Dodaj do ulubionych

kwas chlebowy - czy to zawiera jakiś minimalny % ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.04, 10:35
alholu ?

Zrobiłam - jest puszny - sczególnie na upał, ale po większej ilości czuję się
jak po małym piwku, a ponieważ jest to na drożdżach - zastanawiam, się czy
ktoś kiedyż sprawdzał, czy to zawira alkohol.

Dajcie znać - tak dla zaspokojenia ciekawości
Edytor zaawansowany
  • Gość: adas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 15:36
    kwas chlebowy może zawierać do 2.2% alkoholu, ale zazwyczaj ma go około 0,5%,
    oczywiscie mam na myśli napój przygotowywany według rosjskich receptór. Sam
    robię pracę magisterską na temat kwasu chlebowego( słód żytni, słód jęczmienny,
    mąka żytnia,Barterie Lactobacillus, bez drożdzy)i uzyskiwałem ok. 0,3-0,7%
    alkoholu.
  • Gość: DeLuka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 20:51
    "Kwas chlebowy, określany potocznie także jako kwas to napój klasyfikowany jako
    bezalkoholowy mimo niewielkiej zawartości alkoholu.

    Jest otrzymywany przez alkoholową i kwaśną współcześnie fermentację
    zeszrotowanego żyta, pszenicy, jęczmienia, prosa, lub też chleba, albo
    mieszaniny tych materiałów z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych,
    przyprawiany zwykle miętą. Napój ten używany był w wiekach średnich w całej
    Europie; w Rosji jest napojem narodowym od XVI wieku. Przygotowuje się
    pospolicie w gospodarstwie domowym, a od końca XIX wieku także fabrycznie.

    Ciężar właściwy kwasu wynosi 1,006--1,016 g/cm2, zawartość alkoholu 0,7--2,2%
    na objętość, substancji wyciągowych 1--5,2, kwasu mlecznego 0,18--0,48%;
    zawiera ponadto bardzo wiele drożdży, mało bakterii.

    Tekst na podstawie encyklopedii Orgelbranda z początków XX wieku; "
  • Gość: H.T. IP: *.proxy.aol.com 28.05.04, 22:36
    Zazdroszczę. A swoją drogą, dodabłym czegoś dla wzmocnienia.
  • Gość: Obserwator IP: 80.51.255.* 05.06.04, 09:54
    Nie wiem, czy zawiera alkohol, ale jak chcesz sie przekonać to wypij większą
    ilość, idź na najbliższą KOMENDĘ MILCJI OBYWATELSKIEJ i poproś o przebadanie
    ALCOMATEM, jak cię nie zastrzelą jak tych studentów na juwenaliach w Łodzi, to
    może dadzą ci dmuchnąć i będziesz wiedział :-)
  • arek354 12.06.19, 10:43
    Ma alkohol. Tuż po wypiciu szklanki kwasu wyszło mi 0.718 promila. Obecnie po ok. 5 minutach po spożyciu mam 0.000

    --
    Zagłębie Wałbrzych
  • kchmiel93 26.07.19, 14:06
    Kwas chlebowy może zawierać alkohol, jeżeli zaczynasz robić tego typu wynalazki warto zaopatrzyć się w domowy alkomat. Nie przejmuj się tym za bardzo bo kiszonki (ogórki, kapusta) też mają do 2% alkoholu, podobnie kefiry, a nawet chleb robiony na zakwasie :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka