3 marca złożyłam zamówienie na stronie www.soczewki.shop.pl na soczewki toryczne kolorowe, które są dostępne TYLKO u tego dystrybutora na zamówienie. Dostałam emailowe potwierdzenie zamówienia z numerem konta do wpłaty.
Wpłaciłam pieniądze, napisałam maila z informacją, że dokonałam wpłaty i zapytanie do firmy kiedy mogę spodziewać się wysyłki towaru. Odpisali, że jest na zamówienie i czas wynosi 4-6 tygodni od zaksięgowania wpłaty. Czekałam ok 2 miesiące i nic.
Po tym czasie próboałam skontaktować sie telefonicznie, nikt nie odbierał, na maile nie odpisywali. Co wiecej moje konto zniknęło z ich strony, nie mogłam śledzić zamówienia (link do śledzenia przsłali mi wcześniej po jego złożeniu).
Dopiero udało mi się przez GG. Pan był zaskoczony i poprosił o dane zamówienia i potwierdzenie przelewu, wysłałam 13 maja. Obiecał sprawdzić i odpisać na maila. Później znów cisza..Pisałam maila, wiadomości na GG i nic.
Postanowiłam poradzić się Federacji Konsumentów, więc w tych korespondencjach pisałam, że chcę odstąpić od umowy z winy dystrybutora, właściciela strony soczewki.shop.pl , jak doradziła Pani z Federacji.
Dziś znów spróbowałam sie skontaktować i o dziwo udało się na GG.
Pan stwierdził, że moje zamówienie zaginęło w trakcie zmian w systemie internetowym sklepu i że przekazał tę sprawę do rozpatrzenia innej osobie z adnotacją o zwrocie pieniędzy.
Jak napisałam, że co właściwie tu jest do rozpatrzania i że powinni mi zwrócić pieniądze i że skontaktować sie nie mogłam- Pan napisał : "odstąpiła Pani niezgodnie z Polskim prawem no ale uznałem to i od tego czasu mamy 14 dni roboczych na dosłanie przelewu ".
Dodałam, że chyba mam prawo do zwrotu kosztów skoro firma sie nie wywiązała i że poradziłam się odpowiedniej instytucji. Odpowiedź była następująca: "widzę że zaczyna Pani wymyślać więc chyba jednak poczekam za prawidłowym roziwązaniem umowy .... prosze zatem sie poradzic instytucji. żegnam "
Moje pytania:
1.Czy możliwe jest żeby nie zwrócili mi kosztów i jaki termin obowiązuje?
2.Czy muszę im dostarczyć jakieś inne dane oprócz potwierdzenia przelewu które wysłałam wraz z numerem i szczegółami zamówienia?
3.Czy mam prawo domagać się zwrotu kosztów dodatkowych (musiałam nabyć inne soczewki na czas oczekiwania na zakupione w sklepie internetowym)?
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.