W astrze III (H) 2006 1.4 90 KM, przebieg 100k km, lpg : brc sequent 24, w trakcie jazdy pękł mi wąż nagrzewnicy i wyciekło mi około 2 litrów płynu chłodniczego, o czym nie wiedziałem i kontynuowałem jazdę. Silnik znacząco stracił moc po czym przejechałem jeszcze ok 40-50 km (ok30 minut) na trasie. Astra III nie ma wskaźnika temperatury a żadna kontrolka się nie zapaliła. Po wystygnięciu, (dolaniu płynu i wymianie węża) samochód odzyskał moc sprzed zdarzenia (ew. utracił ją w minimalnym stopniu), nie zaym nie mniej przejechałem na razie tylko ok 400km od zdarzenia. Problem w tym, że silnik zdecydowanie głośniej pracuje, można ten dźwięk porównać do klekotu. Tym nie mniej utrzymuje równomierne obroty i wkręca się na nie bez zastrzeżeń. Zastanawiam się co dalej.
1/ czy należy wykonać jakąś diagnostykę ? jaką? Kogo na Śląsku można polecić do takiej diagnostyki?
2/ czy powinienem od razu wymienić olej? taki sam? gęstszy?
3/ co może być najbardziej prawdopodobną przyczyną głośnej pracy po przegrzaniu w sytuacji gdy prawdopodobnie silnik nie podbiera oleju?
Mechanik wymieniający wąż stwierdził, że prawdopodbonym jest, iż "zgrzała" się jedynie "góra" silnika albowiem w dolnej części wciąż pozostawało chłodziwo. Słyszałem też sugestię że jeżeli nie bierze oleju to nie należy przejmwać się głośną pracą tym nie mniej niezmiernie mnie to drażni a poza tym obawiam się, żeby sytuacja się nie pogorszyła.
Dodam, że po całym zdarzeniu oszalał mi wskaźnik ilości benzyny. Przy jeździe na gazie wskaźnik cały czas pokazuje ubywanie benzyny i tylko co któreś włączenie silnika wraca do rzeczywistego stanu ilości benzyny, która jest używana tylko do zapalania silnika. Równie nie miarodajny stał się wskaźnik ilości gazu. Czy jest to możliwe aby łączyć przegrzanie i te objawy? Z góry dziękuję.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.