27.06.12, 14:08
Dziewczyny poproszę o wasze pomysły na leczo, najchętniej b. niskokalorczne ale pożywnesmile
Chdzi mi o ugotowanie dużego gara lecza by starczyło to na 2-3 dni czyli żeby wyszło tego jakieś 6l. A i czy takie leczo można zapasteryzować w słoikach 1l?

--
A. 2009
Edytor zaawansowany
  • grandan 27.06.12, 14:15
    Ja robię z trzech kolorów papryk, z przewagą czerwonej, bo najsłodsza. Do tego cukinia, pomidory, ryż długoziarnisty brązowy, obsmażona pierś z kurczaka pokrojona na drobno. Pomijam wszystkie kiełbasy, boczki, bo tłusto. Do tego zioła w rodzaju oregano, bazylii, majeranku. Poza tym po trochę papryki słodkiej i ostrej. Wychodzi pysznie. Gar znika bardzo szybko.
  • maesstra 27.06.12, 14:26
    jakbyście mogły ilościowo napisać ile tych papryk ewentualnie cukini mam dać, ile mięsa i jakie te zioła i ile, nie znam się na gotowaniu i idzie mi to bardzo opornie a chciaałabym od czegośc zacząć...

    mogą być różne przepisy modyikowane, bo lato u nas będzie pod znakiem właśnie leczo smile
    --
    A. 2009
  • julka.03 27.06.12, 14:49
    Ja robie leczo tak na wiekszy gar:kupuje 8 roznych papryk wiecej czerw.i zoltych najmniej zielonych,1kg-1,5 kg pomidorow,5-6 cebul,1kg kielbasa wiejska cienka, sol pieprz slodka i ostra papryka w proszku troche oleju i wody,papryke myje kroje na pol i w paseczkii do gara,plus cebula na pol i w piorka i do gara razem z olejem (troche) i wody ok 1 szkl.niech sie pogotuje15.-20 min.w miedzy czasie kroje kielbase w kostke i pomidory na pol i plastry grubsze(niekiedy sciagam skorke)jak juz papryka jest prawie miekka dokladam kielbase sole pieprze,dodaje ostra i slodka papryczke chwile pogotuje i na koniec dokladam pomidory gotuje znow chwilke bez przykrycia ,mozna do sloikow i zagotowac.
  • grandan 27.06.12, 14:54
    Największy gar, jaki mam w domu mieści ok. 5 litrów, więc nie mam, jak poszaleć smile. Daję zazwyczaj 3 czerwone papryki średniej wielkości, jedną żółtą, dwie białe (niewielkie). Pomidory 2-3, takie średnie. Jedną sporą cukinię. Co do piersi z kurczaka to różnie. Jeśli są małe to dwie, jeśli duże to wystarczy jedna. Ryżu długoziarnistego dwie torebki. Co do przypraw to na oko, grunt, żeby nie przesadzić z ostrą papryką (szczypta-dwie są ok).

  • babsee 27.06.12, 14:37
    Ja daje:4 cukinie duze,6 pomidorow duzych,1 cebula duza, 6 papryk-ale ja daje tylko biała, polska,bo ona jedyna ma miekka skore po ugotowaniu i do tego 6-8 sląskich drobiowych.
    Kielbe obsmazam z sporą iloscia czosnku,reszte wrzucam do gara, podlewa woda (tak pol litra)z rozpuszczoną kostą rosolowa.Potem zakrywam i sie dusi.Sol, pieprz i nic wiecej.Potem smakuje i zwykle trzeba cukier(bo pomidory)krotko to sie gotuje, ok 15 min,wrzuycam tą kielbaske obsmazona i miod malina palce lizacsmilestarcza na 4 osoby na dwa dni.Acha.Nie zagęszczam mąka bo nie lubimy.
    Co do pasteryzacji to powiem tak:jest dziwne takie leczo.Przede wszytskim nie powino sie pasteryzowac cebuli.Dziwna sprawa dzieje sie tez z papryka-ona straszliwie fermentuje.I tak jak robie z 10 sloikow, to moze ze 4 udaje sie dotrwac...Probowalam rozne sposoby ale zawsze fermentuje conajmniej polowa sloikow.Mojej Mamie tez,wiec nie w tym rzec ze ja slaba kucharka smile
    Leczo takie pożeramy cale lato bo ja je uwielbiam.
    Na koniec lata, robie caly gar, pakuje do pojemnikow i zamrazam-mniam,mniam.
    --
    "Mniej nerwów mnie kosztuje izolacja od ludzi niż akceptowalne
    społecznie funkcjonowanie z nimi"( by Triss)
  • maesstra 27.06.12, 14:55
    dzięki na pewno spróbuje bo czosnek lubimy i dobry patent z tym mrożeniem smile
    --
    A. 2009
  • faustine 27.06.12, 17:03
    Cebulę podsmażam na odrobinie oliwy , dodaje paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Gdy troszkę zmiękną dodaję cukinię. Po paru minutach pomidory bez skórki. Gdy pomidory są już rozpadające wszystko przyprawiam pieprzem ,solą , cukrem i słodką papryką.Żadnych kostek rosołowych i mąki . Gorące pakuję do słoików i szczelnie przykrywam kocem . W zeszłym roku zrobiłam prawie 40 słoików , starczyło do grudnia smile Nic się nie zepsuło. Kiełbaskę , ewentualnie parówki dodaję bezpośrednio przed podaniem .
  • japanunieprzerywalempanieposle 27.06.12, 17:17
    cukinia, cebula, pomidor, papryka, marchew. jest tak switetna, ze nie trzeba miesa ale mozesz dodac filet z kurczaka
  • asiaiwona_1 27.06.12, 17:27
    ja robię wersję bez ryżu. I smażę wszystko na woku. Najpierw oddzielnie papryki, kiełbasę, cebulę, pomidory, cebulę, pieczarki i cukinię. Potem wszystko razem znowu na woka i lekko podduszam. Wszystkie składniki smażę na oleju arachidowym, a potem jak już je połączę to dodaję do smaku odrobinę sosu sojowego i sezam. I też wszystko znika bardzo szybko.
    --
    http://dl.glitter-graphics.net/pub/270/270601mreat66odd.gif
  • kolpik124 27.06.12, 18:04
    Zawsze nazwać można "leczo".

    Ale leczo to nie jest.
  • babcia47 27.06.12, 18:11
    > Co do pasteryzacji to powiem tak:jest dziwne takie leczo.Przede wszytskim nie p
    > owino sie pasteryzowac cebuli.Dziwna sprawa dzieje sie tez z papryka-ona strasz
    > liwie fermentuje
    ????? pierwsze słyszę..w mojej rodzinie robi się wiele sałatek (kiszonych, krótko przefermentowanych lub zalanych lekką zalewą z dodatkiem octu) na zimę zawsze z dodatkiem cebuli, czesto z dodatkiem papryki, pasteryzuje się leczo, tarte buraki z paryka i cebulą..a nawet małe cebulki w pikantnej zalewie..nikt nigdy sie nie struł ani nic nie fermentuje..nie wspomne juz o samej papryce, nadziewanej itp pasteryzowanej na ostro lub w oleju..która po pasteryzacji jest tez praktycznie ugotowana..i jakos fermentowac jej się nie chce
    --
    Podstawową umiejętnością, jaką powinien posiąść każdy człowiek, jest wdupiemanie, które polega na odróżnianiu rzeczy ważnych i takich, na które ma się wpływ, od badziewia czyli cudzych fanaberii (by kawka74)
  • myga 27.06.12, 17:30
    Najlepszy wyprobowany przepis na leczo:
    pinezka.pl/makutra-archiwum/1612-leczo---wstep-do-jesieni
  • babcia47 27.06.12, 17:54
    podobnie robiła leczo moja mama, z tym, ze kupowało sie po kilogramie papryki (moga być rózne) pomidorów młodej cebuli (lub 0,5 "starej) kilogram kiełbasy zwyczajnej..lecz ta zwyczajna była lepsza niz obecnie wiele firmowych), troche oleju, ew. przecier i papryka w proszku gdy pomidory mało mięsiste a wodniste i gdy uzyta np "biała" papryka niezła na leczo, tania jesienią ale mniej aromatyczna i mało miesista. Mama zaczynała od przysmazenia kiełbasy z cebulą pokrojona wpiórka lub duzą kostke, przy okazji wytapiał sie z kiełbasy ew. nadmiar tłuszczu, na którym smazyły sie pozostałe warzywa.. przerzucała do ciepłego garnka, przysmazała na pozostałym tłuszczu paprykę, przerzucała do garnka, na końcu przysmazała pomidory pokrojone w spora kostke bez obierania..sól pieprz, jak pisałam ew. przecier i papryka w proszku, trochę dusiła w wspólnym garnku..smaczne było przez kilka dni, nie psuło sie a im częsciej odgrzewane (jak polski bigos) tym smaczniejsze..jezeli ktos chciał zjeśc je z ryzem, to był on gotowany osobno..mozna było podac jako danie obiadowe lub na kolację..gotowane bez kiełbasy słuzyło za dodatek do dań obiadowych..zamiast kiełbasy lub razem z nia mozna było usmazyc boczek wędzony lub jakies mięso, które dochodziło w czasie duszenia wszystkich składników w wspólnym garnku, kiełbasa duszona z warzywami bardzo zyskiwała na smaku, szczególnie, gdy dodało sie również mała łyzeczkę ostrej papryki lub kilka strączków świezej
    --
    Podstawową umiejętnością, jaką powinien posiąść każdy człowiek, jest wdupiemanie, które polega na odróżnianiu rzeczy ważnych i takich, na które ma się wpływ, od badziewia czyli cudzych fanaberii (by kawka74)
  • babcia47 27.06.12, 18:00
    takie leczo ale bez mięsa/kiełbasy można bez problemu zapasteryzowac..przetwory miesne wymagaja dośc skomplikowanej pasteryzacji..leczo z mięsem/kiełbasa/ boczkiem mozna po poporcjowaniu bez problemu zamrozić nawet na kilka miesięcy w niskiej temperaturze
    --
    Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.