12.04.05, 10:54
Czy ktoś z Forumowiczów mógłby mi pomóc i powiedzieć, w czym/jak należy pić
Grappę? Stoi to to na półce i nie wiem, jak się do tego profesjonalnie
zabrać;-))
Edytor zaawansowany
  • kwik 13.04.05, 16:36
    hmmm, grappa to wódka :P
  • Gość: ann IP: *.chello.pl 14.04.05, 20:43
    grappa to bardziej nawet bimber niż wódka:)
    schłodzic, do małego kieliszka i ciągnąć po kropelce - jak jest dobra, to
    powinna być "tłusta" i sama wchodzic w podniebienie i język... sama rozkosz,
    zwłaszcza po dobrym jedzeniu
    pzdr
  • Gość: colum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 14:13
    Wal w ryja a nie pytaj- tak jakbys sie pytal jak dobrac sie do baby głupku - w
    ryja ja w ryja
  • Gość: IGNAC IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.05, 20:29
    MĄDRY TO TY NAPEWNO NIE JESTES COLUM,STRZEL SOBIE BARANKA Z ROZPĘDU NAJLEPIEJ
  • ilecka 16.05.05, 13:30
    grappe pije sie po jedzeniu, jest to tzw trunek trawienny, w kieliszkach o
    ksztalcie podobnym do kieliszkow do wina tylko ze w wersji miniaturowej.

    www.bormioliroccoprofessional.com/catalogo/index.php?STEP=3&id=110019
    spojrz na ten: PREMIUM CAL D DISTILLATI 18, to jest 3 od gory w prawej kolumnie

    --
    Nie płaczmy dlatego, że umarł.
    Cieszmy się, że żył.
  • torrencik 05.06.05, 07:58
    Jak ta GRAPPA jest z dobrej włoskiej wytwórni to można śmiało pić ją
    jak...polską wódkę.

    Nic szczególnego w niej nie ma :(
    Wódka jak wiele innych .


  • toreador 06.06.05, 22:28
    Niestety jest to bimber i do tego slabej jakosci.Podobnie jak i hiszpanskie
    aguardiente de orujo.To sa po prostu same przedgony.
    pozdrawiam
  • Gość: Andrzej IP: 195.205.97.* 07.07.05, 01:32
    Swego czasu miałem okazję spożyć grappę we Włoszech. W restauracji podawano
    grappę po jedzeniu najczęściej do kawy (małej i mocnej). Jeden ze sposobów był
    następujący: wlewało się część, około pół kieliszka (typowego dla tego
    alkoholu, jak już ktoś wcześniej napisał) grappy - w zależności od upodobań
    smakowych - do filiżanki z kawą, słodziło się do smaku - ok 1 łyżeczkę cukru i
    piło się tak wzmocnioną kawę. Pozostałą w kieliszku grappę można było wypić po
    prostu jak wódkę.
  • introligator_snu 11.07.05, 08:48
    Bardziej cywilizowany sposob wypicia grappy bedzie z kiedy uzyjesz espresso
    jako zapojki (bez mieszania tego z grappa).
  • ilecka 11.07.05, 15:30
    to sie nazywalo caffè corretto
    --
    Nie płaczmy dlatego, że umarł.
    Cieszmy się, że żył.
  • Gość: Aga IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.14, 23:14
    Napoje grappa były dobre dopuki nie dodali składnik aspartan do napoju . Aspartan jest to trutką na szczury. Niby jest to mała ilośc ale przez to dostaje sie raka krwi białaczka lub inne świństwo w wielkiej Brytani każdy producent co używa aspartanu do produktu został pozwany do sadu .
  • Gość: Lidka IP: *.play-internet.pl 18.10.17, 16:06
    Moja ulubiona to Villa de Varda Trie przed degustacją Grappy należy ją zostawić w kieliszku na kilka minut.
    Podaje się ją w specjalnym kieliszku typu balon. Jest świetna w chłodniejsze wieczory, super rozgrzewa. Po raz pierwszy spróbowałam jej podczas Wieczoru Włoskich Smaków.
  • Gość: Lidka IP: *.play-internet.pl 14.11.17, 00:47
    Piłam grappę Villa de Varda na degustacji w restauracji Casa Italia w Warszawie.
    Podaje się ją w specjalnym kieliszku typu" balon".
    Nie pije się jej od razu, należy chwilę odczekać, aby aromaty stały się bardziej wyraźne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.