donkaczka napisała:
> przeciez pytalas jak jest w niemczech, dlatego podalam przepis niemiecki
Nie podalas ze niemiecki
>
> w polsce przepis jest sformulowany dokladnie jak w niemczech,
Zabrania sie przewozenia tylem
- W Norwegii jest "przy wlaczonej",
- w Polsce samochodzie wyposazonym w poduszke
Jak to jest dokladnie po niemiecku? No dokladnie jak dokladnie?
a interpretacje s
> a rozne, tzn w niemczech sie interpretuje, ze wylaczona to jakby jej nie bylo,
Interpretacja Twoja czy prawna?
> w polsce wszyscy spotkani policjanci interpretowali tak samo - nigdy sie nie sp
> otkalam z doslowna jak twoja wykladnia przepisu,
To ze policjant nie wie, nie znaczy ze ma racje. Przepis jest tak czytelny, ze czytelniej nie mozna - wyposazonego - a samochod jest wyposazony w poduszke bez wzgledu na to czy jest czy nie jest wlaczona.
malo tego panowie byli zdziwie
> ni, ze ja w ciazy a w pasach jezdze -
A co ma piernik do wiatraka? Panowie Policjanci w Polsce sa prosta pochodna PRL-owskiej Milicji, wiec nie wymagaj od nich interpretacji przepisow prawnych!
tu im troche prostowalam poglady
Czemu tylko tutaj?
> kontrolowana bylam nie zlicze ile razy, pokazywalam tylko papier z serwisu, ze
> poduszka wylaczona
I co to ma udowadniac? Ze wybierasz przepisy i ich interpretacje tak jak ci pasuje? Brawo. Czy tak samo robisz w Niemczech czy tylko w Polsce?
>
>
> argumentowalas, ze wylaczone poduszki przeciez tez wybuchaja - tu chyba poplyne
> las ciut za daleko
Nie za daleko. Wystzrelenia poduszek wylaczonych zdarzaja sie, nie zawsze, rzadko, ale sie zdarzaja. Tak jak i zapelnie sie silnika ....
i na to zwrocilam uwage, bo sie z tym absolutnie nie zgadzam
Nikt Ci nie zabrania. Ja sie absolutnie nie zgadzam, ze poduszki wylaczone nie otwierja sie. Zatem jestesmy zgodne co do absoltnosci naszych wnioskow.
> , gdyby sie tak zdarzalo to na pewno nie wolno by tak bylo w niemczech dzieci w
> ozic
Prawodwaca niemiecki wybral "mnijesze zlo" (by Adam Michnik)
> wiec jesli policja w polsce przepis lagodzi i na wylaczone poduszki sie zgadza,
> to o co bic tu piane?
Ja nie bije piany. Ja stwierdzam fakt, ze jest to niezgodne z przepisami. Polski policjant przymyka oczy na wozenie dzieci bez fotelikow, na przekraczanie predkosci. Czy to oznacza, ze jest to zdgodne z przepisami? Bo o to mi caly czas chodzi- przepisy. Ktorych w Poslce sie nie przestzrega nawet wladza, i daltego jest jak jest....
>
> co do form transportu - zycie mi jeszcze mile, przemieszczanie sie z trojka mal
> uchow bez samochodu jest umiarkowanie wygodne w niemczech, w polsce to masakra,
> komunikacja publiczna nie wchodzi w gre - ty naprawde uwazasz, ze w roznych sy
> tuacjach zyciowych sie nie rozpatruje roznych mozliwosci? pociagow samolotow it
> p?
Wieze
mnie zycie zmusilo kiedys do kilku miesiecy tulania po polsce z malutkim dzi
> eckiem, potem z dwojka, tylko wlasne auto dawalo mi swobode przemieszczania sie
> i maluta musialam miec z przodu na oku
Jazda w Polsce samochodem to prawdziwa rosyjska ruletka. Moj norweski M ma taka traume po wizycie w Polsce w 2004 roku, ze odmawia jazdy samochodem po Polsce. Moja mala w ogole nie lubi jezdzic samochodem (nie tylko w Polsce) - zatem zamiast ja meczyc (i nas bo jak ona meczy to my tez) szukamy innych srodkow - pociag, prom, samolot. Jak ktos ma takie szczescie, ze nie boi sie jezdzic po Polsce (ja tez sie kiedys nie balam) i dzieci lubia jezdzic to prosze bardzo. Ale tylko dlatego, ze ja mam ochote pojechac do Polski nie bede skazywala mojej corki na droge przez meke i szukam alternatywy.
>
> jakos rozbawiaja mnie mamy, ktore maja w miare proste sytuacje zyciowe
Rozbawiaj mnie mamy, ktore wiedza jaka inne mamy maja sytuacje zyciowa
a jednak
> na wszystko odpowiedz,
Oj tak, oj tak, ty tez masz na wszytsko odpowiedz

Nie zuwazylas?
mnie duzo w zyciu spotkalo i jakos stac mnie na wyrozum
> ialosc dla wyborow innych ludzi,
Ja tez
raz ze nie jestemy w stanie ogarnac czesto cal
> osci cudzej sytuacji,
No prosze a kilka zdan wyzej ogarnelas moja sytuacje zyciowa. No to jak w koncu? Widzisz, mowisz jedno robisz drugie.....
> dwa ze mozemy miec zupelnie inaczej ustawione priorytety
Oj tak, dla mnie bezpieczenstwo i wygoda mojego dziecka ponad moje chcenie
--
Ameryka ma Baraka
Afryka Mubaraka
A my mamy Bóraka...
Wyłączona poduszka oznacza, że jej nie ma (By memphis90)