Dodaj do ulubionych

Zielone przepisy

04.05.14, 19:14
Sie podziele, bo sama jestem od jakiegos czasu w transie. Ponizsze przepisy na smoothies sa nie tylko tak smaczne, ze trzeba sie chronic, zeby nie podbierali, ale zdrowe i pozywne. Dla mnie to sniadanie, i czasami kolacja. Te ponizej do juz wyprobowane i dopracowane.

mietowo-czekoladowy
1 szklanka mrozonego szpinaku 2 cups frozen bananas
1⁄4 szklanki niesolonego nerkowca
1 1/2 lyzki posiekanej gorzkiej czekolady
1 lyzka swiezej posiekanej miety (liscie)
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka mleka (ryzowego, migdalowego, sojoweg)
1/4 szklanki soku kokosowego

Wszystko do blendera, zmielic, dodac mozna kostki lodu z wody kokosowej. hmmm.....

Truskawkowo-bazyliowy
1 szklanka mrozonych truskawek
1 szklanka pomidorow coctailowych
3-4 duze daktyle
1 lyzka avocado
1 lyzka soku z limonki
1 lyzka posiekanej swiezej bazylii
1/2 szklanki wody zwyklej lub kokosowej

moj najulubienszy

czekoladowo-jarmuzowy (smakuje jak bogaty czekoladowy lodowy deser) to jest podwojna porcja, bo zawsze sie ktos dossie
2 zamrozone banany (zamrozic dojrzaly, obrany, pokrojony na czesci)
1 szklanka kostek lodu
1 1/2 szklanka upakowanego jarmuzu (liscie)
3 lyzki posiekanej gorzkiej czekolady
2 lyzki kakao
1 1/2 szklanki mleka (ja unikam nabialu wiec daje midalowe, ryzowe, itp)

Do blendera, zmielic

Dodatkowo dodaje zmielone siemie lniane, nasiona konopi, nasiona rzezuchy (te dodaje do wszystkiego: salaty, smooothies itp) i krople esencji z chlorelli albo spiruliny, sproszkowanej trawy pszenicznej, ale obejdzie sie bez tych dodatkow rowniez.

Czasami juz w szklance dodaje kostki lodu, bo lubie je wyjatkowo schlodzone.
Edytor zaawansowany
  • cherry.coke 04.05.14, 19:51
    Specjalnie nie mam w domu blendera bo bym to jadla i jadla sad
  • stacie_o 04.05.14, 19:59
    a cos bez blendera?
    --
    A two-year-old is kind of like having a blender, but you don't have a top for it.
  • myelegans 04.05.14, 20:02
    spozyc w formie salaty na bazie szpinaku albo jarmuzu, wszystkie skladniki pasuja, polac jakims sosem typu winegrette big_grin
  • myelegans 04.05.14, 20:05
    oczywiscie mrozonki ominac, tylko wszystko na swiezo. Ja mrozonki lubie, bo mam je zawsze w zamrazalniku, ale swiezy szpinak, czy truskawki juz sa, wiec hula dusza....
  • myelegans 04.05.14, 20:04
    ale to wszystko malo kaloryczne, za to napakowane dobrymi skladnikami, wiec mozna jesc bezpiecznie, zapycha dlugo, zdrowo i niekalorycznie. Nie ma uczucia przesytu
  • joa66 04.05.14, 20:06
    Przypomniałaś mi o truskawkach z bazyliąsmile

    Przepisy fajne, ale raczej nie dla mnie - rzadko przygotowuję coś co ma więcej niż 5 składnikówsmile
  • raczek47 04.05.14, 20:13
    No ja nie wiem, jak sobie pomyślę o liściach zmieszanych z gorzką czekoladą i kakao do tego to mój żołądek z lekka się podnosi.
    Ale może kiedyś się odważę.Tak dla czystego eksperymentu.
    Zawsze mi się też przypomina jak Bridget Jones przeklinała smoothies, bo jadła/piła? je bez opamiętania a potem nie mogła w spodnie się zmieścić.
    --
    Człowiek chętnie traci wzrok i słuch i nazywa to spokojem.
  • joa66 04.05.14, 20:17
    Podejrzewam, że BJ pijała kupne smoothies, a nie jestem taka pewna czy w niektórych nie ma tony cukru smile
  • raczek47 04.05.14, 20:23
    a to możliwe,że kupne, bo z wszelkim przyrządzaniem posiłków była zawsze nie tego.
    --
    Człowiek chętnie traci wzrok i słuch i nazywa to spokojem.
  • myelegans 04.05.14, 20:22
    Tylko, ze tutaj nie dodaje sie zadnego rafinowanego cukru (za cukier robia banany i daktyle), z tluszczow orzechy, awokado, wiec jezeli nie spozywasz wiadrami, nie powinno sie tyc.

    moj maz zzarl jarmuz z czekolada, a jest wyjatkowym wybrzydzaczem, sie nie poznal wink dziecku dalam jako... deser wink, ale wiem polaczenia moga wydawac sie kuriozalne....
    NIkogo nie przeciagam
  • bri 07.05.14, 21:18
    Brzmi pysznie, ale mało kaloryczne to to raczej nie jest.
  • princess_yo_yo 04.05.14, 21:40
    wlasnie sie dowiedzialam jak jest kale po polsku. jematka rulez wink
  • myelegans 04.05.14, 22:21
    Ja zakupuje 1.5 funta paczki kale i sama to w ciagu 4-5 dni przerabiam jako podstawa do salat, wrzucam do wszystkich zup juz na talerzu i do smoothie dodaje smile
  • lola211 04.05.14, 21:46
    Super przepisy, skorzystam.Fajne do pracy.
    --
    Koci kalendarz- uratuj kocie życie
  • myelegans 04.05.14, 22:19
    Ja wlasnie robie rano wielka szklanice z wieczkiem i rurka i zabieram ze soba do samochodu. Sacze w drodze do pracy i w pracy, daje mi kopa lepiej niz kawa smile
  • joa66 04.05.14, 21:51
    podrzucam więcej:

    www.dietastrukturalna.pl/eliksiry-mlodosci.php
  • super-mikunia 07.05.14, 16:20
    Ja właśnie popijam, chyba najprotstszy najbardziej pospolity:

    1 duża garść szpinaku, prawie 2..
    1 szklanka mleka sojowego
    1 banan
    1 łyżeczka miodu
    1/3 łyżeczki chilli (przesadziłm i wyszło prawie łyżeczkę..trochę zaatyka aa ale ja tak lubię smile )

    mam ochotę na ten czekoladowo-jarmużowy jak tylko kupię jarmuż to go wypróbuję
  • myelegans 07.05.14, 17:30
    O to wyprobuje, tez lubie taki kop z chili wink . Do tych czekoladowych przydaje sie dobry blender, zeby na miazge przemial.

    Dla mnie wszytko musi byc zimne, wiec wrzucam kostki lodu z zielonej herbaty, mleka migdalowego, sojowego, ryzowego, albo wody kokosowej.

    Dzisiaj zrobilam taki:
    szklanka zamrozonego szpinaku
    1/4 szklanki niesolonego nerkowca, najlepiej surowy, nie palony, albo pol na pol z 3 lyzkami avocado
    1/4 szklanki suszonych owocow morwy (nadaja fajny cierpki smak i maja duzo antyoksydantow i wit C)
    szklanke soku pomaranczowego
    skorka z pomaranczy
    zsiekana mieta, albo swiezy zsiekany rozmaryn
    szklanka kostek lodu z wody kokosowej (duzo dobrych elektrolitow i mikroelementow)
    Jeszcze proszek camu (wiem, troche egzotycznie, i niekonieczne, ale nadaje taki troche orzechowy smak)
  • kawka74 07.05.14, 17:37
    Jakoś mi... nie teges.
    Naprawdę takie koktajle Mołotowa da się wypić? Serio pytam.
    --
    Historia człowieka szukającego zemsty w bezwzględnym, brutalnym świecie międzynarodowej archeologii.
  • myelegans 07.05.14, 17:47
    Kawka, tez bylam sceptyczna, bo ja poza truskawkami, malinami, borowkami, morelami, bananami czy brzoskwiniami sie nie wychylalam.
    Zaczely dziewczyny z klubu kilka lat temu i ja sie w koncu zarazilam. Nie tylko da sie pic, ale sa pyszne, z tym, ze do niektorych, zwlaszcza tych czekoladkowych potrzebny jest dobry blender, taki na miare barman, zeby dobrze przemielil i kostki lodu na miazge zmielil.
    Mam ksiazke i jade po kolei, zestawienie truskawka-ogorek-lawenda tez brzmialo okropnie, albo burak pieczony z awokado, kakao, daktyle, a okazalo sie pyszne. Smakuja jak dobre, orzezwiajace koktajle, desery, albo lody.
  • kawka74 07.05.14, 17:57
    No dobra.
    Spróbuję.
    Co mogę sobie przyrządzić na początek, żeby się nie zrazić? Tylko bez glutenu, bez czekolady i o niskim IG wink
    --
    Dla rozwoju brytyjskiej ekonomii, obciążyłbym podatkiem wszystkich cudzoziemców żyjących za granicą.
  • myelegans 07.05.14, 18:11
    Sprobuj ten truskawkowo-bazyliowy, albo ten ostatni ze szpinakiem, zamiast suszonych owocow morwy mozesz uzyc rodzynek, albo suszonej zurawiny. One wszystkie sa bezglutenowe, o niskim IG, i beznabialowe. Do slodkiego smaku uzywa sie daktyli, albo bananow (zamrozonych), albo syropu z agawy, tluszcze i bialka zawarte sa w orzechach, i avocado. Jak nie masz dobrego blendera, to orzechy i rodzynki mozna namoczyc w soku pomaranczowym.

    Jeszcze wygrzebie w domu i cos podrzuce.
  • lorelailee 07.05.14, 17:51
    ja to o tej porze roku zbieram mloda pokrzywe i zamiast szpinaku uzywam, albo robie sok z niej w sokowirowce 9 dodac mozna jablko, banan, cytryne - albo zblendowac i zmieszac z sokiem z pokrzywy). A poza tym jutro wyprobuje inne przepisy z pokrzyw mniam mniam
  • myelegans 07.05.14, 18:16
    Pokrzywa jest super zdrowa, tylko ja nie mam gdzie zebrac swiezej sad suszona w sklepie ze zdrowa zywnoscia. Probowalam hodowac, to mi wiewiorki zezarly, bo zzeraja mi wszystko
  • laquinta 07.05.14, 18:33
    A z mniszka lekarskiego cos robisz?
  • myelegans 07.05.14, 19:00
    W Polsce robilam, tutaj nie, bo mieszkam w miescie i trzeba utrafic w moment kiedy mlecze sa swieze. Pije herbate z suszonego mlecza, bo ma dzialanie przeciwalergiczne, ja mam lagodna alergie na pylki jakiegos drzewa w maju wink i pazdzierniku i pomaga. Nie wiem jak w przypadku silniejszych alergii.

    Troche zaczelam grzebac w chinskiej i pld amerykanskiej kuchni, bo tam uzywaja roznego rodzaju owocow, jagod, korzeni, kory, ktore sa naladowane dobrymi rzeczami. Mam szczescie mieszkac w dzielnicy gdzie jest spora populacja Chinczykow i Brazylijczykow, ktorzy maja lokalne sklepy i tam chodze i podpatruje wink nauczylam sie jesc kwiaty dyni, rozne bok choy, bataty, yummy, korzenie taro, lotosu, liscie agawy, trawe cytrynowa, rozne odmiany imbiru, nawet orzecha kokosowego potrafie rozlupac.
  • laquinta 07.05.14, 20:07
    myelegans napisała:

    > W Polsce robilam, tutaj nie, bo mieszkam w miescie i trzeba utrafic w moment ki
    > edy mlecze sa swieze.

    Mlecze w kazdym stadium sa przydatne, najpierw mlode liscie, a pozniej lodygi i kwiatostany.
    Dzika cykoria jest bardzo dobra.


    > Troche zaczelam grzebac w chinskiej i pld amerykanskiej kuchni

    O to w dobrym kierunku idziesz. Ja tez zaczelam od chinskiej. Teraz lacze kuchnie azjatycka, (jest bardzo roznorodna) z kuchnia europejska ( francuska, wloska, wegierska, polska) i poludniowoamerykanska. Wychodza pysznosci.

    A kokosa rozlupujesz maczeta? smile
  • myelegans 07.05.14, 20:33
    Cytat A kokosa rozlupujesz maczeta? smile probowalam roznych sposobow. Najpierw zawsze trzeba zrobic dziurke na gorze srubokretem, korkociagiem i zlac wode, ktora jest pysznym dodatkiem do napoi, gotowania, albo po prostu do picia.

    1. Najprostszy sposob to wlozyc do szczelnego worka plastikowego i walnac o beton, rozlupuje sie zawsze na kilka czesci.

    2. mozna duzym nozem masarskim uderzac lekko w okolicach rownika i obracac, po kilku obrotach sie przepolawia. sa filmy instruktazowe na YT big_grin

    3. ja najczesciej wkladam do zamrazalnika, pozniej do worka, wale o beton, pozniej wypatroszenie, idzie latwo bo miazsz sam odchodzi od skorupy.
    MIazsz najczesciej przerabiam na mleko kokosowe, albo na wiorki po zmieleniu trzeba wysuszyc w piekarniku, albo jak masz dehydrator to wlozyc, ja nie mam i w sloiku zachowuje swiezosc przez 6 miesiecy i nie ma zadnych dodatkow w postaci.... high fructose
  • bei 07.05.14, 20:45
    Bazylia z truskawkami - wyprobuję wpierw jako sałatkę smile
    Wątek wrzuciłam do ulubionych .
    --
    olaromanska.blox.pl/html

    www.dlaleszka.cba.pl/
  • laquinta 07.05.14, 20:52
    myelegans napisała:

    >
    > 3. ja najczesciej wkladam do zamrazalnika, pozniej do worka, wale o beton, pozn
    > iej wypatroszenie, idzie latwo bo miazsz sam odchodzi od skorupy.
    > MIazsz najczesciej przerabiam na mleko kokosowe, albo na wiorki po zmieleniu t
    > rzeba wysuszyc w piekarniku, albo jak masz dehydrator to wlozyc, ja nie mam i w
    > sloiku zachowuje swiezosc przez 6 miesiecy i nie ma zadnych dodatkow w postaci
    > .... high fructose

    Dzieki, swietna instrukcja, tylko betonu nie mam, ale mam kamienie. big_grin

    Tak sobie mysle, ze palma kokosowa to roslinny odpowiednik dojnej krowy, albo i jeszcze wiecej . smile



  • myelegans 07.05.14, 20:58
    Cytat Tak sobie mysle, ze palma kokosowa to roslinny odpowiednik dojnej krowy, albo i
    jeszcze wiecej . smile
    Nawet lepszy bo laktozy nie ma i tych bialek alergicznych wink
    big_grin big_grin big_grin

    Mialam na studiach kolege Hawajczyka. Jak wymienialismy wspomnienia z dziecinstwa pt. wakacje u babci, to on nam opowiadal jak to szedl z tylu domu nazrywac bananow, albo przyniesc orzech kokosowy na obiad.
  • myelegans 07.05.14, 21:20
    To sie jeszcze podziele warzywem, ktore stalo sie miloscia mojego zycia i zostalo okrzykniete najzdrowszym warzywem swiata, na szczescie dostepne w naszym klimacie. Jarmuz. Odkrylam kilka lat temu i przestalam kupowac salate, i szpinak rzadko i mozna go robic na wiele smacznych sposobow. Jestem leniem wiec kupuje z upraw ekologicznych juz porwany na kawalki w kg torbie i przerabiam sama w ciagu tygodnia.

    1. salaty
    Trzeba wymasowac najpierw. skropic oliwa i sokiem z cytryny i tak z minute pomasowac, wtedy robi miekszy i nabiera lepszego smaku, wchlania oliwe. Do tego robie salate pt "na winie" dodaje upieczonego buraka w kostce (zawsze mam w lodowce), oliwki, suszone pomidory, sezonowe owoce: trustkawki, borowki, maliny, brusznice, albo pomidorki koktajlowe, kawalki wedzonego lososia, czasami garsc suszonych zurawin, ser owczy, albo jakis tarty typu Gruyere, jak mam pozostalosci z obiadu np. szparagi, albo fasolke zielona (zawsze robie na parze i MUSZA byc chrupkie i nie zmienic koloru) to kroje i wrzucam na zimno, na to platki migdalowe, albo garsc niesolonego slonecznika, i lyzke chia seeds (po polsku szalwia hiszpanska, tutaj w duzych torbach mozna kupic, naladowane wartosciami). Do woreczka garsc orzechow laskowych, migdalow, wasabi itp. Lunch taki trzyma mnie dlugo i nie zaliczam spadku formy i totalnej ospalosci w okolicach godziny 15, gdzie normalnie w kierunku maszyny do kawy ruszalam.
    2. koktajle ---- jak wyzej
    3. zupy - wrzucam garsc do kazdej zupy juz na talerzu
    4. chipsy --- dobrze wysuszyc, porwac na kawalki skropic oliwa i do nisko nagrzanego piekarnika tak 90-95C, sprawdzic po godzinie i uwazac, zeby nie spalic. NIektorzy robia w goracym piekarniku 15 minut, mnie sie przypalaly, wiec taki przepis gdzies znalazlam.
  • kadfael 07.05.14, 21:40
    Hm... Brzmi trochę szokująco, ale czemu nie. Mam tylko dwie wątpliwości. W przepisie pierwszym - dużo tej wanilii. A w przepisie drugim truskawki i pomidory? Owszem w sałatce taki zestaw mi smakuje, ale połączone? To czym to smakuje? Truskawkami, czy pomidorami?
  • myelegans 07.05.14, 21:51
    Te porcje to na 2 szklanki, czyli wychodzi .5L i ja to mam na jedno posiedzenie. Jak ze wszystkimi przepisami, trzeba sprobowac kilka razy i zmodyfikowac pod wlasne podniebienie. Ja nie czuje, zeby wanilia atakowala moje kubki smakowe, pol lyzeczki na 0.5L to nie tak duzo jak dla mnie.
    Po prostu sprobuj, albo jedz pomidory i truskawki tradycyjnie w salatce. Dla mnie to zestaw sniadaniowy, ktory po prostu latwiej mi spozyc w drodze do pracy wink Smakuje slodko i odzywczo, a awokado nadaje mu bogaty smak, to tak jak z dodaniem masla, jak chcesz poprawic smak dodaj masla i soli. Tajemnica wielu restauracji wink
  • kadfael 07.05.14, 22:30
    To muszę spróbować wink
  • wilowka 13.04.16, 20:22
    Myelegans a jaki masz blender?

    --
    Kiedy jesteś blisko pęka rzeczywistość, znika gdzieś rozsądek. W głowie jakaś pustka, dziwna suchość w ustach, taki jest początek.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka