Dodaj do ulubionych

Absinth znacie jakieś drinki?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 15:55
Cześć nawiezliśmy Absyntu ze Słowacji i Czech i już nie możemy tego na czysto
pić ;) znacie jakieś urozmaicenia???? Potrzebujemy przepisów na drinki z
Absyntem!!!! HELP!
Edytor zaawansowany
  • salceson.brunszwicki 30.07.05, 16:45
    Gość portalu: Piter napisał(a):

    > Cześć nawiezliśmy Absyntu ze Słowacji i Czech i już nie możemy tego na czysto
    > pić ;)

    To po co było kupować ???

    Nie ma to lepszych trunków niż ta kiepskiej jakości słowacka namiastka
    absyntu ;)

    To do prawdziwego absyntu ma się tak jak 5 gwiazdkowe ruskie koniaki do
    prawdziwych koniaków francuskich :(
  • woodpecker_from_mars 01.09.05, 14:26
    oddam krolestwo za ruski koniak;-)))
  • Gość: krakus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 13:31
    Ja także - szczególnie za ten z lat 1965-1975. Francuskie były wtedy dla nas
    normalnych ludzi w PRL nieosiągalne, a radzieckie Ararat cz gruziński 5-cio
    gwiazdkowy to były idealne kopie oryginałów francuskich produkowane w ZSRR bez
    zbędnych ceregieli z poszanowaniem prawa i znaków firmowych.
    W latach późniejszych jakość spadła, jeż nie nazywały się "kaniak" tylko brendy
    i od tego czasu nie można tanio napić się przyzwoitego trunku.
  • Gość: tot666 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:13
    1.

    Ok..a teraz objasnienie komiksu:-)

    Rytual czeski

    Do szklanki wlewamy cirka 2 cl absyntu, nastepnie napelniamy lyzeczke do herbaty cukrem krystalicznym i z wyczuciem zanurzamy w absyncie na tyle,zeby cukier nasaczyl sie alkoholem,ale pozostal na lyzeczce.Podpalamy cukier , kory zacznie sie karamelizowac(nie zapalac absyntu w szklance,bo przyjdzie nam lizac ze stolu).Po zgasnieciu plomienia mieszamy calosc i rozwadniamy lodowata woda.W zaleznosci od ilosci a) absyntu, b) cukru, c)wody...zmienia sie smak i tym sposobem kazdy moze sobie dopasowac sam odpowiednia mieszanke wybuchowa:-))



    2.

    Paradise



    4 cl Absinth

    2 cl Peach-Wodka

    2 cl Zitronensaft

    2 cl Zitronensirup



    3.

    Sweet heaven



    2 cl Castle Cream Whisky

    2 cl Absinth

    2 cl Peach-Wodka

    2 cl Kaffeesahne



    4.

    Hell on fire



    2 cl Castle Cream Whisky

    2 cl Rum

    1 cl Absinth



    5.

    Tiger eye



    3 cl Pfefferminzlikör

    2 cl Absinth

    2 cl Zitronensaft

    + Coca Cola



    Mozna doslodzic cukrem.



    6.

    Green Rose

    1/2 shot Absinth

    dopelnic szampanem (co prawda pijam tylko wytrawne, ale w tym przypadku polecam polslodki lub nawet ulepek jaki)

    Najprostszy sposob i najbardziej mi odpowiadajacy.



    7.

    Doczytalam sie jeszcze ciekawostki, ze pierwszym coctailem swiata , byl wlasnie absynt-coctail Sazerac.Pewien Francuz, niejaki Antoine Peychaud (wynalazca Sazerac) eksperymentowal w Nowym Orleanie rozne mieszaniny trunkow i podawal je przyjaciolom w kieliszkach do jajek.Amerykanie nie potrafili wymowic francuskiego Coquetier(k.do jajek) i w ten sposob dorobilismy sie coctailu.

    Sazerac - 6 cl Whisky, 2 cl Absinth, 1 lyzeczka cukru, 3 krople Angostury, lod. Szklanke mocno schlodzic, dodac absynt i plynnym kolysaniem pokryc nim wewnetrzne scianki szkla.Whisky , lod i angosture wrzucic do shakera , wymieszac i wlewac przez siteczko do szklanki z absyntem.



    8.

    Cocktails with Absinthe



    Mata Hari Beer

    2 cl Mata Hari in 0,3 l beer



    CAFÉ MATA HARI

    Pour 4cl Absinthe MATA HARI® over a sugar lump placed on an absinthe spoon into a large espresso.



    MATA HARI RED BULL

    Pour 4cl Absinthe MATA HARI® into a glass with ice cubes. Fill up with Red Bull.



    SAZERAC

    Add the Absinthe MATA HARI® to a pre-cooled glass and swirl so that the absinthe covers the whole of the inside surface. Put the whisky, sugar and angostura into a shaker with ice, shake well and strain.

    6 cl Whisky, 2 cl Absinthe MATA HARI®, 1 teaspoon sugar, 3 drops Angostura



    TREMBLEMENT DE TERRE

    Put into a glass with ice and stir until cold, strain. 2 cl Absinthe MATA HARI®, 2 cl Cognac, 2 cl Cointreau, 2 drops Angostura



    HEMWINGWAY`S DEATH IN THE AFTERNOON

    Add the Absinthe MATA HARI® to a glass of pre-cooled Champagne, add ice cubes as desired - ready. 2 cl Absinthe MATA HARI®, 2 glas Champagne, ice cubes
  • woodpecker_from_mars 01.09.05, 14:27
    polecam ta strone: www.webtender.com/
  • Gość: mical IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 14:49
    Nie mogę sobie poradzić z czeskim sposobem. Ja nalewałem absynt przez kostkę
    cukru, która była umieszczona na łyżeczce a potem cukier podpalałem. Po
    zakończeniu spalania cukier był bardzo twardy i nie można go było rozpuścić. Co
    robię źle?
  • rube 03.09.05, 21:37
    Nie czekaj az sie cukier sam dopali.
    Pozwol mu sie stopic w ciagliwy karmel, zdmuchnij plomien i rozmieszaj w
    absyncie. Nie zapomnij zdmuchnac ognia bo ci sie calosc zapali i moze byc
    nieciekawie.

    Gość portalu: mical napisał(a):

    > Nie mogę sobie poradzić z czeskim sposobem. Ja nalewałem absynt przez kostkę
    > cukru, która była umieszczona na łyżeczce a potem cukier podpalałem. Po
    > zakończeniu spalania cukier był bardzo twardy i nie można go było rozpuścić. Co
    > robię źle?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.