Dodaj do ulubionych

No a jakich ciast NIE lubicie?

22.10.13, 09:43
Należę do nielicznych, które nie przepadają za tradycyjnym sernikiem, jadłam różne, kupne, domowe, zachwalane przez innych, a mi zawsze rośnie w ustach i gryzie w zęby.
Nie lubię też makowca i tradycyjnego tortu z kremem i nasączanym biszkoptem bueeee

--
Przychodzi Bóg do lekarza, a lekarza też nie ma
Edytor zaawansowany
  • maggi9 22.10.13, 09:49
    Nie lubię wymyślnych "domowych" ciast typu jakieś snickersy, rafaello czy inne dziwactwa.
    Lubię klasykę czyli sernik, szarlotkę, makowiec.

    Nie lubie tez ciężkich kremów na maśle, ciast ze zbyt dużą ilością kolorowych dodatków typu posypki, różyczki czy inne duperele.

  • lilly_about 22.10.13, 09:50
    Mało jakie ciasto lubię. Sernik tylko z rosą, szarlotkę z ulubionej knajpy, makowca nie lubię wcale, żadnych kremów i tortów. Chetnie zjem wuzetke i słonecznikowca.
    --
    Aktywne szukanie pracy to też praca (w sensie pożyteczne zajęcie).
    Jesteś usprawiedliwiona i nie czuj się obiektem nagonki (helufpi)
  • redheadfreaq 22.10.13, 09:50
    Wszelkich suchych jak pieprz wynalazków bez dodatków, jak babka, czy inne ciasto piaskowe. Rodzynki chociaż częściowo ratują sprawę.
    --
    - On twierdzi, że ją kocha. (granatowe_tulipany)
    - twierdzi, twierdzi. To sie rymuje z "pierdzi", ale poza tym nic naprawde nie znaczy.(minor.revisions)
  • jak_matrioszka 22.10.13, 16:47
    Podepne sie: wszelkich suchych jak pieprz wynalazków bez dodatków, jak babka, czy inne ciasto piaskowe. Rodzynki tylko pogarszają sprawę.
  • mindtriper 22.10.13, 09:51
    Nie lubię makowca i wszelkich tortów sklepowych - suchych i tłustych jednocześnie.
    Ciastek kremowych też nie lubię.
    Ptysie - bleh.
    Nie za bardzo lubię keks, ten z bakaliami.
    I przy okazji, zrobię komingałt - nie znoszę lodów.
    --
    I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
    Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.(Coma)
  • lelija05 22.10.13, 09:51
    Suchych.
    Serników na spodzie, który smakuje jak plastik.
    Jakiś imitacji wuzetek, które również zajeżdżają plastikiem.
    --
    Wiedźmy nikt tu nie widział od lat.Podobno wykończyła ją ostatecznie na dobre para dzieciaków, które uciekły z domu.-Dzisiejsza młodzież-mruknął Rincewind.-Moim zdaniem to wina rodziców-oświadczył Dwukwiat.
  • demonii.larua 22.10.13, 09:52
    Makowiec - wyjątkiem jest ten upieczony przez teścia mojego big_grin Generalnie nie lubię maku, nawet chleb z tym mi nie smakuje. Ciężkie, mokre torty też odpadają oraz ciasta z gotowymi (z paczki) masami.
    --
    Nie zatrudniaj fachowca - bądź
    bohaterem w swoim domu.
  • anel_ma 22.10.13, 09:52
    z mdłymi słodkimi kremami (torty cukiernicze, stefanka) i orzeszkami ziemnymi

