Dodaj do ulubionych

Chłodniki.

22.07.14, 00:05
Dziewczyny, podrzućcie proszę jakieś sprawdzone przepisy na chłodnik, najlepiej litewski, ale i inne "wariacje" mile widziane. Mam ambitny plan jutro coś takiego zrobić, a przepisów jest tak dużo, że w efekcie, nie mogę się zdecydowaćuncertain
Obserwuj wątek
    • aniani7 Re: Chłodniki. 22.07.14, 00:56
      1 pęczek botwinki
      1 pęczek młodej włoszczyzny
      1/2 pęczka rzodkiewki
      1/2 pęczka dymki
      1/2 pęczka koperku
      kilka listków świeżej bazylii lub majeranku
      1 mały ogórek lub pół długiego
      4 jajka
      sok z 1/4 cytryny
      1/2 litra kefiru
      1/2 lita jogurtu naturalnego
      3 ząbki czosnku
      sól, pieprz, cukier
      Wykonanie:
      Warzywa dokładnie opłukać, szczególnie botwinę - bardzo starannie. Odkroić buraczki, obrać, pokroić w małą kostkę, włoszczyznę oczyść z ogonków, ziemi, oczek. Ugotować do miękkości razem z burakami w małej ilości wody (ok. 15 min). W tym czasie pokroić łodygi i liście botwiny. Z garnka wyjąć włoszczyznę i wrzucić botwinę - gotować jeszcze 5 minut. Ugotować jajka na twardo. Rzodkiewkę, ogórek, cebulki dymki pokroić w kosteczkę, szczypior, koperek zioła drobno posiekać. Zgasić płomień, zakwasić sokiem z cytryny, aby barszcz nabrał pięknej czerwonej barwy, ostudzić lekko zupę, wlać kefir i jogurt, dorzucić posiekane nowalijki, przetarty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Można dodać odrobinę cukru. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem przekrojonym na ćwiartki.
      • ste3fa Re: Chłodniki. 22.07.14, 09:44
        robię bardzo podobny. Osobiście nie lubię buraczanych liści, więc robię z samych buraczków. I nie wyrzucam włoszczyzny (daję marchew i pietruszkę korzeniową) - kroję tak jak buraczki (preferuję cieniutkie słupki). Warzywa wrzucam na wrzącą wodę, czekam aż ponownie zawrze i wtedy zakwaszam (sok z cytryny/kwasek cytrynowy w ostateczności ocet najlepiej jabłkowy). Wszystko razem gotuję do miękkości. w trakcie gotowania doprawiam solą i pieprzem (lubię pikantny) z ziół daję majeranek i oregano. A i wrzucam czosnek do gotowania. Jak się ugotuje mocno studzę. Do wystudzonego daję pokrojone w kostkę rzodkiewki, ogórek i koperek oraz wyłącznie kefir. Szczypior i ewentualnie dymkę dodaję prosto do talerza - podobnie jak jajko na twardo. osobiście lubię chłodnik bardzo zimny więc zwykle barszcz gotuję dzień wcześniej, mocno schładzam.
    • alkocholistka Re: Chłodniki. 22.07.14, 01:22
      Ja robię z kiszonego barszczu.
      Pół litra kiszonego barszczu i pół litra maślanki mieszam, do tego posiekany ogórek, rzodkiewka, czasem czosnek, dymka, koperek i gotowe. smile
      Doprawiam solą, pieprzem, czasem dodaję odrobinę śmietany.
    • triismegistos Re: Chłodniki. 22.07.14, 10:35
      Możesz: buraka ugotować w małej ilości wody nie dupuszczając do wrzenia, buraki wywalasz, zostawiasz sobie wywar, jak najbardziej zredukowany. Na masle delikatnie podsmażasz czosnek, szczaw, liście botwiny, dodajesz do wywaru. Dosmaczasz solą, cukrem i koperkiem. Do tego kefir ze smietaną i co najmniej na godzinę do lodówki. Jako wsad białkowy, jajko na twardo, ugotowana cielęcina lub szyjki rakowe (to ostatnie znam tylko z teorii).
      Albo.
      Jogurt, drobno posiekany ogórek, rzodkiewka, grillowany kurczak, świeża mięta, koperek i siekane orzechy.
      Albo z innej beczki, może gazzpacho?
      --
      Umyłam wczoraj w końcu mojego kota. Jemu było przyjemnie. Ja się trochę sierści najadłam.
      • saszanasza Re: Chłodniki. 22.07.14, 10:49
        > Albo z innej beczki, może gazzpacho?

        dotychczas znałam tylko nazwębig_grin
        również wydaje się ciekawe....przypomniało mi się, że mam pewien przepis na "pomidorową", który w pierwszym łykiem nie przypadł mi do gustu, ale w miarę "smakowania" był coraz lepszy i aktualnie mogę stwierdzić, że dobre totosmile
        lepszysmak.wordpress.com/2012/11/08/krem-z-pomidorow-ala-caprese/
        • babsee Re: Gazpacho 22.07.14, 11:20
          5 pomidorow, 2 ogorki, 1 papryka, 1 mala cebula-wszystko kroje, blenderuje wrzucam 2 ząbki czosnkuprzeciśniete przez praske, oregano ale nie za duzo- i teraz,mozesz dodac rozmoczony bialy chlen(jedna pajda)ale nie trzeba.Sól.
          Schladzasz.
          Trwa to autentycznie 10 minut i takie gazpacho jest genialne.
          --
          "Mniej nerwów mnie kosztuje izolacja od ludzi niż akceptowalne
          społecznie funkcjonowanie z nimi"( by Triss)
          • babsee Re: Gazpacho 22.07.14, 11:24
            A kiedys jadlam chlodnik u kolezanki, przepis byskawiczny:
            2 gotowe Knorry- gorący kubek barszcz. Te dwie torebki lekko gotujesz w szkalnce wody, wrzucasz botwone pokrojona(czyli liscie i troche burakow, drobno pokrojonych), czosnek przez praske, studzisz, wlewasz jeden jogurt naturlany, sporo koperku ,jajka osobno, i chlodnik masz tez w 10 minut.
            Ja robie tradycyjnie ale ten mi bardzo smakowal, tyle ze to z torebki ale byl naprawde niezly i przede wszystki szybciutki smile
            --
            "Mniej nerwów mnie kosztuje izolacja od ludzi niż akceptowalne
            społecznie funkcjonowanie z nimi"( by Triss)
          • aniani7 Re: Gazpacho 22.07.14, 17:19
            W tym przepisie zabrakło Ci jeszcze cytryny, jej sok trzeba na początku zblendować z ogórkami, dlatego że bez zakwaszenia ogórków zabijasz całą witaminę C z chłodnika! Gazpacho robię jeszcze z ostrymi papryczkami, bo lubię wyraziste smaki, za to bez czosnku.
          • maggi9 Re: Gazpacho 09.07.15, 08:28
            Ja nie blenduje gazpacho na gładką masę. Część warzyw kroję w drobną kostkę i dodaję do zmiksowanej już pulpy, żeby coś chrupało.
            A i polecam dolac oliwy.
    • klamkas Re: Chłodniki. 22.07.14, 11:55
      To ja z innej beczki - odkryłam, że krem z kukurydzy smakuje pysznie również na zimno - ugotowana na bulionie warzywnym świeża kukurydza + podsmażona na maśle cebula - zmiksować, schłodzić, podawać z dużą ilość pietruszki i łychą jogurtu/kwaśnej śmietany. Można pokroić w kosteczkę kwaskowe pomidory i dodać już na zimno (fajnie przełamują słodycz kukurydzy). Mniam!
      • triismegistos Re: Chłodniki. 22.07.14, 12:50
        Jeśli masz spieniacz do mleka- ubij mieszankę mleka z tartym drobno parmezanem (nie używaj gotowego tartego) i pacnik kleksa takiej parmezanowej piany na wierzch, zarombiste!
        --
        Widok nagiej czy nawet kokieteryjnie zakrytej skóry zachęca gwałciciela. Zostawiaj skórę w domu.
        • klamkas Re: Chłodniki. 22.07.14, 12:55
          Ejjj, brzmi kusząco, ale nie mam spieniacza (tzn. mam, ale przy ekspresie, a tam parmezan nie pasuje wink - jak spienię mleko i delikatnie domieszam ser to pewnie opadnie, ale spróbuję).
    • kocianna Re: Chłodniki. 22.07.14, 11:58
      Ogórki, rzodkiewka, dymka albo szczypiorek, czosnek - wszystko drobno pokroić, zalać kefirem, dodać jajko, ewentualnie kwas z buraków.

      Albo: zielenina jak wyżej + pokrojona w kosteczkę mortadela + kwas chlebowy (ostatnio łatwo kupić) + łyżka śmietany.
      --
      On nie jest winny, on jest inny
      Słoik Warszawski
    • 1borgia Re: Chłodniki. 22.07.14, 12:20
      moj ulubiony chlodnik:
      ogorkowy z musem z makreli
      kilka swiezych ogorkow pokrojonych wczesniej z wydrazonym miazszem, garsc lisci bazylii, garsc rucoli, troche Wasabi, 2-4 lyzki posiekango szczypiorku,, kilka listkow zasiekanych- miety, mascapone, wywar.
      mus: wedzona makrela obrana, posiekana lub rozdrobiona, pol zielonego kwasnego jablka (obranego i posiekanego), lyzeczka koperku i szczypiorku, troche creme fraiche, lyzeczka soku z cytryny, 2-4 rzodkiewki, liscie trawy cytrynowej (mlode), sol, pieprz, troche kwiatow lawendy.

      zmikoswac ogorki z mieta, rucola, bazylia, wasabi, szczypiorkiem, mascapone i wywarem z rosolu, zupe przetrzec przez sitko, posolic. na mus- reszte zmiksowac, rozlac zupe na talerze, lyzka formowac kluske rybna , przystroic lawenda, mlodymi listkami cytryny (moze byc tez trawa cytrynowa) i cieniutkimi plasterkami rzodkiewki. podawac na zimno.

      przed zakonczeniem sesji (zyciowej)wpadne zobaczyc jaka podjelas decyzje odnosnie dalszego gotowania.
      klaniam sie, borgia
    • ireneusz97 Re: Chłodniki. 09.07.15, 02:13
      Co prawda do dziewczyn sie nie zaliczam, ale przyrządzam w upalne dni chłodniki.
      To mój sprawdzony przepis pochodzący z przepisy.ancymonki.pl

      Chłodnik z nowalijkami
      Składniki:

      1.5 l maślanki
      1.5 l kefiru
      2 ząbki czosnku
      2 pęczki rzodkiewek
      1 pęczek kopru
      3 ogórki gruntowe
      pęczek szczypioru drobnego
      2 jajka
      50 ml koncentratu z buraka czerwonego
      sól
      pieprz
      Przygotowanie:

      Do dużego garnka wlej maślankę i kefir
      Rzodkiewki dokładnie opłucz i pokrój w drobną kostkę, następnie lekko posyp solą i odstaw aż puści sok
      Szczypiorek, koperek opłucz i drobno posiekaj
      Ogórki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę
      Czosnek przeciśnij przez praskę
      Wszystkie posiekane warzywa dodaj do garnka z maślanką i kefirem
      Dokładnie wymieszaj
      Dolej koncentrat z buraka
      Dopraw solą i pieprzem
      Podaj lekko schłodzony z ugotowanym na twardo jajkiem
      • moofka Re: Chłodniki. 09.07.15, 06:08
        sio spamerze

        nie jadamy chlodnikow w zasadzie
        jedyna zupa, której nie jadamy
        zimna zupa to chore smile
        Wpisz swoją odpowiedź

        --
        Częsta praca w kuchni zwiększa szanse na zdrowie, bogactwo i miłość.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka