hippo55 16.03.13, 08:41 szukam pomysłu / inspiracji . "Rozlazła" dzisiaj jestem i nie mogę się zdecydować -- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirmunn Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 08:44 krem z czerwonej i żółtej papryki duszony filet z indyka, nadziewany suszonymi morelami, w sosie cebulowym surówka- gotowa Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 08:47 a podałabyś na krem z papryki? dzięki -- Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:11 też poproszę o przepis nazwa zupy brzmi bajecznie -- Domowej zapiski domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:12 ciężko, bo gotuję zwykle bez przepisów, ale -ematka dla ematki wszystko Paprykę - kolor dowolny, tylko nie zieloną (ilość dowolna, jeśli zostanie, masz gotowy pyszny sos,ale orientacyjnie na zupę dla rodziny ok 1,5 kg) myję, wycinam gniazda, kroję w paski i podduszam chwilę na oliwie, potem dolewam niewielką ilość wody, doprawiam czosnkiem w proszku i gotuję aż trochę zmięknie (nie za długo, bo straci smak). Rozdrabniam blenderem na krem i voila. Z dodawaniem wody nie przesadź, bo wyjdzie lura, nie krem- zawsze można wody dolać i jeszcze raz zagotować po blendowaniu. Doprawianie kremu- w zależności od koloru papryki 1. czerwona lub pomarańczowa- pomidory w proszku lub/i łyżka przecieru (ładnie łamie smak), bazylia, lub- czerwona papryka w proszku lub tabasco/chilli; można już na talerzu zrobić kleks z pesto 2. żółta- curry, kurkuma, 3. każdą z wersji można pozostawić "saute" czyli sam smak papryki+ sól do smaku, jeśli lubisz (ja nie solę, ale w ogóle nie używam też soli)- też jest pyszna 4. każdą z wersji można ozdobić kleksem śmietany na talerzu- łagodzi i podnosi smak 5. można każdą z wersji połączyć np z cukinią, czerwoną paprykę z pomidorem, ale ja lubię ten czysty smak papryki W ogóle to papryka ex equo z pomidorami- jest numerem jeden w moich przetworach- w sezonie robię ją tak, jak opisałam wykonanie kremu (bez przypraw oczywiście), pakuję w słoiki, łyżka oleju na wierzch, żeby powietrze nie dochodziło- i mam gotowe zupki, bazę do sosów, marynat itp. Nie wiem, jak smakuje papryka kupowana w zimie- weź na to poprawkę Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:15 aha i kolory papryki można oczywiście łaczyć w zupce- mąż przyniósł z piwnicy mały słoik zółtej i mały czerwonej- będzie mix tylko ostrzegam przed zieloną- zupa z niej jest okropna- wg mnie zielona papryka jako taka znośnie smakuje tylko w fajitas, a poza tym jest bez smaku Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn alem się rozgadała 16.03.13, 09:23 W ogóle ten krem z papryki to krem tysiąca smaków- za każdym razem mam inny- w zależności od fantazji. Np do czerwonej papryki dodaję 2-3 cebule lub kilka ząbków czosnku i razem i duszę, robię też pół na pól z pomidorami, do żółtej dodaję cukinii- wtedy mam wersję łagodną i doprawiam tyko czosnkiem wproszku i śmietaną. Albo- kiedy mam pms- robię ostrą wersję czerwoną, a na talerzu jeszcze walę sobie tabasco. Albo wkrawam na koniec bazylię. Dodatkowo- zupę mozna podać z milionem rodzajów grzanek - pajdek do przegryzania. Wtedy jest to kolacja. Prosto, szybko, z fantazją. U mnie ta zupa pojawia się we wszystkich konfiguracjach- od ostrej przystawki po słodkawą zółtą zupę z curry, odrobiną mleka kokosowego i miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: alem się rozgadała 16.03.13, 09:24 fajne zainaspirowalas mnie, zeby sie w sezonie za przetwory wziac o tej porze roku papryka jest koszmarnie droga i smakuje papierowo -- o - А еcли я cкaжy кaкyю-нибyдь глyпocть? - Скaжи c yверенным лицoм, тoгдa этo нaзывaетcя тoчкa зрения Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: alem się rozgadała 16.03.13, 09:32 no właśnie, dlatego napisałam dziewczynom, ze ja robię z sezonowej- wrześniowej, którą mam w słoiku, z zimowej nie robiłam Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: alem się rozgadała 16.03.13, 09:36 Ja kupuje paprykę i poza sezonem i jest dobra. Papryka to nie pomidor. -- Blog A little less fight and a little more spark Close your mouth and open up your heart and baby satisfy me Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: alem się rozgadała 16.03.13, 09:41 ja czuje roznice kupie czasem jedna czy dwie do salatki, albo do bograczu ale dania oparte glownie na papryce sobie odpuszczam i zajadam sie w sezonie -- - А еcли я cкaжy кaкyю-нибyдь глyпocть? - Скaжи c yверенным лицoм, тoгдa этo нaзывaетcя тoчкa зрения Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: alem się rozgadała 16.03.13, 09:44 Widzę różnice tylko w pomidorach w sezonie i poza sezonem. -- Blog A little less fight and a little more spark Close your mouth and open up your heart and baby satisfy me Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: alem się rozgadała 16.03.13, 18:35 Poza sezonem papryka jest przede wszystkim potwornie droga. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 10:24 robię dziś! dzięki za tak szybką odpowiedź! kochana jesteś -- Domowej zapiski domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 15:33 zrobiłam, genialna! dzięki jeszcze raz -- Domowej zapiski domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 18:04 Cieszę się miłych dalszych fantazji paprykowych Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 11:39 Zupa-krem z papryk (rozmaitych) to nasze ukochane cudo Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 19:47 No i w końcu zrobiłam zupę-krem z papryki - jeszcze raz dziękuję mirmunn za przepis a na drugie placki ziemniaczane z marchewką i cukinia pieczone w piekarniku z gulaszem do tego kiszone ogórki i marynowana papryka ( z własnych przetworów ) Wszystkim bardzo dziękuję za inspiracje - może coś wykorzystam na jutro -- Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:08 sobie zrobie brukselke i piers na parze - diete trzymam dzieciom moze ryzu dogotuje - a jak nie chca, to mam serniczki ze sniadania meza nie ma, bo zamyka sezon narciarski - wiec sie spinac nie musze -- - А еcли я cкaжy кaкyю-нибyдь глyпocть? - Скaжи c yверенным лицoм, тoгдa этo нaзывaетcя тoчкa зрения Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn to droga koleżanko 16.03.13, 09:55 możesz sobie spokojnie robić takie kremy z różnych warzyw- są niskokaloryczne i smaczniejsze niż tradycyjne dania dietetyczne np ja robię krem z brokułów, cukiniowo - czosnkowy a pierś na parze fajnie jest polać sosem warzywnym- robionym na tej samej zasadzie- nawet bez smażenia na tłuszczu- blendujesz podgotowanego brokułka, pomidorka czy groszek, dajesz czosnek, doprawiasz na ostrzej i już dietetyczne mięsko nie jest suche Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:11 a nalesniki z serem szybko zrobię, bo też pomysłu specjalnego nie mam -- Domowej zapiski domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:21 Na razie wyjęłam wołowinę z zamrażalnika. -- Blog A little less fight and a little more spark Close your mouth and open up your heart and baby satisfy me Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:30 Krupnik. Już się gotuje. A na podwieczorek przychodzą znajomi i będą dwa ciasta: krajanka dyniowa i torcik dyniowy, które wczoraj upiekałm. Będzie pysznie Co zostanie zabieram jutro do teściów Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:33 Duszone piersi kurczaka, kopytka, sałata z olejem sezamowym. -- Renata Przemyk "Jakby nie miało być" Odpowiedz Link Zgłoś
roodolff Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:36 męża w naleśniki wrobię Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:45 Oj, zjadłabym dobrze zrobionej golonki. I do tego piwko. Tylko czemu to ma tyle kalorii? -- Jeśli czegoś chcesz, znajdziesz sposób. Jeśli nie chcesz, znajdziesz powód. Odpowiedz Link Zgłoś
shan_sa Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 09:54 Pomidorowa z makaronem i placki ziemniaczane. Placki chodzą za mną już od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 10:02 To, czy będzie obiad, zależy od tego, jak synu na turnieju pójdzie Jak dobrze, to będzie musiał coś z ojcem zjeść daaleko Jak gorzej, to zamówione pieczone udka + ryż curry + surówka z pora. -- Oddaj 1% na Dom Misi ZOSTAŃ DAWCĄ SZPIKU Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 10:08 Nic. Idę do teściowej na gołąbki. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzann-a Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 10:17 Rosół z gęsi z domowym makaronem, pyrka sobie od 7 rano Odpowiedz Link Zgłoś
stuletnia_stokrotka Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 10:23 tę zupę www.wielkiezarcie.com/recipe61700.html przepyszna jest,wszyscy bardzo ją lubimy-idealna na dzisiejszą zimnicę -- Każde puste pudełko po pewnym czasie generuje kota. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 10:41 O, dzięki, robię kartoflankę, ale nie przyszło mi nigdy do głowy dodać do niej chrzanu. -- Kari Bremnes - Birds Odpowiedz Link Zgłoś
