17.11.04, 21:00
Witam,

wielu z nas odwiedza tureckie bary i pije tam napój ayran (ajran lub airan -
różna pisownia). Na czym polega moje pytanie? szukałem w siecie przepisu...
ale są drobne rozbieżności. Poniżej podaję dwa przepisy:



Przepis numer 1
1 szklanka jogurtu (bez cukru)
2 szklanki wody niegazowanej
1/2 do 1 lyzeczki soli

Polaczyc jogurt z woda, dobrze wymieszac, dodac sol (od 1/2 do 1 lyzeczki wg
uznania) i mocno schodzic




Przepis numer 2

500 ml jogurt (naturalny, żaden tam owocowy)
500 ml (1/2 l) wody
Sól
Jogurt i wodę zmiksować mikserem, dodać soli do smaku.


Jak widać występują różnice dotyczące proporcji jogurtu i wody. Moje zapytanie
dotyczące tego napoju, po za proporcjami dotyczy jeszcze dwóch kwestii:

- czy ayran musi być przygotowany tylko z jogurtu? (w Efezie na francuskiej
podpisują ajran/kefir) Czy można przygotować z kefiru?

- czy nie dodaje się do ayranu ziół? (jakieś zioła są dodawane do ayranu w
kebabie przy Puławskiej)


Będę wdzięczny za waszą pomoc.


Pozdrawiam,
Rafi.Raf

--
We all are in the gutter, but some of us are looking at the stars - Oscar Wilde

Forum fanów Pet Shop Boys:
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24244
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: ayran IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 20.11.04, 05:17
      > - czy nie dodaje się do ayranu ziół?

      Posypuje sie mieta.

      Czasem zamiast wody dodawane jest mleko. W restauracjach widzialam podanego
      modnie z kawalkami ogorka, zmiksowany z mieta (wychodzi zielony), z bardzo
      szerokimi rurkami do picia (zeby sie dalo kawalki ogorka wessac :^) ). Pewnie
      nie ortodoksyjnie, ale purytanizm nie jest zaleta w kuchni.

      Nigdy nie widzialam (doslownie nie widzialam, bo nie pijam plynow o bialym
      kolorze, szczegolnie jesli sa zepsute ;^) ) z kefirem. Zapytany Armenczyk
      powiedzial mi ze to napoj z jogurtu (u nich nazywany Leban), ale - jak znam
      zycie - to pewnie to jakis lokalizm.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka