Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Wielkopolskie   Poznań   Forum dla konsumentów   Data zaw...

Data zawarcie umowy i poczatek okresu jej trwania

Autor: klarcia_r 18.07.11, 13:38
Witam,

mam następujący problem: zamówiłam usługę telewizji cyfrowej przez telefon, otrzymałam na piśmie umowę na której ze strony telewizji była wpisana jako data jej zawarcia data 25 marca 2010, jednocześnie w polu na mój podpis był obowiązek wpisania daty - wpisałam zgodnie z terminem jej odebrania datę 1 kwietnia 2010. Wraz z umową otrzymałam dekoder bez którego niemożliwe jest korzystanie z przedmiotu umowy.
I tu pojawia się problem - firma dokonała aktywacji usług 31 marca 2010 i za marzec naliczyła mi opłaty. Złożyłam reklamację, która została przez firmę uznana - firma uznała, że faktycznie umowa została zawarta 1 kwietnia 2010 roku, jednak ze względu na błąd ich systemu aktywacja usług na moim koncie została dokonana 31 marca 2010, jednocześnie firma zastrzegła, że od dnia aktywacji liczony jest okres trwania umowy - czy takie postępowanie jest prawidłowe?
Nie kryję, że dla mnie bardzo kłopotliwe i wręcz absurdalne jest liczenie terminu związania umową od dnia przed podpisaniem przeze mnie umowy. Uprzejmie proszę o odpowiedź czy firma może jednostronnie uznać, że umowa została zawarta wcześniej niż ja potwierdziłam jej zawarcie - czy możliwe jest z jednej strony stwierdzenie firmy, że umowa została zawarta 1 kwietnia, ale termin rozpoczęcia okresu obowiązywania umowy jest wcześniejszy od tej daty?
W regulaminie świadczenia usług jest zapis" Klient w ramach niniejszej promocji może zawrzeć umowę na czas stanowiący okres od dnia zawarcia umowy do ostatniego dnia miesiąca, w którym umowa została zawarta oraz 13 kolejnych miesięcy kalendarzowych" - moim zdaniem zapis ten w powiązaniu z uznaniem przez firmę w drodze reklamacji daty 1 kwietnia 2010 za datę zawarcia umowy jednoznacznie określa, że termin związania umową zaczyna się 1 kwietnia 2010 - uprzejmie proszę o odpowiedź czy prawidłowo interpretuję ten zapis?

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie,

Klara
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • Data zawarcie umowy i poczatek okresu jej trwania - klarcia_r 18.07.11, 13:38

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.