Gazeta.pl   Forum   Zwierzęta   Weterynaria   kotka-powikłania po szczepieniu Purevax?

kotka-powikłania po szczepieniu Purevax?

Autor: mary_ann 27.12.11, 10:39
Witam się na forum:-)
Dwa miesiące temu przygarnęłam młodą, mniej więcej roczną kotkę. Została odrobaczona, zaczipowana, wysterylizowana (koniec listopada) i zaszczepiona (9.12.11) preparatem Purevax RCPCh FeLV.
Od mniej więcej dwóch tygodni obserwujemy spektakularną zmianę zachowania. Kotka, wcześniej wychodząca na dwór na długo, hasająca po drzewach, polująca na ptaki, w domu z błyskiem w oku ganiająca za wszystkim, co się rusza, przekształciła się w kanapowe stworzenie, które czasem od niechcenia pacnie łapą w przesuwającą się zabawkę, wychodzi na dwór bez przekonania i na krótko, jest apatyczna, przesypia właściwie całą dobę (poza wspomnianymi niedługimi spacerami). Nie sprawia przy tym ogólnie wrażenia, jakby je coś dolegało. Oczywiście pierwsza hipoteza, jaka się nasuwa - niewesoła - to że ten "stoicyzm" jest skutkiem sterylizacji (choć znane nam kotki w ten sposób na zabieg nie reagowały). Z drugiej strony - zaniepokoiłam się, gdy wyczytałam że kotka nie powinna była być szczepiona p/białaczce bez wcześniejszego testu na nosicielstwo (o którym weterynarz nawet słowem nie wspomniał). Ulotka szczepionki informuje tylko, że szczepienie kotów będących nosicielami "jest niecelowe", tymczasem na forach znalazłam wzmiankę, że grozi uaktywnieniem białaczki. Bardzo proszę o opinie.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.