Dodaj do ulubionych

Jak już o obiadach... Co najczęściej robicie

20.06.12, 15:42
Co najczęściej robicie na obiad? Każdy ma taką potrawę bez której tydzień jest stracony wink Udowodnijcie mi, że nie schabowy. big_grin Prosz...
--
"Zdolna jestem niesłychanie, najpiękniejsze mam ubranie,
Moja buzia tryska zdrowiem, jak coś powiem, to już powiem,
Jak odpowiem, to roztropnie," wink
Edytor zaawansowany
  • czarnaalineczka 20.06.12, 15:47
    schabowego nie robie nigdy
    ani zadnego innego miesa
    mieso u mnie tylko kot i piec zra ale najczesciej surowe

    obecnie codziennie jem truskawki big_grin
    potem najczesciej robiana potrawa bedzie leczo
    jesienia zupa z dyni tongue_out
    wiec mnie generalnie bardzo sezonowo smile


    lazani nie jadlam od 2 miesiecy tongue_out
    --
    Zło tez wraca, nie wierzysz? Spróbuj być niemiła dla skina wink
    by chipsi
  • aneta-skarpeta 20.06.12, 16:02
    czy to nie tobie mąż kupił makaron na lasanie, zamiast na lazanki?tongue_out
    --
    mój blog o filcowaniu, drutach, starociach, wnętrzach i ciastkachwink
    szopinistka.blogspot.com
  • czarnaalineczka 20.06.12, 16:06
    nie maz
    ale to moj chlop sie tak popisal i wpedzil w lazaniouzaleznienie nas oboje

    ale teraz lato i odwyk big_grin

    --
    Zło tez wraca, nie wierzysz? Spróbuj być niemiła dla skina wink
    by chipsi
  • czarnaalineczka 20.06.12, 16:08
    aa i oczywiescie mlode ziemniaczki z koperkiem mleko zsiadle albo jajko sadzone
    i warzywa od nietesciowej smile
    --
    Zło tez wraca, nie wierzysz? Spróbuj być niemiła dla skina wink
    by chipsi
  • thorgalla 20.06.12, 18:04
    Dzisiaj do tego zestawu dodałam botwinkę z marchewką (wszystko z własnego ogrodu)
    --
    szukam inspiracji na nową sygnaturkę
  • marzeka1 20.06.12, 15:47
    Kurczak w różnych wersjach: z ziołami, z octem balsamicznym i miodem; uwielbiamy mielona, ale od lat już ich nie smażę, ale robię pieczeń w piekarniku (z reguły mielę z różnymi warzywami - a szczególnie z marchwią).
  • pieskuba 20.06.12, 15:54
    Makaron penne ze szpinakiem smile

    --
    www.inpersona.pl
    kuchniapsakuby.blox.pl/
    www.gwiazdanadziei.pl/pomoc_tomek
  • deelandra 20.06.12, 15:57
    zupa pomidorowa z ryżem
    nuggetsy
    jedyne dwie potrawy przy których nie muszę wisieć nad młodocianymi jak kat
    --
    Z cyklu: wojny domowe
  • marzeka1 20.06.12, 15:59
    Teraz zacznie się sezon na cukinie i kabaczki- uwielbiam różne wersje lecza z tym warzywami + papryki .
    Penne ze szpinakiem- pychota.
  • gryzelda71 20.06.12, 18:03
    > Penne ze szpinakiem- pychota

    A wystarczy,że ugotujemy penne,czy tagliatelle zamiast makaronu i już nasze danie bardziej wyrafinowanewink
  • black-cat 21.06.12, 09:58
    Może niekoniecznie bardziej wyrafinowane, ale może być lepsze lub gorsze. Penne ze szpinakiem smakuje lepiej niż ze spaghetti ze szpinakiem.
    Prosty sos pomidorowy z kolei najlepszy jest ze spaghetti właśnie.
    Tak, wiem, że i to makaron i to makaron. Ale rodzaj makaronu robi różnicę.
  • olena.s 20.06.12, 16:00
    Schabowych nie robię w ogóle, jako że nie ma wieprzowiny.
    U mnie nie da się przezyć bez kurczaka w odmianach - po tajsku (trwa cytynowa, galangan liście limonki, mleko kokosowe, pieczarki. W swojskiej wersji mleko plus czosnek plus imbir, w obu wersjach dobrze robi zielona kolendra), po chińsku (papryka, sos ostrygowy, pieprz, papryka świeża). Bakłażany zapiekane z pomidorami.
    Czasem robię faszerowaną cukinię (tu są takie malutkie, wielkości 2 kciuków, ale bachor woli europejskie). Dziura, mięso doprawione cynamonem, piekarnik. Podajemy na ciepło lub zimno polane jogurtem. Jest takie arabskie zapiekane mięso mielone: połowę uciera się z namoczonym bulgurem, taką drobna kaszą, na gładką masę, wylepia się tym blachę, na to znów mielone mięso doprawione cynamonem z dodatkiem orzechów pinii. Też podaje się z gęstym, kwasnym jogurtem.


    --
    Życie w Zatoce Perskiej
  • sueellen 20.06.12, 16:01
    Rozczaruję Cię. Nie mam takiej potrawy, choć najczęściej robię kurczaka z miodem na różne sposoby. Dziś jednak będzie z orzechami i selerem. W ogóle najbardziej lubię kurczaka i indyka.
    --
    http://www.abotak.com/images/banner.gif
  • rosapulchra-0 20.06.12, 16:01
    Schabowe robię dopiero wtedy, gdy rodzina sobie wyraźnie zażyczy.
    Często piekę piersi kurczaka w porach, spaghetti ze szpinakiem i orzechami, karkówkę piekę z plastrami ziemniaków i dużą ilością czosnku i cebuli, rybę z tymiankiem i cukinią, placki ziemniaczane, ale z marchewką i cukinią, zupy jarzynowe, kremowe różnego rodzaju, zrazy zawijane z ogórkiem kiszonym i bekonem, risotto, potrawkę z kurczaka, fasolkę po bretońsku, gołąbki, ale również zaglądam do ciekawych przepisów, nie tylko w necie. Kilka ciekawych potraw znalazłam w miesięcznikach z Asdy lub Morrisona.
    --
    Penis w erekcji nie ma sumienia.
    anielska.blog.pl/
  • katia.seitz 20.06.12, 16:03
    Najczęściej makaron, z czego najczęściej z pomidorami, serem feta i oliwkami; ostatnio jednak wyparł go makaron z cukinią i pomidorami. Mąż uwielbia i może jeść co drugi dzień.
    Na drugim miejscu będzie chyba szybki zestaw kasza/ryż brązowy + warzywa na patelnię z mrożonki, do tego trochę żółtego sera, lub fasola z puszki.
    Żeby nie było, że tak zdrowo i warzywnie - ze 2 razy w tygodniu pojawiają się też naleśniki wink
    Ostatnio namiętnie robię zapiekankę z ziemniaków i włoszczyzny, jako że sezon letni, to również często na stole gości zestaw ziemniaki+sałata+kefir (zsiadłe mleko).
  • czarnaalineczka 20.06.12, 16:05
    moge wymienic przyprawy bez ktorych tydzien stracony big_grin
    czosnek ,tymianek , bazylia, koperek, pieprz ,ostra papryczka
    --
    Zło tez wraca, nie wierzysz? Spróbuj być niemiła dla skina wink
    by chipsi
  • olena.s 20.06.12, 16:42
    Wypróbuj zieloną kolendrę.. Dla mnie bomba.
    --
    Życie w Zatoce Perskiej
  • czarnaalineczka 20.06.12, 16:59
    jak wysieje w doniczce stare nasionka to mi wyrosnie?
    --
    Zło tez wraca, nie wierzysz? Spróbuj być niemiła dla skina wink
    by chipsi
  • olena.s 20.06.12, 19:26
    Nie wiem, nie hodowałam nigdy
    --
    Życie w Zatoce Perskiej
  • nanuk24 21.06.12, 20:00
    Powinno wyrosnac. Mnie w każdym miejscu, w którym wysieje rośnie.

    --
    This boat that we just built is just fine
    And don't try to tell us it's not
    The sides and the back are divine -
    It's the bottom I guess we forgot...(Shel Silverstein)
  • naomi19 20.06.12, 18:08
    Ja z kolei nie przepadam za kolendrą, mam krzak, ale większość dań dominuje. Uwielbiam za to natkę pietruszki, bazylię, koperek i lubczyk. Te zioła mogę jeść w dużych ilościach. Nie próbowałam świeżego majeranku, ale zamierzam to zmienić smile Mam też szczypiorek i miętę smile
    --
    'do stu,dwustu jestem jeszcze w stanie policzyc. (...)dzwonie do mego faceta,ktory mi powie ile to bedzie 35% z kostki masla.Juz sie wyszkolil by podawac w centymetrach' edelstein
  • solejrolia 20.06.12, 16:07
    naleśniki- tydzień bez naleśników tygodniem straconym
    big_grin
    --
    Dlaczego dziś wstałam o 5.00? Hmmm..żeby się dłużej poobijać???
  • empirical 20.06.12, 16:17
    My lubimy chilli con carne, tacosy albo fajitas, krewetki w czosnku z warzywami i ryzem, losos z piekarnika, hamburgery (wlasnej roboty, bulka pelnoziarnista).

    W sezonie grillowym - steki, steki, steki!!! big_grin Miesozerni jestesmy.
  • edelstein 20.06.12, 16:19
    schabowy to u nas raz na dwa miesiace jest.Staram sie,by przez dwa tyg.nie pojawialo sie to samo,ale zdarza sie,ze milosc do klopsow i pierogow ruskich zwyciezabig_grin i dlatego dzis sa klopsywink
    --
    “Taaaaaaaa.... hardy i twardy... i nigdy nie zmanipulowany... uh Nam facetom zawsze się wydaje że mamy we wszystkim ostatnie z Tylko najczęściej brzmi ono :"tak kochanie“ by Adellante
  • mamaemmy 20.06.12, 22:58
    edelstein napisała:

    > schabowy to u nas raz na dwa miesiace jest.Staram sie,by przez dwa tyg.nie poja
    > wialo sie to samo,ale zdarza sie,ze milosc do klopsow i pierogow ruskich zwycie
    > zabig_grin i dlatego dzis sa klopsywink

    aaa widzisz-juz wiem,czemu tak Cie lubię,nawet smaki mamy podobne big_grin





    --
    Historia małej Emmy Marii
  • aneta-skarpeta 20.06.12, 16:19
    boszzz moge powiedziec ze schabowy i ruskie ze skawrkami?big_grin

    a powaznie w tygodniu najczesciej zupy, bo szybko, duzo mozna ugotowac
    bez zasmażki, pożywne, ale bez litra smietany


    lubimy tez dania 1garnkowe np z miesem mielonym ( wolowe, kurczaka, mieszane)- cukinia, bakłażan, papryki, cebula, pomidory etc, leczo, curry etc-

    ryby- tutaj mąż nie cierpi, ja i syn uwielbiamy - moj syn da sie pokroic za łososia w dzwonkach z pieca

    starsznie malo jemy ziemniakow ( zostalo nam to po montignacu, z ktorego do tej pory korzystam przewaznie przy gotowaniu)- ja uwielbiam wszystkie odmiany sałatki greckiej do miesa, reszta towarzystwa surówka z marchewki, a potem to juz wszystko jedno jaka surówkawink- oczywiscie brokul, kalafior

    jak robie kotlety to bez panierki ( od jakis 10lat) i dlatego moj syn zajada sie kotletami schabowymi np u babci
    to po prostu grillowana piers kurczaka etc

    z kaszy to jaglana, kuskus, gryczana


    dla syna- moglabym non stop nalesniki z serem, dzemem, z truskawkami

    w weekend czesto bardziej kombinuję

    natomiast staramy sie jesc malo mącznych rzeczy na obiad- choc jak zrobilam ostatnio kopytka to sie co mało chłopy nie pobiłysmile

    aha i tortille z róznymi nadzieniami

    tajskie i sushi na miescie- ja moglabym jesc sushi na okrągło, ale robic nie bardzo lubie
    nie przepadamy za indykiem

    ja bym mogła tez jesc wszystko ze szpinakiem jak jest sezonsmile

    makarony najrózniejsze- ja ze szpiankiem, chlopy tak bardziej po chamsku z sosem pom.

    poza nalesnikami dla syna to w zasadzie nie mamy potraw "must have" w tygodniu

    co ugotuję, to zjedzą


    --
    mój blog o filcowaniu, drutach, starociach, wnętrzach i ciastkachwink
    szopinistka.blogspot.com
  • aneta-skarpeta 20.06.12, 16:25
    a co was w kuchni polskiej podnieca? na co Wam slinka leci, ale jecie okazjonalnie?

    ja karp w galarecie, ale galareta bez zelatyny, zrobiona z wywaru ( by moj tata)
    ruskie ( by moj tata), farsz jest pomarańczowy od wegierskiej pasty paprykowej i jest wiecej sera niz ziemniaków w nadzieniu

    śledź z cebulą ( w oleju lnianym) z ziemniakami z wody- moj mąż twierdzi, że to kretyńskie daniebig_grin



    --
    mój blog o filcowaniu, drutach, starociach, wnętrzach i ciastkachwink
    szopinistka.blogspot.com
  • olena.s 20.06.12, 16:32
    Dobre pierogi ruskie. Prawdziwe uszka. Maślaki w śmietanie. Młode ziemniaczki z koperkiem. Kurki. Zupa jarzynowa z młodych warzyw. Chleb zytni.
    --
    Życie w Zatoce Perskiej
  • gazeta_mi_placi 20.06.12, 16:36
    Kapusta z grzybami mojej teściowej big_grin big_grin big_grin

    Ach.....

    Szkoda, że nie ma świąt, zjadłabym big_grin
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/ma6nwa1iitwbugqa.png
  • bi_scotti 20.06.12, 20:10
    aneta-skarpeta napisała:

    > a co was w kuchni polskiej podnieca? na co Wam slinka leci, ale jecie okazjon
    > alnie?

    Oscypki i bryndza. Poniewaz tylko ja lubie w rodzinie wiec kupuje okazjonalnie i niewiele zeby samej zjesc.
    Polska forma sernika rozumianego jako zapiekany ser bez zadnych ciastowatych spodow i czegokolwiek na wierzchu za to z duza iloscia rodzynkow i kawalkow smazonej skorki pomaranczowej. Nie umiem tak upiec jak piekla moja babcia sad Kupuje cos w tym rodzaju od swieta "od Polakow", ale zawsze za malo rodzynkow albo moze w mojej pamieci bylo ich wiecej gdy babcia piekla wink
    Zupa nic smile
    Zupa wisniowa smile
    Pierogi z jagodami, ktore brudza - u nas jagody nie brudza i choc smakuja wysmienicie to tego koloru rozbabranego soku jagodowego ze smietana zawsze mi brak wink
  • japanunieprzerywalempanieposle 20.06.12, 21:37
    jesli nie brudza to macie borowki nie jagody
  • bi_scotti 21.06.12, 00:08
    japanunieprzerywalempanieposle napisała:

    > jesli nie brudza to macie borowki nie jagody

    Jestes z Galicji? wink To tam czarne jagody to borowki a borowki to brusznice - cud polskiego jezyka, jak z wychodzeniem na dwor i na pole.
    smile
  • mnb0 21.06.12, 11:51
    Co to byla za piosenka o brusznicach?
    Cos, ze zolnierze zostawili karabiny i nausznice w brusznicach i poszli w dal...
    --
    "nie chcialo mi sie [gotować obiadu] wiec mam rosół i mielone,moze jakiegos ziemniaka do tego" annaa77
  • bi_scotti 21.06.12, 14:09
    mnb0 napisała:

    > Co to byla za piosenka o brusznicach?
    > Cos, ze zolnierze zostawili karabiny i nausznice w brusznicach i poszli w dal..
    > .

    big_grin big_grin big_grin
    Szli na Zachod osadnicy
    szlakiem Wielkiej Niedzwiedzicy,
    karabiny i rusznice
    zostawili w cieniu brzoz.
    w343.wrzuta.pl/audio/1kh8tJEDwHX/dana_lerska_-_szli_na_zachod_osadnicy
  • babcia47 21.06.12, 22:15
    To tam czarne jagody to borowki a borowki to brusznice - c
    > ud polskiego jezyka, jak z wychodzeniem na dwor i na pole.
    > smile
    - mamo co to?
    - czarne jagody
    - ale one są czerwone...?
    - bo są jeszcze zielone
    --
    Podstawową umiejętnością, jaką powinien posiąść każdy człowiek, jest wdupiemanie, które polega na odróżnianiu rzeczy ważnych i takich, na które ma się wpływ, od badziewia czyli cudzych fanaberii (by kawka74)
  • japanunieprzerywalempanieposle 22.06.12, 12:36
    jagody to te barwiace rosnace w lesie
    borowki to barowki amerykanskie, ktore sa duze i rosna na plantacjahc
  • bi_scotti 20.06.12, 16:28
    Raz w tygodniu szczyt lenistwa - blaszka, folia aluminiowa, plat lososia, sok z cytryny, piecyk i po 20 minutach jest obiad. Easy breezy i jest jeszcze porcja na nastepny dzien do salatki. Z innych leniwcow to stir fry warzywa (kroi maz!) z tofu. Tez chwilka na wok i obiad gotow.
  • dziennik-niecodziennik 20.06.12, 16:24
    u mnie schabowych niet. ale mielone musza byc big_grin
    i chilli con carne.
  • dziennik-niecodziennik 20.06.12, 16:27
    zeby nie bylo - schabowe tez robie. tak z raz, dwa razy na miesiac smile
    ale za to nie jemy karkówki (tylko z grilla, wiec nieczesto), żeberek, golonki, a bigos robie na kurczaku i kielbasie swojskiej...
  • filippa.pippa 20.06.12, 16:29
    Warzywa na parze, surówka, ziemniaczki albo ryż albo kasza - zawsze działa smile

    --
    Zaprawdę, kto nie szanuje zwierząt, nie może szanować ludzi.
  • gazeta_mi_placi 20.06.12, 16:33
    Pomidorowa z makaronem (teraz dowiedziałam się, że robię ją na dwa sposoby - jak przypilnuję makaron jak należy to robię na sposób angielski, jak się zapomnę i makaron się nieco rozgotuje robię na sposób polski smile ).
    Kotlet najczęściej z kurczaka lub indyka w chrupiącej panierce smile
    I warzywa (tu bardzo różnie, surówka jakaś albo mizeria och...).
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/ma6nwa1iitwbugqa.png
  • gazeta_mi_placi 20.06.12, 16:35
    I dość często ziemniaczankę, niebo w gębie i sycące smile
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/ma6nwa1iitwbugqa.png
  • najma78 20.06.12, 18:35
    gazeta_mi_placi napisała:

    > Pomidorowa z makaronem (teraz dowiedziałam się, że robię ją na dwa sposoby - ja
    > k przypilnuję makaron jak należy to robię na sposób angielski, jak się zapomnę
    > i makaron się nieco rozgotuje robię na sposób polski smile ).

    Hmmm, nie spotkalam sie z zupa pomidorowa podawana z makaronem ( nie ma.znaczenia czy rozgotowanym czy ugotowanym) w Anglii.

  • gazeta_mi_placi 20.06.12, 18:52
    Według niektórych Pań w Anglii makaron (niezależnie od potrawy do której jest dodawany) zawsze jest dobrze ugotowany, zaś w Polsce rozgotowany big_grin
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/ma6nwa1iitwbugqa.png
  • ewcia1980 20.06.12, 16:42
    kotlety

    moja rodzina na obiad nie uznaje potraw jednogarnkowych o niezidentyfikowanej konsystencji.
    jeśli pytam co na obiad
    odpowiedz zawsze jest taka sama - kotlecik
    wszystko jedno jaki - mielony, z piersi, schabowy

    niedawno na obiad był kalafior z młodymi ziemniaczkami
    moje dziecko patrząc na talerz pyta " mamo a gdzie kotlecik?"
    smile
  • gku25 20.06.12, 16:45

    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/cd/qh/tylq/lE3Xi7UxIJCeOaampX.jpg
  • xxe-lka 20.06.12, 16:45
    makarony rządzą zdecydowanie, w najróżniejszych wersjach
  • asia.asz 20.06.12, 16:55
    rosol albo pomidorowa, w sumie prawie na jedno kopytowink

    --
    Wojewoda o trudnym do zapamiętania nazwisku, któremu obiły się widać o uszy sprawy i problemy Czteroroga, spytał grzecznie, czy klacze dobrze się źrebią. Geralt odpowiedział, że tak, że znacznie lepiej od ogierów. Nie był pewien, czy żart został dobrze odebrany. Wojewoda nie zadawał więcej pytań.
  • a.va 20.06.12, 17:54
    Makarony. Na zmianę w różnych kombinacjach - z pomidorami, cukinią, łososiem, porem, marchewką, tuńczykiem, oliwą z czosnkiem, papryką, kurczakiem, indykiem, wołowiną, schabem pokrojonym w kostkę, groszkiem, kukurydzą, pieczarkami - ze wszystkim, z czym się da. Bo, po pierwsze, lubimy, po drugie, jesteśmy zaganiani, a to się szybko robi.
    --
    Kari Bremnes - Birds
  • katus118 20.06.12, 17:58
    Oj, dużo tego. Nie ma takiego konkretnego, ale na pewno: placek po wgiersku, kluski leniwe z jagodami/truskawkami/sosem (na ostro), zupa krem z cebuli/pomidorów, sphagetti, grzybówka/lub jakiekolwiek potrawy z grzybami, losoś pieczony w piekarniku.
    --
    Nie uronię za nich ani jednej łzy
    ''Gesetz zur Verhütung erbkranken Nachwuchses''
  • najma78 20.06.12, 18:25
    Najczesciej...hm staram sie nie powtarzac potraw zbyt czesto, bo nie lubie nudy. Lubie gotowac i uwielbiam probowac nowych potraw wiec szukam inspiracji a znajduje je czesto u znajomych albo na ulubionych stronach kulinarnych. Schabowe jadamy bardzo rzadko, podobnie uzupy. Bardzo lubie kuchnie indyjska, zwlaszcza veg wiec te dania pojawiaja sie czesciej. Ryby i owoce morza pojawiaja sie dosc czesto, zwlaszcza grillowany lub pieczony pstrag. Jadamy dosc czesto quinoa, couscous, bulgar, buckwheat, peczak itp. dania z soczewicy, ciecierzycy, makarony. Miesne potrawy tez bo dzieci i maz miesozerni, wiec przyrzadzam rozne rodzaje zeby uniknac nudy, pojawia sie wiec drob, wolowina, baranina, wieprzowina, kroliki.
  • rubia88 20.06.12, 21:49
    w języku polskim jak najbardziej funkcjonuje słowo kuskus
    buckwheat to po naszemu gryka/kasza gryczana, o ile sie nie mylę?

    muszę w końcu spróbować tej quinoa, dużo o niej słyszałamtongue_out
  • katia.seitz 21.06.12, 08:23
    Tak jest, gryka. A quinoa to komosa ryżowa wink
  • guderianka 20.06.12, 18:10
    W sezonie letnim ryż z owocami (np.truskawki)
    Poza sezonem-zazwyczaj nie ma takiej powtarzającej się potrawy
    --
    Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

    George Bernard Shaw
  • naomi19 20.06.12, 18:13
    Taki standarcik to zupa pomidorowa z (nierozgotowanym) makaronem, rosół (uwielbiam), kawałki piersi z kurczaka z warzywami, makarony wszelakie- ze szpinakiem, z sosem bolońskim i tak dalej. No i sezonowo- wcześniej szparagi, teraz botwinka i tak dalej.
    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/d31bfa370a.png
  • klubgogo 20.06.12, 18:28
    Kotlet z piersi kurczaka latem plus dużo sałaty i młode ziemniaki z koperkiem, zimą makaron z czosnkiem i pesto lub z kurczakiem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka