annsto 12.02.04, 11:53 co podać gościom na przyjęciu, pomóżcie proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakel Re: co podać gościom na Chrzciny? 12.02.04, 13:42 Ja polecam zupę gulaszową. Moi goście byli zachwyceni. Zwykle jest rosół albo flaki. A oto przepis: - chude mięso pokroić w drobną kostkę, lekko przysmażyć zalać wodą i gotować - do gotującego się mięsa dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz - jak mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) cebulę i pora kroimy w krążki - chwilę później dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, ziemniaki w kostkę oraz paprykę (czerwoną i zieloną) w drobną kostkę. - następnie dobrze przyprawiamy (majeranek, bazylia, papryka ostra, pieprz mielony, czosnek, imbir i jak ktoś lubi może być kminek. - na 10 minut przed końcem dorzucamy kluseczki. Mąkę mieszam z wodą i solę. Wyrabiam ciasto dosyć twarde, tak żeby było można skubać kluseczki. Smacznego. EJ Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_mm Re: co podać gościom na Chrzciny? 12.02.04, 15:53 a ja polecam kupic prosiaka faszerowanego kaszą gryczana, taki osobnik piecze się ok 4 godzin w zwykłym piekarniku, smakuje niebiańsko, wazy ok 6 kg więc wyżerka na maxa a kosztuje ok 70 zł za sztukę, no a poza tym gośiom oczy wychodzą jak wjeżdzasz z takim obiadem) potem wystarczy juz tylko deserek i wszyscy najedzeni pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ekii A co podać do prosiaka ? 25.02.04, 09:34 Kasiu a co do tego prosiaka ? jakie surówki ? jakie napoje ? Pomysł z prosiakiem mi się spodobał i chciałabym wykorzystac na imprezę, która mam w planach. Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: co podać gościom na Chrzciny? 12.02.04, 15:57 Ja miałam na chrzcinach ponad 30 osób,chrzest był o 13-tej, więc podałam gościom normalny obiad : - rosół z domowym makaronem - ziemniaki/ ryż - schabowe i piersi z kurczaka w panierce - trzy rodzaje sałatek ( seler z rodzynkami, ananasem i smietaną, mizeria z ogórków, biała kapusta z marchewką z odrobiną oleju ) - napoje ( soki, kompot), herbata - na deser był robiony domowy tort oraz sernik i jabłecznik już zamwóiony w cukierni, kawa herbata .... Nic wyszukanego, ale wszyskim smakowało. Pozdrawiam, Anfido Odpowiedz Link Zgłoś
meganm Re: co podać gościom na Chrzciny? 12.02.04, 17:40 Poniewaz chrzest mojego synka byl o 15:00 to po uroczystosci podalam tylko kolacje w formie zimnego bufetu i ciasto. Na kolacje podalam: *2 polmiski garmazerki (po 4 porcje z kazdego rodzaju-mieso, ryby, szparagi itp) w sumie na kazdym polmisku bylo 16 porcji. *2 duze polmiski wedlin (po 4 rodzaje na kazdym polmisku) *2 miski salatki *1 duza drewniana deska roznego rodzaju serow posypanych orzechami *2 talerze tartinek z tatarem z lososia z kaparami (po 12 sztna kazdym talerzu) *koszyczek z pieczywem (chleb zytni, pszenny, razowy) *2 talerzyki z maslem A na deser byl: *sernik z brzoskwiniami (mojej roboty) *piernik (tez moj wypiek) *tort migdalowy (zamowiony w cukierni) *tarta z malinami (wypiek mojej tesciowej) Jedzenia bylo strasznie duzo, a gosci 12os. Na poczatku wydawalo mi sie to strasznie duzo, ale okazalo sie w sam raz. Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: co podać gościom na Chrzciny? 13.02.04, 13:11 Witam U mnie na przyjeciu bylo 20 osob, w kosciele bylismy na 18.00. A mialam zrobione: fasolka po bretońsku, bigos, kiełbasa na ciepło, sałatka warzywna, mięso pieczone, kurczaki pieczone, galantyne z kurczaka, papryka konserwowa, ogórek kiszony (zagryzka ) i 4 blachy placka. Sporo jedzenia mi jeszcze zostało Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
kssia Re: co podać gościom na Chrzciny? 23.02.04, 12:13 witam Ja podałam tradycyjny polski obiad, nic wyszukanego. Wiadomo , że przy małym dziecko nie bedziemy serwować Bóg wie czego. Moje menu: rosół z makaronem schab pieczony z pieczarkami + frytki aviko karbowane mizeria , surówka z marchewki ciasta: sernik, makowiec, babeczki z owocami i tort - wszystko z cukierni Potem podałam połmiski z wędliną i sałatkę tzw "szybką" czyli : czerwona fasola z puszki , kukurysza i groszek równiez z puszki , tuńczyk w sosie własnym, majonez + terty zółty ser + pieprz i sól wymieszac i gotowe.Niezłe - to zamiat meczarni z sałatką jarzynową Do tego wszytskiego rózne ozdobniki tj. patera z owocami, jakies grzybki, ogóreczki, jajka z majonezem i groszkiem . smacznego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama