Dodaj do ulubionych

wyniki tsh w ciąży

14.06.14, 18:57
Może któraś się orientuje jak to jest z wynikami tarczycy w ciąży. Przed ciążą wyniki ok. W I trymestrze TSH 0,47 a więc ok, w II trymestrze powtórzyłam TSH-1,45, FT4-1,3 przy normach 0,8-1,7. Ginekolog i kardiolog mowili, że w porzadku. Teraz w III trymestrze powtórzyłam sama z siebie i dzisiaj odebrałam i TSH-2,95 (obok norma dla ciezarnych 0,2 do 3,5) a ft4- 15 przy normach 11,5 do 22. Wszedzie pisza ze w ciazy najlepiej ponizej 2,5 i nie wiem czy mam szukac jakiegos endokrynologa czy pokazac te wyniki za 2 tyg na wizycie gin? Zastanawiam sie co mam zrobic. a moze ten wynik w III trymestrze jest ok? w poniedzialek przejde sie do lekarza rodzinnego i tez zapytam:)
Edytor zaawansowany
  • katarzynaoles 15.06.14, 10:50
    Moim zdaniem wszystko w granicach normy, ale lekarza proszę spytać co tym myśli. Pozdrawiam serdecznie :)
  • natka-1989 15.06.14, 12:15
    Dziekuje za odp, tak tez zrobie jutro pojde do rodzinnego a w razie czego skontaktuje sie z ginekologiem. Pozdrawiam
  • marsjanka1999 16.06.14, 13:06
    suplementujesz tyroksynę (letrox, eltroxin, euthyrox)?
    czy zwiększałaś dawkę w ciąży?

    generalnie Twoje TSH wyraźnie pokazuje, że organizm ma coraz większe zapotrzebowanie na hormony tarczycy - niestety bez wyników FT4 i FT3 trudno coś dokładniej powiedzieć o pracy Twojej tarczycy

    w którym tc jesteś?
  • natka-1989 16.06.14, 13:46
    Nie biore żadnych leków na tarczyce. Wyniki zrobiłam dla siebie bo ginekolog zleciła mi tylko TSH w I trymestrze. Teraz jestem w 33 tyg ciazy. TSH wynosi 2,95 a FT4 15, natomiast FT3 mialam sparwdzane tylko przed ciaza. Na 18 jestem umowiona do endokrynologa - zobaczymy co on powie na te wyniki:(
  • marsjanka1999 16.06.14, 15:10
    powiem tak,
    na tym etapie ciąży raczej się już nie stresuj kłopotami z tarczycą - jesteś już na ostatniej prostej :) a po ciąży zapotrzebowanie na hormony tarczycy się zmniejsza

    mam nadzieję, że trafisz na mądrego endo - i on zdecyduje czy włączyć jeszcze suplementację tyroksyny w ciąży czy też przebada Twoją tarczycę już po połogu
  • natka-1989 16.06.14, 15:16
    Dziekuje za pocieszenie:) odezwe sie po wizycie. Pozdrawiam
  • natka-1989 16.06.14, 21:12
    Jestemsmile Endo spojrzał na wynik i odrazu powiedzial, ze wszystko jest w porzadku, że jestem zdrowa. Powiedzial, ze niepotrzebne byly moje nerwy. Stwiedzil, iż TSH jest lekko podniesione, ale nadal w normie a za to FT4 wolny hormon jak najbardziej w porzadku. Spojrzal rowniez na wyniki z I i II trymestru i rowniez nie mial zadnych zastrzezen. Przepisal mi Euthyrox 25- minimalna dawke, żeby lekko wspomoc ta taczyce ale zasugerowal, że to ani zaszkodzi ani jakos zbytnio pomoze bo i nie ma w czym. Dał tez JODID 100 raz dziennie. za 4 tyg mam powtorzyc TSH i FT4 ale nie ma sensu kompletnie panikowacsmile jestem szczesliwa

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.