Dodaj do ulubionych

dieta bezglutenowa + wegetarianizm - pomocy!

15.10.13, 13:40
zaprosilismy na kolacje znajomych. od lat wiemy, ze nie jedza miesa i nie stanowi dla mnie problemu zorganizowanie bezmiesnej kolacji na cieplo. jednak wczoraj w rozmowie z tym znajomym wyniklo, ze ze wzgledow zdrowotnych od niedawna jest dodatkowo na diecie bezglutenowej. no i tu mam zgryz, bo na ten temat jestem zielona. poczytalam sobie troche i mniej wiecej wiem, co by mozna bylo podac, ale skomponowanie 2-daniowej kolacji + jakies przekaski i deser dla wegetarianina na diecie bezglutenowej nie jest takie proste. macie jakies sprawdzone przepisy? bylabym naprawde wdzieczna.

wprawdzie znajomy powiedzial, ze w ostatecznosci nie obrazi sie, jak pojawi sie troche miesa, bo zdaje sobie sprawe, ze takie polaczenie moze byc klopotliwe. ja jednak wolalabym uniknac czegos takiego, bo skoro zapraszam kogos do siebie na kolacje, to chce zeby sie u mnie dobrze czul. co robic, a konkretniej co ugotowac drogie brawo?
Edytor zaawansowany
  • lelija05 15.10.13, 13:46
    A warzywa z makaronem? Mam właśnie taki przez przypadek - bezglutenowy - bardzo dobry.
    --
    Wiedźmy nikt tu nie widział od lat.Podobno wykończyła ją ostatecznie na dobre para dzieciaków, które uciekły z domu.-Dzisiejsza młodzież-mruknął Rincewind.-Moim zdaniem to wina rodziców-oświadczył Dwukwiat.
  • eliszka25 15.10.13, 14:01
    ale wiekszosc makaronow nie jest z pszenicy? wygooglalam sobie liste rzeczy dozwolonych i zakazanych i makaron jest na cenzurowanym. ogolnie makaron na najprzerozniejsze sposoby, to dla mnie zaden problem, ale wlasnie w makaronie jest gluten. musialabym szukac bezglutenowego, a szczerze mowiac nie wiem, czy normalnie w sklepie taki moge tu kupic (choc w marketach chyba nie powinno byc problemu). musze sie jeszcze za produktami rozejrzec przy najblizszych zakupach.

    dawaj ten przepis, kazdy pomysl moze mi sie przydac. dzieki smile.
  • antyideal 15.10.13, 14:09
    Chocby makaron ryzowy jest bezglutenowy i stosunkowo latwy do
    dostania.
  • lelija05 15.10.13, 14:14
    To jest makaron z mąki kukurydzianej, kupiłam ze względu na kształt smile W osiedlowym sklepie, stał sobie obok zwykłych makaronów.
    Na diecie bezglutenowej specjalnie się nie znam, ale bardzo lubimy makarony z gotowanymi: brokułami, kukurydzą, cukinią, polane sosem pomidorowym (robię z pomidorów z puszki), no i do tego ser, ale nie wegetarianie sera raczej nie jedzą, z tego co wczoraj przeczytałam na emamie smile
    O, jeszcze jedno, jak je ser, to może zrób zapiekankę z ziemniaków, jarzyn i sera, nie będziesz musiała kombinować z makaronem.
    --
    Wiedźmy nikt tu nie widział od lat.Podobno wykończyła ją ostatecznie na dobre para dzieciaków, które uciekły z domu.-Dzisiejsza młodzież-mruknął Rincewind.-Moim zdaniem to wina rodziców-oświadczył Dwukwiat.
  • swiecaca 15.10.13, 14:14
    zupa warzywna no pomidorowa z makaronem sojowym
    drugie - ryż+warzywa
    deser owoce z bitą śmietaną lub mus czekoladowy (czekolada+jajka)
    no chyba że nabiału też nie jada
  • eliszka25 15.10.13, 14:35
    o wlasnie, o makaronie ryzowym zupelnie nie pomyslalam! dzieki dziewczyny smile. nigdy nie mialam do czynienia z nietolerancja glutenu i po prostu jestem kompletnie nie w temacie. bede musiala chyba najpierw rozejrzec sie w trakcie zakupow, bo moze okaze sie, ze wcale nie taki to straszny problem, jak mi sie wydawalo.

    sprawa jest o tyle latwiejsza, ze znajomi nabial jedza. nie jedza miesa i jego przetworow, ale przetwory mleczne moga byc. moze faktycznie jakas warzywna zapiekanka bedzie dobrym rozwiazaniem. zwlaszcza, ze sezon na warzywa wszelakie w pelni.

    czytalam jeszcze, ze smietana moze byc problematyczna, bo w dodawanych do niej zagestnikach moze byc gluten. ja jednak nie kupuje zadnych miksow czy innych badziewii, wiec jak na opakowaniu w skladzie jest tylko smietana, to chyba zadnych zagestnikow byc nie powinno?

    dziekuje za pomysly, bardzo poszerzyly mi sie horyzonty dzieki wam smile
  • lelija05 15.10.13, 14:39
    A ja dzięki tobie, wiem co zrobię na obiad smile
    --
    Wiedźmy nikt tu nie widział od lat.Podobno wykończyła ją ostatecznie na dobre para dzieciaków, które uciekły z domu.-Dzisiejsza młodzież-mruknął Rincewind.-Moim zdaniem to wina rodziców-oświadczył Dwukwiat.
  • ichi51e 15.10.13, 14:58
    Moze cie zainspiruje www.pinterest.com/heather_haskett/gluten-free-snacks-appetizers-party-foods/ krakersy ryzowe... Mniam...
  • seniorita_24 15.10.13, 15:03
    Troche pomysłów na wegetariańskie menu bez glutenu:
    bezglutenowewege.blogspot.com/
    zwegowani.pl/category/przepisy-bezglutenowe/
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/wnidiei3gggfflj4.png[/url]
  • syswia 15.10.13, 16:33
    kuchnia hinduska sie klania smile
    wczoraj u nas w Kanadzie bylo swieto dziekczynienia, ktore potraktowalismy po hindusku, bo zaprosilismy seniorow, ktorym ta kuchnia najbardziej podpada
    nikt u nas nie ma problemu z glutenem, ale cakiem sporo dan z tej kuchni go nie zawiera - jest z czego wybierac....
    ja wczoraj zrobilam:
    na przystawke daktyle nadziewane serem kozim z karmelizowanym orzechem pekan, krakery ryzowe z czyms w rodzaju pesto z kokosem i zielona kolendra
    dania glowne: ziemniaki z okra i cebula, panir w sosie szpinakowym, nieluskana ciecierzyce w pomidorach, ryz, curry z kurczaka (czesc osob je mieso), raite (czyli jogurt z ogorkami i koledra) i salate zielona
    na deser byla tarta dyniowa (chyba ze zwyklym ciastem kruchym, ale kruche mozna zrobic na migdalach mielonych z dodatkiem maki ziemniaczanej) oraz tradycyny, glutenowy tort (moj syn i jego kuzynka oraz jeden z dziadkow obchodzili urodziny)
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • eliszka25 15.10.13, 16:51
    dzieki za pomysl, ale u nas taki numer nie przejdzie. nie lubie kuchni hinduskiej, moj maz tez nie, wiec raczej nie zrobie. w kazdym razie z pewnoscia nie cala kolacje w tym stylu. mimo wszystko moze zerkne w poszukiwaniu inspiracji, wiec dziekuje, bo mnie by pewnie nie przyszlo do glowy, zeby probowac w tym kierunku.
  • syswia 15.10.13, 17:14
    a jaka kuchnie lubicie?, ile osob przyjdzie i ile czasu chcesz/mozesz poswiecic na gotowanie plus jakie sa Twoje zdolnosci
    wymyslanie menu to moje hobby smile
    wege bez glutenu to nie jest jakies trudne wyzwanie dla osoby, ktora czesto gotuje bezmiesnie...
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • eliszka25 15.10.13, 17:25
    nie mamy w sumie jednej wylacznie ulubionej. gotuje dania z roznych kuchni. przez nasz stol przewijaja sie potrawy kuchni wloskiej, francuskiej, szwajcarskiej, rosyjskiej, polskiej, chinskiej, wegierskiej i pewnie jeszcze pare moglabym wymienic. gotowac bardzo lubie, zwlaszcza dla fajnych ludzi, wiec nawet 2-3 dni stania w kuchni mi nie straszne. gotuje raczej dobrze. w kazdym razie goscie zawsze chwala i z talerzy wymiataja az milo, wiec chyba smakuje wink. w sumie najproscie byloby podac raclette, ale goscie to szwajcarzy, wiec wolalabym jednak cos innego.

    przyjda 2 osoby dorosle + my, czyli 4 doroslych i 2 dzieci. lubimy potrawy dobrze doprawione, ostre smaki nam niestraszne.
  • syswia 15.10.13, 17:50
    przyszla mi do glowy kolacja `w stylu ` polskim

    bez przekasek
    zupa z soczewicy, lekka z warzywami: marchwia, pietruszka, porem, niezabielana
    na drugie kasza gryczana z sosem kurkowym, jesli jeszcze je macie w sezonie lub grzybowym
    dla osob miesnych duszona wolowina
    pieczone buraki z serem kozim
    surowka z korzenia selera z rodzynkami
    surowka z marchwi na ostro

    deser: szarlotka na kruchym spodzie na bazie migdalow
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • syswia 15.10.13, 18:11
    albo w innym stylu:

    na przystawke marynaty: oliwki, pieczarki, karczochy
    pojedyncze listki cykorii maczane w jakims ostrym dipie

    zapa dyniowa puree

    tarta z ciasta kruchego na migdalach z cebula, gruszka i jakims niebieskim/zielonym serem plesniowym

    zielona salata, moze arugula z prostym winegretem

    na deser mus czekoladowy
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • syswia 15.10.13, 19:04
    o jescze mi przyszla do glowy taka rzecz: skoro jestes w Szwajcarii i przyrzadzasza raclette, to z pewnoscia ma grilla do raclette i mozesz go wykorzystac do:
    zgrilowania papryk na zupe paprykowa
    zgrilowania oberzyn, pomidorow, cebuli i cukinii na cos w rodzaju cieplej salaty
    do tego zgrillowany ser haloumi w plastrach, a na der powiedzmy gruszki duszone w czeronym winie i miodzie

    smile
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • kamelia04.08.2007 15.10.13, 23:11
    z ta szartotka, to bym uwazala, nawet jak jest na migdalowym spodzie. Dla osob, ktore nie toleruja glutenu szodliwe sa nawet slady, zwroc uwage tez na proszek do pieczenia - powinien miec oznaczenie, ze bez glutenu.

    To samo sie tyczy serow, smietan, musztard, keczapow, majonezow, lodow, itp. Gluten jest wszedzie
    --
    tutiturum
  • syswia 16.10.13, 15:20
    Do klasycznego kruchego ciasta nie dodaje sie proszku. To ciasto ma byc kruche a nie wyrosniete. Nie bez powodu na wylepiona ciastem foremke wysypuje sie ceramiczne kulki albo sucha fasole - groch.

    Sprawdzilam tez proszek, ktorego uzywam od lat - koncernu Kraft - i nie ma w nim nic, co zawiera gluten, choc oczywiscie ten sam proszek, tej samej firmy, ale wyprodukowany na inny rynek moze miec inny sklad. Sama sie przekonalam, ze np. Nestle w Kanadzie nie dodaje cukru do kaszek dla niemowlat, a w Polsce - owszem, oprocz Zdrowego brzuszka wszystkie go maja.

    I oczywiscie rada dotyczaca czytania metek/skladow produktow zywnosciowych jest jak najbardziej sluszna i zgadzam sie z nia w calej rozciaglasci.

    PS. Moj proszek do pieczenia nie ma znaku bezglutenowego, ale jest za to koszerny wink Przypuszczam, ze w tej samej fabryce produkuje sie lub pakuje takze produkty glutenowe i stad takie rozwiazanie. Maja za to pewnie nadzor rabina nad caloscia...
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • przeciwcialo 15.10.13, 16:46
    Polaczenie diety bezglutenowej z wegetarisnska jest bardzo proste.
    napisz co chcialabys podac a podpowiem zamienniki .
  • eliszka25 15.10.13, 16:55
    jeszcze nie mam sprecyzowanego menu, wiec tak konkretnie ci nie powiem. do spotkania mam jeszcze troche czasu, a wczoraj sie dowiedzialam o tej diecie bezglutenowej i troche sie wystraszylam. jednak emamy jak zwykle nie zawiodly i juz mi sie sporo w glowie rozjasnilo. najwiekszy problem mam z deserem, bo zwykle podaje jakies ciasto (lubie piec, a wszyscy znajomi lubia moje wypieki) no i tu mi najbardziej brakuje inspiracji, bo wszedzie maka przeciez. poszukam jeszcze w swoich przepisach. calkiem mozliwe, ze mam takie, w ktorych mozna wykorzystac np. make kukurydziana, ale bede wdzieczna za podpowiedzi, jak by co smile
  • przeciwcialo 15.10.13, 16:59
    Ja jestem na bezglutenowej i w zasadzie poza malymi zmianami zadnych rewolucji nie robilam. jest mnostwo zamienników. Rodzina korzysta bo jes prawie bezglutenowa- zostawilam im chleb, ruskie pierogi i makaron.
  • eliszka25 15.10.13, 17:05
    ja sie tym nigdy nie interesowalam, bo nigdy nie mialam z dieta bezglutenowa stycznosci, wiec pewnie niepotrzebnie sie wystraszylam. moze faktycznie bedzie lepiej, jak najpierw zobacze w sklepie, co moge kupic i potem pomysle, co chce ugotowac. w razie problemow, poprosze cie o pomoc, jesli sie zgodzisz smile
  • przeciwcialo 15.10.13, 17:08
    Nie ma sprawy. Nawet na fajne bezglutenowe ciasto podrzuce przepis.
  • eliszka25 15.10.13, 17:15
    w takim razie trzymam za slowo i jeszcze raz dziekuje
  • mvszka 15.10.13, 17:23
    ja na bezglutenie jadę już pół roku
    mięsa też bym się chętnie pozbyła ale nie mam kasy na tempeh ( droga wysyłka, mleka sojowego ani parówek czy innych świństw jeść nie będę) a i tak mąki bezlgutenowe trochę kosztują, już nie mówiąc o amaratnusie zamawianym przez allegro
    dziecko moje nie ma nietolerancji na gluten ale pizzę mu piekę bezglutenową i zjada ze smakiem

    a ostatnio wyszły mi pyszne racuszki ( a w zasadzie to hałuszki - jabłko ma być starte na grubych oczkach) z jabłkami z mąką kukurydz. i ryżową ( jajka nie dałam nawet) i jeszcze posłodziłam stewią oczyszczoną plus cynamon - mniam

    --
    Przyszłość zaczyna się dziś, nie jutro
  • aagnes 15.10.13, 18:23
    Pociesze cie, u mnie taki jadlospis musial goscic codziennie prze ok poltora roku. corka miala wylaczony gluten, a M nie je miesa od zawsze, ze tak powiem, poniewaz grozily mi tworki w zwiazku z gotowaniem i wymyslaniem potraw, gotowalam bezglutenowo, a bezmiesne zostawilam M uznajac, ze rąk mu nie odjelo i moze sie sam ogarnac.
    polecam rybe pieczona, do tego rozliczne warzywa. deser bez maki to juz zaden problem. moze sezonowa zupe krem z dyni?

    --
    Wilcze oczy, puste gardło - co zobaczy to by zżarło.
  • aga_sama 15.10.13, 22:31
    zupa pomidorowa krem z grzankami bg lub makaronem bg
    zupa cebulowa klasyczna na białym winie z grzanką z serem
    na drugie makaron z brokułami i cukinią, posypany parmezanem i tartym haloumi
    makaron z dynią pieczoną z oliwą, tymiankiem i czosnkiem, pasypany świeżym parmezanem, z kawałkami haloumi - zjadłam godzinę temu, przepyszny
    makaron z domowym pesto
    tradycyjny quiche, jak jedzą jajka. ciasto kruche z mąki bezglutenowej, do tego duszony por i brokuł lub sam brokuł, lub świeże grzyby masa z jajek, śmietanki i sera mniam.
    kasza gryczana z sosem z kurek o jak bym zjadła
    produkty bezglutenowe - polecam firmę schaer, odpuść sobie makarony typu sam mills i bezgluten, są słabe do dań bez intensywnego sosu

    --
    1% dla torpedy
    torpeda.warszawa.pl/
  • aknaszilak 15.10.13, 23:02
    Sorki za groźny nagłówek, ale dobrze się przyglądaj czy coś co dla ciebie jest naturalnie bezglutenowe RZECZYWIŚCIE jest bezglutenowe. Produkt powinien mieć znaczek przekreślonego kłosa lub w informacjach o alergenach.

    Jest mnóstwo produktów - np śmietana, wędliny, zwykłe płatki kukurydziane, które niby nie mają glutenu, ale np syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy. Będziesz mieć wegetarian, więc wędliny i śmietana Cię nie interesują, ale uczulam na mechanizm, gluten jest normalnie wszędzie, jak oczy Wielkiego Brata:/.

    Ja się tak kiedyś nagotowałam i ciepnęłam śmietanę w główne danie, a się potem doczytałam, że ma gluten. Rozpacz była czarna, bo nie miałam nic innego w lodówce, a to było któreś święto i wszystko pozamykaneuncertain
  • kamelia04.08.2007 15.10.13, 23:32
    tez mam do czynienia z glutenem i nie jedzeniem miesa jednoczesnie.

    Produkty dla chorych na celiakie winny miec przekreslony klosek, chorzy ci nie powinni spozywac alkoholu, jesli ten pochodzi z zakazanych zboz (np. piwo). Celiakia wywoluje szereg powiklan gastrycznych i czesto jest tak, zechorzy powinni odstawic produkty zawieraja ce laktoze.

    Co do menu:
    -zupa krem z brokulow: brokuly, marchew, ziemniaki gotujesz razem i miksujesz, solisz, mozna dodac troche oliwy z oliwek.

    -pieczony losos, ryz albo quinoa, warzywa gotowane na parze np. cukinia, fasolka szparagowa

    - dzisiaj przygotowalam na kolacje nalesniki bezglutenowe z maki ryzowej. Nie jest to moze zbyt wykwintne na deser, ale dobre, proste i bezpieczne. Uwazaj przy dzemach na zagestniki, syropy i inne dodatki. Mozna te nalesniki polac czekolada bezglutenowa.


    W ogole kuchnia chorych na celiakie (i nie jedzacych miesa jednoczesnie) jest bardzo bogata, to jest tylko kwestia przestawienia.


    A i jeszcze, kilka dni temu przygotowalam wegetarianskie danie bezglutenowe: zapiakanego baklazana z quinoa: bierzesz 2 baklazany i obgotowujesz je, na patelni smazysz cebule i pomidory, wsypujesz quinoa, dolewasz troch wody, tak gotujesz kilkanasnie minut.
    Do naczynia zaroodpornego wkladasz na zmiane najpierw baklazany, potem na to mieszakne warzyn z quinoa, po wierzchu posypujesz parmezanem (sprawdz, czy nie ma zakazanej substancji), wstawiasz po goracego piekarnika na 20-30 minut i gotowe.

    --
    tutiturum
  • roks30 15.10.13, 23:53
    www.ateliersmaku.pl/index2.html. Może tutaj znajdziesz jakieś inspiracje. Swoją drogą dla mnie kuchnia wegańska i bezglutenowa to jakiś hardcore wink.
  • kamelia04.08.2007 16.10.13, 00:24
    zartujesz sobie z tym hardcorem.