    i połączenia suchego biszkoptu z galaretką
  • gazeta_mi_placi 22.10.13, 09:52
    Nie lubię makowca i keksa, makowca kijem nie tknę.
    Nie przepadam (ale zjem jak częstują) też za szarlotką (podobno w Warszawie to jabłecznik).
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/7o8b3x6acm8oyc9h.png
  • heca7 22.10.13, 09:54
    Całe życie tu mieszkam i zapewniam Cię, że szarlotka wink
    --
    Dzieciaki 2002
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=21428
  • loola_kr 22.10.13, 09:57
    kiedyś to odnosiło się tylko do napoju a teraz (nie wiadomo po co skoro jest ładna nazwa) nazywa się ciasto...
    --
    www.kuchniawioli.pl
  • fasol-inka 22.10.13, 10:15
    jabłecznik i szarlotka to dwa różne ciasta
    szarlotka musi mieć lekko podprażone jabłka w dużych kawałkach, koniecznie na kruchym spodzie
    jabłecznik ma tarte jabłko, na wszystkojednojakim spodzie wink
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvcbxmytdr0jes.png
  • loola_kr 22.10.13, 11:22
    a co z ciastem z jabłkami w plasterkach na kruchym spodzie? Albo startych surowych? a co ciastem z połówkami jabłek?
    --
    www.kuchniawioli.pl
  • fasol-inka 22.10.13, 19:57
    Jabłeczniki albo ciasta z jabłkami smile
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvcbxmytdr0jes.png
  • loola_kr 22.10.13, 20:14
    czyli wg Ciebie szarlotka to:
    http://kuchniawioli.pl/ciasta/szarlotkazpieczonymijablkami/small/DSC_7087.jpghttp://kuchniawioli.pl/ciasta/szarlotkawkratke/small/DSC_3503.jpghttp://kuchniawioli.pl/ciasta/szarlotkacienka/small/_DSC8718.jpg
    ale to juz nie:
    http://kuchniawioli.pl/ciasta/szarlotka/small/DSC_4801.JPGhttp://kuchniawioli.pl/ciasta/szarlotkawysoka/small/DSC_5335.jpg

    możesz mi podaż źródło definicji? dziękuję.
    --
    www.kuchniawioli.pl
  • majenkir 22.10.13, 21:10
    Na wszystkich zdjeciach sa szarlotki/jableczniki.
    Zrodlo definicji? U nas od zawsze sie tak mowilo big_grin


    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
    Coco i Bruno
  • loola_kr 22.10.13, 21:20
    u nas mówiło się szarlotka albo ewentualnie placek z jabłkami.
    nazwy jabłecznik unikałam (bo dla mnie to był "napój") i we wszytkich (chyba) przepisach wg których piekłam była nazwa szarlotka.
    Ale może jest jakas definicja i na mojej stronie mam złe nazwy i powinnam poprawić http://forum.gazeta.pl/i/emoticons/suspicious.gif
    --
    www.kuchniawioli.pl
  • zuwka 22.10.13, 22:41
    Szarlotka i jabłecznik to ponoć dwa różne ciasta. Uświadomiła mnie mistrzyni pieczenia właśnie z Warszawy smile
    --
    ------------------------------------------------------------
    "Żeby jeździć samochodem trzeba zdać egzaminy ale żeby mieć dziecko wystarczy dwoje idiotów."
    -------- autor xxx.
  • pszczolaasia 22.10.13, 09:53
    nie smakuja mi zbyt slodkie torty. nie lubie mocno maslanych kremow do torta.
    ciasto z galaretka- ulubione mojego meza tez jest jak dla mnie takie sobie. wole truskawki z biszkopta same zjesc niz marnowac je do polozenia ich na biszkopcie i zalanie galaretka. ale skoro lubi- ma je dla siebie cale.
    babki piaskowej.
    --
    http://lbyf.lilypie.com/TikiPic.php/EfwztSv.jpghttp://lbyf.lilypie.com/Efwzp2.png width=400 height=80 border=0 alt=Lilypie Kids Birthday tickers
  • aqua48 22.10.13, 09:59
    Nie lubię suchych ucieranych babek, ciast i tortów czekoladowych, masy kawowej, kupnych tortów i ciastek tortowych, wszystkich mdląco słodkich, suchych makowców, suchych serników, gliniastych ciast typu "komiśniak", tortów nasączanych sztucznościami, a zwłaszcza olejkami aromatyzowanymi, i polanych grubo lukrem, ciast o konsystencji i smaku gąbki kąpielowej.
  • gaskama 22.10.13, 09:53
    Szczerze mówiąc, to niewiele jest ciast, które lubię. Lubię dobre drożdżowe z masłem do szklanki mleka. I tort bezowy, taki dobrze wyważony, kwaśny i słodki, nietłusty.
    A nie lubię generalnie wszystkiego innego. Przede wszystkim nie lubię tortów. W sumie żadnych a w szczególności ciężkich, kremowych, czekoladowych. Niedobrze mi się robi, jak coś takiego widzę.
  • heca7 22.10.13, 09:56
    Suchych a także tych dziwnych domowych typu Chatka Puchatka, bleee. Nie przepadam za sernikiem na zimno. Oczywiście keksem i ciastami zawierającymi orzechy, szczególnie włoskie. Włoskie orzechy jem tylko wtedy kiedy dają się obrać ze skórki- wyłącznie świeże.
    --
    Dzieciaki 2002
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=21428
  • mamusia1999 22.10.13, 09:57
    klasycznego tortu szwacrwaldzkiego. bita smietana jest dla mnie mdla.
    tortu cytrynowego tez nie.
  • caroninka 22.10.13, 09:59
    Nie lubie drozdzowych z kruszonka, jak jeszcze do tego z owocami, to nawet z uprzejmosci nie sprobuje. Nic na kruchym spodzie.
  • caroninka 22.10.13, 10:00
    Mialo byc z grzecznosci.
  • tosterowa 22.10.13, 10:01
    Wszelkich kremowych nie znoszę.
  • mayaalex 22.10.13, 10:02
    Suchych. Z tlustymi kremami. Drozdzowych, o ile nie sa swiezutkie i najlepiej z owocami. Makowcow. Ciezkich sernikow. Wiekszosci szarlotek.
  • loola_kr 22.10.13, 10:02
    nie lubię ciast przekładanych masami, nigdy się nie zmuszę, żeby takie upiec (w sumie jak są torty nie wiem po co takie ciasta robić...)
    Nie cierpię makowców w każdej postaci.
    Są ciasta, które zrobiłam raz zachęcona dobrymi opiniami i nigdy więcej nie powtórzę takie jak sernikobrownies, red velevet cake, szarlotka z budyniem i jeszcze wiele innych.
    --
    www.kuchniawioli.pl
  • franczii 22.10.13, 10:05
    Nie lubie mas na bazie masla, nie lubie tez tortow z masa cukrowa. Przez tego sie nie da jesc. Ja wiem ze to dla dekoracji i efektownie wychodzi ale tort ma byc przeciez do jedzenia.
  • joxanna 22.10.13, 10:05
    Czekoladowych.
    I bezy nie lubię.
  • redheadfreaq 22.10.13, 10:46
    O właśnie, beza! Same bezy są całkiem ok, jednak nie w torcie. Ze swojej I Komunii pamiętam stosunkowo niewiele - jednak jedną z rzeczy, która wryła mi się w pamięć, to cytrynowy tort bezowy specjalnie na tę okazję upieczony przez moja babcię. Ohydnie drażniąca podniebienie beza w tym oblepiającym, kwaśnym kremie sad Aż mnie ciarki przeszły.
    --
    - On twierdzi, że ją kocha. (granatowe_tulipany)
    - twierdzi, twierdzi. To sie rymuje z "pierdzi", ale poza tym nic naprawde nie znaczy.(minor.revisions)
  • joa66 22.10.13, 10:06
    Nienawidzę ciast biszkoptowych i co z tego wynika - klasycznych biszkoptowych tortów.
  • imogen0 22.10.13, 10:12
    Długo nie lubiłam brownie,za słodkie,zakalcowate...aż kiedyś spróbowałam je z lodami waniliowymi i polane odrobiną śmietanki(albo gorącym sosem czekoladowym) i w takiej postaci jadam czasami brownie
    Jak większość nie przepadam za mocno nasączanymi,kremowymi tortami.
  • imogen0 22.10.13, 10:18
    I jeszcze mam pytanie do znajacych się na ciastach,czy brownie i gateau to jest to samo(tylko gateau pochodzi z Francji)?
  • joa66 22.10.13, 10:26
    Nie, gateau to po prostu ciasto.
  • imogen0 22.10.13, 10:35
    Gateau au chocolat,pełna nazwa,po prostu ciasto czekoladowesmile
    Podobne do browni,gęste,mocno czekoladowe,nierosnące,
    dzięki
  • podkocem 22.10.13, 10:16
    nie lubię makowca, ciasta z rabarbarem i tortów.
    --
    http://www.pah.org.pl/auto/5d6fd976864464e1a938b51c9dba99f4_w_0_h_0_c_0.jpg
  • fasol-inka 22.10.13, 10:16
    wszelkich z kremami typu napolenka, wuzetka, eklerki, ptysie, fuj fuj
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvcbxmytdr0jes.png
  • an_ni 22.10.13, 10:22
    nie kreca mnie drozdzowe i piaskowe ciasta
    są za suche i przypominaja chleb/bulki tylko na slodko

    ciasta bez pieczenia czyli jakies tam masy budyniowe na krakersach to tez badziewie dla mnie

    a i nie lubie sernika na zimno z galaretka, bleeeee niczego z zelatyna wlasciwie nie lubie wiec ciasta owocowe z galaretka odpadają, jakies masy na zelatynie od razu wyczuwam fuj
  • gryzelda71 22.10.13, 10:28
    Nie lubię ciast mojej cioci.
    Reszta zależy. Najmniej pierniki i torty.Tego dobrowolnie nie jem i nie robię.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka