Gazeta.pl   Forum   Dom   Eksperckie   Wspólnoty mieszkaniowe   Drastyczna różnica w cenie!

Drastyczna różnica w cenie!

Autor: dyrelcja1 27.01.12, 12:17
Mam problem. Od roku staram się udowodnić nieprawidłowości w kosztach za CO w naszej wspólnocie. Wspólnota to 1 blok i 12 mieszkań ogrzewanych gazem ziemnym- własna kotłownia. Mimo że budynek ma 5 lat nie zainstalowano ciepłomierzy. Do rozliczenia kosztów CO na poszczególne lokale stosuje się przepływomierze. Formułując regulamin rozliczeń m.ni. CO zamieszczono podstawę prawną:Ustawa Prawo Energetyczne art.45a, ale wskazano przepływomierze jako urządzenia odczytu zużycia ciepła w lokalu. Z uwagi na fakt, że za rok 2010 drastycznie wzrosła cena 1m3 wody na ogrzewanie lokalu w stosunku do roku 2009 zażądałam wyjaśnień. 2009 cena1m3- 4,20 a w 2010 cena 1m3- 13,27. Przeprowadziłam analizę i wykazałam, że jest to coś nie tak. Pisałam do administratora pisma, ale nie otrzymałam żadnej zwrotnej odpowiedzi, a jego tłumaczenia na zebraniach były mętne. Zakwestionowałam regulamin rozliczeń, bo w przytoczonej ustawie przepływomierz nie figuruje jako urządzenie pomiarowe do rozliczenia ciepła, na co mam również odpowiedź z ministerstwa - projektodawcy ustawy. W tym roku okazuje się, że cena ( przy takich samych warunkach eksploatacyjnych zewnętrznych- zima) za 1m3 trzeba zapłacić 3,20, a więc o ponad 10, 00 złoty mniej. Teraz nikt nie potrafi mi wyjaśnić dlaczego nagle cena tegoż metra tak drastycznie spadła. Zarząd, którego działania w 2010 r były w mojej ocenie niejasne, podał się do dymisji już po moich pierwszych wątpliwościach. Administrator przejął zadania zarządu. Po zmianie cena nagle spada, ale w ogólnym rozrachunku na całym budynku została poniesiona strata około 20.000 zł. Mam podejrzenie,że zniknął gaz dostarczany do budynku. Są faktury, ale gazu brak, dlatego cena rosła. Nie mam sprzymierzeńca w obecnym zarządcy, bo sprawdzam każdą rzecz. Na zebrania chodzą tylko osoby z byłego zarządu, ja i 2 sprzymierzeńców byłych członków zarządu.Administratora wybrały osoby z byłego zarządu. One też dostarczyły regulamin rozliczania kosztów mediów. W roku 2010 kilka osób miało niedopłaty rzędu 2.000,00 zł na lokal.W dojściu do prawdy jestem sama. Reszta się boi - to bardzo młodzi ludzie. Uważam, że sprawą powinna zająć się prokuratura. Jak to zrobić.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.