Dodaj do ulubionych

wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko

03.06.14, 13:54
sporo osob pisze w innych watkach o sposobach na zdrowe i dobre odzywianie.
podzielicie sie pomyslami?

szukam pomyslow na zdrowe dania BIALKOWE bez miesa (do niedawna lubilam, teraz moj organizm nie ma ochoty na mieso!), ryby moga byc.

cos poza jajkami (lubie i jadam) oraz twarogiem - u mnie go trudno kupic.
cos niezbyt tlustego (tluste sery uwielbiam, ale sobie ograniczam).
najchetniej cos cieplego i zapychajacego, ale BEZ weglowodanow typu kasza, makaron, chleb i inne.

warzywa do tego chetnie, owoce nie.

soczewice i fasole/groch lubie, ale mam male doswiadczenie - jadam od dosc dlugiego czasu "salatke na cieplo z czerwonej soczewicy, grzybow i szpinaku" i wymienilabym na cos innego wink

aha, probowalam tofu w kawalku. smak ok, ale nie moge tego jesc przez konsytencje - taka gabczasta, brrr... tak wiec soja i tofu ewentualnie w innej postaci poprosze wink

nie musza byc dokladne przepisy (choc sa bardzo milo widziane), ale POMYSLY - tych mi brakuje. do tej pory bylam miesozerca, a teraz musze to zmienic, bo mieso nagle przestalo mi smakowac...


--
"out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
Obserwuj wątek
    • verdana Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 14:04
      Wszystko z soczewicy i fasoli.
      Bardzo dobra zupa z soczewicy - soczewicę, marchewkę , cebulę gotujesz aż zmiękną, miksujesz. Podajesz z plasterkiem cytryny. Można też dodać pomidory. Albo nie miksować - jak kto lubi.
      Podobnie daje sie przyrządzić zupę z ciecierzycy - jest delikatniejsza. Ja do zupy z cieciorki wrzucam czasem sezam.
      Fasola, taka z puszki, może być podstawą do bardzo wielu sałatek. No trochę kuskusu, kiełki, pokrojona surowa papryka, pęczek pietruszki, fasola z puszki. Majonez albo sos winegret. Składniki można właściwie zmieniać dowolnie - nie dać kuskusu, dać cebulę i szczypiorek, por, bardzo dobre do tej sałatki są wszelkiego rodzaju marynaty - najlepsza gruszka, śliwki czy dynia.
      Fasolę można też zapiec - gotujesz białą fasolę, wrzucasz do naczynia do zapiekanek, w środek wstawiasz cebulę, polewasz sosem. Sos - łyżka octu, łyżka musztardy, łyżka cukru, woda, trzeba zagotować. Pieczesz półtorej-dwie godziny pod przykryciem.
      --
    • d.o.s.i.a Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 14:12
      Ja lubie ryby puszkowe - losos, tunczyk, sardynki, sledzie. Czesto robie z cebulka i kapka majonezu, czasem dodaje rozmrozony groszek zielony, mozna rozbic go na miazge. Lubie tez ryby wedzone ale staram sie nie jadac zbyt czesto, bo troche sie boje tego wedzenia.
      Z serow lubie halumi, ale nie wiem czy mozna u Ciebie dostac. To mozna na cieplo, podsmazony na patelni z pesto, zielenina.
      Lubie soczewice i cieciorke - zupe z soczewicy po tajsku (z kokosem) uwielbiam (rozgrzewajaca na maksa), pierogi z soczewica i cukinia, wlasnej roboty humus (ja lubie taki gestszy niz normalnie), ale mozna mieszac z innymi warzywami i faszerowac, formowac, podsmazac jak kotlety - co tylko do glowy przyjdzie, lacznie z golabkami. Zup z tego mozna zrobic mnostwo - wpisz do googla.

      Do tego lubie ziemniaki slodkie i jem je pieczone w ilosciach "ile sie da". Jest to w ogole moj hit ostatnio. Do nich zazwyczaj kawalek rybki, pstrag, sola na grillu i salatka z malych pomidorow z czosnkiem i oliwa - pycha! Albo kawalek ryby, szpinak i na to wszystko jajko.

      Tofu nie jadam, probowalam kiedys tez quorn ale mi nie podeszlo.

      A poza tym nie przesadzaj z tym bialkiem. Podstawa diety powinny byc weglowodany.




      --
      "Każda ciepła osolona woda powoduje, że pory skóry się otwierają i następuje wchłanianie przez skórę tegoż roztworu." by Rosa
    • cherry.coke Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 14:15
      "Czerwona" soczewica jest swietna do dorzucania do zup i sosow - rozgotowuje sie i zageszcza je, i fajnie smakuje. "Zielona" nie, bo trzeba ja wczesniej namaczac i sie nie rozpada w gotowaniu, za to bardzo dobra jest do salatek (poszukaj zwyczajnie frazy "salatki z soczewica").

      Cieciorke latwo przerabiac na "pasztetowe" pasty do pieczywa lub humus. Fajna jest salatka z gotowanej cieciorki z oliwa, papryka, pomidorami i ziolami/szczypiorkiem.

      Ze wszystkich straczkowych latwo gotuje sie gulasze typu curry, z innymi swiezymi warzywami (poszukaj "curry warzywne").
    • chalsia Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 14:16
      twaróg/biały ser możesz sobie sama zrobić

      kupujesz mleko, przelewasz do - najlepiej kamionkowego - naczynia, dodajesz trochę naturalnej kwaśnej śmietany i czekasz ( ok. 3 dni) aż Ci się zrobi z tego zsiadłe mleko
      a potem przelewasz to gęste zsiadłe mleko na kilkukrotnie złożoną gazę i zawiązujesz w kształcie woreczka i wieszasz by SAMO odciekło
      --
      "Z czym się zgodziłem, napisałem. Raczej bardziej się nie zgodziłem, a minimalnie zgodziłem. Od początku rozumiem, co piszesz, tylko się z tym nie zgadzam." by Altz
    • lusitania2 Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 14:17
      a myśl, żeby spytać wujka googla o blogi wegetariańskie między uszami ci nie przepłynęła?
      Parę na początek:
      www.jadlonomia.com/
      zielenina.blogspot.com/
      www.pankaj-blog.com/
      vegandad.blogspot.com/ (wegański, tak też można żyćsmile)
      dalej wędruj po ich zakładkach.


      --
      "Tak odnośnie UK-mały nigdy nie złapał kataru od dziecka tutaj więc obstawiam, że jednak większość tych dzieci z cieknącymi gilami to jednak mają katar alergiczny." - by 1mzeta
      • kura17 Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 16:01
        > a myśl, żeby spytać wujka googla o blogi wegetariańskie między uszami ci nie przepłynęła?

        pewnie, ze tak.
        ale jest ich MNOSTWO i potrzeba na to mase czasu wink
        po konkretne przepisy tam sie udam, tutaj prosilam o pomysly - i fajne dostalam!
        potrzebuje sie _zainspirowac_ , aby szukac potem...
        ... gdyby te blogi byly w postaci ksiazkek kucharskich ze zdjeciami u mnie w biblioteczce, to bym mogla grzebac godzinami, bo uwielbiam wink na razie mam tylko jedna ksiazke wegetrianska, bo bylam miesozerna, hehe


        --
        "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
      • kura17 zupa 03.06.14, 16:50
        cherry.coke bardzo pieknie prosze o przepis!
        ja pewnie zrobie mniej pikantna (nie lubie) wink

        > Ja gotuje bardzo dobra pikantna zupe fasolowo-pomidorowa z dynia, jak chcesz to
        > ci podam przepis.


        --
        "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
        • cherry.coke Re: zupa 03.06.14, 17:18
          Ok to bedzie na duuzy garnek (zupa jest bardzo dobra na drugi dzien, i dobrze sie mrozi).

          - 2 szklanki suszonej fasoli (np. jedna duzej bialej i jedna malej czarnej)
          - 3-4 dojrzale pomidory
          - 2 cebule
          - 2 szklanki dyni (takiej zwyklej duzej okraglej, lub "butternut squash") pokrojonej w gruba kostke,
          - jarmuz (wiazka) albo kapusta wloska (cwiartka), posiekane w paski
          - sos sojowy
          - oliwa lub maslo
          - przyprawy (chilli, pieprz)

          Fasole namoczyc na noc.
          Nastepnego dnia odcedzic, w duzym garnku zagotowac wode (pol garnka), wrzucic fasole i gotowac pod przykryciem.
          Cebulke posiekac w drobna kostke. Pomidory tez (niektorzy usuwaja skorki i pestki, ja sie nie przejmuje).
          Na duzej patelni/woku zeszklic cebulke, na oliwie lub masle. Dodac przypraw (pieprz i chilli, jesli ma byc ostro to chilli nie zalowac) i jeszcze chwile razem posmazyc. Dorzucic pomidory i dusic mieszajac, az zgestnieje.
          Wrzucic zawartosc patelni do garnka z zupa, doprawic sosem sojowym ew. bulionem warzywnym z kostki. Mozna dorzucic masla/dolac oliwy.
          Kiedy fasola zacznie mieknac, dorzucic dynie i jarmuz/kapuste (inaczej sie rozciapia, gotuja sie krocej niz fasola). Gotowac az zmiekna.
          Sprobowac, doprawic, jesc!
          • kura17 Re: zupa 03.06.14, 17:48
            brzmi swietnie - jak ugotuje gar w niedziele, to bede miala lunch do pracy na pol tygodnia! (mam w pracy mikrofalowke, hura!)

            sprubuje dodac ten niemiecki przemrozony jarmoz, ktory sie jada w zimie - mam nadzieje, ze na stoisku mrozonek znajde i teraz.

            --
            "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
    • jan.kran Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 14:24
      Podam Ci kilka wypróbowanych przepisów:

      ### Curry z ciecierzycą:

      Ja robie na oko , poniewaz uwielbiam ciecierzyce wiec stosunek ziemniaki ciecierzyca jest 1:1 ale mozna sobie zmienicsmile
      Dwie spore czerwone cebule kroje w plastry i podsmazam w garnku o grubym dnie , krotko bo prawie rownoczesnie dodaje ze cztery - piec sporych ziemniakow pokrojonych w gruba
      kostke . Jak ziemiaki sa prawie miekkie dodaje puszke pelati czyli pomidorow z puszki . Lamie ich smak plaska lyzeczka cukru , dodaje czubate lyzke przyprawy curry i dwie puszki ciecierzycy.
      Proste ale trzeb a troche poprobowac , ja na poczatku mialam problemy zeby trafic czasowo z ciecierzyca tak zeby ziemniki nie byly twardawe ale teraz to robie z zamknietymi oczamismile


      www.jadlonomia.com/2014/01/bezglutenowa-sroda-tajska-brukselka.html#more
      ### Przepis nieco zmodyfikowałam. Nie pasowała mi ta brukselka na zimno i z lodem i ten sos z surowym imbirem i czosnkiem.
      Moja wariacjasmile
      Uprażyłam cashew. Ugotowalam brukselkę.podsmażyłam czosnek , papryczkę i imbir na patelni , wrzuciłam orzechy , brukselkę , sok z limonki , sos sojowy i trochę cukru brązowego. Danie na ciepło , pyszne !!!


      www.jadlonomia.com/2014/01/kokosowy-dal-z-czerwonej-soczewicy.html
      ### Smaczne , zdrowe i szybkiesmile

      Kalafior pieczony:

      Przepis znajomej forumowej, świetnysmile

      Kalafior podzielic na wieksze rozyczki, na to sol i skropic olejem, ja posypuje dodatkowo papryka slodka i kminem i do piekarnika na ok 40 minut, 180C.

      ### Ja użyłam oliwy z oliwek i piekłam z pól godziny tak że wyszedł al dente.

      www.jadlonomia.com/2013/04/na-przednowku-czyli-ulubione-curry-z.html

      www.jadlonomia.com/2013/12/kawior-z-bakazana.html

      -------------> Zielona musaka ,mogę jeśc codzienniesmile

      www.jadlonomia.com/2011/01/zielona-musaka.html
      To tylko ułamek tego co jemy ,kuchnia wegetariańska jest wspaniała i rożnorodnasmile




      • kura17 Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 17:03
        Jan Kran, fajne przepisy, dzieki! podoba mi sie dal i baklazan i brukselka wink

        ja wiem, ze kuchnia wegetarianska jest bardzo fajna, moja siostra jest wegetarianka i nigdy sie nie skarzylam na smak i roznorodnosc jej potraw!
        jednak do tej pory bardzo lubilam jesc mieso, bylo go sporo (za duzo pewnie) w mojej diecie.
        reszta do byly dodatki.
        a teraz dodatki chca stac sie daniem glownym wink

        --
        "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
    • guderianka Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 14:27
      szaszłyk z łososia - łosoś świeży+cebula+papryka-pieczony
      fasolka szparagowa gotowa z jajem (ja jaj nie mogę ale gdybym mogła to bym jadała big_grin)
      ryż na sypko z cukinią i ziarnami słonecznika
      zupa porowo-brokułowa z czosnkiem (+gotowane jajo)
      mozarella z pomidorami-uwielbiam

      generalnie obiad robię standardowy dla wszystkich a sobie ładuję po prostu więcej warzyw- często gdy moi jedzą mięso ja jem np. śledzia albo surówkę + sałatkę z wędzonym pstrągiem-brzmi dziwnie ale jest pyszne
      --
      A mamy wielodzietne po prostu największą przyjemność znajdują w spędzaniu czasu z dziećmi, wspólnie i z każdym osobno.by dzieciata.renata
        • guderianka Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 20:40
          zabrzmi jeszcze dziwniej- nie robię, kupuję wink
          mam u siebie na ryneczki bardzo dobrze zaopatrzony sklep rybny- w sałatce poza pstrągiem jest jeszcze kukurydza i..nie wiem co jeszcze big_grin ale smakuje mi
          nie opłaca mi się robić bo poza mną nikt jej nie zje uncertain
          --
          A mamy wielodzietne po prostu największą przyjemność znajdują w spędzaniu czasu z dziećmi, wspólnie i z każdym osobno.by dzieciata.renata
    • myelegans Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 15:58
      Ja robie fasoly gulasz, roznokolorowe fasole (3-4 rodzaje) w jednym garnku, dodaje na koniec marchew, seler naciowy, przesmazone na oliwie pomidory z bazyli i czosnkiem, slodki ziemniak, doprawiam ziolami. Na talerzu wrzucam garsc szpinaku, albo jarmuzu.

      Dzisiejsza salata do pracy:
      szpinak, truskawki, borowki, avocado, kilka lodyg szparagow (pozostalosc po wczorajszym obiedzie), wedzony losos, mozarella, oliwki, platki migdalow, chia seeds. Do tego lyzka humusu. Do tego w woreczku garsc migdalow i orzeszkow pistacjowych.

      Pieczone warzywa, ziemniaki, zukinie, baklazan, male cebulki, i co mi sie nawinie, skropione oliwa, posypane ziolami.

      Biala ryba morska na jarmuzu i sosie winno-czosnkowym (czas 20min przygotowania). Czosnek, oliwa, wrzucic jarmuz, podlac winem, poczekac az troszke przywiednie, wrzucic pokrojone pomidory, platki czerwonego pieprzu, na to posolona i popieprzona rybe. Przykryc na 8 minut, odkryc podlac sosem ze spodu, 1minuta i na talerz. Do tego ryz, cuscus albo grzanki.

      Omulki w sosie czosnkowo-winnym z grzankami (czas przygotowania 20')

      zupa z soczewicy pomaranczowej zabielana mlekiem kokosowym.

      Kotleciki z soczewicy pieczone na grilu.

      Teraz w sezonie, to salaty, salatki i zupy-chlodniki....
    • myelegans Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 16:45
      O i wszelkie rodzaje pasty i dipy
      Ciecierzyca (chickpea) 2 puszki, oliwa, czosnek, podpieczone ziarna sezamu (ja zawsze podpiekam wszystkie orzechy, zeby smak wydobyc), sok z cytryny, do blendera. Mozna dodac pieczonej papryki, artichokes.

      Guacamole, super latwe: avocado, pokrojone w kostke pomidorki, swieza kolendra, sok z cytryny, sol, pieprz, rozgniesc widelcem, schlodzic i podawac.

      Salsy rozmaite o roznym stopniu ostrosci w zaleznosci od rodzaju i ilosci chili w jakiej sie uzywa, mozna dodac kukurydze, drobna czerwona albo czarna fasolke z puszki.

      Tzatzkiki z jogurtem, swieza mieta, ogorkami, (mniam, mniam, mniam)

      To wszystko podawac z tostami, krakersami, tortila

      Cicierzyce jeszcze robie jako przegryzke. Puszka ciecierzycy, przemyc, troche odszuszyc, na patelni rozgrzac troche oliwy i wrzucic na maly ogien, podpiec obracajac, na koniec posypac sola i papryka czerwona. Smakuje jak orzechy. Dzieci bardzo lubia.
      • kura17 Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 16:53
        cieciorka na cieplo brzmi swietnie! musze kupic puszke i zrobic.

        kolo mnie jest sporo sklepow tureckich, tam takich rzeczy mnostwo.

        ja sie podziele moim pomyslem na nie-slodki jogurt (dobry dla tych, co lubia chalwe wink )
        mieszam jogurt naturalny z 2 lyzeczkami tahinu (pasta z ziaren sezamu, bardzo popularna w tureckich sklepach). bardzo mi to smakuje! mysle, ze z maslem orzechowym albo migdalowym tez byloby swietne, hehe...


        --
        "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
        • myelegans Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 17:15
          jak Ty mieszkasz kolo tureckich supermarketow to masz pole do popisu. zrob domowy humus z tahini, ciecierzycy, soku z cytryny, pieczonego czosnku. Ja uwielbiam arabsko-srodziemnomorska kuchnie: przyprawy, ziarna, warzywa, minus mieso, ktorego nie jem.

          Ja za tofu nie przepadam, nie lubie konsystencji, ale dodaje do koklajli bo jest swietnym i zdrowym zageszczaczem.

          I jeszcze uzywam duzo masla: slonecznikowego, migdalowego, z orzeszkow ziemnych, albo laskowych (nie nutella, wszystko naturalne, nieslodzone, takie, zeby mialo warstwe naturalnego oleju na wierzchu sloika, wtedy wiadomo, ze bez emulsyfikatorow, trzeba tylko porzadnie po otworzeniu wymieszac)
          • kura17 Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 17:45
            dzieki, bede probowac smile
            sklepy tureckie mnie zadziwiaja (poztywnie) iloscia towarow, ktorych gdzie indziej nie widuje...

            > I jeszcze uzywam duzo masla: slonecznikowego, migdalowego, z orzeszkow ziemnych
            > , albo laskowych (nie nutella, wszystko naturalne, nieslodzone, takie, zeby mia
            > lo warstwe naturalnego oleju na wierzchu sloika, wtedy wiadomo, ze bez emulsyfi
            > katorow, trzeba tylko porzadnie po otworzeniu wymieszac)

            ja nie mieszam, tylko zlewam ten olej i mam smakowy do salatek.
            tez jadam nieslodzone, tahin od turkow, migdalowe i przechowe ze sklepow ze zdrowa zywnoscia... choc troche sie tych masel boje - uwielbiam i moge lyzka wyjadac, a to jednak bardzo kaloryczne jest... ja czesto na deser je jadam, hehe, cukru nie potrzebuje, jak mam takie skarby... albo mieszam z jogurtem - pycha!

            --
            "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
      • d.o.s.i.a Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 16:54
        > Cicierzyce jeszcze robie jako przegryzke. Puszka ciecierzycy, przemyc, troche o
        > dszuszyc, na patelni rozgrzac troche oliwy i wrzucic na maly ogien, podpiec obr
        > acajac, na koniec posypac sola i papryka czerwona. Smakuje jak orzechy. Dzieci
        > bardzo lubia.

        Proste a genialne. Dzieki za inspiracje.
        • aandzia43 Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 17:08
          O kurcze jeszcze dziś wypróbuję smile Puszkę cieciorki zazwyczajmam zapasie.
          Pasty z ciecierzycy do pieczywa są miodzio.
          Polecam też warzywa podosmazone na patelni lekko podduszone, ale chrupkie właśnie z podsmazoną cieciorką/słoneznikiem/fasolą/rocznicą/innym srącxkiem czy orzechem. Jest strączek, jest warzywo, tłuszczu mało, węglowodanów troszkę.

          --
          "Człowiek też jest zwierzęciem użytkowym - np. daje kotu miskę i czyści kuwetę wink" by mid.week.
        • cherry.coke Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 17:27
          d.o.s.i.a napisała:

          > > Cicierzyce jeszcze robie jako przegryzke. Puszka ciecierzycy, przemyc, tr
          > oche o
          > > dszuszyc, na patelni rozgrzac troche oliwy i wrzucic na maly ogien, podpi
          > ec obr
          > > acajac, na koniec posypac sola i papryka czerwona. Smakuje jak orzechy. D
          > zieci
          > > bardzo lubia.
          >
          > Proste a genialne. Dzieki za inspiracje.

          Mozna wrzucic tez na blache, obtoczone w oliwie i podpiec... taki odpowiednik popcornu. Ale ile to ma kalorii, bo wchodzi bardzo latwo big_grin
    • kura17 soja 03.06.14, 16:59
      a soja?
      lubicie? jadacie?
      podejscie do tofu mialam nieudane (przez konsystencje wylacznie), moja siostra robi z niego pasty, moze sprobuje.

      a takie suche "kotlety" sojowe - robicie? dobre to jest? sprobowalabym, gdyby ktos zachecil wink


      --
      "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
      • jan.kran Re: soja 03.06.14, 23:45
        kura17 napisała:

        > a soja?
        > lubicie? jadacie?
        > podejscie do tofu mialam nieudane (przez konsystencje wylacznie), moja siostra
        > robi z niego pasty, moze sprobuje.
        >
        > a takie suche "kotlety" sojowe - robicie? dobre to jest? sprobowalabym, gdyby k
        > tos zachecil wink

        ----------------> Tofu jemy tonami ale to może kwestia smaku i przyzwyczajenia bo ja jem tofu smazone z warzywami , tofu pur z figami jako przekaske , tofu wędzone uwielbiam. W Oslo mam do wyboru u Tajki na rogu z szesć rodzajów tofu z czego chetnie korzystam smile
        Kotletów sojowych nie lubię , natomiast dzis na obiad miieliśmy sojowe burgery z frytkami.Tradycyjna buła , masa warzyw , sojowy burger.
    • kura17 pasztety 03.06.14, 17:06
      pasztetow sie boje...
      ... uwielbiam wszelkie pasztety, miesne i bez-, ale od zawsze jadam je... posmarowane majonezem kieleckim wink
      gdybym sobie jakis pyszny pasztet upiekla, to by bylo ucztowanie...

      --
      "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
      • d.o.s.i.a Re: pasztety 03.06.14, 17:29
        Pasztet dobrze wchodzi z pomidorem. Wole tak niz nawet z Kieleckim.

        --
        "Każda ciepła osolona woda powoduje, że pory skóry się otwierają i następuje wchłanianie przez skórę tegoż roztworu." by Rosa
        • kura17 Re: pasztety 03.06.14, 17:32
          no ja lubie jeszcze z ogorkiem kiszonym.
          jednak kielecki jest niezastapiony, ja sie od kieleckiego uzalezniam bardzo latwo, wiec staram sie go nie jadac! potrafie na jedno posiedzenie zjesc kilka jajek z wielka miska sosu tatarskiego z kieleckim, cebulka, ogoreczkiem, grzybkiem... mniam! albo pasztet plus sos tatarski...

          ... jejku, idziez ode mnie!

          a ten pomidor to na pasztet i z cebulka, co?
          rzeczywiscie moze byc swietne, chyab wyprobuje...
          ... co wciaz mam kielecki w domu, nie opre sie wtedy i pasztetowi z kieleckim... to jest milosc nie do zabicia, hehe...


          --
          "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
      • kura17 Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 17:20
        pamietam te koktaile!
        ale ja generalnie jem sporo, boje sie, ze bede po nich glodna... nie bede? wink
        poza tym sporo czasu spedzam w pracy poza domem, a takie koktajle to chyba najlepsze sa swieze? w pracy raczej nie dam rady ich przygotowywac...

        --
        "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
        • myelegans Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 17:25
          NIe bedziesz glodna, bo w kazdym jest albo garsc orzechow, albo lyzka masla migdalowego, albo wlasnie tofu. Ja robie rano przed wyjsciem do pracy, wlewam do wielkiego termoszczelnego kubka z nakretka i slomka i sacze w drodze do pracy i w pracy. Trzyma mnie do poludnia i nie jestem glodna.
          Sa swietne wlasnie jak sie jest w drodze i pospiechu. Mozna tez wlozyc do lodowki na pare godzin. Lepsze niz zlapany w pospiechu shake z MD, ktory ma milion kalorii cukrowych.

          • kura17 Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 17:29
            nie no, ja zadnych szejkow z macdonalda nie pijam wink
            nie mam smaka na cukier, przyjmuje go glownie w postaci bardzo gorzkiej czekolady (80%+) oraz - ostatnie odkrycie - slodyczy zupelnie bez cukru (i slodzikow), na bazie pasty z daktyli - swietne.

            blender nam sie zepsul sad chyba bede musiala zainwestowac...
            a jarmuz sie w niemczech jada czesto, ale w sezonie zimowym, na cieplo, ze skwarkami, tlustymi kielbaskami o charakterystycznym smaku i specjalnym miesem... mmm... swiezego nie widzialam. tutaj sie go zbiera PO pierwszym przymrozku - musi skruszec wink to pewnie w jakims stopniu odpowiada Twojemu "masowaniu" jarmuzu...

            --
            "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
    • helufpi Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 19:41
      >cos poza jajkami (lubie i jadam) oraz twarogiem - u mnie go trudno kupic.
      Oj, co to za życie bez twaroguwink? Można go bardzo łatwo zrobić. Odstawiasz mleko do skwaszenia (po tym można poznać dobre mleko, że kwaśnieje). Podgrzewasz do momentu aż się zetnie. Przelewasz przez sito, odciskasz i voila. Serwatkę można wlać do zupy albo zrobić na niej naleśniki.
      Domowy jeszcze ciepły twaróg jest całkiem, całkiem.

      Z soją nie pomogę, bo wychodzą mi po niej krosty, więc nie jem.
      • chalsia Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 22:21
        Podgrzewasz d
        > o momentu aż się zetnie. Przelewasz przez sito, odciskasz i voila. Serwatkę moż
        > na wlać do zupy albo zrobić na niej naleśniki.
        > Domowy jeszcze ciepły twaróg jest całkiem, całkiem.

        ja podałam wcześniej na robiony "na zimno", bo twarogu/sera domowego robionego z podgrzewanego mleka nie znoszę, dla mnie smakuje jak skwaśniały kożuch
        --
        Większość ludzi to ssaki.
    • jan.kran Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 03.06.14, 23:56
      Oczywiście że jest sporo blogów i przepisów na necie , ja ciągle poszukuję po polsku i
      niemiecku , mam też książki kuchrkie na papierzesmile
      Przepisy które podjesą przeze mnie sprawdzonesmile

      Jambalaya wege.
      75g brazowego ryzu ( Mloda uzyla wild rice po polsku zizania wodna tongue_outPP ) , dwa zmiazdzone zabki czosnku ,czerwona cebula , baklazan pokrojony w kostke , zielona papryka , 50 g malych kolb kukurydzy z puszki , 50 g zielonego groszku , 100g brokulow , litr wywaru warzywnego , puszka pomidorow , cayenne , sol , pieprz , oregano , tymianek.

      """ Ugotowac ryz. Na patelni podsmazyc cebule i czosnek. Dodac warzywa. Dusic okolo piec minut. Zalac wywarem warzywnym , dodac pomidory i przyprawy. Gotowac 15 minut. Dodac ryz , wymieszc z warzywami i gotowac pare minut na duzym ogniu mieszajac nieustanniesmile.

      www.okuchnia.pl/curry-z-kalarepy-i-ciecierzycy/
      W oryginale była kalarepa ale nie znalazłam w kilku sklepach i jakos tak mnie natchnęło że brukiew to też bulwa. Zastąpołam kalarepę brukwią i wyszlo znakomite daniesmile

      ### Kilka dni temu po raz pierwszy zrobiłam quinoa, bardzo nam smakowało:

      rosemaryandpeach.blogspot.no/2013/04/orzezwiajaca-quinoa-z-awokado-cieciorka.html
      • kura17 Re: wegetarianskie, zdrowe i malo tluste bialko 04.06.14, 09:09
        > Przepisy które podjesą przeze mnie sprawdzonesmile

        sprawdze i ja wink


        > W oryginale była kalarepa ale nie znalazłam w kilku sklepach i jakos tak mnie n
        > atchnęło że brukiew to też bulwa. Zastąpołam kalarepę brukwią i wyszlo znakomite daniesmile

        a gdzie Ty mieszkasz, ze kalarepy nie ma??? smile
        "u mnie" jest caly rok, to danie bardzo mi sie podoba!
        kalarepe na cieplo znam tylko z zupy jarzynowej mojej babci (jej, ale bym zjadla!), sprobuje z cieciorka.

        --
        "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
    • kura17 zielone koktajle 05.06.14, 15:53
      widze, ze moda myelegans dociera i do niemiec wink
      wczoraj wypilam w CH koktail - zielony wlanie! ze szpinaku (swiezego), mango i jablka.
      swietne to bylo.

      dzisiaj na kolacje robie wlasna wersje - szpinak, pol avocado, orzechy jakies, sok z marchewki.
      moze dodam fige i troche jogurtu.
      reszta avocado do salatki z groszkiem cukrowym i cieciorka usmazona "po myelegancko" wink fajnie?

      --
      "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka