Gazeta.pl   Forum   Dom   Eksperckie   Wspólnoty mieszkaniowe   Rozliczenie C.O. przez PEC

Rozliczenie C.O. przez PEC

Autor: s.c.h 19.01.12, 11:10
Witam
Jestem mieszkańcem wspólnoty w budynku 20 lokalowym. Nasz blok jak inne sąsiedzkie bloki jest zasilany w energie cieplną z grupowego wezła cieplnego. W kazdym z tych bloków jest licznik ciepła, ale z tego co się dowiedziałem ten licznik słuzy jako podlicznik do rozliczania ciepła z całego wymiennika.
Według nastepujacego wzoru:
Qo=Qw x Qb / ΣQb
gdzie
Qo - ilość ciepła dostarczonego do odbiorcy
Qw - ilość ciepła dostarczonego do węzła według licznika w węźle
Qb - ilość ciepła pobranego przez odbiorcę według licznika w budynku
ΣQb - suma wskazań urządzeń pomiarowych od wszystkich odbiorców zasilanych z węzła
Według mnie wzwiązku z takim rozliczeniem płacimy za straty ciepła na drodze wymiennikownia a nasz budynek, proporcjonalnei do zużycia. Odcinek ciepłociągu od wymiennkowni do naszego budynku jest na majątku PEC. W zwiazku z tym mam pytanie czy według Was tak być powinno? Proszę o uzasadnienie odpowiedzi ponieważ chce mieć jakieś dodatkowe argumenty za lub przeciw w rozmowei z PEC.
Pozdrawiam

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.