Dodaj do ulubionych

Zaparzanie kawy.....

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 15:55
...w czymś takim do stawiania na ogniu. Zapomnialam się jak to się nazywa.
Jak parzyć w tym kawę i czy jest dobra. Czym różni się w smaku od kawy z
ekspresu?
Edytor zaawansowany
  • miltonia 06.12.03, 17:48
    Moze byc tygielek, w ktorym gotuje sie kawe z przyprawami i cukrem (powinna byc
    zmielona na pyl), moze byc wloski ekspres. Parze kawe w takim wlasnie ekspresie
    i wychodzi znacznie mocniejsza niz z ekspresu przelewowego i slabsza niz z
    wysokocisnieniowego. Wazne jest, by uzywac tego wynalazku codziennie i nie
    zmywac osadu z komory, gdzie sie napar zbiera. W przeciwnym razie kawa moze
    miec metaliczny posmak.
  • Gość: joanna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 17:50
    No wlasnie chodzilo mi o tygielek. Jezeli wiecie jak zaparzyc dobra kawe, to
    powiedzcie. Aha, ja slodze kawe miodem nie cukrem.
  • j_u 07.12.03, 19:50
    Jezeli chodzi o ilosc kawy, wody i cukru (czy tez miodu), trzeba do ulubionej
    wersji dojsc metoda prob i bledow. Sama procedura natomiast jest taka sama. Ja
    parze kawe w ten sposob: sypie tyle czubatych lyzek kawy, ile chce miec
    filizanek, nie wiecej niz pol lyzeczki cukry na 4 osoby (nie dla slodyczy,
    tylko tak dla "zlamania" smaku, jesli ktos chce, moze sobie potem doslodzic),
    najczesciej dosypuje tez mielonego, albo jeszcze lepiej zgniecionego w
    mozdzierzu kardamonu (taki jest bardziej aromatyczny). Zalewam to zimna woda i
    wstawiam na gaz. Trzeba stac i pilnowac, bo kawa nie moze sie zagotowac. Musi
    sie tak uniesc, tzn. zaczac kipiec, i wtedy trzeba ja natychmiast zestawic z
    ognia, zamieszac, postawic jeszcze raz, poczekac az znow zacznie sie unosic,
    znow zestawic i zamieszac, poczekac az troche opadnie, a potem mozna rozlewac
    do filizanek. Taka kawa jest najlepsza ze wszystkich, jakie pilam. Prawdziwa
    kawa po arabsku, tylko ze za malo slodka:)
    --
    Ju Venerabilis

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka