Dodaj do ulubionych

Wysokie PLT u 3latka . Pomocy!

19.10.18, 13:38
Witam,
bardzo Państwa proszę o zerknięcie na wyniki syna, wizyta u naszego pediatry dopiero za tydzień, umrę do tego czasu...
Syn od wakacji chodzi do przedszkola, przez co łapie infekcje, ostatnio chorował we wrześniu (dostał Bactrim) i 1,5 tyg temu na zapalenie gardła (dostał Duracef), 3 dni po zakończeniu antybiotyku znowu złapał jakiegoś wirusa - katar i temp 38,5, wyleczony po 2 dniach bez antybiotyku.
Rutynowe USG brzucha robione miesiąc temu u naszego pediatry prawidłowe. Wesoły, pogodny, od zawsze raczej niejadek (ma swoje ulubione dania), prze infekcje i przedszkole trochę waga mu stoi, w przedszkolu nikt za nim nie biega z jedzeniem, a przy katarach nie ma apetytu. Nasz pediatra na urlopie, byliśmy u innego, zlecił IGG i IGA żeby sprawdzić czy ta słaba odporność to nie wynik alergii, wynik w normie, natomiast martwi mnie morfologia. Kazała ją powtórzyć z rozmazem ręcznym i mnie nastraszyła niemiłosiernie. Proszę o radę, czy PLT może wzrosnąć od infekcji? prawie cały wrzesień z przerwami i październik z przerwami to infekcje. Badanie wykonane na czczo z łokcia, 6 dni po antybiotyku.
WBC 12,9 (4,4-13,5)
RBC 4,86 (4,10-5,50)
HGB 11,7 (11,5-14,9)
HCT 36,2 (33,0-45,0)
MCV 74,5 (80,0-100,0)
MCH 24,1 (27-34)
MCHC 32,3 (31-36,5)
PLT 611 (140-490) !!!!!
RDW-SD 39,3 (35-54)
RDW-CV 12,2 (11-16)
PDW 15,1 (9-17)
MPV 7,2 (6,5-12)

PCT % 0,44 (0,11-0,36)
NEU 4,2 (2-6)
LYM 7,33 (0,6-7)
MON 0,69 (0-0,6)
EOS 0,65 (0-0,5)
BAS 0,08 (0-0,10)
NEU% 32,4 (20-60)
LYM % 56,6 (25-70)
MON % 5,4 (0-6)
EOS % 5,0 (0-5)
BAS% 0,6 (0-1)
OB 14 -- NORMA DO 15
CRP 0,1 ---NORMA DO 6

Wysokie PLT 596, miał też rok temu, ale spadły do normy. Był po salmonelli, później męczyły go biegunki, jak biegunki ustały i doszedł do siebie to PLT wróciło do normy. Wiem, że internet to nie miejsce na leczenie, ale pytam czy macie jakieś doswiadczenia, że PLT może wzrosnąć po infekcji bo umieram ze strachu po wizycie z tym lekarzem.
Edytor zaawansowany
  • gajmal 19.10.18, 13:44
    Napisz tu: forum.gazeta.pl/forum/f,907,Zdrowie_malego_dziecka.html
    Może Ci Pani doktor odpisze
  • ata007 19.10.18, 13:49
    Dziękuję.
  • leni6 19.10.18, 14:46
    Moim laickim okiem to to podwyzszone plt wynika z niedoborow żelaza o czym świadczy bardzo niskie mcv i mch.
  • ata007 19.10.18, 14:58
    Też mnie to zastanawiało czy to nie będzie powód, szkoda, że przy morfologii nie zleciliśmy zbadania poziomu żelaza. Tak czy siak od wtorku , od tych nieszczęsnych wyników przemycam mu więcej wołowiny, żółtek, brokułów, fasolki i herbaty z pokrzywy. Dziękuję
  • juuuu7 19.10.18, 20:05
    Zrob na cito ten poziom zelaza i ferrytyny.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.