    Na diecie bezglutenowej nie umrzesz z glodu, ani nie oslabniesz. Po prostu musisz unikac 4 zboz, a poza tym wybor jest przeogromny.

    Wegetarianizm - podobnie, jest tyle mozliwosci, ze glowa mala. De facto, jedzenie miesa ogranicza nasza kreatywnosc i chec poszukiwania i probowania nowego.
    Przy weganizmie trzeba jeszcze bardziej poglowkowac, ale tak na prawde, to jest to kwestia zmiany nastawienia
    --
    tutiturum
  • alpha.sierra 16.10.13, 09:01
    Tak naprawdę jedyne, czego musisz unikać, to te nieszczęsne zboża. A poza tym hulaj dusza. Jak najbardziej dozwolone są wszystkie kasze, strączkowe, warzywa i nabiał. Możesz zrobić jakąkolwiek zupę na wywarze warzywnym z dodatkiem oliwy z oliwek (krupnik, pomidorowa, brokułowa, śmieciówa - po prostu cokolwiek). Na drugie kasza z warzywami, albo ratatuja (kiedyś dla eksperymentu wrzuciłam do ratatuji fetę i smakowało super), albo bakłażany zapiekane z pomidorem i fetą + jakaś kasza czy quinoa na zapychacz. Jak jedzą ryby to może być łosoś zapiekany w sosie śmietanowym ze szpinakiem i jakiś ryż. Na deser może być mus czekoladowy albo galaretka na agarze albo brownie bez mąki (wygooglaj sobie), albo jabłka zapiekane z cynamonem i polane jakimś syropem. Trwa sezon na dynie, może poszukaj przepisów w ten deseń?

    Rzeczywiście przy nabiale i przyprawach zwróć uwagę na skład. Zdaje się, że przyprawy bez glutenu powinna mieć Digesta, a nabiał Klimeko. Proszek do pieczenia bez glutenu ma firma Balviten i Bezgluten. Albo użyj starej dobrej sody oczyszczonej smile.

    I przyrządzając obiad postaraj się, żeby produkty które podasz nie miały styczności z glutenem - np. nie trzymaj kaszy w tym samym miejscu, w którym trzymasz mąkę, upewnij się, że nie kroisz warzyw na desce, na której normalnie kroisz chleb.
    --
    I'm allergic to bullshit.
  • syswia 16.10.13, 15:27
    LOL
    wegetarianizm zazwyczaj zaklada, ze ryba to tez mieso, tylko w Polsce ludzie mysla o Wigilii i rybce po grecku wink
    a propos, przypomnial mi sie film My Big Fat Greek Wedding i ciotunia panny mlodej... (jestes wegatarianinem... a to swietnie sie sklada, zrobie Ci pyszna jagniecine! smile
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • aknaszilak 16.10.13, 15:57
    WSZYSTKIE KASZE?

    A z której strony? Może być kukurydziana lub gryczana, ale znowu - u masowych producentów najprawdopodobniej miała styczność z pyłem innej mąki. O ile alergia/nietolerancja jest nieduża - może ewentualnie być, ale to jest kwestia nasilenia alergii lub nietolerancji.

    Jęczmień odpada, orkisz ryzykowny, pszenica, siłą rzeczy odpada.

    Poszukaj blogów, jest mnóstwo przepisów na blogach bezglutenowców, są pyszne ciasta i leguminy,
  • aga_sama 16.10.13, 19:43
    jakie wszystkie?
    przy widzimisię albo lekkiej nadwrażliwości na gluten ujdą te nie produkowane z pszenicy od masowych producentów
    przy alergii i celiakii - tylko certyfikowane
    --
    1% dla torpedy
    torpeda.warszawa.pl/
  • alpha.sierra 16.10.13, 19:48
    Jeszcze jest jaglana i quinoa. Wiadomo że nie te na bazie pszenicy. Orkisz też odpada.
    --
    I'm allergic to bullshit.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka