Dodaj do ulubionych

Dobra ryba

27.12.12, 13:08
Uwielbiam rybę po grecku -zwłaszcza na drugi trzeci dzień gdy zmięknie pod farszem. Ze świątecznego 1,2 kg zostało kilka kawałków, w większości opyliłam sama. Mam ochotę na ripley ale tak mi przyszło do głowy-macie jakieś sprawdzone przepisy na rybę z jakimś farszem, na zimno. Coś jak po grecku, żeby była w jednym naczyniu, z dnia na dzień lepsza.
Przepisy z netu mnie nie interesują tylko takie własne, przerobione, ulepszone przez Was-jesli mogłybyście podzielić się tajemnymi przepisami byłabym bardzo wdzięczna wink
--
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/A8WTTObXAoZ7NOGD9X.jpg
NieŚwiętaBynajmniejTrójca
Edytor zaawansowany
  • feniks_z_popiolu 27.12.12, 13:56
    Też uwielbiam rybę po grecku, dla mnie najlepsza lekko ciepła. W zeszłym roku nieopatrznie do warzyw sypnęłam przyprawy do flaków, całość okazała się rewelacyjna.
    Robię też na święta rybę faszerowaną w galarecie: 3/4 kg tołpygi +3/4 kg dorsza z pieprzem ziołowym jako przyprawą w roli głównej z podpowiedzi pewnego zapalonego wędkarza, też super.
  • lelija05 27.12.12, 13:57
    Dobry temat, mnie też sporo zostało, do octu nie chcę dawać, więc na początek podziel się przepisem na rybę po grecku smile
  • e_r_i_n 27.12.12, 16:54
    Mój przepis: na odrobinie oliwy (ja używam oleju ryżowego) musisz zeszklić cebulę, do tego starte marchewka i seler i trochę wody, soli i pieprzu. Jak się udusi, dodajesz przetarte pomidory, gotujesz, przyprawiasz. Ewentualnie odparowujesz, jeśli jest dużo wody.
    Rybę piekę, tylko z solą.
    --
    Oddaj 1% na Dom Misi
    ZOSTAŃ DAWCĄ SZPIKU
  • guderianka 27.12.12, 18:13
    Rybę-miruna (1-1,2 kg)-odsączam z wody, nacieram solą, sokiem z cytryny, obtaczam w mące wymieszanej z odrobiną curry
    Ok.1,2-1,5 kg marchwi , 3 pietruszki-ścieram na tarce o grubych oczkach. Rzucam na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażam, dolewam wody i duszę dodając pod koniec koncentrat pomidorowy
    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/A8WTTObXAoZ7NOGD9X.jpg
    NieŚwiętaBynajmniejTrójca
  • baltycki 27.12.12, 20:22
    guderianka napisała:

    > Rybę-miruna (1-1,2 kg)-odsączam z wody, nacieram solą, sokiem z cytryny, obtacz
    > am w mące wymieszanej z odrobiną curry
    > Ok.1,2-1,5 kg marchwi , 3 pietruszki-ścieram na tarce o grubych oczkach. Rzucam
    > na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażam, dolewam wody i duszę dodając pod ko
    > niec koncentrat pomidorowy
    Ryby nie smazysz?
  • guderianka 28.12.12, 08:34
    smażę wink
    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/A8WTTObXAoZ7NOGD9X.jpg
    NieŚwiętaBynajmniejTrójca
  • ginger.ale 27.12.12, 16:50
    ja robię rybę w zalewie octowej -choc brzmi dzwnie to jest naprawdę dobra, z dnia na dzien lepsza, ale z warzyw są tam tylko krążki cebuli, więc nie wiem czy jesteś zainteresowana przepisem
    --
    come to the dark side, we have cookies!
  • guderianka 27.12.12, 18:10
    ginger-dawaj
    i napisz czy musi być jakiś konkretny gatunek
    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/A8WTTObXAoZ7NOGD9X.jpg
    NieŚwiętaBynajmniejTrójca
  • mamaemmy 27.12.12, 20:05
    ginger.ale napisała:

    > ja robię rybę w zalewie octowej -choc brzmi dzwnie to jest naprawdę dobra, z d
    > nia na dzien lepsza, ale z warzyw są tam tylko krążki cebuli,

    polecam-my też ją robimy-jest BOSKA!!


    --
    Historia małej Emmy Marii
  • imogen0 27.12.12, 17:10
    W tym roku zrobiłam popularną w necie rybę po japońsku -przepyszna!
  • mala-wiedzma 27.12.12, 17:54
    potwierdzam - wspaniała!!

    rybę (u mnie miruna) się smaży posoloną i popieprzoną (w moim przypadku pieprz cytrynowy z Agro Polu-bardzo fajne przyprawy robią) obtoczoną w mące i cieście naleśnikowym. w misce układa się warstwowo: ryba, ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę, papryka konserwowa w kosteczkę i cebulka w kosteczkę. całość zalewa się zalewą przygotowaną w ten sposób: gotujesz szklankę wody, jak się zagotuje dodaje się do niej mały przecier pomidorowy, 4 łyżki ketchupu (pominęłam, dałam za to więcej przecieru), 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól i pieprz do smaku. zagotować chwilę mieszając, żeby się jako tako połączyło wszystko, zalać rybę. wsio!

    przepis dziwny, przymierzałam się do tego przeszło rok, ale tylu znajomych zachwalało, że w końcu zaryzykowałam i zrobiłam. i zeszła pierwsza, a miałam na wigilię naprawdę wiele przepysznych ryb!
  • guderianka 27.12.12, 18:11
    faktycznie, brzmi dziwnie
    mirunę lubię-własnie ją robię po grecku
    dziękuję
    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/A8WTTObXAoZ7NOGD9X.jpg
    NieŚwiętaBynajmniejTrójca
  • mala-wiedzma 27.12.12, 18:15
    do zalewy pol szklanki oleju jeszcze
  • followthesun 27.12.12, 18:16
    Ryba według tego przepisu jest naprawdę bardzo smaczna.

    Nie przepadam za rybami, a ta mi smakuje. smile
  • y_y 28.12.12, 15:34
    inaczej po japońsku robie
    do mąki do obtoczenia ryby (pół na pół zwykła i ziemniaczana) daję łyżeczkę proszku do pieczenia - ciasto fajnie rośnie na oleju przy smażeniu
    a ze składników pozostałych - marchewkę (4 średnie sztuki) startą na tartce jarzynowej o grubych oczkach podsmażam lekko na oleju, dodaje puszkę ananasów pokrojonych w kawałki, dolewam trochę soku z ananasów i duszę az marchewka bedzie miękka.
    z pozostałego soku ananasów odlewam pół szklanki + cukier do smaku + przecier pomidorowy lub keczup 3-4 łyżki (ja daję jeszcze łyżkę takiego ostrego sosu słodko kwaśnego) + sól + pieprz, składniki w ilościach "na oko" robię sos - i zagęszczam go mąką ziemniaczaną 1-2 łyżeczki
    wylewam sos do podgotowanej marchewki z ananasami, zagotowuje ponownie aż zgęstnieje, jak nie chce gęstnieć dodaję jeszcze trochę mąki ziemniaczanej rozrobionej w wodzie (zimnej)
    takim sosem, ciepłym, przekładam w misce rybę
    wychodzi na słodko, mniammmm!

    można jeść ciepłe i zimne, jednakowo dobre.
  • dziennik-niecodziennik 28.12.12, 15:36
    również potwierdzam smile
  • ginger.ale 27.12.12, 19:26
    Ryba: 1kg mintaja lub morszczuka (ja robię z mrożonego mintaja, tylko nie może by taki w glazurze/z głębokiego mrożenia, gdzie połowa po rozmrożeniu to woda, kupuję amerykańskiego mintaja ), osoloną rybę (ew. dodajemy troszkę przyprawy do ryb) obtaczamy w jajku i w mące, smażymy na oleju kujawskim.

    Zalewa: 1 szklanka wody, 2-3 łyżki oleju, ¼ szkl. octu 10%, 1 czubata łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, 10 ziaren pieprzu, 15 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 3 cebule pokrojone w krążki, 1 słoiczek ketchupu Pudliszki („Pikantny”wink - wszystkie składniki gotowac ok.10 min na małym ogniu (tak aby cebula zmiękła, ale się nie rozciapciała wink )

    ZIMNĄ zalewą zalewamy ZIMNĄ rybę (ja układam w niedużym szklanym naczyniu żaroodpornym, więc układam warstwowo ryba-zalewa)- na noc do lodówki, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach

    --
    come to the dark side, we have cookies!
  • kitkat22 27.12.12, 20:30
    też w jednym naczyniu: dorsz zapiekany pod pierzynką z czerstwej bułki. A robi się to danie błyskawicznie: filet z dorsza solimy, smarujemy naczynie żaroodporne oliwą i skórą do dołu wkladamy do naczynia filet z dorsza. w tym czasie w mikserze mielimy czerstwą ( taką przedwczorajszą nie może być twarda jak kamień) bułkę, następnie dodajemy trochę natki pietuszki (i jak ktoś lubi odrobinę świeżej czerwonej papryczki chili) i mielimy razem. Zmieloną bułką z natką obsypujemy dorsza, panierka powinna mieć ok 1 cm. grubości, następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp190 stopni Celsjusza ok15 min (zależy od grubości filetów). Smacznegosmile
  • iin-ess 28.12.12, 14:52
    guderianka napisała:

    > przez Was-jesli mogłybyście podzielić się tajemnymi przepisami byłabym bardzo w
    > dzięczna wink

    U nas robi się tez rybę po rybacku. robi sie tak jak po grecku tylko zamiast marchewki cebula i groszek
  • parostatek 28.08.13, 19:14
    Mam inny problem. U nas na Slasku rybe do octu panierowalo sie z bulka tarta. Raz wyszlo mi wysmienicie bo ryba (zawsze mrozona)wyszla bardzo spojna (lub powiedziec twarda) a drugi raz taka mieka z odpadajaca paniera . Na czym polegal moj blad?
  • crises 29.08.13, 09:38
    > ripley

    Porucznik Ellen Ripley?

    (Ty podobno wykształcona jesteś, jakiś doktorat miałaś robić, czy coś?)
    --
    "Słyszeliście może o kolesiach, którzy wyskakują z krzaków w parku na Jasnej Górze i pokazują pindola? (...) To teraz pomnóżcie to przez tysiąc. Tym właśnie jest blogosfera."
  • swiecaca 29.08.13, 10:11
    kiedyś na weselu jadłam obłędnie pysznego faszerowanego łososia, był taki jakby nadziewany jakimś zmielonym farszem ale niestety nie wiem z czego to było zrobione... może któraś z forumek robi takie coś?
  • saszanasza 29.08.13, 10:46
    ja lubię karpia gotowanegosmile
    gotujesz wywar warzywny (jak do rosołu ale z większą ilością warzyw), dodajesz masło (2-3 łyżki), sól ( w takiej ilości, aby wywar był lekko przesolony),pieprz i gotujesz do czasu kiedy warzywa będą półtwarde, wtedy wkładasz oczyszczoną i pokrojoną na dzwonkarybę i gotujesz jeszcze 20 minut.
    ja preferuję rybę w takiej postaci bo jest lekkostrawna i po prostu dobra.
    --
    http://i50.tinypic.com/34hgrpw.jpg
  • tanebo 29.08.13, 10:49
    Moja ulubiona to ryba ze szpinakiem i serem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.