stuletnia_stokrotka Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 11:19 a.va napisała: > O, dzięki, robię kartoflankę, ale nie przyszło mi nigdy do głowy dodać do niej > chrzanu. spróbuj a nie pożałujesz zupa jest naprawdę przepyszna -- Każde puste pudełko po pewnym czasie generuje kota. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 10:38 mielone, ziemniaczki, buraczki/Colesław. dla dziecka jeszcze zupka groszkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 10:54 Dopiero co upiekłam na śniadanie rogaliki z francuskiego z jabłkami i cynamonem, właśnie zagryzam do kawki. Co do obiadu to się jeszcze wymyśli. -- nothing can go wrong... When you're in love, what can go wrong? Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 11:12 a u mnie obiad na pierdzaco:fasolka po bretońsku Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 11:16 alez wy robotne poranne ptaszki jestescie albo wyglodniale jakies? zeby od 8 rano obiad planowac ... ja tam dopiero w lozku sniadanie wlasnie jem Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 11:33 wczoraj zrobiłam pierogi z serem, polane śmiataną z cukrem i cynamonem. wyszły takie, że po prostu niebo w gębie. a dziś kurczak duszony z warzywami, ziemniaki i surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną na jutro planuję jarzynową (wiosenną, z mrożonki) i tartę z cukinią. -- Dlaczego dziś wstałam o 5.00? Hmmm..żeby się dłużej poobijać??? Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 11:36 Makaron włoski (Nonna Mia: pomidorowy z dodatkiem chili) z sosem jarzynowo-serowym: feta+mozarella+ czerwona papryka duża+ czosnek (2 z.)+ dwie małe papryczki chili własnego chowu+ pół cebuli+ łyżka oliwy+ sól (zmiksowane, powoli podgrzewane, by się nie ścięło, pół minuty przed finiszem łyżka białego wina). Wino do popicia. Już mi jęzor ucieka Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 12:53 dziś mąż robi piersi faszerowane fetą i szpinakiem Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 13:54 U mnie dzisiaj na leniwo tj ziemniaki, jajo sadzone i mleko zsiadłe, a jutro pomidorowa z makaronem, + filet z piersi kurczaka z pieczarkami, serem, plastrem boczku zawinięty raczej zapleciony w ciasto francuskie do tego bukiet warzyw z wody i szarlotka na deser Odpowiedz Link Zgłoś
jak.z.nut Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 13:19 ja nic, chłop zrobił zrazy Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 13:21 Nic. Odkąd mamy żłobek, a teraz jeszcze bistro, rozleniwiliśmy sie pod względem gotowania bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 13:28 Placki z cukinii i marchwi, polane śmietanką. -- [Inglot] kurczę stworzył taaaką firmę, ponad 200 sklepów na świecie i d...pa, widać tam dokąd odszedł też potrzebują kosmetyków kolorowych / adwarp Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 13:45 Na lunch pure z soczewicy i slodkich ziemniakow z przyprawamk plus pita plus warzywa (male pomodory, czastki awokado, slupki marchwi i selera naciowego, czerwona papryka. Na obiad mieso mielone wieprzowe z warzywami i przyprawami zapiekane w ciescie kruchym. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 13:57 Mam już zrobiony krem z batatów i kasztanów, pizzę na spodzie z kaszuki kukurydzianej z mozarellą i dorabiam tylko surówkę, prawdopodobnie z ogórków i fenkułu (na zamówienie syna). -- Gdyby moj xiaze malzonek takie akcje zaczal robic, zrobilabym podwojny wysilek lezenia i pachnienia i obrastania otoczenia w syf wkladajac sobie jego foch gleboko w cytopyge. /myelegans/ Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 14:04 ...a następna będzie zupa szczawiowa. Nabrałam ochoty na nią po zmasowanej krytyce Niesiołowskiego, nie wiem za co. Będziemy ją jeść "za Niesiołowskiego". -- Gdyby moj xiaze malzonek takie akcje zaczal robic, zrobilabym podwojny wysilek lezenia i pachnienia i obrastania otoczenia w syf wkladajac sobie jego foch gleboko w cytopyge. /myelegans/ Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 13:59 "kotlety" z sera żółtego. Dla mnie fuj, dla dzieci pyszny i tłusty fastfood. No ale czasami ulegam i robie. ja zjem jajo sadzone z ziemniaczkami i surówka a na deser mamy sernik. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 14:04 Schab pieczony w rękawie z warzywami. -- Klara (26.01.2006) Staś (14.01.2009) Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 14:15 jeszcze nie wiem ale bedzie w tym cebula papryka i pol puszki pomidorow Odpowiedz Link Zgłoś
azja001 Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 14:19 Gołąbki, już "dochodzą" i zaraz będzie konsumpcja Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 15:27 Były smażone flądry, fytki i surówka z kiszonej kapusty. -- -- a teraz Anna Geras - kobieta, która gryzie szkło. -- Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 15:33 makaron z kurczakiem i szpinakiem był -- Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: co dzisiaj przyrządzacie na obiad? 16.03.13, 15:49 dzis nic, mam zurek od wczoraj, wiec tylko ugotuje jajka i zagrzeje kielbase. obiad bedzie bardziej w porze kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama