czy UE nie może być do końca normalna?

Obserwuj wątek
    • snajper55 A smochody nie mogą wydzielać tradycyjnych spalin 31.12.13, 17:56
      Chodzi o obniżenie dozwolonego poziomu zawartości substancji smolistych w żywności.

      "rozporządzenie zostało opublikowane już w 2011 r. Zanim zostało wydane, każdy kraj członkowski prowadził monitoring substancji smolistych w wyrobach wytwarzanych na swoim terytorium. Celem tych kontroli było wspólne ustalenie norm, które sprawią, że poprawi się bezpieczeństwo produktów. Najwyraźniej branża przespała czas, w którym mogła zgłaszać uwagi. Nie zrobiła tego też w ciągu dwóch lat od uchwalenia przepisów. A był to czas na zmianę technologii wędzenia - tłumaczy Andrzej Gantner."

      gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/446835,ostatnie-boze-narodzenie-z-wedzona-kielbasa.html

      S.
      --
      Polen, Polen, über alles! (pol. Polska jest najważniejsza!)
      Polen, erwache! (pol. Polsko, obudź się!)
      • abmiros Zawartosc substancji smolistych. 05.01.14, 10:08
        Przepisy moga dotyczyc poziomu substancji smolistych, czy to wydzielanych przez samochody, czy to zawartych w produktach wedzenia. Sa mozliwe tradycyjne sposoby wedzenia ktore nie wprowadzaja substancji smolistych do produktow.
        • snajper55 Re: Zawartosc substancji smolistych. 07.01.14, 22:58
          abmiros napisał:

          > Przepisy moga dotyczyc poziomu substancji smolistych, czy to wydzielanych przez
          > samochody, czy to zawartych w produktach wedzenia. Sa mozliwe tradycyjne sposo
          > by wedzenia ktore nie wprowadzaja substancji smolistych do produktow.

          I takie wędzenie będzie oczywiście dozwolone. To o substancje smoliste chodzi, a nie o wędzenie.

          S.
          --
          Polen, Polen, über alles! (pol. Polska jest najważniejsza!)
          Polen, erwache! (pol. Polsko, obudź się!)
      • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 07.01.14, 23:28
        andro.meksxi napisał(a):

        > Czy ktoś ma tekst dyrektywy - nie mogę znaleźć w sieci?
        > Interesuje mnie kwestia - dyrektywa zakazuje handlu/sprzedaży wędlin niespełnia
        > jących nowych norm czy zakazuje tylko produkcji?

        Zakazuje wprowadzania do obrotu.

        Rozporządzenie Komisji (UE) nr 834/2011 z dnia 19 sierpnia 2011: tiny.pl/qfnkn
        Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006: tiny.pl/qfnk8

        S.
        --
        Polen, Polen, über alles! (pol. Polska jest najważniejsza!)
        Polen, erwache! (pol. Polsko, obudź się!)
    • adams96 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 07.01.14, 19:05
      Przeciez ktos z waznych urzednikow Pana Premiera Tuska od 2011 roku wiedział o tym i z lenistwa lub dyletantyzmu zapomniał zapytac sie fachowcow o co w tym wszystkim chodzi.Teraz juz jest chyba po herbacie bo dyrektywa wejdzie w życoe i w Polsce zostanie zamknietycj kilkaset prywatnych wytworni wedlin i małych zakładow miesnych..Przybedzie nam znowy pare tysiecy bezrobotnycj ktorzy przejda na 6 m-cy na zasiłek z kasy panstwa .Najgorsze jest ze te wedliny były bardzo dobre i cieszyły sie duzym popytem w kraju oraz na eksport. Cała ich zaletą były regionalne metody przygotowania miesa ,wyrobow miesnych do wedzenia a nie produkca tasmowa na skale przemysłową przy uzyciu wytwarzanego sztucznie płynu wedzarniczego .Komus to jednak przeszkadzało ze polskie kiełbasy były dobre.
      • kaszebe12 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 09.01.14, 10:03
        Piszesz w czasie przeszlym , Adam , ..."te wedliny byly bardzo dobre".- Zyje we Francji , a moje wizyty w Polsce maja tez charakter "gastronomiczny".-Tutaj dobrej ,naturalnej wedliny mozesz sie doszukac na...Korsyce. -Kiedy "europeinizacja" polskich wedlin ma wejsc "w zycie" ?
        • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 09.01.14, 12:47
          kaszebe12 napisał:

          > Kiedy "europeinizacja" polskich wedlin ma wejsc "w zycie" ?

          To nie jest europeizacja polskich wędlin, tylko zmiana norm w całej Unii. Ech ten polonocentryzm...

          S.
          --
          Polen, Polen, über alles! (pol. Polska jest najważniejsza!)
          Polen, erwache! (pol. Polsko, obudź się!)
          • kaszebe12 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 10.01.14, 14:04
            -Chyba zauwazyles , snajper ,ze slowo europeanizacja umiescilem w cudzyslowie.-Polonocentryzm ? -Jak najbardziej , zwlaszcza ,ze chodzi o najlepsze wedliny Europy. -Moge zrozumiec twoje sympatie wobec molocha administracyjnego zwanego UE pod jednym warunkiem;- ze jako moderator bedziesz bral udzial dyskusjach uzywajac ARGUMENTOW , a nie kasacji (patrz -cenzury) niewygodnych tobie watkow.
            -Wracajac jednak do zywnosci...-dlaczego pani Sabati wyleciala z fotela prezesury EFSA ? - Mam przypomniec, czy, po prostu, skasujesz ten post ?
            • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 10.01.14, 14:30
              kaszebe12 napisał:

              > -Chyba zauwazyles , snajper ,ze slowo europeanizacja umiescilem w cudzyslowie.-
              > Polonocentryzm ? -Jak najbardziej , zwlaszcza ,ze chodzi o najlepsze wedliny Eu
              > ropy.

              Mam inne zdanie na temat naszych wędlin. Ale de gustibus...

              > -Moge zrozumiec twoje sympatie wobec molocha administracyjnego zwanego UE
              > pod jednym warunkiem;- ze jako moderator bedziesz bral udzial dyskusjach uzyw
              > ajac ARGUMENTOW , a nie kasacji (patrz -cenzury) niewygodnych tobie watkow.

              To nie sympatia wobec UE tylko sympatia wobec mojego zdrowia jest w tym przypadku ważna.
              Kasowane są wątki i posty łamiące Regulamin a nie niewygodne.

              > -Wracajac jednak do zywnosci...-dlaczego pani Sabati wyleciala z fotela prezesu
              > ry EFSA ? - Mam przypomniec, czy, po prostu, skasujesz ten post ?

              Nie mam pojęcia za co a ni nawet kim jest ta pani.
              Dlaczego miałbym go skasować? Łamie Regulamin? Jeśli tak, to mi wytłumacz w jaki sposób.

              S.
              --
              Polen, Polen, über alles! (pol. Polska jest najważniejsza!)
              Polen, erwache! (pol. Polsko, obudź się!)
              • kaszebe12 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 10.01.14, 17:58
                -Przypomne tobie jeden z kilku przykladow cenzury...-podalem sucha informacje o inauguracji Zydowskiego Parlamentu Zydowskiego , bez jakiegokolwiek komentarza.-Owa informacje zamieszczalem trzykrotnie i trzykrotnie zostala wyslana na osla lawke.
                -Pani Sabati ? -Byla szefowa EFSA.-Wyleciala z hukiem , gdy okazalo sie ,ze jest scisle zwiazana z Monsanto , co w niczym nie zmienilo charakteru tej dostojnej europejskiej agencji.-Wszyscy jej baronowie "zapomnieli" wpisac do CV zwiazki z wielkim przemyslem "zywnosciowym" i ich lobby.-Moge tobie podac cala liste nazwisk tych "zapominalskich" wysokich kadrowiczow i "naukowcow".
                -Ciesze sie ,ze dbasz o zdrowie. -Ja rowniez...ale jestesmy doroslymi osobami , o samodzielnym sposobie myslenia, zyjacymi w domniemanej demokracji.-Dlaczego narzuca sie nam to , jak mamy zyc , co mamy jesc , czym mamy sie oswietlac , ogrzewac i , co najgorsze ,narzuca sie nam to , co mamy MYSLEC !
                • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 10.01.14, 23:14
                  kaszebe12 napisał:

                  > -Przypomne tobie jeden z kilku przykladow cenzury...-podalem sucha informacje o
                  > inauguracji Zydowskiego Parlamentu Zydowskiego , bez jakiegokolwiek komentarza
                  > .-Owa informacje zamieszczalem trzykrotnie i trzykrotnie zostala wyslana na osl
                  > a lawke.

                  A co to ma wspólnego z UE???

                  > -Pani Sabati ? -Byla szefowa EFSA.-Wyleciala z hukiem , gdy okazalo sie ,ze jes
                  > t scisle zwiazana z Monsanto , co w niczym nie zmienilo charakteru tej dostojne
                  > j europejskiej agencji.

                  Sabati? A może raczej Banati, specjalisto? Nie chodziło o Monsanto, tylko ILSI Europe.

                  > -Wszyscy jej baronowie "zapomnieli" wpisac do CV zwiazki
                  > z wielkim przemyslem "zywnosciowym" i ich lobby.

                  Bo ty tak twierdzisz? Ach, pewnie informacje czerpiesz z publikacji przeciwników GMO?

                  > -Moge tobie podac cala liste n
                  > azwisk tych "zapominalskich" wysokich kadrowiczow i "naukowcow".

                  Listę ułożyć każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej. Trudniej do takiej listy dołączyć dowody. Realne, nie internetowe, wzięte z sufitu lub wyssane z palca.

                  > -Ciesze sie ,ze dbasz o zdrowie. -Ja rowniez...ale jestesmy doroslymi osobami ,
                  > o samodzielnym sposobie myslenia, zyjacymi w domniemanej demokracji.-Dlaczego
                  > narzuca sie nam to , jak mamy zyc , co mamy jesc , czym mamy sie oswietlac , o
                  > grzewac i ,

                  Negujesz potrzebę wprowadzania norm, za pomocą których eliminuje się z rynku produkty szkodliwe? A za chwilę będziesz postulował wprowadzenie zakazu produktów GMO.

                  > co najgorsze ,narzuca sie nam to , co mamy MYSLEC !

                  Nikt man nie narzuca co mamy myśleć. Przynajmniej mnie nikt nie narzuca. Może tobie narzuca. Jeśli tak, to broń się! Myśl samodzielnie! Naprawdę można. Trzymam za ciebie kciuki.

                  S.
                  --
                  Polen, Polen, über alles! (pol. Polska jest najważniejsza!)
                  Polen, erwache! (pol. Polsko, obudź się!)
                  • kaszebe12 Widzisz sam , snajper... 11.01.14, 22:16
                    ...jak moze wygladac dyskusja z toba...
                    -Nie uwazam siebie za specjaliste i mam prawo do bledu w napisaniu nazwiska Banati , co nie jest na pewno obrazliwe wobec osoby o jej profilu moralnym.
                    -Informacji o skorumpowanych urzednikach nie wyssalem bynajmniej z palca, skoro jest ona, m.in., skutkiem dochodzen europejskiego NIK-u (Cour des Comptes) - mozes to sprawdzic, miast sugerowac , ze jestem klamca.
                    -Pytasz o to , co Zydowski Parlament Europejski ma wspolnego z UE ? -Nie badz smieszny , prosze.- Czy fakt inauguracji , adresu siedziby w budynku UE nie wystarczy ? -Wolisz moze rozwinac temat ?
                    -Kto tobie napisal ,ze neguje potrzebe wprowadzania norm ?-Wprost przeciwnie -jestem za , ale pod warunkiem , ze owe normy sa wprowadzane w sposob otwarty i DEMOKRATYCZNY , przez ludzi INTELIGENTNYCH.
                    Pozdrawiam z wzajemnoscia, snajper.
                    • snajper55 Re: Widzisz sam , snajper... 12.01.14, 00:20
                      kaszebe12 napisał:

                      > ...jak moze wygladac dyskusja z toba...
                      > -Nie uwazam siebie za specjaliste i mam prawo do bledu w napisaniu nazwiska Ban
                      > ati , co nie jest na pewno obrazliwe wobec osoby o jej profilu moralnym.

                      Jeśli się o czymś wypowiadasz powinieneś znać podstawowe fakty. Na przykład nazwisko osoby którą obrzucasz błotem z pewnością osoby, która zna wszelkie szczegóły zdarzenia. A nawet nie znasz jej nazwiska.

                      > -Informacji o skorumpowanych urzednikach nie wyssalem bynajmniej z palca, skoro
                      > jest ona, m.in., skutkiem dochodzen europejskiego NIK-u (Cour des Comptes) - m
                      > ozes to sprawdzic, miast sugerowac , ze jestem klamca.

                      Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem.

                      > -Pytasz o to , co Zydowski Parlament Europejski ma wspolnego z UE ? -Nie badz s
                      > mieszny , prosze.- Czy fakt inauguracji , adresu siedziby w budynku UE nie wyst
                      > arczy ? -Wolisz moze rozwinac temat ?

                      Nie ma nic wspólnego z UE.

                      > -Kto tobie napisal ,ze neguje potrzebe wprowadzania norm ?-Wprost przeciwnie -j
                      > estem za , ale pod warunkiem , ze owe normy sa wprowadzane w sposob otwarty i D
                      > EMOKRATYCZNY , przez ludzi INTELIGENTNYCH.

                      Normy substancji smolistych w żywności zostały wprowadzone w sposób otwarty i demokratyczny. A o inteligencji wprowadzających nie możesz nic powiedzieć.

                      S.
                      --
                      Polen, Polen, über alles! (pol. Polska jest najważniejsza!)
                      Polen, erwache! (pol. Polsko, obudź się!)
                      • kaszebe12 "Dyskusja"... 12.01.14, 09:37
                        To ty , niestety , zaprzeczasz otwarcie faktom , sugerujesz mnie to ,czego wcale nie napisalem , a twoja wypowiedz dotyczaca Europejskiego Parlamentu Zydowskiego jest , po prostu , smieszna. -Moze tobie to wytlumacze w taki sposob , moze tak do ciebie to dotrze...-do twojego domu wchodzi grupa ludzi , obraduje sobie przy twoim stole i oswiadcza ,ze od dzisiaj twoj dom jest ich siedziba , a ty twojej zonie oswiadczasz , ze owa grupa nie ma nic wspolnego z waszym domem.-Czy teraz cos do ciebie dochodzi ?
                        • snajper55 Re: "Dyskusja"... 12.01.14, 14:32
                          kaszebe12 napisał:

                          > To ty , niestety , zaprzeczasz otwarcie faktom , sugerujesz mnie to ,czego wcal
                          > e nie napisalem , a twoja wypowiedz dotyczaca Europejskiego Parlamentu Zydowski
                          > ego jest , po prostu , smieszna. -Moze tobie to wytlumacze w taki sposob , moze
                          > tak do ciebie to dotrze...-do twojego domu wchodzi grupa ludzi , obraduje sobi
                          > e przy twoim stole i oswiadcza ,ze od dzisiaj twoj dom jest ich siedziba , a ty
                          > twojej zonie oswiadczasz , ze owa grupa nie ma nic wspolnego z waszym domem.-C
                          > zy teraz cos do ciebie dochodzi ?

                          I znów mijasz się z prawdą. Do mojego domu nie wchodzi grupa osób i nie oświadcza. To ja udostępniam moje pomieszczenia grupie osób.

                          S.
                          --
                          Polen, Polen, über alles! (pol. Polska jest najważniejsza!)
                          Polen, erwache! (pol. Polsko, obudź się!)
    • ewa12321 Chcecie byc zatruwani? 21.02.14, 15:07
      Czytam te posty i nie bardzo rozumiem niechec do wprowadzonego zakazu dystrybucji produktow trujacych.

      Rozumiem dobrze, iz w imie ilus tam miejsc pracy w zakladach, ktore nie chcialy/potrafily zmienic metod produkcji, w imie produktow, ktore nam od lat smakuja, wolimy dawac sie zatruwac?
      Czy ktokolwiek zajal sie samym skladnikiem, wobec ktorego UE ustanawia limity? Czy ktokolwiek zajrzal do odpowiednich stron, zajmujacych sie toksykologia?

      gestis.itrust.de/nxt/gateway.dll/gestis_de/000000.xml?f=templates$fn=default.htm$3.0
      Jest na nasze wlasne zdrowie tak malo wazne? Wisi nam, czy nasze dzieci beda zdrowe? Czy mamy tak wspaniale funkcjonujaca sluzbe zdrowia, iz wierzymy, ze ta nas wyleczy?

      Czy nie byloby dobrze, aby wypowiadali sie na pewne tematy ludzie znajacy fakty?
    • ankaskakanka14 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 11.03.14, 08:11
      niematentego napisał:

      >
      > Nowe, restrykcyjne unijne przepisy sprawą, że wędzone wędliny odejdą do lamusa.
      > Kilkuset producentów będzie musiało zrezygnować z wytwarzania tradycyjnie wędz
      > onych wędlin.
      >

      Ciekawa jestem dlaczego UE nie zabroni gamy konserwantów używanych do produkcji żywności,które są SZKODLIWE DLA ZDROWIA ?

      E 100 - kurkumina (kurkuma) - żółty, roślinny; przyprawy, koncentraty

      E 101 - ryboflawina, laktoflawina, witamina B2 - żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; przyprawy i wiele innych

      E 102 - tartrazyna - cytrynowo-żółty, syntetyczny; napoje w proszku, esencje owocowe, miód sztuczny, musztarda

      E 104 - żółcień chinolinowa, Food Yellow 13 - żółty; wyroby cukiernicze

      E 110 - żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty; marmolady, żele, guma do żucia, powłoki tabletek

      E 120 - karmin, Natural Red 4 - czerwony, naturalny; różne

      E 122 - azorubina, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny; dżemy i marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy

      E 123 - amarant, FD&C Red No.2 - czerwony; różne

      E 124 - Ponceau 4 R - czerwony; wędzone ryby, cukierki pudrowe

      E 127 - erytrozyna, Food Red 14, tetrajodofluoresceina - czerwony, syntetyczny; wiśnie koktailowe, owoce kandyzowane

      E 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetki

      E 132 - indygotyna I - niebieski, naturalny; drażetki, różne

      E 133 - błękit brylantynowy FCF 1350, Food Blue 2 - niebieski; różne

      E 140 - biophyll, chloresium, darotol, ennds, chlorofil - zielony, roślinny; różne

      E 141 - kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny (modyfikowany); groszek konserwowy

      E 150 - karmel (częściowo zwęglony cukier) - brunatna; wyroby cukiernicze

      E 151 - czerń brylantowa, czerń PN - czarny, syntetyczny; podbarwianie słabych odmian kawioru

      E 153 - węgiel drzewny (pigment) - czarny, syntetyczny; wyroby cukiernicze
      E 160a - (alfa-,beta-)karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; produkty tłuszczowe (np. masło)

      E 160b - annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - żółty, naturalny; margaryna, oleje, sery żółte

      E 160c - kapsantyna, kapsorubina (występuje w papryce czerwonej) - czerwony, naturalny; różne

      E 160d - likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach) - czerwony, naturalny; różne

      E 160e,f - beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu - ciemno-czerwona; różne

      E 161a - flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny; różne

      E 161b - luteina - żółty, naturalny; różne

      E 161c - kryptoksantyna - naturalny; różne

      E 161d - rubiksantyna - czerwony, naturalny; różne

      E 162 - czerwień buraczana, betanina (występuje w burakach czerw.) - czerwony, naturalny; przetwory owocowe, namiastka mięsa produkowana z białka soi

      E 163 - antocyjany (występują w winogronach i jagodach) - czerwony-różne odcienie, naturalny; napoje, konserwy owocowe, słodycze

      E 170 - węglan wapnia (pigment) - biały; pasty do zębów (środek ścierny), kalcpiryna (substancja osłonowa)

      E 171 - dwutlenek tytanu (pigment) - biały; guma do żucia, drażetki, pasta do zębów

      E 172 - wodorotlenek żelaza (pigment) - brunatny; rzadko stosowany: sztuczne osłonki kiełbas

      E 173 - glin, aluminium (metaliczne) - metaliczny; dekoracja słodyczy

      E 174 - srebro (metaliczne) - srebrny; wyroby cukiernicze

      E 175 - złoto (metaliczne) - złoty; w polsce spotykane w likierze Goldwasser

      E 180 - pigment rubinowy - czerwony; osłonki woskowe serów twardych

      Konserwanty

      schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów

      E 200 - kwas sorbowy - syntetyczny; sery, margaryny i inne

      E 201 - sorbinian sodu - syntetyczny; sery, margaryny i inne

      E 202 - sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inne

      E 203 - sorbinian wapnia - syntetyczny; sery, margaryny i inne

      E 210 - kwas benzoesowy - syntetyczny; napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy owocowe i warzwyne, sałatki

      E 211 - benzoesan sodu - syntetyczny;

      E 212 - benzoesan potasu - syntetyczny;

      E 213 - benzoesan wapnia - syntetyczny;

      E 214,215 - p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne - syntetyczny;

      E 216,217 - p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny; różne

      E 218,219 - p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne - syntetyczny; różne

      E 220 - dwutlenek siarki - syntetyczny; soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce

      E 221 - siarczan(IV) sodu (siarczyn sodu) - syntetyczny; różne

      E 222 - wodorosiarczan(IV) sodu (kwaśny siarczyn sodu) - syntetyczny; różne

      E 223 - pirosiarczan(IV) sodu, dwusiarczan(IV) sodu - syntetyczny; różne

      E 224 - pirosiarczan(IV) potasu, dwusiarczan(IV) potasu - syntetyczny; różne

      E 226 - siarczan(IV) wapnia (siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne

      E 227 - wodorosiarczan(IV) wapnia (kwaśny siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne

      E 228 - wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu) - syntetyczny; różne

      E 230 - 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny; owoce cytrusowe (zabezpieczenie skórek przed owadami)

      E 231 - o-fenylo-fenol, Dowicide - syntetyczny; owoce cytrusowe

      E 232 - o-fenylo-fenolan sodu - syntetyczny; owoce cytrusowe

      E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto - syntetyczny; owoce cytrusowe

      E 234 - niazyna (antybiotyk) - wytwarzany przez Streptococcus lactis; sery topione

      E 236 - kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocowe

      E 237 - mrówczan sodu - syntetyczny; różne

      E 238 - mrówczan wapnia - syntetyczny; różne

      E 239 - heksametylenotetraamina, urotropina - syntetyczny; różne

      E 249 - azotan(III) sodu (azotyn sodu) - syntetyczny; wędliny

      E 250 - azotan(III) potasu (azotyn potasu) - syntetyczny; wędliny

      E 251 - azotan sodu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione

      E 252 - azotan potasu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione

      E 260 - kwas octowy - syntetyczny lub fermentacyjny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

      E 261 - octan potasu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

      E 262 - octan sodu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

      E 263 - octan wapnia - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

      Antyutleniacze (antyoksydanty), stabilizatory i inne

      schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, inne funkcje; dodawany do produktów

      E 270 - kwas mlekowy - fermentacyjny, konserwant; różne

      E 280 - kwas propinowy - syntetyczny lub fermantacyjny, konserwant; różne

      E 281 - propinian sodu - syntetyczny, konserwant; różne

      E 282 - propinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różne

      E 283 - propinian potasu - syntetyczny, konserwant; różne

      E 290 - dwutlenek węgla ( tlenek węgla(IV) ) - syntetyczny, konserwant; napoje, wody mineralne

      E 296 - kwas L-jabłkowy - syntetyczny, konserwant; różne

      E 300 - kwas L-askorbinowy, witamina C - syntetyczny, konserwant; różne

      E 301 - L-askorbinian sodu - syntetyczny, konserwant; różne

      E 302 - L-askorbinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różne

      E 304 - palmitynian askrobylu (pochodna witaminy C) - syntetyczny; produkty tłuszczowe

      E 307-309 - tokoferole, witamina E i pochodne - syntetyczne; różne

      E 310 - gallusan propylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne

      E 311 - gallusan oktylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne

      E 312 - gallusan dodecylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne

      E 320 - BHA, butylo-hydroksy-anizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F - syntetyczny; biszkopty, rosoły w kostkach, orzechy, tłuszcze piekarskie

      E 321 - BHT, butylo-hydroksy-toluen, Impruvol - syntetyczny; różne

      E 322 - lecytyna - naturalny (głównie z nasion soi), emulgator; różne

      E 325 - mleczan sodu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety

      E 326 - mleczan potasu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety

      E 327 - mleczan wapnia - syntetyczny; desery w proszku

      E 330
      • ankaskakanka14 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 11.03.14, 08:13
        Większość z tych konserwantów jest szkodliwa dla zdrowia:
        Barwniki, konserwanty, emulgatory mogą znajdować się w produktach, które wydają się nam “zdrowe”. Na przykład w bakaliach znajdziemy konserwant E220 – dwutlenek siarki, w wodach smakowych i serze E211 – benzoesan sodu, a w płatkach zbożowych i kaszach E123 – amarant.

        Metodą na uniknięcie jedzenia produktów ze szkodliwym E jest kupowanie produktów z pewnego źródła lub tych posiadających certyfikaty żywności ekologicznej oraz – co najważniejsze – uważne czytanie etykiet na opakowaniach żywności.

        Większości E lepiej unikać, chociaż część z nich uważana jest za substancje nie mające wpływu na zdrowie człowieka. E stają się szczególnie szkodliwe, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach. Niektóre, jak na przykład E300 to kwas askorbinowy, znany szerzej jako witamina C.

        Lista niebezpiecznych i szkodliwych dla organizmu substancji E oraz konserwantów zawartych w produktach spożywczych:

        Barwniki – grupa E100

        E 102 tartrazyna

        Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy;
        Działanie: u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci.

        E 104 żółcień chinolinowa

        Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast;
        Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę.

        E 110 żółć pomarańczowa

        Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady;
        Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.

        E 122 azorubina

        Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze;
        Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość.

        E 123 amarant

        Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;
        Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

        E 124 czerwień koszenilowa

        Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku;
        Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci.

        E 127 erytrozyna

        Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;
        Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą.

        E 131 błękit patentowy

        Występowanie: barwione słodycze, lody;
        Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.

        E 132 indygotyn

        Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;
        Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

        E 142 zieleń

        Występowanie: słodycze, lody, kremy;
        Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne.

        E 150a – E150d karmel

        Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;
        Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości.

        E 151 czerń brylantowa

        Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki;
        Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.

        E 173 aluminium

        Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
        Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.

        E 180 litorlubina

        Występowanie: sery;
        Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.

        Konserwanty – grupa E200

        E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)

        Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
        Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.

        E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

        Występowanie: przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów;
        Działanie: reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i wywoływanie skurczów mięśni.

        E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)

        Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;
        Działanie: powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków astmy.

        E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu

        Występowanie: owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy);
        Działanie: reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry.

        E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu

        Występowanie: mięsa, wędliny, ryby;
        Działanie: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew.

        E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potasu

        Występowanie: wędliny, mięsa, sery;
        Działanie: duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu.

        Przeciwutleniacze – grupa E300

        E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu

        Występowanie: płatki ziemniaczane, guma do żucia;
        Działanie: reakacje alergiczne, wysypka.

        E 320 BHA, E 321 BH

        Występowanie: frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe;
        Działanie: zwiększają poziom cholesterolu we krwi.

        E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu

        Występowanie: wyroby cukiernicze i piekarskie;
        Działanie: mogą działać przeczyszczająco.

        Emulgatory – grupa 400

        E 400 kwas alginowy

        Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów;
        Działanie: obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży.

        E 407 karagen

        Występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone;
        Działanie: owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie powinien być spożywany przez dzieci.

        E 450 difosforany

        Występowanie: sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do żucia, cukier puder;
        Działanie: może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm.

        E461 Metyloceluloza

        Występowanie: wędliny, mięsa, ryby;
        Działanie: może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę.

        Wzmacniacze smaku – grupa 600

        E621 glutaminian sodu MSG

        Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
        Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.

        E622 glutaminian potasu

        Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
        Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.

        E631 inozydian sodu

        Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkt
      • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 11.03.14, 12:02
        ankaskakanka14 napisała:

        > Ciekawa jestem dlaczego UE nie zabroni gamy konserwantów używanych do produkcji
        > żywności,które są SZKODLIWE DLA ZDROWIA ?

        Ponieważ nie są tak szkodliwe jak wysoka zawartość substancji smolistych a szkodliwości większości z wymienionych przez ciebie nie stwierdzono.

        "Działanie: u astmatyków może powodować reakcje alergiczne" - top i orzeszków powinni zabronić. Też mogą u astmatyków spowodować reakcje alergiczne.

        Depopulacja? Jasne. I dlatego walczymy z paleniem, wypadkami drogowymi czy substancjami smolistymi w jedzeniu.

        S.
        • ankaskakanka14 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 11.03.14, 13:25
          snajper55 napisał:

          > ankaskakanka14 napisała:
          >
          > > Ciekawa jestem dlaczego UE nie zabroni gamy konserwantów używanych do pro
          > dukcji
          > > żywności,które są SZKODLIWE DLA ZDROWIA ?
          >
          > Ponieważ nie są tak szkodliwe jak wysoka zawartość substancji smolistych a szko
          > dliwości większości z wymienionych przez ciebie nie stwierdzono.

          A to ciekawe - to dlaczego obecnie jest więcej chorób nowotworowych, jak kiedyś? I coraz to młodsze osoby ? Wiem z wiarygodnego źródła !

          > "Działanie: u astmatyków może powodować reakcje alergiczne" - top i orzeszków p
          > owinni zabronić. Też mogą u astmatyków spowodować reakcje alergiczne.
          >
          > Depopulacja? Jasne. I dlatego walczymy z paleniem, wypadkami drogowymi czy subs
          > tancjami smolistymi w jedzeniu.
          >
          > S.

          Pierdu pierdu - bezpieczeństwo na drogach=kasa do budżetu - gdyby było inaczej to "państwo" zainteresowałoby sie i samobójstwami w których ginie więcej osób jak w wypadkach samochodowych a jakoś nikt nie zwiększył limitów na leczenie :))) ha ha ha walczy z papierosami - jak? To,że cena do góry? Większy wpływ do budżetu :))))

          Czyli dalej zostaje depopulacja :)))
          • katrina_bush Pozostaje weganska dieta ?! Skoro mieso zabija 20.04.14, 00:13
            Idac dalej twoim tokiem rozumowania - mozna bez problemu udowodnic, ze spozywanie miesa i artykulow pochodzenia zwierzecego zabija !!!

            ..ze o mordeczym oddzialywaniu soli i cukru juz nie wspomne !

            "Specjalistow" od takich teorii jest na peczki.

            Pozostaje weganska dieta ?!

            p.s.
            Twoje bajeczne teorie na temat konserwantow sa rzeczywiscie ujmujace.
    • ankaskakanka14 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 11.03.14, 13:31
      No i napisałeś,że na naturalnie wędzone produkty może mieć uczulenie tylko jakiś tam % ludzi natomiast konserwanty zwłaszcza te rakotwórcze działają na wszystkich - bez wyjątków :))) wiec?
      I nie pisz,że konserwanty "są mniej szkodliwe" - szkodliwe to szkodliwe i tym powinna zająć się UE no chyba,że ma "wyższy cel" jakim jest właśnie depopulacja !
      • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 22.03.14, 05:11
        xystos napisał:

        > nalezy na kazdej "wedlinie" zamieszczac informacje dla klienta "wedzone chemicz
        > nie EU"

        Jest t taka sama "chemia" jak w wędlinach wędzonych tradycyjnie, tylko pozbawiona substancji smolistych. Wiesz, kiełbasa to też chemia. Prosiak też.

        S.
        --
        "W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izraela."
        By douglasmclloyd
        • ankaskakanka14 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 22.03.14, 11:27
          snajper55 napisał:

          > xystos napisał:
          >
          > > nalezy na kazdej "wedlinie" zamieszczac informacje dla klienta "wedzone c
          > hemicz
          > > nie EU"
          >
          > Jest t taka sama "chemia" jak w wędlinach wędzonych tradycyjnie, tylko pozbawio
          > na substancji smolistych. Wiesz, kiełbasa to też chemia. Prosiak też.

          No i czy to nie jest chore ? - przecież pożywienie w swoich założeniach prócz dostarczania paliwa ma też leczyć - a nie szkodzić.
          Skoro zabronili tradycyjnego wędzenia,bo substancje smoliste to dlaczego nie zabronią konserwantów,które są według badań rakotwórcze.
          Gdzie tu sens i logika?
                • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 22.03.14, 19:40
                  ankaskakanka14 napisała:

                  > A tak ogółem zastanowił mnie jeden szczegół - UE zakazuje naturalnego wędzenia
                  > bo to szkodliwe

                  Nie, nie zakazuje wędzenia wędlin tylko zakazuje żywności nasyconej substancjami smolistymi.

                  S.
                  --
                  "W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izraela."
                  By douglasmclloyd
                  • ankaskakanka14 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 22.03.14, 22:15
                    snajper55 napisał:

                    > ankaskakanka14 napisała:
                    >
                    > > A tak ogółem zastanowił mnie jeden szczegół - UE zakazuje naturalnego węd
                    > zenia
                    > > bo to szkodliwe
                    >
                    > Nie, nie zakazuje wędzenia wędlin tylko zakazuje żywności nasyconej substancjam
                    > i smolistymi.
                    >
                    > S.
                    a jaka różnica? Szczerze pisząc to chyba te substancje smoliste - chyba mniej szkodliwe od całej gamy konserwantów imitujących naturalny smak wędzonki.
                    Teraz już jemy truciznę :
                    www.google.pl/search?newwindow=1&client=firefox-a&hs=ZF&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&channel=fflb&biw=1208&bih=864&tbm=isch&sa=1&q=sk%C5%82ad+berlinek&oq=sk%C5%82ad+berlinek&gs_l=img.3..0i24.37251.39915.0.40381.9.4.0.5.5.0.159.348.3j1.4.0....0...1c.1.37.img..1.8.280.abCfdHv3nkU#facrc=_&imgrc=u3N6ToNJdi81WM%253A%3BmO9AkcqhG2QIuM%3Bhttp%253A%252F%252Fsupermarket.blox.pl%252Fresource%252F6069411804_9e89b99f3e.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fsupermarket.blox.pl%252F2011%252F08%252FTest-parowek.html%3B500%3B333

                    a teraz jeszcze chcą nas pozbawić wyboru - czy mamy wcinać naturalną "truciznę" czy syntetyczną pokazaną j/w - przecież to jakiś absurd.
                      • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 22.03.14, 22:21
                        ankaskakanka14 napisała:

                        > I ponawiam pytanie jakim prawem UE rości sobie prawo co mamy jeść?

                        To nie UE ustala normy nas obowiązujące, tylko nasze państwo. A nasze państwo ustala je z innymi państwami należącymi do UE.

                        S.
                        --
                        "W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izraela."
                        By douglasmclloyd
                      • mayaca Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 23.06.14, 05:54
                        ankaskakanka14 napisała:

                        > I ponawiam pytanie jakim prawem UE rości sobie prawo co mamy jeść?

                        Dobre pytanie . Należy je skierować do rządu Platformy . Oni wiedza dlaczego unijne dyrektywy są ponad naszymi . niewątpliwie prawda jest ,że nie musieliśmy poddać się temu rozporządzeniu ,rzad Platformy miał kilka lat na to by ratować polskie tradycyjne i regionalne wyroby . Zrobiło tak wiele krajów Unii miedzy innymi Litwa ,Niemcy ,Francuzi . Kto nie zdążył albo nie chciał musi poddać się reżimowi, albo produkować na krajowy rynek .
                        • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 24.06.14, 11:10
                          mayaca napisał:

                          > ankaskakanka14 napisała:
                          >
                          > > I ponawiam pytanie jakim prawem UE rości sobie prawo co mamy jeść?
                          >
                          > Dobre pytanie . Należy je skierować do rządu Platformy . Oni wiedza dlaczego un
                          > ijne dyrektywy są ponad naszymi . niewątpliwie prawda jest ,że nie musieliśmy p
                          > oddać się temu rozporządzeniu ,rzad Platformy miał kilka lat na to by ratować p
                          > olskie tradycyjne i regionalne wyroby .

                          Dlaczego polski rząd miałby "bronić Polskę" przed normami, które Polska razem z innymi rządami ustaliła?

                          > Zrobiło tak wiele krajów Unii miedzy in
                          > nymi Litwa ,Niemcy ,Francuzi . Kto nie zdążył albo nie chciał musi poddać się r
                          > eżimowi, albo produkować na krajowy rynek .

                          Link poproszę. Tylko nie do wysysających informację z palca mediów (wPotylicę, Wasz Dziennik itp).

                          S.
                          --
                          Chwilowy brak sygnaturki
        • xystos Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 22.03.14, 11:55
          snajper55 ☺ 22.03.14, 05:11


          na poczatku w calym kraju i w wszystkich szwedzkich sklepach-flagi panstw na
          towarach z ktorych je importowano,obecnie tylko w niektorych sieciach
          szwedzi to bardzo patriotyczni klienci,potrafia zaplacic wiecej za krajowy lecz gorszy
          towar niz mniej za importowany takowy

          mozna by bylo sprzedawac tradycyjnie wedzone wedliny w sklepach spoldzielczych
          np."Spolem" tylko dla czlonkow,czlonkostwo mogloby kosztowac jednorazowo 10 zl.
          takich sklepow niedotyczy EU dyrektywa,klienci kupuja u siebie.

          ZEN
          • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 22.03.14, 19:43
            xystos napisał:

            > na poczatku w calym kraju i w wszystkich szwedzkich sklepach-flagi panstw na
            > towarach z ktorych je importowano,obecnie tylko w niektorych sieciach
            > szwedzi to bardzo patriotyczni klienci,potrafia zaplacic wiecej za krajowy lecz
            > gorszy towar niz mniej za importowany takowy

            Dla nas nadal towar "z zachodu" ma swój urok. Choćby tak naprawdę był chińskim badziewiem. Ale powoli zaczynamy doceniać swoje.

            > mozna by bylo sprzedawac tradycyjnie wedzone wedliny w sklepach spoldzielczych
            > np."Spolem" tylko dla czlonkow,czlonkostwo mogloby kosztowac jednorazowo 10 zl.
            > takich sklepow niedotyczy EU dyrektywa,klienci kupuja u siebie.

            No nie wiem. Normy zawartości substancji szkodliwych w żywności obowiązują w całym handlu. W Społem radioaktywnego mleka też nie wolno sprzedawać.

            S.
            --
            "W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izraela."
            By douglasmclloyd
      • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 22.03.14, 22:22
        zbysio45 napisał:

        > Nie nalezy przejmowac sie pomysłami głupich biurokratow Z Brukseli bo sami jed
        > za ze smakiem polskie dobrze uwedzone wędzliny.Papier jest cierpliwy i przezyje
        > te głupstwa podobnie jak norme unijna na ogórki.

        Wszyscy mogą kupować nasze dobrze uwędzone wędliny. Pod warunkiem, że odpowiadają one obowiązującym normom. A jeść możesz wszystko, nawet arszenik.

        S.
        --
        "W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izraela."
        By douglasmclloyd
        • ankaskakanka14 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 23.03.14, 15:57
          snajper55 napisał:


          > Wszyscy mogą kupować nasze dobrze uwędzone wędliny. Pod warunkiem, że odpowiada
          > ją one obowiązującym normom. A jeść możesz wszystko, nawet arszenik.
          >
          > S.
          ha ha ha tyle,że ja nie mam wyboru - ile artykułów spożywczych jest wolnych od konserwantów w dostępnych sieciach/marketach? A skoro wędzenie jest takie szkodliwe to dlaczego przy okazji nie zabronią też i smażenia - naukowo tez jest udowodnione,że to szkodliwe jak i konserwanty.

          Dalej jesteśmy w punkcie wyjścia dlaczego istnieje zakaz naturalnego wędzenia,a nikt nie przejmuje sie konserwantami w jedzeniu? I dlaczego nie mam możliwości wyboru w sklepach np. jedzenie z substancjami chemicznymi jak e-250 / wielce toksyczne dla organizmu / i jedzenie wolne od konserwantów?
          • babaqba Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 03.05.14, 15:18
            > ha ha ha tyle,że ja nie mam wyboru - ile artykułów spożywczych jest wolnych od
            > konserwantów w dostępnych sieciach/marketach?

            > A skoro wędzenie jest takie szko
            > dliwe (...)

            Przecież, nie jest "takie szkodliwe". Nie umiesz myśleć?

            >
            > Dalej jesteśmy w punkcie wyjścia dlaczego istnieje zakaz naturalnego wędzenia,

            Nie istnieje zakaz naturalnego wędzenia. Nie umiesz myśleć?

            > nikt nie przejmuje sie konserwantami w jedzeniu? I dlaczego nie mam możliwości
            > wyboru w sklepach np. jedzenie z substancjami chemicznymi jak e-250 / wielce t
            > oksyczne dla organizmu / i jedzenie wolne od konserwantów?

            Nie wiesz, co to są substancje chemiczne? Nie umiesz myśleć? Te wszystkie E to w większości nazwy zupełnie niewinnych rzeczy/substancji. Ale widzisz symbol "E" i myślenie się wyłącza, co? Zaś substancje smoliste i dioksyny pochodzące z brudnego dymu w brudnej wędzarni są "naturalne" przez co nie szkodzą... Zaś same konserwanty? Dzięki nim miliony nie umierają (zwłaszcza dzieci) z powodu zatruć pokarmowych. Ale żeby to wiedzieć, trzeba mieć pomiędzy uszami coś więcej niż ośrodek wiary.
            • mayaca Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 23.06.14, 06:05

              >

              >


              > Nie wiesz, co to są substancje chemiczne? Nie umiesz myśleć? Te wszystkie E to
              > w większości nazwy zupełnie niewinnych rzeczy/substancji. Ale widzisz symbol "E
              > " i myślenie się wyłącza, co? Zaś substancje smoliste i dioksyny pochodzące z b
              > rudnego dymu w brudnej wędzarni są "naturalne" przez co nie szkodzą... Zaś same
              > konserwanty? Dzięki nim miliony nie umierają (zwłaszcza dzieci) z powodu zatru
              > ć pokarmowych. Ale żeby to wiedzieć, trzeba mieć pomiędzy uszami coś więcej niż
              > ośrodek wiary.


              Typowa propaganda . Śmiechu warte argumenty ,Według Ciebie E -gówna są nie szkodliwe bo tak stanowią normy ? Bzdura ,wyssane z palca bzdety . Skąd wiesz ,że substancje smoliste są szkodliwe ? Bo ktoś tak napisał . Dlaczego wobec tego tyle ludzi umiera na raka jelita ,żołądka , skóry ?Bo E substancje w żarciu [tak to żarcie ,jedzenie nie truje ] są cudownym zbawieniem ? Przed zatruciami chroni higiena ,uczciwy handlarz ,który nie sprzeda Ci zepsutego ,maczanego w nadmanganianie syfu ,rozsadek i umiar . Nie spotkałem się z ludźmi ,którzy zatruli się wędzona kiełbasa czy boczkiem. Zdecydowana większość truje się śmieciami z marketów ,kebabów ,pizzerii . Poza tym wędzone wędliny są normalnie smaczne ,czego powiedzieć o przemysłowych podeszwach się nie da .
              To okropny syf .
    • derebelle Promujesz byle jakość!!! 01.05.14, 17:05
      Pare wytwórców robilo byle jak wędliny tradycyjne. Naruszało tradycje i twierdzilo, ze jest to tradycyjne... A teraz ty twierdzi UE ma nazywać kiełbase tradycyjną jeśli taka nie była?
      Jeśli taki ktoś nawet nie wie jak robić taką kiełbase?

      Czas szanować prawo UE, które jasno wyznasza standard robienia kiełbasy i promuje tych co robią coś dobrze!!! :)
      • mayaca Re: Promujesz byle jakość!!! 23.06.14, 06:07
        derebelle napisał(a):

        > Pare wytwórców robilo byle jak wędliny tradycyjne. Naruszało tradycje i twierdz
        > ilo, ze jest to tradycyjne... A teraz ty twierdzi UE ma nazywać kiełbase tradyc
        > yjną jeśli taka nie była?
        > Jeśli taki ktoś nawet nie wie jak robić taką kiełbase?
        >
        > Czas szanować prawo UE, które jasno wyznasza standard robienia kiełbasy i promu
        > je tych co robią coś dobrze!!! :)

        To powinni osadzać klienci ,nie biurwy brukselskie . Prawo UE? Cóz to takiego ?
        Niech się palują
        • putin_lebioda Re: Promujesz byle jakość!!! 18.11.14, 15:35
          Widzę jak Ci klienci zauważają, ze zamiast masła im wciska się margaryne...

          Zamiast aromat z wanili ,aromat winilowy itd....

          Wciska się sól z ziołami i sprzedaje po 5 zł , bo to ziołowa... Tylko te zioła kosztują obok 0,99 gr. Wystarczy wymieszać.

          Tak, więc klienci mogą się nie znać, a jakoś podstawową winno gwarantować państwo i UE. Resztą może się zająć firma... Poza tym nikt Ci nie każe nazywać wędliną tradycyjną swój produkt jeśli masz swój lepszy to z pewnością klienci to zauważa i nie trzeba udawać i maskować się pod dobrym produktem :)
      • snajper55 Re: Jest czerwiec. Kiedy ten rzekomy zakaz ma.. 06.06.14, 11:17
        katrina_bush napisała:

        > Pytanie do szumowin rozpuszczajacych klamstwa w internecie:
        > Jest czerwiec. Kiedy ten rzekomy unijny zakaz wedzenia ma wejsc w zycie ?

        Zapisy rozporządzenia KE będące przyczyną tej histerii wchodzą w życie 1 września 2014 roku:

        Rozporządzenie Komisji (UE) nr 834/2011 z dnia 19 sierpnia 2011: tiny.pl/qfnkn

        S.
        --
        "W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izraela."
        By douglasmclloyd
        • mayaca Re: Jest czerwiec. Kiedy ten rzekomy zakaz ma.. 07.06.14, 06:53
          Ciekawe co unijne darmozjady zrobią ,gdy ktoś nie będzie przestrzegał tego absurdu .? Będą nasyłać kontrole za kontrolą ? Wszystko po to by Polak ,żarł świństwo maczane w chemii ,zwane wędliną . Bez smaku ,zapachu ,koloru . Wsio takie same . Wsio by chronić duże firmy . Polski rzad miał odpowiednio dużo czasu ,by to zmienić . Jak zwykle -cicho sza .
          • katrina_bush A gdzie jest konkretnie o "maczaniu w chemii" ? 09.06.14, 22:33
            mayaca napisał:

            > Ciekawe co unijne darmozjady zrobią ,gdy ktoś nie będzie przestrzegał tego abs
            > urdu .? Będą nasyłać kontrole za kontrolą ? Wszystko po to by Polak ,żarł świńs
            > two maczane w chemii ,zwane wędliną . Bez smaku ,zapachu ,koloru . Wsio takie s
            > ame . Wsio by chronić duże firmy . Polski rzad miał odpowiednio dużo czasu ,by
            > to zmienić .

            W takim razie domagam sie odpowiedzi:

            A gdzie konkretnie jest napisane o "maczaniu w chemii" ?
            • mayaca Re: A gdzie jest konkretnie o "maczaniu w chemii" 23.06.14, 05:49
              Zamiast tradycyjnego wędzenia stosuje się aromaty dymu wędzarskiego . Już dzisiaj duże firmy "wędliniarskie " stosują tą technologię . Czymże ,jak nie chemia ,jest tenże aromat ?
              Mądrę brukselskie głowy i krajowe szpecę od wszystkiego orgazmu dostają mówiąc o tym cudownym ,"zdrowym :" i tanim sposobie zastąpienia wędlin syfem .
              • snajper55 Re: A gdzie jest konkretnie o "maczaniu w chemii" 24.06.14, 11:13
                mayaca napisał:

                > Zamiast tradycyjnego wędzenia stosuje się aromaty dymu wędzarskiego . Już dzi
                > siaj duże firmy "wędliniarskie " stosują tą technologię . Czymże ,jak nie chemi
                > a ,jest tenże aromat ?

                Czymże jest? Tym samym co zwykły dym wędzarniczy, tylko pozbawionym szkodliwych substancji rakotwórczych. To dokładnie taka sama "chemia" co dym z ogniska.

                S.
                --
                Chwilowy brak sygnaturki
              • katrina_bush To znaczy, ze zdrowo wędzic się nie da ?! 03.07.14, 21:46
                To znaczy, ze w Polsce zdrowo wędzic się nie da ?! Czy jak ?

                Bo jasne jest, ze w Polsce aromaty dymu wedzarniczego sa stosowane od lat na masowa skale - a chlopski element oprocz tego jeszcze produkuje nam smoliste kielbachy.

                p. s.
                Dlaczego w normalnym kraju da sie zdrowo uwedzic i smaczniej a w Polsce nie ?
                Tego nie rozumiem.



                • snajper55 Re: To znaczy, ze zdrowo wędzic się nie da ?! 05.07.14, 01:13
                  katrina_bush napisała:

                  > To znaczy, ze w Polsce zdrowo wędzic się nie da ?! Czy jak ?
                  >
                  > Bo jasne jest, ze w Polsce aromaty dymu wedzarniczego sa stosowane od lat na
                  > masowa skale
                  - a chlopski element oprocz tego jeszcze produkuje nam smolis
                  > te kielbachy.
                  >
                  > p. s.
                  > Dlaczego w normalnym kraju da sie zdrowo uwedzic i smaczniej a w Polsce nie ?
                  > Tego nie rozumiem.

                  U nas też wędzi się zdrowo a firmy produkujące niezdrowe wędliny to margines.

                  "Polscy producenci alarmowali, że nie będą w stanie spełnić wszystkich wyśrubowanych standardów i przekroczą dozwolone normy.

                  - Nie ma takiego zagrożenia - powiedział minister rolnictwa.

                  Marek Sawicki prosił wprawdzie Brukselę kilka tygodni temu o 2-, 3-letni okres przejściowy, ale teraz ten wniosek wycofuje."

                  www.polskieradio.pl/42/3166/Artykul/1128768,Polska-wycofuje-z-KE-wniosek-ws-zlagodzenia-przepisow-o-wedzeniu-wedlin

                  S.
                  --
                  Jak świat światem, nigdy nie będzie Polak Polakowi bratem.
      • mayaca Re: Jest czerwiec. Kiedy ten rzekomy zakaz ma.. 23.06.14, 08:36
        katrina_bush napisała:

        > Pytanie do szumowin rozpuszczajacych klamstwa w internecie:
        > Jest czerwiec. Kiedy ten rzekomy unijny zakaz wedzenia ma wejsc w zycie ?

        Ostrożnie z tymi szumowinami ,by ktoś nie nazwał Ciebie podobnie . Trzeba czytać i wiedzieć ,nie tylko słuchać propagandy unujno platfusiej to będziesz wiedzieć . Wrzesień .Nie jest to rzekomy zakaz ,to jest fakt . Ale lepiej nazwać kogoś szumowiną ,niż przyznać że rzad Tuska jest do kitu .
        • snajper55 Re: Jest czerwiec. Kiedy ten rzekomy zakaz ma.. 24.06.14, 11:14
          mayaca napisał:

          > Ostrożnie z tymi szumowinami ,by ktoś nie nazwał Ciebie podobnie . Trzeba czyt
          > ać i wiedzieć ,nie tylko słuchać propagandy unujno platfusiej to będziesz wiedz
          > ieć . Wrzesień .Nie jest to rzekomy zakaz ,to jest fakt . Ale lepiej nazwać kog
          > oś szumowiną ,niż przyznać że rzad Tuska jest do kitu .

          Ty słuchasz propagandy antyplatfusiej i wypisujesz brednie.

          S.
          --
          Chwilowy brak sygnaturki
        • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 15.06.14, 12:09
          xystos napisał:

          > zalozmy sie;ze "nasi polscy" politycy ugna sie pod dyktatem EU

          To my razem z innymi państwami UE te normy ustaliliśmy. Czyli, według ciebie, będziemy się uginać pod własnym dyktatem.

          > i wedlin niebedzie

          Nie będzie wędlin niezdrowych, niezgodnych z normami. Będą wędliny zgodne z normami.

          > ugna sie rowniez przed Zydostwem i dostosuja polskie prawo by uboj rytualny byl mozliwy

          Nie wiedziałem, że w Polsce bydło hoduje i prowadzi rzeźnie Żydostwo. Bo to hodowcy i przetwórcy protestują przeciwko zakazowi uboju rytualnego. Z oczywistych powodów.

          S.
          --
          "W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izraela."
          By douglasmclloyd
          • mayaca Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 23.06.14, 08:40
            snajper55 napisał:

            >


            >
            > Nie będzie wędlin niezdrowych, niezgodnych z normami. Będą wędliny zgodne z nor
            > mami.



            Umrę ze śmiechu .Dziękuje . Dawno nikt mnie tak nie rozśmieszył . Czyli w kabarecie -normy to znaczy zdrowie . Normy to przede wszystkim -interes- możnych tego świata . Ludziom żyje się łatwiej bez tej cholernej grupy biurokratów darmozjadów .Normy stanowia oni ,według widzimisię ,lub wysokości łapówki .
            • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 24.06.14, 11:17
              mayaca napisał:

              > Umrę ze śmiechu .Dziękuje . Dawno nikt mnie tak nie rozśmieszył . Czyli w kabar
              > ecie -normy to znaczy zdrowie . Normy to przede wszystkim -interes- możnych te
              > go świata . Ludziom żyje się łatwiej bez tej cholernej grupy biurokratów darmoz
              > jadów .Normy stanowia oni ,według widzimisię ,lub wysokości łapówki .

              Normy to interes nas wszystkich., Szczególnie normy określające maksymalną zawartość substancji szkodliwych w żywności.

              Chcesz zrobić na złość bogatszym od siebie? Nie jedz, nie pij, nie ubieraj się.

              S.
              --
              Chwilowy brak sygnaturki
              • mayaca Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 25.06.14, 05:39
                snajper55 napisał:

                > mayaca napisał:
                >
                > > Umrę ze śmiechu .Dziękuje . Dawno nikt mnie tak nie rozśmieszył . Czyli w
                > kabar
                > > ecie -normy to znaczy zdrowie . Normy to przede wszystkim -interes- możn
                > ych te
                > > go świata . Ludziom żyje się łatwiej bez tej cholernej grupy biurokratów
                > darmoz
                > > jadów .Normy stanowia oni ,według widzimisię ,lub wysokości łapówki .
                >
                > Normy to interes nas wszystkich., Szczególnie normy określające maksymalną zawa
                > rtość substancji szkodliwych w żywności.
                >

                > Chcesz zrobić na złość bogatszym od siebie? Nie jedz, nie pij, nie ubieraj się.
                >
                > S.
                skąd wiadomo jakie to substancje i w jakiej ilości ?Wierzyć mam pseudo edukatorom , "naukowcom " od szkodliwości margaryny ,tym którzy zmieniają zdanie w zależności od tego kto płaci ? Od wieków wędzono wędliny tradycyjnym sposobem i jakoś ludzkość nie wymarła . dzisiaj ,kiedy szpikuje się ludzi świństwem maści wszelakiej ,rożnymi E gównami ,chemicznymi ulepszaczami ,wyłącznie w interesie wielkich korporacji [czyli kasa ] ,próbuje się nam wmawiać ,że naturalne to syf ,sztuczne cacy . Dziękuję postoję . Prawda jest taka ,że większości wędlin produkowanych przez korporacje nie da się jeść ,. To totalny syf ,bez smaku ,wartości i wyglądu .Tylko w ich interesie produkuje się takie totalnie niepoważne rozporządzenia . Od wielu lat nie kupuje wędlin w sklepach ,marketach .Obchodzę te stoiska szerokim łukiem . Nie chce zwymiotować .Sami robimy wędliny i żyjemy.
                • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 25.06.14, 17:35
                  mayaca napisał:

                  > skąd wiadomo jakie to substancje i w jakiej ilości ?

                  Wiadomo to na podstawie badań naukowych.

                  > Wierzyć mam pseudo edukat
                  > orom , "naukowcom " od szkodliwości margaryny ,tym którzy zmieniają zdanie w za
                  > leżności od tego kto płaci ?

                  Takie badania są sprawdzane. Na przykład badania o zaletach margaryny są sprawdzane przez naukowców pracujących dla producentów masła. Tak więc o prawdziwość tych badań możesz się nie martwić.

                  > Od wieków wędzono wędliny tradycyjnym sposobem i
                  > jakoś ludzkość nie wymarła .

                  Nieprawda. Wędzenie domowe, tradycyjne nie ma nic wspólnego z wędzeniem z zakładach masarskich, nastawionych na zysk.

                  > dzisiaj ,kiedy szpikuje się ludzi świństwem maści
                  > wszelakiej ,rożnymi E gównami ,chemicznymi ulepszaczami ,wyłącznie w interesie
                  > wielkich korporacji [czyli kasa ] ,próbuje się nam wmawiać ,że naturalne to syf
                  > ,sztuczne cacy .

                  Większość tych E to całkowicie nieszkodliwe substancje. Naturalne substancje smoliste są szkodliwe. Szkodliwa jest też naturalna wilcza jagoda czy całkowicie naturalny muchomor.

                  > Dziękuję postoję . Prawda jest taka ,że większości wędlin pro
                  > dukowanych przez korporacje nie da się jeść ,. To totalny syf ,bez smaku ,warto
                  > ści i wyglądu .Tylko w ich interesie produkuje się takie totalnie niepoważne ro
                  > zporządzenia .

                  W ich interesie obniża się dozwolony poziom substancji smolistych w żywności? W ich interesie byłoby skasowanie wszelkich norm.

                  > Od wielu lat nie kupuje wędlin w sklepach ,marketach .Obchodzę t
                  > e stoiska szerokim łukiem . Nie chce zwymiotować .Sami robimy wędliny i żyjemy.

                  Nie zapomnij posadzić też ziemniaki, posiać len, pszenicę i sałatę a także hodować kury, owce i krowy.

                  S.
                  --
                  Chwilowy brak sygnaturki
      • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 15.06.14, 12:04
        zbysio45 napisał:

        > Tego rodzaju ingerencja UNI w technologie produkcji wedlin chyba jest przesada
        > a zamiast korzysci moze przyniesc tylko straty.Wedliny tradycyjnie wedzone sa
        > smaczniejsze co potwierdzaja rowniez turysci z innych krajow odwiedzajacy nasz
        > kraj.

        UE nie ingeruje w technologie produkcji wędlin.
        UE określa normy zawartości szkodliwych substancji w żywności.
        Na przykład rakotwórczych substancji smolistych.

        S.
        --
        "W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izraela."
        By douglasmclloyd
        • mayaca Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 25.06.14, 05:44
          snajper55 napisał:

          > zbysio45 napisał:
          >
          > > Tego rodzaju ingerencja UNI w technologie produkcji wedlin chyba jest pr
          > zesada
          > > a zamiast korzysci moze przyniesc tylko straty.Wedliny tradycyjnie wedz
          > one sa
          > > smaczniejsze co potwierdzaja rowniez turysci z innych krajow odwiedzajac
          > y nasz
          > > kraj.
          >
          > UE nie ingeruje w technologie produkcji wędlin.
          > UE określa normy zawartości szkodliwych substancji w żywności.
          > Na przykład rakotwórczych substancji smolistych.
          >
          > S.
          Właśnie ingeruje .To że zmniejszono normy świadczy o totalnym niezrozumieniu procesu i technologii wędzenia . W zasadzie nie da się wędzić nie przekraczając tej normy .
          Pomijając wszelkie aspekty finansowe tej hucpiarskiej dyrektywy ,muszę zaznaczyć ,że to nie Unia ma mi dyktować co mogę jeść i co jest dla mnie szkodliwe . Wara im od mojego talerza .
          Nie zamierzam robić z siebie idioty . Jedli biurwy brukselskie maja ochotę ,mogą jeść te podeszwy ,ja zostaję przy swoim .
          • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 25.06.14, 17:38
            mayaca napisał:

            > Właśnie ingeruje .To że zmniejszono normy świadczy o totalnym niezrozumieniu pr
            > ocesu i technologii wędzenia . W zasadzie nie da się wędzić nie przekraczając t
            > ej normy .

            Da się.

            > Pomijając wszelkie aspekty finansowe tej hucpiarskiej dyrektywy ,muszę zaznaczy
            > ć ,że to nie Unia ma mi dyktować co mogę jeść i co jest dla mnie szkodliwe . Wa
            > ra im od mojego talerza .

            Ty możesz jeść nawet cyjanek zapijany kwasem siarkowym. Wolność jest. Ale w handlu będzie jedynie żywność spełniająca ustalone normy.

            S.
            --
            Chwilowy brak sygnaturki
            • mayaca Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 26.06.14, 05:53
              snajper55 napisał:



              >
              > Ty możesz jeść nawet cyjanek zapijany kwasem siarkowym. Wolność jest. Ale w han
              > dlu będzie jedynie żywność spełniająca ustalone normy.
              >

              > S.
              Mogę . I będę jadł to co uważam za zdrowe i smaczne . Unijne dyrektywy zostawiam ubezwłasnowolnionym biurwom . Jeśli myślicie ,że zdrowe ,tradycyjne wędliny znikną z rynku ,to jesteście naiwni jak cnota w burdelu . Z cała pewnością będziemy pokazywać szkodliwość tych chemicznych ,sztucznych "wędlin", zalecanych przez mądre głowy jako zdrowe i mniej szkodliwe . Gdyby te chemiczne pierwiastki były do życia niezbędne ,to byłyby zawarte w każdym naturalnym pożywieniu . Życzę smacznego w spożywaniu unijnego syfu .
              Ale od mojego talerza -wara .
                • snajper55 Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 05.07.14, 01:22
                  mayaca napisał:

                  > No i dało się . Regionalne produkty ,zarejestrowane jako taki ,mogą być sprze
                  > dawana na polskim rynku . Unici niech trują się maczanymi w gó...e podeszwami
                  > . My mamy swoje cudownie smaczne kiełbasy .

                  Mylisz się. To będzie działać tylko tylko trzy lata, w czasie których także firmy produkujące niespełniające norm wędliny i którym uda dostać się na listę "tradycyjnych trucicieli", będą musiały dostosować się obowiązujących wszystkich norm. No i będą miały one zakaz eksportu, co dla wielu będzie bardzo dotkliwym warunkiem.

                  S.
                  --
                  Jak świat światem, nigdy nie będzie Polak Polakowi bratem.
    • michalpala.bb Re: UE zakazuje tradycyjnego wędzenia wędlin. 07.11.14, 14:56
      eh ciężko będzie to zrozumieć mojemu tacie. Swoją drogą, wiecie dlaczego była kiedyś taka walka i kłótnie o kształt banana w Unii....żeby wesprzeć rozwijających się i biednych producentów afrykańskich, których zaczęły wypierać banany z Am Pd.
      biznesblog.net.pl/



      --
      Biznesblog.net.pl cenne rady i wskazówki na temat prowadzenia własnej firmy.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka