posiadam 11miesiecznego shihtzu i od małego co jakis czas piesek ma dziwne ataki -tak powiedzmy 1x na miesiąc, czasem rzadziej- nie potrafię nawet dobrze opisać tego co się mu dzieje -zaczyna się jakby dławić, krztusic, jakby cos utkwilo mu w przełyku i chciał to odkrzusic, wciaga powietrze przez nos długimi wdechami wydając przy tym dziwne dzwieki przypominające chrumkanie swinki (ot takie porównanie mi sie nasuwa teraz obserwując moich siostrzeńców -z krtani wydobywa sie mu taki dzwiek jak robią nosem dzieci udające chrumkanie świni- tylko to chrumkanie mojego psiaka wychodzi z krtani, nie z nosa i jest dłuzsze) wszystko trwa kilka sekund, podczas których piesek jest bardzo wystraszony, biegnie szybciutko i wspina sie na ręce, przytulam go i głaszcze i uspokaja sie po paru sekundach, ale serduszko bije szybciutko jeszcze chwilkę (w sumie tez moze ze strachu?) weterynarz na kontrolach nie widzi nic nieprawidlowego, piesek zawsze jest chetny do zabawy i w sumie nigdy u nas na nic nie chorował (wzielismy go troszke zakatarzonego gdy mial 8tyg ale dostal antybiotyk w zastrzyku i przeszlo) karmie royalem odpowiednim do rasy i wieku, dokarmiam ludzkimi kąskami z talerza (:/) bo piesek ma zmienny apetyt, czasami nie chce royala a kurczaczka z marchewką zawsze przetrąci, często zdarza się mu zwymiotowac ale mysle ze to bardziej przez to ze cos zje co nie powinien (szczeniak jeszcze i a to drzwi podgryyzie a to dywan) ale wazy w normie nawet w górnej granicy normy bym powiedziała bo 6kg a przeciez jeszcze jest junior;) ataki ma bardzo rzadko, ale jednak mnie martwią bo co jak sie udusi czy cos? nie mam pojecia czy ktos z was wie o czym w ogole mowie, czy ktos mial doczynienia z podobnym atakiem, w kazdym razie prosiłabym o jakiekolwiek rady odnosnie tego co mogę zrobic aby wykluczyc powazne schorzenia i znalezc przyczynę samych ataków... na jakie badania naciskac u weta?
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.