Dodaj do ulubionych

Jaki jest WASZ przepis na:

09.05.14, 18:09
gulasz wieprzowy?

bo nie chce mi sie dzwonic do taty tongue_out
--
Blog Furii: KIEDY kobieta płaci na RANDCE?
Edytor zaawansowany
  • paul_ina 09.05.14, 18:21
    Nigdy jeszcze nie robiłam. Jak Ci się zachce, napisz co i jak, z jakiego kawałka świni, łopatologicznie.

    --
    _______________________________
    www.1000dzieci.pl/811-jagoda-bujak
  • rybalon1 09.05.14, 18:24
    ja robię taki szybki nazywam to gulaszem smile
    szynka kulka pokrojona w kostkę i obsmażona na patelni , potem przekładam do gara dodaję z lenistwa fix do gulaszu Knorr lub inny , dorzucam paprykę, pieczarki , mieszankę ze słoika (marchew.kukurydza,groszek) i duszę wszystko ok 1,5h aż mięsko będzie miękkie, mozna śmietany trochę dodać złagodzi smak -podaję z ryżem lub ziemniakami
  • wielkafuria 09.05.14, 18:27
    hmmmm, to ja chyba zawsze jadlam cos bardziej tradycyjnego tongue_out
    --
    Blog Furii: KIEDY kobieta płaci na RANDCE?
  • rybalon1 09.05.14, 18:30
    można tez bardziej tradycyjnie przesmacznie.blogspot.com/2014/01/gulasz-wieprzowy.html
  • ga-ti 09.05.14, 18:26
    Mięso (z łopatki, z golonki, z karkówki) kroję w kostkę, taką mniej więcej 2-3cm, mieszam z przyprawami: dużo papryki, pieprzu, sól, majeranek, czosnek. Odstawiam np. na noc, albo na kilka godzin. Później przesmażam z cebulką, podlewam trochę wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, czasem jakieś inne ziółko i gotuję spokojnie. Przyprawiam zieleniną (pietruszką, koprem), czasem zagęszczam trochę mąką.
    Podaję z kaszami, ryżem, makaronem, kopytkami albo z ziemniakami po prostu.
    Bywa że dla odmiany dodaję trochę warzyw jakiś, przeważnie z mrożonki, typu: troszkę fasolki szparagowej, kawałek brokuła, marchew, pietruszka, seler, por, groszek, ot to co akurat mam w zamrażarce.
    Czasem dodaję pieczarki, ale to przeważnie do mięsa drobiowego.
    Czasem paprykę, wychodzi takie trochę 'węgierskie' wink

    Nie wiem na ile mój przepis jest fachowy, pewnie niewiele, ale nam smakuje smile
  • wielkafuria 09.05.14, 18:29
    no to chyba własnie taką klasyczną wersje robi tata. Tylko nie wiedzialam czy najpierw obsmazac samo a potem zalewac bulionem czy jakoś inaczej tongue_out
    chce bez warzyw, jutro zjem z garem ziemniaków.

    a jak zrobic ciemny sos?
    --
    Blog Furii: KIEDY kobieta płaci na RANDCE?
  • rybalon1 09.05.14, 18:34
    można tak : "Przygotowujemy mąkę ( ten sposób podpatrzyłam kiedyś u znajomych i teraz tak właśnie robię): mąkę wsypujemy na suchą patelnie i doprowadzamy do jej zbrązowienia oczywiście robimy to na wolnym ogniu ( aby nie przypalić ) często mieszając. Następnie studzimy i przesypujemy do miski lub innego naczynia, dodajemy ok pół szklanki zimnej wody i dokładnie roztrzepujemy, aby nie było grudek. Wlewamy stopniowo do gotującego się gulaszu aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji sosu ( jeśli wody, w której gotuje się mięso jest więcej należy przygotować więcej mąki, aby uzyskać zawiesisty sos ). Chwilę razem gotujemy."

    jest w tym przepisie ktory wyżej zalikowałam...fajny sposób smile
  • rybalon1 09.05.14, 18:36
    pisze tez ze nalezy mocno obsmażyc mięso aby sos był ciemny ..
  • misterni 09.05.14, 18:43
    Gęstość ma wynikać z dodatków.
    --
    Misterni
  • aqua48 09.05.14, 18:43
    Kilogram łopatki wieprzowej lub karkówki (mięso musi być poprzerastane i nieco tłustsze) kroję w kostkę około 2cm na 2cm, obtaczam każdy kawałek starannie w mące, otrzepuję z niej i wrzucam małymi partiami na gorący smalec, obsmażam na złotobrązowo z każdej strony i wyjmuję aby zrobić miejsce dla następnej partii. Jak już całe mięso jest przesmażone do tłuszczu wrzucam pokrojone w kostkę dwie cebule, utartą na grubej tarce marchew (niekonieczna, ale ja lubię) i dwa - trzy ząbki czosnku. Podsmażam chwilę, dodaję całe mięso, zalewam niewielką ilością wody i zamykam szybkowar smile Gotuję około 20 minut, otwieram, i dodaję sól i dużo mielonej wędzonej papryki. Jeśli sos nie jest gęsty do dodaję łyżkę mąki rozrobioną na gładko w trzech łyżkach zimnej wody i zagotowuję. Wsio.
    Podaje z kaszą, ziemniakami, kluseczkami kładzionymi, czy z chlebem.
  • wielkafuria 09.05.14, 18:47
    a mozna solić? czy jak juz bedzie miekkie?
    --
    Blog Furii: KIEDY kobieta płaci na RANDCE?
  • jak-nie-ja-to-kto 09.05.14, 19:48
    20 minut tylko? Miękkie jest mięso? Ja trzymam przynajmniej godzinę na malutkim ogniu.
    --
    "Wyciągnij lekcję z wczoraj, żyj dniem dzisiejszym i miej nadzieję na jutro."
    - Albert Einstein
  • kk345 11.05.14, 00:52
    Przecież mowa o szybkowarze...
  • wielkafuria 10.05.14, 20:03
    zrobiłam, gulasz wyszedł boski, jestem zachwycona i najedzona tongue_out
    --
    Blog Furii: KIEDY kobieta płaci na RANDCE?
  • klamkas 09.05.14, 18:53
    Najpierw obsmaż, ale partiami, bo jak wrzucisz kilo mięsa na patelnię to zacznie się dusić, a nie smażyć.

    Ja robię podobnie jak napisała aqua poniżej, z tym, że zawsze dodaję trochę kości wieprzowych - sos jest gęstszy, bardziej kleisty, zwykle nie wymaga już żadnego zagęszczania.

    A jak nie mam bulionu (taki z kostki u nas nie wchodzi w grę), dodaję do duszenia włoszczyznę pokrojoną w większe kawałki (tak, żeby łatwo ją wyłowić) - w trakcie duszenia warzywa oddają smak i jest prawie jak na bulionie smile. Czasami dodaję też suszonego grzybka dla smaku (ale wtedy już bez mielonej papryki).
  • ga-ti 09.05.14, 19:04
    Najpierw obsmażam, później podlewam trochę wodą i gotuję, sos się sam robi wink
  • misterni 09.05.14, 18:40
    Mięso od szynki lub schabu karkowego kroję w kostkę i robię marynatę z niewielkiej ilości oleju, sosu sojowego, kminku mielonego, czosnku, papryki ostrej i słodkiej. Marynuje mięso kilka godzin.
    Potem podsmażam na suchej patelni, przerzucam do garnka z grubym dnem, zalewam wodą, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, duszę pod przykryciem.
    Na patelni roztapiam odrobinę słoniny i podsmażam na niej trochę papryki słodkiej w proszku - ale nie za długo, żeby nie stała się gorzka - dodaję do mięsa, duszę dalej.
    2-3 cebule kroję w ćwiartki, podobnie jedną czerwoną paprykę, podsmażam na wytopionym tłuszczu ze słoniny, osączam na ręczniku papierowym, przekładam do niewielkiego rondelka, zalewam wodą, ale tylko tyle, żeby przykryć warzywa, gotuję do miękkości, potem blenderem robię z tego krem, dodaję do garnka z mięsem, dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, doprawiam do smaku i jeszcze chwilę razem gotuję.
    --
    Misterni
  • paul_ina 09.05.14, 18:42
    Dzięki dziewczyny. To i u mnie jutro będzie gulasz, z ziemniakami i sałatą ze śmietaną smile
    Męża z podziękowaniami wyślę do Was.

    --
    _______________________________
    www.1000dzieci.pl/811-jagoda-bujak
  • wielkafuria 09.05.14, 18:48
    eeeeee, to ja dziekuje tongue_out bo ja pytałam tongue_out
    --
    Blog Furii: KIEDY kobieta płaci na RANDCE?
  • zona_mi 09.05.14, 18:59
    Mój przepis jest bardzo prosty.
    Mówię otóż:
    - Mężu, a może by tak gulasz wieprzowy?
    I on gotuje. Nie wiem, jak konkretnie, ale smaczny.
    wink

    --
    - Ale fajnie, jeszcze tylko 50 cm i będę miał dwa metry!
  • wielkafuria 09.05.14, 21:08
    pozycz męża tongue_out
    --
    Blog Furii: KIEDY kobieta płaci na RANDCE?
  • zuwka 09.05.14, 19:49
    Polędwiczki wieprzowe kroję w kostki. Cebulę kroję w pióra. Na patelnię wlewam deczko oleju, wrzucam cebulę i lekko szklę. Dorzucam wieprzowinę. Czekam aż przyjmie kolor brązowawy (od czasu do czasu mieszając). Kiedy jest brązowawo dolewam wody, dorzucam kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i ze dwa listki liścia laurowego. I duszę pod przykryciem. Dodaję kostkę mięsną lub bulionetkę. Kiedy mięcho jest miękkie zagęszczam.
    --
    ------------------------------------------------------------
    "Żeby jeździć samochodem trzeba zdać egzaminy ale żeby mieć dziecko wystarczy dwoje idiotów."
    -------- autor xxx.
  • lola211 09.05.14, 19:59
    Mieso pokroic na plastry,lekko stłuc, posolic, popieprzyc, obtoczyc w mące.Obsmazyc.Ja to robie na smalcu.Na tym tłuszczu obsmazyc tez cebule pokrojona w piorka.Przerzucic wszystko do rondla, w tym z patelni zlac cały smak równiez.
    Podlac woda, dorzucic talarki marchewki, ziele i lisc laurowy oraz 2 zabki czosnku.Do piekarnika.W polowie duszenia wlac szklanke piwa.Pod koniec dorzucic 3 kiszone ogórki pokrojone w kostke, dosmaczyc.Jak trzeba to zaprawic sos maką,ale powinna wystarczyc ta z kotletow.
    Ogórki dodatkowo zmiekczaja mieso oraz nadaja bardziej zdecydowany smak.
    --
    --
    Koci kalendarz- uratuj kocie życie
  • lama-sama 09.05.14, 20:10
    mieso wieprzowe, pokroic na kawalki, obsmazyc
    do brytfanny wrzucic obsmazone mieso, 1 lisc laurowy, ziele angielskie, lyzeczke papryki slodkiej, pol lyzeczki ostrej, 1 puszke pokrojonych pomidorow, troche wina, troche pieprzu, ze 2 lyzki maki, troche soli.
    wlozyc do piekarnika na 180 stopni na jakies 1,5h
    pycha i nie trzeba mieszac wink
  • marychna31 10.05.14, 20:05
    i zrób mu przyjemnośc swoim telefonemsmile
    --
    Prof. dr hab. Andrzej Elżanowski, Polska Akademia Nauk:
    „Bezmyślna rozrywka kosztem udręki zwierząt tresowanych i więzionych w cyrku kompromituje posiadaczy przywilejów zwanych prawami człowieka.”
  • wielkafuria 10.05.14, 21:06
    juz to zrobilam tongue_out tata dumny i swiecie przekonany ze tyle razy widzialam jak on robi wiec nie było mozliwosci zeby mi nie wyszedł big_grin
    --
    Blog Furii: KIEDY kobieta płaci na RANDCE?
  • klamkas 10.05.14, 21:10
    To się pochwal jak zrobiłaś smile.
  • wielkafuria 10.05.14, 23:07
    banalnie.
    obsmażyłam kostki szynki wieprzowej na patelni aż się zrumieniły i partiami przerzucałam do garnka.
    nastepnie usmazyłam cebulkę w piórkach
    dorzuciłam do mięsa
    dolalam szklankę bulionu, dodałam liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach.
    dusiłam bitą godzinę na małym ogniu.
    w międzyczasie dosoliłam, dorzuciłam kilka ząbków czosnku, chili.
    pod koniec dodałam łyzeczkę mąki przesianej przez sitko.
    koooniec tongue_out

    wyszło pysznie, zjadłam pierwszą część z kaszą, a druga porcje z chlebem tongue_out
    --
    Blog Furii: KIEDY kobieta płaci na RANDCE?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.