KONSTYTUCJA wyraźnie określa rozdział Państwa od Kościoła - co nie jest po myśli K K, gdyż w takim układzie ma mniejszy wpływ na "podporządkowanie" sobie umysłów serc i ... KASY (kompromitujący problem - więc TABU)! Z samego nawoływania do wiary nie można wyżyć bo potrzebna jest "kasa" żeby nakarmić wypasione towarzystwo. K K a właściwie jego "polskie sługi pana B" całkowicie zatraciły pojęcie POWOŁANIA DUCHOWEGO i pomieszały "ducha" z materią (czyli kasą). Analogiczny przykład "mieszania" przez polityków - polityki z "kasą", bussines'em, kulturą itp.
Ponieważ księża od czasów "komuny" mieli wpisywane w rubryce zawód: "ksiądz" - więc ten zapis zaczęli traktować dosłownie nawet po przemianach ustrojowych.
Wyobraźcie sobie jak to brzmi, " zawód: ksiądz " !
Moja cała katolicka rodzina miała wpajane, że księża powinni spełniać przesłanie "słów bożych", duchową "misję"; mają realizować swoje POWOŁANIE. Czy w najmądrzejszych księgach wiary katolickiej wspomina się o zawodzie "ksiądz" ???
Idąc dalej tropem takiej logiki rozumowania, po wielu latach katechezy i nauczania wiary - każdy katolik ma mieć wpisane w rubtykę zawód: "owieczka", "wierny" lub "wyznawca katolicki" ???
Autentycznie szanując kanony wiary i realizując nauki Chrystusa - chyba nie powinno się "mieszać" spraw wiary z materialnymi (pazerność na KASĘ" ??????). Jak widać wybór pomiędzy luksusami a skromnością, ubóstwem (jedna z tez nauk Chrystusa; taka teza jest również realizowana w świątyniach buddyjskich mnichów) - okazał się zbyt prymitywny i prosty.
Moim zdaniem "słudzy" K K mają prawo wyrażać swoją opinię o realnych wydarzeniach i polityce ale nie powinni mieszać się do polityki, nawoływać czy agitować na korzyść wybranych kandydatów!
Ktoś "puścił plotkę", że Sodoma i Gomora zniknęły na zawsze z powierzchni Ziemi. Czy to aby prawda..???
A może niedługo poczujemy "smak" OGNIA I SIARKI .......
Moją intencją nie było obrażanie lub urażanie kogokolwiek.
Chciałbym aby różne "kameleony" mnie nie urażały.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.